Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.871 μηνύματα σε 12.391 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 31 Ιουλ 2026, 05:44:10

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 31 Ιουλ 2026, 05:44:10

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 23:25]

από dominicm
    [Χθες στις 19:33]

από Stargazer
    [Χθες στις 10:48]

από Markhelis
    [Τετάρτη, 29 Ιουλ 2026, 14:21:34]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 16:29:00]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309871
    Σύνολο θεμάτων: 12391
    Online σήμερα: 133
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 113
    Συνολικά: 114
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ενσωματομένα BEC σε ESC  (Αναγνώστηκε 2722 φορές)
    j0e
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 24 Ιουν 2009, 17:59:21 »

Καλησπέρα κύρoι.

Επειδή αν δεν την πάθεις δεν μαθαίνεις και επειδή την έπαθα με την πρώση τάσης στην πρώτη κιόλας πτήση με δέκτη της spectrum και επειδή θέλω να προσέξω να μην την ξαναπάθω θα ήθελα να ρωτήσω πως δουλεύουν τα ενσωματωμένα BEC στα ESC.

Η απορία μου είναι η εξής:

Όταν ένα esc είναι 40 Α και έχει ενσωματομένο BEC 3 A, αυτά τα 3 Α είναι χωριστά από τα 40 Α του esc?
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 24 Ιουν 2009, 18:03:31 »

Καλησπέρα κύρoι.

Επειδή αν δεν την πάθεις δεν μαθαίνεις και επειδή την έπαθα με την πρώση τάσης στην πρώτη κιόλας πτήση με δέκτη της spectrum και επειδή θέλω να προσέξω να μην την ξαναπάθω θα ήθελα να ρωτήσω πως δουλεύουν τα ενσωματωμένα BEC στα ESC.

Όταν ένα esc είναι 40 Α και έχει ενσωματομένο BEC 3 A, αυτά τα 3 Α είναι χωριστά από τα 40 Α του esc?

και εγω τωρα το ψανω για να βαλω στο Rave συνηθως ειναι ξεχωριστα αλλα γενικα λενε καλυτερα στα ηλεκτρικα να χρησιμοποιουμε παντα εξωτερικο BEC γιατι με τα εσωτερικα τα ESC ανβαζουν θερμοκρασιες και γενικα μπορει να παθουν ευκολα ζημια...Oποτε για καλο και για κακο πηρα και ενα εξωτερικο CC BEC
    Καταγράφηκε
    j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 24 Ιουν 2009, 18:09:38 »

Καλησπέρα κύρoι.

και εγω τωρα το ψανω για να βαλω στο Rave συνηθως ειναι ξεχωριστα αλλα γενικα λενε καλυτερα στα ηλεκτρικα να χρησιμοποιουμε παντα εξωτερικο BEC γιατι με τα εσωτερικα τα ESC ανβαζουν θερμοκρασιες και γενικα μπορει να παθουν ευκολα ζημια...Oποτε για καλο και για κακο πηρα και ενα εξωτερικο CC BEC

και εσύ με spectrum πετας? έχεις αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα?
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τετάρτη, 24 Ιουν 2009, 18:13:34 »

Καλησπέρα κύρoι.

και εσύ με spectrum πετας? έχεις αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα?

ναι ακριβως το ιδιο πραγμα ειχα παθει οταν ειχα πρωτοαρχισει να πεταω αλλα το καταλαβα μετα απο 1 χρονο οτι τελικα ηταν αυτο...
    Καπου το ειχα γραψει και εδω αλλα ολοι μου λεγαν οτι ηταν λαθος προγραματισμος του ESC αλλα μολις το κατεβασα το αφησα 10SeC και μετα ξανα πεταξε κανονικα και η επομενη μπαταρια κανονικα παλι...
    τωρα αλλαξα σε Futaba 12FG Αλλα και παλι το πηρα 20ε ειναι για να εχω το κεφαλι μου ησυχο... και επισης δεν θα ανεβασει θερμοκρασια το ESC αλλα και ισως να εχει και λιγοτερη καταναλωση..!
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 24 Ιουν 2009, 19:01:45 »

Το ενσωματωμένο BEC  είναι ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο κύκλωμα ,το οποίο όμως βρίσκεται στην ίδια κάψουλα με τον ρυθμιστή ταχύτητας. Πρόκειται βασικά για έναν linear regulator, που σημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στην τάση εξόδου των 5 βολτ και στην τάση της μπαταρίας "αποροφάται" από το regulator υπό μορφή θερμότητας, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται, ιδίως όταν η τάση της μπαταρίας είναι μεγάλη σχετικά και το ρεύμα που ζητάει ο δεκτης και τα σερβό μεγάλο. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα τρανζίστορς του ρυθμιστή ταχύτητας ,που ζεσταίνονται αρκετά και βρίσκονται στην ίδια θήκη ,μεταδίδουν τη θερμότητα και στο regulator με αποτέλεσμα το τελευταίο να ζεσταίνεται ακόμη περισσότερο ,οποτε η ικανότητά του να δίνει ρεύμα περιορίζεται λόγω του ότι παρεμβαίνει η προστασία υπερθέρμανσης, που έχει. Αυτός είναι και ο λόγος ,που στα μεγάλα ξύλινα ηλεκτρικά , που θέλουν πολύ ρεύμα, μπαίνει χωριστό UBEC. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί ,που για να έχουν το κεφάλι τους πιο ήσυχο, βάζουν και χωριστή μπαταρία.
       Πάντως παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την ιστορία και η σωστή τοποθέτηση του ρυθμιστή ταχύτητας, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατό εκτεθειμένος στη ροή του αέρα. Ενας ρυθμιστής ,που βρίσκεται στο εσωτερικό μιας ατράκτου ,εύκολα υπερθερμαίνεται και αρχίζει τα παιγνίδια.
        Και φυσικά παίζει ρόλο και η ποιότητα του ρυθμιστή. Υπάρχουν ρυθμιστές, που γράφουν ότι και καλά είναι 50 αμπέρ αλλά αν ζητήσει κανείς τα μισά από αυτά ψήνουν λουκάνικα.
    Καταγράφηκε
    j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 24 Ιουν 2009, 22:43:59 »

Το ενσωματωμένο BEC  είναι ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο κύκλωμα ,το οποίο όμως βρίσκεται στην ίδια κάψουλα με τον ρυθμιστή ταχύτητας. Πρόκειται βασικά για έναν linear regulator, που σημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στην τάση εξόδου των 5 βολτ και στην τάση της μπαταρίας "αποροφάται" από το regulator υπό μορφή θερμότητας, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται, ιδίως όταν η τάση της μπαταρίας είναι μεγάλη σχετικά και το ρεύμα που ζητάει ο δεκτης και τα σερβό μεγάλο. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα τρανζίστορς του ρυθμιστή ταχύτητας ,που ζεσταίνονται αρκετά και βρίσκονται στην ίδια θήκη ,μεταδίδουν τη θερμότητα και στο regulator με αποτέλεσμα το τελευταίο να ζεσταίνεται ακόμη περισσότερο ,οποτε η ικανότητά του να δίνει ρεύμα περιορίζεται λόγω του ότι παρεμβαίνει η προστασία υπερθέρμανσης, που έχει. Αυτός είναι και ο λόγος ,που στα μεγάλα ξύλινα ηλεκτρικά , που θέλουν πολύ ρεύμα, μπαίνει χωριστό UBEC. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί ,που για να έχουν το κεφάλι τους πιο ήσυχο, βάζουν και χωριστή μπαταρία.
       Πάντως παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την ιστορία και η σωστή τοποθέτηση του ρυθμιστή ταχύτητας, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατό εκτεθειμένος στη ροή του αέρα. Ενας ρυθμιστής ,που βρίσκεται στο εσωτερικό μιας ατράκτου ,εύκολα υπερθερμαίνεται και αρχίζει τα παιγνίδια.
        Και φυσικά παίζει ρόλο και η ποιότητα του ρυθμιστή. Υπάρχουν ρυθμιστές, που γράφουν ότι και καλά είναι 50 αμπέρ αλλά αν ζητήσει κανείς τα μισά από αυτά ψήνουν λουκάνικα.

Ωραία μέχρι εδώ, τώρα όσον αφορά τα σέρβο πως μπορεις να δεις αν κάποιο σερβο τραβάει περισσότερο?
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 25 Ιουν 2009, 08:33:31 »

Αν υποπτευεσαι ότι κάποιο σερβό έχει πρόβλημα και τραβάει πολύ ρευμα, θα πρέπει να κάνεις δοκιμή αλλά με τις ντίζες των σερβό αποσυνδεδεμένες από αυτά γιατί ένα σερβό μπορεί να τραβάει πολύ ρεύμα όχι από δικό του ελάττωμα αλλά επειδή ο μηχανισμός ενός πηδαλίου είναι αφύσικα σκληρός. Αν δεις ότι κάποιο σερβό "μουγκρίζει" πολύ χωρίς φορτίο ,τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το συγκεκριμένο σερβό.
      Μπορείς επίσης να συνδέσεις ένα βολτομετράκι απο αυτά με τα λεντάκια ,που βάζουμε σττα θερμικά, πάνω σε κάποια άδεια υποδοχή του δέκτη (ή σε πιασμένη με Υ καλώδιο) και στη θέση του ESC (throttle)  να συνδέσεις ένα μισοφορτισμένο πακάκι ΝΙΜΗ 4.8 βολτ για την τροφοδοσία του δέκτη και των σερβό. Κατόπιν κινείς τα στικ και κοιτάς τη βυθιση της τάσης ,που δείχνουν τα λεντάκια. Αν για κάποιο συγκεκριμένο σερβό η βύθιση σου φαίνεται να είναι ασυνήθιστα μεγάλη, το αποσυνδέεις προσωρινά από το δέκτη και συνδέεις ένα άλλο όμοιο. Αν τοτε η βύθιση δεν είναι τόσο μεγάλη, έχεις βρει τον ένοχο.

Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 25 Ιουν 2009, 11:35:55 »

μαλλον δεν θελει να δει αν κατι ειναι χαλασμενο αλλα να μετρησει ποσα τραβανε τα σερβο για να παρει το αναλογο ESC...
    δεν χρειαζεται μετρηση αν πεις που θα το βαλεις το ESC εμπειρικα και μονο μπορουμε να καταλαβουμε..!
    Καταγράφηκε
    j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 26 Ιουν 2009, 21:18:28 »

Χτες δοκίμασα πάλι τους δέκτες σε άλλο αεροπλάνο στο estarter και όλα δουλέψαν ρολόι. Το ζόρισα όσο μπορόυσα μέχρι που ανοιγόκλεισα και την τκ στον αερα και πάλι συνδέθηκε με επιτυχία. Βέβαια εσταρτερ είναι πόσο να το ζορίσει κανεις. οπότε απότι φένεται το πρόβλημα έχει να κάνει με το σεταπ του edf και την πτώση τάσης. Οπότε η το BEC του ESC είναι προβληματικό ή κάποι από τα δύο dervo των aileron τράβηξε περισσότερο απότι έπρεπε. Θα τα αλλάξω όλλα και θα ξαναδοκιμάσω.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: ενσωματομένα BEC σε ESC
    Μεταπήδηση σε: