Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.907 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 13:15:54

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 13:15:54

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από TheLurker
    [Σήμερα στις 12:27]

από Markhelis
    [Παρασκευή, 7 Αυγ 2026, 14:38:00]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309907
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 109
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 56
    Συνολικά: 57
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: καινουργιος σε βενζινα  (Αναγνώστηκε 18603 φορές)
    Panos Kolios
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 30 Σεπ 2006, 23:25:57 »

Μήπως ξέρετε πως γίνεται η τοποθέτηση ενός zdz60 στο extra330L (2m μήκος) ή γενικότερα τι θα πρέπει να προσέξω; Πρώτη φορα ασχολουμαι με βενζινοκινητηρα και δεν εχω ιδέα. Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 1 Οκτ 2006, 03:01:31 »

Δωροθέος,

1. Σημαντικό θέμα
    2. Πολλές προτάσεις
    3. πολλά τα θέματα ασφαλείας
    4. και πολλάα άλλα..

Πήγαινε το 'Γιγαντιαία υπό κλίμακα" και θα βρεις θέματα σχετικα με κάποια από τα παραπανω. Συμπηρωματικά απάντηση σχετικά με τον τρόπο στήριξης θα στην δώσω αύριο γιατί.... ζζζζζ.ζζζζ.ζζζζ.ζ.

Μάνος
    Καταγράφηκε
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 1 Οκτ 2006, 09:19:02 »

Δωρόθεε καλημέρα,

Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι εδώ σχετικά με τις βενζίνες, αλλά επειδή ήμουμα κι εγώ στην θέση σου πριν από μερικούς μήνες και έψαξα πολύ για να βρω ότι χρειαζόταν για το στήσιμο της πρώτης μου μηχανής βενζίνης έκατσα κι έγραψα μερικά πράγματα για όποιον άλλον τα χρειαστεί:

http://www.airmodelling.gr/smf/index.php?topic=666.0

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά, ίσως πιο απλά από τις glow, απλά είναι διαφορετικά και κάθε τι καινούριο τρομάζει.  Τώρα για την στήριξη συνήθως χρησιμοποιούνται standoffs, τα οποία είναι οι κόκκινοι μεταλλικοί αποστάτες που βλέπεις στην φώτο.

Ότι άλλο θέλεις εδώ είμαστε, είμαι σίγουρος ότι ο Μάνος θα συμπληρώσει και θα διορθώσει ότι άλλο χρειάζεται.  Μια παρατήρηση θα ήθελα να κάνω μόνο.  Η ZDZ 60cc είναι λίγο μεγάλη και βαριά για 2μετρο μοντέλο.  Δείξε μας και το συγκεκριμένο extra.

Σεραφείμ

* DAstandoffs.jpg (46.05 KB, 640x512 - εμφανίστηκε 812 φορές.)
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    Panos Kolios
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 1 Οκτ 2006, 09:43:10 »

καλημερα serafim,
    δυστυχως δεν εχω αυτη τη στιγμη καποια φωτο. Το συγκεκριμενο αεροπλανο δεχεται μηχανη ZDZ 40-50, αλλα εγω πήρα 60 γιατι το κοστος ηταν ιδιο με μια 50 και θα μπορω να τη χρησιμοποιήσω για κατι μεγαλυτερο
    Καταγράφηκε
    gregman
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 1 Οκτ 2006, 11:41:13 »

Μανο επειδη εχεις μεγαλη εμπειρια σε βενζινες , τι γνωμη εχεις για τα stand offs ? το ερωτω γιατι διαβαζοντας οδηγιες μιας boxer 3w 48 συνιστα την αποφυγη τους στη στηριξη του κινητηρα.
    βεβαια μεχρι σημερα δεν ειχα προβλημα μιας και τα κανω πιο χοντρα στον τορνο ,σε αλλες μηχανες , αλλα ετοιμαζοντας νεο scale project θα ηθελα την αποψη σου και αν εχεις εμπειρια στο συγκεκριμενο μοτερ.
    παντως μεχρι σημερα συνηθιζω να βιδωνω τα μεγαλα μοτερ σε μεταλικη πλακα για να αυξησω την επιφανεια εδρασης και μετα περιφερειακα τα standoffs.
    Καταγράφηκε

Γρηγόρης Μανουσακάκης
    Panos Kolios
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 1 Οκτ 2006, 13:45:42 »

δεν ξερω αν βοηθαει αυτη η εικονα αλλα ειναι η μονη που μπορω να εμφανισω αυτη τη στιγμή

* EXTRA330L.JPG (24.46 KB, 550x382 - εμφανίστηκε 727 φορές.)
    Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 1 Οκτ 2006, 23:34:03 »

Μανο επειδη εχεις μεγαλη εμπειρια σε βενζινες , τι γνωμη εχεις για τα stand offs ? το ερωτω γιατι διαβαζοντας οδηγιες μιας boxer 3w 48 συνιστα την αποφυγη τους στη στηριξη του κινητηρα.
    βεβαια μεχρι σημερα δεν ειχα προβλημα μιας και τα κανω πιο χοντρα στον τορνο ,σε αλλες μηχανες , αλλα ετοιμαζοντας νεο scale project θα ηθελα την αποψη σου και αν εχεις εμπειρια στο συγκεκριμενο μοτερ.
    παντως μεχρι σημερα συνηθιζω να βιδωνω τα μεγαλα μοτερ σε μεταλικη πλακα για να αυξησω την επιφανεια εδρασης και μετα περιφερειακα τα standoffs.

Γρηγόρη καλησπέρα. Stand offs τα βάζω μόνο όταν έχω καρμπυρατέρ πίσω και επίσης εάν θέλω να αλλάξω την απόσταση για την έξοδο του κινητήρα (Κέντρο βάρους, τοποθέτηση σπίνερ κλπ).Εάν μπορώ τα αλλάζω με πλάκα ή βάζω από άλλο κατασκευαστή εάν με βολευέι η απόσταση και είναι και ποιο μεγάλα στο πάτημα τους με την άτρακτο. Όπως και εσύ ο ίδιος το ανέφερες πριν.

Τα εξτρά 50 γραμμάρια σε τέτοια μοντέλα δεν παίζουν ρόλο. Κατά γενικό κανόνα ποτέ δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα μέχρι που έβαλα σινεμπλόκ (για δοκιμή μείωσης κραδασμων χαμηλής συχνότητας) και τελικά αντί να κάνω κάτι προς το καλύτερο έκανα μα...κια και συντόνιζε όλο το αεροπλανο στο 30-40% του γκαζιού.
    Πάντως στα κυβικά που μου λές, (48) (προσωπική μου πάντα άποψη) δεν τίθεται θέμα. Απλά από ότι θυμάμαι ο 48 δίνει πλάκα που βιδώνει στον κινητήρα και μετά στο firewall χωρίς αποστάτες...Ξέρω ότι δεν σε βοήθησα αλλά....από το τίποτα.. Undecided

Μάνος
    Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Δευτέρα, 2 Οκτ 2006, 00:19:15 »

Μήπως ξέρετε πως γίνεται η τοποθέτηση ενός zdz60 στο extra330L (2m μήκος) ή γενικότερα τι θα πρέπει να προσέξω; Πρώτη φορα ασχολουμαι με βενζινοκινητηρα και δεν εχω ιδέα. Ευχαριστώ

Εάν διαβάσεις τις λεπτομέρεις του σεραφίμ θα έίσαι  Thumbs up όσον αφορά τα κεφάλαια που ανέφερε. Τώρα σχετικά με την στήριξη.

1. Ο 60άρις έχει περίπου 5 πόντους απόσταση από το τέλος της πλατης του καρμπυρατέρ μέχρι τις τρύπες του backplate. Πρέπει να βάλεις το κοουλ στο αεροπλάνο σου και να μετρήσεις την απόσταση από το firewall (OXI από ένα σημείο αλλά από τις 4 γωνίες του.).

2. Αφού μετρήσεις, ξέρεις την απόσταση που πρέπει να έχει η μηχανή σου από το hub που βιδώνει η προπέλα μέχρι την πλάτη του (συμπεριλαμβανομένο και το καρμπυρατέρ).

3. Εάν είναι μικρότερη από 15 πόντους τότε έχεις πρόβλημα! Μέτρα και πές μου πόσο είναι, γιατί το αεροπλάνο σου τότε δεν είναι σχεδιασμένο για τον 60αρι.(Θα σου εξηγήσω αργότερα)

4. Εάν είναι μεταξύ 20-23 τότε είσαι μια χαρά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείς αποστάτες 5-8 εκατοστά και θα είσαι μέσα στον φάκελο κέντρου βάρους.

Συνεπώς πρώτα μέτρα και μετά ενημέρωσέ μας για καλύτερες οδηγίες.

α. Σε σχέση πάντα με τα παραπάνω η μηχανή μπορεί να μπει χωρίς αποστάτες και να κάνεις τρύπα στο κέντρο για να μπει το καρμπ μέσα στο firewall.Αυτό θέλει συγκεκριμένη προετοιμασία για να μην σου φύγει περίπατο η μηχανή μαζι με το firewall εκεί που δεν το περιμένεις.

β. Πάλι σε σχέση με την απόσταση που σου είπα πρέπει να βάλεις κατάλληλους αποστάτες σε μήκος και διάμετρο.

Σχετιλα με το 

Παράθεση
    Το συγκεκριμενο αεροπλανο δεχεται μηχανη ZDZ 40-50, αλλα εγω πήρα 60 γιατι το κοστος ηταν ιδιο με μια 50 και θα μπορω να τη χρησιμοποιήσω για κατι μεγαλυτερο

Θα διαφωνήσω λίγο όχι πολύ μιας και έγω πάντα έκανα τα μοντέλα overkill στις μηχανές. Τα αεροπλάνα με βενζίνη κατασκευάζονται γύρω από τους κινητήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Έτσι κάνουν την ζωή μας ποιο εύκολη με το να μας λένε΄τι τύπο κ κυβικα. Η διαφορά όμως είναι ότι σε αυτά τα μεγέθη πετάς όχι λογω κινητήρα αλλά ορθού σχεδιασμού και αεροδυναμικής. (Στα περισσότερα)
    Όταν ο κατασκευαστης σου λέει 40-50κυβ βενζ.  τότε ξέρεις ότι αυτόματα ο 40κβ κάνει όλα τα ακροβατικά όπως πρέπει να εκτελούνται για τον τύπο του αεροσκάφους αλλά δεν σου δίνει το παραπάνω που χρειάζεσαι για να "βγεις" από μία κατάσταση που πιθανον να σημαίνει ολική καταστροφή του μοντέλου.

Ο 60κυβ θα είναι τέλειος σε ικανότητα ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΑΤΟΣ π.χ κατακόρυφης ανόδου! Thumbs up αλλά εάν ο πομπός σου δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις την καμπύλη στο γκάζι, τότε σε χαμηλα ακροβατικά όπου το μανατζμεντ του γκαζιού παίζει 80% ρόλο στον έλεχγο της μανούβρας, θα έχεις πρόβλημα.Η απόδοση από τον κινητήρα ναι είναι γραμική (όσο γίνεται) αλλά λόγω κυβικών και τύπου προπέλας η ροπή στρέψης του θα σε εμποδίσει στο να έχεις έλεχγο στον διαμήκη άξονα....

Σε μπέρδεψα βέβαια αλλά εδώ είμαστε και για να σε ξεμπερδέψουμε εάν μπορέσουμε..

Μάνος
    Καταγράφηκε
    George Vasilikas
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 2 Οκτ 2006, 01:37:24 »

Καλησπερα στο forum,

Dwrothee  το συγκεκριμενο μοντελο ειναι το καινουριο 2μετρο Extra της Κινεζικης εταιρειας CM-Pro.

http://www.cmpairplane.com/

Το EXtra αυτο δεν ειναι ουτε 3D ουτε ΙΜΑC μοντελο. Ουσιαστικα ειναι κατι αρκετα καλο (εφοσον το αγορασες σε προσιτη τιμη) για εισαγωγη στις βενζινες. Το μοντελο ειναι σχεδιασμενο γυρω απο μια κινεζικη βενζινη 45cc (και αυτη σε καλη τιμη) και νομιζω οτι μια ZDZ 60cc ειναι υπερβολη και για να σου πω την αληθεια δεν ξερω καν αν θα πεταει σωστα το συγκεκριμενο Extra me 60cc. Θα ειναι πολυ βαρυ , θα εχεις υπερβολικα μεγαλο φορτο πτερυγας (wing loading), ισως προβληματα απο ροπες του κινητηρα που αναγκαστικα θα γυρναει μεγαλυτερες προπελες απο αυτες που πρεπει για 2μετρο μοντελο και πιθανον καποια αεροδυναμικα ζητηματα που ανεφερε ο Μανος Κερπινης. Τελοσπαντων, δοκιμασε και βλεπεις, να εχεις ομως κατα νου οτι το μοντελο αυτο ειναι για ωραιες Relax βολτες και μεχρι εκει.

MANOS!!!! Good to see you back!! I might need a DA 50 soon for a 2m Katana Wink Do you have anyone handy??!!!
    Ασε που μου ανοιξε και η ορεξη για κανενα Madness2 Grin

Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 2 Οκτ 2006, 09:08:30 »

Dorotheous Maximus benzinious,

Yep... O proteinomenos 60cc tha einai peripou 300-400 heavier!Gia auto sou eipa oti tha exeis poblhma kai me tis apstaseis apo to cowl mias kai ean einani makry tha prepei na kaneis trypa sto firewall wste na meiwseis to moment.
    Gia auto metra kai pes mas! Kai tha broume kai kalo combo se propela wste na eisai ok..

Hi George!  teasing

2m Katana... Nope den fernw! Alla 2 metra Funtana => se 10 meres erxontai 20 apo Sebart  Wink (499 eurolinia)
    DA 50 => 530 euro inc postagel. se 2 weeks (Sorry) 4 in stock.
    Ton teleutaio ton arpakse o Nik the Greek gia to QQ YAK!

Filia.

Manos
    Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 2 Οκτ 2006, 09:24:04 »

Gia na sou anebasw omws to ithiko:

1. To aeroplano sou kai symfwna me ton kataskeuasth exei NACA0014 aerotomh. [Cli=.3 a=.8]. => KALO!

2. To aeroplano ths photo (Lockheed L-188/P-3) exei thn idia aerotomh sto root alla me merikous kinhthres parapanw!

3. To BOX toy kinhthra einai ksexwristo kommati apo thn atrakto kai bidwnetai epanw apo oti eida => Allazei sta metra sou loipon. Teleio!

4. Metras kai proxwrame gia na tairiaksoume ton 60ri  Wink

Manos

* imag00192.jpg (26.51 KB, 600x450 - εμφανίστηκε 733 φορές.)
    Καταγράφηκε
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 24 Νοε 2006, 00:41:48 »

Ποια ειναι η γνωμη σας για τους κινητηρες ΑSP ?
    Ξερει κανεις αν εχουν site??
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    faidon
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 24 Νοε 2006, 01:36:46 »

Mpravo re Mano poly wraia ta les Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

ΚΑΡΓΑ AEΛARA ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΚΑΛΠΑΖΕΙ
    tanfoglio
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 24 Νοε 2006, 08:27:32 »

Στα γρήγορα...

Η εμπειρία μου μέχρι τώρα με τους ASP είναι πολύ καλή. Παίρνουν αμέσως μπροστά, δεν χρειάζονται ρυθμίσεις, είναι σε καλή τιμή και μέχρι τώρα ποτέ δεν μου έχουν σβήσει στον αέρα!
    Κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Magnum στην Κίνα! Είχα ψάξει και εγώ παλιά για site, νομίζω δεν βρήκα κάτι ή τουλάχιστον κάτι παραπάνω από αυτά που ήξερα. Δες τις MAGNUM! Βάλε σε search engine το ASP μήπως και δεν θυμάμαι καλά.... idiot2

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 24 Νοε 2006, 08:38:34 »

Just Engines UK

Manos
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: καινουργιος σε βενζινα
    Μεταπήδηση σε: