Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.375 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 20:58:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 20:58:35

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 14:21]

[Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309375
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 935
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 729
    Συνολικά: 732
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Α123 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ  (Αναγνώστηκε 19874 φορές)
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Κυριακή, 10 Φεβ 2008, 23:55:46 »

Αγαπητοι φιλοι
    Εκανα αλλες τρεις πτησεις με ελικα 17Χ12 που τελικα μαλλον ειναι και η πλεον καταλληλη κατα την γνωμη μου.
    Οι χρονοι φορτισης ηταν περιπου 60 λεπτα με ρευμα 0,9C δηλαδη 4Α.
    Παρολο που φυσουσε λιγακ ι(ανεμος 10-15 χλμ) το αεροπλανο πηγαινε καλα ισως και λογω του λιγο μεγαλυτερου βαρους με τις Α123.
    Αυτο που με εντυπωσιασε παντως ηταν οτι παρολο που το ζορισα περισσοτερο στην τελευταια πτηση (7-8 λεπτα)εκανα πριν προσγειωθει μια καθετη συνεχη ανοδο μεχρι  μεγαλο υψος (200 μ) και οι μπαταριες συνεχιζαν να "δινουν" κανονικα χωρις να κοψουν.
    Ειμαι σιγουρος οτι μετα απο παρομοια πτηση με LiPo θα ειχα φτασει κοντα στο να χαλασω καποιο στοιχειο ενω με τις Α123 ολα τα στοιχεια μετα την φορτιση ηταν περιπου και σωστα ισοσταθμισμενα.Δηλαδη δεν χρειαστηκε καθολου ισοσταθμιση καθως οι τασεις τους ηταν 3,50-3,55 V μιση ωρα μετα την φορτιση.

Αρχιζουν να μου αρεσουν πολυ!!

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

......electrics are here to stay......
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #16 στις: Δευτέρα, 11 Φεβ 2008, 04:54:05 »

Αγαπητοι φίλοι επιτρεψτε μου και μένα με τις λίγεσ γνώσεις μου να παραθέσω τις δικές μου εμπειρίες με τις μπαταρίες Α123!!!!
    ΤΑα μειωνεκτήματα ή προτερήματα που θα παραθέσω ε΄χουν περισσότερο να κάνουν με το χρηστικό μέρος των υπόψη μπαταριών παρά
    με τις επιμέρους μετρήσεις!!!
    Πρόσφατα είχα και γω δύο pack από 6S και διαπίστωσα τα εξής

1.   Όντως φορτίζουν πολύ γρήγορα
    2.   Δεν υπερθερμαίνονται
    3.   6S (2250mAh) ζυγίζουν 550gr (άρα για να βγάλεις 5000mAh χρειάζεσαι 12 τεμάχια ήτοι 1100gr)
          Για ένα αεροπλανάκι 50άρι F3A δηλαδή που συνήθως έχει βάρος πτήσης 2350gr εσύ πρέπει να το πάς στα 3500Kgr
          Για να έχει όμως πτήση 4 λεπτά τουλάχιστον πρέπει ή να πηγαίνεισ πολύ γρήγορα (τετοιο βάρος σε τέτοιο μέγεθος δεν κρατιέται!!!) ή να   
         κάνεις φοβερή οικονομία κατα την πτήση χωρίς να ξεφύγεις καθόλου!!

Είμαι φανατικός των ηλεκτρικών αλλά κατέληξα στο εξής συμπέρασμα:
    Α123 μπαταρίες είναι μόνο για τα giant scale που δεν έχουν πρόβλημα βάρους. Οταν ένας κινητήρας για giant είναι κοντά στο κιλό και το καύσιμο κανα μισόκιλο και παραπάνω άνετα βάζεις τις Α123 με ηλεκτρικό μοτέρ και ξενοιάζεις. Οτιδήποτε μικρότερο από 120άρι πετάει σαν τούβλο με φτερά!
    Καταγράφηκε

γιαννης κουσουρλης
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #17 στις: Δευτέρα, 11 Φεβ 2008, 09:28:13 »

Εαν δεν κανω λαθος τα στοιχεια αυτα εχουν βαρος 70 γραμμαρια αρα τα 12 στοιχεια ζυγιζουν 840 γραμμαρια
    γιαννης κουσουρλης
    Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Δευτέρα, 11 Φεβ 2008, 20:57:51 »

ναι πολύ σωστά!!! βάλε όμως και την κόλληση για να κρατήσεις μεταξύ τους τισ μπαραρίες.
    Τό καλάι δεν είναι και ότι ελαφρύτερο!!! αρα με το βάρος που είπες σύν τους ακροδέκτες σύν τισ γέφυρες για τισ μπαταρίες συν τα καλώδια πάμε πολύ πάνω από το κιλό αγαπητε φίλε!!!!
    Καταγράφηκε

GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Δευτέρα, 11 Φεβ 2008, 21:29:05 »

Αγαπητοι φιλοιΑγαπητοι φιλοι

Ισως ειναι παραλειψη εκ μερους μου να προσδιορισω επακριβως πανω σε τι ειδους αεροπλανο γινονται οι δοκιμες.
    Μπορειτε να δειτε εδω στο forum το θεμα  https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=2514.0  οπου ακομα δεν εχω συμπεριλαβει κατι για τις Α123 γιατι περιμενω να κατασταλαξω καπου.
    Το συγκεκριμενο αεροπλανο ειναι 60-90αρι (165 εκπ) και αρα ειναι "βαρυ" οταν ζυγιζει 4 - 4,1 κιλα με Α123 και κανονικο στα 3,8 κιλα με ΛΙΠΟ.
    Φυσικα και θελει διπλα στοιχεια για να βγαλει την πτηση.
    Οντως οι ενδοσυνδεσεις και τα καλωδια αυξανουν το βαρος, οπως υποδεικνυει ο pappy ,κατα 100 γρμ. περιπου αλλα χωρις ηλεκτροποντα αυτο ειναι αναποφευκτο.
    Οι τελευταιες δοκιμες εδειξαν οτι μπορεις να ξεπερασεις τα 10 λεπτα πτησης αν κανεις οικονομια.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος

Καταγράφηκε

Κωστης
    Aeromodeller Hero Member

Playing some blues...

« Απάντηση #20 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 01:21:12 »

Εαν συνδεσω 2 απο αυτες τις μπαταριες http://www.aircraft-world.com/shopexd.asp?id=5041  θα εχω ενα πακ στα 6.6 V. Με καταλληλο regulator θα ριξω το πακ στα 5 V. Σε μια πτηση με την NiCD(1100) που πεταω εχω απωλεια 60-80mAh. Οποτε 2300/ 80 = 28,75  πτησεις??? Στανταρ κατι κανω λαθος
    Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    HobbyWorld
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #21 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 02:26:12 »

Τις συγκεκριμένες μπαταρίες τις έχω πουλήσει σε αρκετό κόσμο και τα συμπεράσματα που έχω βγάλει απο τις συζητήσεις που κάνουμε
    αλλά και απο προσωπική εμπειρία είναι οτι δεν αξίζει να τις βάζουμε σε αεροπλάνα κάτω απο 3 κιλά.
    Είναι αρκετά βαριές για την χωρητικότητα τους αλλά απο την άλλη ειναι ΣΚΥΛΙΑ.
    Φορτίζουν σε 10 λεπτά , έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ 500 κύκλους φόρτισης / αποφόρτισης στην πράξη (οχι 1000 και ας λένε...), δεν σκάνε , δεν παίρνουν φωτιά
    και γενικά δεν χαλάνε στις κακουχίες.
    Εάν ήταν ποιό ελαφριές θα ήταν η μόνη μου επιλογή σε μπαταρία.
    Βέβαια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ιδιαίτερα για ηλεκτρικά σκάφη(που χρειάζονται και βάρος) είναι MUST.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #22 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 09:33:56 »

Εαν συνδεσω 2 απο αυτες τις μπαταριες http://www.aircraft-world.com/shopexd.asp?id=5041  θα εχω ενα πακ στα 6.6 V. Με καταλληλο regulator θα ριξω το πακ στα 5 V. Σε μια πτηση με την NiCD(1100) που πεταω εχω απωλεια 60-80mAh. Οποτε 2300/ 80 = 28,75  πτησεις??? Στανταρ κατι κανω λαθος

να υπολογίσεις και τις απώλειες του regulator
    Να ξαναμετρήσεις την κατανάλωση με τις νέες μπαταρίες και το regulator, να δεις το νέο νούμερο κατανάλωσης.
    Ποτέ να μην πετάς πέρα από το 25% υπόλοιπο της μπαταρίας (για ασφάλεια).
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Πέμπτη, 21 Φεβ 2008, 10:34:05 »

Αγαπητοι φιλοι
    Πολυ σωστες οι επισημανσεις που εγιναν.Σιγουρα δεν θα βγαλεις 28ν πτησεις.
    Ποσο σιγουρος εισαι οτι καταναλωνεις 60-80mAh ανα πτηση?
    Ισως γιατι τοσο βγαινει ο μεσος ορος που βαζειι μετα ο φορτιστης ,ετσι δεν ειναι?
    Ναι αλλα σκεψου Κωστη οτι μονο στην πρωτη πτηση σου η μπαταρια σου ειναι φρεσκοφορτισμενη και κραταει την ταση της(δηλαδη στην πρωτη πτηση εχεις την καλυτερη δυνατη πηγη τροφοδοσιας η οποια υποβαθμιζεται στην πορεια συναχως) περιπου στα 5V οπου και τα σερωο εχουν την μεγαλυτερη καταναλωση.
    Βαζοντας το regulator θα εχεις απο την αρχη μεχρι το τελος των πτησεων παντα σταθερη ταση π.χ, 5V οποτε και θα κανεις ολες τις πτησεις σου με την μεγαλυτερη  δυνατη καταναλωση ,αρα μεγαλυτερος μεσος ορος σε mAh.Αυτο ειναι και το πρωτο πλεονεκτημα της χρησης του regulator δηλ. ιδια αποδοση σερβο παντα.
    Οπωσδηποτε ομωςυπαρχουν και οι απωλειες του regulator.
    Το ποσες πτησεις θα μπορεις να κανεις θα το βρεις πρακτικα ελεγχοντας το πακ σου κατα τα γνωστα.
    Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #24 στις: Πέμπτη, 28 Φεβ 2008, 23:49:17 »

Αγαπητοι φιλοι
    Μεχρι σημερα εχω κανει περιπου 12 πτησεις με Α123 και εχοντας καταγραψει ολες τις φορες τις τασεις καθε νεος στοιχειου μετα την φορτιση ,πριν την πτηση,μετα την πτηση οπως και την ταση 'ηρεμιας' (ωρες μετα την ληξη της φορτισης) καταληγω στο συμπερασμα οτι ΔΕΝ χρειαζεται balancing.
    Σε ολες τις φορτισεις δεν χρησιμοποιησα balancer και οντως οι τασεις μερικων στοιχειων ειχαν διαφορες 0,01-0,1 volt αλλα δεν αυξηθηκε καμμια περισσοτερο διοτι στην επομενη φορτιση διαφορετικα στοιχεια ειχαν αυτες τις διαφορες κ.ο.κ.
    Συμπεραινω λοιπον μεχρι τωρα οτι γινεται κατι αναλογο με τα στοιχεια NiXX δηλαδη οτι υπαρχει κατα καποιον τροπο ενα αυθυπαρκτο 'μπαλαντσαρισμα'.
    Ισως σε περισσοτερες χρησεις προκυψει καποια μεγαλυτερη διαφορα.
    Εαν υπαρχει αναλογη εμπειρια θα ηθελα να την διαβασω.

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος

Καταγράφηκε

ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Παρασκευή, 29 Φεβ 2008, 08:56:51 »

Η καταγραφή της συμπεριφοράς των νέων στοιχείων Α123 δεν θα μπορούσε να είναι πιο "επιστημονική.
    Περιμένουμε την συνέχεια.....
    Καταγράφηκε
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 7 Μαρ 2008, 15:49:00 »

Αγαπητοι φιλοι
    Παραθετω την εξης διαπιστωση σχετικα με την φορτιση των Α123
    Εχοντας διαβασει σε ξενα FORUM ,αλλα και σε συζητησεις εδω, οτι ενας τροπος φορτισης των Α123 ειναι με προγραμμα LiPo εκανα την σχετικη δοκιμη.Δηλαδη φορτισα ενα πακ 3s Α123 με προγραμμα καταλληλο για 3s LiPo μιας και οπως αναφερεται στις προδιαγραφες των Α123 δεν υπαρχει προβλημα εκτος ισως απο την μειωση της 'ζωης' τους.
    Το αποτελεσμα ηταν οτι το προγραμμα τερματισε κανονικα αλλα ,σε δοκιμη χρησης που ακολουθησε, το πακ απεδιδε σαν να μην ηταν φορτισμενο πληρως.Εκτιμηση μου ειναι οτι ηταν περιπου 70% φορτισμενο απο τον χρονο που μετρηθηκε στην χρηση σε σχεση με το ιδιο πακ φορτισμενο με προγραμμα για Α123.
    Το παραπανω το εκανα μονον δυο φορες ως τωρα και τα αποτελεσματα ηταν περιπου ιδια.
    Μηπως και καποιος αλλος μπορει να επιβεβαιωσει/αναφερει κατι σχετικο ?

Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Παρασκευή, 4 Απρ 2008, 13:40:57 »

Αγαπητοι φιλοι
    Προσπαθωντας να μειωσω τον χρονο φορτισης που ειναι περιπου 60-70 λεπτα,
     χρησιμοποιωντας τομ φορτιστη GE01 φορτιζοντας με 4Α το πακ των 7 στοιχειων 4500mAh Α123, προμηθευτηκα 2 μπαταριες 12V  17Ah  τις οποιες συνεδεσα εν σειρα και κατοπιν απευθειας στο πακ μεσω ενος αμπερομετρου.
    Η ενταση της φορτισης αυξηθηκε σημαντικα (10Α) στην αρχη και φυσικα οσο γεμιζε το πακ επεφτε σταδιακα μεχρι σχεδον μηδεν.Η ταση του πακ ειχε φτασει στα 25,2v - 25,3V που ειναι η τελικη ταση φορτισης του εν λογω πακ.Ο χρονος για να συμβει αυτο ηταν περιπου 35 λεπτα(επειδη αυτο εγινε για πρωτη φορα δεν μετρηθηκε απολυτως σωστα).
    Μετα απο μια ημερα η ταση του πακ επεσε στα 24,6V οπως ακριβως και οταν φορτιζα με τον φορτιστη μου.Αρα ολα φαινονται κανονικα και μαλλον θα ακολουθησω αυτον τον δρομο στις φορτισεις στο μοντελοδρομιο οπου η ταχυτητα φορτισης μετραει.
    Ουτως η αλλως θα χρησιμοποιηθει γεννητρια και φορτιστης αυτοκινητου για να φορτιζω τις δυο 12βολτες μπαταριες(παραλληλα)  οταν αδειαζουν ελπιζοντας οτι θα μπορουν να κανουν δυο τουλαχιστον φορτισεις του πακ μεχρι τοτε.Μεχρι τωρα η μπαταρια του αυτοκινητου μου βγαζει 1+1/2 φορτισεις και μετα πρεπει να βαλω μπροστα.

Αυτα θα δοκιμαστουν ελπιζω αυτο το Σ/Κ και θα σας ενημερωσω για τα αποτελεσματα.
    Το ανακοινωνω απο τωρα μηπως καποιος εχει προχωρησει σε αυτη τη κατευθυνση και μπορει να συνεισφερει στην πληροφορηση.
    Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος

Καταγράφηκε

GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #28 στις: Κυριακή, 6 Απρ 2008, 20:24:50 »

Αγαπητοι φιλοι
    Σημερα παρα τον βροχερο και και κακο καιρο εκανα τις δοκιμες που ηθελα και ολα πηγαν οπως τα ηθελα.Δηλαδη μπορεσα να φορτισω πληρως το πακ των Α123 7S 4500mAh μεσα σε 40 λεπτα συνδεοντας απευθειας αυτο σε δυο μπαταριες 12v εν σειρα.
    Κατεγραψα σε φωτο το στησιμο και σε διαφορες φασεις το display WATTS-UP για να παρετε μια ιδεα.

* tn_2X_12V_17Ah_BATTERIES.jpg (83.75 KB, 400x300 - εμφανίστηκε 652 φορές.)
    Καταγράφηκε

GRELE
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Κυριακή, 6 Απρ 2008, 20:29:28 »

Στην αρχη το ρευμα ηταν 16,45Α αλλα για καποια 2-3 δευτερολεπτα μονον και μετα αρχισε να πεφτει γρηγορα για να σταθεροποιηθει περιπου στα 11Α

* tn_CHARGING_.jpg (95.64 KB, 400x300 - εμφανίστηκε 652 φορές.)
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 [2] 3 4  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Α123 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ
    Μεταπήδηση σε: