Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.435 μηνύματα σε 12.375 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 5 Μαΐ 2026, 05:44:11

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 5 Μαΐ 2026, 05:44:11

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από prionia
    [Σήμερα στις 01:49]

από AKISSSS
    [Χθες στις 08:59]

από Markhelis
    [Χθες στις 00:00]

από carapis
    [Σάββατο, 2 Μαΐ 2026, 11:31:27]

από carapis
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 19:45:33]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 14:36:08]

από DIGI
    [Παρασκευή, 1 Μαΐ 2026, 10:30:08]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309435
    Σύνολο θεμάτων: 12375
    Online σήμερα: 114
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 100
    Συνολικά: 101
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ποσα αμπερ θελουν?  (Αναγνώστηκε 3676 φορές)
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 08:25:52 »

καλημερα σας

θελω να μαθω πως θα υπολογιζω τα αμπερ που καταναλωνουν τα σερβο σε ενα αεροπλανο

εχω πχ 2 hitec 645 6v
              2 hitec 625 6v
              2 hitec 311 6v
              1 hitec 7955 tg 6v

αν μπορειτε πεστε μου ενα τυπο να τα υπολογιζω μονος μου
    δεν εχω δει στη συσκευασια να γραφει καπου αμπερ η βατ

ευχαριστω
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 09:16:08 »

Καλημέρα

Δυστυχώς δεν υπάρχει τύπος για κάτι τέτοιο, παίζει ρόλο η αντίσταση που προβάλει η επιφάνεια στην κίνηση που προσπαθεί να κάνει το σέρβο.  Αυτή η αντίσταση είναι μεταβλητή και εξαρτάται από το πόσο ελεύθερα κινείται η επιφάνεια, σε τι θέση είναι, με τι ταχύτητα πέφτει ο αέρας πάνω στην επιφάνεια την συγκεκριμένη στιγμή και άλλα.

Για παράδειγμα δες στην παρακάτω σελίδα:

http://www.servocity.com/html/hs-7955tg_servo.html

Current Drain (6.0V): 240mA/idle and 3.0 amps at lock/stall

ή ακόμα και για το πιο απλό:

http://www.servocity.com/html/hs-645mg_ultra_torque.html

Current Drain (6.0V): 9.1mA/idle and 450mA no load operating

Όποτε καταλαβαίνεις ότι το 645mg καταναλώνει 450mA όταν δεν έχει πάνω του τίποτα να του προβάλει αντίσταση.  Κι από κει και πέρα ανεβαίνει.

Δες και στην παρακάτω σελίδα τα regulators της Smartfly:

http://www.smart-fly.com/Products/Regulator/3.htm

Από τα σέρβο που βλέπω υποθέτω ότι το μοντέλο είναι περίπου 50cc, οπότε η πρόταση της Smartfly για ένα τέτοιο μοντέλο μιλάει για 5A continuous, 8A peaks.

Όλα τα παραπάνω ελπίζω να σου δίνουν μια ιδέα.  Ο καλύτερος τρόπος βέβαια είναι πάντα στην πράξη, με κάποιο αμπερόμετρο πάνω στο μοντέλο και σε πτήση να δείξει τα max A που θα περάσουν.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 10:30:06 »

Δειτε και τη μεθοδο του Ola Flemming:

http://www.ofremmi.info/F3A/Technic/Flight_testing/servo_flight.htm
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #3 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 10:45:39 »

H αποψη του TBM για το θεμα:

TBM conducted its own servo torque testing using the pictured equipment. We monitored the voltage at the Rx, the voltage at the battery, the amp draw at the battery, and the torque of the servo. We used a TBM 2-cell LiIon battery with a MPI Miracle switch (which has a built in 6v regulator). We tested other batteries and other regulators from Fromeco and Smart-Fly and there was no difference in the performance of the 1 servo. We were concerned with moving torque, not holding torque. We are interested in the power available to move a control surface into position. The most powerful servo, and the most power hungry was the JR-8711. It drew as high as 5 amps initially though the load dropped to 4.2 amps in less than a second. Having 13 of these on a very large plane like a 50% plane leads you to conclude that there could be a momentary current draw of 65 amps if all the servos were stalled. To put this in perspective, most of the circuit breakers in your home are 15 amps, and the best 4-cell LiIon has a burst output capacity of 18 amps. IN REALITY a plane with 13 JR-8711 servos will never require 65 amps. We estimate based on some testing that 50% planes will typically pull a peak of 40 amps, 40% planes pull a peak of 20 amps, 35% planes pull a peak of 10 amps, 33% planes pull a peak of 8 amps and 30% planes pull a peak of 5 amps on a routine basis.

* Servo_tester_____.jpg (29.13 KB, 640x207 - εμφανίστηκε 351 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 12:13:11 »

Σεραφιμ και Νικο σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις αλλα ειναι κατι που δε καταλαβαινω ακομη

οταν εχουμε μια καταναλωση περιπου στα 5-7 αμπερ οπως βγαινει το συμπερασμα αν καταλαβα καλα
    και εγω εχω μπαταρια 2500 map =2.5amp που θα βρεθει τοσο ρευμα?

(εχω ενα yak 54 2m και του εχω βαλει 4 digital 5645   2  mg645 kai 1 322 μου ειχαν πει για κατι τρελα  νουμερα για αμπερ
    εβαλα μια lipo 2200 πεταω περιπου 45 λεπτα και καταναλωνει 450-500 map) καπου δε μου βγαινει η θεωρια στη πραξη
    εχθες καποιος μου ειπε οτι θα φτασω με τα σερβο που εχω τα 15 αμπερ και θελω power box σε αλλη συζητηση μου ειχαν πει οτι αυτα τα ρευματα που χρειαζομαι τα σηκωνει και ο δεκτης μονος του 
    (δε θελω απο τη μια να υπερβαλω αλλα δε θελω και να πεσει απο ελειψη ρευματος!)

Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #5 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 12:48:22 »

Γεια σου φιλε,

To πιθανο "bottleneck" στην περιπτωση σου δεν ειναι η μπαταρια αλλα o regulator, το μεγιστο ρευμα που μπορει να δωσει η LiPo μπαταρια ειναι πολλαπλασιο της ονομαστικης χωρητικοτητας της. Πες μας σε παρακαλω ποιος ειναι ο κατασκευαστης του regulator. Αν προκειται για το YAK του avatar σου οχι δε χρειαζεσαι powerbox, ορος που εχει γινει αρκετα ευρυς τελευταια. Φροντιζε η LiPo που χρησιμοποιεις να ειναι καλα μονωμενη απο κραδασμους. Ο συναδελφος που σου ειπε οτι θα φτασεις τα 15Α προφανως πιθανολογησε, σου απεδειξε στην πραξη οτι μπορεις να φτασεις τα 15Α?

Προσωπικη γνωμη, πετα και μη φοβασαι απλως εξασφαλισε οτι ο regulator/διακοπτης, και η μπαταρια σου ειναι σε καλη κατασταση.

Νικος
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #6 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 12:51:46 »

Είναι άλλο η χωρητικότητα της μπαταρίας και άλλο η κατανάλωση που μπορεί να έχουν τα σέρβο κάποια συγκεκριμένη στιγμή.  Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τι γίνεται.

Πρώτα πρώτα τα 5-7A είναι το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να χρειαστούν τα σέρβο σε κάποια δεδομένη στιγμή.  Ο μέσος όρος είναι πολύ παρακάτω, αλλά για να είσαι εντάξει θα πρέπει το regulator και η μπαταρία σου να μπορούν να δώσουν αυτό το ρεύμα όποτε χρειαστεί.

Ας πούμε λοιπόν ότι ο μέσος όρος που τραβάνε τα σέρβο είναι 2Α (που πολύ είναι, αλλά ας πούμε ότι είσαι κάπου εκεί).  Αυτό σημαίνει ότι με μια μπαταρία 2500mA βγαίνει πάνω από μία ώρα πτήσης.  Η χωρητικότητα της μπαταρίας δεν έχει σχέση με το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να δώσει κάποια συγκεκριμένη στιγμή, έχει σχέση με την συνολική κατανάλωση ρεύματος.

Άλλο λοιπόν το μέγιστο ρεύμα που πρέπει το σύστημά σου να έχει την δυνατότητα να δώσει και άλλο η συνολική κατανάλωση και το πόσο μεγάλη μπαταρία χρειάζεσαι.  Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου φτάνει μια μπαταρία 2500mA για να βγάλεις μια μέρα πτήσεων.

Από κει και πέρα βέβαια η χρήση powerbox για να μην περνάει όλο αυτό το ρεύμα μέσα από τον δέκτη είναι άλλη υπόθεση.  Στα 50cc οι περισσότεροι δεν βάζουμε, αλλά σίγουρα ότι περισσότερο προσέξεις τόσο καλύτερο είναι.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 15:23:41 »

ευχαριστω καταλαβα τι γινετε
    φιλε νικο δε θυμαμα το τυπο του regulator το βραδυ που θα παω σπιτι θα κοιταξω και θα το γραψω

μια ενδιαμεση λυση δλδ μεταξυ power box και μονο δεκτη ειναι νομιζω αυτο που ειδα στο βιβλιο του jkon

(Μπορώ να συνδέσω ανεξάρτητες μπαταρίες σε δέκτη και σέρβο;
     Αυτή η λύση υιοθετείται σε περιπτώσεις που τα σέρβο είναι πολύ μακρυά από τον δέκτη, και αναμένεται μια σημαντική πτώση της τάσης, ή σε περιπτώσεις που κάποιο σέρβο (π.χ. των ανασυρόμενων σκελών) μπορεί να απαιτεί μεγάλες καταναλώσεις. Η συνδεσμολογία είναι απλή:
    Ο δέκτης τροφοδοτείται από την κανονική )

http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-060.htm

τι λετε? το εχει εφαρμοσει κανεις?
    Καταγράφηκε
    Paulos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 15:58:35 »

οτι σου ειπε και ο Νικολας πιο πανω

τσκαρε regulator αν ειναι επαρκης για τα ρευματα σου ( αν και δεν νομιζω να μην ειναι ) και εισαι οκ - δεν χρειαζεται να ανυσηχεις για κατι

για παρομοιο μοντελο που φτιαχνω εχω regulator 8A με lipo 3000mah μονο και μονο επειδη εχω ψηφιακα servo παντου αλλιως και με 5Α θα ημουνα οκ μιας και της ιδιας εταιρειας ο 5αμπερος μπορει να σηκωσει 10 standard servo - 5 digital & gyro

Thumbs up
    Καταγράφηκε

If RC flying were drugs, it would be class A +
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 16:35:38 »

το regulator που εχω ειναι αυτο
    http://www.nigelbrown.com.au/fromeco.htm

τι λετε κανει?
    Καταγράφηκε
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 16:45:49 »

http://www.fromeco.org/Products/02FRCARIZ-204/Default.aspx
    Καταγράφηκε
    Paulos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 15 Δεκ 2008, 16:51:39 »

αν διαβασα καλα απο την σελιδα που εδωσες ο regulator δινει 3Α - νομιζω πως εισαι στο οριο με τα servo που εχεις ισως ειναι και πολυ μικρος - θα σου προτεινα καποιον στα 5Α

π.χ DualSky Linear Volt Regulator 5A ο οποιος ειναι πολυ αξιοπιστος και φθηνος
    Καταγράφηκε

If RC flying were drugs, it would be class A +
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: ποσα αμπερ θελουν?
    Μεταπήδηση σε: