Φτερό βάζει το ατριμάριστο αεροπλάνο και αυτό που έρχεται στολαριστό

Συμφωνώ με την παρατήρηση του N/JOI, αναφορικά με το ότι το αεροπλάνο που πετάει αργά, θα στολάρει.
Επειδή όμως αγαπητέ manos/skg είσαι ακόμα στην αρχή, επίτρεψέ μου να σου μεταβιβάσω και εγώ την γνώση μου επάνω στο θέμα που αντιμετωπίζεις.
Το kalmato sport έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το trainer, ίδια επιφάνεια, ίδιο βάρος, σχεδόν ίδια αεροτομή (αν στο sport είναι ημισυμμετρική με όλη την σημασία, θα έπρεπε να τρέχει περισσότερο)
Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι στο trainer η έλξη είναι κάτω από το φτερό και έχει την τάση να ανεβάσει την μύτη, ενώ στο sport είναι επάνω από το φτερό και έχει τάση να κατεβάσει την μύτη, ιδίως αν κατά λάθος έχει πολύ down thrust.
Ο N/JOI είπε ότι το μοντέλο είναι ατριμάριστο. Εγώ διευκρινίζω τι σημαίνει αυτό στο μοντέλο σου.
Αν το kalmato sport που έχεις σου φαίνεται να πετάει αργά με όλη την ισχύ, και αν στην προσγείωση έρχεται και πάλι αργά και στολάρει, σημαίνει ότι είναι μπροσθόβαρο, ή/και η έλξη το σπρώχνει προς τα κάτω, με άποτέλεσμα να δίνεις up elevator για να μην το αφήσεις να βυθίσει.
Ετσι και με ισχύ, και χωρίς αυτή στην ολίσθηση, το μοντέλο είναι αναγκασμένο να πετάει με σηκωμένη τη μύτη, άρα με μεγαλύτερη γωνία προσβολής, άρα με μεγαλύτερη οπισθέλκουσα, και έτσι εξηγείται το γιατί πετάει πιό αργά από ότι θα έπρεπε (όχι απ' ότι θα σου άρεσε).
Το στολάρισμα είναι χαρακτηριστικό και των μπροσθόβαρων μοντέλων που πετάνε αργά. Οχι μόνο των πισώβαρων.
Εν γένει είναι μικρό αεροπλάνο, και ένας μοντέρνος κινητήρας 40-46 είναι υπεραρκετός για να κάνει λούπινγ.
Δεν χρειάζεται μεγαλύτερο και βαρύτερο κινητήρα, που θα σου εμφανίσει περαιτέρω προβλήματα, χώρια ότι κανείς δεν γνωρίζει αν θα αντέξει το σκάφος στην υπερφόρτιση. Το ότι άντεξε το ίδιο μοντέλο ενός φίλου, δεν σημαίνει ότι και το δικό σου είναι φτιαγμένο το ίδιο γερό. Συνήθως τα ετοιματζίδικα μοντέλα πάσχουν από ... λίγη κόλλα.
Ετσι, η δική μου γνώμη είναι να προσπαθήσεις να φέρεις το κέντρο βάρους στο πίσω μέρος του ενδεικνυόμενου εύρους, - όχι πιό πίσω από αυτό - και να επιλέξεις ίσως και μία πιό κατάληλη έλικα, για μεγαλύτερη ταχύτητα.
Μετά να ελέγξεις το down thrust του κινητήρα. Δεν πρέπει να είναι ορατό από το "δικό σου μάτι".
Τέλος ρύθμισε τα δύο ailerons να βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο ύψος μεταξύ τους, και αυτό το ύψος να είναι λίγο πιό πάνω από την ευθεία του κάτω επίπεδου της αεροτομής.
Πες μας αν υπάρξει διαφορά.
jkon (θείος Γιάννης)