Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.694 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 15:01:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 8 Ιουλ 2026, 15:01:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:59]

από ΗΑWK 100
    [Χθες στις 00:24]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309694
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 125
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 84
    Συνολικά: 86
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: nimh-nicd  (Αναγνώστηκε 10350 φορές)
    key40
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Παρασκευή, 11 Ιαν 2008, 13:52:48 »

Αγαπητοί φίλοι,

Θα πρότεινα να σταματήσουμε πλέον να ζητάμε NI-CD μπαταρίες και να τις αντικαταστήσουμε
    για πάντα και ανεπιστρεπτί με τις Νι-ΜΗ.
    Στην Ευρωπαική ένωση (Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή!) η χρήση NI-CD έχει ή πρόκειται να απαγορευτεί
    λόγω του καδμίου που είναι αποδεδειγμένα ΚΑΡΚΙΝΙΓΟΝΟ.Θα πρέπει κάποτε και εμείς να αποκτήσουμε κάποια
    οικολογική συνείδηση και να πάψουμε να ζητάμε επικίνδυνη τεχνολογία μόνο και μόνο για να πετύχουμε
    ίσως 1 λεπτό μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης.

Καταγράφηκε

Λύκοι θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν πρόβατα !
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #16 στις: Παρασκευή, 11 Ιαν 2008, 18:11:44 »

Αγαπητοί φίλοι,

Θα πρότεινα να σταματήσουμε πλέον να ζητάμε NI-CD μπαταρίες και να τις αντικαταστήσουμε
    για πάντα και ανεπιστρεπτί με τις Νι-ΜΗ.
    Στην Ευρωπαική ένωση (Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή!) η χρήση NI-CD έχει ή πρόκειται να απαγορευτεί
    λόγω του καδμίου που είναι αποδεδειγμένα ΚΑΡΚΙΝΙΓΟΝΟ.Θα πρέπει κάποτε και εμείς να αποκτήσουμε κάποια
    οικολογική συνείδηση και να πάψουμε να ζητάμε επικίνδυνη τεχνολογία μόνο και μόνο για να πετύχουμε
    ίσως 1 λεπτό μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης.

Αγαπητέ φίλε key40 συμφωνώ και εγώ μαζί σου ότι το Κάδμιο είναι βλαβερό για την υγεία μας, και ότι πράγματι τα στοιχεία Ni-Cd εξαφανίζονται στην Ευρώπη, λόγω της σχετικής οδηγίας της ΕΕ. Αφού λοιπόν αποσύρονται δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν τις ζητάει κανείς και αν βρίσκει κάποιο υπόλοιπο στοκ.

Ο αερομοντελιστής δεν ζητάει τις Ni-Cd για πετύχει ένα λεπτό παραπάνω πτήση. Τις ζητάει για να πετύχει ολοκληρωμένη και ασφαλή πτήση.

Τα στοιχεία Ni-MH προορίζονται μεν να αντικαταστήσουν ευθέως (ως προς τις εξωτερικές διαστάσεις) τα στοιχεία Ni-Cd, αλλά στον αερομοντελισμό δεν έχουν ικανοποιήσει τους χρήστες, λόγω των περισσοτέρων προβλημάτων που έχουν από τις Ni-Cd. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες πτώσεις μοντέλων οφείλονται στις μπαταρίες Ni-MH.

Οποιος πιστεύει ότι τα Ni-MH είναι η λύση, είναι ελεύθερος να τα χρησιμοποιεί. Εγώ όμως, όπως και πολλοί άλλοι, τις αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Τα νεώτερα στοιχεία που περιέχουν λίθιο δεν έχουν πλέον μυστικά, και όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο πιό αποδοτικά και πιό ασφαλή. Ηδη απέδειξαν την χρησιμότητά τους στην κίνηση ηλεκτρικών μοτέρ, και σε λίγο καιρό όλοι οι πομποί και οι δέκτες/σέρβο θα τροφοδοτούνται με στοιχεία λιθίου (Li-Po και όχι μόνο).
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #17 στις: Παρασκευή, 11 Ιαν 2008, 20:36:16 »

δέκτες/σέρβο θα τροφοδοτούνται με στοιχεία λιθίου (Li-Po και όχι μόνο).

Ηδη τίς δύο - τρείς  τελευταίες πτήσεις τίς κάνω μέ lipo. Παρόλο πού ή μπαταρία είναι 1250 μιλιαμπέρ έναντι 2700 μιλιαμπέρ τών κλασικών pak, πού είχα, παρατηρώ ότι κρατάει τό ίδιο, ίσως λίγο περισότερο. Πόσο μάλον νά προμηθευτώ κάτι σέ μεγαλύτερη χωρητικότητα..........
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Παρασκευή, 11 Ιαν 2008, 20:42:47 »

Πράγματι έκανα κι εγώ την αρχή. Στην αρχή φοβόμουν, αλλά βλέπω πως η τεχνολογία τους και οι γνώσεις μας γιαυτές έχουν ωριμάσει και είναι πλέον αρκετά ασφαλής η χρήση τους. Προς το παρόν έβαλα στον πομπό μου μόνο. Έχω 2 μήνες να την φορτίσω βρε παιδί μου και ακόμη 11.3 volt μου δείχνει! Πού τέτοια καλά με τις άλλες  buck2
    Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 11 Ιαν 2008, 21:34:40 »

Πράγματι έκανα κι εγώ την αρχή. Στην αρχή φοβόμουν, αλλά βλέπω πως η τεχνολογία τους και οι γνώσεις μας γιαυτές έχουν ωριμάσει και είναι πλέον αρκετά ασφαλής η χρήση τους. Προς το παρόν έβαλα στον πομπό μου μόνο. Έχω 2 μήνες να την φορτίσω βρε παιδί μου και ακόμη 11.3 volt μου δείχνει! Πού τέτοια καλά με τις άλλες  buck2

Kαι εγώ με την σειρά μου έχω αντικαταστήσει τις μπαταρίες της Τχ από Nc-Cd σε Νι-Μh 2000 Mah Sanyo Evelop (καλά το έγραψα?) και μετά από δύο μήνες παραμένουν φορτισμένες.

Στον δέκτη ακόμη επιμένω την χρήση (στα 90ρια Ε/Π) των Nc-Cd 2400 Mah pack μεγέθους Sub C 240 γραμμαρίων !!! Ο λόγος είναι επειδή εξασφαλίζουν μεγάλη τροφοδοσία ακόμη και σε αυξημένη στιγμιαία ζητήση ρεύματος από τα σέρβο. 

Οι επόμενες μπαταρίες μου στον δέκτη μάλλον θα είναι οι JR 4500 mah Νι-Mh με μικρότερο σαφώς μέγεθος των "C" και λόγω μεγάλης πλέον χωρητικότητας μπαταρίας θα είμαι μάλλον "εξασφαλισμένος".
    Καταγράφηκε
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 11 Ιαν 2008, 22:19:20 »

Αν σκοτώσω κάποιον άνθρωπο γιατι η καταραμένη η nimh δεν άντεξε το φορτίο απο τα 5 ψηφιακά τέρατα που εχω στο δηκαστηριο ή στην κακομοιρα την μητερα τι θα της πω ? ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΩΣΤΑΤΕΨΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? εβαλα εν γνωση μου μπαταριες που δεν κανουν ?

Για πομπό τηλεκοντρόλ κτλ κτλ βαζω nimh αλλα για πομπό nicd και lipo και αν χαλάσει  κάποιο pack σε κάδο ΑΦΗΣ

Επισης προτιμω να παω απο καρκινο στα 60 παρα στα 28 μου απο ατυχημα οταν παιζοντε ζωες δεν ασχολουμαστε με ...
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 11 Ιαν 2008, 23:07:18 από mrkaza » Καταγράφηκε

Πτέραρχος
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #21 στις: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 10:43:47 »

Αντικατέστησα όλες τις μπαταρίες (πομπού - δεκτών ) με NiMH και ησύχασα !!  Thumbs up
    Κάνοντας εναν έλενχο πριν την πτήση , δεν θα υπάρξει ποτέ πρόβλημα αρκεί να χρησιμοποιούνται επώνυμες μπαταρίες και όχι του κιλού ...
    (SANYO , HYDRAMAX κλπ) . και εγώ κάνω χρήση αυτών σχεδόν καθημερινά !!  Thumbs up
    Θεωρώ βασικό το "ξεκίνημα " δηλαδή η φόρτιση τους αρχικά να γίνει σε σταθερό φορτιστή και οχι σε αυτοματο ταχυφορτιστή !
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 10:57:43 από Πτέραρχος » Καταγράφηκε

Τελικά ....τίποτα δεν είναι " απαξ "
    "Ουδεις Επικινδυνότερος εκ του Ευεργετηθέντος Αχάριστου"

« Απάντηση #22 στις: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 10:56:15 »

Για lipo εννοούσα...
    Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    Πτέραρχος
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #23 στις: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 11:08:03 »

Αν σκοτώσω κάποιον άνθρωπο γιατι η καταραμένη η nimh δεν άντεξε το φορτίο απο τα 5 ψηφιακά τέρατα που εχω στο δηκαστηριο ή στην κακομοιρα την μητερα τι θα της πω ? ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΩΣΤΑΤΕΨΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ? εβαλα εν γνωση μου μπαταριες που δεν κανουν ?

Για πομπό τηλεκοντρόλ κτλ κτλ βαζω nimh αλλα για πομπό nicd και lipo και αν χαλάσει  κάποιο pack σε κάδο ΑΦΗΣ

Επισης προτιμω να παω απο καρκινο στα 60 παρα στα 28 μου απο ατυχημα οταν παιζοντε ζωες δεν ασχολουμαστε με ...

Φίλε mrkaza ,
    άριστη η πρόληψη αλλά αν σκεφτόμαστε έτσι , δεν πρέπει ούτε απο το σπίτι να βγαίνουμε . Και σου λέω ότι στις μπαταρίες σου είσαι ok και το φορτίο απο τα 5 ψηφιακά τέρατα που έχεις το αντέχουν . Και αν "καεί" ο δέκτης σου ? ή συμβεί κάτι άλλο ? Τότε τι  ? θα είσαι πιό ήσυχος  ? ?
    Φιλικά .
    Καταγράφηκε

« Απάντηση #24 στις: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 11:36:35 »

Φυσικα και οχι δεν θα ειμαι ποιο υσηχος αλλα τουλαχιστον να μην παω απο ενα γνωστο προβλημα των nimh  αλο να χαλαση κατι και αλο να προπαθεις να χαλαση κατι .

Επισης στο προιγουμενο ποστ εκανα λαθος Δεκτη ηθελα να πω οχι πομπο  .

Καταγράφηκε

Πτέραρχος
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #25 στις: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 11:50:43 »

Φυσικα και οχι δεν θα ειμαι ποιο υσηχος αλλα τουλαχιστον να μην παω απο ενα γνωστο προβλημα των nimh  αλο να χαλαση κατι και αλο να προπαθεις να χαλαση κατι .

Επισης στο προιγουμενο ποστ εκανα λαθος Δεκτη ηθελα να πω οχι πομπο  .

Δηλαδή , αν κατάλαβα καλά , στο πομπό σου χρησιμοποιείς NiCD ή LIpo και στο μοντέλο σου (δέκτη ,servo κλπ) NiMH. Εκεί που έχεις να διαχειριστείς μεγαλύτερο ¨φορτίο" χρησιμοποιείς NiMH που "δεν εμπιστεύεσαι " και στο πομπό σου που κάνει εκπομπή κάποια mwatt χρησιμοποιείς NiCD ή LiPO. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς ? ................................................................................
    Καταγράφηκε

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #26 στις: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 12:02:25 »

Εγώ κατάλαβα ότι μετά τήν διευκρήνηση τού mrkaza, χρησιμοποιή lipo στόν δέκτη του μοντέλου και όχι στήν τ/κ.
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Σάββατο, 12 Ιαν 2008, 12:11:44 »

Τα νευρα μου γραφω βιαστικα και κανω λαθος οπου το φορτιο ειναι λιγο NIMH οπου ειναι πολυ Nicd και lipo
    Καταγράφηκε

manos_skg
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #28 στις: Σάββατο, 19 Ιουλ 2008, 16:38:04 »

Your Heeeeeeeeeeeeeeelp please!!!!

Διάβασα όλες τις σημειώσεις του jcon αλλά πάλι δεν κατάλαβα τι πρέπει να κάνω.  Λοιπόν ο φορτιστής μου IMAX B6 μου δίνει τη δυνατότητα κύκλου στις NICD.  Οι μπαταρίες μου είναι παλιές αλλά μάχημες  Wink

Έχω 4 NICD packs δύο είναι 6cells και δύο 7cells jamara 1100 mah 1,2v

Αναφορικά με τη φόρτισή τους απ' ότι κατάλαβα από το θείο μπορώ να τις φορτήσω με C/10 (και να πέσω για ύπνο) ή να τις φορτίσω με C/5 (και να πάω για καφέ) ή με 1C (και να δω τα φιλαράκια στην TV) ή με 1,5-2C (και να πετάω την ίδια στιγμή με το άλλο pack ενώ είμαι στο μοντελοδρόμιο).  Εύκολο project βάζω τη μπαταρία, επιλέγω τα amps, βάζω manual cut off στα 1200 mah έτσι ώστε αν για κάποιο λόγο δεν δουλέψει το delta να κόψει ο φορτιστής.  Τα λέω καλά θείε;;;

Αναφορικά όμως με την αποφόρτιση δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω.  Στο φορτιστή μου λέει ότι το cut off level για τις NICD είναι 0.85v / cell.  Αυτό σημαίνει ότι για το 7σελο pack το cut off είναι 0,85vx7cells=5,95v και για το 6σελο είναι 5,1v??  Και αν ναι τι σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να πέσει κάτω από τόσο v (φαντάζομαι ότι αν εννοεί αυτό θα γίνεται αυτόματα από τον φορτιστή) ή ότι πρέπει τόσα v να ζητήσω να τραβάει κατά την αποφόρτηση?Huh??  Τα ρωτάω γιατί όταν πάω να αποφορτίσω μου ζητάει και amps αλλά και volts και δεν ξέρω ούτε πόσα amps αλλά ούτε και πόσα volts να ζητήσω καθώς και δεν καταλαβαίνω αν θα κόψει από μόνος του ή αν πρέπει να ορίσω εγώ το cut off!!!!!!

PLEASE GUYS τα φώτα σας!  Απίστευτο έμαθα τις lipo και ζωρίζομαι στις nicd 
    Καταγράφηκε

... το πάθαμε κι' αυτό ...
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #29 στις: Σάββατο, 19 Ιουλ 2008, 17:03:20 »

Επιλέγοντας cutoff 0,85 V ανά στοιχείο, ο εκφορτιστής θα κόψει αυτόματα σ' αυτό το μέγεθος (Χ αριθμό στοιχείων)

Το ρεύμα εκφόρτισης να μην είναι μεγαλύτερο από 1C. Αν και οι πιό πολοί εκφορτιστές δεν δίνουν δυνατότητα μεγαλύτερης επιλογής.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: nimh-nicd
    Μεταπήδηση σε: