vatraxos
Aeromodeller
Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 15:27:46 » |
|
Για χαρα σε ολους,
Ειμαι καινουργιος στο μοντελισμο και στο φορουμ και για την ακριβεια αυτο ειναι το 1ο μου post. Εχω αγορασει 1 RTF Cessna T206 της Merlin.
Δεν εχω μεγαλη εμπειρια σε πτησεις και για να πω την αληθεια δεν εχω καταφερει ακομα να πεταξω το δικο μου μοντελο. Ξεκινησα το μοντελισμο με 1α φιλο μου ο οποιος αγορασε το Dynam Cessna 182 Skylane. Το προβλημα ειναι πως το δικο μου μοντελο ειναι παρα πολυ ευθραυστο... Καταφερα να πεταξω και να προσγειωσω με επιτυχια το μοντελο του φιλου το οποιο αντεξε τοσο τις δικες μου αποτυχημενες προσπαθειες οσο και του φιλου μου χωρις να παθει το παραμικρο....
Το δικο μου αντιθετα εχει παρα πολυ ασταθεια στον αερα..... χωρις να εχω εντοπισει το γιατι. (αφου δεν εχει παραμεινει πολυ στον αερα και πασχω απο εμπειρια). Πεταει κανονικα για καποια μετρα και στην συνεχεια, αρχηζει να αλλαζει κατευθυνση και να περνει κλησεις. Επισης στις απελπιδες προσπαθειες μου να το προσγειωσω ομαλα, ακομα και απο πτωση 1ος μετρου, διαλιεται κυριολεκτικα... Στην τελευταια αποπειρα κοπηκε στην μεση και πραγματικα δεν ξερω που να πρωτοκολλησω. Για να μην σας κουρασω θα ηθελα να τροπους να ενισχυσω την ατρακτο και ειδικα το σημειο που εχει κοπει στην μεση, επισης αναρρωτιεμαι εφοσον δεν πεταγε πριν σωστα πως ειναι δυνατον να πεταξει τωρα με χιλια μπαλωματα.. Οι κολλησεις στο foam δεν ειναι τελειες μιας και αφηνει μεγαλα κενα..... Καθε συμβουλη θα ηταν παρα πολυ χρησιμη για εμενα. Ευχαριστω
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
stinger----
|
 |
« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 15:34:47 » |
|
φιλε παρε μπολικη εποξικη κολλα 2 συστατικων και ξεκινα το κολλημα...δεν υπαρχουν και πολλα πραγματα για να κανεις να ενισχυσεις την ατρακτο καθως οτιδηποτε κανεις θα σου δωσει εξτρα βαρος στο μοντελο αλλα και ασταθεια παραπανω.....επομενως η λυση ειναι.....κολλας και πετας και να μην στεναχωριεσαι και πολυ διοτι δεν ειμαστε πιλοτοι....το χομπυ μας κανουμε με οτι συνεπαγεται αυτο.....εγω παντως στον αερα εμαθα οχι σε υπολογιστη....το μοντελο που εχεις ειναι πολυ καλο για να μαθεις....δοκιμασε την επομενη φορα να πεταξεις σε καποιο χωρο που θα εχει και λιγο χορταρι ωστε να πεσει στα μαλακα και να μειωσεις τον κινδυνο σπασιματος..
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
asterixx25
|
 |
« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 15:52:53 » |
|
Το φόαμ μπορείς να το κολλήσεις και με κυανοακρυλική για να γλυτώσεις βάρος. Επίσης αν αφήνει κενά μετά τις κολήσεις μπορείς να τα καλύψεις και με αυτοκόλητη ταινία συσκευασίας. Το τρίπτυχο του αρχάριου αερομοντελιστή είναι σπάς-κολλάς -πετάς και ξανά απο την αρχή. Σε καμοία περίπτωση δεν πρέπει να σε πάρει απο κάτω και να στεναχωρηθείς επειδή έσπασε το μοντέλο σου ή αργείς να μάθεις ή επειδή το μοντέλο δεν ήταν καλό για αρχάριο. Κανείς δεν γεννήθηκε ξέροντας να πετάει και όλοι οι έμπειρεί αερομοντελιστές έχουν πλήθος πτώσεων στο ενεργητικό τους.
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
vatraxos
Aeromodeller
Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 16:00:30 » |
|
οχι παιδια.... προς θεου δεν με περνει απο κατω... το εχω κολλησει πολλες φορες ως τωρα. Χρησιμοποιω κολλα 2 συστατικων που κολλαει πολυ γερα. Εχει χρειαστει να πατενταρο τις βασεις του μοτερ που τις ειχε διαλεισει και διαφορα αλλα.... Απλα αναρωτιεμαι αν μπορω να το περασω με καποια επικαλλυψη ωστε να το ενισχυσω. Διαβασα ολα τα ποστ για το ποσο πολυ επιρεαζεται απο το βαρος, αλλα αναρωτιεμαι ποσο θα βαρυνει αν το καλυψω με διαφανη μονοτικη ταινια??? καποια γραμμαρια... ενω το συστημα για τις πισω ροδες ειναι ολοκληρο κομματι μεταλλο....
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
asterixx25
|
 |
« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 16:11:01 » |
|
Για αρχή κάλυψε το μόνο σε σημεία που αφήνει κενά η κόλλα για να μην χάνει τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του. Επίσης να προσέχεις πάντα το κέντρο βάρους του να μην μετατοπίζεται. Το φτερό επίσης μπορείς να το ενυσχίσεις και με σωληνάκι carbon  όπως επίσης και την άτρακτο αν και για το τελευταίο δεν γνωρίζω πως γίνεται. Υπάρχει ή λύση του μονοκότ αλλά θέλει προσοχή με το φελιζόλ. Δοκίμασε να το καλύψεις με διάφανη ταινία (μια στρώση)και αν δείς οτι έχει βαρύνει πολύ είναι εύκολο να τη βγάλεις μετά.
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
AlexVag
|
 |
« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 17:27:27 » |
|
η ταινια αν κολλησει καλα πανω στο αεροπλανο δεν θα βγει με τιποτα...φυσουσε οταν το πεταξες? αν ναι τοτε απο τον αερα μπορουσε να πηγαινει μια δεξια μια αριστερα ειδικα αν το πετας σε χαμηλο υψος που η ροη του αερα δεν ειναι ομαλη...το φοαμ δεν μπορεις να το ενισχυσεις...θα παρεις τζαμπα βαρος...το μονο που μπορεις να κανεις οταν αρχισεις τα λουπ ειναι με λιγη πετονια να ενισχυσεις τα φτερα για να μην σπασουν στα δυο...(ανοιγουμε 2 τρυπες σε καθε φτερο οχι κοντα η μια στην αλλη...μετα περναμε την πετονια απο την μια τρυπα και την βγαζουμε απο την αλλη κα τη δενουμε...το ιδιο κομματι πετονια συνεχιζει περνοντασ κατο απο την ατρακτο και δενεται και στο αλλο φτερο...αν χρειαστεις μπορω να στειλω και φωτο)
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
vatraxos
Aeromodeller
Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 17:56:55 » |
|
ευχαριστω για τις εως τωρα συμβουλες, αλεχ θα με βοηθουσε πολυ αν σου ηταν ευκολο να στειλεις μια φοτο. Τα φτερα απο κατω εχουν μια στηριξη και μπορω να πω πως εχουν υποστει την λιγοτερη φθορα εως τωρα. Επισης καμοια απο τις φορες που επειχειρησα να πεταξω δεν ειχε πολυ αερα και σκεψου οτι το μοντελο του φιλου μου πεταξε κανονικα αν και ειναι σχεδον το μισο απο το δικο μου σε μεγεθος. Να φανταστεις οτι ο φιλος μου ειναι ακομα πιο απειρος απο εμενα και εχουμε καταληξει να πεταω εγω το δικο του και να μην μπορω να πεταξω το δικο μου... 
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
STRATOS77
|
 |
« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 20:00:37 » |
|
Το φόαμ μπορείς να το κολλήσεις και με κυανοακρυλική για να γλυτώσεις βάρος.
ΠΡΟΣΟΧΗ....οχι απλη κυανοακρυλικη γιατι το καιει το foam...υπαρχει ειδικη κολλα για foam (foam safe) μαζι με επιταχυντη..παντα.. ΕΚΤΟΣ και εαν το υλικο που ειναι φτιαγμενο το αεροπλανο ειναι απο EPP η ELAPOR...τοτε αφοβα κολλας με απλη κυανοακρυλικη... 
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ MATRIX ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΩΝ
|
|
|
|
AlexVag
|
 |
« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 21:08:01 » |
|
επειδη δεν μου ακουγεται τοσο λογικο να μην πεταει σταθερα...παρε το αεροπλανο στο χερι και περπατα μακρια απο την τ/κ και δες αν σε καποια αποσταση αρχιζουν τα σερβο να τρελαινονται...αν εχει ειδη ραβδουσ που ενωνουν τα φτερα με την ατρακτο μην τα τρυπας αδικα...δεν χρειαζεται
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
vatraxos
Aeromodeller
Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 23:30:40 » |
|
δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω πιο είδος foam είναι.. τσέκαρα το manual αλλα δεν αναφέρει. προς το παρόν έχω χρησιμοποιήσει εποξική 2 συστατικών και UHU poar για τις επισκευές. Πάντως Alex παραγματικά έχεις δίκιο. το σκέφτηκα και εγώ μια από αυτές τις ημερες που το επισκευάζω ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το βεληνεκές της τηλεκατεύθυνσης, αν και είχα κάνει τους απαραίτητους ελεγχους πριν το πετάξω. θα ελέγχω ξανά επίσης θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο. αρχικά με το trimmer του throttle στην μέση είχα γκάζι από την μέση ακριβώς του stick του τηλεχειρισμού, πλέον σταματάει το γκάζι με με το trimmer και το stick τελείως κάτω. δηλαδή σχεδον σε όλη την διαδρομή του stick έχω γκαζι... τι αλλαξει? (εκτος απο τις βουτιες  ¨)
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
stinger----
|
 |
« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 14 Μαΐ 2009, 23:50:32 » |
|
μαλλον αθελα σου αλλαξες την ρυθμιση του esc σχετικα με τα ορια που θα δινει το γκαζι στο μοτερ...επαναπρογραμματιζεται αυτο
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
vatraxos
Aeromodeller
Αποσυνδεδεμένος
|
 |
« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 15 Μαΐ 2009, 00:01:06 » |
|
 ... δεν εχω ιδεα τι ειναι αυτο και πως γινεται.... 
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
bladekiller
|
 |
« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 15 Μαΐ 2009, 09:00:14 » |
|
Συνήθως η διαδικασία έχει ως εξής. Ανοίγεις ποπό και δίνεις τέρμα πάνω γκάζι με το τριμ στην κάτω κάτω θέση. Συνδέεις κατόπιν τη μπαταρία στο αεροπλάνο (προσοχή σε αυτή τη φάση να κρατάε το αεροπλανο έτσι που να μην υπάρχει κίνδυνος να σε βρει η προπέλα αν τυχόν ξεκινήσει). Ακούς κάτι μπιπ μπιπ και τραγούδια που λέει ο ρυθμιστής στο μοτέρ και μετά φέρνεις το γκάζι στην κάτω κάτω θέση. Αποσυνδέεις την μπαταρία αφήνοντας το γκάζι κάτω κάτω και την ξανασυνδέεις. Λογικά το γκάζι θα πρέπει να έχει καλιμπραριστεί.
Φιλικά Κώστας.
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
stinger----
|
 |
« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 15 Μαΐ 2009, 21:29:50 » |
|
καλο ειναι να μας πεις τι μαρκα ειναι το speed condrol και θα σου πουμε ακριβως τον τροπο διοτι δεν εχουν ολα τα ιδια μπιπ....
|
|
|
|
|
Καταγράφηκε
|
|
|
|
|
AlexVag