Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.377 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Απρ 2026, 01:18:15

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Απρ 2026, 01:18:15

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 23:42]

από Bocian
    [Χθες στις 21:30]

[Χθες στις 14:21]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309377
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 559
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 606
    Συνολικά: 607
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: 1 2 3 4 [5]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ρεκόρ - Πώς κατοχυρώνονται Πανελλήνια και Παγκόσμια  (Αναγνώστηκε 20169 φορές)
    gregman
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #60 στις: Σάββατο, 10 Ιουν 2006, 19:57:10 »

Αποστολε
    για να καλυψης αποσταση χρειαζεσαι ενα σκαφος με πολυ μικρη συνολικη οπισθελκουσα , ισχυ που μετα απο μικρη ανοδο  θα σου συντηρει την ταχυτητα οχι στον καλιστο λογο αντωσης/οπισθελκουσα αλλα στο αλλο ακρο της καμπυλης  οπου θα εχεις τη μεγιστη ταχυτητα/οπισθελκουσα για οριζοντια πτηση.
    η σχεδιαση των ανεμοπτερων ειναι αρκετα καλη για αρχη και διθετουμε αφθονο υλικο για να μελετησεις.
    αφου λοιπον καταληξεις σε ενα αποδεκτο σκαφος για τα δεδομενα σου( βαζω και το οικονομικο μεσα)
    τοτε ξεκινας να δεις ποιες οι απαιτησεις ισχυος  και επιλεγεις τον λιγοτερο ενεργοβορο τροπο.
    επειδη το θεμα οικονομιας ισχυος το εχουμε πλεον φτασει σε καλα επιπεδα μετα απο πολλες δοκιμες μοτερ/ελικας/μπαταριας επωφελησου απο την υπαρχουσα εμπειρια.

την αλλη βδομαδα στον αγωνα των ηλεκτρικων θα στα πω αναλυτικα εφ οσον ενδιαφερεσαι.
    Καταγράφηκε

Γρηγόρης Μανουσακάκης
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #61 στις: Σάββατο, 10 Ιουν 2006, 22:10:52 »

Mr gregman ,
    και βέβαια θα τα συζητήσουμε . Η εμπειρία των παλαιοτέρων είναι Πολύτιμη .
    Ξέρω ήδη πως πρέπει να είναι Μοτοανεμόπτερο . Εκείνο που δέν ξέρω είναι ποιό 'Στύλ' πτήσης θα βοηθούσε περισσότερο :
    α) Γρήγορα ανεβάσματα και μετά σβήσιμο του μοτέρ και Ανεμοπορία . Το επιτρέπει αυτό ο Κανονισμός ή πρέπει να κυμαίνεσαι σε συγκεκριμένα Ύψη ? Κε Αντώνη βοήθεια ...
    β) Συνεχόμενη-σταθερή περιστροφή του έλικα και πτήση σε σχεδόν σταθερό ύψος ?

Αυτό επίσης θα κρίνει και την σχεδίαση πιστεύω ...   
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #62 στις: Κυριακή, 11 Ιουν 2006, 08:06:55 »

Αποστόλη καλημέρα,

Σε στέλνω ξανά στο μήνυμα στο ίδιο θέμα που είχα στείλει στις 2 Δεκεμβρίου όπου ο νύν κάτοχος Azzalin, περιέγραψε την προσπάθεια του. Ο κινητήρας λειτουργούσε συνέχεια για περίπου 3 ώρες.

Δίαβασε το ξανά και νομίζω ότι θα πάρεις τις απαντήσεις. Προσωπικά εξακολουθώ και πιστεύω ότι το ανεμόπτερο δεν είναι η καλύτερη επιλογή για αυτού του είδους το ρεκόρ.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #63 στις: Τετάρτη, 21 Ιουν 2006, 12:00:51 »

Καλημέρα σας .
    Κατασταλάζω και 'γώ όλο και περισσότερο στο να δουλεύει συνέχεια το μοτέρ . Η σχεδίαση πάντως θα είναι ανεμοπορική με τη μικρότερη δυνατή Οπισθέλκουσα στις ταχύτητες που θα πετά .
    Συνεχώς μου γεννιούνται διάφορες απορίες και θέλω να τις μοιράζομαι μαζί σας για να με συμβουλεύετε .

1 HP μηχανής Glow , ισοδυναμεί με 760 Watts περίπου . Χρειάζονται περίπου 4 άλογα ή  3040 Watts για να κάνει Hover ένα ακροβατικό των 7 κιλών ? ’ν ναί , να υπολογίζω πως ο Λόγος Ισχύος / Βάρος είναι εκείνη τη στιγμή :
    3040 Watts / 7000 γραμμάρια  =  περίπου  0,4 .
    Δηλαδή για να Ισοδυναμεί η Ώση με το Βάρος του μοντέλου , Κάθε Γραμμάριο χρειάζεται 0,4 Watt .

Έχω παρατηρήσει πως στα Μικρά Ηλεκτρικά Φελιζολένια μοντελάκια , τα 100 Watts , μπορούνε να Αιωρήσουν (Hover) περίπου 400 γραμ.  Εδώ ο ίδιος Λόγος είναι :  100 / 400 =  0,25 .
    Δηλαδή κάθε γραμ. χρειάζεται  0,25 Watt .

Γιατί αυτή η διαφορά ?  Μήπως κάνω κάτι λάθος ??

Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #64 στις: Τετάρτη, 21 Ιουν 2006, 12:11:30 »

Απόστολε, έχεις μπλέξει με άγνωστο για σένα πεδίο.

Η ιπποδύναμη που αναφέρουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, αναφέρεται στον άξονα, και υπολογίζεταιι με ένα τύπο που θα δεις στο βιβλίο μου, και αντιστοιχεί σε ΜΕΓΑΛΟ αριθμό στροφών, άρα σε ΜΙΚΡΗ έλικα. Διάβασε επίσης να δεις ότι η ενέργεια που απαιτείται για να πετάξεις με μικρή έλικα είναι μεγαλύτερη από ότι με μία μεγάλη.
    Ποτέ ο αερομοντελιστής δεν βάζει αυτή την μικρή έλικα για να πετάξει ένα μοντέλο και μάλιστα σε hover.

Στα ηλεκτρικά μοτέρ, ξεκινάς με το ότι η ισχύς που εισέρχεται είναι το γινόμενο VxA, και ότι ο λόγος απόδοσης είναι γνωστός ..π.χ. 80-85%.

Τα ηλεκτρικά μοτέρ μάθαμε να τα συνδυάζουμε με μεγάλες έλικες σε μικρότερες στροφές.

Αρα ο αρχικός σου υπολογισμός για 0,4 hp/kg είναι αποτέλεσμα αριθμών και όχι της πράξης.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #65 στις: Τετάρτη, 21 Ιουν 2006, 21:51:30 »

Κε Γιάννη ,
    είναι Πολλά τα άγνωστα σε μένα πεδία . Γι' αυτό προσπαθώ να μάθω ...

Νομίζω επίσης πως το θέμα επιλογής μικρού ή μεγάλου έλικα έχει να κάνει με την Ταχύτητα πτήσης του μοντέλου . Δέν καταλαβαίνω γιατί πρέπει πάντα  'η ενέργεια που απαιτείται για να πετάξεις με μικρή έλικα είναι μεγαλύτερη από ότι με μία μεγάλη' !

Θα ανοίξω ένα Νέο Θέμα με ερωτήσεις περί Θεωρίας . Ψάχνω Συγκεκριμένες απαντήσεις .

Καταγράφηκε

v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #66 στις: Πέμπτη, 22 Ιουν 2006, 01:33:37 »

Νομίζω επίσης πως το θέμα επιλογής μικρού ή μεγάλου έλικα έχει να κάνει με την Ταχύτητα πτήσης του μοντέλου . Δέν καταλαβαίνω γιατί πρέπει πάντα  'η ενέργεια που απαιτείται για να πετάξεις με μικρή έλικα είναι μεγαλύτερη από ότι με μία μεγάλη' !

Μικρη ελικα = περισσοτερες στροφες αν θελουμε το ιδιο αποτελεσμα ετσι?
    Σου θετω το εξης ερωτημα..Ενα αυτοκινητο καιει στις 4000 στρ/λεπ το διπλασιο απ'οτι στις 2000 στρ/λεπ με την ιδια ταχυτητα?Εγω ετσι το σκεφτομαι και λεω ΟΧΙ..
    Γιατι?Λογω τριβων,θερμοκρασιων,και ενα σωρο πραγματα!!! Wink WinkΑρα εχουμε μεγαλυτερη καταναλωση!!Αυτο ειναι ενα παραδειγμα..
    Αλλο:Πισω απο καθε φυλλο μιας ελικας που κινειται δημιουργειται καποια αραιωση της πυκνοτητας του αερα(sorry αλλα δεν θυμαμαι πως λεγεται)..Οσο πιο πολυ μεγαλωνει η ταχυτητα , μεγαλωνει και αυτο το φαινομενο(σιγουρα οχι αναλογα)!!Ακομα το επομενο φυλλο φτανει πιο γρηγορα στα σημεια που ήταν το προηγουμενο,συνανταει δηλαδη αραιης πυκνοτητας αερα..Ετσι σαν αποτελεσμα εχει να μην μπορει να αποδοσει τη μεγιστη ωση αφου στην ουσια δεν εχει αρκετο αερα να "σπρωξει"...Το προβλημα αυτο γινεται μεγαλυτερο οταν αυξανεις την ταχυτητα ή μεγαλωνεις το βημα της ελικας..Γι'αυτο για κατακορυφες ανοδους προτιμουνται ελικες μικρου βηματος!!Βεβαια ειναι πιο πολυπλοκα τα πραγματα αλλα πιστευω να πηρες μια ιδεα
    Αρα χανεις σε αποδοση οπως και να εχει..................
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Αντώνης Παπαδόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #67 στις: Πέμπτη, 22 Ιουν 2006, 07:35:45 »

Καλημέρα,

Δεν υπάρχει αραίωση. Υπάρχει αυτό που λέγεται σπηλαίωση ή cavitation. Ισχύει τόσο στον αέρα όσο και στο νερό. Είναι γεγονός που μας δείχνει την αναποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης έλικας με το συγκεκριμένο κινητήρα ή μοτέρ άρα και την λάθος επιλογή μας.

Παρόλα αυτά νομίζω ότι η συγκεκριμένη ερώτηση του deltaman είναι  εκτός της συγκεκριμένης ενότητας συζήτησης που αφορά άλλο πράγμα.

Αντώνης Παπαδόπουλος
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #68 στις: Πέμπτη, 22 Ιουν 2006, 08:46:39 »

Η έλικα δίνει μία ορμή στον αέρα, και αυτός σύμφωνα με τη θεωρία "δράση-αντίδραση" δίνει την ίδια ορμή στο αεροπλάνο.
    Η ορμή είναι το γινόμενο "Μάζα" χ "Ταχύτητα". Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να πάρουμε με μικρή μάζα χ μεγάλη ταχύτητα ή μεγάλη μάζα χ μικρή ταχύτητα.

Ομως η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή αυτής της ορμής είναι 1/2 μάζα χ ταχύτητα στο τετράγωνο.

Αρα στην πρώτη περίπτωση που η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη το τετράγωνό της θα είναι πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή η ενέργεια που χρειάζεται η μικρή έλικα για να σπρώξει τον αέρα με μεγάλη ταχύτητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #69 στις: Πέμπτη, 6 Ιουλ 2006, 23:26:24 »

Καλησπέρα σας .
    Ξέρω πως άργησα να απαντήσω , αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι με διακοπές κ.λ.π. ...
    Έχω μπερδευτεί λίγο , γι' αυτό δίνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου να ξεκουραστεί και θα επανέλθω στο Θέμα τον ’υγουστο .   
    Ξέρω επίσης πως ξεφύγαμε λίγο απ'το τυπικό της συζήτησης , αλλά ... αυτή δέν είναι η μαγεία ?  Πρέπει κανείς να ασχοληθεί πολύ με τη θεωρία σ'αυτή την περίπτωση του 'Κυνηγητού' κάποιου Ρεκόρ , γι'αυτό συγχωρήστε με που θα επιμηκύνω κι'άλλο το Θέμα ...

Φιλικά , DM   
    Καταγράφηκε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
    Aeromodeller Full Member

GG 707

« Απάντηση #70 στις: Τρίτη, 26 Δεκ 2006, 12:50:21 »

ΦΙΛΟι ΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΕΣ

μολις διαβασα αυτο το θεμα ΑΠΟΣΤΟΛΕ ολα αυτα που λες ειναι καταπληκτικα αλλα αυτο που σκεφτωμαι  με το  17ΧΡΟΝΟ    μυαλο μου ειναι οτι κανενας δεν προσφερθικε να σε βοηθεισει αυτη την προσπαθεια...ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ coolvag ΟΛΟΙ οι υπολοιποι φιλοι ειπαν μονο 2-3 πληροφοριες χρησιμες μεν αλλα  σε αφησαν μονο σου να το κηνυγησεις αρα δεν υπηρξε καποια ομαδα με αυτο τον σκοπο ...ετσι και γω περνω το θαρος να σου προτεινω να ΜΗΝ διστασεις να μου πεις οτι δηποτε χρειαστεις και οσο μπορω να ανταπεξελθω θα ανταπεξελθω...παντος και γο κυνηγαω καποιο τετοιο ρεκορ και δεν ειχα ξαναδει καποιο αντοιστοιχο  topic(η αγλομανια θα μας φαει...)οποτε σκεφτομουν να ανοιξω ενα .....αντε και να φαμε τα ρεκορ απο τους Αμερικανους.... Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

GG 707
    Σελίδες: 1 2 3 4 [5]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Ρεκόρ - Πώς κατοχυρώνονται Πανελλήνια και Παγκόσμια
    Μεταπήδηση σε: