Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.862 μηνύματα σε 12.389 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Ιουλ 2026, 08:01:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Ιουλ 2026, 08:01:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από topg
    [Χθες στις 23:44]

[Χθες στις 21:46]

από Yiannis_S
    [Χθες στις 16:29]

[Χθες στις 13:05]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από Markhelis
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 23:54:02]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309862
    Σύνολο θεμάτων: 12389
    Online σήμερα: 198
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 161
    Συνολικά: 162
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Καθάρισμα Heli  (Αναγνώστηκε 3892 φορές)
    RcFlyer
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 24 Νοε 2006, 11:13:42 »

Γειά και χαρά. Ήρθε η ώρα να καθαρίσω το ε/π διότι πετάω συνήθως στην ανάβυσσο=πολλή χώμα. Το έλυσα λοιπόν προσεκτικά χωρίς να πειράξω ντίζες. Το καθάρισα μια χαρά, όλα καλά, πεντακάθαρο το ε/π και στην πρώτη πτήση μετά το καθάρισμα είχα tracking. Ρυθμίζω τις ντίζες και το tracking φτιάχνει. Ξεκινάω να κάνω hover η ουρά παίζει σαν τρελή, σπαστικά δεξιά-αριστερά σαν να έχει υψηλό gain το gyro. Ξεκινάω να κάνω 8άρια και παρατηρώ οτι το ελικόπτερο χάνει λίγο δεξιά (aileron). Τριμάρω λίγο όλα καλά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί συνέβησαν όλα αυτά τα κουλά. Τι έχετε να προτείνεται? Μήπως πρέπει να κοιτάξω κάτι? Με την ουρά τι πρέπει να κάνω? Υπόψιν οτι δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε θέμα ρυθμίσεων, εχω ξεκινήσει με ε/π εδώ και κανα 2μηνο. Ευχαριστώ.
    Καταγράφηκε
    RcFlyer
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 27 Νοε 2006, 09:30:28 »

Γειά και χαρά. Ήρθε η ώρα να καθαρίσω το ε/π διότι πετάω συνήθως στην ανάβυσσο=πολλή χώμα. Το έλυσα λοιπόν προσεκτικά χωρίς να πειράξω ντίζες. Το καθάρισα μια χαρά, όλα καλά, πεντακάθαρο το ε/π και στην πρώτη πτήση μετά το καθάρισμα είχα tracking. Ρυθμίζω τις ντίζες και το tracking φτιάχνει. Ξεκινάω να κάνω hover η ουρά παίζει σαν τρελή, σπαστικά δεξιά-αριστερά σαν να έχει υψηλό gain το gyro. Ξεκινάω να κάνω 8άρια και παρατηρώ οτι το ελικόπτερο χάνει λίγο δεξιά (aileron). Τριμάρω λίγο όλα καλά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί συνέβησαν όλα αυτά τα κουλά. Τι έχετε να προτείνεται? Μήπως πρέπει να κοιτάξω κάτι? Με την ουρά τι πρέπει να κάνω? Υπόψιν οτι δεν έχω μεγάλη εμπειρία σε θέμα ρυθμίσεων, εχω ξεκινήσει με ε/π εδώ και κανα 2μηνο. Ευχαριστώ.

Τι έγινε κανένας δεν καθαρίζει το ε/π του απο εδω?? Μια γνώμη, μια άποψη για το θέμα τουλάχιστον, τι μπορεί να φταίει?
    Καταγράφηκε
    Apostolos
    Aeromodeller Hero Member

Flyyyyy!!!!

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 27 Νοε 2006, 09:48:21 »

1.   Χρησιμοποιείς ξύλινα blades?
    2.   Tι  gyro έχεις?

Εάν χρησιμοποιείς ξύλινα blades και έχεις αλλάξει τη θέση τους από την τελευταία πτήση μπορεί να δημιουργηθεί tracking, και αυτό γιατί το ξύλινα είναι πολλές φορές αζύγιστα!
    Πολλά gyro ‘’χαμηλού κόστους’’ παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στης κλιματολογικές αλλαγές με αποτέλεσμα να χρειάζεται επαναρύθμιση το gain!
    Καταγράφηκε
    RcFlyer
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 27 Νοε 2006, 10:06:28 »

Χρησιμοποιώ ξύλινα blades και το gyro ειναι της CSM το 310.
    Καταγράφηκε
    Apostolos
    Aeromodeller Hero Member

Flyyyyy!!!!

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 27 Νοε 2006, 22:32:56 »

Ο.Κ. Στον επόμενο καθαρισμό σημάδεψε τα blades έτσι ώστε να ξαναμπούν το καθένα στο grip που ήταν και δεν θα έχεις πρόβλημα μέχρι να χρειαστεί να αλλάξεις ζευγάρι, οπότε και θα ξαναρυθμίσεις το tracking. Βασικό είναι να σημαδέψεις το ένα grip έτσι ώστε να είναι σημείο αναφοράς. Οι ρυθμίσεις των καμπύλων του βήματος να γίνονται πάντα σε αυτό, και σε περίπτωση tracking να διορθώνεις με το άλλο. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αλλάζουν οι μοίρες που έχεις επιλέξει στις καμπύλες σου!
      Το CSM 310 είναι ένα gyro το οποίο παρουσιάζει έντονο drift και μεγάλη ευαισθησία στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό εμφανίζετε με τη μορφή της ασταθούς ουράς. Το προβληματάκι αυτό απαιτεί απλά τη ρύθμιση του gain και τίποτα σημαντικότερο! Άποψη μου ότι δεν είναι επιτακτική η αλλαγή του gyro μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι απαιτήσεις σου!
      Thumbs up
    Καταγράφηκε
    RcFlyer
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 08:39:04 »

Τα Blades απο εχθές έγιναν Epoxy οπότε και θα αλλαχθούν. Απο οτι κατάλαβα λοιπόν πρέπει να διορθώσω και πάλι το Tracking εφόσον αλλάζω τα Blades και να πάιξω λίγο με το Gain του CSM. Σωστά?

Κάτι άλλο τώρα. Την Κυριακή είχα μια πτώση η οποία όμως ήταν ελαφριά. Έχασα τα Blades και τo BOOM. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξω και άξονες? Για να καταλάβετε τι εννοώ, το ε/π ήταν στο έδσαφος και έφαγα παρεμβολή με αποτέλεσμα να γυρίσει στο πλάϊ και να ακουμπήσουν τα Blades στο έδαφος. Φυσικά έσπασαν και στράβωσε και η ουρά. Περιμένω απάντηση για να δώ τι πρέπει να πάρω σαν ανταλλακτικά. Απο πιο κατάστημα αλήθεια εσείς παίρνετε ανταλλακτικά για τον Raptor? Ευχαριστώ για όλα.
    Καταγράφηκε
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΤΡΑΔΑΚΟΣ
    Aeromodeller Full Member

tiger

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 08:51:34 »

Αγαπητε φιλε.Καλο θα ηταν να αλλαξεις αξονες, γιατι το πιθανοτερο ειναι να εχουν στραβωσει, (ο FETHERING SPINDLE ειναι σχεδον σιγουρο).Αν θελεις βεβαια να δεις αν υπαρχει πιθανοτητα να αποφυγεις το εξοδο, βγαλε τους αξονες απο το Ε/Π και κυλησε τους εναν εναν επανω σε ενα κομματι γυαλι.Μονο ετσι θα καταλαβεις αν καποιος απο τους δυο ειναι στραβος εστω και ελαχιστα.Οσον αφορα τα ανταλακτικα που ρωτας, αν και δεν εχω RAPTOR, εχει το GREEKROTORS του Γ. Κουτσουλα.Ελπιζω να σε βοηθησα.                                                                         
                                                        Τετραδακος Δ.
    Καταγράφηκε

Alphasportrc official pilot, Scorpion Power Systems team pilot, LYNX Inovations team pilot
    RcFlyer
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 09:38:56 »

