Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.365 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 18:18:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 19 Απρ 2026, 18:18:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Loukis35
    [Σήμερα στις 15:46]

[Χθες στις 23:13]

από ILIASDJ
    [Χθες στις 10:47]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309365
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1117
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 837
    Συνολικά: 837
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: seagull decathlon  (Αναγνώστηκε 7148 φορές)
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 28 Μαΐ 2009, 12:56:57 »

ενα rewiew λοιπον απο το ολο project του μοντελου...
    τι μου αρεσε.....
    πολυ καλο μονοκοταρισμα..
    πολυ καλη ποιοτητα κατασκευης, φαινεται αρκετα στιβαρο το μοντελο..
    ευκολο στην κατασκευη...
    πολυ καλη εικονα κατα το ανοιγμα της συσκευασιας, ολα τα κοματια σε σακουλακια στο σημειο αναφορας τους.
    τι δεν μου αρεσε.....
    θα ελεγα οτι ειναι λιγο βαρυτερο απο οτι θα επρεπε
    υπερβολη το δευτερο σερβο στο elevator...
    o χωρος τοποθετησης των σερβο ειναι πολυ κοντα στα σωληνακια των ντιζων με αποτελεσμα στις μεγαλες κινησεις, απο την ελαστικοτητα των ντιζων να ζοριζεται ολο το servo mount..
    δεν υπαρχει εργοστασιακο right and down thrust
    δεν υπαρχει προτεινομενος χωρος για την τοποθετηση του δεκτη και της μπαταριας.
    τα υλικα στηριξης των φτερων(αντιριδες) θα μπορουσαν να ειναι πιο ποιοτικα.....
    το μοντελο εχει εκπετασμα 172 ποντους και μηκος ατρακτου 127 ποντους. ο κινητηρας που το κινει ειναι ο asp 80 fs που γυρναει με μεγαλη επιτυχια μια apc 13-7...
    πτητικα τωρα το μοντελο απογειωνεται με μικρη τροχοδρομηση πολυ ευκολα ριχνοντας ελαφρα το αριστερο φτερο (τιποτε το ανησυχητικο) ενω μπορει να πετα με μικρες ταχυτητες πολυ ωραια και να εκτελει με χαρη βασικα ακροβατικα με scale εμφανιση ενω στο knife χρειαζεται λιγο παραπανω ailerons για διορθωση , με ελαχιστο rudder input...
    στην προσγειωση μπορει να ερχεται πολυ αργα αλλα με λιγο παραπανω elevator.
    γενικοτερα εναι πολυ διασκεδαστικο μοντελο αλλα οχι για πρωτο αεροπλανο αρχαριου...
    αυτο που εντυπωσιασε ειναι ο κινηηρας αφου ενω τον αγορασα πειραματικα αποδεικνυεται προς το παρον τουλαχιστον , να αποδιδει πολυ καλα μετα απο 3 ντεποζιτα στον παγκο, με πολυ σταθερο και αξιοπιστο ρελαντι και εξαιρετικο transition..
    προς το παρον δουλευει τελεια...τωρα το μελλον θα δειξει γιατι με τις asp δεν τα πηγαινα και πολυ καλα...
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 29 Μαΐ 2009, 00:13:05 »

Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 29 Μαΐ 2009, 00:20:50 »

πτητικα τωρα το μοντελο απογειωνεται με μικρη τροχοδρομηση πολυ ευκολα ριχνοντας ελαφρα το αριστερο φτερο (τιποτε το ανησυχητικο) ενω μπορει να πετα με μικρες ταχυτητες πολυ ωραια και να εκτελει με χαρη βασικα ακροβατικα με scale εμφανιση ενω στο knife χρειαζεται λιγο παραπανω ailerons για διορθωση , με ελαχιστο rudder input...

Τόλη θα πω κι εγώ από την εμπειρία που είχα με decathlon (μικρότερης κλίμακας βέβαια) πως στην απογείωση είναι ύπουλο καθώς μπορεί να στολάρει πολύ εύκολα. Θα έλεγα πως θέλει την υψηλή ταχύτητά του σε αντίθεση με τα κλασσικά πανωπτέρυγα. Επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρατήρησα είναι πως μπαίνει σε σπειροειδή βύθιση σχετικά εύκολα αλλά το πρόβλημα λύνεται με ισχυρό κινητήρα.

Θα ήθελα λοιπόν να μου πεις αν έκανες κι εσύ αυτές τις παρατηρήσεις ώστε να καταλάβω αν πρόκειται για χαρακτηριστικά του decathlon ως αεροπλάνο ή απλά αν έτυχε λόγω συγκεκριμένου μοντέλου.  Undecided
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 29 Μαΐ 2009, 14:41:59 »

γεια σου φιλε μαριε και παλι... Thumbs up
    οπως εγραψα και πιο πανω κατα την πρωτη απογειωση εγειρε ελαφρα προς τα αριστερα, που ομως , ως φανηκε μετεπειτα, ηταν θεμα τριμαρισματος. εκτοτε δεν μου το εκανε ξανα αν και επι τουτου απογειωθηκα με σχετικα χαμηλη ταχυτητα. με πιο ψηλες ταχυτητες απογειωνεται για πλακα σαν 3d ειδικα με μεγαλες κινησεις στα πηδαλια.στην δε προσγειωση ειναι πολυ εντυπωσιακο, αφου ερχεται τελειως scale και με πολυ χαμηλες ταχυτητες πραγμα που με παραξενεψε και μενα καθως περιμενα να ριξει φτερο, πραγμα που δεν εγινε.
    τωρα η σπειρωειδης βυθιση φιλε μου μαριε δεν ξερω τι ειναι (δεν θα σου κανω το πολυξερο Grin Grin)
    εξηγησε μου λιγο αναλυτικοτερα και θα σου απαντησω.
    να επισημανω επισης οτι ειναι απιστευτα ευαισθητο στο rudder, οπερ σημαινει οτι και χωρις ailerons μια χαρα θα πετουσε..
    για ακομη μια φορα επισημαινω οτι δεν ειναι το πλεον καταλληλο μοντελο για αρχαριο...εχει τα χουγια του.....
    αααααααα... και χοροπηδαει πολυ κατα την προσγειωση  αφου τα σκελη ειναι πολυ σκληρο αλουμινιο με μηδενικη αποσβεση...

απαντησεις απο την κυριακη το βραδυ αφου τωρα φευγω για χαλκιδικη...καλο σαββατοκυριακο...
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 29 Μαΐ 2009, 15:39:33 »

Καλό Σαββατοκύριακο Τόλη με καλό καιρό σου εύχομαι!

Αυτά που αναφέρεις για τα πηδάλια του και την ικανότητα ελιγμών, νομίζω πως είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του decathlon ως αεροπλάνο αφού δημιουργήθηκε ως εισαγωγικό αεροπλάνο για τα ακροβατικά. Σίγουρα δεν είναι μοντέλο για αρχάριο (όχι το συγκεκριμένο, γενικά το decathlon), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι για πολύ προχωρημένους. Απλά θέλει μια κάποια εμπειρία τελοσπάντων.

Όσο για την σπειροειδή βύθιση, εννοώ την περιδίνηση.
    Ίσως το διατύπωσα λάθος λέγοντας πως στολάρει εύκολα. Ανεμοπορεί καλά, με πολύ μικρό stall. Αυτό που ίσως κάνει τον χειριστή να το αντιληφθεί ως stall, πιθανότατα είναι ή πτερυγική αστάθεια του αεροπλάνου και αυτό το διαπίστωνα συνήθως στις στροφές. Το λέω και πάλι πως δεν έχω εμπειρία παρά μόνο με ένα συγκεκριμένο μοντέλο του decathlon και αυτό μπορεί να σημαίνει πως μιλάω για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του μοντέλου και όχι γενικά για το decathlon σαν αεροπλάνο. Επίσης δεν τα θεωρώ κακά "χούγια" αυτά, διότι χωρίς αυτή την αστάθεια η δυνατότητα ελιγμών και ακροβατικών θα ήταν φαντάζομαι κατά πολύ μικρότερη.

Καλή επιστροφή Τόλη και ανανεωμένος!  Thumbs up
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 12:51:09 »

γεια σου μαριε και καλο μηνα..
    εχεις απολυτο δικιο στην παρατηρηση σου...
    βεβαια εχθες που επεστρεψα νωρις απο χαλκιδικη λογω κακου καιρου, πηγα μοντελοδρομιο για αλλη μια πτηση οπου ειχε ενα καθετο στον διαδρομο 4αρακι (μποφωρ). το αποτελεσμα ηταν να εχω πολυ wingrocking και οι προσγειωσεις με ταλαιπωρησαν αρκετα αφου ηθελε ολο το διαθεσιμο rudder. σε περιπτωση δε που καποιος αποφασισει, λογω εσφαλμενης προσεγγισης , να δωσει γκαζι για να ξανασηκωθει , αυτο θα πρεπει να γινει ειτε ψηλα , ειτε με ταχυτητα γιατι αλλιως   
    ευτυχως ημουν τυχερος...με δυο τουμπες στα χορτα, ουτε γρατζουνια... Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 1 Ιουν 2009, 12:58:40 »

Έτσι είναι Τόλη. Πρέπει να είσαι πολύ μαλακός στον χειρισμό σε μικρές ταχύτητες, ειδάλλως δεν συγχωρεί το αεροπλάνο.
    Πάλι καλά που δεν είχες ζημιές και έτσι πήρες το μάθημα δίχως πάθημα.  Cheesy  Thumbs up
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 14 Ιουν 2009, 20:47:25 »

εχθες λοιπον το decathlon εβαλε τα μπρατσακια του και πηγε για το πρωτο του μπανιο....στο κλειστο της καλαμαριας στον ναυτικο ομιλο των κωπηλατων γνωστο και ως μικρο εμβολο...
    τοποθετηθηκαν πλωτηρες 93 cm απο glassfiber με τις μανισιες αμουμινενιες βασεις, αφου εγιναν οι σχετικες μετατροπες στην ατρακτο, δηλαδη τοποθετηθηκε εξτρα βαση για το οπισθιο  gear των πλωτηρων απο κοντρα πλακε 4mm με τυφλα παξιμαδια και αφου κοληθηκε με εποξικη , ενισχυθηκε με δυο χιαστι καρμπον ντιζες 3mm που κοληθηκαν και αυτες με την σειρα τους σε βασικα και γερα σημεια της ατρακτου..κατοπιν τοποθετηθηκε το waterrudder που μετα απο πολυ συλλογισμο κατεληξα στην λυση του να φυτεψω μεσα στον πλωτηρα ενα μινι σερβο 9 γρ. και να το συνδεσω με καρμπον ντιζα για να αποφυγω οσο μπορω τις σκουριες και γυρω του σιλικονη για στεγανοποιηση.χρησιμοποιηθηκε εξτρα καναλι στον δεκτη με μιξη του rudder για να μπορω να εχω και καλυτερο κεντραρισμα του σερβο και το αναλογο end point agustmnet.
    με προβληματισαν δυο πραγματα...πρωτον οτι το μοντελο εβαλε ενα ολοκληρο κιλο και δευτερον , αφου ειναι το πρωτο μου υδροπλανο , δεν ημουν σιγουρος για το εαν τοποθετηθηκαν στο σωστο σημειο οι πλωτηρες, αφου διαβασα πολλα, ρωτησα πολλα, ακουσα ακομη περισσοτερα και συμπερασμα δεν εβγαλα, και τελικα τοποθετηθηκε το στεπ 1 cm πιο πισω απο το κεντρο βαρους.
    προς βελτιωση της αποδοσης του κινητηρα επελεξα προπελα με μεγαλυτερη διαμετρο και μικροτερο βημα αφου χρειαζομαι ολο το διαθεσιμο thrust του, τουλαχιστον κατα την απογειωση αλλα και κατα την πτηση. εδωσα και τρια κλικ επιπλεον στο ρελαντι για την ακραια περιπτωση που θα βρει νερα η προπελα και σβησει....
    αφου λοιπον πηρε μπρος τοποθετηθηκε στο νερο και ενω θεωρουσα οτι οι πλωτηρες ειναι μεγαλοι, προς μεγαλη μου εκπληξη διαπιστωνω οτι βυθιζονται περισσοτερο απο οτι περιμενα , αλλα σε ορια ασφαλειας..κατοπιν υδροδρομω λιγο δεξια και αριστερα για να δω την συμπεριφορα του waterrudder , ενω παραμενω επιφυλακτικος στο να το αποθαλασσωσω καθως φυσαει ενα τριαρακι μεσα στον μικρο κολπο...και αφου τελικα το παιρνω αποφαση σπρωχνω το στικ του γκαζιου μπροστα και κρατωντας λιγο up μετα απο 15 μετρα περιπου.......ωωωωωωω  σηκωνεται με απροσμενη ανεση ενω η asp κυριολεκτικα την σκισει την  apc 14-4w...
    συναισθηματα αναμικτα...με τα χερια λιγο να τρεμουν αλλα και το χαμογελο της επιτυχιας ζωγραφισμενο..(μικρο παιδι ειμαι..)
    κατα την πτηση ολα πολυ καλα, καλυτερα απο τα αναμενομενα, με λιγο δυσκολοτερο το στριψιμο αφου οι πλωτηρες εβαλαν βαρος και φυσικα δεν διστασα να κανω και το πρωτο roll φυσικα με πολυ αργο rate..και ηρθε η δυσκολη ωρα της προσθαλασσωσης οπου το μοντελο κατεβηκε ομαλα πατησε ομαλα , αλλα εκανε και το σχετικο λαγουδακι πρωτον λογω του φοβου μου μην ριξει φτερο αποτο εξτρα βαρος και δευτερον απο το λιγο κυμματακι μεσα στον κολπο.. και αφου εισεπραξα και το σχετικο χειροκροτημα των παρευρισκομενων καπετανεων που μολις ειχαν επιστεψει απο αγωνες ανοιχτης θαλασσας εφυγα για την δευτερη πτηση με τα ιδια εντυπωσιακα αποτελεσματα. να επισημανω για αλλη μια φορα την ικανοποιηση μου για την λειτουργια της asp....απροσμενα καλα...
    και αφου σχεδον επεσε για τα καλα το σουρουπο τα μαζεψα και πηγα στο σπιτι για το σχετικο σχολαστικο καθαρισμα απο τα αλατια...
    με την πρωτη ευκαιρια θα ανεβασω φωτο και βιντεο....
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 14 Ιουν 2009, 23:07:53 »

Μπραβο φανταζομαι την χαρα σου
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 14 Ιουν 2009, 23:15:17 »

μπα φιλε ηλια...δεν την φανταζεσαι....
    αφου γυρισα στο σπιτι , οταν με ειδε η γυναικα μου την πιασαν τα γελια...και μου λεει...
    την ειδες την φατσα σου στον καθρεφτη?Huh?? Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 15 Ιουν 2009, 09:15:55 »

Και τελικά?Την είδες?
    Είναι τρομερό συναίσθημα να σηκώνεις ένα α/π από το νερό...
    Νιώθεις όπως όταν πρωτοπροσγείωσες!!
    Συγχαρητήρια...Και μην ξεχνας πως σεν ξεχνάμε τις photos!!
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 15 Ιουν 2009, 10:07:18 »

Τόλη μπράβο 
    Αυτό που χάρηκα έιναι ο γλαφυρός τρόπος που μας περίγραψες το εγχείρημά σου, φυσικά βέβαια και για την επιτυχία σου 

Στείλε υλικό να μας "μπάσεις" στο περιβάλλον της πτήσης  σου
    Mια φώτο έχει να μας πεί πολλά 
    Ηταν και το μικρό σου μαζί?
    Βέβαια πάνα δέν θα ήξερες που να βάλεις στον μικρό ή στον μεγάλο απο την χαρά .
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 15 Ιουν 2009, 12:29:07 από Geοrge » Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 15 Ιουν 2009, 16:25:42 »

ετσι ειναι γιωργο μου... τελικα εμεις οι αντρες δεν μεγαλωνουμε ποτε..
    οσο για την πανα  εγω την φορεσα τελικα   Grin Grin Grin Grin ;
    το πιο ωραιο της ολης υποθεσης ομως ειναι οτι κατεβαινεις σχεδον οπου θελεις και με οτι προσανατολισμο θελεις καθως εχεις διαδρομο χωρις περιορισμους...
    το σαββατοκυριακο θα παει χαλκιδικη, οπου διπλα στο καμπινγκ ακριβως, υπαρχει ωραιοτατη και τεραστια λιμνοθαλασσα με βαθος μολις 40 εκατοστα.....εκει να δεις διαδρομο...μαλλον απο εκει θα στειλω φωτο και βιντεο...
    βεβαια αυτο που θελω να επιχειρησω ειναι να πεταω διπλα απο το σκαφος και να τραβω βιντεο αλλα χρειαζομαι εμπειρο οδηγο.....και πολυ καλο cameraman γιατι μεσα στο σκαφος κουναει πολυ βρε παιδι μου.. Grin Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 22 Ιουν 2009, 23:15:58 »

οριστε και ενα βιντεακι απο προχθες στην χαλκιδικη....
    http://www.youtube.com/watch?v=Z_cwKJy9-ws
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member

Playing some blues...

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 22 Ιουν 2009, 23:38:43 »

Η αποθαλασσωση και η απαλοτητα της πτησεις ειναι καταπληκτικες...αλλα η προσθαλασσωση ειναι το κατι αλλο! Μπραβο φιλε μου!!! Θα περασουμε ωραια φετος το καλοκαιρι
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 22 Ιουν 2009, 23:49:01 από Κωστης » Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Sport - fun και γενικά (Συντονιστής: Serafim)  |  Θέμα: seagull decathlon
    Μεταπήδηση σε: