Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.888 μηνύματα σε 12.392 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 20:59:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 20:59:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από UH-1H
    [Σήμερα στις 19:09]

από Stargazer
    [Σήμερα στις 14:58]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:27]

[Σήμερα στις 13:35]

[Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 23:25:20]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309888
    Σύνολο θεμάτων: 12392
    Online σήμερα: 119
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 60
    Συνολικά: 61
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 7283 φορές)
    VAG
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 16 Αυγ 2006, 11:22:20 »

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προχτές παραλίγο να σπάσω το ελικόπτερο μου με τον πιο χαζό τρόπο. Ενώ πέταξα (απλή πορεία) τουλάχιστον 2 ντεπόζιτα κάποια στιγμή αποφάσισα να αλλάξω λίγο τις θέσεις τις βελόνας για να κάνω το μίγμα πλουσιότερο στον κινητήρα. Συμπτωματικά μετά την αλλαγή αποφάσισα να κάνω hover αντί για κανονική πορεία. Ξαφνικά ενώ σηκώθηκα 1 μέτρο από το έδαφος  άκουσα τον κινητήρα να ανεβάζει υπερβολικά στροφές χωρίς να μεταφέρονται αυτές στο στροφείο. Προσγειώθηκα αμέσως και διαπίστωσα ότι για τρίτη φορά λύθηκε ο fan από το μοτέρ με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται η κίνηση . Δεν συζητώ καν τι θα γινόταν εάν συνέβαινε αυτό σε πορεία. Διαπίστωσα ότι κάνοντας το μίγμα πλουσιότερο ο κινητήρας δούλευε κομπιάζοντας και κατ’ επέκταση οι κραδασμοί αυξήθηκαν σημαντικά. Προφανώς ο ανεμιστήρας είναι κάτι που δεν σφίγγω με τον σωστό τρόπο. Την τελευταία δε φορά από τα νεύρα μου είχα βάλει logo στιγμής στο παξιμάδι idiot2. Δεδομένου ότι έχω το εξάρτημα Crankshaft Clamp της OS (και δεν το έχω χρησιμοποιήσει γιατί το φοβάμαι) ξέρει κανείς να μου πει τι άλλο να κάνω για να κρατήσω σφιγμένο τον ανεμιστήρα στην «OS MAX-91SZ-H RING PS-HYPER» που έχω???

Ευχαριστώ,
    Βαγγέλης
    Καταγράφηκε

Θα σταματήσει επιτέλους να φυσάει???
    VAG
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 23 Αυγ 2006, 17:58:12 »

Ωραία αφού δεν μου απαντάει κανείς θα μου απαντήσω μόνος.  Cheesy
    Λύνοντας χτες το μοτέρ για να τσεκάρω τον ανεμιστήρα διαπίστωσα ότι αυτή την φορά δεν λύθηκε αυτός. Σίγουρος για το πρόβλήμα παρέλειψα να κοιτάζω τον κεντρικό άξονα μετάδοσης (main rotor shaft). Εκεί διαπίστωσα ότι λείπει η βίδα που κομπλάρει την μετάδοση από το autorotation assembly στο άξονα περιστροφής. Τώρα πείτε μου που θα βρω βίδα 2mm πάχος και 4mm μήκος για να την αντικαταστήσω???   

* Bolt.JPG (45.32 KB, 653x490 - εμφανίστηκε 563 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 23 Αυγ 2006, 18:16:29 »

Καλησπέρα VAG,

Αν η βίδα είναι κλασική Μ2Χ40 (40 εννοώ για το σπείρωμα) τότε θα βρείς βίδες είτε στον Ρέπα ή ακόμα καλύτερα στον Παπαδάκη. Και οι δύο είναι κοντά στο Μοναστηράκι στον σταθμό.

Στον Πειραιά υπάρχει (πρέπει να είναι ακόμα) ο Θεοδοσιάδης πάλι κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού. Μόλις φτάσεις πηγαίνεις παράλληλα με τις γραμμές με κατεύθυνση προς το Φάληρο και τον βρίσκεις. Σε αυτόν θα βρείς και ανοξείδωτες.

Αν δεν βρείς στείλε PM. Εχω αρκετές ακόμα.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    levao
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #3 στις: Τετάρτη, 23 Αυγ 2006, 21:28:13 »

Δεν ξερω αν πρεπει να απαντησω η οχι το σκεφτηκα αρκετα και θα δοσω την προσωπηκη μου γνωμη και μονον
    στο προβλημα που αντιμετοπηζεις
    Βασηκα μετα απο (νομιζω)αρκετη πειρα βρεισκω αδηνατον να υπαρχει βιδα 2mm στο στροφειο
    τα περισοτερα μοντελα τις αγορας εχουν 3mm βιδες γραψε μου τον τυπο του ελικοπτερουσου
    για να καταλαβω κατι ακομα κητα το manual για σηγουρα Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε
    vaggelish
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 24 Αυγ 2006, 19:44:37 »

ΠΑΛΙ ΘΑ ΞΕΚΟΜΠΛΑΡΕΙ ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΙΤΗΡΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΗΣ ΤΗ ΜΠΙΕΛΑ ΚΑΙΝΑΣΦΙΞΗΣ ΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ
    Καταγράφηκε
    VAG
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 25 Αυγ 2006, 11:14:00 »

Ευχαριστώ όλους,

Τα μαγαζιά που αναφέρατε θα τα επισκεφτώ για να βρω την βίδα που χρειάζομαι . Levao έχεις δίκιο η βίδα είναι 3mm και όχι 2 mm που ανέφερα. Vaggelish έχεις και εσύ δίκιο με αφορμή το λύσιμο του κινητήρα πήρα το ειδικό πλαστικό εργαλείο της OS και το έσφιξα καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Τώρα επιτέλους διακοπές,

Τα λέμε από Σεπτέμβρη.
    Καταγράφηκε

VAG
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 11 Σεπ 2006, 13:57:24 »

Συνάδελφοι,

Έκανα την πρώτη μου πτήση με την καινούργια βίδα. Το ανησυχητικό είναι ότι τυχαία βρήκα την παλιά στο μοντέλοδρόμιο κομμένη και όχι λυμένη όπως είχα υποψιαστεί αρχικά . Είναι δυνατόν να κόβονται έτσι οι βίδες στον αέρα? Πώς μπορώ να το αποφύγω αυτό? Τι μπορεί να έκανα λάθος ώστε μετά από 6 πτήσεις περίπου να ΚΟΠΕΙ βίδα???

Ευχαριστώ,
    Βαγγέλης
    Καταγράφηκε

evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 11 Σεπ 2006, 15:58:18 »

Κόπωση του υλικού.
    Ίσως γλυτώσεις με τακτικό έλεγχο στο σφίξιμο και προλητική αντικατάσταση.

Ε.
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    levao
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 11 Σεπ 2006, 20:10:18 »

Απαντηση με πολλη πειρα στης σηγεκρημενες  βιδες
    Η βιδα αυτη συνηθως εχει μηκος απο 2cm--3cm--4cm στελεχος δηλαδη απο το κεφαλη
    εως την ακρη της (στελεχος=κοματι χωρις βολτα) βολτα οχι του ΓΕΡΜΑΝΟΥ
    ενοω σπηρωμα. .Αν δεν εχεις τετια βιδα (με στελεχος) τοτε το προβλημα σου ειναι εκει
    πρεπει η βιδα απο την αρχη του κεφαλιου περνοντας το γραναζι και τον αξονα του
    στοφειου να μην εχει  ΣΠΕΙΡΩΜΑ ΤΟ ΣΠΕΙΡΟΜΑ να ειναι μονον εξω απο το γραναζι
    βιδονοντας το παηιμαδι σου
    Αυτο το προβλημα το αντιμετοπησα και εγω δηστηχως στο προηγουμενο πανεληνειο
    πρωταθλημα και το λαθος ηταν οτι προαναφερα (στελεχος)
    Μαλλον δεν ελεγξες την βιδα μετα απο μικρη η μεγαλη πτωση?HuhHuh?
    Η βιδες του στροφειου  παντα τσεκαρονται για να αποφευγης τα χειροτερα Π.χ τοτε
     η δηκη σου απορια ειναι ευλογη..Ειχες πολλες φορες  ανεμιστηρα λιμενο πραγμα που σε βαζει σε σκεψη για πλοκαρησμα κινητηρα=κοντραρησμα=στροφειου=ταλαντωση  κεντικου γραναζιου ραγησμα της κεντρικης βιδας =Το αποτελεσμα μαλλον το γνωρησες  angel angel                                                                                       
                                                               φιλικα levao=NIKOS               

Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 11 Σεπ 2006, 21:13:12 »

Κάτι θυμάμαι στον Πανελλήνιο αγώνα με την σπασμένη βίδα Νίκο.
    QUIZ : Για πιο λόγο οι συγκριμένες βίδες Μ3 Χ .......  του κυρίως άξονα (μία της κεφαλής και μία στα γρανάζια της μετάδοσης)  ονομάζονται JESUS BOLT ?
    Νικος
    Καταγράφηκε
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΤΡΑΔΑΚΟΣ
    Aeromodeller Full Member

tiger

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 12 Σεπ 2006, 15:45:34 »

Αγαπητε φιλε.Φιλοι αερομοντελιστες.                                                                                                     
          Οσον αφορα το ξεβιδωμα του FUN στο Ε/Π σου οι τροποι αντιμετωπισης ειναι οι εξης                                           
      1)Αγορασε ενα ειδικο εργαλειο που υπαρχει ,το οποιο βιδωνει στην κεφαλη εκει που βρισκεται το μπουζι και ''κλειδωνει" τον στροφαλο ετσι ωστε να μπορεις να σφιξεις καλα το συγκροτημα του FUN με το παξιμαδι του στροφαλου.Σε 90αρες μηχανες (λογω συμπιεσης)  μπορεις να σταξεις και μια σταγονα LOCKTITE μετριας συγκρατησης η οποια ευκολα "σπαει''.                         
    (Το εργαλειο πρεπει να το φερνει ο Γ. Κουτσουλας).                                                                                           
      2)Οσον αφορα τη βιδα που ανεφερε ο LEVAO εχει απολυτο δικιο.Πρεπει να μην εχει σπειρωμα,πρεπει να την σφιξεις καλα με προσοχη να μην "φας" καποιο σπειρωμα, κυριως της βιδας.                                                                     
                            Φιλικα Τετραδακος Δημητρης
    Καταγράφηκε

Alphasportrc official pilot, Scorpion Power Systems team pilot, LYNX Inovations team pilot
    VAG
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Τετάρτη, 13 Σεπ 2006, 13:14:28 »

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους όσους ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα . Η βίδα που είχε αρχικά το ελικόπτερο ήταν όπως ανέφερε ο levao.
    Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι έχει το ίδιο διαμέτρημα και παρόμοιο μήκος με αυτό που είχε ο παλιός μου Raptor . Είναι δυνατόν το JR Venture 90 που έχω τώρα να έχει παρόμοια βίδα με τον παλιό μου (κορεάτικο)30αρη(BK0616 Socket Screw M3x20)Huh Έχω μοντέλο με την 3πλασια δύναμη από το παλιό και ο Ιάπωνας μου έχει βάλει Jesus bolt, όπως το ονομάζετε, που προφανώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην δύναμη του κινητήρα idiot2. Βλέπεις ένα μοντέλο τόσο καλοφτιαγμένο γενικά και τα παίρνεις κρανίο από κάτι τέτοια μικρά και όμως σημαντικά για την μακροζωία του πράγματα. Σίγουρα η τακτική επιθεώρηση όπως αναφέρατε είναι απαραίτητη ΑΛΛΑ να μου την ΚΟΨΕΙ στην ΠΕΜΠΤΗ ΠΤΗΣΗ???!!! tickedoff tickedoff tickedoff

Συγνώμη,
    Βαγγέλης
    Καταγράφηκε

kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Τετάρτη, 13 Σεπ 2006, 13:33:35 »

Αγαπητε φιλε.Φιλοι αερομοντελιστες.                                                                                                     
          Οσον αφορα το ξεβιδωμα του FUN στο Ε/Π σου οι τροποι αντιμετωπισης ειναι οι εξης                                           
      1)Αγορασε ενα ειδικο εργαλειο που υπαρχει ,το οποιο βιδωνει στην κεφαλη εκει που βρισκεται το μπουζι και ''κλειδωνει" τον στροφαλο ετσι ωστε να μπορεις να σφιξεις καλα το συγκροτημα του FUN με το παξιμαδι του στροφαλου.Σε 90αρες μηχανες (λογω συμπιεσης)  μπορεις να σταξεις και μια σταγονα LOCKTITE μετριας συγκρατησης η οποια ευκολα "σπαει''.                         
    (Το εργαλειο πρεπει να το φερνει ο Γ. Κουτσουλας).                                                                                           
      2)Οσον αφορα τη βιδα που ανεφερε ο LEVAO εχει απολυτο δικιο.Πρεπει να μην εχει σπειρωμα,πρεπει να την σφιξεις καλα με προσοχη να μην "φας" καποιο σπειρωμα, κυριως της βιδας.                                                                     
                            Φιλικα Τετραδακος Δημητρης

Δημήτρη μία παρατήρηση!

Η επιφάνεια του Piston Locking Tool είναι μικρή σε σχέση με την επιφάνεια του πιστονιου (ειδικά σε 90αρι μοτερ). Συνεπώς θέλει πολύ προσοχη στην δύναμη που θα αρχίσει να σφίγγει το παξιμάδι του fan.Είναι πού ευκολο να κάνει ζημιά.

Παρά ταυτά είνια ένα απαραίτητο εργαλειάκι για μερικούς από τους μοντελιστές. Ακόμα καλύτερο (δικιά μου άποψη πάντα!) είναι το Crankshaft Locking tool που εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια και σε άλλη γωνία.Απλά εκεί πρέπει να ξεβιδώσεις το backplate..  worry

VAG

1. Κοίτα το Piston Locking Tool θα αγοράσεις να έχει τεφλον στην ακίδα του και να μην είναι σκέτο αλουμίνιο.
    2. Κοίτα εάν μπορείς να πάρεις το μακρύ που κλειδώνει το πιστόνι στο κάτω νεκρό σημείο για λιγότερο stress στην μπιέλα.

Μάνος
    Καταγράφηκε
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΑΣ
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #13 στις: Τετάρτη, 13 Σεπ 2006, 13:58:13 »

VAG
    Απ'ότι βλεπω στην Φωτογραφία σου έχεις ένα aytorotation system  με το οποίο μαζί του έρχεται και η σωστή βίδα.  Τουλάχιστο έτσι είναι αυτά τα μαμίσια που πουλάω εγώ.
    Το aytorotation system  το έβαλες εσύ extra.   Από την μάνα του το ελικόπτερο δεν δένεται με αλλενόβιδα αλλά με 4 set screws.  Μάλλον λοιπόν θα μπέρδεψες τις βίδες και θα την έβαλες λάθος κατα την μετατροπή σου.  Εξάλου  να ξέρεις ότι όλα τα 90 άρια που κάνουν χρήση τέτοιας αλλενόβιδας είναι όλα με 3  χιλιοστά.  Κανένα δεν είναι με παραπάνω.
    Όλα τα piston lock  έχουν τεφλονάκι μπροστά .  Παλιά ήταν σκετο αλουμίνιο.
     Xρησιμοποιόντας  το crankshaft locking  είναι και αυτή καλή περίπτωση αλλά πολύ ακριβότερη  σε σχέση με τα 5 ευρώ του piston lock. Με  to piston lock  εγώ δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα.  Αυτός που θα το απέκλειε τελείως αν δεν ήταν καλό, θα ήταν ο Τετραδάκος που ξέρω ότι το χρησημοποιεί και σίγουρα έχει ανοίξει τις μηχανές του περισσότερες φορές απ' τον καθένα μας. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΑΣ
    Καταγράφηκε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΑΣ
    MyHelis.com - The RC models store
    VAG
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Τετάρτη, 13 Σεπ 2006, 14:33:20 »

Εάν και μιλάω προφανώς με τα «ιερά τέρατα» του χώρου θα μου επιτρέψετε σαν νέος ελικόπτερας να πω τα παρακάτω. Κύριε Μάνο χρησιμοποίησα το εργαλείο που αναφέρατε για το σφίξιμο (Crankshaft Clamp for the 91 SZ-H by OS Engines) και μάλλον έχω ξενοιάσει με αυτό το θέμα. Αναφορικά για τον κινητήρα μου το manual της OS απαγορεύει δια ροπάλου το «Piston Locking Tool». Κύριε Γιάννη σωστά παρατηρήσατε το Autorotation ή αλλιώς «Limited Slip Differential» είναι αυθεντικό K&S ήρθε με την δικιά του βίδα. Καλώς ή κακώς δεν μπαίνει με πολλούς τρόπους. Πιστεύεται ότι εκεί οφείλετε το λάθος και μου έκοψε την βίδα?

Σας ευχαριστώ,
    Βαγγέλης
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: ΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ
    Μεταπήδηση σε: