Aeromodelling GR

Ανεμόπτερα R/C => Ολα τα ανεμόπτερα R/C => Μήνυμα ξεκίνησε από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Κυριακή, 9 Νοέ 2008, 09:51:56



Τίτλος: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Κυριακή, 9 Νοέ 2008, 09:51:56
Η Ε.Α.Α., ενεργοποιείται ξανά σε μία προσπάθεια βελτίωσης των Ελληνικών κανονισμών της κατηγορίας F5J-GR, που για όσους δεν γνωρίζουν αφορά τα ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα που μετά από άνοδο συγκεκριμένης διάρκειας, διαγωνίζονται για τον μέγιστο χρόνο ολίσθησης.
Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη φάση της ανόδου με μοτέρ, ώστε αυτή να ορίζεται με απλές αντικειμενικές παραμέτρους, και να επιτρέπει την κατά το δυνατόν ισοδύναμη άνοδο μεταξύ των διαφορετικών ανεμόπτερων.

Οι γνωστές σήμερα παράμετροι ελέγχου της ανόδου είναι:
α) ο κανόνας των 200w/kp. Δηλαδή ότι η ισχύς δεν θα υπερβαίνει τα 200 watts για κάθε κιλό μάζας του σκάφους. Απαιτεί και συγκεκριμένο χρόνο ανόδου.

β) συγκεκριμένη τάση, και μέγιστο βάρος μπαταρίας, σε συνδυασμό με συγκεκριμένο χρόνο ανόδου.

γ) συγκεκριμένη τάση, και μέγιστο βάρος μπαταρίας, σε συνδυασμό με συγκεκριμένο ύψος  ανόδου. 

Μία ακόμα παράμετρος που πρέπει να υιοθετηθεί, είναι ο αγώνας να γίνεται με ένα ή δύο το πολύ χρονομέτρες/κριτές, και να μην απαιτεί ένα χρονομέτρη για κάθε αθλητή.

Αμέσως έρχονται στον νού, ηλεκτρονικά μέσα, που θα φέρει κάθε μοντέλο, για τον έλεγχο του χρόνου, ή του ύψους ή της ισχύος.

Ηδη ο αγαπητός φίλος Βασίλης Παπαδόπουλος (GRELE),  έφτιαξε και δοκίμασε σε πτήση ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη, που διέκοψε αυτόματα την λειτουργία του μοτέρ στον προκαθορισμένο χρόνο.

Η Ε.Α.Α. έχει στόχο να υποβάλει στην ΕΛ.Α.Ο. πρόταση αλλαγής, περί το τέλος του 2009, εφ’ όσον έως τότε οι δοκιμές κριθούν ικανοποιητικές.

Η ανακοίνωση αυτή έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες του forum, να μας πουν την προτίμησή τους, σε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης του θέματος της ισοδύναμης ανόδου.
 
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Παξιμαδάκης στις Κυριακή, 9 Νοέ 2008, 14:15:17
Καταρχην να πω οτι δεν εχω συμμετάσχει ποτε σε παρόμοιο αγώνα , ουτε ειχα ποτε ηλεκτρικό ανεμόπτερο .

Οπότε τα παρακάτω ειναι για να ενημερωθώ , να μου λυθούν απορίες , αφού ευελπιστώ να λαβω μέρος στον επόμενο.

Απο οσο ξερω , κερδίζει αυτος που αφου συμπληρώσει  το 30λεπτο , θα εχει και την μικρότερου αναλογια  βαρος σκαφους / βαρος μπαταρίας.

Για ποιο λογο να οριστει συγκεκριμένος χρόνος λειτουργίας του μοτερ ,και ανοδου ?
γιατι θα πρεπει να μπει οποιοσδήποτε περιορισμός στην χρήση της μπαταρίας ,  αφού  το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται απο τον λόγο ( ΒΣ/ΒΜ)


Υσ . δεν σημαίνει οτι διαφωνώ με τη  πρόταση του jkon ,αλλα ψάχνω να βρω τον λόγο  ,μπας και ανακαλύψω  μυστικά που αφορούν στην κατηγορία
Θα διαβασω καλα τον κανονισμο  και θα επανελθω


Ωπ    δεν μπλεχτηκα , Λαθος εκανα !
επρεπε να διαβασω τον σωστό κανονισμο πρωτα
διαγραψτε τα παραπανω  , οπως θα κανω κι εγω  :-[




Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Κυριακή, 9 Νοέ 2008, 18:19:29
Γιάννη καλησπέρα,

Μάλλον μπλέχτηκες. Αναφέρεσαι στην κατηγορία F5B GR F1 και ο jkon αναφέρεται στην F5J GR.

Χονδρικά η τελευταία είναι μία παραλλαγή της F3J όμως αντί να χρησιμοποιείς τρέξιμο για την απογείωση, κάνεις χρήση ηλεκτρομοτέρ.

Στην συνάντηση των σωματείων πέρσι, περάσε η πρόταση για αλλαγή της κατηγορίας LMR (limited Motor Run) σε F5J με τροποποιήσεις φυσικά.

Μετά την κατάργηση των NiCd και την επικράτηση των Lipo τα πάντα στα ηλεκτρικά, όχι μόνο εδώ αλλά και έξω κυρίως, είναι υπό επανεξέταση. Δεν αρκεί μόνο να αλλάξεις τις επιτρεπόμενες μπατταρίες στο τμήμα του κανονισμού, αλλά τελικά πρέπει να σκεφτείς και πολλά άλλα πράγματα, σε σχέση με τις δυνατότητες που δίνουν οι lipo.

Αυτο το έδειξε σαφέστατα και η φετεινή διοργάνωση στην κατηγορία F5B GR F1.

Οσοι λοιπόν έχουν κάνει το ψάξιμο τους, και από ότι γνωρίζω δεν είναι λίγοι, ας καταθέσουν τις ιδέες τους.

Και για να έχετε και μία καλύτερη άποψη δεν έχετε παρά στο google να γράψετε F5J και ............. η συνέχεια επί της οθόνης

Αντώνης Παπαδόπουλος   


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Κυριακή, 9 Νοέ 2008, 18:50:19
Γεια σας
Με το χόμπι σχολούμε τώρα 4 χρόνια περίπου
Κατάφερα να αγοράσω διάφορα μοντέλα και αποφάσισα ποιο κατηγορία μου αρέσει
Ανεμόπτερα κατηγορία F5J
Για να αποκτήσεις λοιπόν ένα μοντέλο ανάλογο για αγώνες το μοντέλο και μόνο στοιχίζει πάνω από 500ευρω
Όλα καλά μέχρι τώρα
set up τοκαλύτερο που μπορούσε να γίνει
 και ανάλογες προπονήσεις ώστε του χρόνου να ανεβώ σε αγώνα
Τώρα λοιπόν δεν ξέρω το λόγο γιατί πρέπει να ψάχομαι κάτι το νέο
<χρονοδιακόπτη μοτέρ> εμείς που ζούμε εκτός Αθηνών να πρέπει να ψάχνομαι να αγοράσαμε αυτό το εξάρτημα
και όταν το πιάσαμε στα χεριά μας ανακαλύψαμε ότι χιαζόμαστε αλλά 1000 εύρο για νέο μοντέλο
 γιατί <δεν χωρεί αυτό μέσα τι κάνω τώρα> όποτε λέω
δεν κάθεσαι στην άκρη να τους βλέπεις από το φόρουμ
προσπαθήσετε λοιπόν να μείνετε σε αυτό που λέγετε ανεμόπτερο που εκμεταλλεύεστε τα θερμικά ρεύματα 
όχι ο καλύτερος μηχανισμός


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Κυριακή, 9 Νοέ 2008, 19:29:36
Αγαπητέ Κώστα,

Αν τελικά επιλεγεί να υπάρχει ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης, αυτός θα παρέχεται από την Ομοσπονδία, ώστε να έχουν όλοι τον ίδιο, και μάλιστα εγκαίρως. Δεν μπορώ να πω από τώρα ότι θα είναι ακριβό, ή φθηνό ή ότι θα  χορηγείται σε πολύ καλή τιμή (έως και δωρεάν) στον αγωνιζόμενο. Θα δούμε στο μέλλον.
Οι διαστάσεις του είναι πολύ μικρές, και χωράει σε όλα τα ανεμόπτερα.

Οπως αντιλαμβάνεσαι και εσύ, για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην ανεμοπορική πτήση του αγώνα, πρέπει να καταλήξουμε πρώτα πως θα ανεβαίνουμε όλοι στο ίδιο ύψος.

Το κόστος ενός συνθετικού ανεμόπτερου, μπορεί να είναι δυσβάσταχτο για τον οιονδήποτε, αλλά μη ξεχνάς και εσύ και οι υπόλοιποι, ότι υπάρχουν α) μεταχειρισμένα  β) ξύλινα έτοιμα ή σε κιτ που δεν μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικώς ακριβά.

Κύριο χαρακτηριστικό, είναι η ταχεία άνοδος, οπότε για να είναι συναγωνίσιμο συμφέρει να έχει άνοιγμα από 2 έως 3 μέτρα.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεσαι ένα μοτέρ outrunner των 50-70 ευρώ, δύο τουλάχιστον μπαταρίες από 30-40 ευρώ εκάστη, και ένα ESC 75-100 ευρώ.

Δηλαδή τον απλό εξοπλισμό που θα έβαζε κανείς και σε ένα απλό ηλεκτροκίνητο ανεμόπτερο, ή συμβατικό αερομοντέλο, για απλή πτήση.

Διευκρίνηση προς όλους:

Δεν πρόκειται να καταργηθεί η όμορφη κατηγορία BF1-GR, που προσπαθούμε να πετάξουμε επί 30 λεπτά με την ελαφρύτερη αναλογικά μπαταρία.
Η κατηγορία F5J-GR, υπάρχει ήδη στα χαρτιά, δεν έχει γίνει ακόμα αγώνας, γιατί δεν είχαν απαντηθεί όλες οι πιθανές εξελίξεις, απλά τώρα ήρθε η ώρα για μία καλή βελτίωση και εφαρμογή της στην πράξη.   


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: albatros στις Δευτέρα, 10 Νοέ 2008, 11:20:59
Καλημέρα.
Ξεκινώντας από την τελευταία φράση του Κώστα ,θα τονίσω ότι αυτό είναι το  ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
1.   Μία μόνο άνοδος (δηλ μία φορά το μοτέρ)
2.   Απλή και αξιόπιστη δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας του μοτέρ από τον αλυτάρχη.
3.   Δυνατότητα σε όλους να ανέβουν στο ίδιο σημείο με μία άνοδο.
4.   Όσο το δυνατόν λιγότεροι κριτές-χρονομέτρες
5.   Διαγωνισμός στη θερμική πτήση.
Έχοντας κατά νου αυτά, είχαμε χθες με τον Βασίλη Παπαδόπουλο (Grele) και τον Τάσο Καζακλή μία συζήτηση για την αλλαγή των κανονισμών.

Με βάση το οργανάκι που κατασκεύασε ο Βασίλης και το οποίο είδαμε στην πράξη, να λειτουργεί άψογα,(είναι πολύ μικρό και τοποθετείται πανεύκολα σε οποιαδήποτε κατασκευή) καταλήξαμε στις εξής σκέψεις.
1.   Λειτουργία 30 δευτερόλεπτα του μοτέρ. Αυτό εξασφαλίζει σχεδόν ίδια άνοδο σε όλους. πχ  ένα πολύ δυνατό set up μέσα σε 5έως 10 δευτ ανεβάζει το ανεμόπτερο σε τέτοιο ύψος όπου δεν μπορεί να το δει ο πιλότος, άρα εκ των πραγμάτων θα κόψει το μοτέρ. Κατ’αυτόν τον τρόπο και οι λιγότερο δυνατές κατασκευές στα 30 δευτ θα ανακτήσουν το ίδιο ύψος. Άρα δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να οδηγηθούμε σε ακριβά set up για το μοτέρ.
2.   Όσο αφορά την αναγκαιότητα για λίγους κριτές – χρονομέτρες ουσιαστικά αποκλείουμε την προσγείωση ακριβείας σε συγκεκριμένο χρόνο (όπως γίνεται στο F3J) και καταλήγουμε σε πτήση AULD,που στην προκειμένη περίπτωση, λόγω μίας και μόνο ανόδου, θα έχει ιδιαίτερο ανεμοπορικό ενδιαφέρον.
3.   Και τέλος αν σκεφτούμε κατηγοριοποίηση μια σκέψη ήταν αριθμός στοιχείων LIPO, πχ μια κατηγορία με 2 και μία με 3 στοιχεία.

Αυτά σαν πρώτες σκέψεις.
 
 


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Δευτέρα, 10 Νοέ 2008, 12:11:15
Καλημέρα,

Καταρχάς μερικά γενικά στοιχεία για να μην υπάρχει κάποια παρερμηνεία.

Η κατηγορία F5J ουσιαστικά δεν υπάρχει. Και τι εννοώ. Ακόμα δεν έχει πάρει ούτε το status provisional στην FAI, δηλαδή κανένα κράτος δεν έχει προτείνει για ψήφιση κανονισμούς.

Ομως υπάρχουν 4 (ίσως και παραπάνω) set κανονισμών που έχουν και διαφορές μεταξύ τους.

Ο βασικός λόγος που ακόμα δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο στην FAI είναι ότι δεν έχουν καταλήξει οι ενδιαφερόμενοι αν η συγκεκριμένη κατηγορία είναι κατηγορία ηλεκτρικών (F5) ή ανεμοπτέρων.

Το κύριο επιχείρημα για το δεύτερο είναι ότι πράγματι το μοτέρ δεν χρησιμοποιείται στην πτήση αλλά μόνο σαν μέσο για να φέρει το ανεμόπτερο σε ύψος πτήσης. Και λένε ότι και στην F3B χρησιμοποιείται ένα μοτέρ (το βίντσι) εξωτερικά βέβαια του ανεμοπτερου το οποίο και αυτό φέρενει το ανεμόπτερο σε ύψος πτήσης. Και αυτοί αποκαλούν αυτή την στιγμή την κατηγορία F3X όπου Χ στην συνέχεια θα είναι ένα γράμμα του λατινικού αλφαβήτου (το πρώτο διαθέσιμο που θα υπάρχει εκείνη την στιγμή).

Δεν υπάρχει λόγος στο συγκεκριμένο thread να μας προβληματίσει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Στην Ελβετία το λένε F3J-e και στους αγώνες της κατηγορίας F3J πολλές φορές τους κάνουν με χρήση ηλεκτρικού μοτέρ.

Αν ακολουθήσει κανείς τους κανονισμούς της F3J για κάθε αγωνιζόμενο σε κάθε σειρά θα πρέπει να υπάρχει και ένας κριτής ο οποίος θα πρέπει αφενός να κάνει ότι έκανε μέχρι τώρα, δηλαδή να κοιτά τον χρόνο, την προσγείωση κλπ αφετέρου να γνωρίζει και να κρατά χρόνο πότε ο κάθε αθλητής σταμάτησε την λειτουργία του μοτέρ.

Στην Ελλάδα με δυσκολία πλέον θα ήταν δυνατή η οργάνωση αγώνων αυτής της κατηγορίας από την στιγμή που δύσκολα βρίσκεις κριτές. Και χρειάζεσαι τουλάχιστον 8.

Αυτή είναι και η πρώτη σκέψη που οδήγησε την κατασκευή από τον Βασίλη (GRELE) του πρώτου αυτού διακόπτη που αναφέρεται σε προηγούμενα posts.

Στην Σλοβακία έχουν μία παρόμοια αντιμετώπιση όπου εκεί αντί να κόβουν το μοτέρ σε συγκερκριμένο χρόνο, το κόβουν σε συγκεκριμένο ύψος.

Είναι λοιπόν θέμα επιλογής και ευκολίας ή δυσκολίας κατασκευής και φυσικά κόστους.

Εκεί είναι λοιπόν που πρέπει να ακουστούν και άλλες ιδέες, το ξεκίνημα έκανε ο Albatros ώστε να δούμε που μπορούμε να οδηγηθούμε έχοντας κατά νού την ανεμοπορική πτήση και όχι την ηλεκτρική.

Μέχρι τώρα αγώνας F5J δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, γιαυτό που αναφέρει ο KOSTAS3D ώστε να αλλάξει κάτι και να πάνε χαμένες οι προπονήσεις και φυσικά τα χρήματα που έδωσε για το μοντέλο του. Μήπως εννοούσες ότι θα λάβεις μέρος στην υπάρχουσα κατηγορία? Αυτή δεν αλλάζει.

Οσο αφορά την ισοδύναμη άνοδο που αναφέρει ο jkon δύσκολο να το κατορθώσει κανένας. Δεν ισχύει ούτε στην F3J. Το μόνο κοινό που υπάρχει είναι το συγκεκριμένο μήκος νήματος. Ουτε όλων όμως τα νήματα είναι ίδια και κυριώτερο ούτε όλων οι "τραβηχτές" έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Με άλλη δύναμη τραβά ένας quarterback του αμερικάνικου football και αλλιώς ένας απλός μοντελιστής σαν όλους εμάς.

Ετσι και τώρα αν θα βάλεις όριο τον χρόνο στην λειτουργία του μοτέρ κάποιος μπορεί να φτάσει πολύ πιο ψηλά από κάποιον άλλο, ή αν βάλεις όριο το ύψος αλλιώς φτάνει στο ύψος κάποιος "σκασμένος" και αλλιώς κάποιος που ανεβαίνει σαν πύραυλος κάθετα και ναι μεν κόβει το μοτέρ στο συγκεκριμένο ύψος αλλά στην συνέχεια από την φόρα που έχει με zoom κερδίζει και άλλα 70 με 100 μέτρα.

Αρα και εδώ η "χρυσή τομή" είναι το ζητούμενο.

Και συμφωνώ απόλυτα με τον KOSTAS3D ότι εδώ θα πρέπει η ανεμοπορία να είναι το κύριο συστατικό.

Αντώνης Παπαδόπουλος



Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Δευτέρα, 10 Νοέ 2008, 12:38:31
(Το μήνυμα αυτό πληκτρολογήθηκε ταυτόχρονα με την άνοδο του μηνύματος του Αντώνη.)


Αυτό που θα διαπιστώσει ο αγαπητός φίλος και συναθλητής albatros, είναι ότι δεν αφήσαμε να περάσει απαρατήρητο παλαιότερο μήνυμά του, σχετικά με την δημοφιλή κατηγορία All Up - Last Down (AULD).

Είχα πει τότε, ότι για να τρέξει δίκαια αυτή η κατηγορία, χρειάζονται κανονισμοί, για ισότιμη χρήση της ενέργειας, ή της ισχύος.

Ψάχνοντας για ένα τρόπο να φέρουμε την κατηγορία F5J-GR, ή την AULD, σε επίσης δημοφιλή επίπεδα, και να πληθύνουν οι αγώνες, φθάσαμε σήμερα να συζητάμε όλοι την ίδια λύση. Την ένωση αυτών των δύο σε μία κατηγορία.

Η F5J-GR, είναι κατά βάση κατηγορία Limited Motor Run, (LMR) δηλαδή έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την περιορισμένη λειτουργία μοτέρ για άνοδο.

Προτείνουμε, εκτός από το χρονικό φάκελλο των 30 δευτερολέπτων, να περιοριστεί ο αριθμός των στοιχείων σε δύο και επι πλέον με χωρητικότητα στα 2Ah-2,2 Ah, ώστε να περιοριστεί το μέγιστο ρεύμα που μπορούν να δώσουν (αντί της χωρητικότητας που δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί στον τεχνικό έλεγχο, θα ορίζεται μέγιστο βάρος πακέτου).
Τα νούμερα αυτά δεν είναι τυχαία, αφορούν τα ίδια πακέτα Lipo που βάζουμε σήμερα στην BF1-GR, άρα δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στον τομέα αυτόν.

Οπως ορθά αναπτύσσει και ο albatros, για να έχουμε το μέγιστο δύο άτομα στις αναγκαίες θέσεις κριτού/χρονομέτρη, ο αγώνας θα γίνει στην πράξη AULD.

Εδώ προτείνουμε να μπει μέγιστο όριο πτήσης τα 10 ή 15 λεπτά, για τους  προκριματικούς, και τα 20 ή 30 λεπτά για τους τελικούς γύρους, οπότε όσοι είναι εκείνη τη στιγμή στον αέρα, θα κατεβαίνουν υποχρεωτικά, θεωρούμενοι ισόβαθμοι, ώστε να μην καθυστερεί ο αγώνας.

Με αγώνα κατ' ελάχιστον 6 γύροι, και μέγιστο 10 γύροι, σίγουρα θα ξεχωρίσει ένας νικητής. Δεν μας ενδιαφέρει αν ισοβαθμήσουν σε άλλες θέσεις.

Ηδη τροποποιώ και τα κείμενα των κανονισμών, να συμπλεύσουν με τις παραπάνω προτάσεις.

Οι εισροή των ιδεών δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Ακόμα και ένας νέος στο χόμπυ, μπορεί να έχει μία απορία, ή μία πρόταση, που να οδηγήσει σε καλύτερη σύνθεση των κανονισμών.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Δευτέρα, 10 Νοέ 2008, 14:46:40
Γεια σας

Το  μόνο που θα πω τώρα είναι ένα μεγάλο ευχάριστο σε όλους

Η απαντήσεις ήρθαν πολλή γρήγορα
και τώρα κατάλαβα πραγματικά το λόγο
μια που μου εξηγήσατε σαφέστατα την χρήση του χρονοδιακόπτη,
όποτε συνεχίζω τις προπονήσεις αφού έχουμε  το ακουστικό χρονόμετρο πανό στο πομπό μέχρι να αποκτήσω και εγώ το χρονοδιακόπτη μοτέρ

Και η προσγειώσεις ακρίβειας πιστεύω ότι θα αναδείξουν κιάλλο αυτό που πραγματικά έχει προπονηθεί αρκετά ώστε να του δώσουν επιπλέον βαθμούς
 
Χαίραμε που μας  δίνετε σε όλους  εμάς τους νεότερος στο χόμπι τι δυνατότητα να γίνομαι καλύτερη και να μπουν εύκολα και άλλη  σε αυτή την κατηγορία


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Δευτέρα, 10 Νοέ 2008, 14:59:08
Καλησπέρα Kostas3d,

Καλή συνέχεια στην προπόνηση και αν έχεις κάποια πρόταση μην διστάσεις να την πείς.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Τρίτη, 25 Νοέ 2008, 14:41:20
Γεια σας
Μια διευκρίνηση ακόμα θα ήθελα
Θα επιτρέπετε χωριστή μπαταρία για το δεκτή BEC  για λογούς ασφάλειας του μοντέλου


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Τρίτη, 25 Νοέ 2008, 14:57:42
Καλησπέρα,

Σίγουρα δεν θα απαγορεύεται.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 25 Νοέ 2008, 17:54:56
Οχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά οι κανονισμοί μνημονεύουν ότι είναι ασφαλέστερο να υπάρχει.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Κυριακή, 30 Νοέ 2008, 18:21:29
Τελικά δεν καθυστερήσαμε ένα χρόνο. Κατετέθη εγκαίρως, και το Σάββατο 29/11 συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την συνέλευση των εκπροσώπων των αερομοντελιστικών σωματείων η πρόταση της Ε.Α.Α. για την τροποποίηση των κανονισμών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας F5J είναι τα εξής.

Μοτέρ ελεύθερο
Μπαταρία έως 3 στοιχεία, χωρητικότητα ελεύθερη, υπόκειται στην συνθήκη του λόγου μάζας μπαταρίας/μάζας μοντέλου, όπως στην BF1-GR
Ανοδος 20-30 δευτερόλεπτα με χρονοδιακόπτη, στην αρχή του χρόνου εργασίας. Το αν τελικά θα αφήσουμε τα 30 δευτερόλεπτα ή επιλέξουμε τα 20 δευτερόλεπτα θα αποφασιστεί μελλοντικά μετά από αγώνες.
Χρόνος εργασίας 10 ή 15 λεπτά με απόφαση του οργανωτή.
Δεν μετράει η ευστοχία ή ποιότητα της προσγείωσης.
Οποιο μοντέλο προσγειωθεί τελευταίο στο γκρουπ δεν παίρνει ποινή (0 β. ποινής), το αμέσως προηγούμενο ποινολογείται με 1 β. ποινής, το αμέσως προηγούμενο από αυτό με 2 β. ποινής κ.ο.κ.
Εάν στην λήξη του χρόνου εργασίας πετάνε ακομα δύο ή περισσότερα μοντέλα, η σειρά προσγείωσής τους γίνεται με υπολογισμό  του λόγου μάζας της μπαταρίας/σκάφους. Αυτό με τον μικρότερο λογο θεωρείται ότι προσγειώθηκε πρώτο.

Με αυτές τις προδιαγραφές, ναι μεν ένα μοντέλο με ισχυρή μπαταρία μπορεί να ανέβει ψηλότερα, αλλά αν ένα άλλο που πετυχαίνει τον ίδιο στόχο (να παραμείνει στον αέρα όλο τον διαθέσιμο χρόνο εργασίας) έχει ελαφρύτερη αναλογικά μπαταρία, βγαίνει σε καλύτερη θέση.
Τα μικρά μοντέλα ανέρχονται ταχύτερα αλλά αν περάσουν κάποιο ύψος δεν τα βλέπει κανείς. Και πάλι αν θέλουν να είναι συναγωνίσιμα με τα μεγάλα, πρέπει να έχουν και αυτά αναλογικά μπαταρία μικρής μάζας, με μικρότερο ρεύμα εκφόρτισης.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: albatros στις Δευτέρα, 1 Δεκ 2008, 08:49:14
Πολύ καλή πρόταση.Συνδοιάζει όλες τις απόψεις και προάγει την θερμική πτήση.
Δεν μένει παρά να γίνουν δοκιμαστικοί αγώνες για να δούμε τις λεπτομέριες.
Πιστευω ότι σύντομα θα καθιερωθεί ώς ο αγώνας των ηλεκτρικών ανεμοπτέρων!


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Δευτέρα, 1 Δεκ 2008, 13:18:25
Καλημέρα,

Η εξέλιξη αυτών των κανονισμών, είναι ένα καλό παράδειγμα τι μπορεί να γίνει με την συνεργασία και την καλή διάθεση.

Οσοι ενδιαφέρονται να δούν την παρουσίαση σε powerpoint που ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνάντηση, να στείλουν PM με το email τους.

Αντώνης Παπαδόπουλος
 


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Δευτέρα, 1 Δεκ 2008, 13:40:42
Καλημέρα,

Η εξέλιξη αυτών των κανονισμών, είναι ένα καλό παράδειγμα τι μπορεί να γίνει με την συνεργασία και την καλή διάθεση.

Οσοι ενδιαφέρονται να δούν την παρουσίαση σε powerpoint που ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνάντηση, να στείλουν PM με το email τους.

Αντώνης Παπαδόπουλος
 

και εγώ το θέλω ...


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Captain-Nemo στις Τρίτη, 2 Δεκ 2008, 23:15:35
Τελικά δεν καθυστερήσαμε ένα χρόνο. Κατετέθη εγκαίρως, και το Σάββατο 29/11 συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την συνέλευση των εκπροσώπων των αερομοντελιστικών σωματείων η πρόταση της Ε.Α.Α. για την τροποποίηση των κανονισμών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας F5J είναι τα εξής.

Μοτέρ ελεύθερο
Μπαταρία έως 3 στοιχεία, χωρητικότητα ελεύθερη, υπόκειται στην συνθήκη του λόγου μάζας μπαταρίας/μάζας μοντέλου, όπως στην BF1-GR
Ανοδος 20-30 δευτερόλεπτα με χρονοδιακόπτη, στην αρχή του χρόνου εργασίας. Το αν τελικά θα αφήσουμε τα 30 δευτερόλεπτα ή επιλέξουμε τα 20 δευτερόλεπτα θα αποφασιστεί μελλοντικά μετά από αγώνες.
Χρόνος εργασίας 10 ή 15 λεπτά με απόφαση του οργανωτή.
Δεν μετράει η ευστοχία ή ποιότητα της προσγείωσης.
Οποιο μοντέλο προσγειωθεί τελευταίο στο γκρουπ δεν παίρνει ποινή (0 β. ποινής), το αμέσως προηγούμενο ποινολογείται με 1 β. ποινής, το αμέσως προηγούμενο από αυτό με 2 β. ποινής κ.ο.κ.
Εάν στην λήξη του χρόνου εργασίας πετάνε ακομα δύο ή περισσότερα μοντέλα, η σειρά προσγείωσής τους γίνεται με υπολογισμό  του λόγου μάζας της μπαταρίας/σκάφους. Αυτό με τον μικρότερο λογο θεωρείται ότι προσγειώθηκε πρώτο.

Με αυτές τις προδιαγραφές, ναι μεν ένα μοντέλο με ισχυρή μπαταρία μπορεί να ανέβει ψηλότερα, αλλά αν ένα άλλο που πετυχαίνει τον ίδιο στόχο (να παραμείνει στον αέρα όλο τον διαθέσιμο χρόνο εργασίας) έχει ελαφρύτερη αναλογικά μπαταρία, βγαίνει σε καλύτερη θέση.
Τα μικρά μοντέλα ανέρχονται ταχύτερα αλλά αν περάσουν κάποιο ύψος δεν τα βλέπει κανείς. Και πάλι αν θέλουν να είναι συναγωνίσιμα με τα μεγάλα, πρέπει να έχουν και αυτά αναλογικά μπαταρία μικρής μάζας, με μικρότερο ρεύμα εκφόρτισης.

Καλησπέρα

Ο λόγος  βαρους μπαταρίας/ μοντέλου μετράει μόνο στην περιπτωση που μείνουν περισσότερα απο ενα μοντέλα μετά το χρόνο εργασίας?

 χρονοδιακόπτης σημαίνει οτι σε περίπτωση ανάγκης μετα τα 30 " δεν επαναενεργοποιείται?



Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Τετάρτη, 3 Δεκ 2008, 07:57:52
Καλημέρα Captain Nemo,

Ναι ο λόγος μετρά μόνο σε αυτή την περίπτωση. Ετσι μετρά και τώρα στην άλλη υπάρχουσα κατηγορία.

Ο χρονοδιακόπτης στην φάση αυτή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τον GRELE, έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει και μετά τα 30 δεύτερόλεπτα. Σε αυτή όμως την περίπτωση θα υπάρχει ειδική ένδειξη (led) που θα σε μηδενίζει για τον γύρο αυτό ή για να είμαστε στο πνεύμα του κανονισμού θα σου δίνει το μέγιστο βαθμό ποινής.

Επειδή η κατηγορία είναι κυρίως ανεμοπορική και όχι ηλεκτρική, και επειδή τα ανεμόπτερα δεν έχουν δυνατότητα χρήσης μοτέρ, υπάρχει η σκέψη η δυνατότητα αυτή να μην υπάρχει ή με κάποιο jumper να απερνεργοποιείται για τον αγώνα.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 3 Δεκ 2008, 08:16:16
Ο χρονοδιακόπτης θα μπορούσε να έχει over-ride, αλλά εκεί θα άρχιζαν τα προβλήματα με το αν ενεργοποιήθηκε ή όχι στην πτήση. Οι πολλαπλές ενδείξεις του led θα μπέρδευαν τα πράγματα. Ετσι η απόφαση είναι ότι δεν θα έχει δυνατότητα λειτουργίας το μοτέρ μετά την λήξη του χρονοδιακόπτη.

Μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για ανεμόπτερα. Αν πετάγαμε την καθαρόαιμη F3J, τι θα λέγαμε που δεν έχει μοτέρ; Να βάλουμε ένα μοτέρ μήπως στην προσγείωση το χρειαστούμε;
 


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: gliderguider στις Τετάρτη, 3 Δεκ 2008, 08:39:55
Ασφαλώς και δεν πρέπει να μπορεί να επαναλειτουργήσει το μοτέρ μετά τα 30΄΄. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για το μοντέλο του και πού και πώς θα το προσγειώσει. Θυμάμαι, σε αγώνα τύπου F3F πρίν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αγωνιζόμενο πού δεν χρησιμοποιούσε βέβαια το μοτέρ στη διάρκεια της πτήσης αλλά, μόλις τελείωνε η πτήση του, το προσγείωνε όμορφα με λίγο μοτέρ κοντά του. Οι υπόλοιποι τρέχαμε να τα μαζέψουμε από το παρακείμενο φρεσκοοργωμένο χωράφι με διάφορες μικροζημιές. Ακόμη, είχε την ασφάλεια ότι σε περίπτωση που ο αέρας έκοβε ξαφνικά, δεν θα το έχανε στη θάλασσα (όποιος έχει πετάξει slope στο Αγγελοχώρι καταλαβαίνει τι εννοώ).

gliderguider


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: GRELE στις Τετάρτη, 3 Δεκ 2008, 09:52:14
Αγαπητοι φιλοι
Το εαν θα υπαρχει η δυνατοτητα επανεργοποιησης του μοτερ μετα τα 30'' ειναι κατι που πιστευω οτι βοηθα στην προπονηση περισσοτερο οπως υποδεικνυει ο gliderguider .
Η διαφορα ενδειξης συνισταται στο οτι το LED θα αναβοσβυνει αντι να ειναι μονιμως αναμμενο.
Δεν χρειαζεται jumper  για να γινει η επιλογη της δυνατοτητας αυτης  αλλα απλα να μην βυσματωθει το καναλι απεμπλοκης.

Βασιλης Παπαδοπουλος


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Τετάρτη, 3 Δεκ 2008, 11:54:46
Καλημέρα και πάλι,

Ο Βασίλης - GRELE - είναι εκείνος που έβαλε σε τάξη κάποιες σκόρπιες σκέψεις και ιδέες, και αφού μελέτησε, στην συνέχεια σχεδίασε και  κατασκεύασε το πρώτο timer και το δοκίμασε κιόλας με επιτυχία.

Και για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, χωρίς την βοήθεια του, οι όποιες σκέψεις και να υπήρχαν για την F5J GR, θα έμεναν σε αυτό το στάδιο.

Βασίλη ευχαριστούμε.

Αντώνης Παπαδόπουλος 


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: gliderguider στις Τετάρτη, 3 Δεκ 2008, 14:37:59
Ο κανονισμός που παρουσιάζεται είναι κατά τη γνώμη μου πολύ καλός και όσο πιό δίκαιος μπορεί να γινει. Ειναι, σε μεγάλο βαθμό, συναγωνισμός στην κλασική πτήση-αναζήτηση θερμικών και όχι ένας διαγωνισμός προσγείωσης ακοντίου και δυναμικότητας πορτοφολιού, όπως έχει καταντήσει η F3J, που αλλοιώς ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Φυσικά υπάρχουν και τα ακριβά μοντέλα και setup, κάποιος όμως που δεν θα θέλει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη μπορεί να διαλέξει ένα σχετικά οικονομικό μοντέλο, ή ακόμη και να το κατασκευάσει μόνος του.
Μπράβο και στον Βασίλη (grele) για τη σχεδίαση και κατασκευή του timer.
Αναμένουμε την προκήρυξη του πρώτου αγώνα, για να δούμε και πώς όλα αυτά θα εφαρμοστούν στην πράξη.

gliderguider


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Δευτέρα, 9 Φεβ 2009, 11:06:32
Καλημέρα σε Όλους . Πράγματι πολύ ενδιαφέρον ...

Ήθελα να ρωτήσω μερικά πραγματάκια ... :

* Υπάρχει περιορισμός στα Watts που χρησιμοποιεί κάποιος ? Απο ότι κατάλαβα όχι έ ? Δλδ απ'τα 3 στοιχεία LiPo , θα μπορούσαμε να 'τραβάμε' και 60-70 Αμπέρ π.χ. ... πάντα βέβαια για το χρόνο που μας δίνεται ... άρα και ο έλικας ελεύθερος κλπ ... ?
* Για το σκάφος όλα ελεύθερα , Βάρη , Εκπέτασμα κλπ ... ?

Αλλά ίσως ρωτάω βλακείες άν δέν δώ πρώτα την παρουσίαση στο Power Point . Παρακαλώ άν θέλετε στείλτε τη στο Mail ... :  grwings1@yahoo.gr  

Με Τιμή , DM


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Δευτέρα, 9 Φεβ 2009, 13:25:33
Αγαπητέ συναθλητή Απόστολε,

πράγματι το σκάφος, το μοτέρ, η έλικα και τα αμπέρ (watts) που μπορεί να δώσει η μπαταρία είναι ελεύθερα.

Περιορισμός είναι τα 3 στοιχεία (μέγιστο), και τα 20 δευτερόλεπτα ανόδου (μέγιστο). Ο αλυτάρχης θα επιλέξει χρόνο εργασίας 10 ή 15 λεπτά.

Εδώ υπεισέρχεται η μελέτη από τον αθλητή, πόσο μεγάλο να είναι το μοντέλο, για να φαίνεται από μακρυά, ή πόσο μικρό θα είναι για να έχει μικρή αντίσταση και να ανέβει ψηλότερα στην πρώτη φάση, τι αεροτομή θα έχει, πόσα στοιχεία και τι χωρητικότητα θα επιλέξει.

Και το μοτέρ είναι επίσης ελεύθερο, απλά επισημαίνω κάτι που ίσως φίλοι δεν κατέχουν, ότι δεν είναι το μοτέρ που ανεβάζει το μοντέλο στο ζητούμενο ύψος, αλλά η διάθεσή μας να δώσουμε "τόσα" watts στο μοτέρ. Το μοτέρ απλά μετατρέπει την εισερχόμενη ισχύ σε περιστροφή του άξονα, με τον λόγο απόδοσής του στην περιοχή στροφών που θα γυρίζει. Μικρότερο μοτέρ δεν θα αντέξει μεγάλα watts, ενώ μεγαλύτερο μοτέρ από το ιδανικό, δεν θα προσφέρει τίποτε περισσότερο, απλά βάρος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται βοηθός για την απογείωση. Ιδίως αν φυσάει άνεμος.

Αναφέρεις αν μπορούμε να τραβήξουμε από την μπαταρία 60 και 70 αμπέρ. (11 volts x 70 A = 770 watts) Ακόμα και 100 Αμπέρ. Γιατί όχι;
Ομως αυτό συνεπάγεται μεγάλη χωρητικότητα. Αν θέλεις πραγματικά να βγεις νικητής, δεν πρέπει να έχεις βαρύτερη (ποσοστιαία) μπαταρία από τους άλλους καλούς συναγωνιζόμενους.

Το θέμα δεν είναι να ανέβεις ψηλότερα, με μεγαλύτερη ισχύ, αλλά να κρατηθείς στον αέρα από μικρότερο ύψος, που θα ανέβεις με μικρότερη ισχύ. Αλλιώς ο αγώνας θα ήταν αγώνας  Watts.   


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: albatros στις Τρίτη, 10 Φεβ 2009, 09:17:17
Τα πρωτα συμπεράσματα θα βγουν στον τοπικό αγώνα F5j-GR της ΕΑΘ στις 17 Μαίου στο καινούριο μοντελοδρόμιο μας.
Υπάρχουν κάποιες επιπλέον σκέψεις οι οποίες θα δοκιμαστούν στον συγκεκριμένο αγώνα.
Εις αναμονή λοιπόν των συμπερασμάτων!


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 10 Φεβ 2009, 10:40:25
Τα πρωτα συμπεράσματα θα βγουν στον τοπικό αγώνα F5j-GR της ΕΑΘ στις 17 Μαίου στο καινούριο μοντελοδρόμιο μας.
Υπάρχουν κάποιες επιπλέον σκέψεις οι οποίες θα δοκιμαστούν στον συγκεκριμένο αγώνα.
Εις αναμονή λοιπόν των συμπερασμάτων!

Αν δεν αποτελούν κρατικό μυστικό, μήπως ήταν δυνατόν να ανακοινώσετε αυτές τις επι πλέον σκέψεις?


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Τρίτη, 10 Φεβ 2009, 10:49:01
Περιμέναμε λοιπόν με αγωνιά τα πρώτα αποτελέσματα
Εγώ πόντος ακόμα πιστεύω ότι
και η προσγείωση ακριβείας θα έδινε ακόμα ένα προβάδισμα σε όποιο έχει κάνει αρκετή προπόνηση
 ώστε να έχει και καλύτερη βαθμολογία
 αλλά και η αδρεναλίνη ανεβασμένη μέχρι τελικής πτώσης :devil:
Και ένα ακόμα είναι οριστικό το 20sec  μοτέρ


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: albatros στις Τρίτη, 10 Φεβ 2009, 13:07:40
Σαφώς και δεν είναι μυστικά φίλε Γιάννη ,απλώς θα δούμε στην πραξη κάποιες λεπτομέρειες και μετά  αν χρειαστεί μπορεί να συζητηθούν.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 10 Φεβ 2009, 13:36:15
Περιμέναμε λοιπόν με αγωνιά τα πρώτα αποτελέσματα
Εγώ πόντος ακόμα πιστεύω ότι
και η προσγείωση ακριβείας θα έδινε ακόμα ένα προβάδισμα σε όποιο έχει κάνει αρκετή προπόνηση
 ώστε να έχει και καλύτερη βαθμολογία
 αλλά και η αδρεναλίνη ανεβασμένη μέχρι τελικής πτώσης :devil:
Και ένα ακόμα είναι οριστικό το 20sec  μοτέρ

Αγαπητέ Κώστα,

για να οργανωθεί η προσγείωση ακριβείας σε ένα γκρουπ με 8-10 διαγωνιζόμενους, χρειάζεται φαρδύ γήπεδο, να δεχθεί τους στόχους ανά 15 μέτρα τον καθένα. Το γήπεδο αυτό, δεν υπάρχει σε κάθε μεριά της Ελλάδας, άρα δεν πρέπει να είναι απαραίτητο για τη διοργάνωση του αγώνα.

Αν είχες μία φορά την εμπειρία από την ταλαιπωρία του περπατήματος στον μακρυνό στόχο 150 μέτρα, μετά πίσω, για να πετάξεις την επόμενη πτήση από τον διπλανό στόχο κ.ο.κ., θα καταλάβαινες ότι αυτό δεν είναι επιθυμητό για πολλούς,

Η μέτρηση της απόστασης προσγείωσης, χρειάζεται μεζούρα, μία σε κάθε θέση, και από ένα κριτή/χρονομέτρη για να εκτελέσει τα καθήκοντα όπως στην F3J.

Τα ηχητικά σήματα δεν ακούγονται στις μακρυνές θέσεις και χρειάζεται μεγαφωνική εγκατάσταση επί του εδάφους σε απόσταση έως τον τελευταίο στόχο.

Χωρίς την δοκιμασία της προσγείωσης, ο αγώνας στήνεται σε μικρό γήπεδο, από ένα άτομο.

Οσο για την ανεβασμένη αδραναλίνη, δεν χρειάζεται η ακρίβεια προσγείωσης , δούλεψε για μιά φορά ένα χαμηλό θερμικό σε ύψος 10 μέτρων για να κερδίσεις μερικά δευτερόλεπτα, και θα δεις αδρεναλίνη.

Το μοτέρ θα είναι στα 20 δευτερόλεπτα για τους αγώνες του 2009. Οχι μόνο δεν χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα, αλλά πιστεύω ότι του χρόνου θα γίνει πρόταση για μείωση αυτού του χρόνου.
Σε πτήσεις προπόνησης μοντέλο 3 μέτρων, με ισχύ περίπου 220 watts, ανέβηκε ψηλότερα απο ότι θα ανέβαινε με τα 150 μέτρα νήματος αν ήταν καθαρόαιμο F3J, (που είναι και το ζητούμενο) και έπιασε χωρίς κόπο το δεκάλεπτο.
Φανταστείτε πόσο ψηλά θα ανέβουν με μέσο όρο 600 watts (10 Volts x 60 A).


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Τετάρτη, 11 Φεβ 2009, 11:23:51
Ωραία , ωραία , απαντήθηκαν πολλά και εύκολα ...

Να συμφωνήσω για την Ακρίβεια προσγείωσης σε στόχους ότι περιπλέκει κατά πολύ τη Διοργάνωση και πλησιάζει σε F3 κατηγορίες , εκτός και άν ακολουθήσουμε κάτι απλό , όπως π.χ. να προσγειώνεται το μοντέλο κάπως κοντά στον αθλητή ... αλλά πάλι όχι , θα πούνε μερικοί ήταν 6 μέτρα και όχι 5 άρα πάλι μέτρημα θέλει !

Για τα Watts ρώτησα γιατί μερικοί θα σκεφτούνε(με) ότι μπορεί να βάλουν πιό μικρή ακριβώς μπαταρία και να τη ΄λιώσουν' . Άν είναι να βγείς Νικητής , άς αντέξει και 5-6 φορές η μπαταρία ...  ;)
Είχα καταλάβει ότι η Πιό ελαφριά μπαταρία Αναλογικά κερδίζει γιαυτό ρώτησα ...  :)   

Δηλαδή άν έρθει κάποιος με κανένα Απλό Φελιζολένιο στα 1,8 έως 2 μέτρα δέν πειράζει έ ?  ...  :)


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Τετάρτη, 11 Φεβ 2009, 11:40:09
Όταν φυσάει αέρας στην F3J , νομίζω οι αθλητές 'φορτώνουν' το σκάφος με βάρος για καλύτερο 'penetration' . Απο ότι θυμάμαι ζορίζει πολύ η κατάσταση και στην πετονιά για την άνοδο , και το μοντέλο βγαίνει σάν 'βουρλισμένο' και μάλλον σε μεγαλύτερο ύψος ... Δλδ , εδώ που τα λέμε , απλά κόντρα κρατάς απο ένα σημείο και μετά γιατί η δύναμη στη πετονιά γίνεται Απίστευτη . Και είναι και δύο άτομα που 'τραβάνε' ... !

Στο ηλεκτρικό ανεμόπτερο , ο αέρας βέβαια πάλι καλό θα κάνει . Θα ανεβαίνεις πιό γρήγορα 'κόντρα' .

Άν υποθέσουμε ότι η μπαταρία μας είναι στο ΚΒ , θα μπορούσαμε να έχουμε και μιά 'Βαριά' μπαταρία για τον αέρα (3S πάλι βέβαια) ?
Άν δέν είναι στο ΚΒ , θα μπορούμε να ζυγίσουμε ανάλογα ?


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Τετάρτη, 11 Φεβ 2009, 11:45:39
Ά , και να μήν ξεχνιόμαστε ... Καλό θα ήταν να φάμε και κανένα σουβλάκι τσάμπα απ'την Ομοσπονδία ...  :laugh:

Θα έλεγα ... 6-7 τη μέρα ο κάθε αθλητής είναι καλά ... Και κανένα αναψυκτικό ...  ;)


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 11 Φεβ 2009, 12:26:50
Όταν φυσάει αέρας στην F3J , νομίζω οι αθλητές 'φορτώνουν' το σκάφος με βάρος για καλύτερο 'penetration' . Απο ότι θυμάμαι ζορίζει πολύ η κατάσταση και στην πετονιά για την άνοδο , και το μοντέλο βγαίνει σάν 'βουρλισμένο' και μάλλον σε μεγαλύτερο ύψος ... Δλδ , εδώ που τα λέμε , απλά κόντρα κρατάς απο ένα σημείο και μετά γιατί η δύναμη στη πετονιά γίνεται Απίστευτη . Και είναι και δύο άτομα που 'τραβάνε' ... !

Στο ηλεκτρικό ανεμόπτερο , ο αέρας βέβαια πάλι καλό θα κάνει . Θα ανεβαίνεις πιό γρήγορα 'κόντρα' .

Άν υποθέσουμε ότι η μπαταρία μας είναι στο ΚΒ , θα μπορούσαμε να έχουμε και μιά 'Βαριά' μπαταρία για τον αέρα (3S πάλι βέβαια) ?
Άν δέν είναι στο ΚΒ , θα μπορούμε να ζυγίσουμε ανάλογα ?

Ας αρχίσω εξηγώντας τι ακριβώς κάνει η προσθήκη βάρους, διατηρώντας το ίδιο κέντρο βάρους. Η γωνία ολίσθησης του ανεμόπτερου διατηρείται ίδια, απλά αυξάνεται η ταχύτητα ολίσθησης. Η ταχύτητα ολίσθησης αναλύεται σε δύο συνιστώσες, μία οριζοντια (που είναι η κάλυψη εδάφους), και μία κατακόρυφα που είναι ο βαθμός καθόδου.
Αυτό σημαίνει ότι αυξάνοντας την ταχύτητα πτήσης, με προσθήκη βάρους, ναι μεν το ανεμόπτερο καλύπτει έδαφος πετώντας κόντρα στον άνεμο, αλλά κατεβαίνει γρηγορώτερα στο έδαφος.
Το πόσο παραπανίσιο βάρος βάζουμε εξαρτάται από την ένταση του ανέμου, και μπορεί να είναι έως και 50% του γυμνού βάρους απογείωσης.
Το αν το "έρμα" είναι μολύβι ή μπαταρία δεν έχει σημασία, όλα τα δικά μου ανεμόπτερα έχουν χώρο ακριβώς συμμετρικά στο κέντρο βάρους για προσθήκη έρματος σε πλάκες από μολύβι.


Ο λόγος που οι δύο τραβηχτές στο F3J ζορίζονται όταν φυσάει άνεμος, δεν είναι αυτό καθ'εαυτό το βάρος του ανεμόπτερου, αλλά το ότι λόγω βάρους, ο βαθμός ανόδου είναι μικρότερος.
Η απογείωση γίνεται αρχικά με το φτερό κάθετα στον πνέοντα άνεμο, για να το σπρώξει προς τα πίσω, και να τεντώσει το νήμα όσο παίρνει.
Μετά μειώνουμε σταδιακά την γωνία προσβολής, και το ανεμόπτερο επιταχύνει προς τα εμπρός, έως το σημείο που θα το βυθίσουμε για να απαγκιστρωθεί, και να ζουμάρει σε extra ύψος. Μόνον εκεί παίζει ρόλο η φόρτιση του αεροπλάνου, το βαρύτερο έχει μεγαλύτερη κινητική ενέργεια και κερδίζει ύψος. Αλλά όλη η φάση της ανόδου παίρνει μεγαλύτερο χρόνο.

Το δεύτερο  θέμα που θέλω να εξηγήσω, είναι η διαφορά της γωνίας ανόδου και του βαθμού ανόδου.
Οταν φυσάει άνεμος, ένα μηχανοκίνητο αεροπλάνο ανεβαίνει με τον ίδιο βαθμό ανόδου, αλλά επειδή δεν απομακρύνεται γρήγορα από κοντά μας, το βλέπουμε να ανεβαίνει πιό απότομα από ότι χωρίς άνεμο. Αν και έχει την ίδια γωνία ανόδου, στα μάτια του παρατηρητή, φαίνεται να έχει μεγαλύτερη γωνία της ανόδου.
Το βαρύτερο αεροπλάνο θα υποφέρει στην άνοδο αφού μειώνεται ο βαθμός ανόδου.
Η άνοδος δεν βασίζεται στην άντωση των φτερών, αλλά στην περίσεια ισχύος. Ενα καλό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει είναι η κατακόρυφη άνοδος. (ούτως ή άλλως τα ανεμόπτερα στην F5J-GR κάθετα θα ανεβαίνουν).
Η έλξη της έλικας ανταγωνίζεται το βάρος. Οσο βαρύτερο το σκάφος, τόσο πιό μεγάλη έλξη χρειάζεται, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ισχύ.
Οσο πιό γρήγορα θέλουμε να ανέβει, τόσο μεγαλύτερο γινόμενο στροφών * βήματος θα χρειαστούμε που και πάλι μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ισχύ.

Τέλος διευκρινίζω ότι στον αγώνα τα τρία στοιχεία Lipo είναι το μέγιστο επιτρεπτό. Επιτρέπονται φυσικά και τα δύο στοιχεία. (αν και επιτρέπεται και ένα στοιχείο κανείς δεν θα το κάνει)


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 11 Φεβ 2009, 12:39:11
Ωραία , ωραία , απαντήθηκαν πολλά και εύκολα ...

Να συμφωνήσω για την Ακρίβεια προσγείωσης σε στόχους ότι περιπλέκει κατά πολύ τη Διοργάνωση και πλησιάζει σε F3 κατηγορίες , εκτός και άν ακολουθήσουμε κάτι απλό , όπως π.χ. να προσγειώνεται το μοντέλο κάπως κοντά στον αθλητή ... αλλά πάλι όχι , θα πούνε μερικοί ήταν 6 μέτρα και όχι 5 άρα πάλι μέτρημα θέλει !

Για τα Watts ρώτησα γιατί μερικοί θα σκεφτούνε(με) ότι μπορεί να βάλουν πιό μικρή ακριβώς μπαταρία και να τη ΄λιώσουν' . Άν είναι να βγείς Νικητής , άς αντέξει και 5-6 φορές η μπαταρία ...  ;)
Είχα καταλάβει ότι η Πιό ελαφριά μπαταρία Αναλογικά κερδίζει γιαυτό ρώτησα ...  :)   

Δηλαδή άν έρθει κάποιος με κανένα Απλό Φελιζολένιο στα 1,8 έως 2 μέτρα δέν πειράζει έ ?  ...  :)

Δεν πειράζει που απαντάω στα μηνύματά σου με λάθος σειρά.

Πράγματι, το μόνο μειονέκτημα του αγώνα όπως τον έχουμε ξεκινήσει είναι ότι κάποιος που ρίχνει χρήματα μπορεί να έχει περισσότερες μπαταρίες "προς καταστροφή" και να εξασφαλίζει σε κάθε πτήση τον καλύτερο λόγο μάζας.
Αυτό θα διορθωθεί όταν βρούμε τους κατάλληλους ελεγκτές ύψους, οπότε δεν θα έχει σημασία η ισχύς ανόδου και το βάρος της μπαταρίας.

Σίγουρα δεν έχει σημασία ο τύπος και το μέγεθος του ανεμόπτερου. Θέλω να πιστεύω όμως ότι η συμμετοχή θα γίνεται με σοβαρό σκοπό, όχι απλά "καλύτερα να πετάμε, παρά θεατές".

Τα μικρά σε επιφάνεια ανεμόπτερα παίρνουν μεγαλύτερο ύψος με την ίδια ισχύ, αλλά δεν φαίνονται ψηλά ή μακρυά. Αντίθετα τα μεγάλης επιφάνειας ανεμόπτερα θα ανέβουν σε χαμηλότερο ύψος με την ίδια ισχύ, αλλά μπορούν να ακολουθήσουν ένα θερμικό μακρυά ή ψηλά χωρίς να χάσουμε την οπτική επαφή. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ότι νομίζει ότι τον βολεύει καλύτερα.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Τετάρτη, 11 Φεβ 2009, 13:08:47
Πολύ ωραία Κε Γιάννη . Ειδικά η εξήγηση με τη Γωνία και το Βαθμό Ανόδου μου άρεσε πολύ !!
Δλδ όταν φυσά , απλά Δέν απομακρύνεται το μοντέλο το ίδιο , γιαυτό και το βλέπω να ανεβαίνει 'καρφί' απο πάνω μου ... Πολύ Σωστά . Δέν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι !

Σοβαρό σκοπό θα έχει η συμμετοχή μας σίγουρα , απλά μερικοί Δέν μπορούν να διαθέσουν και πάρα πολλά . Γιαυτό προτιμούμε και τις -GR κατηγορίες ...
Θυμήθηκα εκείνον τον Εγγλέζο που επέμενε να 'κατεβαίνει' στην F3J με ιδιοκατασκευή μοντέλα ...  :)


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 11 Φεβ 2009, 14:01:19
Σοβαρό σκοπό θα έχει η συμμετοχή μας σίγουρα , απλά μερικοί Δέν μπορούν να διαθέσουν και πάρα πολλά . Γιαυτό προτιμούμε και τις -GR κατηγορίες ...
Θυμήθηκα εκείνον τον Εγγλέζο που επέμενε να 'κατεβαίνει' στην F3J με ιδιοκατασκευή μοντέλα ...  :)

Συμφωνώ, ότι υπάρχουν και φίλοι που αγαπάνε την κατηγορία, αλλά δεν μπορούν να διαθέσουν πάρα πολλά. Διαφωνώ όμως στο ότι χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα.
΄
Παράδειγμα: Κιτ ξύλινο, Riser 100 με άνοιγμα 250 ή κιτ ξύλινο Paragon με άνοιγμα 300 εκατοστά, κοστίζουν περίπου 200 ευρώ. Κατασκευή από σχέδιο των ίδιων περίπου 100 ευρώ. Μοτέρ brushless 90 ευρώ.

Απλά θεωρώ ότι το σκάφος που θα συμμετέχει θα έχει την ικανότητα να πιάσει τα 10 λεπτά όπως και τα άλλα, άσχετα αν τελικά δεν το επιτύχει.

Οσο για τις ιδιοκατασκευές βρήκες το κουμπί μου. Τον τελευταίο καιρό συνέχεια μετατρέπω φτερά και φτιάχνω ατράκτους από κοντρα πλακέ (μπροστά) και carbon καλάμι ψαρέματος (πίσω).

Προς όλους: Μη ξεχνάτε ότι πλέον τρέχουμε σε δύο κατηγορίες ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Η μία είναι F5-GR-BF1 με στόχο την παραμονή σε πτήση 30 λεπτών με την ελαφρύτερη (αναλογικά) μπαταρία, και η άλλη η F5J-GR με στόχο την παραμονή σε πτήση 10 ή 15 λεπτών, μετά από μία μοναδική άνοδο 20 δευτερολέπτων.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 16:49:09
Χμμμ ... carbon καλάμι ψαρέματος ... κάποιοι θέλουν λίγες ακόμη λεπτομέρειες Κε Γιάννη ...  :)

Πάντως τα 2 μέτρα εκπέτασμα επιτρέπονται έτσι ? Άλλωστε θα κριθούν οι αθλητές βάση της αναλογίας των Βαρών σκάφους και μπαταρίας ...

Δηλαδή άν κάποιος θέλει και μπορεί , θα μπορούσε να έρθει και με 5μετρο σωστά ? Αρκεί να έχει 3S LiPo Πάντα ... Τώρα θα μου πείς , σε 20 δεύτερα πού να ανέβει το τεράστιο 5μετρο ...

Θα μπορούσαν να συγχωνευτούν οι δύο κατηγορίες στην ίδια μέρα/μέρες ? Δλδ , όσοι τελειώνουν απ'το 10λεπτο να 'τρέχουν' για το μισάωρο ...  :D 
Λέω απλά μήπως μαζευτούν πολλοί και έχουμε ... Αδρεναλίνη (λίγη παραπάνω απ'το χαμηλό θερμικό  :) ) .

Πάντως άν τελικά έρθω και συμμετέχω , θα ήθελα να βοηθήσω με όποιο τρόπο νομίζει η Ομοσπονδία ή η ΕΑΑ ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος ... Να τρέχω να φέρω νερά , σουβλάκια κλπ ...  ;)


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 16:54:51
Ερώτηση ... σε ένα 2,5μετρο , ανά 100 Watts Καταναλισκόμενης Ισχύος , περίπου πόσο Βάρος θα αναλογούσε για , σχεδόν κατακόρυφη επίδοση ?

Τί έλικα προτείνεται για ένα 2,5μετρο (πτυσσόμενο - Folding πάντα) και να γυρνά με τί στροφές ?

Κε Γιάννη , το 3μετρο μοντέλο που αναφέρετε ότι με 220 Watts ανεβαίνει σε ύψος Βιντσιού , πόσο ζυγίζει Συνολικά ?


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 18:19:37
Χμμμ ... carbon καλάμι ψαρέματος ... κάποιοι θέλουν λίγες ακόμη λεπτομέρειες Κε Γιάννη ...  :)

Πάντως τα 2 μέτρα εκπέτασμα επιτρέπονται έτσι ? Άλλωστε θα κριθούν οι αθλητές βάση της αναλογίας των Βαρών σκάφους και μπαταρίας ...

Δηλαδή άν κάποιος θέλει και μπορεί , θα μπορούσε να έρθει και με 5μετρο σωστά ? Αρκεί να έχει 3S LiPo Πάντα ... Τώρα θα μου πείς , σε 20 δεύτερα πού να ανέβει το τεράστιο 5μετρο ...

Θα μπορούσαν να συγχωνευτούν οι δύο κατηγορίες στην ίδια μέρα/μέρες ? Δλδ , όσοι τελειώνουν απ'το 10λεπτο να 'τρέχουν' για το μισάωρο ...  :D 
Λέω απλά μήπως μαζευτούν πολλοί και έχουμε ... Αδρεναλίνη (λίγη παραπάνω απ'το χαμηλό θερμικό  :) ) .

Πάντως άν τελικά έρθω και συμμετέχω , θα ήθελα να βοηθήσω με όποιο τρόπο νομίζει η Ομοσπονδία ή η ΕΑΑ ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος ... Να τρέχω να φέρω νερά , σουβλάκια κλπ ...  ;)

Αγαπητέ Απόστολε, πολύ το τριγυρνάς, και φαίνεται ότι θέλεις να λάβεις μέρος, Εμπρός λοιπόν σε περιμένουμε ως αθλητή, και όχι ως "σερβιτόρο"

Οι δύο κατηγορίες δεν μπορούν να συγχωνευτούν , γιατι το χρονοδιάγραμμα καθεμιάς είναι μεγάλο.
Ο στόχος είναι να τελειώσουν την πρώτη μέρα (Σάββατο) τα προκριματικά, και τη δεύτερη μέρα (Κυριακή) τα τελικά έως το μεσημέρι, ώστε να μπορέσουν να φύγουν και να ταξιδέψουν αυτοί που έρχονται από μακρυά.

Για την F5J-GR έχουμε προβλέψει για δύο γκρουπ περίπου μία (1) ώρα για τεχνικό έλεγχο και από μια ώρα (1) για κάθε γύρο (5 γύροι), άρα θέλουμε 6 - 6,5 ώρες την πρώτη ημέρα, σ'αυτές περιλαμβάνονται και άνετα διαλείμματα (καθυστερήσεις), που συνήθως ζητάμε εμείς οι αθλητές (ιδίως για να φορτίσει κάποιος την μπαταρία του). Αν ξεκινήσει ο τεχνικός έλεγχος στις 10:30 θα τελειώσουμε στις 17:00.
Την επόμενη ημέρα οι 5 γύροι των τελικών (όλοι οι προκριθέντες σε ένα γκρουπ) θα χρειαστούν μαζί με την έκδοση αποτελεσμάτων και την τελετή απονομής τρείς και μισή (3,5) ώρες Αν ξεκινήσουμε στις 10:00 θα τελειώσουμε στις 13:30.

Εδώ υπεισέρχεται και το μεσημεριανό φαγητό.

Αυτά με δύο γκρουπ. Αν πάμε κάποτε στα 3 γκρουπ, ορισμένες πτήσεις προκριματικών θα γίνονται το πρωϊ της δεύτερης ημέρα, οπότε δεν θα υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο.

Ο αγώνας BF1-GR (πτήσεις 30 λεπτών), τώρα που γίνεται και αυτός με προκριματικούς και τελικούς και θέλει και τις δύο ημέρες ακέραιες.

Το μοντέλο που περιέγραψα έχει βάρος 1500 γραμμάρια, και έλικα 16,5Χ9,5 που γυρίζει περίπου 4500 σ.α.λ.

Δεν μπορώ να προτείνω έτσι αβίαστα έλικα και στροφές για το 2,5 μ ανεμόπτερο, γιατί και εγώ ψάχνω να βρω καλούς συνδυασμούς. Υπάρχουν δύο σχολές, αυτή που γυρίζει μεγάλες έλικες σε αργές στροφές, (π.χ. 2500 σ.α.λ.) με 23 ίντσες διάμετρο και 15 ίντσες βήμα, και αυτή που γυρίζει μικρές έλικες, με μικρό βήμα σε πολλές στροφές π.χ. 12 -13 διαμέτρο και 6-6,5 βήμα (ακόμα και 10.000)
Εχω ξεχωρίσει δύο μοτέρ, τα AXI 2826/10 και  AXI 2826/12 το πρώτο είναι πολύ γρήγορο, και το δεύτερο απλά γρήγορο. Και τα δύο δέχονται από 2 έως και 3 στοιχεία με τις ανάλογες έλικες. Δες το site της AXI.

Και τέλος ρωτάς για ένα 2,5 μετρο ανά 100 watts....αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι λες. 100 watts σύνολο ισχύος, ή 100 watts ανά κιλό βάρους ή κάτι άλλο;
Στόχευσε στα 200 watts ανά κιλό βάρους μοντέλου.

Δες επίσης στα sites www.fvk.de   και www.hyperflight.co.uk   τους πίνακες με τα μοτέρ / έλικες κ.λ.π. που χρησιμοποιούν.



Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: dapan στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 19:10:31
Μας βάλατε στην πρίζα πάλι..  :devil: :devil:
και έχουμε και έξοδα....  :D

dapan


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 21:55:44
Μας βάλατε στην πρίζα πάλι..  :devil: :devil:
και έχουμε και έξοδα....  :D

dapan
Δεν πιστεύω ότι βγήκες ποτέ από την πρίζα...


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 22:44:03
Αρχίζει  τελικά να έχει ενδιαφέρον  ο αγώνας
Εμείς που μόλις βγήκαμε αυτό το< αυγό> εναντία στην  επήρεια 
Μόνο με δυνατά όπλα θα τους νικήσoμε
 το δικό μου όπλο  είναι αυτό
http://www.rc-sailplane.com.au/sailplane_detail.php?gliderID=64
electric version βέβαια


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 08:44:29
 Πολύ ωραίο μοντέλο Κώστα.

Με αυτό μπορείς να τρέξεις και στις δύο κατηγορίες με διαφορετικές μπαταρίες και έλικες (και διαφορετικό βάρος φυσικά)


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 11:33:15
Ουώωω ... αυτό Δέν είναι Απλά Ωραίο μοντέλο ... !

Αριστούργημα είναι ...  :D   ... Άντε μετά να συναγωνιστώ εγώ μ'αυτό που ετοιμάζω ...  :(


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 11:50:04
Ουώωω ... αυτό Δέν είναι Απλά Ωραίο μοντέλο ... !

Αριστούργημα είναι ...  :D   ... Άντε μετά να συναγωνιστώ εγώ μ'αυτό που ετοιμάζω ...  :(
Απόστολε σταμάτα τη γκρίνια, και φτιάξε ένα ανεμόπτερο.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 16:28:14
Απόστολε  στο Μάλεμε που πετάμε
 πατάμε πάνω σε ματωμένα χώματα
 κάποιοι δεν υπολόγισαν την δύναμη της ψυχής
το ποιο δυνατό όπλο
μην υποτιμάς τον εαυτό σου
νικητές είναι η παρέα που θα σμίξαμε από κοντά και θα ποιούμε ένα ποτήρι κρασί
 όλοι εμείς δηλαδή


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 19:26:30
Εντάξει βρέ παιδιά ... για καλαμπούρι το είπα ...  :)

Το δικό μου είναι 3μετρο πάντως , old school , φτερό μπάλσα πάνω απο φελιζόλ ... Δώρο του φίλου μου του Αλέξη ! Μου έχει χαρίσει απίστευτες εμπειρίες ... ήδη του κόπηκε η μυτούλα και μπήκε firewall ...  ;)

Θα δοκιμάσω τη τύχη μου με ένα Outrunner Emax 2810/12 στις 1100 στρ./Volt , και θα διαλέξω έναν έλικα με μεγάλη διάμετρο που θα το 'φορτώνει' με 40 έως 50 Αμπέρ . Για τα 20 δευτ. θα αντέξει , θα αντέξει ... !


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: dapan στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 19:28:11
καλησπέρα
Και μιας και μας βάλατε να ψάχνουμε χειμωνιάτικα για αεροπλάνο θυμήθηκα ότι στο εργαστήριο υπάρχει ένα (ακόμα) Maxie spor του graupner
https://shop.graupner.de/webuerp/servlet/AI?ARTN=9549  που κάθεται μιας και το άλλο είναι εξοπλισμένο για τον αγώνα των 30 λεπτών θα ήθελα να ρωτήσω τον θείο αν το αεροπλάνο αυτό κάνει για τον αγώνα ? και αν ναι τι (ποιο) μοτέρ θα πρότεινε να βάλω?

φιλικά

dapan


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 20:10:16
καλησπέρα
Και μιας και μας βάλατε να ψάχνουμε χειμωνιάτικα για αεροπλάνο θυμήθηκα ότι στο εργαστήριο υπάρχει ένα (ακόμα) Maxie spor του graupner
https://shop.graupner.de/webuerp/servlet/AI?ARTN=9549  που κάθεται μιας και το άλλο είναι εξοπλισμένο για τον αγώνα των 30 λεπτών θα ήθελα να ρωτήσω τον θείο αν το αεροπλάνο αυτό κάνει για τον αγώνα ? και αν ναι τι (ποιο) μοτέρ θα πρότεινε να βάλω?

φιλικά

dapan

Ζύγισε όλα τα κομμάτια όπως είναι στο κιτ, και μετά πρόσθεσε το βάρος από τα σέρβο, δέκτη, μπαταρία, μοτέρ, έλικα κ.λ.π.

Ο Graupner αναφέρει στην σελίδα του εν λόγω ανεμόπτερου βάρος 2400 γραμμάρια, αλλά αυτό έχει υπολογιστεί με 10 στοιχεία Ni-Cd. Κανονικά δεν πρέπει να υπερβεί τα 2-2,1 κιλά.

Εγώ δοκιμάζω το Graphite, με άνοιγμα 3,10 και στοχεύω σε βάρος περίπου 2 κιλά.

Για μοτέρ υπάρχουν ακριβές και φθηνές λύσεις. Εδώ στόχος είναι τουλάχιστον 400 watts είσοδος ή περισσότερα - όσο αντέχει η τσέπη και οι μπαταρίες.

Αν είχα καταλήξει κάπου για τα δικά μου, θα σου έλεγα αμέσως. Αλλά ακόμα ψάχνομαι. Δεν θα ήταν άτοπο να δοκιμάσεις το μοτέρ που είχες στο Paragon, (Fun 480-28) με τρία στοιχεία και έλικα που θα το φορτίσει στα 40 αμπέρ (x 11 volts = 440 watts), 16Χ10, 16Χ9, 16Χ8, 17Χ9.
Δες πως ανεβαίνει και μετά βγάζουμε συμπέρασμα πόσο ισχύ ακόμα θέλεις.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: dapan στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 20:33:46
Από μοτέρ έχω το 480-28(Paragon) και το 480-32(Bussard - maxie ) με το 480-32 που πετάει με δύο στοιχεία είναι 2100γρ αλλά.... έχει έρμα για να ζυγίσει μπροστά (ακριβώς στην μύτη), τουλάχιστο 250γρ...
Στο 480-32 τι νούμερα προπέλας θα πρότεινες για 3 στοιχεία για να δοκιμάσω μόλις κάνει καλό καιρό ?

dapan


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 21:23:22
Από μοτέρ έχω το 480-28(Paragon) και το 480-32(Bussard - maxie ) με το 480-32 που πετάει με δύο στοιχεία είναι 2100γρ αλλά.... έχει έρμα για να ζυγίσει μπροστά (ακριβώς στην μύτη), τουλάχιστο 250γρ...
Στο 480-32 τι νούμερα προπέλας θα πρότεινες για 3 στοιχεία για να δοκιμάσω μόλις κάνει καλό καιρό ?

dapan
το μοτέρ είναι το 480-33
Πες μου αν ο μειωτήρας είναι 5,2:1 ή 4,2:1 και θα σου απαντήσω αύριο γιατί θέλει ψάξιμο.

Στο νέο Maxie, φρόντισε να τοποθετήσεις όλα τα πράγματα όσο πιό μπροστά γίνεται να αποφύγεις το έρμα.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: dapan στις Παρασκευή, 13 Φεβ 2009, 22:37:13
Σωστά ... τα μοτέρ είναι τα 480-33 και έχουν μείωση 4,2:1 το 480-28 έχει μείωση 5,2:1
Θείε  θα περιμένω την απάντηση σου ευχαριστώντας προκαταβολικά... απλά την απάντηση θα την δω την Κυριακή μιας και... υπηρεσία αύριο.

dapan





Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Σάββατο, 14 Φεβ 2009, 09:32:56
Σωστά ... τα μοτέρ είναι τα 480-33 και έχουν μείωση 4,2:1 το 480-28 έχει μείωση 5,2:1
Θείε  θα περιμένω την απάντηση σου ευχαριστώντας προκαταβολικά... απλά την απάντηση θα την δω την Κυριακή μιας και... υπηρεσία αύριο.

dapan

Τα μοτέρ αυτά έχουν καταργηθεί και αντικατασταθεί από την νέα σειρά Kira 480-?? με καλύτερους μαγνήτες. Η εταιρεία δεν αναφέρει πλέον στοιχεία από τα παλιά.

Θα προχωρήσουμε ψάχνοντας και δοκιμάζοντας έλικες.

480-33 με 4,2:1  είναι σχετικά γρήγορο μοτέρ, με 2 lipo θα  γυρίζει κοντά στις 5000 σ.α.λ. οπότε ξεκινάμε με 17Χ9, ενώ με 3 lipo θα γυρίζει κοντά στις 7000 σ.α.λ., και ξεκινάμε με 14Χ7
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε 40 και περισσότερα αμπέρ.

480-28 με 5,2:1 είναι αργό μοτέρ. για αργή άνοδο με 2 lipo θα γυρίζει κοντά στις 3500 σ.α.λ. και θα βάλουμε 18Χ12 ενώ με 3 lipo θα γυρίζει κοντά στις 5000 σ.α.λ. και θα ξεκινήσουμε από  17Χ9
Και εδώ ζητάμε 40 Αμπέρ ή ακόμα και 50 στην πράξη αυτό θα κρατήσει για 17-18 δευτερόλεπτα από τα 20 του χρονοδιακόπτη.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: GASTON στις Σάββατο, 14 Φεβ 2009, 18:05:17
Τελικά δεν καθυστερήσαμε ένα χρόνο. Κατετέθη εγκαίρως, και το Σάββατο 29/11 συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την συνέλευση των εκπροσώπων των αερομοντελιστικών σωματείων η πρόταση της Ε.Α.Α. για την τροποποίηση των κανονισμών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας F5J είναι τα εξής.

Μοτέρ ελεύθερο
Μπαταρία έως 3 στοιχεία, χωρητικότητα ελεύθερη, υπόκειται στην συνθήκη του λόγου μάζας μπαταρίας/μάζας μοντέλου, όπως στην BF1-GR
Ανοδος 20-30 δευτερόλεπτα με χρονοδιακόπτη, στην αρχή του χρόνου εργασίας. Το αν τελικά θα αφήσουμε τα 30 δευτερόλεπτα ή επιλέξουμε τα 20 δευτερόλεπτα θα αποφασιστεί μελλοντικά μετά από αγώνες.
Χρόνος εργασίας 10 ή 15 λεπτά με απόφαση του οργανωτή.
Δεν μετράει η ευστοχία ή ποιότητα της προσγείωσης.
Οποιο μοντέλο προσγειωθεί τελευταίο στο γκρουπ δεν παίρνει ποινή (0 β. ποινής), το αμέσως προηγούμενο ποινολογείται με 1 β. ποινής, το αμέσως προηγούμενο από αυτό με 2 β. ποινής κ.ο.κ.
Εάν στην λήξη του χρόνου εργασίας πετάνε ακομα δύο ή περισσότερα μοντέλα, η σειρά προσγείωσής τους γίνεται με υπολογισμό  του λόγου μάζας της μπαταρίας/σκάφους. Αυτό με τον μικρότερο λογο θεωρείται ότι προσγειώθηκε πρώτο.

Με αυτές τις προδιαγραφές, ναι μεν ένα μοντέλο με ισχυρή μπαταρία μπορεί να ανέβει ψηλότερα, αλλά αν ένα άλλο που πετυχαίνει τον ίδιο στόχο (να παραμείνει στον αέρα όλο τον διαθέσιμο χρόνο εργασίας) έχει ελαφρύτερη αναλογικά μπαταρία, βγαίνει σε καλύτερη θέση.
Τα μικρά μοντέλα ανέρχονται ταχύτερα αλλά αν περάσουν κάποιο ύψος δεν τα βλέπει κανείς. Και πάλι αν θέλουν να είναι συναγωνίσιμα με τα μεγάλα, πρέπει να έχουν και αυτά αναλογικά μπαταρία μικρής μάζας, με μικρότερο ρεύμα εκφόρτισης.
Παράθεση


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: DeltaMan στις Δευτέρα, 16 Φεβ 2009, 11:04:34
Αυτό είναι το καλό με τα σύγχρονα - χτιστά ... !

3,1 μέτρα ο Κος Γιάννης και βγαίνει στα 2 κιλά Κομπλέ (φαντάζομαι) . Το δικό μου , έκανα λάθος , είναι 2,5 μέτρα και άδειος είμαι στα 1500 γραμ. Λείπει το Μοτέρ+Ελεγκτής , Δέκτης , μπαταρία ...
Έχει κανείς κανά 3μετρο Cadet άδειο ??   :laugh:

Ερώτηση 1 :  Καθώς θα κρατάμε το μοντέλο (εμείς ή ο βοηθός μας) , θα μπορούμε να γυρνάμε ελαφρώς τον έλικα για να μήν 'μαγκώσει' ίσως στο απότομο άνοιγμα , και να 'φουλάρουμε' όταν φύγει απ'το χέρι ?
Αλλά ... πώς να γίνει αυτό πάλι ... αφού θα έχει το χρονοδιακόπτη ...  :-[ 

Ερώτηση 2 :  Χωριστή μπαταρία στον Δέκτη μπορούμε να έχουμε μήπως και 'τα τινάξει' ο Ελεγκτής στην άνοδο ?
Άν ναί , θα προσμετρηθεί το βάρος της στο βάρος της μπαταρίας Ισχύος ?


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Δευτέρα, 16 Φεβ 2009, 12:19:31
Αυτό είναι το καλό με τα σύγχρονα - χτιστά ... !

3,1 μέτρα ο Κος Γιάννης και βγαίνει στα 2 κιλά Κομπλέ (φαντάζομαι) . Το δικό μου , έκανα λάθος , είναι 2,5 μέτρα και άδειος είμαι στα 1500 γραμ. Λείπει το Μοτέρ+Ελεγκτής , Δέκτης , μπαταρία ...
Έχει κανείς κανά 3μετρο Cadet άδειο ??   :laugh:

Ερώτηση 1 :  Καθώς θα κρατάμε το μοντέλο (εμείς ή ο βοηθός μας) , θα μπορούμε να γυρνάμε ελαφρώς τον έλικα για να μήν 'μαγκώσει' ίσως στο απότομο άνοιγμα , και να 'φουλάρουμε' όταν φύγει απ'το χέρι ?
Αλλά ... πώς να γίνει αυτό πάλι ... αφού θα έχει το χρονοδιακόπτη ...  :-[ 

Ερώτηση 2 :  Χωριστή μπαταρία στον Δέκτη μπορούμε να έχουμε μήπως και 'τα τινάξει' ο Ελεγκτής στην άνοδο ?
Άν ναί , θα προσμετρηθεί το βάρος της στο βάρος της μπαταρίας Ισχύος ?

Φυσικά το βάρος είναι πλήρες προς απογείωση.

Πριν απαντήσω στην πρώτη ερώτηση, συζήτησα το θέμα με τον σχεδιαστή / κατασκευαστή του χρονοδιακόπτη.

α) το μοτέρ μπορείς να το λειτουργήσεις όπως θέλεις πριν το πάτημα του μπουτόν του χρονοδιακόπτη.
β) άρα φουλάρεις όπως εσύ θέλεις, και ο βοηθός πατάει το μπουτόν για 1-2 δευτερόλεπτα, και αφήνει μπουτόν και αεροπλάνο να φύγει.
γ) ο χρόνος των 20 δευτερολέπτων μετράει από την "άφεση" του πιεσμένου μπουτόν.
δ) αν φυσικά θέλεις απογειώνεις με μειωμένη ταχύτητα, και φουλάρεις μετά το πρώτο/δεύτερο δευτερόλεπτο.

Ως προς την δεύτερη ερώτηση, και επιτρέπεται και είναι αναγκαία η χωριστή μπαταρία στον δέκτη/σέρβο. Δεν προσμετράται στο βάρος της μπαταρίας κίνησης.   


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: GASTON στις Τρίτη, 17 Φεβ 2009, 03:04:20
Γιασας και απο εμενα
Προτα να συνχορεσετε την ορθογραφια μου αλλα μονο 1 ταξι διμοτικου σε ελλινικο σχολιο.
Στο θεμα μας
Νομιζω πως ξεχαστικαμε παλι, για f5j δεν λεγαμε? Γιατι παλι να ζυγιζουμε μπαταριες και μοντελα?
Λεμε να κανουμε τα πραγματα πιο απλα και λειτουργικα. Μηλαμε για ανεμοπορια και οχι εξοπλισμο.
Οπιιες διαφορες ισοπαλιας Αντονη θα υπαρχουν στον τελεφτεο γυρο του Fly off και σε καμια κατιγορια
δεν την λησανε με το πιος εχει το ελαφριτερο μοντελο αλλα με τησ διαφορες βαθμολογιας στον κυριο
αγωνα.
Θαθελα να δω πολες συμετοχες και απο πολα καινουργια ατομα. η συμετοχη μετρα πιο πολι απο το αποτελεσμα.
Καλες προσγιωσης
GASTON




Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Τρίτη, 17 Φεβ 2009, 07:27:04
Γεια σου GASTON
Θα σου πω μερικά εγώ  αν και θα λάβω πρώτη φορά μέρος σε αγώνα

Tο δικό μου μοντέλο που άδειο είναι 1 κιλό,  με εξοπλισμό  έτοιμο να πετάξει είναι 1,80 περίπου,  αν του βάλω μπαταρίες  2200  30- 50c είναι απλό δεν θα βλέπω το μοντέλο  στα 20 δευτερόλεπτα μοτέρ ,με το περιορισμό όμως του βάρος μπαταρίας μπορώ να δώσω λιγότερα αμπέρ που σημαίνει ότι θα σταματήσω χαμηλότερα και μετά θα ψάχνω για θερμικά για να κρατηθώ 15 λεπτά που είναι το ζητούμενο
 
Συμμέτοχες για να έχει ένα αγώνας χρειάζετε καλή διάθεση από όλους μας,
 νικητές είμαστε όλοι  μας γιατί κάναμε κάτι που μας αρέσει


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 17 Φεβ 2009, 08:28:49
Γιασας και απο εμενα
Προτα να συνχορεσετε την ορθογραφια μου αλλα μονο 1 ταξι διμοτικου σε ελλινικο σχολιο.
Στο θεμα μας
Νομιζω πως ξεχαστικαμε παλι, για f5j δεν λεγαμε? Γιατι παλι να ζυγιζουμε μπαταριες και μοντελα?
Λεμε να κανουμε τα πραγματα πιο απλα και λειτουργικα. Μηλαμε για ανεμοπορια και οχι εξοπλισμο.
Οπιιες διαφορες ισοπαλιας Αντονη θα υπαρχουν στον τελεφτεο γυρο του Fly off και σε καμια κατιγορια
δεν την λησανε με το πιος εχει το ελαφριτερο μοντελο αλλα με τησ διαφορες βαθμολογιας στον κυριο
αγωνα.
Θαθελα να δω πολες συμετοχες και απο πολα καινουργια ατομα. η συμετοχη μετρα πιο πολι απο το αποτελεσμα.
Καλες προσγιωσης
GASTON

Φιλε GASTON, κάθε χώρα έχει δικούς της κανονισμούς για οποιαδήποτε κατηγορία θέλει να διοργανώσει αγώνα.
Ετσι και στην Ελλάδα, φτιάξαμε κανονισμούς για μία κατηγορία που είναι πολύ δημοφιλής, αλλά ακόμα είναι ανεπίσημη στην FAI.
Αν διαβάσει καλά τους κανονισμούς μας, ζυγίζουμε μόνο τα αεροπλάνα που ισοβάθμησαν σε κάθε group, και αυτά είναι όσα πέταγαν την ώρα που τελείωσε ο χρόνος εργασίας.

Ολοι έχουν αποδεχθεί ότι νικητής του group πρέπει να είναι αυτός που πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα με την ελαφρύτερη μπαταρία, ή το βαρύτερο σκάφος, δηλαδή όποιος έχει τον μικρότερο λόγο μάζας μπαταρίας/μάζας σκάφους.

Κατά τα άλλα, σε διάστημα 600 δευτερολέπτων, τα 20 είναι με κινητήρα, και τα 580 σε ανεμοπορία. ενώ στο διάστημα των 900 δευτερολέπτων τα 20 με κινητήρα και τα 880 σε ανεμοπορία.  
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχουν πολλοί που θα μπορέσουν να πετάξουν 880 δευτερόλεπτα μετά από μία ανοδο στα 200-250 μέτρα.
 


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: dapan στις Τετάρτη, 18 Φεβ 2009, 17:12:17
Καλησπέρα
Ας ξανά φέρω το θέμα του εξοπλισμού στην επιφάνεια θέλοντας να ρωτήσω τον Θείο Γιάννη για το optima prp (fvk)
http://www.fvk.de/Englisch/Optima%20PRO.html αν δλδ θεωρεί το συγκεκριμένο ανεμόπτερο με το axi το μοτέρ που πρότεινε, ανταγωνιστικό σε αυτή την κατηγορία.
Αν και εδώ που τα λέμε με το bussard και το set up που έχει τώρα αν του βάλω 3s lipo απο 2s και του αλλάξω και προπέλα στα 20 δευτερόλεπτα θα κάνω κάθετη πτήση..αλλά βλέπεις είναι και ο πιτσιρικάς στην κατηγορία που με υποχρεώνει ο εξοπλισμός να είναι εις διπλούν.. :idiot2: :idiot2:

dapan


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 18 Φεβ 2009, 19:45:20
Καλησπέρα
Ας ξανά φέρω το θέμα του εξοπλισμού στην επιφάνεια θέλοντας να ρωτήσω τον Θείο Γιάννη για το optima prp (fvk)
http://www.fvk.de/Englisch/Optima%20PRO.html αν δλδ θεωρεί το συγκεκριμένο ανεμόπτερο με το axi το μοτέρ που πρότεινε, ανταγωνιστικό σε αυτή την κατηγορία.
Αν και εδώ που τα λέμε με το bussard και το set up που έχει τώρα αν του βάλω 3s lipo απο 2s και του αλλάξω και προπέλα στα 20 δευτερόλεπτα θα κάνω κάθετη πτήση..αλλά βλέπεις είναι και ο πιτσιρικάς στην κατηγορία που με υποχρεώνει ο εξοπλισμός να είναι εις διπλούν.. :idiot2: :idiot2:

dapan
Το μοντέλο Optima pro, είναι μία νεώτερη έκδοση του Silent Dream. Εγώ είχα και το Silent Dream με άνοιγμα 2,2μ, και το νεώτερο με 2,8 μέτρα. Ο Αντώνης έχει αυτό με 2,5 μέτρα. Και λέω είχα, γιατί κάποια στιγμή που με έπιασε αερομοντελιστική ανησυχία, μεγάλωσα τα φτερά, το μεν 2,2 μ το έφτασα στα 2,9 μέτρα, και το 2,8 στα 3,05μ
Η αεροτομή S7055 έχει δώσει σε εμένα άριστες εντυπώσεις. Τα δύο μεγαλωμένα φτερά πετάνε καλά ακόμα και με φόρτιση κοντά στα 40γραμμάρια/τ.π.
Δεδομένου ότι είναι φθηνό μοντέλο, δεν λέω όχι (υπάρχουν και άλλα όμοια και φθηνά), αλλά να προτιμήσεις την ουρά με το οριζόντιο stabilizer (cross tail).
Να υπολογίζεις περίπου 60 ευρώ πακετάρισμα και ταχυδρομείο.

Αν εννοείς τα ΑΧΙ 2826/** ναι και τα δύο είναι κατάλληλα, το καθένα για διαφορετικό τρόπο εκμετάλλευσης, και μάλλον χωράνε και μέσα στη μύτη.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: dapan στις Τετάρτη, 18 Φεβ 2009, 20:44:17
ΧΜ... θα δούμε.... αυτά κάνεις θείο και μετά λέω εγώ ότι μπαίνω στην πρίζα  :devil: θα δούμε  έχουμε καιρό μπροστά μας, και έπειτα ως τότε θα μου δοθεί η ευκαιρία να να πούμε και από κοντά.
Με αρέσει και αυτό :http://www.fvk.de/Englisch/Kamelot.html (http://www.fvk.de/Englisch/Kamelot.html)

dapan


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 18 Φεβ 2009, 22:16:02
ξέχνα το , είναι hotliner με πολύ μικρή επιφάνεια.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Πέμπτη, 19 Φεβ 2009, 17:58:17
dapan γεια σου
Δες αυτό το μοντέλο
https://www.epayments.co.uk/epages/es114103.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/es114103_es121994722150/Products/%2202079%20ARF%22/SubProducts/%2202079%20ARF-0001%22

http://www.der-schweighofer.at/artikel/76183/astra_arf_2150mm_topmodel

 για τον  junior  μια και θα είναι και αυτός εκεί  και θα έχω την χαρά να γνωρίσω αρκετούς από κοντά
Θειε Γιάννη 
Μετά το τέλος του 15λεπτου προσγινόμαστε και αυτός που έχει την ελαφρύτερη μπαταρία παίρνει καλύτερη βαθμολογία
 η μέναμε στον αέρα αν τα καταφέρομαι βεβαία μέχρι να προσγειωθεί και ο τελευταίος και τότε βγάζετε   την  βαθμολογία με της ανάλογες ποινές


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 19 Φεβ 2009, 20:17:48
Το συγκεκριμένο μοντέλο που δίνεις link είναι μόνο 2,15 μ ο καθένας μπορεί να κρίνει αν τον συμφέρει ή όχι.

Ο κανονισμός της F5J-GR θα αναρτηθεί στο site της ομοσπονδίας σε λίγες μέρες.
Ο τρόπος βαθμολογίας, ή για την ακρίβεια ποινολόγησης, ακολουθεί την σειρά προσγείωσης. Ο τελευταίος που προσγειώνεται εν γένει παίρνει 0 β. ποινής, ο προτελευταίος 1 β. ποινής κ.ο.κ.

Εφ' όσον η προσγείωση γίνει εντός του χρόνου εργασίας, δεν χρειάζεται ζύγισμα. Είναι πολύ σπάνιο να προσγειωθούν δύο μοντέλα εντός του χρόνου ταυτόχρονα, οπότε θα χρειαστεί ζύγισμα για να διαχωριστεί η σειρά προσγείωσής τους βάσει του λόγου της μπαταρίας/σκάφους. Αν προσγειωθούν με ένα δευτερόλεπτο διαφορά, ισχύει η σειρά προσγείωσης όχι το ζύγισμα.

Το ζύγισμα γίνεται βασικά σε όσους ισοβαθμίσουν στην πρώτη θέση, επειδή ήταν στον αέρα (δεν είχαν προσγειωθεί)  τη στιγμή λήξης του χρόνου εργασίας (στα 10 είτε στα 15 λεπτά που θα έχει ορίσει ο αλυτάρχης).
Αν π.χ. με την λήξη του χρόνου εργασίας πετούσαν 3 μοντέλα ακόμα, αυτά θα θα πάρουν 0, 1, 2 βαθμούς ποινής με βάση τον λόγο μάζας και θα καταλάβουν τις θέσεις 1, 2, 3, στο συγκεκριμένο γκρουπ.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: KOSTAS 3D στις Παρασκευή, 20 Φεβ 2009, 12:30:30
Αν και ξεφύγαμε λίγο από το θέμα
Μαθαίναμε όλοι από τα λόγια του θειου Γιάννη
Θειε Γιάννη η έξεις ερώτηση
αν αυτό το μοντέλο που είπα βάζαμε  αυτό το μοτέρ
ΑΧΙ 2217/20  με μπαταριά Polyquest 700mAh 3S 30C - 50C 
71 grm
Και το στήσομε σωστά με συντελεστή βάρους 5.9  περίπου
Γιατί να μην το προτιμήσαμε από ένα μεγαλύτερο μοντέλο για παράδειγμα 3.4 μετρά με τον ίδιο συντελεστή
Η εμπειρία μέτριοι σε εσάς που πετάτε χρόνια αλλά σε ένα νέο τα μάτια είναι σαν του αετού βλέπουν μακριά και καθαρά

Δεν θέλω να θίξω κανένα απλά μαθαίναμε όλοι μας από ένα έμπειρο που ασχολείται με χαρά  και μας τα εξηγεί


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 20 Φεβ 2009, 14:04:19
Αν και ξεφύγαμε λίγο από το θέμα
Μαθαίναμε όλοι από τα λόγια του θειου Γιάννη
Θειε Γιάννη η έξεις ερώτηση
αν αυτό το μοντέλο που είπα βάζαμε  αυτό το μοτέρ
ΑΧΙ 2217/20  με μπαταριά Polyquest 700mAh 3S 30C - 50C 
71 grm
Και το στήσομε σωστά με συντελεστή βάρους 5.9  περίπου
Γιατί να μην το προτιμήσαμε από ένα μεγαλύτερο μοντέλο για παράδειγμα 3.4 μετρά με τον ίδιο συντελεστή
Η εμπειρία μέτριοι σε εσάς που πετάτε χρόνια αλλά σε ένα νέο τα μάτια είναι σαν του αετού βλέπουν μακριά και καθαρά

Δεν θέλω να θίξω κανένα απλά μαθαίναμε όλοι μας από ένα έμπειρο που ασχολείται με χαρά  και μας τα εξηγεί


Πρώτα απ' όλα, θα παρατήρησες ότι αλλάξαμε την επικεφαλίδα του thread να λέει "Οι κανονισμοί...", άρα ότι συζητάμε σχετικά με την κατηγορία αυτή είναι εντός θέματος.
Δεύτερον όταν ρωτάς κάτι, δεν θίγεις κανέναν.

Επναλαμβάνω ότι άλλη τακτική ακολουθείς με τα μικρά μοντέλα, και άλλη με τα μεγάλα. Αρα το μοντέλο αυτό που είναι σχετικά μικρό, κάποιος μπορεί να κάνει θαύματα, και άλλος να μη μπορεί να το αξιοποιήσει το ίδιο.

Παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις στην κατηγορία F5J σε άλλες χώρες, με άλλους κανονισμούς, παίζουν όλες οι διαστάσεις, αλλά όλα τα μοντέλα προσπαθούν να τα έχουν όσο πιό ελαφρυά γίνεται. Αυτοί έχουν άλλους κανονισμούς από εμάς.

Προσωπικά εγώ, στην κατηγορία αυτή θα ετοιμάσω και θα δοκιμάσω εντός και εκτός αγώνα μοντέλα με γρήγορη αεροτομή και άνοιγμα από 3 - 3,1 μέτρα, αλλά και με αργή αεροτομή, όπως το Topaz, με άνοιγμα 3 μέτρα και τα δύο AVA με άνοιγμα 3,3 και 3,7 μέτρα αντίστοιχα.
 
Εντός του έτους 2009 τα meetings της κατηγορίας θα έχουν στόχο να πιστοποιήσουμε ότι οι κανονισμοί είναι εντάξει, ή θέλουν κάποια αλλαγή, και το ποιό μοντέλο/τακτική έχει τις καλύτερες πιθανότητες έναντι άλλου.

Ας μην ξεχνάμε και τις καιρικές συνθήκες, άλλη τακτική για νηνεμία, άλλη για θερμικά και άλλη για υπολογίσημο άνεμο.

Οταν κάποια ημέρα η Διεθνής Ομοσπονδία επισημοποιήσει την κατηγορία F5J (όχι απαραίτητα διατηρώντας αυτόν τον κωδικό), θα επανέλθουμε με σκέψεις και πειράματα για να συμπλεύσουμε με τις τότε ιδιαιτερότητες. Εως τότε, θα κάνουμε τον δικό μας αγώνα, και θα περνάμε καλά.

Επειδή θίγεις το θέμα της καλής όρασης σε ένα νέο, συγκριτικά με ένα "μη νέο", θα σου πω ότι το θέμα του να χάσεις ένα μοντέλο στον αέρα είναι τό ίδιο πιθανό και στις δυο κατηγορίες ηλικιών.
Αν αφαιρεθεί κάποιος και κυτάξει αλλού, είναι δύσκολο να επαναπροσδιορίσει την περιοχή που ήταν το μοντέλο, πριν λίγα δευτερόλεπτα, και να εστιάσει στην ίδια απόσταση, ιδίως όταν ο ουρανός, είναι καθαρός, ή έχει πλήρη νέφωση.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: G.Skargiotis στις Δευτέρα, 11 Μάι 2009, 19:42:27
εγώ πάντως είμαι έτοιμος !!!!!!!

και πάντα με τα σωστά μοντέλα (κατά εμενα πάντα)





"foto evan"


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 12 Μάι 2009, 07:33:47
Τόπο στα νιάτα.


Τίτλος: Απ: Οι κανονισμοί της κατηγορίας F5J-GR
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 12 Μάι 2009, 11:21:01
Απλά σου λέω ότι αναφέρεσαι στην κατηγορία F5-BF1-GR και όχι στην F5J-GR