Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.408 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Απρ 2026, 09:00:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Απρ 2026, 09:00:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 01:08]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

από kon
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 13:59:19]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 12:43:20]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309408
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 62
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 52
    Συνολικά: 53
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Thunder tiger F-130s 4stroke...Αιτια βλαβης  (Αναγνώστηκε 11757 φορές)
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.

« Απάντηση #30 στις: Σάββατο, 30 Ιαν 2010, 12:07:31 »

αυτο ειναι το κουφο..τον εβαλα στο piper για να στρωθει, γιατι εχω σκοπο να παρω καποιο sport μοντελο.
    Καταγράφηκε

Πρωτα  μπουσουλάμε... περπατάμε...τρεχουμε...και μετά πετάμε!!!
    φαεθων
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #31 στις: Σάββατο, 30 Ιαν 2010, 12:47:45 »

Απο  οτι  φαινεται απο την φωτογραφια το πιστονι δεχτηκε δυναμη απο την πευρα του στροφαλοθαλαμου, δηλαδη η μπιελα κατεβαινε και το πιστονι δεν μπορουσε να ακολουθησει. Ετσι , εχουμε σπασιμο στην βαση του πυρου στο πιστονι. Μηπως ο στροφαλοθαλαμος ειχε καυσιμο απο διαρροη στο καρμπιλατερ και δεν μπορουσε να φυγει . Ετσι με το κατεβασμα της μπιελας εχουμε υδραυλικη συμπιεση στην πλευρα του στροφαλοθαλαμου, γι αυτο η τετραχρονη στο στροφαλοθαλαμο εχουν μια οπη για να φευγουν τα υπολοιματα καυσιμου που τυχον περνανε στο στροφαλοθαλαμο
    Καταγράφηκε

Κώστας Μαμασούλας
    arkas
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #32 στις: Σάββατο, 30 Ιαν 2010, 16:02:59 »

Απο  οτι  φαινεται απο την φωτογραφια το πιστονι δεχτηκε δυναμη απο την πευρα του στροφαλοθαλαμου, δηλαδη η μπιελα κατεβαινε και το πιστονι δεν μπορουσε να ακολουθησει. Ετσι , εχουμε σπασιμο στην βαση του πυρου στο πιστονι. Μηπως ο στροφαλοθαλαμος ειχε καυσιμο απο διαρροη στο καρμπιλατερ και δεν μπορουσε να φυγει . Ετσι με το κατεβασμα της μπιελας εχουμε υδραυλικη συμπιεση στην πλευρα του στροφαλοθαλαμου, γι αυτο η τετραχρονη στο στροφαλοθαλαμο εχουν μια οπη για να φευγουν τα υπολοιματα καυσιμου που τυχον περνανε στο στροφαλοθαλαμο
    Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    αυτό θα έλεγα και εγώ, δες μπάς και σου έχει βουλώσει αυτή η οπή , αλλιώς μία εκδοχή είναι να ανέβασε απότομα θερμοκρασία το πιστόνι(διεστάλει) και με την υπερστροφία, στο πάνω μέρος του χυτονίου(πιο στενό αν δεν ειναι ringed) να "κολισε" η επάνω επιφάνεια και το υπόλοιπο να το εσπάσε και το πήρε η μπιέλα μαζί του.
    Πάντως προσωπικά μου φαίνεται πολύ παράξενο και σίγουρα δεν σινέβει απο δικό σου λάθος.

Φιλικά Βασίλης
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #33 στις: Σάββατο, 30 Ιαν 2010, 17:20:21 »

Πόσο λάδι προτείνει το manual?
    Λέει πράγματι ένα ποσοστό του λαδιού να είναι καστορέλαιο και πόσο;
    Ρύθμισες το διάκενο των βαλβίδων μετά την πρώτη μισή ώρα λειτουργίας;
    Ερριξες λάδι στα κοκοράκια πριν βάλεις μπροστά τον κινητήρα;
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #34 στις: Σάββατο, 30 Ιαν 2010, 17:58:53 »

κ Γιαννη καλησπερα.το manual λεει 20% λαδι και 10 με 15% νιτρο.προτιματε καυσιμο με καστορελαιο και συνθετικο λαδι μαζι. εγω εστρωσα τον κινητηρα με 5% νιτρο(εχω επισυναψει φωτο με τα καυσιμα που χρεισιμοποιησα) τις βαλβιδες τις τσεκαρα στο τριτο τεποζιτο αλλα δεν χρειαζοταν ρυθμιση. οχι δεν λαδωσα τα κοκορακια αλλα φανταζομε επειδη ο κινητηρας ειναι αναποδα κατευθειαν πηγαινει καυσιμο εκει.αν δειτε το βιντεο που εχω στειλει ηδη, και ακουσετε τον ηχο θα καταλαβετε οτι ο κινητηρας δουλεψε μπουκομενος μεχρι το τριτο τεποζιτο,μετα εκλεισα μιση στροφη μεχρι που αλλαξα καυσιμο και εκανα καινουργιες ρυθμισεις. τιποτα αλλοιωτικο απ οτι κανω σε ολους τους κινητηρες που εχω στρωσει μεχρι τωρα. με την αλλαγη του καυσιμου προσεξα μονο μια μειωση του καπνου, και δουλεψε 1,5 τεποζιτα. καποιο δυσταγμο να ανεβασει απο την μεση και μετα στροφες  κατα την διαρκεια του δευτερου με το νεο καυσιμο, και τσουφ...παντα η λειτουργεια ηρεμα εξαλου ειναι piper...
    Καταγράφηκε

traveller
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #35 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 06:43:24 »

Τελικα ο κινητηρας αντικατασταθηκε με καινουργιο απο το καταστημα, και η thunder tiger μεσω του καταστηματος μου απαντησε με ενα e-mail που απο τα πολλα εγραφε και το παρακατω.............enclosed cowlings look great but can harm your engine if not constructed for proper air flow!. A general ''rule of thumb'' is to allow twise the area of air exiting the cowl as entering it( i.e. if your cowl has 4sq in of inlet area, it should have 8 sq in of exit area). the above guidelines are particularly critical when  using fuels containing only synthetic lubricant.............. τα συμπερασματα δικα σας
    Καταγράφηκε

andreas
    Moderator

« Απάντηση #36 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 11:30:29 »

Προσπαθουν να σου πουνε ευγενικα οτι τον "εψησες" φυσικα δεν φαινετε πουθενα αν υπαρχει προβλημα ροης αερα γυρω απο τον κινητηρα η οχι .Ομως ακομα και αν ειναι ετσι απο οτι εχω δει μεχρι τωρα (αρκετος καιρος ) δεν γινετε αυτο το χαλι μονο απο θερμοκρασια ...ουτε απο καυσημο .Το σεναριο της υπερστροφιας δεν αιναι πιθανο απο οσο ειδα ...και απο οτι λες .Το καυσημο και το φτωχο μειγμα μπορει να καταστρεψει τον κινητηρα και να μελανιασει χυτωνιο κτλ..οχι ομως να σπασει εμβολο,η τουλαχιστον οχι σε ενα νορμαλ αεροπορικο κινητηρα.Αποψη μου ειναι οτι η ζημια εγινε λογο καποιας "αδυναμιας" στο εμβολο. Undecided
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #37 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 14:44:33 »

Τελικα ο κινητηρας αντικατασταθηκε με καινουργιο απο το καταστημα, και η thunder tiger μεσω του καταστηματος μου απαντησε με ενα e-mail που απο τα πολλα εγραφε και το παρακατω.............enclosed cowlings look great but can harm your engine if not constructed for proper air flow!. A general ''rule of thumb'' is to allow twise the area of air exiting the cowl as entering it( i.e. if your cowl has 4sq in of inlet area, it should have 8 sq in of exit area). the above guidelines are particularly critical when  using fuels containing only synthetic lubricant.............. τα συμπερασματα δικα σας

οπως σου το ειχα πει οτι δεν θα εκανε τπτ η ΤΤ....
    Τεσπα τελος καλο ολα καλα...!
    Καταγράφηκε
    MrFuelMan
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #38 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 16:03:59 »

Αυτή η ζημιά στον κινητήρα είναι ΚΛΑΣΣΙΚΟ σύμπτωμα υπερθέρμανσης.
    Η υπερθέρμανση προκλήθηκε από χρήση, χαμηλής περιεκτηκότητος ή κακής ποιότητας σε λάδι, καυσίμου.
    Το σπάσιμο του πιστονιού ή σε άλλες περιπτώσεις της μπιέλας γίνεται για τον εξής λόγο:
    Το λάδι, εκτός του ότι λιπαίνει τα κομβία της μπιέλας, δημιουργεί και ένα "φίλμ" ανάμεσα στο πιστόνι και στον κύλινδρο έτσι ώστε να μειώνονται οι τριβές μεταξύ τους αλλά και του ελατηρίου.
    Όταν, λοιπόν το λάδι, είται λόγω κακής ποιότητάς του, είται μικρής περιεκτηκότητας, δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτό το "φιλμ", τότε, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αναπτύσεται τριβή, άρα και θερμοκρασία, κυρίως στο πιστόνι.Έτσι αυτό, μαλακώνει, διαστέλεται, κολάει, με αποτέλεμα το σπάσιμό του.
    Ελπίζω, να έγινα κατανοητός και παρακαλώ μην είστε απόλυτοι στις απόψεις σας,γιατί το "αλάθητο" είναι μόνο "προνόμιο" του Πάππα του ΙΣΤ'.
    Κατά συνέπεια και επειδή η κάθε εταιρία που κατασκευάζει κινητήρες έχει και ειδικούς, που κάνουν διαγνώσεις καλύτερα από εμάς, αναφέρθηκαν ρητά στο θέμα των θερμοκρασιών. Wink Wink

Ψωμάς Γιάννης

Rapicon Team   
    Καταγράφηκε

www.RCFUEL.GR      ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ
    Ψωμάς Γιάννης   
    Rapicon Team
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #39 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 17:41:42 »

Αποψη μου στην οποια επμενω ειναι οτι ο κινητηρας ειχε προβλημα ... εκτος και αν ο φιλος μας δεν μας λεει κατι .
    Μην μπλεκουμε βλαβες σε αεροπορικα αργοστροφα μοτερ με ζημιες που βγαινουν σε ελικοπτερικους κινητηρες ΔΕΝ ειναι το ιδιο.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #40 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 18:24:54 »

σας εγραψα ακριβως πως δουλεψα τον κινητηρα.και για μενα ηταν πολυ περιεργο αυτο που εγινε για το λογο οτι δεν τσιτωσα καθολου τον κινητηρα ουτε με υπερστροφια αλλα ουτε και με ζορισμα με μεγαλυτερη προπελα.τα ιδια στοιχεια εστειλα και στην thunder tiger και μου απαντησαν αυτα που εγραψα. προσωπικα δεν εχω παραπονο γιατι πηρα τον καινουργιο κινητηρα και συντομα θα ξεκινησω το στρωσιμο του ξανα με τον ιδιο τροπο και τις ιδιες προπελες.το μονο που δεν θα κανω ειναι να του βαλω ξανα καυσιμο με συνθετικο λαδι μονο, εξαλλου αυτο μου συστησε και η thunder tiger.Πιστευω οτι ηταν καποια αστοχια υλικου που εκδηλωθηκε μολις αλλαξα το καυσιμο με καποιο χωρις καστορελαιο. δεν λεω οτι φταιει το καυσιμο, γιατι απλα δεν ειμαι χημικος για να μπορω να κρινω...απο την εμπειρια μου στους κινητηρες εσωτερικης καυσης λεω ελατωμα εμβολου που φανερωθηκε σε στιγμιαιο κολλημα του κινητηρα λογω αυξησης θερμοκρασιας απο σκουπιδακι ισως στην παροχη καυσιμου. οι στροφες μεγαλης και μικρης μετρηθηκαν και ηταν μαλιστα προς το πλουσιο απο οτι μου απαντησε  και η thunder tiger. Anyway τελος καλο ολα καλα. ευχαρηστω για τις αποψεις σας και την βοηθεια σας. Thumbs up
    Καταγράφηκε

andreas
    Moderator

« Απάντηση #41 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 18:39:30 »

http://www.rcuniverse.com/forum/m_9344808/anchors_9344808/mpage_1/key_/anchor/tm.htm#9344808
     μια ακομα περιπτωση.......εχει ενδιαφερον
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    MrFuelMan
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #42 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 18:49:16 »

Αποψη μου στην οποια επμενω ειναι οτι ο κινητηρας ειχε προβλημα ... εκτος και αν ο φιλος μας δεν μας λεει κατι .
    Μην μπλεκουμε βλαβες σε αεροπορικα αργοστροφα μοτερ με ζημιες που βγαινουν σε ελικοπτερικους κινητηρες ΔΕΝ ειναι το ιδιο.

Μήπως θα μπορούσες να μας εξηγήσεις,  τι διαφορά έχουν οι ελικοπτερικοί κινητήρες από τους αεροπορικούς, όσον αφορά την λειτουργία τους;
    Η διαφορά, δηλαδή,  στις στροφές είναι που κάνει την διαφορά;
    Ένας δηλαδή ελικοπτερικός όταν κάνει hover στις 10000-11000 στροφές "μετατρέπεται" σε αεροπορικό; Huh Huh
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 19:17:38 από MrFuelMan » Καταγράφηκε

www.RCFUEL.GR      ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ
    Ψωμάς Γιάννης   
    Rapicon Team
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #43 στις: Σάββατο, 6 Φεβ 2010, 18:49:43 »

ναι, την ειχα δει πριν δυο μερες οταν το εψαχνα...θα δουμε στον δευτερο που εχω τωρα..αυτη τη φορα με θερμομετρο στο χερι
    Καταγράφηκε

guest713
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #44 στις: Δευτέρα, 20 Σεπ 2010, 18:55:27 »

Δηλαδή για να καταλάβουμε φίλε traveller..........Ποιά είναι η δική σου η εκδοχή.  Οτι φταίει το καύσιμο;

παιδιά,

σκέφτηκε κανένας μήπως έφταιγε η προπέλα που χρησιμοποιούσε ο φίλος ?

Πιστεύω οτι μια 16χ6 θα ήταν καλύτερη απ'ότι η 14χ10 !
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 [3] 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Thunder tiger F-130s 4stroke...Αιτια βλαβης
    Μεταπήδηση σε: