Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.904 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 10:39:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 10:39:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από TheLurker
    [Χθες στις 23:17]

από Markhelis
    [Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 14:38:00]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309904
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 109
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 55
    Συνολικά: 57
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: just engines  (Αναγνώστηκε 7495 φορές)
    andreas
    Moderator
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 18:39:03 »

εχει κανεις εμπειρια απο αυτους τους κινητηρες ? περιμενω εναν 57ring και τυχαια σε αγγλικο site δεν διαβασα και πολυ κολακευτικα σχολια για την εταιρια. Sad
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 19:57:59 »

Ανδρέα η Just Engines http://www.justengines.co.uk/ δεν κατασκευάζει μηχανές αλλά είναι κατάστημα με εξειδίκευση σε κάποιες μηχανές και εξαρτήματα.

Απ' όσο ξέρω, χωρίς να έχω αγοράσει ο ίδιος, θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα με παγκόσμια πελατεία.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 20:13:59 »

Μακαρι! Η εταιρια αυτη ομως δεν φτιαχνει τους JEN ? αν καταλαβα καλα στο site τους  αυτο λενε Undecided
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 20:14:37 »

Αντρέα θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Κώστα, το κατάστημα είναι πολύ αξιόπιστο.  Για τον κινητήρα δεν ξέρω να σου πω περισσότερα, πάντως αν έχεις προβλήματα σίγουρα θα σου δώσουν ότι βοήθεια μπορούν.

Κώστα έχει βγάλει και μηχανές με το όνομα του καταστήματος.  Ο Αντρέας μάλλον εννοεί αυτή:

http://www.justengines.unseen.org/Jen_56.htm

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 20:18:34 »

Thumbs upακριβως!
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    coolvag
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Κουλάδης

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 20:18:48 »

Καλό βράδυ σε ολους

Ναι ειναι αξιοπιστοι σαν εταιρια εχω ψωνίσει στον παρελθον muffler!!! ειναι πολυ καλοι Thumbs up

Καταγράφηκε
    mihelone
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 21:44:13 »

καλησπερα
    εχω παρει και εγω 3 κ/τ και ενα καρμπ.
    αψογη εξυπηρετηση και αμεση απαντηση σε email που τουσ στελνεις.
    με λιγα λογια ξερουν τη δουλεια τους: σχεδον τα παντα σε οτι αφορα κ/τ!!!!
    Καταγράφηκε
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 22:36:28 »

περιπου ποσες ημερες κανουν για αποστολη δεματος?
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 22:44:26 »

Κώστα έχει βγάλει και μηχανές με το όνομα του καταστήματος.  Ο Αντρέας μάλλον εννοεί αυτή:

http://www.justengines.unseen.org/Jen_56.htm

Σεραφείμ

Να σου πω έριξα μια πολύ γρήγορη ματιά γιατί είχα δουλειά και είδα τον κατάλογο. Το * * J'EN * *
    μάλλον το πέρασα για κάτι κινέζικο  Huh
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 14 Νοε 2006, 23:15:01 »

εχει κανεις εμπειρια απο αυτους τους κινητηρες ? περιμενω εναν 57ring και τυχαια σε αγγλικο site δεν διαβασα και πολυ κολακευτικα σχολια για την εταιρια. Sad

Καλησπέρα Αντρέα.

Η just Engines καλύπτει τα πάντα γύρω από τον κόσμο των κινητήρων αλλά και των υλικών υποστήριξης αυτών. Εδώ και 2 χρόνια έχει συνεργαστεί με κίνα αλλά και με την τοπική αγορά αγγλίας ώστε να έχει την δυνατότητα να καλύπτει την αγορά και με home made προιόντα.
    Μέχρι και πριν από λίγο καιρό τα νήμτα τα κινούσε ο Πωλ, άλλα έχασε την ζωή του και για περίπου 2 εβδομάδες η επιχείρηση γονάτισε.
    Είναι άριστοι σε εξυπυρέτηση και πολύ συνεργάσιμοι σε τυχον προβλήμτα που μπορεί να έχεις.

O JEN είναι πολύ καλός αλλά ευαίσθητος σε καυσιμο με  πολύ νίτρο κ λίγο λάδι.Διάβασε καλά τις οδηγίες του και θα είσαι μια χαρά.

Μάνος
    Καταγράφηκε
    George Vasilikas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 15 Νοε 2006, 00:46:52 »

Καλησπερα,

Σαν καταστημα το Just Engines ειναι πραγματικα αψογο. Oσον αφορα τον κινητηρα JEN 57, εγω εχω εδω και εναμησι χρονο τον JEN 56 o οποιος ειναι ABC. Λοιπον οι κινητηρες αυτοι θελουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ (καπως χρονοβορο) ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ!!!
    Καυσιμο σε καμια περιπτωση πανω απο 10% νιτρο και κατα προτιμηση 5% ειναι υπεραρκετο. Επισης καυσιμο με υψηλη  περιεκτικοτητα λαδιου. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! => ο κινητηρας λειτουργει σωστα ΜΟΝΟ με το large volume muffler και ΜΟΝΟ εφοσον μεγαλωσεις τις τρυπες που εχει το buffle. Εναλλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις εξατμιση ΧΩΡΙΣ buffle οποτε λυνονται πολλα προβληματα που μπορουν να προκυψουν στο throttle transition  και στην midrange λειτουργια του συγκεκριμενου κινητηρα.

Ο δικος μου για να δουλεψει σχετικα σωστα χρειαστηκε περιπου 2 γαλονια καυσιμο=>στρωσιμο . Πριν τα 2 γαλλονια ειχα πολλα deadsticks και σβησιματα ανευ ουσιαστικου λογου (jkon εδω μπορεις να παρεμβεις! )

Τελικα ειχα απροβληματηστη (περιπου) λειτουργια για ενα χρονο με καυσιμο Cool Power 10% και μπουζι ΜΟΝΟ OS#8.

Δυστυχως ομως με κρεμασε απροειδοποιητα σε hover καπως χαμηλα και εσπασε το Twist 3D.

Προσωπικα δεν θα ξαναγοραζα JEN κινητηρα γιατι δεν θελω πλεον να "πειραματιζομαι" με κινεζικα μηχανικα συνολα.

Πληροφοριακα, οι JEN ειναι οι παρακατω κινητηρες με αλλο ονομα.

http://www.jba-engine.com/index/6102/default.asp

Ακολουθησε τις οδηγιες του Jkon για στρωσιμο Ring διχρονων κινητηρων σαν το πρωτο και πιο σημαντικο βημα για την καλη λειτουργια του JEN 57.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 15 Νοε 2006, 08:57:20 »

Ο δικος μου για να δουλεψει σχετικα σωστα χρειαστηκε περιπου 2 γαλονια καυσιμο=>στρωσιμο . Πριν τα 2 γαλλονια ειχα πολλα deadsticks και σβησιματα ανευ ουσιαστικου λογου (jkon εδω μπορεις να παρεμβεις! )

Αγαπητέ ανηψιέ Γιώργο,
    δώσε μου περισσότερες πληροφορίες σε ποιά στιγμή έσβηνε.
    Ευθεία πτήση, άνοιγμα γκαζιού, ρελαντί, ακροβατικά, hover?
    Επίσης πες μου αν επειδή έστρωνε είχες λίγο πιό ανοιχτή τη μεγάλη βελόνα.
    Πόσο νίτρο είχε το καύσιμο και πόσο λάδι όταν έσβηνε. Μέγεθος έλικας.

Μπορεί να οδηγηθούμε κάπου, όχι όμως με σιγουριά, η διάγνωση γίνεται πάντα πάνω στον ασθενή.

jkon (θείος Γιάννης)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    George Vasilikas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 15 Νοε 2006, 10:57:20 »

Καλημερα,

Θειε Γιαννη,

Χρησιμοποιησα για το στρωσιμο καυσιμο με 10% nitro και λαδι 18%. Επισης δοκιμασα μετα και 12.5% nitro λαδι 20% αλλα τοτε ειχα την χειροτερη λειτουργια. Πιστευω οτι ο κινητηρας JEN δεν ειναι για πανω απο 5% νιτρο.Ακολουθησα ολες τις διαδικασιες σχετικα με το πρεπον στρωσιμο (ανοιγμα μεγαλης βελονας, διαστηματα για να κρυωνει ο κινητηρας κτλ). Προπελα για στρωσιμο χρησιμοποιησα ΜΑ 12Χ5 την οποια χρησιμοποιησα και στην πτηση χωρις ιδαιτερο προβλημα (για 3D πτηση). Επισης δοκιμασα και MA 13X6 αλλα ζωριζε πολυ ο κινητηρας σε φορτιο. Επειδη το μοντελο ηταν 3D πηγα σε APC 13X4W  η οποια παλι "φορτωνε" τον κινητηρα αλλα δουλευε με καποια προβληματα μονο στο midrange.

Στο ρελαντι δεν ειχε ποτε προβλημα ουτε κατι ιδιαιτερα ανησυχητικο στο transition απο idle σε τερμα γκαζι. Εκει που εχει το προβλημα ειναι στο midrange και εχω διαβασει στο RCU οτι οφειλεται στο οτι ειναι bored out 46αρης και οτι τα transfer ports ειναι λαθος, οποτε στο midrange δημιουργειται μια κατασταση που το crankcase "φορτωνει-πνιγεται" απο καυσιμο (loading up of the crankcase) και εκει σβηνει πολυ ευκολα ανεξαρτητα απο το attitude του μοντελου.

Πιστευω οτι ο κινητηρας ειναι για 5% νιτρο μονο και προπελα 12Χ6(APC). Επισης δεν δουλευει σωστα πλουσιος. Θελει σφυριγμα για Max RPM και ενα μονο click ανοιγμα καθως και λιγο κλεισιμο η μικρη 1/8 εως 1/4.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 15 Νοε 2006, 13:04:29 »

Αγαπητέ ανηψιέ Γιώργο,

Εν γένει οι κινητήρες ABC προορίζονται να λειτουργούν σε υψηλή περιοχή στροφών, συνεχώς, και όχι με throttle - διάβασε και το σχετικό κεφάλαιο στο βιβλίο μου.

Από τις προδιαγραφές αυτού του κινητήρα, είδα ότι η μέγιστη ισχύς βγαίνει στις 18.000 στροφές, άρα είναι χρονισμένος για γρήγορη λειτουργία. Οταν προσπαθείς να τον φορτώσεις για την περιοχή 10-11.000 στροφών, σίγουρα δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά, και μπουκώνει.

Επίσης οι προδιαγραφές λένε ότι για να γυρίσει σωστά την 12Χ4 θέλει πίπα,

Το αδελφάκι της στα .57 έχει ελατήριο, και διαφημίζει καλύτερο δούλεμα στις χαμηλές στροφές.

Η λύση που προτείνω, έτσι ώστε ίσως μπορέσεις να ευχαριστηθείς αυτό που έχεις, είναι:

Λίγο νίτρο, πολύ λάδι, μπουζί με μπάρα, πίπα, σφύριγμα - 1-2 κλικ, ψηλό ρελαντί.

Οσο αυξάνεται το ποσοστό του νίτρου πρέπει να ανοίγει η βελόνα, οπότε περνάει πολύ υγρό σε σχέση με τον αέρα, που πνίγει το μπουζί (κρυώνει και σβήνει). Με λιγότερο νίτρο, θα έχεις το αντίθετο.

Λάδι θα προσθέσουμε γιατί θα τον σφυρίξουμε έως την άκρη.

Το μπουζί με την μπάρα μειώνει την πιθανότητα άμεσης εισροής καύσιμου στο νήμα.

Η πίπα βοηθάει το καθάρισμα του θαλάμου από τα καυσαέρια, και ρουφάει πιό εύκολα το καύσιμο από τη βάση του σώματος, οπότε δεν συσσωρεύεται εκεί πολύ.

Ακόμα μία πρόταση, ίσως βελτιώσει, ίσως όχι, πάντως δεν θα βλάψει τον κινητήρα, είναι να δοκιμάσεις να μειωσεις την συμπίεση, με πρόσθετη μεταλλική φλάντζα στο καπάκι.

Δεδομένου ότι και οι προδιαγραφές μιλάνε για μικρό ποσοστό νίτρου, συνάγω ότι ο κινητήρας έχει από το εργοστάσιο μεγάλη συμπίεση (που ταιριάζει σ' αυτό το καύσιμο).

Περισσότερο νίτρο, χρειάζεται μικρότερη συμπίεση, αλλιώς δεν κάνει τίποτε.

Καλό μαστόρεμα.

jkon (θείος Γιάννης)

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 15 Νοε 2006, 17:29:35 »

Δηλαδη απο οτι καταλαβα απο οσα εχουν γραφτει θα πρεπει να βλαλω το τραπεζι για το στρωσημο στο μπαλκονι και να ζαλιζω τους γειτονες για κανα δυο μερες Cheesy Cheesy Cheesyμονο σε καταληλες ωρες φυσικα.!!Τα ιδια μου εκανε κια ο magnum που εχω μεχρι που εστρωσε και τωρα δουλευει καλα και αναποδα (στη θεση)ελπιζω να μου γυριζει τουλαχιστον την 13χ4που υποστηριζει..... Undecided
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: just engines
    Μεταπήδηση σε: