Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 04:39:48

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 04:39:48

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 44
    Συνολικά: 44
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Οταν εχει κανεις καιρο να πεταξει...  (Αναγνώστηκε 9159 φορές)
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Playing some blues...

« στις: Δευτέρα, 16 Οκτ 2006, 15:38:16 »

Τι γινεται σε αυτην την περιπτωση?Πρεπει να ξαναρχισει κανεις με εκπαιδευτη ή ειναι σαν το ποδηλατο που οταν μαθεις οσο καιρο κι εχεις να κανεις βολτα το θυμασαι?Εχω να πεταξω απο αρχες Ιουλιου.Εσπασα  το μοντελο και απο τοτε δεν ξαναπεταξα.Πηραν τα μυαλα μου αερα και πηγα για πτηση με πολλα μπολλα μποφορ!Ωστοσο αγορασα καινουριο εκπαιδευτικο μεγαλυτερο απο αυτο που ειχα.
       Τι προτεινετε?Να κανω ενα τηλ. τον εκπαιδευτη μου καλου κακου ή κατευθειαν βολτα στη Ραιδεστο και να δοκιμασω μονος της δυναμεις μου?Σημειωτεον οτι ειχα 25αρι εκπαιδευτικο και μεταπηδησα σε 40αρι.Τα χερια μου δε μπορω να πω οτι τα εμπιστευομαι αφου εχω να πιασω την τηλεκατευθυνση 3 μηνες    Εβαζα ομως ωρες σε εξωμοιοτη!
      Επισης το νεο  μοντελο ειναι κατασπρο.Τι χρωματα να του βαλω για να το διακρινω στον αερα?Ειναι απο πλαστικο οποτε φανταζομαι θα χρειαστω ιδιαιτερη μπογια που δε θα ξεβαφει με τα πρωτια λαδια απο την εξατμιση.

Ευχαριστω
                                                                                                                                     Κωστης

Υ.Γ.: Μου εχουν λειψει αφανταστα πολυ οι πτησεις μου...
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 16 Οκτ 2006, 15:40:30 από Κωστης » Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    kmandila
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 16 Οκτ 2006, 15:57:48 »

Κωστή πραγματικά πιστεύω ότι αυτός που ξέρει καλύτερα απο τον καθένα μας αν χρειάζεσαι την βοήθεια κάποιου είσαι εσύ.Εσύ θα κρίνεις αν νοιώθεις άνετα η όχι.Όσο για το κάτασπρο μοντέλο μπορείς να του βάλεις από κάτω πρός τίς άκρες των φτερών από τρείς κόκκινες ταινίες θα βοηθήσουν πολύ.
    Καλό πέταγμα και απαλή προσγείωση.
    Καταγράφηκε

Κ.Μανδηλαράς  www.amach.gr   www.aeromodelismos.gr
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 16 Οκτ 2006, 19:32:48 »

Δεν μπορώ να ξέρω με πόσο άνεση πέταγες το πρώτο μοντέλο σου. Το γεγονός όμως οτι δείχνεις να προβληματίζεσαι και το μοντέλο είναι καινούργιο και ατριμάριστο οδηγεί στον πιο ασφαλή δρόμο να έχεις κάποιον δίπλα σου στην αρχή μέχρι ν' αποκτήσεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    Κώστας Ζαπαντιώτης
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 17 Οκτ 2006, 11:34:12 »

Κωστή και εγώ είχα καιρό να πετάξω.Από τέλη Αυγούστου.Υπήρξε και μεγαλύτερο διαστηματα που είχα να πετάξω θερμικό,περίπου 8 μήνες.Αν πεταγες σωστά το προηγούμενο τότε με ηρεμία θα πετάξει και αυτό.Είναι σα το ποδήλατο κατά τη γνώμη μου.Αλλά πάρε μαζί και κάποιον να 'τρέχει' δίπλα σου,για ψυχολογικούς λόγους... Wink
    Καταγράφηκε
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member

Playing some blues...

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 17 Οκτ 2006, 16:03:34 »

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας και για τη βοηθεια σας.Η αληθεια ειναι οτι το προηγουμενο μοντελο του ειχα παρει για τα καλα τον αερα στις τελευταιες πτησεις.Αλλα οπως ειπατε κι εσεις προτιμοτερο να εχω καλου κακου καποιον εμπειροτερο διπλα μου.Πραγματι μπορει να ειναι σαν το ποδηλατο αλλα θελει προσοχη.Τουλαχιστον μην το προσγειωσω σε κανενα κεφαλι  Wink
      Αλλη ερωτηση,τα εκπαιδευτικα με ποσα μεγιαστα μποφορ τα πετατε?
    Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 17 Οκτ 2006, 17:40:50 »

Εξαρταται απο το μεγεθος!!40αρι εχω πεταξει μεχρι 4 και οταν του εβαλα 52αρα μηχανη μεχρι 5(πολυ δυσκολα)..
    Τωρα ενα 25αρι δεν πεταει με τοσο αερα(βασικα πεταει και μαλλον σπαει),ενω ενα 60αρι πεταει ευκολα!!Δεν νομιζω να πεταει κατι(ειδικα σε τετοιο μεγεθος) με παραπανω απο 5,5-6 μποφορ Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 17 Οκτ 2006, 19:34:49 »

Φίλε tolias έχω την αίσθηση ότι τα beaufort που αναφέρεις για πτήση εκπαιδευτικού μοντέλου είναι πολλά.

Κοίτα λίγο: 5beaufort=>8m/sec=>30km/h.
                   6beaufort=>11m/sec=>40km/h.

Πιθανό άν ο άνεμος είναι βόρειος ,να φτάσει το μοντέλο στον Καντάφι στη Λιβύη.  laugh

"Έτσι λέμε στην Κρήτη"
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 17 Οκτ 2006, 20:30:29 »

Bασικα επειδη βλεπω τον καιρο στο meteo.gr πριν παω να πεταξω,λεω οτι εχω πεταξει με "τετοιους" ανεμους!!Δεν ξερω αν δινει σωστα μποφορ το site!!Αλλωστε δεν μπορω να υπολογισω τον αερα με το"ματι" ή το δακτυλο Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
    Το σημειο που πεταω βρισκεται αναμεσα απο δυο σημεια αποστασης 20Km και παιρνω τη μεση τιμη τους περιπου(ποτε δεν ειχαν διαφορα πανω απο 1 μποφορ) και γεωμορφολογικα δεν αλλαζει κατι ιδιαιτερα σε αυτη την αποσταση ,για να μπορω να πω οτι εχει τρομερη διαφορα ο ανεμος(αλλωστε θα καταλαβαινα τη διαφορα αν υπηρχε)..
    Τελος παντων,μαλλον δεν δινει πολυ καλες μετρησεις το meteo!!
    Παντως το μοντελλο το ειχα κατεβασει "σταματημενο" με γκαζι και αν το εκλεινα θα κατεβαινα με οπισθεν(αλλα δεν ειχα καθρεφτες) lalala lalala lalala
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    manos_skg
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 17 Οκτ 2006, 20:44:17 »

Τελος παντων,μαλλον δεν δινει πολυ καλες μετρησεις το meteo!!

http://www.hnms.gr/hnms/greek/observation/observation_html?&dr_city=Thessaloniki_Mikra&chart_type_Thessaloniki_Mikra=wind

Κάνε click στο link και θα δεις με ακρίβεια και την ώρα και την ένταση.  Κάνε λίγο surf στο site της ΕΜΥ.  Εϊναι εξαιρετικό!!!  Σου δίνει ένταση σε knts και πολλλά πολλά άλλα στοιχεία, όπως βροχή, πίεση, σημείο δρόσου, θερμοκρασία κλπ.  Απλά θέλει λίγο ψάξιμο το site μέχρι να βρεις αυτά που ψάχνεις
    Καταγράφηκε

... το πάθαμε κι' αυτό ...
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #9 στις: Τετάρτη, 18 Οκτ 2006, 11:14:06 »

Δείτε το περακάτω link... Περιέχει οδηγίες κατασκευής ενός πολύ απλού ανεμόμετρου:

http://www.bmaps.net/info/windspeed.html
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 18 Οκτ 2006, 12:09:58 »

Δείτε το περακάτω link... Περιέχει οδηγίες κατασκευής ενός πολύ απλού ανεμόμετρου:

http://www.bmaps.net/info/windspeed.html

Πράγματι πολύ έξυπνο.

Οσοι το διαβάσετε, αν δεν το καταλάβετε με την πρώτη, το precision balancer είναι το όργανο που αιωρείται μία μοντελιστική έλικα σε ένα άξονα με ελάχιστη τριβή, για να δούμε αν είναι ζυγισμένη στατικά ή όχι.

Η προτεινόμενη εφαρμογή μου θύμησε τους χάρτινους ανεμόμυλους που ψωνίζαμε στα πανηγύρια; Ενα ξύλο και ένα χάρτινο κατασκεύασμα με τέσσερα φύλλα, καμπυλωμένα σαν έλικα.
    Το κρατάγαμε κόντρα στον άνεμο , και αυτό γύριζε.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι αντί να μεταφέρω το πολύτιμο "ζυγιστίρι" μου στο γήπεδο, συμφέρει να φτιάξω έναν παιδικό ανεμόμυλο με ένα αρκετά μακρύ ξύλο και την προτεινόμενη έλικα 11Χ8 που θα γυρίζει σε άξονα ανηρτημένο σε δύη καλά ρουλεμάν, και θα έχω επίσης βάση για το στροφόμετρο, τοποθετημένο ανάποδα, έτσι που να μπορώ να σηκώσω ψηλά το ανεμόμετρο, για να δείχνει πιό σωστά, και να μπορώ να διαβάζω τις στροφές από κάτω.

jkon (θείος Γιάννης)

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 18 Οκτ 2006, 12:27:08 »

5beaufort=>8m/sec=>30km/h.
     6beaufort=>11m/sec=>40km/h.

Παίρνοντας αφορμή από την ανωτέρω πληροφορία του Δημήτρη, θυμήθηκα ότι όσο και αν έχω ψάξει, δεν έχω βρει επίσημη αντιστοιχία της κλίμακας beaufort με ταχύτητα του ανέμου σε m/sec, km/h miles/h κ.λ.π.

Κάθε νούμερο της κλίμακας beaufort προσφέρει την αίσθηση μίας ευρύτερης περιοχής ταχυτήτων ανέμου, βάσει του αποτελέσματος που η ενέργεια του ανέμου επιφέρει στην επιφάνεια της θάλασσας (ύψος κυμάτων, σχηματισμός αφρού) ή στα φύλλα των δένδρων (κάμψη κλαδιών κ.λ.π.) και καθιερώθηκε για την πληροφόρηση των ναυτιλομένων κυρίως.

Νομίζω ότι αυτή σχετική "ασάφεια" της κλίμακας beaufort, είναι ο λόγος που τα διάφορα μετεωρολογικά δελτία την χρησιμοποιούν σήμερα για την ενημέρωση του κοινού. Δίνοντας πρόγνωση π.χ. 3-4 Β, κανείς δεν μπορεί να τους πει μετά ότι έπεσαν έξω.

Ουδέποτε να ακούσετε πρόγνωση αεροπορική σε Beaufort. Συνήθως είναι σε μίλια/ώρα ή σε knots (ναυτικό μίλι/ώρα).

Για την ενημέρωση των αερομοντελιστών του site, αναφέρω ότι στους γενικούς κανονισμούς της επιτροπής CIAM (FAI) , οι αγώνες  αερομοντέλων σταματάνε όταν ο άνεμος έχει ταχύτητα πάνω από 9 μέτρα το δευτερόλεπτο επί ένα λεπτό της ώρας συνεχώς, για τις κατηγορίες με ελαφρά μοντέλα,  και 12 μέτρα το δευτερόλεπτο για τις υπόλοιπες.

jkon (θείος Γιάννης)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 18 Οκτ 2006, 13:29:27 »

Η παρακάτω εικόνα δείχνει τις αντιστοιχίες m/h και beaufort. Πιστεύω ότι αυτή είναι η επίσημη ανιστοιχία (δεν είμαι όμως απόλυτα σίγουρος).

Επίσης η έλικα 11x8 είναι η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ. Αυτό σημαίνει πως μπορούμς να μετρήσουμε με οποιαδήποτε έλικα χρησιμοποιώντας τον παρακάτω τύπο:

Ταχύτητα ανέμου=RPM έλικας * βήμα έλικας * 0,00114.

Απλά έλικες με βήμα 8 ίντσες κανουν πιο απλή την μέτρηση αφού αρκεί να διαιρέσει κανείς το RPM με το 100. Η διάμετρος της έλικας δεν πέζει κανένα ουσιαστικό ρόλο. (Όλα αυτά για όσους δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά...)

* Scan1.JPG (101.88 KB, 814x458 - εμφανίστηκε 329 φορές.)
    Καταγράφηκε
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 18 Οκτ 2006, 16:31:46 »

Φίλε fotis400 ωραία πραγματάκια μας έδωσες.

Θα ήθελα,για όσους δέν γνωρίζουν το μίλι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες α) στεριάς και β) ναυτικό.

Για να κάνουμε μετατροπή απο μίλια σε χιλιόμετρα έχουμε α) 1.609 στεριάς και β) 1.852 ναυτικό.

Στη δική μας περίπτωση, ότι μετρήσεις θέλουμε τις μετατρέπουμε σε α) στεριάς.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 18 Οκτ 2006, 22:05:50 από dim sofos » Καταγράφηκε
    mastoras
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 18 Οκτ 2006, 17:27:14 »

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑΜΕ ΜΗΝ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙΣ ΦΥΣΑΜΕ [ομονωμο ελληνικο τραγουδι] 
    Πολυ καλες πληροφοριες και μαλιστα στα ελληνικα. Thumbs up Thumbs up Thumbs up

ο mastoras poufage porta Grin Grin Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

Οταν θέλεις να πας κάπου γρήγορα πήγαινε μόνος σου, όταν θέλεις να πας κάπου μακρυά πήγαινε με άλλους
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Οταν εχει κανεις καιρο να πεταξει...
    Μεταπήδηση σε: