Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.687 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 21:16:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 21:16:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Bocian
    [Σήμερα στις 19:19]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:26]

από AKISSSS
    [Σήμερα στις 13:15]

από spirost
    [Χθες στις 22:56]

[Χθες στις 09:28]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 21 Ιουν 2026, 19:58:57]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309687
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 1070
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 48
    Συνολικά: 49
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Παρασκευη καυσιμου και επιπτωσεις απο τη χρηση του στους τωρινους κινητηρες  (Αναγνώστηκε 45092 φορές)
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #135 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 10:44:03 »

Είναι πιό λογικό να βάλεις κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού, αντί να προσπαθείς να κερδίσεις ισχύ από έναν μικρότερου κυβισμού καίγοντας μεγάλες ποσότητες νιτρομεθάνιου. 

Το ζητούμενο είναι όμως θείε, ότι στα ελικόπτερα δεν έχεις συνήθως τέτοια περιθώρια.
    Ολα είναι (συρταρωτά) σχεδόν, και για μεγαλύτερο κινητήρα, πρέπει να τροποποιήσεις το μισό ελικόπτερο.

Ετσι είναι δυστυχώς αγαπητέ ανηψιέ vtr.
    Δεδομένης της ενασχόλησής μου μόνο με το αεροπλάνο, δεν μου περνάει άμεσα από το μυαλό το ελικόπτερο.
    Αυτό ενισχύει ακόμα μία φορά το ρητό: Το αεροπλάνο το έδωσε σαν δώρο στους ανθρώπους ο Θεός. Το ελικόπτερο το έδωσε σαν κατάρα ο "όφις".
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #136 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 10:52:07 »

Το αεροπλάνο το έδωσε σαν δώρο στους ανθρώπους ο Θεός. Το ελικόπτερο το έδωσε σαν κατάρα ο "όφις".

.......... Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #137 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 11:13:41 »

Βεβαίως κανείς δεν μας λέει, και ούτε θα το μάθουμε ποτέ,  ότι το νίτρο που έχουν τα καύσιμα μέσα....μπορεί να είναι υποκατάστατο του (νέτρου) για παράδειγμα.. Τώρα τί είναι το (νέτρου), κανείς δέν ξέρει. idiot2
    Ισως κάτι αντίστοιχο τήν μεθαδώνης.....όπου αντίστοιχα είναι υποκατάστατο τήν ηρωίνης.

Το Hamburger αντί για μοσχαράκι έχει σόγια  ? .  Όλα πιθανά.

Η χημική ανάλυση έχει περάσει από το μυαλό μου να την κάνω στο τοπικό τμήμα ΓΧΚ της πόλης μου.
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #138 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 11:17:03 »

Κάποια μέρα στο μοντελοδρόμιο, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με κινητήρα .40άρη. Δεν μπορούσε να επιταχύνει από το ρελαντί, είχε ευαίσθητη ρύθμιση στην μεγάλη βελόνα, και ζεσταινότανε.
    Η διάγνωση της παρέας ήταν... βάλε καύσιμο με περισσότερο νίτρο. Χειροτέρεψε.
    Οταν τους είπα να προσθέσουν δύο ακόμα φλάντζες στην κεφαλή, ο κινητήρας δούλεψε σωστά. Οι κινητήρες θέλουν ψάξιμο. Ακόμα και μεταξύ ίδιας μάρκας, ίδιου κυβισμού, κάποιος μπορεί να έχει άλλες ανοχές και να θέλει κάποια διαφορετική προσέγγιση.

Έχει συμβεί συχνά η αύξηση της ποσότητας του νίτρου, όντως να φέρει αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κρουστικής κάυσης.
    Μείωση της συμπίεσης, τοποθέτηση πιο κρύου μουζί, αλλά και αύξηση της ποσότητας του λαδιού είναι τρόπος να μειωθεί το φαινόμενο.
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #139 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 11:20:52 »

Το ζητούμενο είναι όμως θείε, ότι στα ελικόπτερα δεν έχεις συνήθως τέτοια περιθώρια.
    Ολα είναι (συρταρωτά) σχεδόν, και για μεγαλύτερο κινητήρα, πρέπει να τροποποιήσεις το μισό ελικόπτερο.

Σε λίγο θα κυκλοφορήσει ο OS55 Heli. Η αύξηση του 10% του κυβισμού της μηχανής θα εξισώσει οποιαδήποτε απώλεια (?) της ισχύος.

Μην αρχίσεις όμως να ζητάς να βάλεις blades από 600mm τα 620μμ, γιατί η δουλειά θα πάει αλλού. knuppel2
    Καταγράφηκε
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #140 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 11:26:17 »

10% μπορεί να μήν είναι τρελή διαφορά, το ζητούμενο είναι άν είναι στίς ίδιες διαστάσεις με τους σημερινούς 50άρηδες.

Ενα άλλο ερώτημα είναι, ότι μήπως η κατανάλωση είναι τέτοια, που τελικά ίσως έρθει μία ή άλλη με το έτοιμο καύσιμο;
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #141 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 11:30:53 »

Για να γίνει χημική ανάλυση του καυσίμου, αρκεί λίγο δείγμα σε ένα μπουκαλάκι, ή θέλει όλο το γαλόνι;
    Καταγράφηκε

hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #142 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 13:14:32 »

Καλημερα και χρονια πολλα.Αυτα που αναφερεται περι χημικων αναλυσεων του καυσιμου δεν νομιζω οτι χρειαζεται διοτι οπως λεει και ο θειος ειναι ασυμφορα στην τιμη.Εμπαση περιπτωση αυτο το πραγμα το εκανα πολυ παλια με εναν ξαδελφο που ηταν χημικος στο ΙΓΜΕ μονο και μονο για να δουμαι τοτε τι ηταν αυτο το περιβοητο καυσιμο για τις μηχανες COX γιατι οταν βαζαμαι αλλο ειδους καυσιμου δεν δουλευαν σωστα.Επισης ποιο πανω εγραψα για αποσταξη και παραγωγη μεθανολης και αυτο καναμαι με τον ξαδελφο μου και βγαλαμαι ενα λιτρο για δοκιμη πετυχαι και δουλεψα μηχανες με αυτο το μιγμα για τοτε δεν ειδα τεραστιες αλλαγες στην συμπεριφορα με τα τοτε καυσιμα του εμποριου που περναμαι απο τον Μακρυγιαννη.Συμπερασμα οτι με λιγη καλη θεληση ολα μπορουν να γινουν.
    Τωρα οι τιμες που αναφερεται για αγορα μεθανολης του εμποριου μου φαινονται λιγο υπερβαλικες γιατι αγορασα απο Θεσσαλονικη πριν 1,5 χρονια 8 λιτρα και μαζι με τα μεταφορικα και τα μπετνακια πληρωσα 9 ευρω αρα μηδεν κοστος.Επισης αυτο που ειναι δυσευρετο ειναι το παλιο καστορελαιο αλλα λαι εδω υπαρχη αντικαταστατης που ειναι το συγχρονο καστορελαιο της εταιρειας CASTOR OIL και το βρησκης ευκολα σε αρκετα βενζιναδικα.Η παραγωγη του παλαιου καστορελαιου που ηταν φυτικο σταματισαι γιατι ηταν λεει καρκινογονο.Η συνηθης αναλογια του καυσιμου οπως αναφερουν και τα μανουαλ χαρτια των κατασκευαστων ειναι 75 % μεθανολη και 25% λαδι οταν προκειται για στρωσιμο της μηχανης και 80 % με 20% αναλογος οταν προκειται για χρηση μετα το στρωσιμο.Τωρα μεσα στο μιγμα μπορουμαι να προσθεσουμαι και λιγη ασετονη πραγμα το οποιο μου το ειχαι συστηση και ενας Αμερικανος χομπιστας που τοτε ηταν εδω στην Ξανθη στην Φωνη της Αμερικης για χρονια και πετουσαι μαζι μας και εφτιαχναι και αυτος καυσιμο.
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #143 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 17:30:52 »

10% μπορεί να μήν είναι τρελή διαφορά, το ζητούμενο είναι άν είναι στίς ίδιες διαστάσεις με τους σημερινούς 50άρηδες.

Μάλλον ναι. Σε ποια κατηγορία Ε/Π άλλωστε θα απευθυνόνταν ?

Δες αυτόν : http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1186_1199&products_id=61648

Σήμερα το μεσημέρι μίλησα με έναν φίλο. Άφησε το γαιπωνέζικο μηχανάκι στην άκρη και έβαλε αυτό για no nitro καύσιμο. Ακόμη δεν το έβαλε ακόμη σε λειτουργία, αλλά επειδή είναι πολύ έμπειρος σε αυτά τα θέματα, δεν θα αργήσω να μάθω στοιχεία από πρώτο χέρι.

Εγώ προσωπικά θα έβαζα τη σπιτική σούπα με 20% λαδάκι και όχι αυτήν του 17(?)% του εστιάτορα.

Φέτα ζητάς από αυτόν.....λευκό τυρί σου φέρνει και σου τη λέει πως είναι το ίδιο !!

Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #144 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 18:53:45 »

Αγαπητέ ανηψιέ hlsat, 

Εδώ και πολλά χρόνια το καστορέλαιο το χρησιμοποιούν ως καθαρτικό.

Την είδηση περί καρκινογόνου καστορέλαιου πρώτη φορά την ακούω. Δεν ξέρω που την άκουσες, αλλά εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο.

Επίσης δεν έχω ακούσει για "παλιό" και "καινούργιο" καστορέλαιο. Ενα είναι το καστορέλαιο, το αν το βρίσκεις πλέον στο εμπόριο καθαρό, ή ακάθαρτο, ή με πρόσθετα βελτιωτικά αυτό είναι άλλο θέμα.

Πρόσφατα έφερα από την Αμερική 12 λίτρα καθαρό καστορέλαιο για μοντελιστική χρήση. Τα μεταφορικά ήταν κάπως τουχτερά, αλλά άξιζε τον κόπο και το χρήμα.

Αυτό που θέλω να μου εξηγήσει όποιος το καταλαβαίνει, είναι το εξής: Αφού όλοι οι κατασκευαστές κινητήρων συστήνουν το καύσιμο να περιέχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20% λιπαντικό, γιατί οι κατασκευαστές καυσίμων βάζουν μόνο 17% και το θεωρούν και πολύ;

Γιατί πριν από χρόνια και οι 80 συμμετέχοντες στους παγκόσμιους αγώνες F3A στην Ιαπωνία, είχαν καύσιμα στα οποία είχαν ανεβάσει με προσθήκη δική τους το ποσοστό του λιπαντικού σε 22,5% έως 25%;
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #145 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 19:12:54 »

Αυτό που θέλω να μου εξηγήσει όποιος το καταλαβαίνει, είναι το εξής: Αφού όλοι οι κατασκευαστές κινητήρων συστήνουν το καύσιμο να περιέχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20% λιπαντικό, γιατί οι κατασκευαστές καυσίμων βάζουν μόνο 17% και το θεωρούν και πολύ;

+1

την ιδια απορια εχω και εγω...
    Καταγράφηκε

hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #146 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 19:25:01 »

Θειε Γιαννη καλησπερα.Το οτι το καστορελαιο ειναι ενα δεν το αμφισβητο αλλα αλλο ειναι να το αγοραζης στην μορφη που το αγοραζαμαι παλια σε πλαστικα μπουκαλια χωρις τιποτα αλλο μεσα και αλλο να το αγοραζης τωρα στην μορφη απο την συγκεκριμενη εταιρεια που αναφερα.Εμενα προσωπικα μου δειχνη διαφορετικο.Τωρα οσο για την αναφορα οτι ειναι καρκινογονο εχει συζητηθη και σε ξενα φορουμ απο οτι εχω διαβαση και εχω ακουση και δεν ειναι γνωμη δικη μου.Για δε την ποσοτητα του στο καυσιμο δεν γνωριζω γιατι οι κατασκευαστες καυσιμων το εχουν μειωση ( για το λαδι αναφερω) στο ποσοστο 17% μολις διορθωσω το σκανερ μου θα σκαναρω δυο μανουαλ τοσο απο Osmax οσο και απο Thander Tiger μηχανες για να διαβαστουν οι αναλογιες που γραφω παραπανω.
    Τωρα οσο για τα καυσιμα των μηχανων Cox σε μια αλλη συζητηση ειχα ζητηση και την γνωμη σου σαν αρχαιοτερο και με πολυ περισσοτερη εμπειρια και μου ειχες απαντηση οτι ειχαν μεσα νιτρομεθανιο για αυτο και οι μηχανες αυτες λειτουργουσαν ποιο καλα με το δικο τους μιγμα.
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    Kiril
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #147 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 19:27:49 »

Το θεμα ειναι ομως τι μπορουμε να κανουμε με τα καυσημα που αγοραζουμε απο το εμποριο.
    Υπαρχουν διαφορετικες μαρκες στην αγορα. Μπορουμε να βαλουμε σε ολα τα καυσημα το ιδιο
    λαδι χωρις να αλλαξουμε τα χαρακτηριστηκα του καυσιμου.
    Για παραδειγμα οι περισοτεροι χρησημοποιουν Cool Power με 17 % λαδι.
    Δεν αναγραφουν ομως τι ειδους λαδι χρησημοποιουν για να συμπληρωσει οποιος θελει παραπανω,
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #148 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 20:03:13 »

Το θεμα ειναι ομως τι μπορουμε να κανουμε με τα καυσημα που αγοραζουμε απο το εμποριο.
    Υπαρχουν διαφορετικες μαρκες στην αγορα. Μπορουμε να βαλουμε σε ολα τα καυσημα το ιδιο
    λαδι χωρις να αλλαξουμε τα χαρακτηριστηκα του καυσιμου.
    Για παραδειγμα οι περισοτεροι χρησημοποιουν Cool Power με 17 % λαδι.
    Δεν αναγραφουν ομως τι ειδους λαδι χρησημοποιουν για να συμπληρωσει οποιος θελει παραπανω,

Η λέξη "συνθετικό" δεν σημαίνει ότι όλα τα καύσιμα έχουν το ίδιο λάδι, αν και δεν το αποκλείω για τα Αμερικάνικα.
    Η καλύτερη προσθήκη γίνεται με καστορέλαιο. 145 κυβικά εκατοστά μέσα στο αμερικάνικο γαλόνι ανεβάζει την περιεκτικότητα από 17% σε 20%.

Η επόμενη λύση είναι το ίδιο το λάδι που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Η εταιρεία του Coolpower το πουλάει και χωριστά. Ιδια αναλογία όπως παραπάνω.

Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείς .. "χωρίς να αλλάζουμε τα χαρακτηριστικά του καυσίμου". Μα αυτό θέλουμε να τα αλλάξουμε, αυξάνοντας την λιπαντική του ικανότητα. Οσο για την περιεκτικότητα του νιτρομεθάνιου, ναι θα μειωθεί μερικές μονάδες % αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα ενοχλήσει τον κινητήρα.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #149 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 20:05:57 »

Τωρα οσο για τα καυσιμα των μηχανων Cox σε μια αλλη συζητηση ειχα ζητηση και την γνωμη σου σαν αρχαιοτερο και με πολυ περισσοτερη εμπειρια και μου ειχες απαντηση οτι ειχαν μεσα νιτρομεθανιο για αυτο και οι μηχανες αυτες λειτουργουσαν ποιο καλα με το δικο τους μιγμα.

Οι μικροί κυβισμοί θέλουν πολύ νιτρομεθάνιο, αλλιώς κρυώνουν και σβήνουν. Βέβαια το κόστος είναι αμελητέο, όταν η δεξαμενή είναι από 6 έως το πολύ 10 κυβικά εκατοστά.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Παρασκευη καυσιμου και επιπτωσεις απο τη χρηση του στους τωρινους κινητηρες
    Μεταπήδηση σε: