Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.409 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Απρ 2026, 15:58:44

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 29 Απρ 2026, 15:58:44

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:57]

[Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 23:53:01]

από kon
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 13:59:19]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 12:43:20]

[Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:19:36]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Απρ 2026, 17:04:50]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309409
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 62
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 49
    Συνολικά: 50
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 5 6 7 [8] 9     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Scale 2ου παγκοσμιου. Γενικες πληροφοριες  (Αναγνώστηκε 42504 φορές)
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #105 στις: Κυριακή, 14 Φεβ 2010, 18:45:08 »

Παρότι έχω φετίχ με τις 4-χρονες, εγώ για πρώτο δικινητήριο θα πάρω ηλεκτρικό και μετά βλέπουμε.

Έχω βάλει στο μάτι αυτό: http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=25713

Και αυτό: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1001036
    Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    Demetre
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #106 στις: Κυριακή, 14 Φεβ 2010, 19:18:05 »

Prodoth...
    Καταγράφηκε
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #107 στις: Κυριακή, 14 Φεβ 2010, 20:24:50 »

Prodoth...

Καλά ντε, μη βαράτε! αν πετάξει καλά γίνεται και μετατροπή σε glow  Thumbs up

Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #108 στις: Δευτέρα, 15 Φεβ 2010, 00:03:11 »

ναι αλλα μην ξεχνας...εσυ μου εδωσες το χρησιμο link......
    τι εννοει ο ποιητης?Huh?
    ενα δικινητηριο scale και μαλιστα WWII ειναι η χειροτερη επιλογη για την εισοδο στα δικινητηρια, λογω πολυ υψηλου πτερυγικου φορτου.....οπως εγω ας πουμε που την πατησα σαν απειρος.... Grin Grin Grin Grin Grin
    τωρα εσυ που θελεις τετοιο και μαλιστα με μικροτερο εκπετασμα, να δουμε πως θα το απογειωσεις....και αντε και το σηκωσες...να δουμε πως θα το κατεβασεις... Cheesy Cheesy Thumbs up Thumbs up
    αλλωστε ειναι γνωστο πως οσο μεγαλωνει η πτερυγικη επιφανεια(δηλαδη μεγαλο μοντελο) τοσο καλυτερο και αναλογικα ελαφρυτερο μοντελο.. Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member

Playing some blues...

« Απάντηση #109 στις: Δευτέρα, 15 Φεβ 2010, 08:56:24 »

και τελος....

Ερε τι πατερα εχω!!! Ολο καμαρι ειμαι! Μεσα σε συντομο χρονικο διαστημα, 3D, F3A και scale!!!! Τι αλλο να θελει ενας γιος??? Συγχαρητηρια!!!   Wink 
    Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #110 στις: Δευτέρα, 15 Φεβ 2010, 22:23:04 »

ευχαριστω γιε μου για τα καλα σου λογια... Cheesy Cheesy Cheesy Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #111 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 00:00:07 »

σημερα το μεσημερι  λοιπον "the lady in red" πηγε στο μοντελοδρομιο για τις τελικες ρυθμισεις και την πρωτη της πτηση....
    ας αρχισουμε τα σχολια απο την ρυθμιση των κινητηρων που μου πηραν περιπου 1 ωρα με την βοηθεια βεβαια του γιου μου κωστη..αφου ρυθμιστηκε η μεγαλη βελονα στις ψηλες στροφες του δεξιου κινητηρα καθως και η μικρη του ρελαντι, αποφασισαμε οτι αυτες τις ρυθμισεις θα κρατησουμε σαν "master", και θα φερουμε σε αυτες τον αριστερο κινητηρα σαν "slave" ρυθμιζοντας με το travel adjustment τις στροφες του ρελαντι.. αφου εγιναν και αυτα σειρα ειχαν τα throtlecurves και των δυο κινητηρων ετσι ωστε να εχουμε οσο το δυνατον συμμετρικο transition...ουφφφφ.  ... μονο που τα γραφω κουραζομαι...πολυ μανουρα τα δικινητηρια.. idiot2 idiot2
    πτητικα τωρα, αφου στηθηκε στο διαδρομο ανοιξα σιγα σιγα το γκαζι για να βεβαιωθω οτι οι μηχανεςτραβανε το ιδιο και δεν εχει τασεις να φυγει δεξια ή αριστερα..βεβαια βοηθαει το οτι ειναι nose drager..με το στικ του γκαζιου λοιπον τερμα , μουσικη στα αυτια μας απο τις μηχανες να κουρδιζουν, τροχοδρομω αρκετα, φοβουμενος το βαρος και τραβωντας ελαφρα το δεξι στικ η κυρια σηκωθηκε ωραιοτατα θυμιζοντας απογειωση patern (παραδοξως), χωρις τασεις να ριξει φτερο...τα μοτερ δειχνουν να μην ζοριζονται ιδιαιτερα και με χαρακτηριστικη ανεση την ανεβαζουν γρηγορα ψηλα, ενω τα retracts μαζευουν ωραιοτατα...
    δειχνει να της αρεσει να πηγαινει γρηγορα, ενω δεν αργησα, μετα το γρηγορο τριμαρισμα, να κανω και τα πρωτα loops-rolls -splits -immelman..με την αισθηση οτι γινονται απο patern μοντελο...ουτε εγω το πιστεψα....
    δοκιμαζοντας αρκετα ψηλα την ταχυτητα stall διαπιστωνω προς μεγαλη μου εκπληξη οτι ειναι πολυ καλυτερα τα πραγματα απο οτι τα περιμενα, αφου κρατηθηκε σε αρκετα χαμηλη ταχυτητα πριν ριξει φτερο, οπου και πηρα και το πρωτο τρεμουλο σε χερια και ποδια, οταν η αριστερη μηχανη εβηξε λιγο και αμεσως μπηκε σε spin.. ....εχοντας τον νου μου ομως , και χαριν στo πολυ χρησιμο link του φιλου windsurfer, κλεινω το γκαζι , βουταω την μυτη και παιρνω ταχυτητα, αυξονοντας ελαφρα και σταδιακα το γκαζι, οπου και ανταποκριθηκαν τα μοτερ ταυτοχρονα και σωθηκαμε ολοι τελικα... Cheesy Cheesy Cheesy
    μετα απο καναδυο ακομη πηγαινε-ελα αποφασισα να το κατεβασω με το μεγαλυτερο αγχος σε ολη την πτηση...
    για αλλη μια φορα με εξεπληξε αφου κατεβηκε πολυ ομορφα και λιγο γρηγορα(ο φοβος που λεγαμε) αλλα κοβοντας το γκαζι διαπιστωνω οτι ουσιαστικα επιπλεει και με χαμηλη ταχυτητα χωρις να φοβιζει...
    γενικοτερα λοιπον θεωρω οτι ειναι ενα πολυ καλο μοντελο πτητικα και με την προυποθεση οτι τα μοτερ ειναι σωστα κουρδισμενα δεν διαφερει πτητικα με ενα αεροπλανο μονου κινητηρα..
    διαπιστωσεις....πολυ καλο και αναλογικα κεντραρισμενο roll, χωρις πολυ down input...
    εξαιρετικα loops με την δυνατοτητα να ανοιξουν πολυ...ισως βοηθουν οι δυνατοι κινητηρες...
    ιδιαιτερα αποτελεσματικο rudder, παρ ολο το μικρο του μεγεθος αλλα και της διαδρομης, η οποια περιοριζεται(δυστυχως) απο τα elevators....θα ηθελα να ειχα λιγο μακρυτερα struts στα σκελη των φτερων, ή μεγαλυτερες ροδες γιατι ειναι πολυ χαμηλο πισω, αν και δοκιμαζοντας τις εργοστασιακες ροδες αυτες απλα δεν χωρουν στον προβλεπομενο για ανασυρση χωρο ...
    πολυ καλη συμπεριφορα στην απογειωση-προσγειωση, πολυ καλυτερα απο το αναμενομενο...
    το μοντελο κατασκευαστικα ειναι ενα συνηθες ARF με τις σχετικες του ατελειες, τις οποιες ευκολα ξεπερναει ενας εμπειρος κατασκευαστης, αλλα δυσκολα ο πρωταρης, οπως επισης δεν συνισταται για αεροπλανο νεου πιλοτου ή πιλοτου με καποια μεση εμπειρια, λογω της διπλης τοποθετησης....αξιζει να αναφερθει ομως οτι εχει δοθει προσοχη απο το εργοστασιο για τις scale λεπτομερειες...(καπακια-πολυβολα-αυτοκολητα-canopy)..
    setup.....2 κινητηρες asp fs61ar, που γυριζουν απο μια τριφυλλη graupner 10-7 με ιδιαιτερη ανεση στις 10500 στο εδαφος...
    θεωρω οτι και 11-7 θα ειναι ισως καλυτερα....σερβομηχανισμοι που χρησιμοποιηθηκαν ειναι, 4 hyperion digital bb-mg των 7,5kg στα ailerons-elevator-rudder, 2 jr 577 στο γκαζι και 3 turnigy 9γρ. στα retracts, ενα για καθε σκελος....για την κινηση τους φροντιζει ενα πακ eneloop των 5 στοιχειων και ενας δεκτης jr 10ds...τελικο βαρος πτησης ανευ καυσιμων 4550 γρ..πολυ καλα θεωρω, οταν το εργοστασιο δινει 4950...επισης το κεντρο βαρους ειναι σωστα το προτεινωμενο απο το μανουαλ..
      να ζητησω την συγγνωμη σας εαν μακρυγορησα, αλλα προσπαθησα οσο μπορουσα να ειμαι αναλυτικος.
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #112 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 00:05:24 »

the lady in red....
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #113 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 00:06:32 »

the lady in red..
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member

Playing some blues...

« Απάντηση #114 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 15:29:14 »

Πραγματικα, ενα πολυ ομορφο δικηνητηριο χθες βρεθηκε στον αερα. Συγχαρητηρια και παλι στον μπαμπα για την κατασκευη. Χωρις υπερβολη, οι 60αρες asp αν και ακομη αστρωτες δουλευουν καταπληκτικα! Ηταν λιγο μπελας η ρυθμιση των μηχανων αλλα με το που στρωσουν για τα καλα, πιστευω δε θα υπαρχει κανενα προβλημα. Ειναι ωραιο να τις ακους ειδικα οταν συντονιζουν. Επισης, μου αρεσε πολυ η πτηση του μοντελου!!!  ...... αλλα τα pattern ειναι pattern  . και -   Grin Grin Grin
      και προσγειωνονται και με μια ροδα αν χρειαστει    Grin Grin
    Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    Demetre
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #115 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 17:42:53 »

Γεια σου Τόλης.Πολύ καλά τα κατάφερες μέχρι τώρα.Μπήκες σε μια κατηγορια του hobby, που ΠΡΕΠΕΙ να σχεδιάζεις την πτήση σου πριν την Απογείωση.(πως θα απογειωθεί,ποσο γκάζι,ΠΩΣ και ΠΟΥ θα κάννης EMERGENCY LANDING,okay.t.l.)και καλο είναι να μην πετάς συγχρόνως με άλλους στον αέρα ,για να ακούς τους κινητήρες σου. Και εγώ πετώ twin engine αρκετά χρονια,και άκου λίγα πράγματα που θα σε βοηθήσουν αρκετά. Synchro.Engines:(αφού οι ντίζες/servo κινούνται όσο καλύτερα στο ίδιο βήμα)Έναν -Έναν μονο του με το ΣΤΡΟΦΟΜΕΤΡΟ,θα τους φέρεις στο Top RPM και μετά θα τους κατεβάσεις 500-700 RPM λιγότερο.Την μικρή βελόνα idle θα την εξής λίγο πλούσιa.(ποτε Lean) Μην προσπαθείς να τους συγχρονίσεις με το αυτή σου,σίγουρα θα έχεις dead stick.Τώρα τι κάνουμε για την περίπτωση dead stick:Θα ρύθμισης τις μηχανές (throtles,γκάζι) να μπορούν να σβήνουν από το stick της Τηλεκατεύθυνσης,ώστε αν ο ένας σβήσει εν πτήση,να μπορείς να σβήσεις και τον άλλο ,για να προσγηωθης&quot εύκολα(Emergency Landing που ανάφερα πριν). Αυτό μέχρι να διδάξεις τον εαυτόν σου να πετάς με rudder/aillerons 100% της πτήσεως.Τότε θα δύνασαι (όχιαπόλυτοναπροσγηωνεσε με τον έναν κινητήρα. Note:Αν εν πτήση χάσης τον ένα κινητήρα,και έχεις αρκετή ταχύτητα,ΜΗΝ κόψηςτογκάζι.Η εκεκτημενη ταχύτητα θα σε βοηθήσει να φτάσεις στον διάδρομο,και τότε σβήσε και την άλλην και προσγηωσου&quot.
    Προπέλες:Είναι καλο να εxής ένα μέγεθος μικρότερο ώστε οι μηχανές να δουλεύουν σε περισσότερα PPM (λιγωτωρο φόρτωμα)ώστε να μην εξής το πρόβλημα του να σβήνουν η"αργούν μόλις doshs γκάζι,και επίσης θα προσγειώνεσαι με idle και μικρή ταχύτητα χωρίς το πρόβλημα να σβήνουν λόγw λίγα RPM.Ελπίζω να σε βοήθησα λιγάκι Jim USAΚαι να προσθέσω Απόφευγε να στρίβεις προς την μεριά της σβησμένης μηχανής
    Καταγράφηκε
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #116 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 18:15:56 »

Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια για την παρθενική και την πολύ κατατοπιστική περιγραφή (αν και είχατε υποσχεθεί βίντεο !!!)

Σχετικά με τα ARF, μια ατέλεια που φαίνεται να είναι κανόνας είναι οι μικρές ρόδες. Εγώ σε όλα τα μοντέλα υπολογίζω το σωστό μέγεθος από 3-views και ανοίγω τις φωλιές στα φτερά ώστε να μπαίνουν σωστά scale ρόδες

* IMGP0598_30.jpg (40.59 KB, 576x324 - εμφανίστηκε 348 φορές.)

* IMGP0179_20.jpg (78.12 KB, 730x548 - εμφανίστηκε 376 φορές.)
    Καταγράφηκε

mihelone
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #117 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 19:25:38 »

Μπραβο και απο μενα Τολη, καλες πτησεις με το καινουριο εργαλειο....Βαλε μας και καμια φωτο απο την πτηση αν υπαρχει ετσι για να παρουμε λιγο ματι...
    Καταγράφηκε
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #118 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 20:43:30 »

Τολη μεγεια το εργαλειο ....τα scale ηταν παλια μου αγαπη ...και ακομα ειναι αν και δεν ειχα ποτε 2κινητηριο ειχα την τυχη να δοκιμασω ενα 2-2.5 μετρο canadair και ο ηχος απο τις 2 τετραχρονες ειναι σκετη πορωση Cheesy επισης μου κοπηκαν τα ποδια οταν μου εσβησε η μια μηχανη και μην γνωριζοντας τοιποτα για αυτη την περιπτωση ηταν θαυμα που προσγειωθηκα σε 1 κομματι ...το μοντελο πετουσε πολυ παραξενα με 1 μοτερ ..και παλι καλες πτησεις ... Thumbs up
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Spartan
    Aeromodeller Sr. Member

Τα όρια της γνώσης είναι τα όρια του κόσμου

« Απάντηση #119 στις: Τετάρτη, 17 Φεβ 2010, 21:28:17 »

Φίλε Τόλη καλορίζικο το εργαλείο και καλές πτήσεις. Δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά οποσδήποτε πρέπει να μα δείξεις video από αυτό το υπέροχο αεροπλάνο
    Καταγράφηκε

Αυτοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν - George Santayana (Life of Reason, 1905)
    Σελίδες: 1 ... 5 6 7 [8] 9     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντέλα υπό κλίμακα (scale)  |  Κλίμακος (scale) F4C και semi scale (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Scale 2ου παγκοσμιου. Γενικες πληροφοριες
    Μεταπήδηση σε: