Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.759 μηνύματα σε 12.386 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 09:01:00

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 09:01:00

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από spirost
    [Σήμερα στις 00:30]

από Markhelis
    [Χθες στις 23:34]

[Χθες στις 17:10]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309759
    Σύνολο θεμάτων: 12386
    Online σήμερα: 811
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 741
    Συνολικά: 743
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: απορια για φορτιση  (Αναγνώστηκε 18283 φορές)
    gravitywins
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Παρασκευή, 7 Ιαν 2011, 17:15:52 »

Η εκφόρτιση δεν είναι κάτι που ελέγχεις σχετικά άμεσα. Ελέγχεται έμεσα από τον κινητήρα, τη σχέση του pinion με το γρανάζι μετάδοσης, την ποιότητα του ESC, δηλ την δυνατότητα παραμετροποίησής του και το πόσο "πιστά" τηρεί τις παραμέτρους κλπ και εν τέλει από την ποιότητα της ίδιας της μπαταρίας. Αν κάνεις απαιτητικό 3D πρέπει να υπολογίσεις ενδελεχώς τα προηγούμενα. Αν όχι τότε μην ανυσηχείς. Τα 25c "συνεχούς ανταπόκρισης" (ρυθμού εκφόρτισης) της μπαταρίας σου στην "ζήτηση" ρεύματος από τον κινητήρα και τα 35c "στιγμιαίας" απόκρισης είναι αρκετά.

Στην φόρτιση ο κανόνας (από παλιά και εξηγώ παρακάτω γιατί) είναι ότι η μπαταρία θέλει ρεύμα 1c. Δηλ στην περίπτωση μπαταριών που αναφέρεις η μπαταρία θέλει 2200mΑ ή 2,2Α ρεύμα, για να φορτίσει. Άρα θα ρυθμίσεις τον φορτιστή να "δώσει" ρεύμα 2200mA. Όσον αφορά το σε πόσο χρόνο θα φορτιστεί η μπαταρία είναι απλό να δωθεί από ένα παραδειγμα. Άν μία μπαταρία με χωριτικότητα 2200mΑ έχει εκφορτιστεί στο 80% σημαίνει ότι έχει εναπομείναν ρεύμα 1760mA (2200mA X 0,8 (ή 80/100 που είναι το 80%)). Για να φορτιστεί θέλει άλλο ένα 20% δηλ 440mA. Αν την φορτίζουμε με ρεύμα 1c δηλ 2200mA θα γέμιζε από μηδενική φόρτιση σε 60 λεπτά. Τώρα που την φορτίζουμε με ρεύμα 1c δηλ 2200mA και θέλουμε να φορτιστεί το υπόλοιπο 20% θα φορτιστεί σε 20% της μίας ώρας, δηλ στο 1/5 (1/5 = 20/100=2/10). Δηλ άν λάβουμε υπόψη ότι η ώρα έχει 60 λεπτά τότε το 1/5 των 60 λεπτών είναι 12 λεπτά. Σε 12 λεπτά λοιπόν η συγκεκριμένη μπαταρία θα έχει φόρτιση 100%.

Ο κανόνας του 1c ίσχυε για την πρώτη γενιά στοιχείων LiPo. Αν στα στοιχεία αυτά έδινες παραπάνω ρεύμα, υπερθερμαίνονταν (παρήγαγαν αέριο (οξείδιο του λιθίου κλπ)), γίνονταν ασταθή και πολλές φορές είχαμε καταστρεπτικά αποτελέσματα. Με την έρευνα στον τομέα των στοιχείων η τεχνολογία επιτρέπει πλέον να φορτίζονται μπαταρίες με μεγαλύτερη παροχή ρεύματος, με πολλλαπλάσιο δηλ του 1c. Αυτό μπορεί να είναι 2, 3 ή και παραπάνω. Το ορίζει δε ο κατασκευαστής των στοιχείων της μπαταρίας και το αναφέρουν οι προδιαγραφές της μπαταρίας.   
    Έτσι άν στο παραπάνω παράδειγμα η μπαταρία (τα στοιχεία της δηλ) μπορούν να φορτιστούν με ρεύμα 2c, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να την φορτίσεις με ρύθμιση του φορτιστή να παρέχει ρεύμα 4400mA (2 Χ 2200mA). Άρα η φόρτιση με 2c (20% δηλ 440mA (= 4400mA/10)) θα αναπλήρωνε το ρεύμα που έλειπε από την μπαταρία σε 1 δέκατο της ώρας, των 60 λεπτών δηλ. Άρα η μπαταρία θα είχε φορτιστεί σε 6 λεπτά (60 /10 = 6). Η αν το δούμε αλλιώς, αφού διπλασιάσαμε το ρεύμα φόρτισης (από 2200mA σε 4400mA) κρατώντας σταθερή την απαίτηση ρεύματος για να έχουμε 100% φόρτιση, υποδιπλασιάσαμε τον χρόνο φόρτισης (1/5 της ώρας που ήταν με 2200mA) και έγινε 1/5/2 = 1/5 Χ 1/2 = 1/10 της ώρας.

Προσωπικά, αλλά και συνιστάται από τους μηχανικούς, οι LiPo φορτίζω στο 1c (είναι καλό γιατί δεν έχουν ιδιαίτερη θερμική καταπόνηση που είναι ο βασικός τους εχθρός). Σε περίπτωση δυνατότητας φόρτισης με μεγαλύτερο ρεύμα (πολ/σιο του 1c), άν έχεις πολυτέλεια χρόνου θα πρότεινα να το τηρήσεις. Αν είσαι στο πεδίο πτήσεων και θέλεις να φορτίσεις πιό γρήγορα, την στιγμή που στο δίνει ο κατασκευαστής, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Σπύρος
    επαναφερω το θεμα γιατι εχω καποιες αποριες

εχω μπαταριες 25c-35c στα 2200mah. πρεπει να τις φορτιζω οπως ειπε ο pant στο 1c? δηλαδη μεχρι 2.2Α? και με την εκφορτιση τι γινετε? παλι 2.2Α???
    Καταγράφηκε

Never argue with an idiot, he'll drive you down to his level and beat you by experience.
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #31 στις: Παρασκευή, 7 Ιαν 2011, 17:32:46 »

εχω μπαταριες 25c-35c στα 2200mah. πρεπει να τις φορτιζω οπως ειπε ο pant στο 1c? δηλαδη μεχρι 2.2Α? και με την εκφορτιση τι γινετε? παλι 2.2Α???

Μιας που με αναφέρεις θα πω και εγω την αποψη μου στο θεμα παρολο που δεν ειμαι και οκαταληλοτερος στα ηλεκτρικα, αλλα σιγα σιγα με βλεπω να γινομαι αρκετα καλος

Προσωπικα οταν ειμαι Σπιτι και δεν βιαζομαι να φορτισω και εχω αρκετες ωρες μπροστα μου τοτε φορτιζω στο 1c...
    Aν παλι δεν εχω αρκετο χρονο τοτε θα φορτισω μεχρι 2-3C maximum....

Οταν λεω 2-3C αυτο το κανω σε μπαταριες οι οποιες γραφουν οτι μπορουν να φορτιστουν με 4-5C και πανω..
    Αν ειχα μπαταριες που γραφουν οτι μπορω να φορτισω εως 3C τοτε το πολυ να φορτιζα μεχρι 1.5C-2C ποτε παραπανω..

Ξερω αλλους που δεν δινουν καμια σημασια και φορτιζουν στο max που δινει ο κατασκευαστης..! ΑΛλα δεν το προτεινω..!

ΤΟ κακο με τις Lipo ειανι οτι δεν υπαρχει σωστο και λαθος...!
    Δλδ μπορει μια μπαταρια που την φορτιζες με 3C να σου βγαλει 100 κυκλους καλους και μια που την προσεχες και φορτιζες σιγα σιγα να σου βγαλει 60 κυκλους...!

Καταγράφηκε
    gravitywins
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #32 στις: Παρασκευή, 7 Ιαν 2011, 21:03:24 »

Η πλέον διαδεδομένη μορφή απώλειας της ενέργειας είναι η θερμική. Δηλ επειδή η ενέργεια δεν δημιουργείται από το τίποτα αλλά και δεν χάνεται στο τίποτα (ο γνωστός νόμος διατήρησης της ενέργειας) απλά μετατρέπεται σε άλλη μορφή. Η πιό συνήθης απώλεια - όπως την αντιλαμβανόμαστε ως άνθρωποι μέσω των αισθήσεων μας, αλλά στην φυσική θα έπρεπε να λέμε μετατροπή από μία μορφή σε μία άλλη - είναι η θερμότητα. 'Οταν φορτίζεται λοιπόν μιά μπαταρία - οποιασδήποτε τεχνολογίας - ένα ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάμε για την φόρτιση της μετατρέπεται σε θερμότητα. Στις LiPo η υπέρμετρη παραγωγή θερμότητας κάνει κακό καθώς δημιουργεί αέρια τα οποία με μηχανισμούς που δεν είναι είναι του παρόντος να αναλυθούν, δημιουργούν αστάθεια στα cells (η αύξηση της εσωτερικής αντίστασης των cells είναι σημάδι ότι υπάρχει θέμα). Τα αέρια μας κάνουν με έμμεσο τρόπο γνωστή την παρουσία τους όταν η μπαταρία "φουσκώνει". Αν στην μπαταρία δώσουμε περισσότερο ρεύμα φόρτισης από αυτό που είναι σχεδιασμένη τότε έχουμε μεγαλύτερες απώλειες δηλ μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας (που με την σειρά της δημιουργείται γιατί η περίσσεια ενέργειας μέσα στην μπαταρία "σπάει" μοριακούς δεσμούς κλπ). Αν όμως μείνουμε έως το ρεύμα που λέει ο κατασκευαστής τότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι παραδεκτό απ' όλους πως φόρτιση με 1c δεν δημιουργεί κανένα θέμα. Ίσα-ίσα βοηθά να διατηρηθεί η μπαταρία σε καλή κατάσταση και να έχει την απόδοση εντός των ορίων της για περισσότερους κύκλους. Το αντίστοιχο συμβαίνει και με την εκφόρτιση. Αν το σύστημα που τροφοδοτεί η μπαταρία ζητήσει μεγαλύτερο ρεύμα απ' όσο είνα σχεδιασμένη η μπαταρία να δώσει, η μπαταρία θα το δώσει (δεν μπορεί να κάνει αλλιώς εκτός ίσως από το αντιδράσει ακραία, "εκρηκτικά", σε ακραίες καταστάσεις όπως το βραχυκύκλωμα). Η δίοδος μεγαλύτερου ρεύματος από το ονομαστικό από τα στοιχεία της μπαταρίας, δηλ η παραγωγή περισσότερων ηλεκτροχημικών αντιδράσεων απ' όσες είναι σχεδιασμένα τα στοιχεία να αποδώσουν συμβαίνει αλλά έχει και κάποιο κόστος πέρα από την απαιτούμενη επαναφόρτιση της μπαταρίας: παράγει παραπάνω από το υπολογισμένο θερμότητα που με την σειρά της αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της καθόδου κλπ κλπ μεγαλώνει η εσωτερική αντίσταση των στοιχείων και εν τέλει η μπαταρία πάει ΑΦΗΣ.
    Πάντως κάποιος θα έλεγε ότι το καλό με τις LiPo είναι ότι υπάρχει και σωστό και λάθος. Άλλωστε αυτό συμβαίνει με όλα τα τεχνικά θέματα (πχ με τις θερμικές μηχανές δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος λειτουργίας?). Άρα με τις LiPo προσέχουμε να φορτίζουμε εκεί που προκαλολυνται οι λιγότερες δυνατές θερμικές καταπονήσεις και έχουμε μιά μπαταρία για πολλούς κύκλους. Εκφορτίζουμε αντίστοιχα (με τις λιγότερες δυνατές θερμικές καταπονήσεις)? Έχουμε μπαταρία για πολλούς κύκλους. Πόση είναι η φόρτιση και η εκφόρτιση? Μας το δίνει ο κατασκευαστής.
    Ασφαλώς εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι βασική προυπόθεση για την όλη συζήτηση είναι ότι μιλάμε για μπαταρία μέσης ποιότητας. Το λέω διότι και εγώ έχω μπαταρία 3s 2200 20c, που την είχα πάρει από την γνωστή πηγή για ένα mini titan και μετά την πρώτη πτήση 2 λεπτών η μπαταρία ήταν πλέον για πέταμα και όχι πέταγμα και "εγχειρήστηκε", έγινε 2cell για δέκτη, χρησιμοποιώντας τα δύο καλύτερα στοιχεία (με την μικρότερη εσωτ. αντιστ.). Πολλοί θα σκεφτούν τυχαίο γεγονός και θα συμφωνήσω μαζί τους αλλά και άλλες που έχω από την ίδια πηγή πρίν από 1,5-2 χρόνια ήταν πάνω κάτω μέτριας (όχι μέσης) ποιότητας. Την μία την έχω στο starter.... Από την άλλη πήρα από αγγελία εδώ στο forum μπαταρία 6s TP που είναι απίθανη.
    Παντως ο κανόνας - όχι δικός μου αλλά των κατασκευαστών - είναι φόρτιση έως τον ρυθμό που λέει ο κατασκευαστής και εκφόρτιση έως τα αντίστοιχα c που και πάλι ορίζονται. Στη διαδικασία της εκφόρτισης όμως (στην πτήση δηλ) μπαίνουν και άλλες παράμετροι στην εξίσωση...

Μιας που με αναφέρεις θα πω και εγω την αποψη μου στο θεμα παρολο που δεν ειμαι και οκαταληλοτερος στα ηλεκτρικα, αλλα σιγα σιγα με βλεπω να γινομαι αρκετα καλος

Προσωπικα οταν ειμαι Σπιτι και δεν βιαζομαι να φορτισω και εχω αρκετες ωρες μπροστα μου τοτε φορτιζω στο 1c...
    Aν παλι δεν εχω αρκετο χρονο τοτε θα φορτισω μεχρι 2-3C maximum....

Οταν λεω 2-3C αυτο το κανω σε μπαταριες οι οποιες γραφουν οτι μπορουν να φορτιστουν με 4-5C και πανω..
    Αν ειχα μπαταριες που γραφουν οτι μπορω να φορτισω εως 3C τοτε το πολυ να φορτιζα μεχρι 1.5C-2C ποτε παραπανω..

Ξερω αλλους που δεν δινουν καμια σημασια και φορτιζουν στο max που δινει ο κατασκευαστης..! ΑΛλα δεν το προτεινω..!

ΤΟ κακο με τις Lipo ειανι οτι δεν υπαρχει σωστο και λαθος...!
    Δλδ μπορει μια μπαταρια που την φορτιζες με 3C να σου βγαλει 100 κυκλους καλους και μια που την προσεχες και φορτιζες σιγα σιγα να σου βγαλει 60 κυκλους...!

Καταγράφηκε

Never argue with an idiot, he'll drive you down to his level and beat you by experience.
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #33 στις: Σάββατο, 8 Ιαν 2011, 08:05:32 »

Άν μία μπαταρία με χωριτικότητα 2200mΑ έχει εκφορτιστεί στο 80% σημαίνει ότι έχει εναπομείναν ρεύμα 1760mA (2200mA X 0,8 (ή 80/100 που είναι το 80%)). Για να φορτιστεί θέλει άλλο ένα 20% δηλ 440mA. Αν την φορτίζουμε με ρεύμα 1c δηλ 2200mA θα γέμιζε από μηδενική φόρτιση σε 60 λεπτά. Τώρα που την φορτίζουμε με ρεύμα 1c δηλ 2200mA και θέλουμε να φορτιστεί το υπόλοιπο 20% θα φορτιστεί σε 20% της μίας ώρας, δηλ στο 1/5 (1/5 = 20/100=2/10). Δηλ άν λάβουμε υπόψη ότι η ώρα έχει 60 λεπτά τότε το 1/5 των 60 λεπτών είναι 12 λεπτά. Σε 12 λεπτά λοιπόν η συγκεκριμένη μπαταρία θα έχει φόρτιση 100%.
    Ορίζοντας ρεύμα φόρτισης 1C, αυτό θα το δίνει ο φορτιστής στην αρχή της φόρτισης όταν η μπαταρία είναι τελείως ξεφόρτιστη. Κατά την διάρκεια της φόρτισης, (όπως και αν αρχίσουμε να φορτίζουμε μία ημιφορτισμένη μπαταρία) το ρεύμα μειώνεται, έτσι που στο τέλος της φόρτισης καταλήγει σε 100mA, ή λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι η επαναπόκτηση της ενέργειας δεν είναι γραμμική ως προς τον χρόνο.

Επίσης στον υπολογισμό του χρόνου φόρτισης πρέπει να ληφθούν υπ' όψη και οι απώλειες του φορτιστή, καλωδίων και μπαταρίας.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #34 στις: Σάββατο, 8 Ιαν 2011, 09:02:10 »

την εσωτερικη αντισταση μιας μπαταριας μπορουμε να τη μετρησουμε και πως?
    (ενα φορτιστη που εχει ο PaNt τη μετραει αυτοματα οταν δεν εχουμε τετοιο φορτιστη ?)
    Καταγράφηκε
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #35 στις: Σάββατο, 8 Ιαν 2011, 10:42:42 »

την εσωτερικη αντισταση μιας μπαταριας μπορουμε να τη μετρησουμε και πως?
    (ενα φορτιστη που εχει ο PaNt τη μετραει αυτοματα οταν δεν εχουμε τετοιο φορτιστη ?)

Θα χρησιμοποιήσεις ένα πολύμετρο και θα μετρήσεις την τάση της μπαταρίας χωρίς φορτίο. Στη συνέχεια θα συνδέσεις μια αντίσταση και το πολύμετρο εν σειρά για να μετρήσεις το ρεύμα που θα περάσει μέσα από το κύκλωμα.

Η τιμή της εσωτερικής αντίσταση δίδεται από τον τύπο Ri=Vo/IL-RL
    όπου: Ri = εσωτερική αντίσταση μπαταρίας
             Vo = τάση μπαταρίας χωρίς φορτίο
              IL = ρεύμα που διαρρέει το κύκλωμα
              RL = τιμή της αντίστασης

Η εσωτερική αντίσταση μιας μπαταρίας δεν είναι σταθερή. Αυξάνει με τον χρόνο και εξαρτάται από το ρεύμα που καταναλώνεται. Σωστότερο είναι να γίνουν αρκετές μετρήσεις με διαφορετικές αντιστάσεις και να χαραχθεί καμπύλη σε συνάρτηση με το ρεύμα.
    Προσοχή χρειάζεται στην επιλογή της τιμής αντίστασης (που θα ορίσει το ρεύμα) αλλά και στην ισχύ της ώστε να μην υπερθερμανθεί. Γενικά οι μετρήσεις λαμβάνονται τη στιγμή της σύνδεσης γιατί όσο περνάει ο χρόνος η τάση της μπαταρίας πέφτει.

Υπάρχει και βιντεάκι στο youtube:

Και ο τύπος από την Wikipedia

* b313d906211fc7983209d3ada3e41d2b.png (0.69 KB, 130x44 - εμφανίστηκε 391 φορές.)
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    gravitywins
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #36 στις: Σάββατο, 8 Ιαν 2011, 11:15:54 »

Τι να πώ τώρα???
    Αυτά τα αναλαμβάνει ο φορτιστής και ο κώδικας που έχει. Ο σκοπός του post ήταν να δώσει ένα απλοποιημένο παράδειγμα. Επίσης στην περίπτωση των LiPo, η μπαταρία δεν πρέπει ποτέ να
    είναι τελείως ξεφόρτιστη.
    Για το λόγο αυτό στο παράδειγμα δόθηκε σαν ποσοστό εναπομείνουσας φόρτισης το 80%.

Άν μία μπαταρία με χωριτικότητα 2200mΑ έχει εκφορτιστεί στο 80% σημαίνει ότι έχει εναπομείναν ρεύμα 1760mA (2200mA X 0,8 (ή 80/100 που είναι το 80%)). Για να φορτιστεί θέλει άλλο ένα 20% δηλ 440mA. Αν την φορτίζουμε με ρεύμα 1c δηλ 2200mA θα γέμιζε από μηδενική φόρτιση σε 60 λεπτά. Τώρα που την φορτίζουμε με ρεύμα 1c δηλ 2200mA και θέλουμε να φορτιστεί το υπόλοιπο 20% θα φορτιστεί σε 20% της μίας ώρας, δηλ στο 1/5 (1/5 = 20/100=2/10). Δηλ άν λάβουμε υπόψη ότι η ώρα έχει 60 λεπτά τότε το 1/5 των 60 λεπτών είναι 12 λεπτά. Σε 12 λεπτά λοιπόν η συγκεκριμένη μπαταρία θα έχει φόρτιση 100%.
    Ορίζοντας ρεύμα φόρτισης 1C, αυτό θα το δίνει ο φορτιστής στην αρχή της φόρτισης όταν η μπαταρία είναι τελείως ξεφόρτιστη. Κατά την διάρκεια της φόρτισης, (όπως και αν αρχίσουμε να φορτίζουμε μία ημιφορτισμένη μπαταρία) το ρεύμα μειώνεται, έτσι που στο τέλος της φόρτισης καταλήγει σε 100mA, ή λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι η επαναπόκτηση της ενέργειας δεν είναι γραμμική ως προς τον χρόνο.

Επίσης στον υπολογισμό του χρόνου φόρτισης πρέπει να ληφθούν υπ' όψη και οι απώλειες του φορτιστή, καλωδίων και μπαταρίας.
    Καταγράφηκε

w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #37 στις: Κυριακή, 9 Ιαν 2011, 08:53:12 »

Αν σας ενδιαφέρει η μακροζωία και απόδοση των LiPo υπάρχουν 2 απλοί κανόνες:

- Μην την αποθηκέυετε φορτισμένη αλλά σε τάση storage (3,85 / κυψέλη)
    - Μην την αποθηκεύετε σε ζεστό περιβάλλον (άρα το καλοκαίρι στο ψυγείο)

Αυτά από τον Nippon Dave της Hyperion (αν ψάξω θα βρώ και το λινκ)

Άρα φορτίζουμε στο μοντελοδρόμιο (ή αμέσως πριν πάμε) και μετά τις πτήσεις βάζουμε το πρόγραμμα Storage στον φορτιστή. Οι μπαταρίες μου (Zippy, Rhino, Bionic και μερικές Hyperion) βγάζουν πάνω από 150 φορτίσεις με πολύ καλή απόδοση για 3D. Φορτίζω στο ονομαστικό maximum (2-5C) που επιτρέπει ο φορτιστής (15Α) και δεν έχω δει κανένα πρόβλημα.

Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    killbill
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #38 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 11:44:42 »

τελικα τις NiMh με ποσα C τις φοριζουμε? δεν γραφει κατι ο κατασκευαστης. το μονο που λεει η spektrum ειναι οτι ο δικος της φοριστης δινει 110ma. εγω φοριζω με 0.5Α. υπενθιμιζω ειναι 1500mah, 9,6V
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #39 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 14:11:06 »

τελικα τις NiMh με ποσα C τις φοριζουμε? δεν γραφει κατι ο κατασκευαστης. το μονο που λεει η spektrum ειναι οτι ο δικος της φοριστης δινει 110ma. εγω φοριζω με 0.5Α. υπενθιμιζω ειναι 1500mah, 9,6V

Γενικα το ελαχιστο που μπορεις.. 0,3-0,7 αναλογα το μεγεθος τους και εισαι οκ...!
    Καταγράφηκε
    killbill
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #40 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 14:12:39 »

Γενικα το ελαχιστο που μπορεις.. 0,3-0,7 αναλογα το μεγεθος τους και εισαι οκ...!

0,3-0,7 A η C? αν ειναι Α ειμαι καλα στα 0.5!
    Καταγράφηκε
    traveller
    Aeromodeller Sr. Member

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.

« Απάντηση #41 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 14:56:26 »

150 mah για 10 ωρες...Αυτο νομιζω ειναι το στανταρ για την 9.6   1500mah...εχω την ιδια
    Καταγράφηκε

Πρωτα  μπουσουλάμε... περπατάμε...τρεχουμε...και μετά πετάμε!!!
    killbill
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #42 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 15:02:49 »

150 mah για 10 ωρες...Αυτο νομιζω ειναι το στανταρ για την 9.6   1500mah...εχω την ιδια

thanx!
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #43 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 15:31:21 »

Κοιταξε κανονικα πρεπει να φορτιζονται σε 10-12ωρες...

Ετσι θα τις φορτισω μονο οταν τις βαλω στον μαμα φορτιστη που ερχεται με την τηλεκατ..
    Οταν την βαλω σε φορτιστη γενικα βλεπω να την φορτιζω σε 3-6 ωρες(αναλογως το ποσο βιαζομαι)...!  ουτε πολυ γρηγορα αλλα ουτε και 10-12 ωρες...!
    δλδ για εμενα την 1500 αν την φορτισεις στα 0.3-0.5 θα εισαι οκ..!

Αν παλι δεν βιαζεσαι τοτε βαλε την στα 0.15 και αστην για 10ωρο..!
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #44 στις: Τρίτη, 11 Ιαν 2011, 16:44:14 »

150 mah για 10 ωρες...Αυτο νομιζω ειναι το στανταρ για την 9.6   1500mah...εχω την ιδια

Το ιδανικό είναι C/10 (150 mA στην περίπτωσή μας) για 15 ώρες. Δηλαδή δίνουμε 33% περισότερη ενέργεια από την χωρητικότητα της μπαταρίας (που είναι αυτή που χάνεται σε θερμότητα κατά τη διαδικασία της φόρτισης). Νομίζω ότι αυτός είναι ο στάνταρ κανόνας αναφορικά με τις NiMh.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: απορια για φορτιση
    Μεταπήδηση σε: