Πατήστε εδώ για την κεντρική σελίδα Από τον Γιάννη Κωνσταντακάτο

Το πρωτότυπο


jkon-1

Ελαφρύ τ/κ μοντέλο για εσωτερικούς χώρους


Μετά τις πρώτες εμπειρίες από πτήσεις τ/κ σε κλειστό χώρο, φάνηκε η ανάκη για ένα μικρό και ελαφρύ μοντέλο, που να πετάει με μικρή ταχύτητα, και να στρίβει μέσα στα μικρά γήπεδα μπάσκετ, με μικρή ακτίνα, και να διατηρεί την ευστάθειά του χωρίς να χάνει ύψος.

Επειδή φυσικά αυτό προορίζετο για τον μέσο Ελληνα αερομοντελιστή, έπρεπε να είναι φθηνό, και δεν εννοώ τον σκελετό, αλλά τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά μέρη. Ετσι επελέγη ένα μέγεθος αεροπλάνου που θα μπορούσε να εφοδιαστεί με μικρά μεν, αλλά όχι εξειδικευμένα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά κομμάτια, από αυτά που ήδη υπάρχουν στα Ελληνικά Hobby Shops, και που δεν είναι πολύ ακριβά.

Το πρώτο jkon-1 το συναρμολόγησα, χωρίς σχέδιο, "με το μάτι" που λέμε. Η πρώτη πτήση έγινε σε ανοικτό χώρο, όπου διαπίστωσα ότι η ουρά ήταν πολύ μακρυά, και δεν του επέτρεπε να στρίβει σε μικρή ακτίνα. Αφού κόντυνα το πίσω μέρος της ατράκτου κατά 5 εκατοστά, η στροφή διορθώθηκε.

Οταν το έφερα για πρώτη φορά στο κλειστό της Χαλκίδας, και οι φίλοι διαπίστωσαν το πόσο καλά πέταγε, και το πόσο γρήγορα φτιάχνεται, μου ζήτησαν το σχέδιο για το φτιάξουν κι' αυτοί. Ετσι έβαλα στο χαρτί μερικές γραμμές.

Το σχέδιο του "jkon-1" που εμφανίζεται σ' αυτή τη σελίδα είναι ένα σκαρίφημα. Αν το τυπώσεις, μη βασιστείς σε μετρήσεις που θα κάνεις επάνω στο χαρτί με το υποδεκάμετρο. Αποδεκτές είναι μόνο οι αναγραφόμενες διαστάσεις. Λεπτομέρειες θα βρεις στις παρακάτω οδηγίες.

(Στο τέλος του άρθρου, το σχέδιο εμφανίζεται σε κατακόρυφη θέση, για να χωρέσει η εκτύπωσή του στη μεγάλη διάσταση της σελίδας Α4).

Περιγραφή των κομματιών

Τα φτερά και η ουρά φτιάχνονται από Depron πάχους 3-4 χιλιοστών.

Το βασικό τμήμα της ατράκτου είναι σωλήνας από ίνες άνθρακα διαμέτρου 5 χιλ., που κόβεται από ένα βέλος τοξοβολίας. Να ζητήσεις την ποιότητα light (το πιό ελαφρύ).

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ο παραπάνω σωλήνας, μπορείς να φτιάξεις την άτρακτο από πήχυ μπάλσα, κατάλληλης διατομής και αντοχής. Καλό είναι να λεπτύνεις τον ξύλινο πήχυ προς το πίσω άκρο του για να μη βαρύνει πολύ.

Ο πυλώνας κόβεται από μπάλσα 4-5 χιλ. Τα πατήματα του φτερού μπορεί να είναι σκληρή μπάλσα 2 χιλ ή κόντρα πλακέ. Οι καβίλιες που πιάνουν τα λάστιχα, είναι κοινές στρογγυλές οδοντογλυφίδες 2 χιλ.

Η βάση του μοτέρ ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του μοτέρ. Για τα μοτέρ της GWS LPS-CN12-B2C αρκεί ένα μικρό κομμάτι στρογγυλής καβίλιας από σκληρό ξύλο. Για άλλα μοτέρ θα αυτοσχεδιάσεις.

Τα σκέλη είναι από ατσαλόσυρμα 0,8-1 χιλ, και οι ρόδες πλαστικές διαμέτρου 40-45 χιλ. Και εδώ μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με ρόδες από μπάλσα (δύο φύλλα των 1,5 χιλ με τα νερά κάθετα), ή depron (δύο φύλλα των 3 χιλ). Και στις δύο αυτές λύσεις πρόσθεσε στο κέντρο τους ένα μικρό σωληνάκι, που θα κόψεις από το εξωτερικό ντίζας "φιδάκι" (αυτό που μέσα του χωράει ατσαλόσυρμα 0,8 χιλ).

Οι ντίζες στο πρωτότυπο έγιναν από στρογγυλή βέργα άνθρακα, διαμέτρου (πάχους) 1 χιλ. Σε κάθε άκρη στερεώθηκε με κλωστή και cyano σύρμα πάχους 0,5 χιλ τσακισμένο ανάλογα. Τα δύο χορν κόβονται με ψαλίδι από λεπτό κόντρα πλακέ 0,8 χιλ. (στη συνέχεια περιγράφονται και άλλοι τύποι ντίζας).

Τέλος για μεντεσέδες προτείνεται μία λουρίδα από φαρδύ αυτοκόλλητο mylar.

Τα επί μέρους βάρη

Το βάρος των τμημάτων του σκελετού (κιτ) πριν την συναρμολόγηση είναι:
 • Σωλήνας από βέλος = 7 γρ
 • Φτερό από depron 3 χιλ = 15,5 γρ
 • Οριζόντιο και κάθετο πτερύγιο ουράς από depron 3 χιλ = 4,5 γρ
 • Ξύλινα κομμάτια = 3 γρ
 • Σύστημα προσγείωσης με τις ρόδες = 3,5 γρ
 • Ντίζες από στρογγυλή βέργα άνθρακα = 1,5 γρ.
Σύνολο κιτ = 35 γραμμάρια. Σ' αυτό θα προστεθούν και ένα-δυο γραμμάρια κόλλα. Το depron κολλάει με POR, ή με έποξυ. Προσοχή στην ποσότητα.

Το βάρος των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών τμημάτων μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το τι μπορείς να βρεις, ή πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις. Εδώ αναφέρονται τα βάρη των πλέον πιθανών κομματιών που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά. Φυσικά αν μπορείς να αγοράσεις ελαφρύτερα κομμάτια ακόμα καλύτερα.

 • Δύο σέρβο των 4,5-6,5 γρ = 9-13 γρ
 • Δέκτης με mini κρύσταλλο = 8 γρ
 • Μοτέρ με μειωτήρα = 12 γρ
 • Ελικα = 2 γρ
 • ESC έως 2Α = 5-6 γρ
 • Li-Po 7,4V/145mAh (2S1P) = 7,5 γρ
Ολα αυτά ζυγίζουν 43,5-48,5 gr. Αν βάλεις μπαταρία Ni-Cd 6Χ50 mAh, ή Li-Po 340-360 που ζυγίζουν η κάθε μία 22 γρ, το προηγούμενο σύνολο θα φθάσει τα 58-63 γρ.

Εγώ πάντα κονταίνω τα καλώδια στο ελάχιστο μήκος που αρκεί για τις συνδέσεις, ή τα αντικαθιστώ με ελαφρύτερα.

Αρα το βάρος του ολοκληρωμένου μοντέλου θα κυμανθεί γύρω στα 95 γραμμάρια με την ελαφρυά μπαταρία και γύρω στα 110 γρ με την βαρειά.

Κατασκευή του φτερού

Το φύλλο depron κάμπτεται ευκολώτερα από την μία κατεύθυνση απ'ότι στην άλλη. Φρόντισε να κόψεις το φτερό έτσι ώστε να είναι δύσκαμπτο στην μεγάλη διάσταση (στο εκπέτασμά του).

wing kit

Το κιτ του φτερού

rib

Κόψε από το μεγάλο φύλλο depron το φτερό, και στη συνέχεια χώρισε την μεσαία έδρα από τις δύο ακραίες. Φέρε κάθε μία από αυτές τις έδρες με το εκπέτασμά της, δηλαδή με την μεγάλη διάσταση, παράλληλα στην κόχη ενός τραπεζιού. Τράβα το φύλλο πάνω-κάτω γύρω από την κόχη, για να πάρει μία χαλαρή αλλά μόνιμη καμπύλη.

rib

Δεν πειράζει αν δεν έχει εξ' αρχής τη ζητούμενη αεροτομή. Θα αποκτήσει την σωστή καμπύλη όταν κολληθεί στα πλευρίδια.

rib

Κόψε τέσσερα πλευρίδια (rib) όπως στο σχήμα.Το κόκκινο βέλος δείχνει την φορά πτήσης.

rib

Τομή του φτερού, αφού κολληθεί το καμπυλωμένο φύλλο depron στα πλευρίδια. Το πλάτος του πριν το καμπύλωμα είναι 150 χιλ. Μετά το καμπύλωμα θα είναι περίπου 145 χιλ.

Κόλλα στην κάτω πλευρά της μεσαίας έδρας τα τέσσερα πλευρίδια. Ανάμεσα στα δύο κεντρικά πλευρίδια, κόλλα ένα παράλληλο κομμάτι depron, για να ενισχυθεί και να πατάει καλά στην άτρακτο.

dihedral

Οταν στεγνώσει η κόλλα, φορμάρισε με τη γυαλοχαρτίστρα της εσωτερικές πλευρές των ακραίων εδρών, για να εφαρμόσουν στην πλευρά απ'όπου κόπηκαν αλλά με την γωνία της διέδρου. Η σωστή γωνία είναι όταν το άκρο του χείλους εκφυγής κάθε ακροπτερύγιου (ακριβώς στη γωνία), απέχει από τον πίνακα 80 χιλιοστά περίπου. Κόλλα τις δύο ακραίες έδρες στη μεσαία, να σχηματιστεί η τρίεδρος.

wing bottom

wing bottom

Πως φαίνεται η ένωση της διέδρου από κάτω.

wing top

Κόλλα στο μέσον της επάνω πλευράς του χείλους προσβολής και του χείλους εκφυγής ένα κομματάκι μπάλσα, ή λεπτό κόντρα πλακέ, ή χαρτόνι, για να μη καταστρέφεται από τα τεντωμένα λάστιχα.

 

Κατασκευή της ατράκτου

kit 2

Το "κιτ" της ατράκτου

nose pieces

Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας, φαίνεται η βάση του μοτέρ (καβίλια). Για διευκόλυνση στη επίτευξη της σωστής γωνίας έλξης προς τα κάτω, παρεμβάλλεται μία σφήνα από μπάλσα (πηχάκι κομμένο σε μορφή τριγώνου).
Στο κάτω μέρος είναι η συναρμολογημένη βάση της μπαταρίας. Αυτή αποτελείται από ένα κομματάκι τετράγωνο λεπτό κόντρα πλακέ, ή σκληρή μπάλσα 1,5 χιλ, δύο οδοντογλυφίδες για να πιάνουν τα λάστιχα, και λίγη μπάλσα για να γεμίσει το κενό της καμπύλης και να εφαρμόσει καλά στο σωλήνα.

nose

Κόλλα τον πυλώνα στην άτρακτο. Το μπροστινό άκρο του πυλώνα απέχει 70 χιλιοστά από το μπροστινό άκρο του σωλήνα. Στην θέση αυτή ισορροπεί καλά με μοτέρ των 12 γραμμαρίων και την Li-Po 2 X 145mAh (7,5 γρ). Αν πρόκειται να βάλεις βαρύτερο μοτέρ, πρέπει να κολλήσεις τον πυλώνα 2-3 εκατοστά πιό μπροστά. Στην περίπτωση όμως που θέλεις να βάλεις βαρύτερη μπαταρία, αυτή συμφέρει να στερεωθεί πιό πίσω, κολλώντας την βάση της στη νέα θέση που θα ισορροπεί.

Κόλλα στο επάνω μέρος του πυλώνα τις δύο μικρές βάσεις του φτερού, και από δύο καβίλιες εκατέρωθεν της ένωσης.

Η βάση του μοτέρ κολλιέται στη μύτη με γωνία 3-5 μοιρών προς τα κάτω. Είναι αποδεκτό αν ταυτόχρονα κοιτάει και 1-2 μοίρες προς τα δεξιά, ή στην ευθεία. Δεν πρέπει να κοιτάει προς τα αριστερά.

Αφού κολληθεί η βάση του μοτέρ στην, τύλιξέ τα με κλωστή και κόλλα για να ενισχυθεί η ένωση.

Κόλλα την βάση της μπαταρίας ακριβώς κάτω από την βάση του μοτέρ.

landing gear

Τσάκισε το ατσαλόσυρμα για το σύστημα προσγείωσης. Το μήκος κάθε σκέλους είναι περίπου 100 χιλ. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν οι ρόδες είναι πολύ μικρές ή πολύ μεγάλες, έτσι ώστε ούτε να μείνει περιττό βάρος, αλλά ούτε και να ακουμπάει κάτω η έλικα. Kόλλα στο εσωτερικό της κορυφής του σύρματος ένα κομμάτι κόντρα πλακέ για να στερεωθεί καλύτερα στην άτρακτο και στον πυλώνα.

Κόλλα το σύστημα προσγείωσης στην άτρακτο, εκεί που αρχίζει ο πυλώνας. Αφού στεγνώσει η κόλλα, τύλιξε το σύρμα και την άτρακτο χιαστί, με κλωστή και κόλλα για να ενισχυθεί η ένωση.

fuse assblyl _03

Κόψε από το φύλλο depron τα πτερύγια της ουράς, και χώρισε απ' αυτά τα πηδάλια. Φαλτσάρισε την πλευρά των πηδαλίων που θα αρθρωθεί στο σταθερό μέρος.

inv tail

Το οριζόντιο πτερύγιο της ουράς κολλιέται στο πίσω και επάνω μέρος του σωλήνα, έτσι ώστε η γραμμή άρθρωσης του πηδαλίου (elevator) να απέχει 20 χιλιοστά από το πίσω άκρο του σωλήνα (να είναι στον αέρα). Το μικρό σκι από depron κολλιέται στο πλάϊ του σωλήνα, έτσι ώστε να κολληθεί και στο κάτω μέρος του stab.

Το κάθετο σταθερό (fin) κολλιέται στο μέσον της επάνω επιφάνειας του stab, ακριβώς στην ευθεία του σωλήνα.

 

Η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών

Στερέωσε τα σέρβο στα ανοίγματα του πυλώνα με όποια μέθοδο προτιμάς (εγώ τα κολλάω).

To ESC και ο δέκτης στερεώνονται στη θέση τους με σελλοτέϊπ.

Η μπαταρία στερώνεται στο κάτω μέρος της βάσης της με λαστιχάκι.

Το μοτέρ εφαρμόζεται στην καβίλια και ασφαλίζεται με μια μικρή βίδα (τρύπα το πλαστικό και το ξύλο μαζί).

Στερέωσε τα πρώτα 10 εκατοστά της κεραίας στην άτρακτο με σελλοτέϊπ και άσε την υπόλοιπη να κρέμεται προς τα κάτω.

 

Οι αρθρώσεις των πηδαλίων και οι ντίζες

pushrod right

Αρθρωσε το elevator στο stabilizer και το rudder στο fin, με μία λουρίδα από φαρδύ αυτοκόλλητο mylar.

Ανοιξε μιά μικρή σχισμή στο κάθε πηδάλιο και κόλλα μέσα σ' αυτή το χορν που θα είναι ή έτοιμο πλαστικό, ή λεπτό κόντρα πλακέ 0,8-1,0 χιλ.

Κατάλληλες ντίζες είναι η στρογγυλή βέργα άνθρακα διαμέτρου (πάχους) 1 χιλ. Σε κάθε άκρη στερέωσε με κλωστή και cyano σύρμα πάχους 0,5-0,8 χιλ τσακισμένο ανάλογα για να πιάσει στο χορν και το μπράτσο του σέρβο.

Ασε το ένα άκρο μόνο με την κλωστή. Σύνδεσε τη ντίζα με το σέρβο και το χορν. Ρύθμισε το μήκος ώστε και το σέρβο και το πηδάλιο είναι στην ουδέτερη θέση τους. Τότε στάξε λίγο cyano.

Αν δεν έχεις λεπτή βέργα άνθρακα για τις ντίζες, μπορείς να βάλεις ότι άλλη ελαφριά ντίζα μπορείς να βρείς, λεπτό σύρμα 0,8 χιλ με ενδιάμεσο υποστήριγμα, ή δύο ανθεκτικές κλωστές σε διάταξη pull-pull, ή μία κλωστή από το σέρβο στο πηδάλιο που θα το έλκει μόνο στην μία κατεύθυνση, και προς την άλλη θα το έλκει ένα λαστιχάκι.Το λάστιχο θα είναι μονό και λεπτό/μαλακό. Δεν πρέπει να τεντώσει πάρα πολύ γιατί θα κουράζει το σέρβο. Το λάστιχο αυτό δεν θα ζει αιώνια. Πρέπει να ελέγχεται και να αντικαθίσταται πολύ συχνά.

 

Το σημείο ισορροπίας

Το φτερό στερεώνεται στην άτρακτο με δύο λεπτά λαστιχάκια

Το κέντρο βάρους ας είναι αρχικά στο 33% της χορδής του φτερού, δηλαδή 48 χιλιστά πίσω από το χείλος προσβολής. Αν στην ολίσθηση (χωρίς ισχύ), βυθίζει πολύ, Φέρε τη μπαταρία λίγο πιό πίσω, ή πρόσθεσε ένα μικρό βαράκι (π.χ. βιδούλα) στην ουρά. Αν στην ολίσθηση στολάρει, φέρε τη μπαταρία πιό μπροστά ή πρόσθεσε λίγο έρμα στη μύτη.

Διακόσμηση

Μπορείς να τραβήξεις διακοσμητικές γραμμές ή να βάψεις το depron με μαρκαδόρο, ή ακρυλικά χρώματα νερού.

inverted model

complete model

complete model

Το σχέδιο του "jkon-1" που εμφανίζεται σ' αυτή τη σελίδα είναι ένα σκαρίφημα. Αν το τυπώσεις, μη βασιστείς σε μετρήσεις που θα κάνεις επάνω στο χαρτί με το υποδεκάμετρο. Αποδεκτές είναι μόνο οι αναγραφόμενες διαστάσεις. Οι λεπτομέρειες αναφέρονται στις παραπάνω οδηγίες.

 

ΚΑΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ


Συζήτηση για το μοντέλο στο jkon-1 Ελαφρύ τ/κ μοντέλο για εσωτερικούς χώρους στο φόρουμ.

Δείτε και το INDOOR R/C – Μία νέα απόλαυση