Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.365 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 19:47:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 19:47:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Loukis35
    [Σήμερα στις 15:46]

[Χθες στις 23:13]

από ILIASDJ
    [Χθες στις 10:47]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309365
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1117
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 750
    Συνολικά: 750
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ερωτηση  (Αναγνώστηκε 7169 φορές)
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 8 Σεπ 2006, 20:38:42 »

Εκανα ενα ακροβατικο με 1,50m ανοιγμα και  πτερυγικη επιφανεια 37 τετρ.παλαμες.Εχω στην διαθεση μου 2 κινητηρες,εναν 91 και εναν 46 .Εχω βρει τροπο να το ζυγισω ειτε με τον εναν κινητηρα ειτε με τον αλλον  αλλαζωντας την θεση της μπαταριας.Με τον 91 ζυγιζει 2800γρ ενω με τον 46 2300-2400γρ,Λεω να βαλω τον 91 γιατι ο πτερυγικος φορτος μαυτον ειναι σε λογικα πλαισια 75-76γρ και θα εχω και over power.Το ερωτημα μου ειναι εαν υπαρχεικατι το απαγορευτικο στο να μπει αυτος ,πχ μηπως θα εχει μεγαλυτερη ροπη στρεψης το αεροπλανο λογω του μικρου του μεγεθους σε σχεσει με τον κινητηρα και την βαρυτερη ελικα που θα φερει?? παρακαλω για ο,τι γνωριζουν οι εμπειροτεροι στο θεμα ας το καταθεσουν......
    Καταγράφηκε
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 9 Σεπ 2006, 00:51:23 »

takis f γειά χαρά.

Εκτιμώ πώς ο 91 για ένα τόσο μικρό αεροπλάνο είναι υπερβολή.
    Συνήθως για τέτοιο μοτέρ το άνοιγμα της πτέρυγας είναι 170cm και το βάρος του μοντέλου στα 3300-4000gr.
    H έλικες που παίζουν σε αυτήν την κατηγορία 15*8 - 16*6.
    Τοποθέτησε το 46 και θα δείς Wink

ΦΙΛΙΚΑ
      dim
    Καταγράφηκε
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 3 Οκτ 2006, 20:59:42 »

Καλησπερα και παλι.Κατ'αρχην σ'ευχαριστω Δημητρη για τη συμβουλη σου,την εφαρμοσα.Αν και εχω την εντυπωση πως του πεφτει  λιγο μικρη η ΟS 46 γιατι μου βγηκε λιγο μεγαλουτσικο  (154cm μηκος X  146cm εκπετασμα) μπηκε τελικα αυτη λογω χαμηλου βαρους ,2360gr.Το ελκει ικανοποιητικα  με την 11Χ6,φανταζομαι με την 12.25Χ3.75  τι στατικη ελξη θα εχει.Αυριο θα το δω και στο φυσικο του περιβαλλον.Παραθετω photo του "ροζ πανθηρα " Wink                                                                                                                                                                                        
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 4 Οκτ 2006, 09:19:01 από takis f » Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 3 Οκτ 2006, 21:12:15 »

Εκανα ενα ακροβατικο με 1,50m ανοιγμα και  πτερυγικη επιφανεια 37 τετρ.παλαμες.Εχω στην διαθεση μου 2 κινητηρες,εναν 91 και εναν 46 .Εχω βρει τροπο να το ζυγισω ειτε με τον εναν κινητηρα ειτε με τον αλλον  αλλαζωντας την θεση της μπαταριας.Με τον 91 ζυγιζει 2800γρ ενω με τον 46 2300-2400γρ,Λεω να βαλω τον 91 γιατι ο πτερυγικος φορτος μαυτον ειναι σε λογικα πλαισια 75-76γρ και θα εχω και over power.Το ερωτημα μου ειναι εαν υπαρχεικατι το απαγορευτικο στο να μπει αυτος ,πχ μηπως θα εχει μεγαλυτερη ροπη στρεψης το αεροπλανο λογω του μικρου του μεγεθους σε σχεσει με τον κινητηρα και την βαρυτερη ελικα που θα φερει?? παρακαλω για ο,τι γνωριζουν οι εμπειροτεροι στο θεμα ας το καταθεσουν......

Ωραιο μοντελο και τα χρωματα πολυ καλα, καποτε ολα μου τα μοντελα ειχαν ακριβως αυτα τα χρωματα. (circus pink, royal blue και white) Cheesy

Μια ερωτηση οταν λες ο πτερυγικος φορτος ειναι 75-76γρ προφανως εννοεις 75-76 γρ/τετραγωνικη παλαμη? Αν ναι τοτε ειναι οκ για παττερν αεροπλανο. Thumbs up   Απο τις αναλογιες, μηκους ατρακτου/ εκπετασματος φτερου και χαμηλου fin φαινεται να ειναι παττερνοειδες. Ειναι δικο σου σχεδιο, η το εχεις βρει καπου αλλου? Μοιαζει λιγο με Giles G-202.

Καλες πτησεις!

Φιλικα,

Νικος
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 3 Οκτ 2006, 21:14:49 από Νικόλας » Καταγράφηκε
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 3 Οκτ 2006, 22:59:31 »

κατι εγινε με τις photo,παραθετω παλι

* 2a89re2.jpg (16.56 KB, 480x360 - εμφανίστηκε 385 φορές.)

* 4bcdre2.jpg (22.12 KB, 480x360 - εμφανίστηκε 368 φορές.)

* 6c71re2.jpg (21.55 KB, 480x360 - εμφανίστηκε 367 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 3 Οκτ 2006, 23:03:35 »

kai......

* 9f0fre2.jpg (18.84 KB, 480x360 - εμφανίστηκε 358 φορές.)

* a725re2.jpg (24.28 KB, 480x360 - εμφανίστηκε 369 φορές.)

* f6c5re2.jpg (21.94 KB, 480x360 - εμφανίστηκε 361 φορές.)

* 2571re2.jpg (17.95 KB, 480x360 - εμφανίστηκε 356 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 3 Οκτ 2006, 23:18:06 »

Ωραιο μοντελο και τα χρωματα πολυ καλα, καποτε ολα μου τα μοντελα ειχαν ακριβως αυτα τα χρωματα. (circus pink, royal blue και white) Cheesy

Μια ερωτηση οταν λες ο πτερυγικος φορτος ειναι 75-76γρ προφανως εννοεις 75-76 γρ/τετραγωνικη παλαμη? Αν ναι τοτε ειναι οκ για παττερν αεροπλανο. Thumbs up   Απο τις αναλογιες, μηκους ατρακτου/ εκπετασματος φτερου και χαμηλου fin φαινεται να ειναι παττερνοειδες. Ειναι δικο σου σχεδιο, η το εχεις βρει καπου αλλου? Μοιαζει λιγο με Giles G-202.

Καλες πτησεις!

Φιλικα,

Νικος
    Νικο 75-76γρ /τετρ.παλαμη εννοω,αλλα τοσο ειναι με τον 91 ,τωρα που εβαλα τον 46 ειναι 63γρ/τετρ.παλαμη .Το σχεδιο ,ναι ,το εβγαλα εγω, ειναι το πρωτο ακροβατικο που κατασκευαζω και πραγματικα εχει στοιχεια απο giles202 αν εξαιρεσουμε το  οπισθοκλινες σχημα του χειλους προσβολης της πτερυγας του G202 και την πιο φαρδια ατρακτο
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 4 Οκτ 2006, 14:42:34 »

Ωραιο μοντελλο!Ευγε..Περιμενουμε φωτογραφιες και αποτελεσματα απο την πτηση Azn Azn
    Εγω αλλο θελω να ρωτησω!!Πως εφτιαξες cowl και canopy?Το cowl ειναι ξυλινο ή μου φαινεται?
    Το canopy σπανια βγαινει με καλουπι τοσο διαφανες απο οτι ξερω..
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Hristos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 5 Οκτ 2006, 00:34:24 »

Ωραιο μοντελλο!Ευγε..Περιμενουμε φωτογραφιες και αποτελεσματα απο την πτηση Azn Azn
    Εγω αλλο θελω να ρωτησω!!Πως εφτιαξες cowl και canopy?Το cowl ειναι ξυλινο ή μου φαινεται?
    Το canopy σπανια βγαινει με καλουπι τοσο διαφανες απο οτι ξερω..
    Καλησπερα,,απογοητευτικα απο τον καιρο,αλλα παρολα τα μποφορ δεν αντεχα να περιμενω αλλο το σηκωσα.Δεν εκανα τιποτα αλλο απο μια αναγνωριστικη πτηση 5λεπτων,παει υπεροχα μεχρι στιγμης  ουτε τριμ ηθελε ουτε τιποτα,αυτο που διαπιστωσα ειναι οτι θα ηθελα λιγο δυναμη ακομα στον κινητηρα,μπορει και να κανω λαθος δεν ξερω δεν μπορουσα και να εκτιμησω ακριβως μαυτον το αερα,αυτα προς το παρον.Ως αναφορα τον cowl ειναι μπαλσα με τελαρο απο κοντρα πλακε  εσωτερικα περιφεριακα εκει που εφαρμοζει στο μοντελο και βιδωνει.Βγηκε και παναλαφρο 20γρ. σε σχεση με αλλα του εμποριου συνθετικα που ειναι 40 και 50γρ.Η καλυπτρα ηταν πονοκεφαλος,ειλικρινα βαριομουν να κατασκευασω ολο αυτο το συστημα με την ηλεκτρικη σκουπα και την αρνητικη πιεση που αναφερει ο Κ.Παρασχος για την καλυπτρα με το θερμοπλαστικο υλικο και εβαλα ,τουλαχιστον προς το παρον,μερος απο δυλιτρο πλαστικο μπουκαλι αναψυκτικων,το ζεστανα σε μερικα σημεια για να το φερω στο σχημα που θελω,και  νατο ,τουλαχιστον εφαρμοζει ερμητικα και δεν χαλαει την αεροδυναμικη,αργοτερα βλεπω.....
    Καταγράφηκε
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 1 Μαΐ 2007, 08:26:45 »

ασχολουμε με ηλεκτρικα εχω πεταξει τα παντα εκτος απο pylon
    και σκεφτομαι να μπω στα θερμικα

σκεφτομαι για κινητηρα 40αρι
    τι αεροπλανο να παρω σε χαμηλοπτερυγο που να ειναι ευκολο και στην προσγειωση
    και να το απολαμβανεις στον αερα

Σκεφτηκα για β παγκοσμιου αλλα εχω ακουσει οτι ειναι δυσκολα

καποια προταση??
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    G.Hiotis
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 1 Μαΐ 2007, 09:26:04 »

Καλυτερα θα ηταν να ξεκινησεις με ενα υψηλοπτερυγο..
    Τα ηλεκτρικα  ειναι σωστη βαση για orientation αλλά οχι για να πας κατευθειαν στο χαμηλοπτερυγο .
    Και εγω ετσι ξεκινησα, αν και στα ηλεκτρικα μου ειχα ( και εχω ) μεχρι και 3800KVA μοτερ , οταν εφερνα για προσγειωση το θερμικο μου φαινοταν βουνο τουλαχιστον τις πρωτες φορες.
    Μπορεις να παρεις λοιπον ενα υψηλοπτερυγο με φτερο τετοιο που να μπορει να σου κανει ολα τα κεφια στον αερα , αλλα να μην χανει τα χαρακτηριστικα του στις χαμηλες ταχυτητες.
    Αν παλι επιμενεις για χαμηλοπτερυγο, εχω δει αλλα δεν εχω  πεταξει , το calmato sport που λενε οτι ειναι μια καλη εισαγωγη στα χαμηλοπτερυγα.
    Καλυτερα ελα σε εναν χωρο με θερμικα καποιες φορες, ρωτησε απο κοντα, δες και μονος σου .Πάντως ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΣ!!!
    Καταγράφηκε
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 1 Μαΐ 2007, 19:47:41 »

ευχαριστω για τισ συμβουλες σου Thumbs up
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 15:00:27 »

ασχολουμε με ηλεκτρικα εχω πεταξει τα παντα εκτος απο pylon
    και σκεφτομαι να μπω στα θερμικα

σκεφτομαι για κινητηρα 40αρι
    τι αεροπλανο να παρω σε χαμηλοπτερυγο που να ειναι ευκολο και στην προσγειωση
    και να το απολαμβανεις στον αερα

Σκεφτηκα για β παγκοσμιου αλλα εχω ακουσει οτι ειναι δυσκολα

καποια προταση??

Θα μπορουσε ενα 3D θερμικο μοντελο να χρησιμοποιηθει σαν πρωτο μοντελο στην περιπτωση μου βαζοντας μικρες κινησεις στα πηδαλια μιας και εχουν μεγαλη επιφανεια??
    Εχω ακουσει οτι λογω του μεγαλου φτερου ερχοντε και ποιο αργα στην προσγειωση οποτε δεν θα ηταν και ποιο ευκολο απο ενα καθαρο χαμηλοπτερυγο??
    Μπορει ενα 3D θερμικο να πεταξει ευθεια σαν εκπαιδευτικο??
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #13 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 16:02:55 »

Κάθε μοντέλο είναι σχεδιασμένο για μία αποστολή. Σίγουρα δεν θα αποδώσει σε άλλη αποστολή όσο ένα μοντέλο σχεδιασμένο ειδικά γι' αυτή.

Τα καλύτερα χαμηλοπτέρυγα μοντέλα για εκπαίδευση είναι αυτά που σχεδιάστηκαν την εποχή του 50 και 60, που είχαν ημισυμμετρική αεροτομή, καλή ευστάθεια (λόγω του ελάχιστου ελέγχου από την τ/κ), και ικανότητα να σηκώσουν μεγάλο βάρος (επειδή τα ηλεκτρονικά της εποχής ήταν πολύ βαρειά).

Υπάρχουν όμως και σύγχρονα σχέδια που μοιάζουν με αυτά της παλιάς εποχής, άρα έχουν αρκετά από τα ζητούμενα χαρακτηριστικά τους.

Για να είμαι πιό σαφής, απόφυγε τα 3D για τον σκοπό που συζητάς.

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Σάββατο, 5 Μαΐ 2007, 21:21:33 »

thank you θειε Γιαννη
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Sport - fun και γενικά (Συντονιστής: Serafim)  |  Θέμα: ερωτηση
    Μεταπήδηση σε: