Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.759 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 08:04:12

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 08:04:12

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από spirost
    [Σήμερα στις 00:30]

από Markhelis
    [Χθες στις 23:34]

[Χθες στις 17:10]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309759
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 811
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 731
    Συνολικά: 732
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: απορια για φορτιση  (Αναγνώστηκε 18246 φορές)
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #45 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 18:41:02 »

Αγαπητοί φίλοι,

οι NiMH που πουλιούνται στην ευρεία αγορά δεν είναι ότι καλύτερο για την τροφοδοσία τηλεκατεύθυνσης σε αερομοντέλο.
    Για να το πω αλλιώς είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου τύχει, και απο τότε που εμφανίστηκαν έγιναν η αιτία για τα περισσότερα σπασίματα αερομοντέλων.

Οι NiMH χάνουν πολύ γρήγορα το φορτίο τους σε αποθήκευση, έχουν μεγάλη εσωτερική αντίσταση, δεν μπορούν να φορτιστούν με ταχεία φόρτιση (ορισμένες ούτε με 1c), δεν επαναποκτούν όλη την ενέργεια με την φόρτιση, δεν δίνουν μεγάλα ρεύματα στην εκφόρτιση, και όταν κοιμηθούν δεν ξυπνούν με τίποτε, σε αντίθεση με τις NiCd.

Θα μου πείτε τώρα βγαίνουν νέες γεννιές NiMH... αν είναι Eneloop και τα αντίγραφά τους, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη
    (ορισμένα από τα προαναφερθέντα μειονεκτήματα έχουν διορθωθεί στην μάρκα Eneloop, αλλά και πάλι δεν μπορούν να δώσουν ρεύμα περισσότερο από 1C).

Tις NiMH τις φορτίζουμε με ρεύμα C/10 (το ένα δέκατο της χωρητικότητας) σε ολονύκτια φόρτιση, το βράδυ πριν πάμε για πτήσεις.

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    mitsos55
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #46 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 19:56:12 »

εγω στην τ/κ εχω NIMH 1600mA και στο μοντελο 2700NIMH 6V,φρτιζω με απλο φορτιστη ο οποιος δινει 50mA στην κατευθηνση και 120mA στο μοντελο,τις φορτιζω περιπου 1 μερα και οταν παω αεροδρομιο και πεταξω για 1 ωρα οι μπαταριες του μοντελου ειναι παλι φουλ και της τ/κ εχουν πεσει λιγο με φουλ 3d και τα μισα σερβο 7κιλα,εχω φορτισει και εχω παει μετα απο 4 μερες να πεταξω χωρις προβλημα και παλι ανετα, οταν επιστρεψω τις μπαταριες του μοντελου τις αποφορτιζω  με ενα μοτερακι απο σερβο,σε μια μερα αποφορτιζει την 2700,την τ/κ την αφεινω ανοιχτη,στο ιδιο μοντελο ειχα NICD 1700,τις πετουσα 3 χρονια με τον ιδιο τροπο και παλι δεν ειχα προβλημα,τις αλαξα προληπτικα,πιστευω αρκετοι την παταμε γιατι δεν ασχωλουνται με τα ρευματα τους,δηλαδη δεν αποφορτιζουν τις μπαταριες και τις φορτιζουν στα γηρηγορα στο αεροδρομιο,οι μπαταριες δειχνουν γεματες ενω μπορει να χασουν  το ρευμα τους αποτομα,με αυτον τον τροπο δεν ειχα ποτε προβλημα με ρευματα με οποιοδηπωτε τυπο μπαταριων,για μενα οι καλυτερες μπαταριες που θα χρεισημοποιουσα ειναι οι αλκαλικες μπαταριες που πουλανε στα περιπτερα,εχουν σιγουρο και δυνατο ρευμα,το ρισκο ομως ειναι να τις κανεις σε πακ και οι θηκεςπου πουλανε ειναι πολυ επυκηνδηνες
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 20:09:33 από mitsos55 » Καταγράφηκε

Ο χρονος και η υπομονη σου θα δικαιωσουν τις προσπαθειες
    σου
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #47 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 21:23:33 »

Φίλε mitsos55,

είναι χαρά μας να βλέπουμε κάποιον να ευχαριστιέται το χόμπυ μας.

Απλά θέλω να σε ενημερώσω ότι εφ' όσον αποφορτίζεις τελείως τις μπαταρίες που ανέφερες, η φόρτισή τους πρέπει να διαρκεί για μεν την 1600 : 45 ώρες χ 50 mA για δε την 2700 : 31,5 ώρες χ 120 mA. Και Ο λόγος που δεν έχεις ακόμα πρόβλημα είναι ότι πετάς μόνο 1 ώρα.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    mitsos55
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #48 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 22:31:17 »

Kυριε Γιαννη σιγουρα κανουμε καποιο λαθος στην αριθμιτικη,εγω παντως δεν ειμαι καλος.....η μηπως πρεπει να φορτιζεις παραπανω μιλιαμπερ τις μπαταριες για να εισαι οκ?   45 χ 50  =2,250    31 χ 120 = 3,720   πρεπει να τις αφεινω τοσο πολυ παραπανω για να ειμαι οκ?    35 χ 50=1750     23 χ 120=2760   την τ/κ δεν την φορτιζω παραπανω απο μια μερα γιατι φτανει και περισευει το ρευμα
    και εγω ειναι χαρα μου που μιλαω με ανθρωπους που πραγματικα ενδιαφερονται για το μοντελισμο
    Καταγράφηκε

σου
    sakis art
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #49 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 22:39:18 »

Εγώ στο μοντέλο έχω nimh 1700 αυτήν: http://www.graupner.de/en/products/ebcb8009-c5fb-44a7-b5bb-13a8edc0c9a7/7552/product.aspx
    Κάθε βράδυ πριν την πτήση την βάζω να κάνει κύκλο 0.1 εκφόρτιση(default) και 0.2 φόρτιση.Δεν έχω συναντήσει κάποιο πρόβλημα με τη διάρκεια.3-4 πτήσεις κάνω κάθε φορά.Ήθελα να ρωτήσω ότι ενώ βάζω τα προαναφερθέντα νούμερα εκφόρτισης-φόρτισης η μπαταρία φορτίζει σε 6-8ώρες περίπου.Ο φορτιστής είναι ο imaxB6.
    Eπίσης λέει στο πρόγραμμα d.peak sensitivity και έχει Default ή 5mv/cell εως 20mv.Ti είναι αυτό; Εγώ το έχω στο default.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #50 στις: Τετάρτη, 12 Ιαν 2011, 06:25:14 »

Kυριε Γιαννη σιγουρα κανουμε καποιο λαθος στην αριθμιτικη,εγω παντως δεν ειμαι καλος.....η μηπως πρεπει να φορτιζεις παραπανω μιλιαμπερ τις μπαταριες για να εισαι οκ?   45 χ 50  =2,250    31 χ 120 = 3,720   πρεπει να τις αφεινω τοσο πολυ παραπανω για να ειμαι οκ?    35 χ 50=1750     23 χ 120=2760   την τ/κ δεν την φορτιζω παραπανω απο μια μερα γιατι φτανει και περισευει το ρευμα
    και εγω ειναι χαρα μου που μιλαω με ανθρωπους που πραγματικα ενδιαφερονται για το μοντελισμο

Αν μου επιτρέπεται η παρέμβαση, φίλε mitsos55 το 1/3 της ενέργειας που δίνουμε στις MiMh χάνεται σε θερμότητα. Οπότε και στη φόρτιση  χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο φορτίο από την ονομαστική τους χωρητικότητα -σε αντίθεση με τις Lipo όπου όσο γράφουν τόσο θέλουν.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    kolotoympas
    Moderator

« Απάντηση #51 στις: Τετάρτη, 12 Ιαν 2011, 07:35:47 »

Eπίσης λέει στο πρόγραμμα d.peak sensitivity και έχει Default ή 5mv/cell εως 20mv.Ti είναι αυτό; Εγώ το έχω στο default.

Αν δεν κάνω λάθος ρυθμίζει την ευαισθησία του φορτιστή στο τέλος της φόρτισης. Εκεί αρχίζει και κόβει το ρεύμα φόρτισης και τσεκάρει  πόσο θα πέσει η τάση της μπαταρίας. Έχω παρατήρηση ότι 5-8mv είναι καλή ρύθμιση. Στο default μου σταμάταγε πολύ νωρίς την φόρτιση. προσωπικά η μόνες nimh που φορτίζω είναι κατι ΑΑΑ της οδοντόβουρτσας μου έτσι δεν έχω και μεγάλη εμπειρία. Αν κάνω λάθος διορθώστε με παρακαλώ.
    Καταγράφηκε

Ή Αστοχία Υλικού Ή Μ…κια Τεχνικού!
    kolotoympas Youtube
    kolotoympas Vimeo
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #52 στις: Τετάρτη, 12 Ιαν 2011, 08:20:04 »

Φίλε mitsos55 με πρόλαβε ο συνάδελφος skynet. Η απάντηση που θα έδινα είναι ακριβώς αυτή. Ο χρόνος φορτισης επιμηκύνεται κατά 40% για τις θερμικές απώλειες.

Αν μου επιτρέπεται η παρέμβαση, φίλε mitsos55 το 1/3 της ενέργειας που δίνουμε στις MiMh χάνεται σε θερμότητα. Οπότε και στη φόρτιση  χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο φορτίο από την ονομαστική τους χωρητικότητα -σε αντίθεση με τις Lipo όπου όσο γράφουν τόσο θέλουν.

Οπως όμως λέω και στο βιβλίο μου, όταν φορτίζεις τέτοιες μπαταρίες με πολύ μικρό ρεύμα π.χ. C/25, η εξέλιξη της φόρτισης στην πράξη ύστερεί κατά πολύ από το αν γινότανε με C/10. Ετσι οι χρόνοι που έγραψα στην απάντησή μου, είναι θεωρητικοί, οι μπαταρίες αδυνατούν να φορτίσουν 100% έστω και σ' αυτούς τους χρόνους, ίσως και σε μακρύτερους χρόνους.
    Φροντίστε το ρεύμα φόρτισης να είναι κοντά στο C/10.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    mitsos55
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #53 στις: Τετάρτη, 12 Ιαν 2011, 11:19:10 »

ΟΚ! καταλαβα τωρα.....δεν το γνωριζα αυτο...αντιθετα πιστευα οτι αμα τις φορτιζα λιγο παραπανω τις εκανα ζημια...αλλα επηδει δεν μου εβγαιναν οι προσθεσεις το φανταστηκα!!!!!!!
    Καταγράφηκε

σου
    asterixx25
    Aeromodeller Hero Member

Τρία πουλάκια κάθονται...

« Απάντηση #54 στις: Παρασκευή, 11 Φεβ 2011, 12:20:06 »

Γνωρίζει κάποιος τι κάνει το παρακάτω καλώδιο στον Ηyperion 0606i ?

* DK9XCA3TE64FCAMB5LEC.jpg (3.12 KB, 299x168 - εμφανίστηκε 373 φορές.)
    Καταγράφηκε
    www.rcpilot.eu
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #55 στις: Παρασκευή, 11 Φεβ 2011, 17:56:59 »

Νομιζω ειναι για να συνδεθουν δυο φορτιστες μαζι...
    Δεν ειμαι και πολλη σιγουρος...
    Καταγράφηκε

www.rcpilot.eu
    Fly high...fly free...
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #56 στις: Σάββατο, 26 Φεβ 2011, 19:56:31 »

γνωριζει καποιος αν μπορει αυτο το βισμα τυπου USB ή οποιοδηποτε καλωδιο USB να μετατραπει σε καλωδιο που να μπαινει σε φορτιστη για φορτιση συσκευων??

* IMGP1491.JPG (41.37 KB, 653x490 - εμφανίστηκε 289 φορές.)
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #57 στις: Σάββατο, 26 Φεβ 2011, 21:14:18 »

Οποιοδήποτε καλώδιο USB είχει 4 εσωτερικά καλώδια. Τα 2 τα μεγαλύτερα σε πάχος δίνουν 5V, 500 μΑ max. Μπορείς να τα στήλεις όπου θέλεις.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #58 στις: Κυριακή, 27 Φεβ 2011, 08:51:28 »

Γνωρίζει κάποιος τι κάνει το παρακάτω καλώδιο στον Ηyperion 0606i ?

Αυτό το καλώδιο είναι για σύνδεση με υπολογιστή, αλλά χρειάζεται και κάποιο άλλο USB εξάρτημα της Hyperion το οποίο κοστίζει 35-40 $

Τυπική Hyperion ...
    Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #59 στις: Κυριακή, 27 Φεβ 2011, 08:58:32 »

παιδια ευχαριστω

βρηκα αυτο

The USB Pinout:
    Pin    Name    Cable color    Description
    1    VCC              Red       +5 VDC
    2    D-             White    Data -
    3    D+             Green    Data +
    4    GND             Black    Ground

* usb_a_b_male.gif (1.38 KB, 106x153 - εμφανίστηκε 226 φορές.)
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: απορια για φορτιση
    Μεταπήδηση σε: