Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.411 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 30 Απρ 2026, 07:39:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 30 Απρ 2026, 07:39:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 23:29]

[Χθες στις 22:01]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 12:43:20]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309411
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 66
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 52
    Συνολικά: 53
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΗΝΗΤΗΡΑ  (Αναγνώστηκε 23810 φορές)
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #15 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 21:38:27 »

Φιλε Τακη οχι πολυ νιτρο μεσα στο καυσιμο δες και αυτο

hlsat
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #16 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 21:42:24 »

Ειχα και εγω προβλημα με την αποδοση και την αξιοπιστια του 52αρι magnum στο jupiter της phoenix τον τελευταιο μηνα που ανεβηκε η θερμοκρασια!!
    Εβγαλα το cowl και τωρα ολα OK!!Ασε που γλιτωσα και βαρος laugh Thumbs upΘα το ξαναβαλω το φθηνοπορο laugh
    Αλλα ακομα και τωρα αν κανω 4-5 πτησεις συνοχομενες και δεν προλαβαινει να κρυωσει ο κινητηρας παρατηρ καποια προβληματα οποτε τον αφηνω να παγωσει λιγο και παλι πτηση
    Συμβουλη μου..Πετα μια μερα(παρομοια με αυτη που σου εβγαλε το προβλημα) χωρις cowl και δες αποτελεσματα
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Johnnie Red
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #17 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 22:06:47 »

Φιλε Τακη οχι πολυ νιτρο μεσα στο καυσιμο δες και αυτο

hlsat

Τακις
    Το Νίτρο είναι ενισχυτικό της εκρηκτικότητας του μείγματος. Χρησιμοποιείται ευρύτατα και πετυχαίνεις με την χρήση του καλύτερο ρελαντί και "άρπαγμα" τις "ζεστές" καλοκαιρινές ημέρες ......Νομίζω πως η λύση που προτείνει ο V.Tolias είναι η καλύτερη αν δεν θές να χρησιμοποιήσεις καύσιμο με περισσότερο "λάδι".....
    Καταγράφηκε

What goes up must come down...

www.petame.gr
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Πέμπτη, 3 Μαΐ 2007, 23:26:07 »

Καλησπέρα και από μένα. Έχω την εντύπωση ότι διάβασα στο βιβλίο του Κ.Γιάννη
    ότι πρέπει να γίνεται και σωστή θέρμανση και ψύξη των μετάλλων του κινητήρα.Που σημαίνει και η ψύξη
    είναι εξίσου σημαντική ειδικά στις απανωτές πτήσεις....ξέρω ξέρω δεν το κρατάει τπτ στο έδαφος  Wink
    Δεν μπορεί να έχει κάποια σχέση?Εκτός και αν το κάνεις αυτό... 
    Φιλικά Γιάννης
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 00:48:13 »

για σου Τρυφωνα δεν το βλεπω να κανω τραμπα την μηχανη στο  p-47 αν ερθω θα ειναι με sport scale f- 14 ( συνοψιζοντας για την υπερθερμανση 1.λιγοτερο νιτρο αν παιζεις με 15 κατεβα στο 10 . 2ο. ανοιξε μεγαλυτερες τρυπες για ψυξη.3. πλουσιοτερο μειγμα. 4 μικροτερη προπελα 5. πας για μπανιο laugh laughοχι οτι πρεπει απαραιτητα να τα κανεις ολα αυτα ισως μονο ενα διοθωσει το προβλημα.... Thumbs up
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 09:47:35 »

Hey takis f

Είσαι "σφυριγμένος"......Όταν η μέρα είναι "θερμή" καλό είναι να ανοίγεις 1-2 κλίκ την μεγάλη βελόνα σου. ...Καλό επίσης είναι να δουλεύεις τον κινητήρα με καύσιμο με περισσότερη περιεκτικότητα σε λάδι.
    Καλές πτήσεις
    Τρύφωνας

Κατ' αρχή ακολούθησε τα παραπάνω . Συμπληρώνω:

Το νιτρομεθάνιο για άλλους είναι "ευχή" και για άλλους "κατάρα".  Το νιτρομεθάνιο προσφέρει στον θάλαμο καύσης οξυγόνο.
    Τις ζεστές ημέρες η ατμόσφαιρα είναι αραιότερη, άρα ο αέρας που μπορεί να συμμετάσχει στην καύση της μεθανόλης, είναι λιγότερος.

Το αποτέλεσμα είναι μικρότερη απόδοση, άρα ασυναίσθητα όλοι "κλείνουν" την μεγάλη βελόνα για να πάρουν την χαμένη ισχύ.

Ετσι υπερθερμαίνεται ο κινητήρας. Οι Αμερικάνοι, τις ζεστές ημέρες χρησιμοποιούν ακόμα και 50 % νιτρομεθάνιο. Ομως , ξέρουν και δεν σφυρίζουν τον κινητήρα όπως εμείς έχουμε μάθει (κακώς).

Εκεί που πιθανόν να έχεις ένα κρυμμένο πρόβλημα και δεν το έχεις αντιληφθεί , είναι ότι όταν έχεις αντλία τύπου Perry, πρέπει να κλείσεις την βελόνα πολύ κοντά στο κρίσιμο σημείο, γιατί αν την αφήσεις λίγο πιό πλούσια, η αντλία υπερτερεί και στέλνει περισσότερο καύσιμο κρυώνοντας το μπουζί.

Επίσης, όταν έχεις ένα κινητήρα με έλικα 18 ιντσών, και κάνεις hover, μην περιμένεις τις ίδιες θερμοκρασίες λειτουργίας όπως στην κανονική πτήση.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 11:25:15 »

Hey takis f

Είσαι "σφυριγμένος"......Όταν η μέρα είναι "θερμή" καλό είναι να ανοίγεις 1-2 κλίκ την μεγάλη βελόνα σου. ...Καλό επίσης είναι να δουλεύεις τον κινητήρα με καύσιμο με περισσότερη περιεκτικότητα σε λάδι.
    Καλές πτήσεις
    Τρύφωνας

Κατ' αρχή ακολούθησε τα παραπάνω . Συμπληρώνω:

Το νιτρομεθάνιο για άλλους είναι "ευχή" και για άλλους "κατάρα".  Το νιτρομεθάνιο προσφέρει στον θάλαμο καύσης οξυγόνο.
    Τις ζεστές ημέρες η ατμόσφαιρα είναι αραιότερη, άρα ο αέρας που μπορεί να συμμετάσχει στην καύση της μεθανόλης, είναι λιγότερος.

Το αποτέλεσμα είναι μικρότερη απόδοση, άρα ασυναίσθητα όλοι "κλείνουν" την μεγάλη βελόνα για να πάρουν την χαμένη ισχύ.

Ετσι υπερθερμαίνεται ο κινητήρας. Οι Αμερικάνοι, τις ζεστές ημέρες χρησιμοποιούν ακόμα και 50 % νιτρομεθάνιο. Ομως , ξέρουν και δεν σφυρίζουν τον κινητήρα όπως εμείς έχουμε μάθει (κακώς).

Εκεί που πιθανόν να έχεις ένα κρυμμένο πρόβλημα και δεν το έχεις αντιληφθεί , είναι ότι όταν έχεις αντλία τύπου Perry, πρέπει να κλείσεις την βελόνα πολύ κοντά στο κρίσιμο σημείο, γιατί αν την αφήσεις λίγο πιό πλούσια, η αντλία υπερτερεί και στέλνει περισσότερο καύσιμο κρυώνοντας το μπουζί.

Επίσης, όταν έχεις ένα κινητήρα με έλικα 18 ιντσών, και κάνεις hover, μην περιμένεις τις ίδιες θερμοκρασίες λειτουργίας όπως στην κανονική πτήση.
    Λοιπον ελυσα μηχανη αντλια ντεποζιτο φιλτρα, σκουπιδι πουθενα,λογικα ειναι υπερθερμανση.Προς το παρον θα το πεταω χωρις cowl .Που να βρω καυσιμο με περισσοτερο λαδι στο εμποριο? μπορω να προσθεσω λαδι σε ενα γαλονι cool power 10%? βεβαια θα πεσει το ποσοστο  του νιτρο κοντα 8-9% αλλα δεν με πειραζει ,ειναι εφικτο αυτο?
      Οσο αφορα την ρυθμιση  βελονας εχω την αισθηση οτι δεν ειμαι "σφυριγμενος",το οριο σφυριγματος με την αντλια ειναι  πανω απο 1/4 της στροφης ακομα,αλλοστε ειμαι στις πρωτες πτησεις μετα το στρωσιμο.οταν λετε κρισιμο σημειο ποιο ειναι αυτο?δεν θα ηταν καλυτερο να υπερτερει η ανλτια και να εχουμε πλουσιοτερο μειγμα και λιπανση του κινητηρα?Ισως πρεπει να την ανοιξω κι αλλο ,τι να πω.....
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 13:19:11 από takis f » Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 11:45:08 »

Βάλε 145 κυβικά εκατοστά (ml) καστορέλαιο στο γαλονι.

Μην ασχολείσαι με το πόσο θα μεταβληθεί το ποσοστό του νίτρου.

Θα έλεγα να κατεβάσεις και λίγο τη διάμετρο της έλικας, και ας μην κάνεις hover ακόμα.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 13:08:17 »

Οκ, για να δουμε.....
    Καταγράφηκε
    mitsos55
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 13:25:34 »

φιλε μου σε λοιπαμαι για αυτα που τραβας αλλα πρεπει να σου πω οτι δεν προκειται να καταφερεις απολυτως τιποτα...... ακριβως τα ιδια εχω τραβιξει και τρεις φορες χειρωτερα.... και θα σου πω γιατι λεω τρεις........   ειχα παρει ενα στρεγκα της φινιξ....ακομα το εχω αλλα ειναι παροπλησμενο λογο οτι φοραει ιρβιν 53 αλλα δεν θα μηνει ετσι......  θα μπει ο 55 ο OS και θα τελειωσει η υποθεση.    τον φοραω επανω που λετε... καινουριος ε.... καιει κανα δυο γαλονια και υστερα μετατραπηκε σε ηλεκτρικο ματι,μια χαρα ομελετα τηγανιζε,απο δω απο κει παιρνω εναν ιδιο,τον δουλευω λιγο τα ιδια και αυτος,αλλα επηδει μια φορα τον ειχα χτηπησει και του αλαξα ρουλεμαν,λεω μηπως τιπιτα εγεινε....τον βαζω στην ακρη παιρνω εναν τριτο,τα ιδια και αυτος,για αυτο σου λεω,αστον παρε εναν αλλο να γλυτωσεις,παρεπειπτωντος το εργοστασιο της ιρβιν εκλεισε
    Καταγράφηκε

Ο χρονος και η υπομονη σου θα δικαιωσουν τις προσπαθειες
    σου
    Johnnie Red
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 13:35:33 »

φιλε μου σε λοιπαμαι για αυτα που τραβας αλλα πρεπει να σου πω οτι δεν προκειται να καταφερεις απολυτως τιποτα...... ακριβως τα ιδια εχω τραβιξει και τρεις φορες χειρωτερα.... και θα σου πω γιατι λεω τρεις........   ειχα παρει ενα στρεγκα της φινιξ....ακομα το εχω αλλα ειναι παροπλησμενο λογο οτι φοραει ιρβιν 53 αλλα δεν θα μηνει ετσι......  θα μπει ο 55 ο OS και θα τελειωσει η υποθεση.    τον φοραω επανω που λετε... καινουριος ε.... καιει κανα δυο γαλονια και υστερα μετατραπηκε σε ηλεκτρικο ματι,μια χαρα ομελετα τηγανιζε,απο δω απο κει παιρνω εναν ιδιο,τον δουλευω λιγο τα ιδια και αυτος,αλλα επηδει μια φορα τον ειχα χτηπησει και του αλαξα ρουλεμαν,λεω μηπως τιπιτα εγεινε....τον βαζω στην ακρη παιρνω εναν τριτο,τα ιδια και αυτος,για αυτο σου λεω,αστον παρε εναν αλλο να γλυτωσεις,παρεπειπτωντος το εργοστασιο της ιρβιν εκλεισε

Εγώ πάλι έχω καμμιά 10αριά IRVINE και μου δουλεύουν θαυμάσια εδώ και 15 χρόνια. Wink.....Λές να είμαι η εξάιρεση Μήτσο;;;;; ;
    Μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά και σου φταίνε τα μοτεράκια. Sad.......Δοκίμασε να αλλάξεις καύσιμο και μπουζί για αρχή. Thumbs up.....και να ρυθμίσεις σωστά. Είμαι σίγουρος οτι τα μοτεράκια σου μπορούν να δουλέψουν τέλεια αν σεβαστείς αυτά που πρέπει να σέβεσαι με όλους τους κινητήρες (Να μην τα σφυρίζεις, να βάζεις τις σωστές προπέλλες, καλό καύσιμο και σωστό μπουζί). Thumbs up..
    Καταγράφηκε

www.petame.gr
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 13:37:38 »

Γιασου Μητσο με τους irvin σου.Αν εισαι ψαρας κανουν και για βαριδια

hlsat
    Καταγράφηκε

Johnnie Red
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 13:46:11 »

Γιασου Μητσο με τους irvin σου.Αν εισαι ψαρας κανουν και για βαριδια

hlsat

Εδώ ταιριάζει το ρητό...."όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"...............
    Τι σας φταίνε οι κινητήρες ρε παιδιά αν δεν τους δουλεύετε σωστά;;;;; Υπάρχουν μοντελιστές που έχουν πετάξει δεκαετίες και δεκαετίες με αυτά τα μοτεράκια και επειδή εσείς δεν μπορείτε να τα ρυθμίσετε τα βγάλατε "βαρίδια";;;;;;
    Μάλλον θα πρέπει να πηγαίνετε για ψάρεμα πιο πολύ απότι για πτήσεις.......
    Καταγράφηκε

www.petame.gr
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #28 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 14:13:06 »

Ρε φιλαρακο JONNIE RED για αυτο λεω στο Μητσο οτι κανουν για βαριδια ακριβως
    για το λογο που αναφερης και εσυ

hlsat
    Καταγράφηκε

v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Παρασκευή, 4 Μαΐ 2007, 14:56:17 »

Θα σας πω την ιστορια μου...Ειχα και εχω εναν SC 40αρι...Παλευα λοιπον να τη ρυθμισω σαν απειρος αλλα ποτε δεν τα καταφερα!!Ελεγα τι βλαμενες μηχανες και τετοια!!!Τελικα την πιανει ενας πιο εμπειρος και την ρυθμιζει και απο τοτε ολα ΟΚ!!Βεβαια εσβηνε που και που στον αερα αλλα τελικα εβαλα πιο θερμο μπουζι(απο 8αρι εβαλα στην αρχη 5αρι και μετα 3αρι!!) και απο τοτε δεςν ξαναεσβησε...Βεβαια δουλεψε μονο καμια 30 πτησεις απο τοτε και τωρα τον εχω στο εργαστηριο Thumbs up
    Και απο τοτε εμαθα και ρυθμιζω μονος τις μηχανες παντα με επιτυχια Wink
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΗΝΗΤΗΡΑ
    Μεταπήδηση σε: