Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.687 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 21:17:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 21:17:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Bocian
    [Σήμερα στις 19:19]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:26]

από AKISSSS
    [Σήμερα στις 13:15]

από spirost
    [Χθες στις 22:56]

[Χθες στις 09:28]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 21 Ιουν 2026, 19:58:57]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309687
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 1070
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 49
    Συνολικά: 50
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 6 7 8 [9] 10 11 12     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Παρασκευη καυσιμου και επιπτωσεις απο τη χρηση του στους τωρινους κινητηρες  (Αναγνώστηκε 45095 φορές)
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #120 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 18:58:20 »

100euro τα 20 λίτρα μεθανόλη είναι καλή τιμή?

Καταγράφηκε

Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #121 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 19:01:07 »

100euro τα 20 λίτρα μεθανόλη είναι καλή τιμή?

Ακριβά δεν είναι; 5 € το λίτρο και σχεδόν 20€ το γαλόνι...
    Καταγράφηκε

nik00ss
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #122 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 19:15:04 »

και ενα μαγαζι που πουλαει σκετη μεθονολη
    http://www.drag-shop.gr/
    Καταγράφηκε
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #123 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 19:44:51 »

Σήμερα το μεσημέρι, είχα πάει μια βόλτα απο τον μηχανικό μου, και πιάσαμε τήν κουβέντα.

Μου πρότεινε ένα πάρα πολύ καλό συνθετικό λάδι τής motul, σε περίπτωση που αποφασίσω να πειραματιστώ.
    Χρόνια στους αγώνες μοτοσυκλετών, μού είπε ότι μπορεί να μου βρεί ότι θέλω, αλλά δεν ξέρει τί τιμές θα πετύχει.

Πάντως ειδικά για νίτρο......βαρέλια ολόκληρα, όσο θέλω και όποτε θέλω.   Cheesy Cheesy
    Τιμές θα μάθω μέσα στήν ερχόμενη εβδομάδα.
    Τώρα όσο αφορά το λάδι, παρόλο που μου το δίνει όσο το παίρνει σχεδόν, παίζει στα 12 ευρώ. idiot2

Ισως άν παίξει καμιά κούτα, κάτι να κερδίσουμε. Επίσης μου είπε ότι το καστορέλαιο, βγαίνει και αυτό σε ποιότητες.
    Λογικά θα ισχύει. Αυτα μέχρι στιγμής.
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

ΝΙΚΟΣ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #124 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 20:00:11 »

Εκτιμώ πως (χωρίς μαγικό τρόπο) φτάνουμε στα παρακάτω συμπεράσματα :

- To nitro δεν είναι απαραίτητο (εντάξει, υπάρχουν και εξαιρέσεις).
    - Το nitro κάνει ζημιά.
    - Με το σπιτικό καύσιμο δεν υπάρχει εξάρτηση από τον κάθε εισαγωγέα (τώρα μου τελείωσε, αλλά.....θα φέρω).
    - Είναι πιο οικονομικό.
    - Δεν αφήνει κατάλοιπα.
    - Δεν κάνει ζημιά και να αφήσουμε τον κινητήρα στο ράφι για 20 χρόνια.
    - Ξέρεις τι βάζεις στο τεποζιτό σου.
    - Είναι μοντελιστικώς πιο "ΙΝ".
    - Δεν χρειάζονται εγκαταστάσεις φυγοκεντρισμού όπως μας τα παρουσιάζουν μερικές εταιρίες.
    - Μπορείς να "παίξεις" με τις αναλογίες για να καταλήξεις πιο ταιριάζει στον κινητήρα σου.
    - Βάζεις το νιτρομεθάνιο όταν πραγματικά το απαιτήσουν πραγματικά οι συνθήκες.

Μήπως ο τίτλος πρέπει να αλλάξει και να γίνει : "Eπιπτώσεις από τη χρήση των εμπορικών καυσίμων στους κινητήρες μας ?"-

Ναι ρε συ Νικο αλλα οσοι εχουν 90αρη ελικοπτερικο και μαλιστα YS τι κανουν?Τον πουλανε?Δεν νομιζω να τρεξει με σκετο σπιτικο καυσιμο.Τα ελικοπτερα ειναι που ζηταν το νιτρο.Στα αεροπλανα ποιος νοιαζετε...βαζεις απλη μεθανολη και βουρ.
    Καταγράφηκε

ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #125 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 20:52:30 »

Ναι ρε συ Νικο αλλα οσοι εχουν 90αρη ελικοπτερικο και μαλιστα YS τι κανουν?Τον πουλανε?Δεν νομιζω να τρεξει με σκετο σπιτικο καυσιμο.Τα ελικοπτερα ειναι που ζηταν το νιτρο.Στα αεροπλανα ποιος νοιαζετε...βαζεις απλη μεθανολη και βουρ.

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτα. Η συζήτηση πήρε την μορφή του brainstorm. Συμπεράσματα που μόνο προς όφελος μας πάμε να βγάλουμε.  Άλλωστε Δημοκρατία έχουμε  police.

Έχω και εγώ YS90 στο ένα Ε/Π. Δεν θα τον πουλήσω . Θα τον λιανίσω μέχρι τέλος  devil.
    Δυστυχώς οι YS Ε/Π και Α/Π ανήκουν στις high nitro μηχανές.

Αντίθετα από τον OS 90 C-Spec και OS 90 SZ-H τους οποίος τους βρήκα αρκετά υπερσυμπιεσμένος από μαμά. Τους ανέβασα την κεφαλή για να δεχθούν το 30% καύσιμο με πρόσθεση φλάντζας κομμένη σε τόρνο προκειμένου να πάρω smooth λειτουργία. Έτσι αντιστρέφοντας την διαδιακασία, αφαιρώντας τις ροδέλες και αφήνοντας μόνο την μία (stock 0.004") έχουμε κινητήρα που μπορεί να κάψει χαμηλό νίτρο ή καθόλου νίτρο

Σχετικά με τον ρόλο των εξατμίσεων αναφέρθηκα σε προηγούμενο ποστ.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 11:03:22 από Κυρμπέσης Νίκος » Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #126 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 21:10:19 »

Την εποχή του 1976 έφτιαξα ένα μίγμα με καθαρά χημικά (μεθανόλη, 10% νιτρομεθάνιο) και 20% λάδι klotz, που ήταν μίγμα 80% συνθετικό και 20% καστορέλαιο (και όλοι στην Αμερική το είχαν για καλύτερο).

Αποτέλεσμα ο κινητήρας OS 61 FSR, με πίπα, υπερθερμαίνετο και έκαιγε το μπουζί OS No 8 στη μέση της πτήσης, και εξακολουθούσε να καπνίζει ακόμα και μετά την προσγείωση.

Το ίδιο φαινόμενο ζήσαμε πρόσφατα σε ένα μοντέρνο κινητήρα .40 ή .46 ενός φίλου. Μεγάλη υπερθέρμανση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει, όχι τεκμηριωμένο, αλλά με μεγάλες πιθανότητες να είναι έτσι, λέει ότι το καθαρό νιτρομεθάνιο που προσθέτουμε εμείς "δεν είναι το ίδιο" με το νιτρομεθάνιο που βάζουν στα έτοιμα καύσιμα.

Προσοχή, μη μου κάνετε μήνυση, δεν είπα ότι κάποιο καύσιμο δεν είναι καλό.

Η πρότασή μου, προς όποιον αναμιγνύει το δικό του καύσιμο, είναι να προσθέτει κατ' αρχή λιγότερο ποσοστό νιτρομεθάνιου απ' ότι το έτοιμο καύσιμο που αγοράζει, και ανάλογα να βλέπει την απόδοση και να αποφασίζει.

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #127 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 21:43:41 »

Η πρότασή μου, προς όποιον αναμιγνύει το δικό του καύσιμο, είναι να προσθέτει κατ' αρχή λιγότερο ποσοστό νιτρομεθάνιου απ' ότι το έτοιμο καύσιμο που αγοράζει, και ανάλογα να βλέπει την απόδοση και να αποφασίζει.

Ξέχασα να αναφέρω, ότι σέ όλη την κουβέντα που είχα με τον μηχανικό, επέμενε ότι για να βγαίνει αυτή η τιμή στα καύσιμα αποκλείεται να βάζουν υλικά πρώτης ή τουλάχιστον δεύτερης ποιότητας.

Γιατί δεν μπορούσε μέ τιποτα να χωρέσει το κεφάλι του (λογικό ίσως), ότι δεν είναι δυνατόν, ένα σπιτικό καύσιμο, να κοστίζει πιό πολύ απο τα έτοιμα.  Οσο παραγωγή και να υπάρχει, και όσο το κόστος και να πέφτει, μάλλον κάτι (παίζει) στά έτοιμα καύσιμα.  Χωρίς βεβαίως να είναι κακά, όπως πολύ σωστά ανέφερες θείε.

Βεβαίως κανείς δεν μας λέει, και ούτε θα το μάθουμε ποτέ,  ότι το νίτρο που έχουν τα καύσιμα μέσα....μπορεί να είναι υποκατάστατο του (νέτρου) για παράδειγμα.. Τώρα τί είναι το (νέτρου), κανείς δέν ξέρει. idiot2
    Ισως κάτι αντίστοιχο τήν μεθαδώνης.....όπου αντίστοιχα είναι υποκατάστατο τήν ηρωίνης.

Βεβαίως και παίζει, ότι το νίτρο που θα βάλουμε εμείς στο σπιτικό καύσιμο, η αναλογία του 5% να αντιστοιχεί σέ 15% στό έτοιμο για παράδειγμα. 

Η αλήθεια είναι, ότι μάθαμε στο έτοιμο καύσιμο, χωρίς να ξέρουμε η να ψάξουμε ποτέ, τί έχει αυτό το καύσιμο μέσα.
    Επισης αλήθεια είναι, ότι μπορεί και οι ελικοπτερικοί κινητήρες, να δουλεύουν μόνο με μεθανόλη, οπως είπε και ο Κυρπέσης
    και ίσως με 2 - 3 σταγόνες νίτρο...

Κανείς δεν αναρωτήθηκε ποτέ......Τώρα μάλλον κάτι πάει να γίνει. Ισως βγάλει κάπου, ίσως και όχι.

Εγώ προσωπικά, μόλις τελειώσω τα γαλονάκια που έχω, θα πειραματιστώ.
    Μπορεί να βγεί κάπου μπορεί και όχι.  Αλλά δεν χάνω τίποτα. Ούτε κάν τον κινητήρα.
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #128 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 21:56:25 »

Επίσης παραθέτω απόσπασμα απο το manual του ΤΤ 50 pro
    και άν το κατανοώ σωστά, γράφει ότι δέν χρειάζεται νίτρο, παρά μόνο για extrem καταστάσεις.

Αν δεν το κατανοώ σωστά, μάλλον φταίνε τα αγγλικά μου... laugh

* ttman.jpg (33.48 KB, 607x428 - εμφανίστηκε 383 φορές.)
    Καταγράφηκε

PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #129 στις: Τρίτη, 24 Μαρ 2009, 23:19:18 »

δεν λεει οτι δεν χρειαζεται.. απλα λεει οτι το nitromethane εινια απο 5-30% εξαρταται απο το ποσο χρειαζεσαι...!
    Καταγράφηκε
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #130 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 00:29:32 »

Δεν μου λετε ρε παιδια, ξερει κανεις ποσο θα στοιχησει μια αναλυση σε ενα καυσιμο του εμποριου να δουμε τι εχει μεσα;;;
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #131 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 00:44:20 »

Δεν μου λετε ρε παιδια, ξερει κανεις ποσο θα στοιχησει μια αναλυση σε ενα καυσιμο του εμποριου να δουμε τι εχει μεσα;;;

τσαμπα λογικα αν βρουμε γνωστο ο πατερας μου ειναι χημικος μηχανικος οποτε θα ρωτησω αν εχει ακομα ακριες...! αυριο θα παρω τηλ!:P:P!
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #132 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 07:43:13 »

Η ανάλυση χωρίζεται σε ποιοτική και ποσοτική.

Για το δεύτερο, αρκεί να πεις τι περιέχει, και ο αναλυτής θα σου βρει το ποσοστό του κάθε υλικού.

Για το πρώτο, δηλαδή να βρεις το τι έχει μέσα, χωρίς καθοδήγηση, χρειάζεσαι ένα καλά εξοπλισμένο εργαστήριο, και αρκετό χρόνο = τεράστιο κόστος.

Εστω ότι μας ενδιαφέρει το ποσοστό του νιτρομεθάνιου. Η απλή μέθοδος είναι η keldhal, που δεσμεύει το μόριο του Αζώτου. Μπορεί όμως το άζωτο να μην προέρχεται από νιτρομεθάνιο, αλλά άλλες αζωτούχες ενώσεις . Τότε χρειάζεται άλλα ηλεκτρονικά όργανα ανάλυσης.
    Το λάδι θα είναι ότι απομένει μετά την εξάτμιση όλων των πτητικών.
    Αν αφαιρέσεις από τα πτητικά το νιτρομεθάνιο, το υπόλοιπο θα είναι η μεθανόλη. Δεν πιστεύω ότι κάποιος ενδιαφέρεται για το πόσο χρωστική έχει ή άλλα "βελτιωτικά".
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #133 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 07:58:49 »

Θα ήθελα να σχολιάσω την οδηγία που λέει παραπάνω ότι ο κινητήρας λειτουργεί καλά με μίγμα 80/20, αλλά για "αυξημένη" απόδοση, μπορείς να βάλεις από 5% έως 30% νιτρομεθάνιο.

Αγαπητοί φίλοι, όλοι οι κινητήρες μπορούν να λειτουργήσουν με 30% νιτρομεθάνιο, αν τους μειώσεις όσο χρειάζεται την συμπίεση. Φυσικά το κέρδος από την χρήση 30% νιτρομεθάνιου είναι μικρό συγκριτικά με 1-5% ο μόνος που τρίβει τα χέρια του είναι αυτός που πουλάει καύσιμο.

Κινητήρες .40 ειδικά κατασκευασμένοι για control line (δηλαδή χωρίς έλεγχο στροφών, αλλά αυτό είναι αδιάφορο για την συμπεριφορά του στο καύσιμο), δέχονται σύμφωνα με τον κατασκευαστή καύσιμο με έως 10% νιτρομεθάνιο. Αλλά παράλληλα λέει ότι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις έως και 10 φλάντζες κάτω από την κεφαλή, για να πετύχεις τον κατάλληλο λόγο συμπίεσης που θα δεχθεί αυτό το μικρό ποσοστό νιτρομεθάνιου.

Κάποια μέρα στο μοντελοδρόμιο, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με κινητήρα .40άρη. Δεν μπορούσε να επιταχύνει από το ρελαντί, είχε ευαίσθητη ρύθμιση στην μεγάλη βελόνα, και ζεσταινότανε.
    Η διάγνωση της παρέας ήταν... βάλε καύσιμο με περισσότερο νίτρο. Χειροτέρεψε.
    Οταν τους είπα να προσθέσουν δύο ακόμα φλάντζες στην κεφαλή, ο κινητήρας δούλεψε σωστά. Οι κινητήρες θέλουν ψάξιμο. Ακόμα και μεταξύ ίδιας μάρκας, ίδιου κυβισμού, κάποιος μπορεί να έχει άλλες ανοχές και να θέλει κάποια διαφορετική προσέγγιση.

Νιτρομεθάνιο χρειάζεσαι εν γένει για να έχεις επιτάχυνση από το ρελαντί (αρκεί ένα πολύ μικρό ποσοστό), ή για να κερδίσεις ισχύ, ή για να κρατήσεις την ίδια ισχύ με χαμηλότερη θερμοκρασία.
    Είναι πιό λογικό να βάλεις κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού, αντί να προσπαθείς να κερδίσεις ισχύ από έναν μικρότερου κυβισμού καίγοντας μεγάλες ποσότητες νιτρομεθάνιου. 
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 10:39:15 από Γιάννης Κωνσταντακάτος » Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #134 στις: Τετάρτη, 25 Μαρ 2009, 09:39:01 »

Είναι πιό λογικό να βάλεις κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού, αντί να προσπαθείς να κερδίσεις ισχύ από έναν μικρότερου κυβισμού καίγοντας μεγάλες ποσότητες νιτρομεθάνιου. 

Το ζητούμενο είναι όμως θείε, ότι στα ελικόπτερα δεν έχεις συνήθως τέτοια περιθώρια.
    Ολα είναι (συρταρωτά) σχεδόν, και για μεγαλύτερο κινητήρα, πρέπει να τροποποιήσεις το μισό ελικόπτερο.
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 ... 6 7 8 [9] 10 11 12     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Παρασκευη καυσιμου και επιπτωσεις απο τη χρηση του στους τωρινους κινητηρες
    Μεταπήδηση σε: