Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.793 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 18:39:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 18:39:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:07]

[Σήμερα στις 12:49]

[Σήμερα στις 03:41]

[Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:35:59]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309793
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 139
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 77
    Συνολικά: 82
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: μια βοηθεια για κατασκευη...  (Αναγνώστηκε 6995 φορές)
    takis
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 15 Σεπ 2009, 17:25:33 »

καλησπερα σας εχω καποια πραγματακια που καθονται απο μια παλια πτερυγα η οποια δεν πεταει πια  Cheesy μηπως θα μπορουσατε να μου πειτε καμια γνωμη για το τι θα μπορουσα να φτιαξω για να χρησιμοποιησω το συγκεκριμενο σεταπ? θα προτιμουσα καπως σπορτ αεροπλανο αλλα δεν θα με πειραζει και οτιδηποτε αλλο. επισης που μπορω να βρω σχεδια κατασκευης. το υλικο δεν με πειραζει ας ειναι η χτιστο απο μπαλσα η ντεπρον. να σημειωσω οτι θα ειναι η πρωτη μου κατασκευη.

τα πραγματα που εχω ειναι

μοτερ groupner 300 με ενσωματομενο speed control και ελικα 12.5-11
    μπαταρια νικελιου μεταλλου 9.6β 700mA
    2 σερβακια 9γρ παιρνω αλλο ενα και τα κανουμε 3 

αυτα..

τελος να σημειωσω οτι στο site της groupner για το συγκεκριμενο μοτερ αναφερει οτι

Planes under 20 oz and 200 sq. in. wing area

σας ευχαριστω προκαταβολικα
    Καταγράφηκε
    stinger----
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 15 Σεπ 2009, 17:31:21 »

http://www.parkjets.com   -    http://www.parkjets.com/free-plans.html
    κοιταξε λιγο εδω φιλε μου και ισως βρεις κατι καλο...εχει πολλα σχεδια και μοντελα
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 15 Σεπ 2009, 17:41:31 »

καλησπερα σας εχω καποια πραγματακια που καθονται απο μια παλια πτερυγα η οποια δεν πεταει πια  Cheesy μηπως θα μπορουσατε να μου πειτε καμια γνωμη για το τι θα μπορουσα να φτιαξω για να χρησιμοποιησω το συγκεκριμενο σεταπ? θα προτιμουσα καπως σπορτ αεροπλανο αλλα δεν θα με πειραζει και οτιδηποτε αλλο. επισης που μπορω να βρω σχεδια κατασκευης. το υλικο δεν με πειραζει ας ειναι η χτιστο απο μπαλσα η ντεπρον. να σημειωσω οτι θα ειναι η πρωτη μου κατασκευη.

τα πραγματα που εχω ειναι

μοτερ groupner 300 με ενσωματομενο speed control και ελικα 12.5-11
    μπαταρια νικελιου μεταλλου 9.6β 700mA
    2 σερβακια 9γρ παιρνω αλλο ενα και τα κανουμε 3 

αυτα..

τελος να σημειωσω οτι στο site της groupner για το συγκεκριμενο μοτερ αναφερει οτι

Planes under 20 oz and 200 sq. in. wing area

σας ευχαριστω προκαταβολικα

Απ' ότι αντιλαμβάνομαι , το μοτέρ δεν έχει μειωτήρα, άρα η έλικα είναι σε εκατοστά (5 Χ 4,5 σε ίντσες). Αυτό σημαίνει γρήγορο μοντέλο.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    takis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 15 Σεπ 2009, 17:45:53 »

οντως θειε το μοτερ δεν εχει μειωτηρα... τωρα για την ελικα για να το λετε εσεις κατι παραπανω θα ξερετε..  idiot2
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 16 Σεπ 2009, 09:46:46 »

Σου προτείνω αυτό
    http://jroger.nuxit.net/berliweb/jaguar180/jaguar180.pdf
    και με full flight wings
    http://jroger.nuxit.net/berliweb/homepage/homepage.htm

Για το μοτερ που έχεις μάλλον να μεγεθύνεις τα σχέδια Χ 1,3-1,4 περίπου (π.χ. το Α4 σε Α3). Εύκολη κατασκευή και αρκετά γρήγορο. Με μεγέθυνση 1,4 και κάποιες μικρές ενισχύσεις από κοντρα πλακε 0,8 mm, το μοντέλο από μπαλσα, με ρόδες, χωρίς μοτερ-ηλεκτρονικά βγαίνει γύρω στα 170 γραμμάρια. Και χρειάζεται μόνο δύο σερβο.
    Καταγράφηκε
    takis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 27 Οκτ 2009, 21:25:22 »

σε ευχαριστω πολυ για τα σχεδια. σημερα τα εκτυπωσα και σκεφτομαι να ξεκινησω οσο πιο συντομα γινεται..  Cheesy

εχω ομως κατι αποριουλες σαν πρωταρης και εγω..  idiot2 idiot2

καταρχην τις διαστασεις της μπαλσας της εχει σε στυλ 100/10, 20/10 μηπως θα μπορουσατε να μου το μεταφρασετε αυτο σε μμ ?

τι κολλα να χρησιμοποιησω για την κατασκευη?

στο τελος χρησιμοποιω monokote (αν το λεω καλα) για την επικαλυψη?

τελος το χειλος εκφυγης πως γινεται? παιρνουμε πηχακι και το τριβουμε?

σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας..
    Καταγράφηκε
    pakos_65
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 28 Οκτ 2009, 10:51:43 »

Επίσης μπορείς να φτιάξεις και κάποιο απο αυτά

* deceiver.zip (124.28 KB - έγινε λήψη 119 φορές.)
    * 3d_400.zip (31.28 KB - έγινε λήψη 131 φορές.)
    Καταγράφηκε

Η απογείωση είναι προαιρετική.....αλλά η προσγείωση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.......!!!!!
    http://users.otenet.gr/~pakos_65/index.htm
    pakos_65
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 28 Οκτ 2009, 11:00:29 »

σε ευχαριστω πολυ για τα σχεδια. σημερα τα εκτυπωσα και σκεφτομαι να ξεκινησω οσο πιο συντομα γινεται..  Cheesy

εχω ομως κατι αποριουλες σαν πρωταρης και εγω..  idiot2 idiot2

καταρχην τις διαστασεις της μπαλσας της εχει σε στυλ 100/10, 20/10 μηπως θα μπορουσατε να μου το μεταφρασετε αυτο σε μμ ?

τι κολλα να χρησιμοποιησω για την κατασκευη?

στο τελος χρησιμοποιω monokote (αν το λεω καλα) για την επικαλυψη?

τελος το χειλος εκφυγης πως γινεται? παιρνουμε πηχακι και το τριβουμε?

σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας..

100/10 = 10 mm
    20/10 = 2 mm

Δηλαδή σβήνεις απο ένα μηδενικό σε αριθμητή και παρονομαστή και έχεις την διάσταση σε χιλιοστά.

Κόλλα κυανοακρυλική αν πρόκειται για μπάλσα, κυανοακρυλική ειδική για foam ή κάποια άλλη που να μην επηρεάζει τα foam, αν προκειται για φελιζολ ή depron

Για επικάλυψη του μοντέλου monokote ή oracover ή oralite(πιο ελαφρύ).

Χείλη προσβολής και εκφυγής υπάρχουν και έτοιμα. Μεγάλη ποικιλία έχει ο Ίων Λαλαγιάννης, Δαμάρεως 50 στο Παγκράτι. Τηλ. (+30)210-7514011

Καλή επιτυχία
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 28 Οκτ 2009, 14:20:44 από pakos_65 » Καταγράφηκε

Η απογείωση είναι προαιρετική.....αλλά η προσγείωση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.......!!!!!
    http://users.otenet.gr/~pakos_65/index.htm
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 29 Οκτ 2009, 10:13:26 »

Το δικό μου Jaguar με άνοιγμα φτερού 805 mm, μοτερ brushless 35 g, 80 W 1500kv, 7*3 APC και 3S 500 mah έχει βάρος 320 g. Εχει 2 servo των 9 g και αφαιρούμενο σύστημα προσγείωσης με σύρμα 1,5 mm. Ενισχύσεις από κόντρα πλακε 0,8 mm στην άτρακτο από τις υποδοχές των φτερών μέχρι το firewall, balsa 1mm στην άτρακτο και στην επικάλυψη των φτερών, balsa 3 mm στα πηδάλια της ουράς και balsa 1,5 στο πάτωμα της ατρακτου, νερά εγκάρσια. Και πολλές τρύπες για ελάφρυνση. Επικάλυψη με oracover.  Πετάει από 5-10 λεπτά ανάλογα με τη χρήση.
    Το φτερό χτίζεται ανάποδα.
    Καλή κατασκευή.
    Καταγράφηκε
    takis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 29 Οκτ 2009, 11:40:51 »

σας ευχαριστω πολυ και τους δυο για τις απαντησεις.

με μπερδεψατε ομως λιγο artrap.  Cheesy

καταρχην το σχεδιο λεει ολο το αεροπλανο με μπαλσα 2μμ. λετε δηλαδη να μην το κανω ετσι ? εκανα τα σχεδια που μου στειλατε επι 1.4 και θα βγει και το δικο μου 800μμ ανοιγμα φτερου.

οταν λετε ενισχυσεις δεν εννοειτε τα πιο σκουρα κομματια που εχει το σχεδιο πανω απο τα φτερα αλλα κατι επιπλεον?

balsa 1μμ στην ατρακτο εννοειτε στο πανω μερος της? στα πλαινα τι βαζουμε ? για επικαλυψη φτερων ειπατε μπαλσα 1μμ.

ειπατε στα πηδαλια ουρας 3μμ εννοειτε σε ολοκληρο το οριζοντιο και καθετο σταθερο η μονο στα πηδαλια? Tongue

το φτερο χτιζεται αναποδα? τι ακριβως εννοειτε?  idiot2  στις αεροτομες των φτερων βαζουμε 2μμ ?  Huh

τελος αν μπορουσατε περιπου πως γινεται το σκελος θα με βοηθουσατε αρκετα..

σας ευχαριστω πολυ και σορυ για τον καταιγισμο των ερωτησεων αλλα ειναι η πρωτη μου κατασκευη... 

Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 29 Οκτ 2009, 12:28:33 »

Το σχέδιο λέει balsa 2mm γιατί έχει ΜΟΝΟ balsa και βαρύ (brushed-NiMH) setup. Οταν το μεγαλώσεις χρειάζεται να το ελαφρύνεις πίσω (όταν μεγεθύνεις *Χ η μάζα μεγαλώνει 8*Χ) πόσο μάλλον που εγώ χρησιμοποιω ένα πολύ ελαφρύτερο set up. Για να μην βγει πισόβαρο και για  να αντέχει την επιπλέον ισχύ, άλλαξα λίγο και τον τρόπο κατασκευής. Ελαφρύτερο πίσω-ενισχυμένο εμπρός:
    Πλαινά balsa 1mm, πάνω μέρος balsa 1mm νερά εγκάρσια, πάτωμα balsa 1,5 νερά εγκάρσια και τρύπες ελάφρυνσης από το φτερό και πίσω. Πτερύγια ουράς και elevator balsa 3mm και τρύπες ελάφρυνσης. Από το σημείο της πίσω καβίλιας για τα λάστιχα στερέωσης του φτερού μέχρι το firewall ενίσχυση των πλαινών από μέσα με κοντρα πλακε 0,8 mm με τρύπες ελάφρυνσης. Νομίζω αυτό δεν προβλέπεται στο σχέδιο. Επίσης δύο νομείς στην άτρακτο από το ύψος της καλύπτρας και πίσω, με τρύπα στη μέση από balsa 2mm. Επίσης δεν προβλέπεται στο σχέδιο. Πρώτα κόβεις τα πλαινά και τα κοντρα πλακέ, τριμάρεις ώστε να συμπίπτουν απόλυτα, κολλάς τις ενισχύσεις στη balsa, ξανατριμάρεις, ανοίγεις τις τρύπες για τις καβίλιες και την βάση του αφαιρούμενου σκέλους και μετά ξεκινάς να χτίζεις την άτρακτο πάνω στο σχέδιο.
    Χτίσιμο φτερού: Η πάνω επιφάνεια του φτερού είναι επίπεδη, η κάτω έχει μικρή δίεδρο (σταθερό % πάχος αεροτομής, μικρότερη χορδή στο άκρο >> μικρότερο πάχος αεροτομής στο άκρο απ΄ότι στη ρίζα). Για να κατασκευαστεί αυτό, χτίζεις το φτερό ανάποδα δηλαδή η επίπεδη πάνω όψη ακουμπά στο τραπέζι. Στερεώνεις το πάνω κεντρικό δοκαράκι στο σχέδιο και τοποθετείς τις αεροτομές με την άνω όψη τους (την κυρτή) πάνω στο δοκαράκι. Με αυτό τον τρόπο το ανώτατο σημείο όλων των αεροτομών είναι στο ίδιο επίπεδο.
    Αφαιρούμενο σκέλος: Προβλέπεις μία οριζόντια βάση από κοντρα πλακε 2μμ αμέσως μπροστα από το φτερό, σε ύψος 3 mm ψηλότερα από το πάτωμα. Αυτή στερεώνεται στα πλαϊνά που είναι από κοντρα 0,8 με αυτάκια (τις αντίστοιχες υποδοχές στα πλαινά τις ετοιμάζεις πριν χτίσεις την άτρακτο. Πάνω στη βάση σχηματίζεις με λεπτά φιλέτα κοντρα πλακέ 1,5mm το σχήμα του σκέλους (ένα αυλάκι σχήματος Π). Στη μέση του Π ένα blind nut 3mm. Τοποθετείς το σύρμα (που έχεις διαμορφώσει στο ίδιο σχήμα Π) μέσα  στο αυλάκι και το κάνεις σάντουιτς με άλλη μία πλάκα κοντρα πλακέ 1,5 mm, ίδιου σχήματος με την βάση, χωρίς αυτάκια,  που σφίγγεις με βίδα (πάνω στο blind nut). Ετσι το σκέλος εγκλωβίζεται ανάμεσα στα δύο κοντρα πλακέ και μπορεί να αφαιρεθεί κατά βούληση.  Θα βάλω φωτο.
    Καταγράφηκε
    takis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 29 Οκτ 2009, 12:36:51 »

σας ευχαριστω πααααρα πολυ!! με βοηθησατε αρκετα! θα περιμενω φωτο! 

επισης δεν μου ειπατε αεροτομες φτερου με μπαλσα 2 η 3 μμ?

πηχακια φτερου χρησιμοποιησατε 6Χ4 η 6Χ3?  idiot2
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 29 Οκτ 2009, 13:05:34 »

Και κατι άλλο. Για να γλυτώσεις βάρος χρειάζεται ελαφριά μπαλσα. Στα πάχη που συζητάμε αυτό που υπάρχει στα μαγαζιά είναι συνήθως βαρύ. Μπορεί να βρεις  φύλλα 1mm ή 1,5 mm βαρύτερα από φύλλα 2mm ή 2,5 mm, πολλές φορές πολύ βαρύτερα.  Στα 3 mm που είναι η ουρά (και χρειάζεται σίγουρα μικρό βάρος) είναι ευκολότερο να βρεις ελαφριά μπαλσα.
    Αν σε ενδιαφέρει το βάρος της κατασκευής πρέπει να διαλέξεις ξυλεία με ζυγαριά (ένα καλό φύλλο 1 mm 10X100 cm  να έχει βάρος 10-15 g). Το μοντέλο που έκανα εγώ στα 170 g μπορεί να βγεί και 150 ή 230g χωρίς καμμια αλλαγή σε διαστάσεις, μόνο λόγω πυκνότητας του ξύλου. Αν δεν σε ενδιαφέρει το βάρος, η επιλογή του πάχους (εντός λογικών ορίων) είναι αδιάφορη.
    Αεροτομές balsa 2mm, δοκαράκι 5*3 με την πλατιά πλευρά παράλληλα με την χορδή. Εβαλα δοκαράκι  πεύκο αλλά αν το ξαναέφτιαχνα θα έβαζα μέτριας πυκνότητας μπαλσα. Το πέτσωμα του φτερού (από το χείλος προσβολής μέχρι το κεντρικό δοκαράκι και σε όλο το πλάτος του φτερού στις 4 κεντρικές αεροτομές, ελαφριά balsa 1mm) και τo webbing (γέμισμα των κενών ανάμεσα στο πάνω και κάτω δοκαράκι με balsa 2mm με νερά παράλληλα με το πάχος της αεροτομής)προσδίδει αρκετή αντοχή. οπότε δεν χρειάζεται πεύκο κατά τη γνώμη μου. Σημείωσε ότι το σχέδιο δεν προβλέπει πέτσωμα.
    Μπορείς και να παραλείψεις τελείως το πέτσωμα και να προσθέσεις 1-2 λεπτότερα δοκαράκια ακόμα μεταξύ του κεντρικού και του χείλους προσβολής.

Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 30 Οκτ 2009, 09:47:32 »

Οπως είχαμε πει...

* persp_back.JPG (54.13 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 288 φορές.)

* belly1.JPG (45.11 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 304 φορές.)

* gearland.JPG (61.06 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 314 φορές.)
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 30 Οκτ 2009, 09:49:18 »

Ελπίζω να φαίνονται αυτά που σε ενδιαφέρουν.
    Καλή κατασκευή

* belly2.JPG (50.89 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 309 φορές.)

* ailserv.JPG (40.86 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 315 φορές.)

* tail_feath.JPG (42.68 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 295 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Sport - Ακροβατικά - 3D (Συντονιστές: 3DJunk, stavros, andreas)  |  Θέμα: μια βοηθεια για κατασκευη...
    Μεταπήδηση σε: