Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.375 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 16:58:26

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 16:58:26

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 14:21]

[Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309375
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 53
    Συνολικά: 54
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Σκανάρισμα σχεδίων  (Αναγνώστηκε 4423 φορές)
    geoli
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 26 Μαΐ 2010, 20:24:03 »

Καλησπέρα σε όλη την παρέα .
    Χαζεύοντας στο internet για κατασκευές κλπ μου γεννήθηκε το εξής ερώτημα .
    Αν σκανάρεις ένα σχέδιο σε ένα μεγάλο μηχάνημα θα μπορούσες να ψηφιοποιήσεις το σχέδιο και μετά να το τυπώσεις αλλάξεις το χρησημοποιήσεις σε laser εκτυπωτές ή να το κάνεις ότι θές; Huh
    Καταγράφηκε
    Γιώργος Κανδυλάκης
    Administrator

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 26 Μαΐ 2010, 20:39:04 »

αν σκανάρεις ένα σχέδιο (ανεξαρτήτως μεγέθους και κλίμαμας) και το πάρεις σε αρχείο jpg, μπορείς στη συνέχεια να το εισάγεις σε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα (π.χ. στο Autocad με Insert Raster image) και να το χρησιμοποιήσεις ώς βάση για οτιδήποτε θελήσεις...

Κάτι σαν ηλεκτρονική πατιτούρα...

Όλα μου τα σχέδια πλέον τα κάνω έτσι. Π.χ. για scratch-built scale μοντέλα, που ξεκινάει κανείς μόνο με σχέδια 3 όψεων του πραγματικού αεροπλάνου, μπορεί εύκολα να σχεδιάσει από επάνω τον σκελετό, ακολουθώντας τα περιγράμματα της κάθε όψης...

Κατά συνέπεια, μπορείς στη συνέχεια να κάνεις ότι άλλο θέλεις, π.χ. εκτύπωση υπό κλίμακα, εκτύπωση ορισμένων σημείων και ότι άλλο επιτρέπει ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα...

Προσοχή βέβαια σε ενδεχόμενο copyright του αρχικού σχεδίου, ανάλογα βέβαι και με τη χρήση που έχεις στο μυαλό...

gkan
    Καταγράφηκε

όσο ελαφρύτερα είναι, τόσο ψηλότερα πάνε

μέτρα με μικρόμετρο, σημάδεψε με κιμωλία, κόψε με τσεκούρι...
    geoli
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 27 Μαΐ 2010, 08:23:23 »

Καλημέρα σε όλους .
    Το να μπορείς να δουλέψεις Autocad ή κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα σίγουρα σου λύνει τα χέρια σε πολλά πράγματα . Εγώ τώρα τελευταία βρήκα μία παλαιότερη έκδοση (2004) του Autocad και έχω αρχίσει να το επεξεργάζομε σιγά σιγά . Αυτό που με παιδεύει και σε κάθε ευκαιρία βγαίνει στην επιφάνεια ,είναι να μπορούσα να ψηφιοποιήσω σχέδια απο χαρτί (πχ απο περιοδικά) και να μπορέσω έπειτα να τα κόψω σε κάποιο laser μηχάνημα η κάποιο μηχάνημα κοπής μη εύκαμπτων υλικών, απο αυτά που χρησημοποιούντε  για κατασκευές πινακίδων γραμμάτων κλπ . Αυτό φαντάζομε θα έδεινε μεγάλη βοήθεια σε μια κατασκευή ,σε κάποιο σπάνιο μοντέλο η που δέν το βρίσκεις σε μαγαζιά και με κοπή ακριβείας .
    Καταγράφηκε
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 6 Νοε 2010, 12:18:06 »

δεν ξερω αν ειμαι Off topic αλλα θα το ρωτησω

υπαρχουν διαφορετικες μοναδες μετρησης της επιφανειας του φτερου ενος μοντελου

εχω βρει να το μετρανε σε :sq/cm , sq/in, dm² , m², in²

την διαφορα μεταξυ in και m την καταλαβαινω . Το dm² πρεπει να ειναι τετραγωνικες παλαμες (σε αυτο θελω λιγο εξηγηση).

Το sq τι σημαινει?

Το λογικο δεν θα ηταν αν ενα φτερο εχει διαστασεις 1,80m χ 0,50m = 0,9m² ??

Ερωτησεις δημοτικου αλλα ας ειμαι σιγουρος
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 6 Νοε 2010, 13:17:42 »

Το sq αν δεν κάνω λάθος σημαίνει τετραγωνικά.

Τα 0.9 τετραγωνικά μέτρα = 90 τετραγωνικές παλάμες (dm)
    Επειδή τα μεγέθη των μοντέλων είναι σχετικά μικρά, προφανώς αντί για
    τετραγωνικά μέτρα χρησιμοποιούμε τετραγωνικές παλάμες.
    Η τετραγωνική παλάμη είναι ένα τετράγωνο με πλευρά 10εκ (10cm X 10cm)
    Καταγράφηκε

ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Σάββατο, 6 Νοε 2010, 13:25:33 »

Yankos

Ευχαριστω . ηθελα και μια δευτερη αποψη
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    spyrosma
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 23 Νοε 2010, 16:30:37 »

Γεια,

εγω μολις εστηλα για εκτυπωσει μια εικονα απο αμερικανικο αετο (ξερεις..με τη σημαια τους)
    σε αυτοκολλητα, θα μου κανουν μερικα παραπανω απο οσα χρειαζομαι αλλα τουχαχιστον
    εχω αυτο που θελω!

Σπ.

Καταγράφηκε
    gravitywins
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 24 Νοε 2010, 10:57:32 »

Όντως το sq είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, ο συμβολισμός του τετραγώνου, δηλ του γινομένου ενός αριθμού με τον εαυτό του. Συνήθως όμως όταν θέλουμε να γράψουμε κάποια μονάδα μετρήσης επιφάνειας δεν βάζουμε την κάθετο slash /. Αν υποθέσουμε όμως ότι sq/cm , sq/in είναι τετραγωνικά εκατοστά και τετραγωνικές ίντσες αντίστοιχα τότε ισχύουν τα παρακάτω:
    εφόσον ένα μέτρο έχει εκατό εκατοστά τότε το τετραγωνικό μέτρο έχει 100*100 τετραγωνικά εκατοστά, (σκεφτείτε ένα τετράγωνο με πλευρά ένα μέτρο, όπου την κάθε πλευρά την χωρίζουμε σε 100 ίσα μέρη. Μέσα στο τετράγωνο έχουν δημιουργηθεί τετραγωνάκια με πλευρά 1 εκατοστό το καθένα (αφού χωρίσαμε την κάθε πλευρά σε 100 ίσα μέρη). Σκεφτείτε το σαν μιά σίτα με πολλά τετραγωνάκια πλευράς 1 εκ.) Άρα 1 τμ = 10.000 τετραγωνικά εκατοστά. Το ίδιο μπορεί να βγεί με δυνάμεις του 10. Δηλ. ένα μέτρο έχει 100 εκατοστά ή 102 εκατοστά. 102 εκατοστά * 102 εκατοστά = 102+2 τετραγωνικά εκατοστά =104 τετραγωνικά εκατοστά (γιατί ισχύει ότι δύο δυνάμεις με κοινή βάση που πολ/ζονται , δίνουν γινόμενο μιά δύναμη που έχει την κοινή βάση (το 10 στην περίπτωση μας) και εκθέτη το άθροισμα των δύο εκθετών του πολ/σμού). Να υπενθυμίσω ότι μία δύναμη του 10 είναι ο αριθμός αυτός που έχει το 1 ακολουθούμενο από τόσα μηδενικά όσα και ο εκθέτης της δύναμης. Δηλ 104 τετραγωνικά εκατοστά είναι η μονάδα ακολουθούμενη από 4 μηδενικά δηλ. 10000 τετραγωνικά εκατοστά.
    Αντίστοιχα σε 1000στά ένα μέτρο έχει 1000 χιλιοστά. Άρα ένα τμ έχει 1000*1000 τετραγωνικά χιλιοστά ή με δυνάμεις 103 * 103 τετραγωνικά χιλιοστά = 103+3 τετραγωνικά χιλιοστά = 106 τετραγωνικά χιλιοστά ή 1 ακολουθούμενο από 6 μηδενικά δηλ 1.000.000 τετραγωνικά χιλιοστά. Η τετραγωνική ίντσα με την σειρά της είναι μία μονάδα μέτρησης της επιφάνειας βασισμένη στην ίντσα. Μετράμε την επιφάνεια δηλ χρησιμοποιώντας ένα τετράγωνο με πλευρά μιάς ίντσας. Αν θέλουμε να βρούμε την αντιστοιχία σε τετραγ. εκατ. δεν έχουμε παρά να πούμε ότι μία ίντσα είναι περίπου 2,54 εκ. Άρα η τετραγωνική ίντσα είναι σε τετραγωνικά εκ. ίση με 2,54 * 2,54 τετραγωνικά εκ. = 6,45 τετραγ. εκατοστά.
    Τέλος νομίζω ότι με τα παραπάνω επεξηγείται και το θέμα με τις τετραγ. παλάμες ή τετραγωνικά δεκατόμετρα. 1 μέτρο έχει 10 δεκατόμετρα. 1 τμ έχει 10*10 τετραγωνικά δεκατόμετρα. Άρα 1 τμ = 100 τετραγωνικά δεκατόμετρα.
    Αντίστοιχα δουλεύει ο μηχανισμός με τον όγκο. Μόνο που εδώ η μονάδα μέτρησης είναι το κυβικό μέτρο. Δηλ ένα στερεό (κύβος) με πλευρά ένα μέτρο. Εδώ ισχύει, για παράδειγμα με κυβικά εκατοστά, ότι ένα κυβικό μέτρο έχει 100 * 100 * 100 κυβικά εκατοστά. Δηλ με δυνάμεις του 10 102*102*102 κυβικά εκατοστά = 102+2+2κυβικά εκατοστά = 106 κυβικά εκατοστά (δηλ το 1 ακολουθούμενο από 6 μηδενικά) = 1 000 000 κυβικά εκατοστά.
    Έτσι η κυβική ίντσα είναι μία μονάδα όγκου όπου το στερεό αναφοράς που χρησιμοποιούμε είναι ένας κύβος με πλευρά 1 ίντσα. Αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε κυβ. εκ. τότε θα είναι 1 κυβ. ίντσα = 1ίντσα * 1ίντσα * 1ίντσα = 2,54 κυβ. εκ. * 2,54 κυβ. εκ. * 2,54 κυβ. εκ. = 16,39 κυβ. εκ. Δηλ ένας 46άρης κινητήρας έχει όγκο θαλάμου καύσης 46 εκατοστά της κυβ. ίντσας. ή 0,46 * 1 κυβ. ίντσα. Αν αντικαταστήσουμε τις μονάδες τότε ο κινητήρας αυτός έχει κυβισμό 0,46 * 16,39 κυβ. εκ. = 7,54 κυβ. εκ.

δεν ξερω αν ειμαι Off topic αλλα θα το ρωτησω

υπαρχουν διαφορετικες μοναδες μετρησης της επιφανειας του φτερου ενος μοντελου

εχω βρει να το μετρανε σε :sq/cm , sq/in, dm² , m², in²

την διαφορα μεταξυ in και m την καταλαβαινω . Το dm² πρεπει να ειναι τετραγωνικες παλαμες (σε αυτο θελω λιγο εξηγηση).

Το sq τι σημαινει?

Το λογικο δεν θα ηταν αν ενα φτερο εχει διαστασεις 1,80m χ 0,50m = 0,9m² ??

Ερωτησεις δημοτικου αλλα ας ειμαι σιγουρος
    Καταγράφηκε

Never argue with an idiot, he'll drive you down to his level and beat you by experience.
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Σκανάρισμα σχεδίων
    Μεταπήδηση σε: