Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.787 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 16:29:38

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 16:29:38

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από UH-1H
    [Σήμερα στις 16:25]

[Σήμερα στις 15:43]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:54]

[Χθες στις 14:35]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309787
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 172
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 69
    Συνολικά: 74
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: τριμαρισμα ελικοπτερου απορίες...  (Αναγνώστηκε 9493 φορές)
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #15 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:07:40 »

οχι μαλλον δεν καταλαβες τι λεμε...
    Τα Epa τα πειραζουμε οταν πχ δουμε οτι το ενα σερβο κανει μεκαλυτερη κινηση πχ το Elevator και τοτε το φερνουμε πιο  κατω για να σταματαει εκει που σταματανε και τα αλλα...

Τι δουλεια εχει η καμπυλη?

Βρε ζαγάρ, εγώ κατάλαβα τι λέτε. Εσύ μάλλον δεν κατάλαβες τι πάω να σου πω. Σου έφτιαξα ένα πρόχειρο σκίτσο για να καταλάβεις τι σου λέω. Το σκίτσο 1 είναι η καμπύλη του pitch όπως συμπεριφέρεται δουλεύοντας στο 100% της. Το σκίτσο 2 είναι όπως θα συμπεριφερθεί με την μεταβολή οποιοδήποτε ΕΡΑ του cycling. Όλα αυτά πάντα βάση των λεγόμενων του Finless.

αυτη ειναι καμπυλη γκαζιου πρωτον... αλλα παμε παρακατω... σου λεω οτι ρυθμιζεις τα 3 σερβο... και το Elevator οταν πας τερμα πανω σου χαλαει την καθετοτητα του swash για τον λογο οτι το σερβο του elevator σε παει λιγο πιο πανω...
    Οποτε πειραζεις το ΕΠΑ μονο για το elevator και το φερνεις καθετα... δεν επηρεαζεις καμπυλη... καμπυλη θα επηρεασεις αν πειραξεισ ολα τα ΕΠΑ...

ισως η σκεψη μου να ειναι λαθος.. γιατι ειμαι αυτοδιδακτος....! τωρα απλα το σκεφτομαι τελειως λογικα..

Γιατι με το ΕΠΑ διορθωνω την παραπανησια κινηση ενος σερβο...!
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:20:31 από MaSt0RaS » Καταγράφηκε
    cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #16 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:23:46 »

Τα Epa τα πειραζουμε οταν πχ δουμε οτι το ενα σερβο κανει μεκαλυτερη κινηση πχ το Elevator και τοτε το φερνουμε πιο  κατω για να σταματαει εκει που σταματανε και τα αλλα...

Βρε ζαγάρ, εγώ κατάλαβα τι λέτε. Εσύ μάλλον δεν κατάλαβες τι πάω να σου πω. Σου έφτιαξα ένα πρόχειρο σκίτσο για να καταλάβεις τι σου λέω. Το σκίτσο 1 είναι η καμπύλη του pitch όπως συμπεριφέρεται δουλεύοντας στο 100% της. Το σκίτσο 2 είναι όπως θα συμπεριφερθεί με την μεταβολή οποιοδήποτε ΕΡΑ του cycling. Όλα αυτά πάντα βάση των λεγόμενων του Finless.

αυτη ειναι καμπυλη γκαζιου πρωτον... αλλα παμε παρακατω... σου λεω οτι ρυθμιζεις τα 3 σερβο... και το Elevator οταν πας τερμα πανω σου χαλαει την καθετοτητα του swash για τον λογο οτι το σερβο του elevator σε παει λιγο πιο πανω...
    Οποτε πειραζεις το ΕΠΑ μονο για το elevator και το φερνεις καθετα... δεν επηρεαζεις καμπυλη... καμπυλη θα επηρεασεις αν πειραξεισ ολα τα ΕΠΑ...
    If you say so, τι να πω και εγώ.
    Πρώτον αν σε χαλάει η καμπύλη καν τη όπως θες εσύ αφού σε ενοχλεί και δεύτερον εξήγησε μου, πως είναι δυνατών όπως λες και μόνος σου ότι αν πειράξεις όλα τα ΕΡΑ θα επηρεαστεί η καμπύλη ενώ αν πειράξεις μόνο ένα του cycling η καμπύλη να μην επηρεαστεί καθόλου?

Τεσπα, τα λέμε και αύριο.
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #17 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:28:27 »

λοιπον δες και την απαντηση απο το εξωτερικο

Was the swash tilting as it ran through the entire collective range? If so, that's fixed with endpoints. If you're getting different cyclic pitch readings between pitch and roll, sort those out with Swash mixes.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:31:37 »

If you say so, τι να πω και εγώ.
    Πρώτον αν σε χαλάει η καμπύλη καν τη όπως θες εσύ αφού σε ενοχλεί και δεύτερον εξήγησε μου, πως είναι δυνατών όπως λες και μόνος σου ότι αν πειράξεις όλα τα ΕΡΑ θα επηρεαστεί η καμπύλη ενώ αν πειράξεις μόνο ένα του cycling η καμπύλη να μην επηρεαστεί καθόλου?

Τεσπα, τα λέμε και αύριο.

μα ειναι πολυ απλο.... γιατι στο ενα θα πειραξεις την παραπανησια κινηση που κανει ....
    Δλδ πχ πες οτι φτανει στις 11μοιρες αν το ενα σερωο αρχιζει να ανεβαινει τοτε δεν ανεβαινοθν και οι μοιρες γιατι το swash ανεβαινει μονο απο την μια πλευρα...
    οποτε αυτην την κινηση η οποια ιεναι παραπανησια την εξαφανιζεις μεσω EPA...! αν ομως πχ τα φερεις ολα οκ και κατεβασεις το EPA απο ολα ειναι σαν να μειωνεις κινησεις οποτε μειωνεις μοιρες...!
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:42:02 »

να σε ρωτησω κατι αλλο αν καποιο σερβο ειτε στις full θετικες eite stis Full αρνητικες σου τραβαει τι κανεις για να το φιαξεις?

αυτο ακριβως σου λεω τωρα...!
    Καταγράφηκε
    cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #20 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:43:10 »

μα ειναι πολυ απλο.... γιατι στο ενα θα πειραξεις την παραπανησια κινηση που κανει ....
    Δλδ πχ πες οτι φτανει στις 11μοιρες αν το ενα σερωο αρχιζει να ανεβαινει τοτε δεν ανεβαινοθν και οι μοιρες γιατι το swash ανεβαινει μονο απο την μια πλευρα...
    οποτε αυτην την κινηση η οποια ιεναι παραπανησια την εξαφανιζεις μεσω EPA...! αν ομως πχ τα φερεις ολα οκ και κατεβασεις το EPA απο ολα ειναι σαν να μειωνεις κινησεις οποτε μειωνεις μοιρες...!
    Βασικά, δεν διαφώνησα για την λειτουργικότητα του ΕΡΑ που σωστά περιγράφεις. Η δική μου ένσταση βασίζεται στο ότι το κάθε ΕΡΑ μπορεί να παραποιήσει το επιθυμητό γράφημα της καμπύλης του pitch. Και όπως προείπα, αυτό ήταν μια λεπτομέρεια από παρουσίαση κάποιου που έχει στίσει ότι ε/π υπάρχει. Είναι μια άποψη που θεωρώ ότι στέκει και επιλέγω να την ακολουθώ.
    Ταλέμοφ Wink
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #21 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:43:47 »

Ρέ............φωτιές που άναψε ο finless... laugh
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 17:44:18 »

Βασικά, δεν διαφώνησα για την λειτουργικότητα του ΕΡΑ που σωστά περιγράφεις. Η δική μου ένσταση βασίζεται στο ότι το κάθε ΕΡΑ μπορεί να παραποιήσει το επιθυμητό γράφημα της καμπύλης του pitch. Και όπως προείπα, αυτό ήταν μια λεπτομέρεια από παρουσίαση κάποιου που έχει στίσει ότι ε/π υπάρχει. Είναι μια άποψη που θεωρώ ότι στέκει και επιλέγω να την ακολουθώ.
    Ταλέμοφ Wink

Οχι δεν στεκει αυτο που λες... κατι δεν καταλαβες καλα... σου μιλαω για παραπανησια κινηση... ξανα σκεψουτο ...!
    θα αλλαξει την καμπυλη αν και μονο αν αφαιρεσεις EPA h προσθεσεις οσον αφορα το σημειο που συνεργαζονται ολα τα σερβο.... στο σημειο που δουλευει μονο ενα σερβο τοτε το διορθωνεις απο εκει αναγκαστικα και δεν αλλαζεις τπτ..!
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 21:59:13 »

ελα φιλε Γιωργο τελικα και ο Finless μου απαντησε για το ερωτημα αυτο..
    Ειχα δικιο τελικα και σκεφτηκα και τον τροπο να στο εξηγησω...
    Προς το παρον δες την απαντηση..
    http://www.helifreak.com/showthread.php?p=1519649#post1519649

Παμε παρακατω ακουσε να δεις... το pitch curve ειναι η σθνισταμενη 3 πραγματων...
    Aileron , elevator , pitch...
    Οποτε οταν εχεις μια linear καμπυλη ειναι σαν να εχεις τρεις διαγωνειες η μια πανω στην αλλη....
    Εστω οτι οι τιμες του διαγραμματος μας ειναι απο -130 εως + 130...
    και εχουμε μια καμπυλη απο -100 εως 100 σκεψου τωρα οτι αυτη η καμπυλη ειναι η συνισταμενη τριων... σκεψου οτι η μια απο τις τρεις δεν σταματαει στο 100% αλλα παει στο 120%.... τοτε η συνισταμενη δεν θα αλλαξει καθολου... οποτε το pitch curve θα μεινει ακριβως το ιδιο παρα μονο θα εχουμε μια ανωμαλια στο ελικοπτερο γιατι δινουμε χωρις λογο παραπανω elevator...
    Oποτε παμε στο EPA και προσπαθουμε να φερουμε το ELEV να σταματαει μαζι με τα αλλα ....

Πιστευω να το καταλαβες...!

Βεβαια οπως λεει και ο finless συνηθως χρειαζεται να αλλαξουμε τα EPA οταν δεν εχουμε ιδιες αποστασεις στα horns στις μπιλιες....
    Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #24 στις: Τετάρτη, 2 Σεπ 2009, 00:22:18 »

Μαστορα, μου φαινεται οτι "μιλας" καλητερα τα Αγγλικα απο τα Ελληνικα... Grin
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Τετάρτη, 2 Σεπ 2009, 01:03:49 »

Μαστορα, μου φαινεται οτι "μιλας" καλητερα τα Αγγλικα απο τα Ελληνικα... Grin
    αχαχχ εεε οχι.... απλα ηταν μπερδεμενο αυτο που ηθελα να πω..!
    Καταγράφηκε
    cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #26 στις: Τετάρτη, 2 Σεπ 2009, 11:51:25 »

Ρέ............φωτιές που άναψε ο finless... laugh
    Πάντα καυστικός ο John laugh laugh laugh.

Οκ, ας το ξαναδούμε φίλε MaSt0RaS.

Βεβαια οπως λεει και ο finless συνηθως χρειαζεται να αλλαξουμε τα EPA οταν δεν εχουμε ιδιες αποστασεις στα horns στις μπιλιες....
    Καταρχάς εφόσον χρησιμοποιούμε στο ε/π τα ίδια servo, horns, τρύπες, τα horns είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα (που μπορείς να πετύχεις με τα δισκάκια της align) και οι ντίζες του swash ακριβώς ίσες δεν πρέπει να έχουμε διαφορά στο πάνω-κάτω του swash και στις μοίρες του cycling.

Οποτε οταν εχεις μια linear καμπυλη ειναι σαν να εχεις τρεις διαγωνειες η μια πανω στην αλλη....
    Εστω οτι οι τιμες του διαγραμματος μας ειναι απο -130 εως + 130...
    και εχουμε μια καμπυλη απο -100 εως 100 σκεψου τωρα οτι αυτη η καμπυλη ειναι η συνισταμενη τριων... σκεψου οτι η μια απο τις τρεις δεν σταματαει στο 100% αλλα παει στο 120%.... τοτε η συνισταμενη δεν θα αλλαξει καθολου... οποτε το pitch curve θα μεινει ακριβως το ιδιο παρα μονο θα εχουμε μια ανωμαλια στο ελικοπτερο γιατι δινουμε χωρις λογο παραπανω elevator...
    Oποτε παμε στο EPA και προσπαθουμε να φερουμε το ELEV να σταματαει μαζι με τα αλλα ....
    Όπα. Κάτι πιστεύω κάνουμε τώρα.
    Ωραία το πας αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μια λεπτομέρεια και εκεί διαφωνώ:
    Εφόσον έχεις μια γραμμική καμπύλη (δεν είναι απόλυτα γραμμική αλλά υπάρχει συνήθως μία απόκλιση τείνοντας την ευθεία σε ελαφριά καμπύλη) και με το ΕΡΑ κόψεις ή επιμηκύνεις τα άκρα της (μιλάω πάντα για μεμονωμένα κανάλια όπως elev) έχεις όπως σωστά λες την ίδια καμπύλη να πατάει πάνω στις άλλες δύο αλλά με διαφορετικά άκρα. Αυτό που πιστεύω όμως, είναι ότι στην συνέχεια η ΤΧ για να πραγματοποιήσει την μίξη του pitch ταυτίζει όλα τα αρχικά και όλα τα τελικά άκρα των καμπυλών (elevator-aileron-pitch). Εφόσον η καμπύλη δεν είναι απόλυτα γραμμική, έχεις μια καμπύλη (που είναι στην ουσία οι δύο απείραχτες aileron και pitch η μια πάνω από την άλλη) και άλλη μία (αυτή του elevator που πείραξες τα ΕΡΑ της) με σχετική απόκλιση (αφού έχουν ταυτιστεί τα άκρα της με τα άκρα των άλλων δύο και έχει σχετικά παραμορφωθεί). Έτσι η μίξη επιτυγχάνεται σωστά ως προς τις ακραίες θέσεις αλλά έχει διαφοροποιημένη κίνηση του ενός από τα τρία servo στην διαδρομή του από την μία άκρη στην άλλη. Αν η καμπύλη του pitch είναι απόλυτα γραμμική τότε no problem αφού αν ταυτιστούν τα άκρα, ταυτίζονται και οι καμπύλες (ευθείες γραμμές). Αν πάλι κάποιος την καμπύλη του pitch την θέλει για παράδειγμα S, η διαφοροποίηση θα είναι αρκετά πιο έντονη.
    Θα μου πεις βέβαια ότι αν ισχύει όλο αυτό η απόκλιση στην συμπεριφορά του ε/π θα είναι πολύ μικρή που ίσως να ήταν αισθητή στα χέρια κάποιου πιο έμπειρου, αλλά πάλι αν ισχύει γιατί να μην το ακολουθούμε? Αυτό πάντως πιστεύω ότι συμβαίνει και γι' αυτό δεν χρησιμοποιώ τα ΕΡΑ.
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Τετάρτη, 2 Σεπ 2009, 12:59:42 »

σωστα σκεφτεσαι απλα και εγω δεν το εξηγησα τοσο καλα....
    Μεχρι το 100% θα ειναι ολοιδια τα ευθυγραμμα τμηματα... απλα το ενα απο τα 3 θα συνεχιζει μετα μεχρι το 130...
    Εμενα αυτο μου ετυχε sto Rave και οταν εφτανα στις full μοιρες συνεχιζε να λειτουργει μονο το Elevator...!
    οποτε εκει κατεβαζεις απο ΕΠΑ το elevator kai to φερνεις 100%...

Καλα η διαφορα θα ιεναι πολυ μικροτερη απο 100 103... οχι παραπανω...!

και μην ξεχνας με το EPA αλλαζεις ΜΟΝΟ τα ΑΚΡΑ>.. ΜΟΝΟ!
    Καταγράφηκε
    cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #28 στις: Τετάρτη, 2 Σεπ 2009, 13:52:44 »

Μεχρι το 100% θα ειναι ολοιδια τα ευθυγραμμα τμηματα... απλα το ενα απο τα 3 θα συνεχιζει μετα μεχρι το 130...
    Εμενα αυτο μου ετυχε sto Rave και οταν εφτανα στις full μοιρες συνεχιζε να λειτουργει μονο το Elevator...!

Thumbs up
    Βασικά το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι λείπει από την δική σου εξήγηση, κάτι και από τη δική μου και δεν αποτυπώνονται έτσι όπως πρέπει μέσω μηνυμάτων οι ιδέες Wink.
    Οπότε για να μην μπερδεύουμε και τον χριστιανό που ξεκίνησε το post, αυτά τα βρίσκουμε και από κοντά.
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Τετάρτη, 2 Σεπ 2009, 14:20:30 »

Thumbs up
    Βασικά το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι λείπει από την δική σου εξήγηση, κάτι και από τη δική μου και δεν αποτυπώνονται έτσι όπως πρέπει μέσω μηνυμάτων οι ιδέες Wink.
    Οπότε για να μην μπερδεύουμε και τον χριστιανό που ξεκίνησε το post, αυτά τα βρίσκουμε και από κοντά.

εχεις δικιο... τεσπα και ο Finlless οπως ειδες ειπε οτι διορθωνεται με EPA!
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 [2] 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: τριμαρισμα ελικοπτερου απορίες...
    Μεταπήδηση σε: