Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
306.121 μηνύματα σε 12.443 θέματα από 6.489 Μέλη / Τελευταίο μέλος: eurotrorm
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 8 Δεκ 2024, 20:11:41

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 8 Δεκ 2024, 20:11:41

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από AlexandAir
    [Σήμερα στις 17:51]

από hpergm
    [Σήμερα στις 16:04]

από AlexandAir
    [Σήμερα στις 10:46]

από carapis
    [Χθες στις 23:32]

από spirost
    [Χθες στις 21:05]

από spirost
    [Χθες στις 14:09]

από 3DJunk
    [Χθες στις 02:04]

από bleriot
    [Χθες στις 00:35]

[Παρασκευή, 6 Δεκ 2024, 14:19:14]

από spirost
    [Πέμπτη, 5 Δεκ 2024, 16:54:29]

από Yiannis_S
    [Πέμπτη, 5 Δεκ 2024, 15:34:22]

από Markhelis
    [Πέμπτη, 5 Δεκ 2024, 14:28:45]

[Πέμπτη, 5 Δεκ 2024, 12:58:54]

[Τρίτη, 3 Δεκ 2024, 12:50:28]

[Κυριακή, 1 Δεκ 2024, 01:49:54]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6489
    Τελευταίο: eurotrorm
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 306121
    Σύνολο θεμάτων: 12443
    Online σήμερα: 97
    Online έως τώρα: 959
    (Κυριακή, 18 Οκτ 2020, 16:30:52)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 24
    Συνολικά: 28
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μία ακόμα (προσπάθεια για) κατασκευή ηλεκτρικού Τηλέμαχου  (Αναγνώστηκε 1953 φορές)
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 19 Μαΐ 2024, 11:59:02 »

Καλημέρα στο forum !

Είναι το πρώτο μου μήνυμα εδώ, μετά από κάμποσο διάβασμα και περιήγηση στις σελίδες του forum το τελευταίο δίμηνο.

Μετά από 4-5 στατικά balsa καράβια και βάρκες, αποφάσισα να αρχίσω και ένα αερομοντέλο αφού κατάφερα ήδη να πετάξω το πρώτο μου έτοιμο RTF φοαμένιο μοτο-glider (1.4m wingspan) και πλέον μπαίνω (δειλά-δειλά αλλά αποφασισμένος πια) σε έναν νέο χώρο με πολλές άγνωστες παραμέτρους αλλά και αρκετή online βοήθεια (που όμως θέλει πάντα προσοχή...)

Θα βάζω εδώ λοιπόν, photos και σκέψεις από την πρόοδο της κατασκευής, με τα σωστά και τα (λίγα ελπίζω) λάθη της.

Για την ώρα, οργανώνω το "εργαστήριο", και το επόμενο διάστημα θα αγοράσω και την ξυλεία για να προχωρήσω όσο γρήγορα οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν.

Πρώτη απόφαση που ελήφθη, είναι η κατασκευή με μαγνήτες. Στην Ελλάδα δεν βρήκα έτοιμους κεραμικούς μαγνήτες σε "σωστές" διαστάσεις αλλά αγόρασα μαγνήτες ντουλαπιών και τους εξάγω εύκολα με πλαγιοκόφτη.

Ιδού :

* IMG_20240519_112832.jpg (135.33 KB, 1280x591 - εμφανίστηκε 459 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 19 Μαΐ 2024, 12:50:17 από ptsetsonis » Καταγράφηκε
    Nikolas K
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 19 Μαΐ 2024, 16:05:05 »

Καλησπέρα και καλή αρχή στην προσπάθειά σου! Θα τ παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον, μιάς και σπάνια πιά ανοίγονται κατασκευαστικά θέματα στο φόρουμ. Επίσης, εδώ θα βρεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς.
    Καταγράφηκε

Το να φτιάξεις ένα αεροπλάνο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να φτιάξεις το αεροπλάνο που ΘΕΛΕΙΣ!

Δεδομένων των συνθηκών, μία μόνο σχεδίαση πληρεί τις προδιαγραφές, ανεξάρτητοι δε σχεδιαστές θα συγκλίνουν σε αυτήν την σχεδίαση μετά από εξελικτική διαδικασία.
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member
    Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 19 Μαΐ 2024, 16:15:29 »

Καλησπερα και καλη αρχη.
    Τι μοντελο σκεφτεσε να κτισης και απο τι υλικο?
    Σιγουρα καποιο εκπεδευτικο ψηλοπτερυγο θα ηταν μια καλη αρχη.
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 19 Μαΐ 2024, 16:26:17 »

Καλησπέρα , και ευχαριστώ για τις ευχές !

Τον Τηλέμαχο θα προσπαθήσω, από μπάλσα. Ηλεκτρικό, όπως γράφω και στον τίτλο.
    Καταγράφηκε
    CMarkop
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 19 Μαΐ 2024, 20:12:54 »

καλή αρχή  Thumbs up
    Κώστας.
    Καταγράφηκε

μοντελισμός = κατασκευή._
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 19 Μαΐ 2024, 20:24:59 »

Ευχαριστώ !  Μόλις ετοιμαζόμουν να ανεβάσω photo από τα ξύλινα υποστηρίγματα που έφτιαξα χρησιμοποιώντας 60 μαγνητάκια.
    Κάθονται πάνω σε μαγνητικό πίνακα 60x90 (έτοιμη επιφάνεια του εμπορίου) κολλημένο πάνω σε 16ρι κόντρα πλακέ.

Τώρα πια είμαι έτοιμος να παραγγείλω τα ξύλα όταν βρω χρόνο για να ξεκινήσω. Το μεσοδιάστημα δεν είναι χαμένος χρόνος , αλλά θα πέσει και άλλη μελέτη πάνω στα σχέδια του κ. Κωσταντακάτου τον οποίο ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου, αλλά και στον τρόπο κατασκευής από προηγούμενους Μάστορες του forum !

* IMG_20240519_201109.jpg (95.59 KB, 1280x591 - εμφανίστηκε 440 φορές.)
    Καταγράφηκε
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 29 Μαΐ 2024, 18:37:41 »

Δεν κάθομαι ! Τον λίγο χρόνο που έχω αυτό το διάστημα, τον αφιερώνω σε δοκιμές εργαλείων και τρόπων κοπής , κόλλησης και οργάνωσης της δουλειάς που πρόκειται κάποια στιγμή και αυτή να ξεκινήσει.

Ετσι, φτιάχνω σήμερα δύο "δοκιμαστικά" φτερά ώστε να δω τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσω αλλά και για να τα χρησιμοποιήσω για τις πρώτες μου επικαλύψεις με μονοκότ (αλλά και φόδρα...)

* IMG_20240529_180153.jpg (88.01 KB, 1280x591 - εμφανίστηκε 301 φορές.)
    Καταγράφηκε
    hpergm
    Aeromodeller Hero Member
    Συνδεδεμένος Συνδεδεμένος

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 31 Μαΐ 2024, 09:14:36 »

Καλωσήρθες! Εαν κρίνει κανείς απο την προσέγγιση της δουλειάς, θα έχεις σίγουρη επιτυχία!

Καλή συνέχεια.  Thumbs up
    Καταγράφηκε

Θα προτιμούσα να πετάω αντί να γράφω!
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 3 Ιουν 2024, 12:01:06 »

Eυχαριστώ και καλώς σας βρήκα ! Για την ώρα κάνω εξάσκηση στο covering με όχι καλά αποτελέσματα για την ώρα...
    Με δυσκολεύουν οι γωνίες αλλά και το περιμετρικό κόψιμο του φιλμ, ενώ δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω σωστά τον θερμό αέρα για να το τεντώσω.
     Ενα μικρό πιστολάκι μαλλιών που έχω, δεν κάνει τίποτα, ενώ ένα πιστόλι θερμού αέρα της Black & Decker στα 1750W ακόμα και από απόσταση τεντώνει απότομα το υλικό και αμέσως μετά το αλλοιώνει ... Μένει να προσπαθήσω πάλι με το "κανονικό" πιστόλι των μαλλιών ή να βρω μοντελιστικό ειδικό για αυτή τη δουλειά.
    Πρώτα θα προσπαθήσω να πετύχω ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο covering και ύστερα θα ξεκινήσω την κατασκευή του αεροπλάνου.
    Καταγράφηκε
    Δημήτρης Άρτα
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 3 Ιουν 2024, 14:05:45 »

Γιατί δεν το κάνεις με το σίδερο σιδερώματος, ρυθμίζοντας κατάλληλα  την θερμοκρασία με δοκιμές!??
    Καταγράφηκε

Πετάμε ?
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 3 Ιουν 2024, 14:35:58 »

To σίδερο που υπάρχει σπίτι είναι ατμού... φτύνει κάθε λίγο νερά από προηγούμενα σιδερώματα
    Mε το πιστόλι αέρα γίνεται εντυπωσιακά γρήγορο το τέντωμα και οποιόμορφο, όμως είναι πολύ καυτό και στη συνέχεια προκαλεί ζάρες...
    Δοκίμασα και το "μεγάλο" σεσουάρ που βγάζει μετρημένους 90C (το μικρό βγάζει 70C) αλλά δεν κάνει τίποτα.
    Μάλλον θα ψάξω για πιστόλι αέρα. Ενα της Proxxon που είδα βγάζει γύρω στους 400C. Ισως είναι πολύ και αυτό..
    Nομίζω χρειάζεται γύρω στους 200C για να τεντώσει χωρίς να χαλάσει.
    Καταγράφηκε
    Δημήτρης Άρτα
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 3 Ιουν 2024, 14:59:22 »

Όχι,τέτοιες κατασκευές θέλουν σίδερο μονοκότ!!Ειδικό σίδερο για τον μοντελισμό!!Με τον καυτό αέρα δεν έχεις επαφή και πίεση του φιλμ με την αεροτομή ώστε να κολλήσει πάνω στην μπάλσα το φιλμ!!Και η υψηλή θερμοκρασία του πιστολιού αέρα θα το κάψει!!Το φιλμ έχει ειδική κόλλα στην κάτω πλευρά του που για να ενεργοποιηθεί θέλει σωστή θερμοκρασία και μετά επαφή και πίεση πάνω στην μπάλσα για να κολλήσει!!!
    Στην ανάγκη βεβαια και με ένα απλό σίδερο σιδερώματος κάνεις σωστά τη δουλειά σου.....!!!!
    Καταγράφηκε

Πετάμε ?
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 3 Ιουν 2024, 15:05:22 »

Σίδερο για monocoat έχω .  Το χρησιμοποιώ για την περιμετρική κόλληση, αλλά και την εσωτερική κόλληση πάνω στις τεγίδες από μπάλσα.
    Από τα videos που έχω δει θέλω με θερμό αέρα να τεντώσω το εσωτερικό. Γίνεται και μόνο με το σίδερο αλλά ο θερμός αέρας μου φαίνεται πιο αποδοτικός για το τέντωμα και μόνο.
    Καταγράφηκε
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 3 Ιουν 2024, 21:03:47 »

Καλησπέρα, δεν ξέρω τι κατηγορίας monokote χρησιμοποιείς. Αλλά για έναν Τηλέμαχο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και film χαμηλής θερμοκρασίας ώστε να χρειάζεσαι μόνο σίδερο. Ο θερμός αέρας μπορεί να τεντώνει καλά το film αλλά μπορεί αν δεν το προσέξεις να σου δημιουργήσει στρεβλώσεις που δεν το θελεις. Και μετά θα πρέπει να μαζέψεις τις στρεβλώσεις με αέρα από την άλλη πλευρά. Δεν είναι οτι το καλύτερο.
    Καταγράφηκε
    ptsetsonis
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 3 Ιουν 2024, 22:04:38 »

Ευχαριστώ!  Για την ώρα θα πειραματιστώ λίγο με 2-3 διαφορετικά film μέχρι να καταφέρω ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αρχίζω και μαθαίνω :
    1. Κάθε film θελει και διαφορετική θερμοκρασία.
    2. Γύρω στους 150°C μια χαρά τεντώνει το film με το σίδερο.
    3. Υπομονή..  Grin
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Εκπαιδευτικά - Trainers  |  Θέμα: Μία ακόμα (προσπάθεια για) κατασκευή ηλεκτρικού Τηλέμαχου
    Μεταπήδηση σε: