Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.787 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 16:27:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 16:27:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από UH-1H
    [Σήμερα στις 16:25]

[Σήμερα στις 15:43]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:54]

[Χθες στις 14:35]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309787
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 172
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 67
    Συνολικά: 72
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: τριμαρισμα ελικοπτερου απορίες...  (Αναγνώστηκε 9488 φορές)
    LampoLiS
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Το Σήμερα Είναι Το Αύριο Για το Οποίο Ανησυχούσα Χ

« στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 02:56:19 »

καλησπέρα.έχω την εξής απορια .τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε τελικό "τριμαρισμα" του e/p. το βλέπω στο youtube.to διαβάζω σε διαφορα posts.εγώ ξέρω ότι "σεταρουμε" το "ελικοπτεο" μας με τα trim κεντραρισμένα.και χρησιμοποιούμε sub trims μονο όπου δεν μπορούμε να φέρουμε τα servo ακριβώς κάθετα προς το swash.στο  servo τις ουράς ξέρω ότι δεν συνισταται να χρησιμοποιούμε trim.μπορεί κάποιος από τους πιο έμπειρους "σινμοντελιστες" να εξηγήσει το θέμα,για να μαθαίνουμε και εμείς η πιο φρέσκοι στο χόρο.  Huh      φιλικά πάντα λαμπρος
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 03:14:15 από LAMPOLIS » Καταγράφηκε

Τrex 450 sport fbl,copter cx450 se v2,copterx 450 scale body ce-135,e-sport phoenix glider,blade mcpx                              Karistos Fly Team[/size
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 03:13:25 »

Λοιπον αρχικα φιαχνουμε τα subtrim μετα τις ντιζες και ισως λιγο Subtrim και τελος αν χρειαζεται τα EPA ...
    Μετα τελικο τριμαρισμα εννουμε οταν το σηκωσουμε πρωτη φορα υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να χρειαζεται καποια inputs  στο τριμ του ailron και elevator... λογικα αυτα εννοουν...

εκτος και αν λες για FBL που το τελικο τριμαρισμα γινεται με autopilot...¨) δλδ το σηκωνεις και δεν κρατας το δεξι στικ το αφηνεισ να πηγαινει αριστερα δεξια μονο για να τριμαρει μονο
    Καταγράφηκε
    LampoLiS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 03:23:20 »

Λοιπον αρχικα φιαχνουμε τις ντιζες... μετα τα subtrim και τελος αν χρειαζεται τα EPA ...
    Μετα τελικο τριμαρισμα εννουμε οταν το σηκωσουμε πρωτη φορα υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να χρειαζεται καποια inputs  στο τριμ του ailron και elevator... λογικα αυτα εννοουν...

εκτος και αν λες για FBL που το τελικο τριμαρισμα γινεται με autopilot...¨) δλδ το σηκωνεις και δεν κρατας το δεξι στικ το αφηνεισ να πηγαινει αριστερα δεξια μονο για να τριμαρει μονο
    φιλε MaSt0RaS αυτα τα inputs στο trim του ailron και το elevator μπορείς να μας τα αναλυσεις λιιγάκι και τα epa χωρίς να θέλω να σε κουράσω.. Thumbs up Huh
    Καταγράφηκε

Τrex 450 sport fbl,copter cx450 se v2,copterx 450 scale body ce-135,e-sport phoenix glider,blade mcpx                              Karistos Fly Team[/size
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 03:26:17 »

Λοιπον αρχικα φιαχνουμε τις ντιζες... μετα τα subtrim και τελος αν χρειαζεται τα EPA ...

φιλε MaSt0RaS αυτα τα inputs στο trim του ailron και το elevator μπορείς να μας τα ανάλυσης λιγάκι και τα epa χωρίς να θέλω να σε κουράσω.. Thumbs up Huh

δλδ να τριμμαρεις λιγο το Aileron και το Elevator να δωσεις λιγα κλικ μεχρι 3-4 κλικ...
    το ΕPA ειναι το end point adjustment... δλδ η διαδρομη που κανει το σερβο...

Στο Rave ηταν το μονο ελικοπτερο που ηθελε μειωση το elevator kata 15% γιατι εκανε μεγαλυτερη κινηση...! βεβαι στην τελικη για να μοιρασω την διαφορα μειωσα λιγακι αυτο αυξησα τα αλλα και ημουν οκ...
    Δεν ξερω αν ειναι σωστο βεβαια...
    Καταγράφηκε
    LampoLiS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 03:40:56 »

φιλε MaSt0RaS αυτα τα inputs στο trim του ailron και το elevator μπορείς να μας τα ανάλυσης λιγάκι και τα epa χωρίς να θέλω να σε κουράσω.. Thumbs up Huh

δλδ να τριμμαρεις λιγο το Aileron και το Elevator να δωσεις λιγα κλικ μεχρι 3-4 κλικ...
    το ΕPA ειναι το end point adjustment... δλδ η διαδρομη που κανει το σερβο...

Στο Rave ηταν το μονο ελικοπτερο που ηθελε μειωση το elevator kata 15% γιατι εκανε μεγαλυτερη κινηση...! βεβαι στην τελικη για να μοιρασω την διαφορα μειωσα λιγακι αυτο αυξησα τα αλλα και ημουν οκ...
    Δεν ξερω αν ειναι σωστο βεβαια...
    δηλαδή αν κατάλαβα καλά το end point adjastment είναι το travel asjastment στην τηλεκατεύθυνση σωστά,αν ναι έτσι εξηγείται όταν βάζω το swashplate lavel tool και ενώ φαίνεται να είναι ok οταν δινω throtle και το "ξαναμετραω" βλέπω ότι δεν είναι απόλυτα ρυθμισμένο.κάποιο servo κάνει μεγαλύτερη διαδρομή....οποτε μιονουμε τι διαδρομη του σε ποσοστο για να ειναι οκ.σωστα μεχρι εδω...
    Καταγράφηκε

bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 08:38:58 »

Υποθέτω ότι μιλάμε για σουας CCPM. Στην περίπτωση αυτή, αν το σουας φαίνεται αρχικά επίπεδο και δίνοντας γκάζι δείχνει να "χάνει" ελαφρά ,πιθανόν να μην είναι θέμα end points ή μόνο θέμα end points. Μπορεί να χρειαστεί να πας στο CCPM MIX MENU και να πειράξεις  τα ποσοστά μίξεων των τριών καναλιών,που συμετέχουν στην κίνηση του σουας.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 11:26:22 »

Υποθέτω ότι μιλάμε για σουας CCPM. Στην περίπτωση αυτή, αν το σουας φαίνεται αρχικά επίπεδο και δίνοντας γκάζι δείχνει να "χάνει" ελαφρά ,πιθανόν να μην είναι θέμα end points ή μόνο θέμα end points. Μπορεί να χρειαστεί να πας στο CCPM MIX MENU και να πειράξεις  τα ποσοστά μίξεων των τριών καναλιών,που συμετέχουν στην κίνηση του σουας.
    ναι το ιδιο πραγμα δεν εινα???ι...! απλα με το EPA εινια πιο ευκολο να γινει γιατι πειραζεις ενα σερβο μονο με το SWASH mix πειραζεις 2 σερβο και πανω..!
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 12:27:54 »

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Τουλάχιστον όχι με όλες τις τηλεκατευθυνσεις. Με το ΕΡΑ μπορείς να παίξεις για τα κανάλια που ελέγχονται άμεσα από τα στικ. Αν για παράδειγμα στο CCPM  χρησιμοποιούνται τα κανάλια 1,2 και 6 μπορείς να ρυθμίσεις με το ΕΡΑ το 1 και το 2 αλλά με το 6 τι θα κάνεις? Αναγκαστικά θα πας στο ccpm mix.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 13:26:41 »

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Τουλάχιστον όχι με όλες τις τηλεκατευθυνσεις. Με το ΕΡΑ μπορείς να παίξεις για τα κανάλια που ελέγχονται άμεσα από τα στικ. Αν για παράδειγμα στο CCPM  χρησιμοποιούνται τα κανάλια 1,2 και 6 μπορείς να ρυθμίσεις με το ΕΡΑ το 1 και το 2 αλλά με το 6 τι θα κάνεις? Αναγκαστικά θα πας στο ccpm mix.

α δεν ξερω γιατι εγω τα ρυθμιζω ολα με EPA...
    Καταγράφηκε
    LampoLiS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 13:57:56 »

α δεν ξερω γιατι εγω τα ρυθμιζω ολα με EPA...
    μιλάμε για την dx6i αυτήν έχω.λοιπόν στο menu μετά το swash mix έχει mix-1 και mix 2 ανοίγοντας αυτά τα menu ειδα  "οτι μπορεις" να πειράξεις το ποσοστό σε όλα τα καναλια .αρα μπορείς να επέμβεις και από εκει.αλλα θέλει υπομονή και ψάξιμο.τέσπα θα πειραματιστώ με τα epa που λέει και ο φίλος MaSt0RaS και βλέπουμε. ευχαριστώ για τις διαφωτιστικές απαντήσεις παιδιά.ρωτώντας κάτι μαθαίνεις τελικά... Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 14:34:34 »

αν ξερεις αγγλικα δες κανενα βιντεακι...
    οπως CCpm setup ή swashplate setup...
    η εκτος απο video εχει και ςραιους οδηγους..!

αυτο που εκανα εγω παλια λαθος ηταν οτι πρωτα εκανα μηχανικες διορθωσεις και μετα ηλεκτρονικες...
    Δλδ πρωτα θελει να ρυθμισεις τα χορνς χωρις ντιζες να ιεναι καθετα και μετα οταν βαλεις ντιζα κανεις μηχανικες βελτιωσεις δλδ φιαχνεις την ντιζα..!
    Καταγράφηκε
    LampoLiS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 15:01:13 »

αν ξερεις αγγλικα δες κανενα βιντεακι...
    οπως CCpm setup ή opos...
    η εκτος απο video εχει και ςραιους οδηγους..!

αυτο που εκανα εγω παλια λαθος ηταν οτι πρωτα εκανα μηχανικες διορθωσεις και μετα ηλεκτρονικες...
    Δλδ πρωτα θελει να ρυθμισεις τα χορνς χωρις ντιζες να ιεναι καθετα και μετα οταν βαλεις ντιζα κανεις μηχανικες βελτιωσεις δλδ φιαχνεις την ντιζα..!
    έχω δει αρκετά βιντεάκια στο youtube...όπως αυτό http://www.youtube.com/watch?v=_DPtXtTK2kY
    Καταγράφηκε

cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 16:14:26 »

Συγνώμη που επεμβαίνω στην ωραία σας κουβέντα αλλά σε video σεταρίσματος ε/π από τον finless ξεκαθαρίζει πως τα EPA είναι τα τελευταία που πρέπει να πειραχθούν. Μόνο όταν δεν σου έχει μείνει άλλη επιλογή πειράζεις τα EPA από το 100%.

Με μια γρήγορη περιγραφή, μια αλλαγή στα ΕΡΑ του cycling θα προκαλέσει μετατόπιση της καμπύλης του pitch σε σχέση με τις μοίρες στις ακραίες θέσεις του stick. Έτσι το ε/π θα συμπεριφέρεται διαφορετικά (διαφορετικές μοίρες σε κάθε ακραία θέση του cycling όπως και διαφορετική κίνηση όλης της διαδρομής των σέρβο) από το αναμενόμενο. Αυτά από εμένα.
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 16:24:00 »

Συγνώμη που επεμβαίνω στην ωραία σας κουβέντα αλλά σε video σεταρίσματος ε/π από τον finless ξεκαθαρίζει πως τα EPA είναι τα τελευταία που πρέπει να πειραχθούν. Μόνο όταν δεν σου έχει μείνει άλλη επιλογή πειράζεις τα EPA από το 100%.

Με μια γρήγορη περιγραφή, μια αλλαγή στα ΕΡΑ του cycling θα προκαλέσει μετατόπιση της καμπύλης του pitch σε σχέση με τις μοίρες στις ακραίες θέσεις του stick. Έτσι το ε/π θα συμπεριφέρεται διαφορετικά (διαφορετικές μοίρες σε κάθε ακραία θέση του cycling όπως και διαφορετική κίνηση όλης της διαδρομής των σέρβο) από το αναμενόμενο. Αυτά από εμένα.

οχι μαλλον δεν καταλαβες τι λεμε...
    Τα Epa τα πειραζουμε οταν πχ δουμε οτι το ενα σερβο κανει μεκαλυτερη κινηση πχ το Elevator και τοτε το φερνουμε πιο  κατω για να σταματαει εκει που σταματανε και τα αλλα...

Τι δουλεια εχει η καμπυλη?
    Καταγράφηκε
    cu19x
    Aeromodeller Sr. Member

Μωραΐτης Γιώργος

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 1 Σεπ 2009, 16:56:59 »

οχι μαλλον δεν καταλαβες τι λεμε...
    Τα Epa τα πειραζουμε οταν πχ δουμε οτι το ενα σερβο κανει μεκαλυτερη κινηση πχ το Elevator και τοτε το φερνουμε πιο  κατω για να σταματαει εκει που σταματανε και τα αλλα...

Τι δουλεια εχει η καμπυλη?

Βρε ζαγάρ, εγώ κατάλαβα τι λέτε. Εσύ μάλλον δεν κατάλαβες τι πάω να σου πω. Σου έφτιαξα ένα πρόχειρο σκίτσο για να καταλάβεις τι σου λέω. Το σκίτσο 1 είναι η καμπύλη του pitch όπως συμπεριφέρεται δουλεύοντας στο 100% της. Το σκίτσο 2 είναι όπως θα συμπεριφερθεί με την μεταβολή οποιοδήποτε ΕΡΑ του cycling. Όλα αυτά πάντα βάση των λεγόμενων του Finless.

* Draw1.PDF (32.8 KB - έγινε λήψη 138 φορές.)
    Καταγράφηκε

Trex 600NSP
    HDX 450 V3
    Walkera 36
    Kyosho EP Caliber M24
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: τριμαρισμα ελικοπτερου απορίες...
    Μεταπήδηση σε: