Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.432 μηνύματα σε 12.375 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 4 Μαΐ 2026, 10:01:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 4 Μαΐ 2026, 10:01:21

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από AKISSSS
    [Σήμερα στις 08:59]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:00]

από carapis
    [Σάββατο, 2 Μαΐ 2026, 11:31:27]

από carapis
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 19:45:33]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 14:36:08]

από DIGI
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 10:30:08]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 12:43:20]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309432
    Σύνολο θεμάτων: 12375
    Online σήμερα: 107
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 66
    Συνολικά: 70
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Setup govenor mode σε ηλεκτρικό ελικόπτερο  (Αναγνώστηκε 4274 φορές)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 3 Ιουλ 2009, 22:18:51 »

Γεια σας φίλοι,
    έχω το 8041-H ESC που φορά το mini Titan. Θα ήθελα να το δουλέψω σε govenοr mode. Το κακό είναι ότι δεν έχω ιδέα πως να το σετάρω και πως να το ενεργοποιώ ή απενεργοποιώ απο τον πομπό. Φοβάμαι μήπως καταλήξω με ένα στροφείο που δεν μπορώ να σταματήσω και να περιμένω να ξελιγωθεί η μπαταρία για να μπορέσω να πλησιάσω το ελικόπτερο. Υπάρχει κανείς με τις γνώσεις και την υπομονή ώστε να περιγράψει πως λειτουργεί αυτό το μαραφέτι?

Ευχαριστώ για την υπομονή όσων θα βοηθήσουν.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 09:22:34 »

Λοιπόν, να τι κατάφερα μέσα στο βράδυ:

Προγραμμάτισα το ESC σε govenor mode. Και στη συνέχεια έβαλα στη spectrum στο throtlr courve 0 75 75 75 75.  Η διαδικασία εκκίνησης όπως έχω αυτοσχεδιάσει είναι η ακόλουθη: Ανοίγω πομπό, ανεβάζω το stick του throtle σε θέση όπου το pitch στα blades είναι 0 και το throtle στη περιοχή του 75 και κατόπιν γυρίζω τον διακόπτη σε throtle hold. Συνδέω τη μπαταρία και μόλις σετάρει ο δέκτης τοποθετώ το ελικόπτερο στο σημείο απογείωσης και αλλάζω θέση στον διακόπτη throtle hold. Από εκεί και ύστερα ανεβάζει μόνο του σιγά σιγά τις στροφές μέχρι το επιθυμητό σημείο. Στο setup που έχω είναι γύρω στις 2650 rpm. Μετά πετάω με τις στροφές μάλλον να παραμένουν σχετικά σταθερές.

Έχει κανείς κάτι να σχολιάσει?

Ευχαριστώ πολύ.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 10:01:53 »

τι esc εχεις? δεν νομιζω οτι ειναι σωστο αυτο που εκανες με την καμπυλη γιατι πρεπει να ειναι φλατ...!
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 10:13:04 »

Φίλε MaSt0RaS,
    έχω το 8041-H ESC που φορά το mini Titan. (έκανα την ιεροσυλία να σκυλεύσω το mini Titan για χάρη ενός King2). Ο λόγος είίναι ότι το King το δουλεύω περισσότερο καιρό και το καταλαβαίνω καλύτερα. To Eagle tree data logger μου έδειξε ότι σε κάθε πτήση χωρίς govenor ξεκινά κανείς από ας πούμε 2700 rpm hover  για να φτάσει στα τελευταία λεπτά πτήσης με hover στα 2400 rpm. Ουσιαστικά λοιπόν πετάς δύο διαφορετικά ελικόπτερα (με διαφορετική συμπεριφορά) στη ίδια μπαταρία. Θα επανέλθω σε επόμενο χρόνο με αναλυτική παρουσίαση και συμπεράσματα στο θέμα. Προς το παρόν προσπαθώ να σετάρω το govenor για να πάρω και από εκεί μετρήσεις. Ο λόγος που έβαλα 0 στην αρχή είναι για να σταματώ το στροφείο εύκολα κατεβάζοντας το throtle.Τι άλλο θα πρότεινες?

Ευχαριστώ πολύ.
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 10:19:18 »

πολυ απλα να βαλεις στην νορμαλ πτηση linear throttle curve.και θα ενεργγοποειται μονο στα idles.
    προσωπικα δεν καταλαβα αυτο περι στροφων... τι εννοεις οτι πεφτουν? στο xover? μηπως ξελιγωνεται η μπαταρια... αλλιως με flat καμπυλη δεν μπορει να πεφτου οι στροφες..
    Επισης δεν νομιζω οτι το GOV mode σε αυτο το esc λειτουργει κλα...
    Eιναι λιγα ta esc poy εχουν καλο gov mode.... kontronik kai λιγα ακομα..
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 10:58:30 »

Φίλε MaSt0RaS,
    υπόσχομαι να παρουσιάσω αναλυτικά σε επόμενη στιγμή τις σκέψεις μου για τις μπαταρίες και τις στροφές. Tώρα για το govenor, σε ηλεκτρικό ελικόπτερο το govenor δεν έχει άλλο κανάλι προς τον δέκτη παρά μόνο το throtle. Λοιπόν δεν ξέρει αν η Tx έχει γυρίσει σε idle-1, οπότε δεν βλέπω πως το kinear throtlr curve θα μπορούσε να λειτουργεί σε συνδυασμό με idle-1. Όσο για την ποιότητα του συγκεκριμένου govenor θα έχω άποψη όταν έχω πάρει μετρήσεις με το data loger και θα έχω κάνει και καμιά 10ριά μπαταρίες πάνω του, πάντως μέχρι τότε δεν μπορώ να διαθέσω χρήματα για ένα ακόμη ESC  ( Αυτό το hobby τελικά είναι καταβόθρα χρημάτων...)
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 12:27:38 »

Φίλε MaSt0RaS,
    υπόσχομαι να παρουσιάσω αναλυτικά σε επόμενη στιγμή τις σκέψεις μου για τις μπαταρίες και τις στροφές. Tώρα για το govenor, σε ηλεκτρικό ελικόπτερο το govenor δεν έχει άλλο κανάλι προς τον δέκτη παρά μόνο το throtle. Λοιπόν δεν ξέρει αν η Tx έχει γυρίσει σε idle-1, οπότε δεν βλέπω πως το kinear throtlr curve θα μπορούσε να λειτουργεί σε συνδυασμό με idle-1. Όσο για την ποιότητα του συγκεκριμένου govenor θα έχω άποψη όταν έχω πάρει μετρήσεις με το data loger και θα έχω κάνει και καμιά 10ριά μπαταρίες πάνω του, πάντως μέχρι τότε δεν μπορώ να διαθέσω χρήματα για ένα ακόμη ESC  ( Αυτό το hobby τελικά είναι καταβόθρα χρημάτων...)

τι δουλεια ιεναι εχει το ανα ξερει αν εισαι σε idle 1 h oxi... το θεμα ιεναι οτι το σε linear οταν εχει κατω το στικ δεν θα λειτουργει το gov και οταν βαζεις idle up τοτε θα λειτουργει..!
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 14:23:07 »

Νομίζω ότι κατάλαβα,
    ευχαριστώ.

Αναρωτιέμαι μάλιστα αν πετάξεις με normal, (με το σήμα του throtle να αλλάζει συνέχεια) μήπως καταργείται το govenor οπότε το έχεις δίπορτο. Με gov ή χωρίς.
    Καταγράφηκε

Δημήτρης Z
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 14:33:52 »

Το gov mode είναι ρύθμηση πάνω στα esc . Προσωπικά δεν έχω δει esc που έχει extra κανάλι για gov mode on/off midflight.

Επίσης αυτό που σου είπε ο μάστορας πολύ σωστό. Εάν οι στροφές σου δεν μένουν σταθερές στο χόβερ με flat throttle curve τότε κάτι τρέχει με το ESC, μιας και κανονικά πρέπει να συμψηφίζει την πτώση τάσης λόγω εκφόρτησης της μπαταρίας, gov mode ή όχι.
    Καταγράφηκε

High speed, low drag !
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 14:42:51 »

Φίλε zmooth,
    ερώτηση γιατί δεν έχω μεγάλη εμπειρία:

Προς το τέλος μιας πτήσης έστω σε hover. Χρειάζεται να σηκώνεις το throtle όλο και ψηλότερα για να διατηρηθεί το hover?. (Για εκ φόρτιση cell μέχρι περίπου 3.5 Volt υπό φορτίο, περίπου 3.7 Volt μόλις βγείί από το heli)
    Καταγράφηκε

Δημήτρης Z
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 14:45:21 »

Όχι  Wink
    Καταγράφηκε

High speed, low drag !
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 14:46:41 »

Γα#@ το ESC μου
    Καταγράφηκε

Δημήτρης Z
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 14:47:34 »

Προσωπικά έχω ένα kontronik 55-10-32 με 45-80 motor και πραγματικά κάνει θαύματα σε gov mode... κατά την γνώμη μου και τα scorpion V2 heli ESC δουλεύουν (τουλάχιστον για sport flying και για το 4s V2 60A που έχω) αλλά εάν το ε/κ το επιτρέπει με flat out 100% curve κρατάει ακόμα καλύτερα.
    Όσο για την 'διαδικασία εκκίνησης΄που λες, είναι η κλασσική διαδικασία για να σταματάς εάν πετάς με gov mode  Tongue Στην εκκίνηση είναι περιττή εάν έχεις soft start.

Το data logger σου πως διαβάζει rpm ? Με οπτικό σένσορα ή από τον παλμό του ESC ?
    Καταγράφηκε

High speed, low drag !
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 16:29:21 »

και ειπανε για τον οπτικο σενσορα οτι δεν ειναι καλος η δεν κανει καλα την δουλεια του ισχυει?
    Καταγράφηκε
    iosif
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Σάββατο, 4 Ιουλ 2009, 18:16:31 »

Παιδια, εχω και γω στο 450v2 το phoenix 45A της castle creations και σκέφτομαι να το δοκιμάσω σε gov mode.  Aν καποιος το εχει κανει και ειναι αξιόπιστο ας μας πει και την διαδικασία.
    Ευχαριστω.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Setup govenor mode σε ηλεκτρικό ελικόπτερο
    Μεταπήδηση σε: