Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.363 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 20:40:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 20:40:02

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:02]

από ILIASDJ
    [Σήμερα στις 10:47]

[Χθες στις 17:09]

[Χθες στις 12:22]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309363
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1108
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 782
    Συνολικά: 786
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις  (Αναγνώστηκε 7267 φορές)
    Friday
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 21:40:02 »

Αγαπητοί...

Μου έχει προκύψει ο εξής προβληματισμός μαζί με τις ερωτήσεις του.

1. Το μοντέλο μου, λέει ο κατασκευαστής, ζύγισμα από 71χλ - 73χλ. Αυτό λοιπόν που κάνω είναι μέσα σ αυτό το πεδίο το μοντέλο να ζυγίζει ουδέτερα. Τι διαφορά έχει αν είτε το ζυγίσω στα 71χλ είτε στα 73χλ ουδέτερο πάντα ; Στο μυαλό μου, θεωρώ πως δεν υπάρχει διαφορά

2. Όταν λέμε ότι το ζυγίζουμε μπροστόβαρο ή πισώβαρο, εννοούμε ότι το ζυγίζω ούδετερο πχ στα 73χλ, και μετά, μετακινώ τα βάρη λίγο μπροστά ή πίσω, ώστε να έχει μια μικρή κλίση και το αφήνω έτσι ;

3. Ποια είναι η "σωστή ρύθμιση" για τα thermal ανεμόπτερα, αν υπάρχει ;

4. Τι συμπεριφορές παρατηρούνται ανάλογα με το αν είναι πισώβαρο ή μπροστόβαρο ;

5. Υπάρχει κάποια ρύθμιση στο ζύγισμα, που δείχνει καλύτερα το θερμικό απο κάποια άλλη ;

6. Αν στο περίφημο dive test φουσκώνω ή ρίχνω μούρη, είναι απαραίτητα κακό ;

Αυτά προς το παρόν. Αν υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις απο άλλους σχετικά με το ζύγισμα ενός ανεμοπτέρου, μπορείτε ελεύθερα να τις κάνετε εδώ.

Παρακαλώ πολύ την γνώση σας και τα φώτα σας.

Ευχαριστώ

Παρασκευάς
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 09:39:01 »

Ολες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου υπάρχουν στην ύλη του σεμινάριου που παρουσιάσαμε πέρυσι.

Σου έχω δώσει link στο άλλο σου post.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 25 Νοε 2012, 14:48:40 »

Πολυ ωραια και κατατοπιστικη η παρουσιαση, αν και ειχε αρκετα τεχνικα σημεια, που δεν τα καταλαβαινα, αλλα με εβαλαν στην διαδικασια να αρχισω να ψαχνομαι, σχετικα μ'αυτα.

Μια απο τις αποριες που μου δημιουργηθηκε ειναι η εξης : Ολα ωραια και καλα με το ζυγισμα του ανεμοπτερου, ειτε μπροσθοβαρο ειτε πισωβαρο, ειτε ουδετερο. Αλλα απο την στιγμη που σημαντικο ρολο παιζουν οι γωνιες των φτερων και τα φτερα εχουν μια συγκεκριμενη αεροτομη, μηπως τελικα καθε αεροτομη εχει ενα δικο της "ιδανικο" ζυγισμα ; Διαβασα καπου για την επλερ, οτι εχουν ζυγισμα στο 34% (αν θυμαμαι καλα) της χορδης. Μπορει να ισχυει κατι τετοιο ;

Ακομα, μου κανει εντυπωση, πως ο κατασκευαστης, ο οποιος κανει μια ερευνα, για τα υλικα που θα χρησιμοποιησει, δινει ενα κεντρο βαρους, το οποιο συνηθως, η μονη φορα που πεταει ειναι στην πρωτη του πτηση και μετα ολοι το αλλαζουμε βρισκοντας ο καθε ενας αυτο που του αρεσει και που δεν εχει ομως διαφορα απο αυτο που τελικα καταληγουν ολοι να πετανε.

Παραδειγμα η λιστα με τα ζυγισματα συγκεκριμενων ανεμοπτερων που επισυναπτεται στην παρουσιαση. Σε ολα αυτα τα μοντελα, ο κατασκευαστης δινει αυτο το ζυγισμα ; Χωρις να ξερω, θα ελεγα πως οχι.

Ευχαριστω
    Παρασκευας

Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 25 Νοε 2012, 19:30:16 »

Aγαπητέ φίλε Friday, το θέμα του σωστού έναντι του βολικού κέντρου βάρους είναι μεγάλο.

Σίγουρα στην φόρμουλα της εύρεσης της θέσης μπαίνει και ο όγκος της ουράς (μοχλός * επιφάνεια)

Ακου τώρα την ιστορία με το ηλεκτροκίνητο Xplorer.

Ο κατασκευατής προτείνει 112-118 χιλιοστά
    Οι Εγγλέζει και άλλοι αερομοντελιστές στα διεθνή φόρουμ μιλάνε για 121-125 χιλιοστά
    Ενας φίλος Βούλγαρος που πέταξε μαζί μας τον Σεπτέμβριο είπε ότι πετάει καλύτερα στα 105 χιλιοστά (Εκεί έχω καταλήξει και εγώ)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 25 Νοε 2012, 19:59:54 »

Αρα κλινουμε τελικα στο οτι το ζυγισμα ειναι προσωπικη προτιμηση ;

Θα μπορουσαμε να εξηγησουμε λιγο, τι σημαινει οτι πεταει καλυτερα ; Να ξερουμε τι ψαχνουμε οταν αρχισουμε να παιζουμε με τα χιλιοστα.

Ευχαριστω
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    GASTON
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 25 Νοε 2012, 22:37:48 »

Αγαπητέ Friday.
    Όντος το κέντρο βάρους είναι μια προσωπική υπόθεση. Ο κάθε κατασκευαστής δίνει ένα κέντρο βάρους κάπως συντηρητικό και ασφαλείς γιατί στο κάτω-κάτω δεν ξέρει ποιος θα το αγοράσει.
    Να διευκρινίσω γιατί είναι προσωπική υπόθεση. Ο κάθε πιλότος έχει το προσωπικό στιλ, άλλος θέλει ένα αεροπλάνο να είναι πολύ σταθερό και να μη χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πτήση και το κάνει μροσθόβαρο. Οπότε για να μπορεί το αεροπλάνο να κρατά την μύτη ψηλά τριμάρει up στην ουρά και έχει κάνει ένα αεροπλάνο μιας ταχύτητας, γιατί αν το πετάξει λίγο πιο αργά η ουρά δεν θα μπορεί να κρατήσει την μύτη ψηλά και έτσι θα πέσει σε βύθιση. Αν το πετάξει λίγο πιο γρήγορα και αφήσει τον μοχλό του elevator θα αρχίσει να ανεβαίνει. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε στο dive test. Επίσης μπορεί να σε ξεγελάσει π.χ. όταν στρίψεις στον αέρα και αρχίζει να ανεβαίνει γιατί ¨βλέπει¨ μεγαλύτερη ταχύτητα και εσύ νομίζεις πως ανεβαίνει γιατί βρήκε θερμικό.   
    Το μπροσθόβαρο ανεμόπτερο είναι πιο αναίσθητο στο να σου δείχνει το τι γίνεται γύρο του π.χ. αν πέρασε μέσα από ένα έστω μικρό θερμικό. Πετάει πιο τρένο που θα λέγανε και κάποιοι. Θέλει μεγαλύτερη κίνηση στο elevator π.χ. στην προσγείωση γιατί είναι βαριά η μύτη και η μεγαλύτερη εκτροπή στα πηδάλια σημαίνει οπισθέλκουσα οπότε κόβει ταχύτητα και κατά συνέπια θέλει πιο πολύ elevator και ούτω καθεξής.
    Τώρα πάμε στο άλλο άκρο και έχουμε έναν πιλότο που θέλει να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή γύρο του και δεν τον ενοχλεί που συνέχεια πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στο ανεμόπτερο του που είναι ουδέτερο και του δείχνει τα πάντα, αρκεί ο πιλότος να ξέρει να διαβάζει το αεροπλάνο του. Θα πρέπει να ξεχωρίσει αν ήταν θερμικό η μια ριπή που του σήκωσε την μύτη και να είναι έτοιμος το διορθώσει γιατί αλλιώς θα μείνει με την μύτη ψηλά ώσπου να στολάρει.
    Να πούμε εδώ πως αν το κέντρο βάρος πάει πιο πίσω από το ουδέτερο σημείο του αεροπλάνου αρχίζουμε να τριμάρουμε down γιατί βαραίνει η ουρά οπότε όταν κάνουμε το dive test θα αρχίσει να μπαίνει πιο βαθιά όσο ανεβάζει ταχύτητα. Το οποίο μπορεί να είναι και επικίνδυνο αν π.χ. το χάσεις από τα μάτια σου και μπει σε βύθιση δεν πρόκειται να βγει.     
    Το πολύ πίσω το κέντρο βάρος μπορεί να είναι το ίδιο κακό με το πολύ μπροστά γιατί θέλει συνέχεια να το διορθώνεις το οποίο σημαίνει συνέχεια να εκτρέπεις πηδάλια.
    Άποψη μου είναι να το ζυγίσεις όπου λέει ο κατασκευαστής και να το πας σιγά-σιγά πιο πίσω ώσπου θα σου είναι δύσκολο η να μην σε αρέσει αλλά πρόσεξε όχι το πήγα πίσω δυο χιλ. έκανα μια πτήση και δεν μου άρεσε, το πετάς όλη την ημέρα. Την άλλη φορά το πας άλλα δυο χιλ. και το πετάς μια μέρα γιατί με μια πτήση δεν μπορείς να βγάλεις άκρη.
    Φιλικά Κώστας             
    Καταγράφηκε

Κώστας Σπυριάδης
    ΕΑΘ Ενωση Αερομοντελιστων Θεσσαλονικης
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 25 Νοε 2012, 22:55:09 »

Κωστα σ'ευχαριστω για το εκτενες και κατατοπιστικο μηνυμα σου. Τα πραγματα, καπως αρχιζουν να παιρνουν μια σωστη θεση στο μυαλο μου, συνεχιζω ομως να εχω αναπαντητο το ερωτημα 1 & 2 του αρχικου μου μηνυματος.

Εχει κολλησει η το μυαλο μου και αντιλαμβανομαι, πως οταν το μοντελο καθεται στο ζυγι παραλληλο με το εδαφος τοτε δεν εχει σημασια ειτε ειναι στα 70χλ ειτε στα 80χλ, αφου παλι ουδετερο ειναι.

Γιατι αν ενας κατασκευαστης, οπως στο δικο μου, δινει απο 71-73χλ αν το ζυγισω στα 75χλ γινεται πισωβαρο και αν στα 68χλ γινεται μπροσθοβαρο, αφου και στις 2 περιπτωσεις, θα μετακινησω τα βαρη μεσα στο σκαφος, με τετοιο τροπο ωστε να ειμαι παραλληλα (ουδετερος) με το εδαφος ; Αντιλαμβανομαι, οτι εδω ακριβως ειναι που χανω κατι, αλλα δεν μπορω να το δω.

Συγγνωμη αν σας κουραζω, αλλα προσπαθω να ξεμπλεξω το μυαλο μου.

Ισως τελικα, πρεπει να αρχισω τις δοκιμες με μετακινηση προς τα πισω ανα χιλιοστο και να καταλαβω, μονος μου τις διαφορες

Ευχαριστω, για τις πολυτιμες συμβουλες σας, συνεχιστε
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Nikolas K
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 25 Νοε 2012, 23:10:53 »

Γιατι αν ενας κατασκευαστης, οπως στο δικο μου, δινει απο 71-73χλ αν το ζυγισω στα 75χλ γινεται πισωβαρο και αν στα 68χλ γινεται μπροσθοβαρο, αφου και στις 2 περιπτωσεις, θα μετακινησω τα βαρη μεσα στο σκαφος, με τετοιο τροπο ωστε να ειμαι παραλληλα (ουδετερος) με το εδαφος ;

Γιατί μπερδεύεσαι εδώ;Το μοντέλο το στηρίζεις εκεί που σου λέει ο κατασκευαστής (δηλ. από 71 έως 73 χιλ.). Από κει και πέρα προφανώς είσαι πισώβαρος αν το αεροπλάνο κλίνει προς την ουρά και μπροστόβαρος αν κλίνει προς τη μύτη.
    Και για να το κάνω πιό καθαρό ακόμα, το αν θα το πεις μπροσθόβαρο ή πισώβαρο εξαρτάται πάντα από το προς τα πού θα κλίνει ως προς το σημείο ισορροπίας που θέλει ο κατασκευαστής.
    Το δικό σου σημείο ισορροπίας μπορεί να είναι άλλο, αλλά το σημείο αναφοράς μας το δίνει ο κατασκευαστής.
    Καταγράφηκε

Το να φτιάξεις ένα αεροπλάνο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να φτιάξεις το αεροπλάνο που ΘΕΛΕΙΣ!

Δεδομένων των συνθηκών, μία μόνο σχεδίαση πληρεί τις προδιαγραφές, ανεξάρτητοι δε σχεδιαστές θα συγκλίνουν σε αυτήν την σχεδίαση μετά από εξελικτική διαδικασία.
    GASTON
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 25 Νοε 2012, 23:31:29 »

Friday
    Τώρα κατάλαβα τι δεν κατάλαβες.
    Σκέψου το έτσι: βάζεις το αεροπλάνο σου στο συγιστίρη στα 70χιλ. και για να έρθει οριζόντιο πρέπει να βάλεις 200γρ. στην μύτη. Αν το βάλεις στα 90χιλ. θα χρειαστεί 150γρ. για να έρθει οριζόντιο.
    Για να πετάξει το αεροπλάνο με 200γρ. στην μύτη πρέπει να τριμάρεις 3χιλ up για να πετά με σταθερή ταχύτητα 25χλμ/ώρα.
    Για να πετάξει με 150γρ στην μύτη πρέπει να τριμάρεις 2χιλ. up για να πετά με την ίδια ταχύτητα.
    Αυτό εννοώ όταν λέω βαριά μύτη. Όσο πιο λίγο βάρος βάζεις στην μύτη τόσο πιο πίσω πηγαίνει το σημείο που είναι οριζόντιο το αεροπλάνο. Το κέντρο βάρους είναι το σημείο που το αεροπλάνο κάθετε οριζόντια. Άρα αλλάζει με το πόσο βάρος βάζουμε η βγάζουμε από την μύτη.
    Δεν ξέρω αν σε βοήθησα.
    Κώστας   
    Καταγράφηκε

Κώστας Σπυριάδης
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 00:41:16 »

Αρα...

Μετακινοντας προς τα πισω, ας πουμε απο αυτο που δινει ο κατασκευαστης 73χλ στα 76χλ, ισορροπω το μοντελο (να ειναι ουδετερο), αλλα σε σχεση μ'αυτο που δινει ο κατασκευαστης ειμαι πισωβαρος. Σωστα ;

Αν δηλαδη τωρα βαλω τις ακιδες στα 73χλ, το μοντελο θα κρεμαει πισω, οπως ειναι φυσικο.

Ας υποθεσουμε οτι εχουμε ενα μοντελο με μηκος ατρακτου 1,35μ, και βρισκουμε τον τροπο να το εχουμε ζυγισμενο στα 10χλ και μετα βρισκουμε ενα αλλο τροπο και το ζυγιζουμε στα 100χλ, θα εχει αλλαγη στον τροπο που πεταει, απο την στιγμη που και τις 2 φορες καθεται ουδετερο ; ή επειδη μας εχει πει ο κατασκευαστης οτι το μοντελο αυτο ζυγιζει στα 75χλ, την μια θα ειναι μπροσθοβαρο και την αλλη πισωβαρο, αρα και θα εχει τεραστια πτητικη διαφορα ;

Οταν λεμε οτι αυτο το μοντελο εχει βρεθει οτι μετα απο πτητικες δοκιμες το καλο του σημειο ειναι στα 90χλ, σημαινει οτι στα 90χλ ισορροπει, ετσι δεν ειναι ;

Παει το μυαλο, την εκανε για περιπατο. Θα βλεπω τραμπαλες στον υπνο μου.

Χαρα στην υπομονη σας.  Undecided
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 00:46:38 »

Aγαπητέ φίλε Friday, το θέμα του σωστού έναντι του βολικού κέντρου βάρους είναι μεγάλο.

Σίγουρα στην φόρμουλα της εύρεσης της θέσης μπαίνει και ο όγκος της ουράς (μοχλός * επιφάνεια)

Ακου τώρα την ιστορία με το ηλεκτροκίνητο Xplorer.

Ο κατασκευατής προτείνει 112-118 χιλιοστά
    Οι Εγγλέζει και άλλοι αερομοντελιστές στα διεθνή φόρουμ μιλάνε για 121-125 χιλιοστά
    Ενας φίλος Βούλγαρος που πέταξε μαζί μας τον Σεπτέμβριο είπε ότι πετάει καλύτερα στα 105 χιλιοστά (Εκεί έχω καταλήξει και εγώ)

Το xplorer, λοιπον δειχνει καλυτερα τον αερα και εχει εν γενει καλυτερη συμπεριφορα, οταν ειναι μπροστοβαρο.

Αληθεια, το ζυγισμα ειναι υποθεση, το εφτιαξα και το αφησα ή αναλογα με τις καιρικες συνθηκες χρειαζεται επανεξεταση ;

Τον ασταματητο εχω με τις ερωτησεις
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    GASTON
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 02:26:32 »

Friday
    Μπροστόβαρο η πισώβαρο είναι συμπεριφορά και όχι στα πόσα χιλιοστά είναι το κέντρο βάρος.
    99,99% το κέντρο βάρος του κατασκευαστή είναι ¨μπροστόβαρο¨ αλλά ασφαλές
    Καταγράφηκε

Κώστας Σπυριάδης
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 11:50:38 »

Friday
    Μπροστόβαρο η πισώβαρο είναι συμπεριφορά και όχι στα πόσα χιλιοστά είναι το κέντρο βάρος.
    99,99% το κέντρο βάρος του κατασκευαστή είναι ¨μπροστόβαρο¨ αλλά ασφαλές

Η μαγικη απαντηση. Το θησαυροφυλακιο ξεκλειδωσε και σ ευχαριστω γι αυτο.

Το μοντελο μπορει να ισορροπει, αλλα να εχει πισωβαρη ή μπροσθοβαρη συμπεριφορα.

Φανταζομαι λοιπον, οτι ενα μοντελο, που ισορροπει μεν, αλλα ειναι πισωβαρο, στο τεστ βυθισης, θα βγαινει γρηγορα. Αν μας αρεσει η συμπεριφορα το κραταμε, αλλιως διορθωνουμε κατα το επιθυμητο.

Η ερωτηση που γενναται τωρα ειναι, γιατι τοσος ντορος με το τεστ βυθισης, που ακουω οτι καποιοι το εχουν σαν ευαγγελιο
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    GASTON
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 14:38:13 »

Friday
    Το μοντέλο δεν μπορεί η μπορεί να μην ισορροπεί. Κάπου πάντα ισορροπεί, το θέμα είναι που θέλουμε εμείς να ισορροπήσει. Π.χ. βάζουμε το ζυγιστίρη στα 73χιλ. και βάζουμε η βγάζουμε βάρος για να ισορροπήσει το αεροπλάνο και πάμε και το πετάμε μετά θέλουμε να δούμε αν το πάμε στα 80χιλ. πως θα πετάει οπότε βάζουμε το ζυγιστίρη στα 80χιλ. και αφαιρούμε βάρος από την μύτη ώσπου να ισορροπήσει και πάμε και το πετάμε για να δούμε πως άλλαξαν τα πτητικά χαρακτηριστικά του.
    Να διευκρινίσουμε πως αλλάζοντας το κέντρο βάρους πρέπει να αλλάξουμε και το τριμ στο elevator για να πετάει το ανεμόπτερο με την ίδια ταχύτητα που πετούσε και πριν.
    Με το τεστ βύθισης το μπέρδεψες λίγο αλλά δεν πειράζει.
    Αν με το κέντρο βάρος στα 73χιλ. τριμάρεις το μοντέλο σου να πετά με μια σταθερή αργή ταχύτητα και το βάλεις σε μια βύθιση 450  και αφήσεις τα στικ της τηλεκατεύθυνσης το αεροπλάνο σου θα βγει γρήγορα από την βύθιση και θα αρχίσει να ανεβαίνει.
    Αν τώρα έχεις κάνει το μοντέλο σου να ισορροπεί στα 80χιλ. θα πρέπει λογικά να τριμάρεις down στο elevator για να πετάει το μοντέλο σου με την ίδια ταχύτητα με πριν και το βάλεις σε βύθιση όπως πριν θα βγαίνει πιο αργά.
    Αν το κέντρο βάρος είναι πιο πίσω από το κέντρο πιέσεων του αεροπλάνο γίνετε πολύ ασταθές και όταν κάνεις το τεστ βύθισης ΔΕΝ θα βγαίνει αλλά θα μπαίνει πιο βαθιά. Εδώ ίσος πια μπορούμε να πούμε πως το μοντέλο είναι πράγματι πισώβαρο.   

Με το τεστ βύθισης μπορείς να δεις αν έχεις το σωστό ζύγισμα που για πολλούς είναι ουδέτερο, δηλαδή όταν κάνεις το τεστ βύθισης το μοντέλο να  παραμένει στην πορεία του η ακόμα καλύτερα να βγαίνει πολύ ελαφρά. 
    Ζητώ συγνώμη αν μονοπώλησα το θέμα να βοηθήσω θέλω όσο μπορώ και ελπίζω να έγινα κατανοητώς
    Φιλικά Κώστας.         
    Καταγράφηκε

Κώστας Σπυριάδης
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 17:30:57 »

Κωστα δεν μονοπωλεις καθολου την συζητηση. Αλλωστε η κουβεντα μας ειναι ανοιχτη και οποιος θελει μπορει να συμμετεχει. Τι καλυτερο απο τα να μεταφερονται οι εμπειριες που εχει ο καθε ενας σε ενα κοινο σημειο, ανοιχτο για ολους.

Η βοηθεια που εχω παρει απο οσους εχουν γραψει εδω, ειναι πολυ σημαντικη και θα βοηθησει και αλλους νεους  στα ανεμοπτερα να μαθουν πως να ρυθμισουν το βασικοτερο σημειο στην πτηση του.

Σε καθε μηνυμα προσπαθω να δειχνω τι καταλαβαινω, ωστε να με διορθωνεται, για να ειμαστε στο ιδιο μηκος κυματος και να προχωραει η γνωση.

Απο το τελευταιο μηνυμα λοιπον, συμπεραινω πως σε οποιο σημειο και αν ζυγισουμε, παρολο που η πτητικη συμπεριφορα θα αλλαξει, το τεστ βυθισης, θα μας δειξει τις μικρολεπτομερειες σχετικα με το νεο σημειο ζυγισης.

Επισης, αντιλαμβανομαι πως το ιδανικο σημειο, τοσο σε συμπεριφορα οσο και για να βγει σωστο το τεστ βυθισης, ειναι να ζυγισουμε σε τετοιο σημειο, ωστε να εχουμε την επιθυμητη ταχυτητα, χωρις τριμαρισμα στο elevator, ετσι δεν ειναι ;

Η τροποποιηση, αφορα το ονομα του Gaston, τον εγραφα Σπυρο τον ανθρωπο. Συγγνωμη Κωστα.
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 18:52:28 από Friday » Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
    Μεταπήδηση σε: