Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.694 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 15:01:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 15:01:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:59]

από ΗΑWK 100
    [Χθες στις 00:24]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309694
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 125
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 84
    Συνολικά: 86
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: nimh-nicd  (Αναγνώστηκε 10351 φορές)
    edge540
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

just flyyyyyyyy!!!!!!

« στις: Δευτέρα, 18 Σεπ 2006, 23:21:49 »

Γεια σας!
    Εχω ενα προβλημα με εναν ταχυφορτιστη οπου φορτιζει ni-mh ή ni-cd.Μου εχει χαλασει η επιλογη φορτισης ni-cd .Θα μπορουσα να φορτισω τις μπαταριες μου οπου ειναι ni-cd με επιλογη για ni-mh??? idiot2
    και αν ναι,θα ηταν για απειρες φορτισης?Huh
    ευχαριστω
    φιλικα Στεφανος
    Καταγράφηκε

stefanos
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 19 Σεπ 2006, 19:25:52 »

Η φόρτιση NiCd μπορεί να γίνει στο πρόγραμμα NiMH, αλλά ουδείς μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα κόψει αυτόματα την σωστή στιγμή.

Υπάρχουν και οι δύο πιθανότητες
    α) να κόψει νωρίτερα, ή
    β) να μη κόψει καθόλου.

jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    edge540
    Aeromodeller Jr. member
    **

just flyyyyyyyy!!!!!!

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 19 Σεπ 2006, 21:26:29 »

Τι εννοειτε να κοψει?Huh? idiot2
    μικροτερος αριθμος φορτισεων που θα αντεξουν οι μπαταριες??? idiot2 idiot2 idiot2 idiot2
    Καταγράφηκε

stefanos
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 19 Σεπ 2006, 21:33:10 »

Απ' ότι αφήνεις να εννοηθεί, δεν γνωρίζεις πως τελειώνει αυτόματα η φόρτιση για κάθε είδος μπαταρίας.

διάβασε αν θέλεις τα σχετικά κεφάλαια στο βιβλίο μου.

Και μετά αν πάλι έχεις απορίες θα σου απαντήσω.

jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    edge540
    Aeromodeller Jr. member
    **

just flyyyyyyyy!!!!!!

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 15:50:21 »

το προβλημα ηταν οτι μου εκοβε αμεσως οταν φοτιζα nicd μπαταριες με nicd φορτιστη!ενω οταν τις φορτιζα στο nimh προγρμμα ηταν οκ!!!!το προβλημα μαλλον ειναι στον φορτιστη σωστα???γιατι μου κανει το ιδιο  και με τις μπαταριες του πομπου και με του δεκτη...
    ευχαριστω!!!
    φιλικα Στεφανος!!!
    Καταγράφηκε

stefanos
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 16:42:00 »

Καλησπέρα Στέφανε

Δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι να χαλάσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα του φορτιστή.  Για να είσαι σίγουρος θα πρέπει ή να δοκιμάσεις να φορτίσεις τις μπαταρίες σε άλλο φορτιστή ή δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσεις και άλλα packs ni-cd και κάνουν όλα το ίδιο, οπότε μάλλον είναι θέμα φορτιστή.

Αν σιγουρευτείς ότι φταίει ο φορτιστής και όχι η μπαταρίες τότε εγώ θα έλεγα να τις φορτίζεις μόνο σε αργή φόρτιση στο 1/10 της χωρητικότητας, οπότε δεν έχει και μεγάλη σημασία αν δεν κόψει ποτέ ο φορτιστής, αρκεί να μην τις αφήνεις πάνω από μια μέρα στην φόρτιση.  Πολλοί φορτίζουν τις ni-mh μπαταρίες του πομπού-δέκτη με τον φορτιστή που δίνουν μαζί με την τηλεκατεύθυνση, που είναι μόνο για ni-cd.

Όλα αυτά βέβαια στα λέω πληροφοριακά, εγώ δεν θα το ρίσκαρα και θα αντικαθιστούσα ότι από τα δύο έχει πρόβλημα, pack ή φορτιστή.  Είναι πολύ βασικές οι μπαταρίες στο χόμπυ μας για τέτοιες μέσες λύσεις.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 17:19:32 »

Παιδια εχω μια ερωτηση σχετικα με NiCd μπαταριες. Σε ενα μοντελο μου, εχω βαλει μια μπαταρια ΝιCd της JR 1400 mAh, η μπαταρια αυτη εχει στοιχεια Sanyo και γι'αυτο την εμπιστευομαι εστω κι αν την αγορασα πριν 3 χρονια.

Το θεμα ειναι οτι οταν τη φορτιζω απο αδεια στα 100 mAh με φορτιστη Schultze μετα απο 20 ωρες+ η μπαταρια δεν φτανει σε κατασταση "full".

Υποψιν οτι τη φορτιζω μεσω του καλωδιου του διακοπτη αρα λογικα καποια ενεργεια καταναλωνεται στα καλωδια. Εχω την εντυπωση οτι μπαινει σε trickle charge και δε σταματαει.

Οταν την αποφορτιζω μετα απο 20 ωρες φορτιση μου δινει καπου 1200 mAh και οχι 1400. Πριν την χρησιμοποιησω της εκανα 2 φορες cycling για να τη ζωντανεψω, επισις οταν την ειχα αποθηκευσει ηταν αποφορτισμενη.

Κυριε Γιαννη κλπ. καμια απο αποψη επι του θεματος?

Νικος
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 17:42:02 »

Οι μπαταρίες αν φορτίζονται με ρεύμα κάτω του 1/10 της χωρητικότητας είναι πολύ πιθανό να μην φορτιστούν ποτέ πλήρως.  Αυτός είναι και ο λόγος μάλλον που δεν δείχνουν ποτέ φορτισμένες οι δικές σου.  Δοκίμασε να τις φορτίσεις στα 140-150 mAh και μάλλον θα είσαι εντάξει, αν και το pack είναι εντάξει.  Για περισσότερες λεπτομέριες δες το παρακάτω link, παράγραφος 'Μπορεί να γίνει φόρτιση με ρεύμα μικρότερο του C/10 σε μία Ni-Cd ή Ni-MH;'.  Μάλλον και ο κ. Γιάννης συμφωνεί.

http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-073b.htm

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 19:08:59 »

η μπαταρια αυτη εχει στοιχεια Sanyo και γι'αυτο την εμπιστευομαι εστω κι αν την αγορασα πριν 3 χρονια.

Το θεμα ειναι οτι οταν τη φορτιζω απο αδεια στα 100 mAh με φορτιστη Schultze μετα απο 20 ωρες+ η μπαταρια δεν φτανει σε κατασταση "full".

Υποψιν οτι τη φορτιζω μεσω του καλωδιου του διακοπτη αρα λογικα καποια ενεργεια καταναλωνεται στα καλωδια. Εχω την εντυπωση οτι μπαινει σε trickle charge και δε σταματαει.

Οταν την αποφορτιζω μετα απο 20 ωρες φορτιση μου δινει καπου 1200 mAh και οχι 1400. Πριν την χρησιμοποιησω της εκανα 2 φορες cycling για να τη ζωντανεψω, επισις οταν την ειχα αποθηκευσει ηταν αποφορτισμενη.

Αγαπητέ Νικόλα, ο θείος Γιάννης λέει τα εξής:

α) μία μπαταρία 3 ετών είναι για απόρριψη όχι για χρήση.
    β) μετά από μακρόχρονη αποθήκευση χρειάζονται περισσότεροι από 2 κύκλοι για να συνέλθει.
    γ) το να αποδίδει 1200 αντί για 1400 είναι αναμενόμενο, μετά από τόσα χρόνια, αυτό που δεν μας είπες είναι αν στην αρχή της ζωής της απέδιδε πράγματι 1400.
    δ) φόρτιση 4 στοιχείων μέσω οιουδήποτε ταχυφορτιστή δεν είναι πάντα επιτυχής
    ε) αργή φόρτιση με 100 mAh δεν είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει cut off, ούτε για να φορτίσει σε 20 ώρες το πακέτο.
    στ) για να ταχυφορτίσεις με τον Schulze, πρέπει το πακέτο να έχει πολύ χοντρά καλώδια, συνολικού μήκους κάτω από 25 εκατοστά. Οχι φόρτιση μέσω των λεπτών καλωδίων και μάλιστα μέσω διακόπτη.

αυτά για τον Νικόλα
     jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 19:25:18 »

το προβλημα ηταν οτι μου εκοβε αμεσως οταν φοτιζα nicd μπαταριες με nicd φορτιστη!ενω οταν τις φορτιζα στο nimh προγρμμα ηταν οκ!!!!το προβλημα μαλλον ειναι στον φορτιστη σωστα???γιατι μου κανει το ιδιο  και με τις μπαταριες του πομπου και με του δεκτη...
    ευχαριστω!!!
    φιλικα Στεφανος!!!

Για τον Στέφανο ο θείος Γιάννης λέει τα εξής:

Ολες οι μπαταρίες που εκ κατασκευής έχουν μεγάλη εσωτερική αντίσταση, ή είχαν μικρή αντίσταση, αλλά λόγω πολυετίας αυτή μεγάλωσε, δεν μπορούν να ταχυφορτιστούν, γιατί κατά την διάρκεια της ταχυφόρτισης, αυξάνει γρήγορα η τάση τους, χωρίς να φορτίζουν μέσα κανονικά, και ο φορτιστής το διαβάζει και κόβει.

Εν γένει οι μπαταρίες του δέκτη/ πομπού που έρχονται στα περισσότερα συστήματα έχουν μεγάλη εσωτερική αντίσταση. Αυτές είναι ακατάλληλες για ταχυφόρτιση, αλλά είναι πιθανόν  κατάλληλες για γρήγορη φόρτιση, με όλους τους κανόνες προσοχής. Διάβασε αυτά που αναφέρω σχετικά στο βιβλίο μου.

Το πρόγραμμα NiMH, έχει διαφορετικό τρόπο ανίχνευσης του τέλους της φόρτισης. Διαβάζει απλή άνοδο τάσης. Αλλά οι NiMH εμφανίζουν συχνότερα το φαινόμενο της γρήγορης ανάκτησης τάσης, και ο φορτιστής θα κόψει πολύ σύντομα.

Γι' αυτό στο πρόγραμμα ταχυφόρτισης των NiMH υπεισέρχεται ένας παράγοντας "καθυστέρησης" διαβάσματος της ανόδου της τάσης (περίπου 8 λεπτά) για να προλάβει να συνέλθει το πακέτο και να συνεχιστεί κανονικά έως ότου ολοκληρωθεί η φόρτιση. Αυτό βέβαια είναι επικίνδυνο αν βάλεις να ταχυφορτίσεις κατά λάθος μία ήδη φορτισμένη NiMH.

Η φόρτιση των Ni Cd είναι όμοια με αυτή των Ni-MH, πλην του τρόπου που ο φορτιστής διαβάζει και τελειώνει=κόβει την φόρτιση.

Η πρότασή μου είναι: Oι μπαταρίες του πομποδέκτη που έχεις να φορτίζονται με το C/10.  Ο φορτιστής σου να ελεγχθεί με μία καλή μπαταρία για το αν έχει χαλάσει ή όχι. Το πιθανότερο είναι να μην έχει πάθει τίποτε ο φορτιστής σου.

jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #10 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 19:34:52 »

Αγαπητοι Κυριε (θειε) Γιαννη και Σεραφειμ,

Ευχαριστω για τις απαντησεις, μπαινω σε σκεψεις αυτη τη στιγμη για το τι πρεπει να κανω αφου χρειαζομαι ενα pack αμεσα. Δε ξερω αν μπορω να βρω ΝιCd Sanyo στην Ελλαδα, και απο την αλλη απο τις  ΝιMh της εγχωριας αγορας σιγουρα θα προτιμησω αυτες που μεν ειναι παλιες αλλα ξερω τι ειναι. Ιδιας ποιοτητας και ηλικιας ειναι και οι μπαταριες του πομπου μου και μεχρι στιγμης δεν εχουν προβλημα χωρις να τους κανω τακτικο cycling.

Αληθεια ξερετε που μπορω να βρω φρεσκα στοιχεια Sanyo ΝιCd oxi NiMh ιδιας χωρητικοτητας στην Αθηνα?

Περιμενω απαντησεις και ευχαριστω εκ των προτερων.

Νικος
    Καταγράφηκε
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 20:12:24 »

ΓΕΡΜΑΝΟΣ- μπαταριες απο ένα ρολόι ως ένα ελικόπτερο.. idiot2

Θα πάς με το φισάκι σου και θα σου φτιάξει pak.
    Πρόσεξε!! να ζητήσεις sanyo γιατί υπάρχει περίπτωση να σου δώσουν χύμα.
    Η sanyo του Γερμανού είναι σε κίτρινο περιτύλιγμα, με κωδικά νούμερα.
    Και η χύμα είναι σε κίτρινο περιτύλιγμα, αλλά δεν γράφουν τίποτα επάνω.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 20:53:49 »

Η sanyo του Γερμανού είναι σε κίτρινο περιτύλιγμα, με κωδικά νούμερα.

Είμαι περίεργος ποιός τύπος της Sanyo έχει κίτρινο περιτύλιγμα. Ολες οι κοινές Sanyo σήμερα έχουν πράσινο περιτύλιγμα, εκτός από τις πολύχρωμες R/C ή τις C/P που έχουν μπλε κ.λ.π.
    Πριν αγοράσεις πές μας ποιός τύπος είναι μήπως είναι υπόλοιπο από το μακρύ παρελθόν.
    Οι μπαταρίες γερνάνε  από την στιγμή που φτιάχνονται ασχέτως αν χρησιμοποιούνται ή όχι.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 20 Σεπ 2006, 21:46:42 »

Πάντως οι Sanyo Cadnica (Ni-Cd) φαίνεται να εξακολουθούν να έχουν κίτρινο χρώμα στοιχείων.

Η φωτογραφία είναι από το site της Sanyo http://www.sanyo.com/batteries/cadnica.cfm.

Και στο Sussex http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=908 το ίδιο φαίνεται.

Πράσινο ή μπλέ είναι το χρώμα του πακέτου λόγω του θερμοσυστελλόμενου πλαστικού.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 21 Σεπ 2006, 08:56:00 »

Αγαπητέ Κώστα,

πως σου ήρθε ότι έκανα το λάθος να αναφερθώ στο χρώμα του θερμοσυστελλόμενου του πακέτου;
    Μιλάω για το χρώμα που έχει το περιτύλιγμα κάθε στοιχείου.

Τώρα η φωτογραφία που δείχνεις, δίνει την εντύπωση ότι το χρώμα είναι κίτρινο, αλλά πρόκειται για κακή αναπαραγωγή. Το χρώμα είναι ανοιχτό πράσινο (λαχανί).

Ούτε το χρώμα που δείχνει στο SMC έχει σημασία γιατί μπορεί η φωτογραφία να είναι από το παρελθόν.
    Μπές στον batt-mann να δεις τα χρώματα. Κάπου στη μέση έχει παλιά φωτογραφία με τις τελείως κόκκινες "R" και τις κιτρινες "Ε", "C".

Οι Cadnica είχαν άλλες κίτρινο κόκκινο και άλλες κίτρινο μαύρο. Εδώ δεν προκύπτει διχρωμία.

Εν πάσει περιπτώσει, ας προσέξει καθ' ένας το πόσο παλιά είναι τα στοιχεία που αγοράζει.

jkon
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 21 Σεπ 2006, 08:59:19 από Γιάννης Κωνσταντακάτος » Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: nimh-nicd
    Μεταπήδηση σε: