σημερα το μεσημερι λοιπον "the lady in red" πηγε στο μοντελοδρομιο για τις τελικες ρυθμισεις και την πρωτη της πτηση....

ας αρχισουμε τα σχολια απο την ρυθμιση των κινητηρων που μου πηραν περιπου 1 ωρα με την βοηθεια βεβαια του γιου μου κωστη..αφου ρυθμιστηκε η μεγαλη βελονα στις ψηλες στροφες του δεξιου κινητηρα καθως και η μικρη του ρελαντι, αποφασισαμε οτι αυτες τις ρυθμισεις θα κρατησουμε σαν "master", και θα φερουμε σε αυτες τον αριστερο κινητηρα σαν "slave" ρυθμιζοντας με το travel adjustment τις στροφες του ρελαντι.. αφου εγιναν και αυτα σειρα ειχαν τα throtlecurves και των δυο κινητηρων ετσι ωστε να εχουμε οσο το δυνατον συμμετρικο transition...ουφφφφ. ... μονο που τα γραφω κουραζομαι...πολυ μανουρα τα δικινητηρια..

πτητικα τωρα, αφου στηθηκε στο διαδρομο ανοιξα σιγα σιγα το γκαζι για να βεβαιωθω οτι οι μηχανεςτραβανε το ιδιο και δεν εχει τασεις να φυγει δεξια ή αριστερα..βεβαια βοηθαει το οτι ειναι nose drager..με το στικ του γκαζιου λοιπον τερμα , μουσικη στα αυτια μας απο τις μηχανες να κουρδιζουν, τροχοδρομω αρκετα, φοβουμενος το βαρος και τραβωντας ελαφρα το δεξι στικ η κυρια σηκωθηκε ωραιοτατα θυμιζοντας απογειωση patern (παραδοξως), χωρις τασεις να ριξει φτερο...τα μοτερ δειχνουν να μην ζοριζονται ιδιαιτερα και με χαρακτηριστικη ανεση την ανεβαζουν γρηγορα ψηλα, ενω τα retracts μαζευουν ωραιοτατα...
δειχνει να της αρεσει να πηγαινει γρηγορα, ενω δεν αργησα, μετα το γρηγορο τριμαρισμα, να κανω και τα πρωτα loops-rolls -splits -immelman..με την αισθηση οτι γινονται απο patern μοντελο...ουτε εγω το πιστεψα....
δοκιμαζοντας αρκετα ψηλα την ταχυτητα stall διαπιστωνω προς μεγαλη μου εκπληξη οτι ειναι πολυ καλυτερα τα πραγματα απο οτι τα περιμενα, αφου κρατηθηκε σε αρκετα χαμηλη ταχυτητα πριν ριξει φτερο, οπου και πηρα και το πρωτο τρεμουλο σε χερια και ποδια, οταν η αριστερη μηχανη εβηξε λιγο και αμεσως μπηκε σε spin..

....εχοντας τον νου μου ομως , και χαριν στo πολυ χρησιμο link του φιλου windsurfer, κλεινω το γκαζι , βουταω την μυτη και παιρνω ταχυτητα, αυξονοντας ελαφρα και σταδιακα το γκαζι, οπου και ανταποκριθηκαν τα μοτερ ταυτοχρονα και σωθηκαμε ολοι τελικα...

μετα απο καναδυο ακομη πηγαινε-ελα αποφασισα να το κατεβασω με το μεγαλυτερο αγχος σε ολη την πτηση...
για αλλη μια φορα με εξεπληξε αφου κατεβηκε πολυ ομορφα και λιγο γρηγορα(ο φοβος που λεγαμε) αλλα κοβοντας το γκαζι διαπιστωνω οτι ουσιαστικα επιπλεει και με χαμηλη ταχυτητα χωρις να φοβιζει...
γενικοτερα λοιπον θεωρω οτι ειναι ενα πολυ καλο μοντελο πτητικα και με την προυποθεση οτι τα μοτερ ειναι σωστα κουρδισμενα δεν διαφερει πτητικα με ενα αεροπλανο μονου κινητηρα..
διαπιστωσεις....πολυ καλο και αναλογικα κεντραρισμενο roll, χωρις πολυ down input...
εξαιρετικα loops με την δυνατοτητα να ανοιξουν πολυ...ισως βοηθουν οι δυνατοι κινητηρες...
ιδιαιτερα αποτελεσματικο rudder, παρ ολο το μικρο του μεγεθος αλλα και της διαδρομης, η οποια περιοριζεται(δυστυχως) απο τα elevators....θα ηθελα να ειχα λιγο μακρυτερα struts στα σκελη των φτερων, ή μεγαλυτερες ροδες γιατι ειναι πολυ χαμηλο πισω, αν και δοκιμαζοντας τις εργοστασιακες ροδες αυτες απλα δεν χωρουν στον προβλεπομενο για ανασυρση χωρο ...

πολυ καλη συμπεριφορα στην απογειωση-προσγειωση, πολυ καλυτερα απο το αναμενομενο...
το μοντελο κατασκευαστικα ειναι ενα συνηθες ARF με τις σχετικες του ατελειες, τις οποιες ευκολα ξεπερναει ενας εμπειρος κατασκευαστης, αλλα δυσκολα ο πρωταρης, οπως επισης δεν συνισταται για αεροπλανο νεου πιλοτου ή πιλοτου με καποια μεση εμπειρια, λογω της διπλης τοποθετησης....αξιζει να αναφερθει ομως οτι εχει δοθει προσοχη απο το εργοστασιο για τις scale λεπτομερειες...(καπακια-πολυβολα-αυτοκολητα-canopy)..
setup.....2 κινητηρες asp fs61ar, που γυριζουν απο μια τριφυλλη graupner 10-7 με ιδιαιτερη ανεση στις 10500 στο εδαφος...
θεωρω οτι και 11-7 θα ειναι ισως καλυτερα....σερβομηχανισμοι που χρησιμοποιηθηκαν ειναι, 4 hyperion digital bb-mg των 7,5kg στα ailerons-elevator-rudder, 2 jr 577 στο γκαζι και 3 turnigy 9γρ. στα retracts, ενα για καθε σκελος....για την κινηση τους φροντιζει ενα πακ eneloop των 5 στοιχειων και ενας δεκτης jr 10ds...τελικο βαρος πτησης ανευ καυσιμων 4550 γρ..πολυ καλα θεωρω, οταν το εργοστασιο δινει 4950...επισης το κεντρο βαρους ειναι σωστα το προτεινωμενο απο το μανουαλ..
να ζητησω την συγγνωμη σας εαν μακρυγορησα, αλλα προσπαθησα οσο μπορουσα να ειμαι αναλυτικος.