Το Feathering Spindle εννοείτε οτι στράβωσε δεν το συζητάω, δεν το ανέφερα, μιλάω για τον άξονα που φτάνει κάτω στο μεγάλο γρανάζι και για τον οριζόντιο που κρατάει τα blades ουσιαστικά. Η συντριβή ήταν επιπόλαια ευτυχώς. Ευχαριστώ.
    Καταγράφηκε
    Billias
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 11:14:45 »

Όταν είχα την πρώτη πτώση μου δεν στράβωσε το spindle αλλά ούτε και ο κεντρικός άξονας... πάντως για να σε σίγουρος κάνε ότι πρότειναν τα παιδιά θα τον λίσεις! και θα τον κυλίσεις πάνω σε πεντακάθαρο γυαλί! και θα δεις αν έχει στραβώσει!

Ξέρω είναι ολόκληρη ιστορία! αλλά όταν ξεκινήσεις το λύσιμο δεν είναι τίποτα…
    Πληροφοριακά τι απόλυες είχες;
    Καταγράφηκε

Hosting Juice - The juicy way of hosting.
    RcFlyer
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 13:47:44 »

Όταν είχα την πρώτη πτώση μου δεν στράβωσε το spindle αλλά ούτε και ο κεντρικός άξονας... πάντως για να σε σίγουρος κάνε ότι πρότειναν τα παιδιά θα τον λίσεις! και θα τον κυλίσεις πάνω σε πεντακάθαρο γυαλί! και θα δεις αν έχει στραβώσει!

Ξέρω είναι ολόκληρη ιστορία! αλλά όταν ξεκινήσεις το λύσιμο δεν είναι τίποτα…
    Πληροφοριακά τι απόλυες είχες;

Οι απώλειες που είχα είναι οι εξής : Blades, Boom & Flybar Rod. Δεν ξέρω εαν έχουν πάθει κάτι και τα Paddles. Έκανα λάθος για το Feathering μάλλον, αλλά απο την άλλη δεν ξέρω και τι ακριβώς είναι το Feathering τελικά. Αυτά τίποτα άλλο. Ευχαριστώ.

Ξέχασα να πώ το εξής : Εφόσον βγάλω τελικά τους άξονες και δεν μου δείξουν οτι έχουν "πάρει" στο γυαλί, υπάρχει περίπτωση να τους βάλω επάνω και τελικά να έχουν "πάρει" και να δημιουργήσουν πρόβλημα ας πούμε στα ρουλεμάν λόγω μιας μικρής στρέβλωσης που πιθανόν θα υπάρχει? Μήπως δλδ σε αυτές τις περιπτώσεις τα αλλάζουμε αυτά τα πράγματα για καλό και για κακό όπως λέει και η παροιμία??
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 13:51:37 από RcFlyer » Καταγράφηκε
    Billias
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 15:21:59 »

Καταλαβαίνω... το feathering είναι ο άξονας από τους έλικες από όσο ξέρω!
    Αν δεν έχουν στραβώσει άφοβα! εγώ τους ίδιους έχω επάνω
    και τις ντίζες όπως λέει το manual και είναι τέλειο.

Δεν έχουν πάρει σημάνει
    το κοιτάς παράλληλα με το γυαλί και τον κυλάς πάνω στο γυαλί, με τι παραμικρή σκόνη θα δεις ότι αντιδρά! πίστεψε με θα το καταλάβεις αν έχει πάρει έστω και λίγο
    Καταγράφηκε

Hosting Juice - The juicy way of hosting.
    sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 28 Νοε 2006, 16:52:55 »

Κύλισέ το πάνω στο γυαλί αργά αργά και κοίτα τον από κοντά και παράλληλα. Θα σου δείξει σίγουρα αν είναι στραβός. Αν είναι στραβός δε θα σου χαλάσει μόνο τα ρουλεμάν. Πολλά μπορεί να συμβούν  Undecided
    Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Καθάρισμα Heli
    Μεταπήδηση σε: