Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.406 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Απρ 2026, 07:56:10

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 28 Απρ 2026, 07:56:10

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 02:06]

[Χθες στις 23:53]

από kon
    [Χθες στις 13:59]

από vilisdev
    [Χθες στις 12:43]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309406
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 228
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 4
    Επισκέπτες: 52
    Συνολικά: 56
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ραδιο παρεμβολες στον δέκτη απο αυτοταλαντώσεις & ηλεκτροστατικές εκφορτίσεις...  (Αναγνώστηκε 11457 φορές)
    Lemon!
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 9 Φεβ 2007, 22:37:43 »

Thumbs up
    Χάντρες φερρίτη, είναι τελικά σωτήριες... 

Γειώστε τον κρύσταλο του δέκτη με το (-) της τροφοδοσίας! Μια καλή λύση για τα ηλεκτρικά μοντέλα αφρώδη τύπου οπου ο στατικός ηλεκτρισμός ειναι μεγάλος...

Αντικαταστίστε τα κοινά καλώδια τροφοδοσίας του δέκτη,αλλά κ των servo με ομοαξωνικά μπλενταζ (2+μπλεντάζ) 5mm Thumbs up

Καταγράφηκε

Γιώργος Λεμονής
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 10 Φεβ 2007, 10:54:42 »

Thumbs up
    Χάντρες φερρίτη, είναι τελικά σωτήριες... 

Γειώστε τον κρύσταλο του δέκτη με το (-) της τροφοδοσίας! Μια καλή λύση για τα ηλεκτρικά μοντέλα αφρώδη τύπου οπου ο στατικός ηλεκτρισμός ειναι μεγάλος...

Αντικαταστίστε τα κοινά καλώδια τροφοδοσίας του δέκτη,αλλά κ των servo με ομοαξωνικά μπλενταζ (2+μπλεντάζ) 5mm

Η λύση με τους φερίτες, είναι δοκιμασμένη επί πολλά χρόνια. Γνωστή και η γείωση του σώματος του κρυστάλλου. Ομως το να αλλάξει κανείς τα καλώδια των σέρβο είναι μάλλον υπερβολικό και απίθανο.
    Αν πράγματι το πρόβλημα με τον στατικό ηλεκτρισμό ήταν τόσο εμφανές θα είχαμε χιλιάδες μηνύματα από τα εκατομμύρια "φοαμένια" μοντέλα που πετάνε.
    Πείτε μου σας παρακαλώ αν το πρόβλημα το έχετε βιώσει μόνο εσείς ή έχετε μηνύματα και από άλλους αερομοντελιστές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Lemon!
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 10 Φεβ 2007, 14:52:56 »

Θείε Γιάννη,δεν έχω κάποια αναφορά απο χρήστες του εξωτερικού. Το "πρόβλημα" το έχω βιωσει εγώ αλλά κ κάποιοι που γνωρίζω.
    Οσο αφορά την αλλαγή των καλωδίων με μπλεντάζ,μπορεί να μοιάζει υπερβολική,αλλά η σταθερότητα του συστήματος λήψης είναι εξεραιτικά μεγάλη. Το έχω δοκιμάσει και σας το συνηστώ ανεπιφύλακτα.

Τώρα προσπαθώ να βρώ μια λύση με τις ραδιοπαρεμβολές στον δέκτη απο επιπλέον πηγές ραδιοεκπομπών όπως
    στην περίπτωση που έχουμε τοποθετήσει μια ασύρματη μικροκάμερα στο μοντέλο.
    Ισως μια θωράκιση των ηλεκτρονικών σε μικρά αλουμινένια κουτάκια για κατασκευές R/F δώσουν κάποια λύση.
    Και πόσο μάλλον σε δέκτες τύπου "pico" οπου η αστάθεια είναι μεγαλύτερη.
    Ακόμη δε το έχω δοκιμάσει.

Καταγράφηκε

Γιώργος Λεμονής
    sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 10 Φεβ 2007, 15:22:21 »

Όσον αφορά τις ασύρματες κάμερες το δουλεύω αρκετό καιρό. Έχω τυλίξει το δέκτη σε πολλές στρώσεις αλουμινόχαρτου και το πρόβλημα λύθηκε.
    Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 10 Φεβ 2007, 16:08:09 »

Πρώτη φορά ακούω ηλεκτρικά foamakia να παρουσιάζουν ηλεκτροστατικές εκφορτίσεις.
    Συνήθως σε μεγάλα μοντέλα με μεγάλες ταχύτητες κτλ.
    Καταγράφηκε
    panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 12:17:31 »

Θείε Γιάννη,δεν έχω κάποια αναφορά απο χρήστες του εξωτερικού. Το "πρόβλημα" το έχω βιωσει εγώ αλλά κ κάποιοι που γνωρίζω.
    Οσο αφορά την αλλαγή των καλωδίων με μπλεντάζ,μπορεί να μοιάζει υπερβολική,αλλά η σταθερότητα του συστήματος λήψης είναι εξεραιτικά μεγάλη. Το έχω δοκιμάσει και σας το συνηστώ ανεπιφύλακτα.

Τώρα προσπαθώ να βρώ μια λύση με τις ραδιοπαρεμβολές στον δέκτη απο επιπλέον πηγές ραδιοεκπομπών όπως
    στην περίπτωση που έχουμε τοποθετήσει μια ασύρματη μικροκάμερα στο μοντέλο.
    Ισως μια θωράκιση των ηλεκτρονικών σε μικρά αλουμινένια κουτάκια για κατασκευές R/F δώσουν κάποια λύση.
    Και πόσο μάλλον σε δέκτες τύπου "pico" οπου η αστάθεια είναι μεγαλύτερη.
    Ακόμη δε το έχω δοκιμάσει.

Έχεις σκεφτεί την περίπτωση δευτερογενείς η και τριτογενής ανάκλασης κυμάτων να επηρεάζουν τον δεκτή σου???

Έχεις δοκιμάσει δεκτή PCM???

Το μπλενταζ λόγο της ωμικής αντίστασης που έχει, μειώνει και το ρεύμα-τάση στα σέρβο σου. Αν τα σέρβο χρειαστούν δύναμη (μεγάλα συνήθως μοντέλα) δεν θα την έχουν. Δεν μπορεί ... 5 εταιρίες παγκόσμιου φήμης και αποδοχής που τα κατασκευάζουν, θα το πρότειναν έστω και σαν upgrades το πλενταζ.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 14:54:44 από panelpni » Καταγράφηκε
    Lemon!
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 15:35:42 »

? Ποια Ωμική αντίσταση καλέ? μιλάμε για λεπτα ωμοαξωνικά καλώδια για χρήση audio. Το να βαλει κάποιος ενα λεπτο στερεοφωνικό καλώδιο 5χιλ. Οση αντισταση να παρουσιάζει ακομα και σε ελάχιστο μηκος (20-30εκ) πρακτικά ειναι μή μετρήσημη. Ακόμη και  λεπτο R/F καλώδιο ας πουμε τύπου RG174 (UHF),-(οπου πράγματι σε αυτό υπάρχει μια αντισταση της ταξεως των 50Ω,ως γραμμής μεταφοράς ραδιοκυμάτων κτλ)- να χρησημοποιηθεί πρόβλημα δε θα υπάρξει.. Εδω εχουμε να κάνουμε με καθαρή DC ταση.
    Οτι και να βαλεις εκει θα λειτουργίσει,και ποσο μαλλον αν η κατανάλωση ειναι της ταξεως μερικών mA...
    Καταγράφηκε

Γιώργος Λεμονής
    panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 15:42:26 »

Μονο σου το ειπες 50 ΩΜ ανα μετρο. Για κανε την διαιρεση με τα 5 βολτ και 1,5 Α περιπου?Huh
    Καταγράφηκε
    coolvag
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Κουλάδης

« Απάντηση #8 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 16:33:52 »

τα 50 ωμ ειναι η σύνθετη αντισταση!!!!!!!
    οχι η πραγματικη μετρήσιμη του αγωγου!!!!!

Καλημέρα σε ολους

καλημέρα Τάκη!!!!!  χαθήκαμε αλλα θα τα πουμε Thumbs up Thumbs up Thumbs up

Βαγγέλης

Καταγράφηκε
    ggeorge42
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #9 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 16:40:55 »

Μονο σου το ειπες 50 ΩΜ ανα μετρο. Για κανε την διαιρεση με τα 5 βολτ και 1,5 Α περιπου?Huh

Sorry, you κουφ me
    Αν και ίσως είναι λίγο άσχετο, μπορείς να δεις πληροφορίες για τη χαρακτηριστική αντίσταση καλωδίων εδώ:
    http://www.epanorama.net/documents/wiring/cable_impedance.html

Το θέμα της σχέσης καλωδίων και παρεμβολών πάντως ακούγεται ενδιαφέρον. Ίσως να αξίζει μια δοκιμή αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο μοντέλο. Θα έλεγα όμως ότι το χειρότερο πρόβλημα συνήθως είναι από το μοτέρ και το ESC, είτε μέσω των καλωδίων, είτε από εκπομπές.

Να κάτι να κάνουμε στις διακοπές το Πάσχα

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #10 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 17:34:14 »

Παραπάνω αναφέρθηκε η γείωση του κρυστάλου.

Πρακτικά όμως πως αυτό γίνεται? Θα πρέπει να κολλήσω καλώδιο από το σώμα του κρυστάλου στο πλην της μπαταρίας? Έτσι απλά?

Γιατί πιο πολύ φοβάμαι την ζημιά που μπορεί να γίνει από την θερμοκρασία του κολλητηριού στον κρύσταλο, παρά τις παρεμβολές.......
    Καταγράφηκε
    Lemon!
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #11 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 19:54:32 »

Ο φίλος coolvag σου εδωσε την καλύτερη απάντηση... 
    Οταν μιλάμε για 50Ω ανα μέτρο,σε ομοαξονικές γραμμες,αναφερόμαστε στην σύνθετη αντίσταση που παρουσιάζει η γραμμή σε συγκεκριμένο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και έλευση αυτών μέσα απο το καλώδιο. (Ως κάθοδος λήψεως ή εκπομπής.)
    Σε τάση DC όπως ειναι η ταση των servo,δε πάιζει κανένα απολύτως ρόλο η χωριτική αντίδραση ή η σύνθετη αντίσταση του καλωδίου σε μικρες καταναλώσεις ρεύματος!
    --------------------------------
     idiot2 Τωρα εδω με πιάνεις αδιάβαστο:--> Servo που να καταναλώνει 1,5Α ?  αυτό δε το γνωρίζω,μάλλον θα πρόκειτε για πολύ μεγάλο servo,για giant scale,οπου δεν εχω ασχοληθεί με το θέμα.
    Ειμαι ακόμα στα pico & naro...
    Καταγράφηκε

Γιώργος Λεμονής
    Lemon!
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 19:58:23 »

Παραπάνω αναφέρθηκε η γείωση του κρυστάλου.

Πρακτικά όμως πως αυτό γίνεται? Θα πρέπει να κολλήσω καλώδιο από το σώμα του κρυστάλου στο πλην της μπαταρίας? Έτσι απλά?

Γιατί πιο πολύ φοβάμαι την ζημιά που μπορεί να γίνει από την θερμοκρασία του κολλητηριού στον κρύσταλο, παρά τις παρεμβολές.......
    ------------------
    Ακριβώς αυτό ενοούσα,Θα χρησημοποιήσεις λεπτό κολιτίρι 16-25W για την κόληση οπου θα είναι οσο γίνετε πιο σύντομη!
    Καταγράφηκε

Γιώργος Λεμονής
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #13 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 20:38:05 »

Παράθεση
    Ακριβώς αυτό ενοούσα,Θα χρησημοποιήσεις λεπτό κολιτίρι 16-25W για την κόληση οπου θα είναι οσο γίνετε πιο σύντομη!

Αυτά φοβάμαι και εγώ..... Ποτέ δεν είχα πρόβλημα, να το σκαλίσω? Είναι πολύ ευαίσθητα όλα αυτά, και τελικά μήπως δημιουργήσω εγώ το πρόβλημα....

Αξίζει τον κόπο? Είχε ποτέ πρόβλημα, ή απλά το έβαζες πάντα προληπτικά? Έτυχε ποτέ να πάθει ζημιά ο κρύσταλος στο κόλλημα? Και άν συμβεί κάτι, θα το δεις αμέσως μόλις ανοίξεις τον πομπό? Εννοώ παθαίνει κατευθείαν μεγάλη ζημιά (καταστρέφεται), αν το παρακάνω κατά το κόλλημα, ή μπορεί να τα ψιλιπαίξει στην αρχή και μετά το μπάμ.......
    Καταγράφηκε
    Lemon!
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #14 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 20:54:01 »

Παράθεση

Αυτά φοβάμαι και εγώ..... Ποτέ δεν είχα πρόβλημα, να το σκαλίσω? Είναι πολύ ευαίσθητα όλα αυτά, και τελικά μήπως δημιουργήσω εγώ το πρόβλημα....

Αξίζει τον κόπο? Είχε ποτέ πρόβλημα, ή απλά το έβαζες πάντα προληπτικά? Έτυχε ποτέ να πάθει ζημιά ο κρύσταλος στο κόλλημα? Και άν συμβεί κάτι, θα το δεις αμέσως μόλις ανοίξεις τον πομπό? Εννοώ παθαίνει κατευθείαν μεγάλη ζημιά (καταστρέφεται), αν το παρακάνω κατά το κόλλημα, ή μπορεί να τα ψιλιπαίξει στην αρχή και μετά το μπάμ.......

--------------
    Για να είμαι ειλικρινής,Προληπτική η χρήση της γείωσης...
    Προσωπικά δεν εχω αντιμετωπίσει πρόβλημα απο την κόληση,αλλά απλά γνωρίζω ακριβώς το τι κάνω.
    (Επαγγελματίας ηλεκτρονικός είμαι με δικό μου εργαστήριο).
    Καλύτερα να το αφήσεις ως έχει,και να μην πειραματιστείς περισσότερο...
    Καταγράφηκε

Γιώργος Λεμονής
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: ραδιο παρεμβολες στον δέκτη απο αυτοταλαντώσεις & ηλεκτροστατικές εκφορτίσεις...
    Μεταπήδηση σε: