Aeromodelling GR

Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο => Γιγαντιαία, υπό κλίμακα και με βενζίνη => Μήνυμα ξεκίνησε από: hpergm στις Τρίτη, 14 Απρ 2020, 19:05:34Τίτλος: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τρίτη, 14 Απρ 2020, 19:05:34
Απο τα 80 Σμήνη Μάχης του Γερμανικού Στρατού στον Α' ΠΠ, η θρυλική Jasta 18 (Jagdstaffel) ήταν ένα σμήνος με ιδιαίτερη ιστορία. Υπηρέτησε μετ'επαίνων στο Δυτικό Μέτωπο όπου μετά τους πρώτους 16 μήνες ύπαρξής της βρέθηκε να ανταλλάζει προσωπικό και αεροπλάνα με την αδελφή Jasta 15 - κάτι σπάνιο και περίεργο. Ο αρχικός Διοικητής της, Rudolf Berthold, επέλεξε να βάψει τα αεροσκάφη του με το γνωστό μπλέ διάκοσμο με κόκκινα ρύγχη έως ότου η "ανταλλαγή" μοιρών έφερε το νέο Διοικητή της, August Raben ("Κοράκι" στα Ελληνικά ή Raven στα Αγγλικά), ο οποίος άλλαξε το διάκοσμο στο ακόμα πιο γνωστό κόκκινο με λευκή ουρά και ένα κατάμαυρο κοράκι. Η ικανότητες των πιλότων της Jasta 18 την έκαναν διαβόητη στα μάτια των Συμμαχικών αεροποριών και σα να μην έφτανε αυτο, ο διάκοσμός της θύμιζε πολύ αυτόν της κατακόκκινης Jasta 11 (ή αλλιώς το περίφημο Richthofen Circus - κληρονομιά του Κόκκινου Βαρώνου).

Η Jasta 18 ξεκίνησε πετώντας τα Albatross DIII και μετέπεσε στα μέτρια εώς καλά Albatross DV και Pfalz DIII το οποία όμως πετούσε με επιτυχία έως και τα μέσα του καλοκαιριού του 1918. Ο δέ Διοικητής της είχε επίσης "επιτάξει" και ένα τριπλάνο Fokker DR.I προερχόμενο από την παλιά του Μοίρα το οποίο χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν.

Από το Μάιο του 1918, όμως, είχαν ξεκινήσει ταυτόχρονα οι παραλαβές του κορυφαίου μαχητικού των Γερμανών στον Α' ΠΠ: του Fokker DVII.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τρίτη, 14 Απρ 2020, 19:34:47
Οπτικά, το Fokker DVII (ή D7) σίγουρα δεν αποτελεί το πιο elegant αεροπλάνο των Γερμανών (εν συγκρίσει π.χ. με τα πανέμορφα Albatross με την οβάλ άτρακτο), μοιάζοντας απλά ένα Τευτονικής αντίληψης (δηλ. τελείως "τετράγωνο") δημιούργημα που θύμιζε περισσότερο .... ιπτάμενο φέρετρο παρά το κορυφαίο μαχητικό του Πολέμου. Οι όποιες αισθητικές αμφιβολίες των Γερμανών πιλότων (αλλά και των συμμάχων) γρήγορα διαλύθηκαν μόλις αμφότεροι βρέθηκαν είτε εντός είτε απέναντί του στον αέρα.

Οι κορυφαίοι υδρόψυκτοι 6-κύλινδροι εν σειρά κινητήρες Mercedes D.IIIa των 160HP (αρχικά) και BMV IIIa των 185HP (μετέπειτα) επέτρεπαν το σχεδιασμό μιας ατράκτου στενότερης εμπρόσθιας διατομής με καλύτερη αεροδυναμική και παντελή απουσία γυροσκοπικών φαινομένων σε σχέση με την πελιονότητα των υπόλοιπων μαχητικών που είχαν περιστρεφόμενους αστεροειδείς κινητήρες.

Ο δομικός σχεδιασμός των πτερύγων ήταν τέτοιος που δεν απαιτούνταν χρήση συρματοσχοίνων για "πρόσδεση" της όλης κατασκευής με αποτέλεσμα ακόμα λιγότερη οπισθέλκουσα. Γενικά, ο λόγος ώσης-βάρους  ήταν τέτοιος που επέτρεπε στο αεροπλάνο να μπεί σε ένα είδος "harrier", πυροβολόντας τους αντιπάλους προς τα πάνω - δηλ. εκεί που δεν το περίμεναν! Εκεί βοηθούσε και ο αεροδυναμικός σχεδιασμός και συνδιασμός των πτερύγων, με χοντρή αεροτομή στην επάνω κυρίως πτέρυγα και λεπτότερη στη μικρή κατώτερη πτέρυγα.

Από πλευράς πολεμικής μηχανής, η μεγάλη πλάγια επιφάνεια της ατράκτου και η τοποθέτηση 2 LMG 08/15 Spandau των 7.92 mm ακριβώς μπροστά στον πιλότο και στο κέντρο βάρους του αεροσκάφους το καταστούσαν μια ιδιαίτερα σταθερή πλατφόρμα πολυβολισμού.Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τρίτη, 14 Απρ 2020, 19:50:46
Το θέμα του παρόντος thread είναι ένα Fokker DVII σε κλίμακα 1/4 και ARF εκτέλεση της Hangar 9 στα χρώματα της Jasta 18.

Θα παραθέσουμε όχι μόνον τη standard συναρμολόγηση (δε τολμάμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "κατασκευή" εδώ...) αλλά και διάφορες μετατροπές που εκτελούμε για να έχουμε ένα αεροπλάνο λίγο πιο αντάξιο του μεγέθους και της πτητικής του παρουσίας - δηλαδή ένα βελτιωμένο από sport-scale σε stand-off scale μοντέλο.

Για όσους δε γνωρίζουν το μοντέλο, παραθέτουμε φωτό...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: CMarkop στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 13:49:17
Ωραίο θέμα  :thumbs up: (αν και ARF  >:( ;))
λοιπόν, κάνεις υπομονή 5-6 χρονάκια και τα πάμε κόντρα σε αερομαχία με το SPAD  :D
ουσιαστικά ίδια κλίμακα. Θα είναι κούκλες μαζί στο αέρα . :thumbs up:

καλή συνέχεια,
κοίτα να το απολάυσεις. :thumbs up:
Κώστας.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 17:27:30
Ευχαριστούμε για τις ευχές Κώστα  :thumbs up:.
Πιστεύω ότι έτσι γρήγορα που κατασκευάζεις δε θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για μια ωραία αερομαχία! (θα βάλεις και καπνό;;  :devil:)

Σημ.: κάτι ξέρουμε και προσέχουμε να μην... προσβάλουμε τους (πραγματικούς) scale-αδες της παρέας με τη λέξη "κατασκευή" σε τέτοια threads.... ::)

Προχωράμε λοιπόν με το ARF Bashing όπως το λένε και στα Αγγλικά.

Πρώτο μας μέλημα σε κάθε αεροπλάνο που ετοιμάζουμε είναι η επιλογή του συστήματος κινητήρα/εξάτμησης, το οποίο κρίνει και τον τρόπο τοποθέτησής του (που μπορεί να χρειαστεί απλές ώς μέτριες μετατροπές).
Γενικά, μετατροπές τέτοιου είδους στα ARF καλό είναι να γίνονται στην αρχή της κατασκευής (sorry) συναρμολόγησης για να μην έχουμε ουρές/σκέλη/φτερά/κόκπιτ/καλύπτρες ή άλλα περιφεριακά να μας εμποδίζουν ή να σπάνε κατά τη μεταχείριση της ατράκτου μέσα στο εργαστήριο...

Ο κατασκευαστής δίνει λοιπόν ένα ασυνήθιστα μεγάλο εύρος κινητήρων με τους οποίους μπορεί κανείς να εφοδιάσει το σκαρί, ξεκινόντας από τα 30cc (για 2.25μ διπλάνο!) και καταλήγοντας μέχρι τα... 60cc. Επίσης, δίνεται και υποδομή για ηλεκτρική πρόωση (?!?) (:buck2:)

Βεβαίως υπάρχει πολλή πτερυγική επιφάνεια να προσδώσει άπλετη άντωση ακόμα και με τις χαμηλές ταχύτητες ενός "αναιμικού" κινητήρα, αλλά αφ'ενος τα διπλάνα του A' ΠΠ είναι πολύ δύσκολο να ζυγίσουν σωστά (κοντή μούρη - μακριά ουρά), αφ'ετέρου το συγκεκριμένο μοντέλο έχει "πειραχτεί" λίγο στη σχεδίασή του (π.χ. μεγαλύτερες ουραίες επιφάνειες) ώστε να μπορεί να βγάλει και διάφορες "αιρετικές" (για scale αεροπλάνο) μανούβρες όταν υπάρχει περίσσεια ισχύως...

Παρ'όλο που αρκετοί της παρέας θα κουνήσουν το κεφάλι τους βλέποντας τα αντίστοιχα heavy metal κομμάτια του παρακάτω διαφημιστικού βίντεο (σημ. δεν έχουμε καμία εμπορική σχέση με την H9...), ομολογούμε ότι αυτό μας κέντρισε σχετικές μνήμες από τα.... ακροβατικά μας χρόνια.

Οπότε, η επιλογή ενός κινητήρα στην ανώτερη κλίμακα του φάσματος (δηλ. 60cc) ήταν επιβεβλημένη (και θα χρειαζομαστε και λιγότερο έρμα μπροστά).

cIUp4SRWGtg


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:02:59
Αφού λοιπόν σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε τα παραπάνω, καθίσαμε να δούμε ποίον κινητήρα θα επιλέξουμε. Δεδομένου του χαρακτήρα του μοντέλου και ότι τα τελευταία 15+ χρόνια οτιδήποτε μηχανή έχουμε χρησιμοποιήσει (εκτός από 3D ακροβατικά με gas) είναι αποκλειστικά 4-χρονη βενζίνη, αρχίσαμε να ψάχνουμε έναν τέτοιου είδους κινητήρα κατάλληλο για τις διαστάσεις του cowl.

Η OS 40GF που ήδη είχαμε θα ήταν ιδανική στην περίπτωση κλίμακας 1/5. Στην 1/4, η απόδοσή (της όντας εφάμιλλη με 30cc δίχρονη) μάλλον θα ήταν τελείως "αναιμική" για το μέγεθος του μοντέλου (ας αφήσουμε και την αστείας όψης -αναλογικά με το cowl - προπέλλα των 19 ιντσών που η μηχανή μπορεί να σηκώσει). Αν και υπάρχουν αναφορές μοντελιστών που πέταξαν το μοντέλο με 30cc και (κάπως) τα κατάφεραν, είπαμε να μη δοκιμάσουμε την τύχη μας...

Σκανάροντας την αγορά για gas 4-χρονες στα 50-60cc, συνειδητοποιήσαμε ότι δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλές τέτοιες επιλογές - πράγμα που μας εξέπληξε διότι δεν είναι και λίγα τα warbird στα 50cc.
Οι επιλογές που εντοπίσαμε ήταν:
- Η TorquePro 70cc Ταιβανέζικης προέλευσης: παρ΄όλη την ΟΚ τιμή της, καλό βάρος για τα κυβικά της (~2kg), και καλή απόδοση (25x10 @ >6,000) αλλά γενικά μή-διαθέσιμη στην Ευρώπη (no stock) και με reviews να μιλάνε για μέτρια ποιότητα μετάλλων/κατασκευής....  :-\
- Η Roto 85 FSI, Τσεχικής προέλευσης: ονειρικό 2-κύλινδρο μοτέρ που θα πήγαινε τέλεια στο μοντέλο από βάρος (3kg!), απόδοση (26x10 @ 5,800) και χαρακτήρα. Εάν χώραγε (μήκος 220mm, 50mm μακρύτερο από ότι το μοντέλο χωράει  :'() και είχαμε αυτά τα λεφτά να διαθέσουμε, θα τη βουτάγαμε...  ::)
- H VT 85 2R, Γερμανικής προέλευσης: ;άλλο ένα ονειρικό 2-κύλινδρο μοτέρ που θα πήγαινε "κουτί" στο μοντέλο. Μόνον που το φτιάχνει ένας Γερμανός μόνος του και εάν ψάχνεις ανταλλακτικά μάλλον άντε γεια. Όσο για την τιμή, καλύτερα να κλάψουμε. (Τουλάχιστον η μηχανή θα πάρει αξία όταν ο Armin de Vries αποδημήσει...)
- Η Moki 50VT, Ουγγρικής προέλευσης: πιο mainstream, αλλά σηκώνει προπέλλα μόνον 20 ιντσών (maximum απόδοση) - δηλ. κοντά στην OS 40GF. Επίσης τα open rockers έχουν ένα θέμα με τη συντήρηση/λίπανση (και τα λάδια που πετάγονται). Τουλάχιστον, είναι αρκετά ελαφριά (<1.5kg).
- H Gaui F-50R Ταιβανέζικης προέλευσης: μια μηχανή αρκετά καλής ποιότητας κατασκευής, διαθέσιμη στην Ευρώπη, λιγότερο τσουχτερή από τις παραπάνω (εκτός της TP70). Από θέμα δύναμης, γυρίζει προπέλλα 21x10 στις 7,000 αλλά το βάρος της είναι αρκετά μικρό σε σχέση με τις άλλες (~1.5kg). Κλειστά ωστήρια με σύστημα επιστροφής λίπανσης. Μέσα στο παιχνίδι.
- Η VM 60 S1-4T (Valach), Τσεχικής προέλευσης: μια μηχανή από έναν καταξιωμένο κατασκευαστή μικρής παραγωγής με κορυφαία ποιότητα μετάλλων κατά τις μαρτυρίες των χρηστών στο διαδίκτυο (και όχι μόνον). Λίγο πιο τσουχτερή από την Gaui, αρκετά πιο βαριά από τις 50άρες (2.7kg) αλλά χρονισμένη να γυρίζει προπέλλα 24/12-26x10 στις 5,000-5,500. Δηλαδή από απόδοση ιδανική (μεγάλη ροπή = μεγάλη προπέλλα σε αργές στροφές), βάρος ΟΚ (που το χρειαζόμαστε μπροστά για το αεροπλάνο) και τιμή που θα μπορούσαμε να καταπιούμε (με πολλά χαπάκια για τη χώνεψη).

Το κουμπί πατήθηκε (πρίν από αρκετό καιρό) και η μηχανή έφτασε σε άψογη κατάσταση, ήδη δοκιμασμένη σε λειτουργία και ρυθμισμένη για στρώσιμο από τον κατασκευαστή μαζί με κάποια υλικά για την κατασκευή εξάτμισης (που δεν περιλαμβάνεται στο κουτί) από γνωστό κατάστημα της Γερμανίας.

Τώρα, να δούμε πως θα την χωρέσουμε - με τα ωστήρια στο ΠΙΣΩ μέρος...!Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:04:23
(και οι υπόλοιπες...)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:08:26
Ξεκινήσαμε να μετρώντας τον ασθενή για εγχείριση... Cowl-on και "firewallβυθομέτρηση" (με μία ανάσα) για να βρούμε τα σωστά stand-offs.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:11:37
Εκτύπωση σχεδίου για μαρκάρισμα τρυπών και relief στο firewall, βαθιά ανάσα και η σέγα παίρνει φωτιά...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:14:44
Τώρα χωράει...  :angel:

Εδώ να πούμε ότι η σέγα έκοψε το firewall των 12mm σα γκοφρέτα - κινέζικα κ***ξυλα.

Επίσης, μια άλλη έκπληξη που μας επιφύλλασε η μηχανή είναι η ανορθόδοξη γωνία της πεταλούδας του γκαζιού - άντε να δεί πώς θα βάλει κανείς το servo...   :worry:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:19:25
Μαρκάρισμα relief για το cowl, να το βάλουμε πάνω να δούμε πώς θα πέσει το όλο κατασκέυασμα...
Προσεκτική κοπή σιγά-σιγά με το Dremel, και το αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό, δεδομένου ότι το rocker-cover που εξέχει θα κρυφτεί από την dummy μηχανή που δίνει η H9 στο αεροπλάνο (περισσότερα μετά).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:28:34
Τοποθέτηση εξάτμησης (1 φλάτζα και 2 elbows για το manifold, ανοξείδωτο σπιράλ ελευθέρας για την απόληξη) με διάνοιξη οπών για να περάσει από την άτρακτο και relief στο firewall για να μην "αρπάξει" κάνα ξύλο.
Εδώ να πούμε ότι η απόληξη σχεδόν βγαίνει στο scale location...  :angel:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 20:32:27
Να ευχαριστήσουμε και τον Θανάση Φυρφιρή για την ευγενική του βοήθεια στην κατασκευή των stand-offs των 22.5mm στον τόρνο (για να έρθει το prop-driver "κουτί" στο cowl).
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Valach δεν επιτρέπει stand-offs μακρύτερα των 23mm λόγω κραδασμών/ροπής του κινητήρα.

Πέσαμε μέσα στο.... παρατσάκ!  8)smiley


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: kolotoympas στις Τετάρτη, 15 Απρ 2020, 23:19:56
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!  Ωραία μοτερακια!
Το firewall μήπως το πετσοκοψες? 
Θα το ενισχύσεις καθόλου?


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 16 Απρ 2020, 17:45:36
Έχεις δίκιο ότι το firewall είναι αρκετά πετσοκομμένο (λόγω της "ιδιόμορφης" αρχιτεκτονικής του μοτέρ) και ήδη σκεφτόμαστε πως θα ενισχυθεί κατάλληλα.
Αναλύοντας τους 3 (από τους συνολικά 6) βαθμούς περιστροφικής ελευθερίας κινήσεων της μάζας του κινητήρα σε σχέση με το firewall, νομίζουμε ότι η μεγαλήτερη "ευαισθησία" θα είναι στον κατακόρυφο άξονα ("yaw") με βασικό ρίσκο να ραγίσει το firewall στη μέση.
Θα τοποθετήσουμε όλα τα parafernalia πίσω από το firewall πρώτα  (π.χ ντίζες γκαζιού/τσόκ, σέρβο γκαζιού, τεπόζιτο, κλπ) και μετά θα δούμε τί χώρος μένει για να ενισχύσουμε από πίσω με ένα "κουτί" το firewall ή/και να προσθέσουμε κάποια gussets με τα πλαινά της ατράκτου και μια γέφυρα πάνω από το κόψιμο..


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: dim sofos στις Πέμπτη, 16 Απρ 2020, 20:04:47
Εκτορα καλησπερα χαθηκαμε βρεεε!

Τοποθετησε εσωτερικα ενα φυλλο αλουμινιου 3 χιλοστα στο σχημα που εχεις κοψει το firewall σε ολη την επιφανεια.Στη συνεχια βιδωσε με 3 χιλιοστα βιδες ροδελες παξιμαδια..


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 16 Απρ 2020, 21:04:25
Ευχαριστούμε για την ιδέα Δημήτρη - αυτό δεν το είχαμε σκεφτεί!

(Περιμένουμε Phantom)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 16 Απρ 2020, 21:19:03
Συνεχίζοντας με τις λεπτομέρειες του cowl, o κατασκευαστής δίνει τα πλαινά πανέλλα με τις γρίλιες από ωραίο ανάγλυφο GFK, βαμμένα έτοιμα ακριβώς (όμως) στο χρώμα του αεροπλάνου.

Μετά από ελαφρύ τρίψιμο του Οracover με γυαλόχαρτο και καθάρισμα με οινόπνευμα προχωρήσαμε στην κόλλησή τους με την πραγματικά φανταστική ημι-ελαστική/γεμιστική κόλλα αρμολόγησης της Bison που χρησιμοποιούμε σε πολλά σημεία των αεροπλάνων μας όπου έχουμε να κολλήσουμε μή-πορώδεις επιφάνειες μεταξύ διαφορετικών υλικών με ενίοτε μεγάλα διάκενα (π.χ. baffles κολλημένα στο cowl) με πολύ καλά αποτελέσματα!

Πρίν κολλήσουμε, φροντίσαμε να ανοίξουμε τις 2 μπροστινες γρίλιες (που "βλέπουν" κατευθείαν μέσα στο διαμέρισμα του κινητήρα, μπροστά από το firewall) για να έχουμε οπές εξαερισμού του όλου διαμερίσματος (έχουμε ανησυχία ώς προς το πώς θα "αναπνέει" η ροή της ψύξης του μοτέρ με τόσο μεγάλη γρίλια εμπρός και τίποτα πίσω...)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 16 Απρ 2020, 21:28:44
’ντε να τριμμάρουμε και το dummy engine να δούμε πώς κάθεται και πόσο καλά κρύβει το rocket cover του Valach.

Αυτό είναι φτιαγμένο από vacuformed ABS (2 "γιαουτροκεσένια" κομμάτια πάνω-κάτω κολλημένα στη μέση) και είναι σχετικά γερό (καλύτερα να μη σας πέσει στο πάτωμα όμως - ραγίζει η κόλληση...  :-[) και ελαφρύ.
Από μακριά φαινεται ΟΚ, αλλά όπως γνωρίζεται η απεικόνηση της λεπτομέρειας με vacuum forming δεν είναι και ό,τι καλύτερο - π.χ. τα rockers των κυλίνδρων είναι ένα σώμα με τις κυλινδροκεφαλές και φαίνονται (είναι) χοντροκομμένα... :P
Τουλάχιστον η χαρακτηριστική πολλαπλή της εξάτμησης είναι χορταστική και τραβάει το μάτι μακριά από τις λεπτομέρειες.
Γενικά, δεν πειράζει - κάτι θα σκεφτούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση..  ;)

Ένα ακόμα "κρίμα" είναι το πόσο κοντά βρίσκεται η πραγματική εξάτμηση με την fake. Αρκετά κοντά για να φαίνεται σωστά και αρκετά μακριά ώστε να μη μπορεί να συνδυαστεί.
Τελοσπάντων, θα ζήσουμε με 2 εξατμήσεις.... Είπαμε, Sport Scale.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 16 Απρ 2020, 22:22:32
Όπως φαίνεται και στις παραπάνω φωτό, "στήσαμε" λίγο το αεροπλάνο να δούμε πώς μας φαίνεται. Η Εταιρία δίνει πολύ ωραία cabanes και για το πάνω φτερό (αρκετά πολύπλοκα στο D7, με 3 κλάδους η κάθε πλευρά σε περίεργες γωνίες) αλλά και για το σύστημα προσγείωσης. Έρχονται έτοιμα βαμμένα με απόλυτο color matching και πέφτουνε στις τρύπες φτερών/ατράκτου ΑΚΡΙΒΩΣ!

Το δέ τελευταίο είναι πολύ καλά engineered, χρησιμοποιόντας χοντρές βέργες ασημάτσαλου, ειδικά τορνιρισμένα και σταμπαριστά μεταλλικά κομμάτια, bungees (!) για ανάρτηση όπως το πραγματικό και βιδωτό καπάκι για να κρυφτεί ο όλος μηχανισμός μέσα στη χτιστή υποπτέρυγα. Οι scale τροχοί είναι 8 ιντσών, σωστοί για την κλίμακα (οι ανάλογοι Du-Bro είναι μόνον 7 ιντσών) και με ανάγλυφη λεπτομέρεια, περιλαμβάνονται στο κουτί.

Παραθέτουμε φωτό από το manual για το παραπάνω (διότι εμείς δεν... πήραμε) :worry: διότι σε αδελφό thread γίνεται κουβέντα ακριβώς για το θέμα της ανάρτησης σκελών σε Α' ΠΠ εκτέλεση....  ;)Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 17 Απρ 2020, 11:35:01
Και αφού στήσαμε που στήσαμε την άτρακτο στα πόδια της για να τη χαζέψουμε (με τα φτερά επάνω δε... χωράει στο εργαστήριο  :o), είπαμε να βάλουμε και το hatch που δίνει η H-9 μαζί με το κόκπιτ και τα πολυβόλα...

Γενικά έχουν προσπαθήσει να δώσουν έναν αέρα αληθοφάνειας με όλα αυτά, ίσως για να δικαιολογήσουν την σχετικά υψηλή τιμή για το ARF αυτό (που δέ λέμε - την αξίζει με πολύ καλά αξεσουάρ και hardware, καλή ποιότητα συναρμολόγησης και μεγάλο μέγεθος), αλλά οποιοσδήποτε με προσδοκίες πέραν επιπέδου Sport Sunday Flyer μάλλον θα απογοητευτεί.

Η όλη παρουσίαση (των περί κόκπιτ/οπλισμού λεπτομερειών και το covering) είναι επιπέδου... Mattel στην καλύτερη των περιπτώσεων: ένα πλαστικό γυαλιστερό πράγμα με χαζά αυτοκόλλητα... Καί εάν το σκεφτούμε και ηλεκτρικό από πάνω...;  :buck2: :buck2: :buck2:

Δε στεκόμαστε στη γκρίνια μας όμως σαν τους χοντρούς Αμερικάνους που περιμένουν πληρώνοντας μερικές 100-άδες δολλάρια και "ανακινώντας" το κουτί να πεταχτεί έξω ένα προιόν επιπέδου Top Gun..

Τουναντίων, το περιμέναμε αυτό και μάλιστα πώς και πώς, για να βάλουμε "ένα χεράκι" να δούμε τί θα βγεί από ένα αξιοπρεπές... bashing.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 17 Απρ 2020, 11:58:10
Τα σημεία αυτά (Κινητήρας, Κόκπιτ, Οπλισμός, Πιλότος) είναι και αυτά στα οποία θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας πρίν φτάσουμε στην τελική συναρμολόγιση και αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το γενικό "μακιγιάζ" του όλου αεροπλάνου.
Γενικά, σε αυτό το αεροπλάνο που είναι αρκετά "καθαρό" για A' ΠΠ (χωρίς συρματόσχοινα, κλπ), το μάτι θα πάει (ακούσια) στα παραπάνω σημεία που έχουν κάποιο βάθος λεπτομέρειας.
Οπότε δε δικαιολογείται οποιαδήποτε "πλαστική γυαλάδα".

Μιλώντας για τον πιλότο, να πούμε ότι δίδεται στο κουτί ένα πλαστικό έκτρωμα που μοιάζει με... Ταιλανδό τρανσέξουαλ και ζυγίζει σχεδόν 400gr, παρόλο που φτάνει μέχρι τη μέση του σώματος (το πάτωμα του κόκπιτ είναι ρηχό για να δώσει "αέρα" στα servo από κάτω).
Είναι φτιαγμένος από πολύ σκληρή και εύθραυστη ρητίνη (που έχει καί άσχημη μυρωδιά...) και ευτυχώς ήρθε σπασμένος μέσα στο κουτί από τη μεταφορά (η μόνη ζημιά).
Τον εκπαραθυρώσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κατά την άποψή μας, ο πιλότος στα αεροπλάνα του Α' ΠΠ δεν είναι απλά μια δευτερεύσα λεπτομέρεια όπως στα πιο μοντέρνα αεροπλάνα που τους μισο-κρύβουν σε κλειστά κόκπιτ.
Στα παλιά διπλάνα, ο πιλότος φαίνεται ξεκάθαρα, όχι μόνον στο έδαφος, αλλά και τον αέρα. Για το μεγάλο αυτό Fokker αξίζει κάτι καλό.

Όπως και σε άλλες "κατασκευές" μας, η λύση ήρθε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού με τη μορφή του Lothar Von Richhofen από τον κορυφαίο Lyle Vasser.
Τον παραγγείλαμε άβαφο και έφτασε σε 3 κομμάτια (Κεφάλι, Κορμός, Πόδια) κούφιας ρητίνης.

Αφού ξηλώσαμε το εργοστασιακό πάτωμα του κόκπιτ για να χωρέσει, χρησιμοποιήσαμε μόνον τον κορμό (πόδια δε θα βάλουμε για να εξοικονομίσουμε βάρος πίσω από το CG) και το κεφάλι - τον παραθέτουμε πρόχειρα στημένο για να δούμε πώς "γεμίζει" το κόκπιτ και τί παραμένει εμφανές εκεί μέσα (για να δούμε τί περαιτέρω θα κάνουμε).

Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 17 Απρ 2020, 12:18:25
Όπως όλοι οι μοντελιστές ξέρουμε, το ένα πράγμα φέρνει το άλλο.
Είναι δυνατόν τα ξύλινα γυαλιστερά πυροβόλα να "σταθούν" μπροστά στην (ακόμα άβαφη) ανάγλυφη λεπτομέρεια του Lothar; (αδελφού του Manfred).
Καλή η προσπάθεια του Βιετναμέζου (το μοντέλο φτιάχνεται στο εργοστάσιο της Seagull) αλλά thanks - but no thanks.

Μετά από αρκετό ψάξιμο καταφέραμε να βρούμε 2 Spandau στην 1/4 από την Williams Bros.
Θυμηθήκαμε τα στατικά μας χρόνια κόβοντας και κολλόντας κομματάκια πολυστερίνης από καλούπια του '60 (βλ. flashing του θανάτου, fit χειρότερο από Fiat των 70's).
Μετά τη συναρμολόγηση και trial fit να δούμε τί μετατροπή θα κάνουμε για να τα "πιάσουμε" επάνω στην υποδομή του κόκπιτ, προχωρήσαμε σε ψεκασμό με flat black και μετά στεγνό πινέλο με Steel pigment (λίγο γκρί, λίγο μπλέ, λίγο μώβ, λίγο ασημί), μικροφθορές με ασημί σε λίγες γωνίες και τελικό πέρασμα με flat ακρυλικό για σφράγιση.

Τα Williams δίνουν και δεσμίδες με πυρομαχικά από μαλακή ελαστική ρητίνη. Εδώ, αφού καθαρίσαμε το flashing από κάθε σφαίρα (μία-μία - μετρήστε τες...  >:() περάσαμε με χακί την ταίνία (ήταν υφασμάτινη) και μαρκαδόρους μπογιάς τις κάσες (bronze) και τα βλήματα (gold).

Παραθέτουμε τη σύγκριση.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 17 Απρ 2020, 12:45:00
Μιάς και βγάλαμε τα πινέλλα, τους αερογράφους και τα χρώματα, πιάσαμε γρήγορα και τον dummy κινητήρα.

Διάνοιξη της απόληξης της εξάτμησης (ήτανε κλειστή/τυφλή) πολύ προσεκτικά με το Dremel, και μετά πέρασμα με flat black.
Μόλις στέγνωσε, μακιγιάρισμα με steel pigment, όπως και με τα πυροβόλα, και μετά "σκούριασμα" της πολλαπλής εξαγωγής με τυχαίο "splotching" από burnt sienna, burnt umber και rust με στεγνό πινέλλο.
Ασημί μαρκαδοράκι για λεπτομέρειες όπως μπουλόνια και ελατήρια ωστηρίων (βαφτά πάνω στο μαύρο - λιγο fake, αλλά ΟΚ από το 1m).
Τέλος, πέρασμα με συμβατό ματ ακρυλικό βερνίκι.

Πρίν την επανατοποθέτηση του κινητήρα στο cowl, μασκάραμε και βάψαμε με flat black το χώρο γύρο από τον κινητήρα προσομοιάζοντας το κενό που υπάρχει και στο πραγματικό μεταξύ του block/κυλινδροκεφαλών και των πανέλλων επικάλυψης της ατράκτου.
Κρύβει το γυαλιστερό κόκκινο γύρο από τις λεπτομέρειες του κινητήρα και αυξάνει την αληθοφάνεια (βασικά, μειώνει το... Mattel factor).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: kolotoympas στις Παρασκευή, 17 Απρ 2020, 13:07:25
Πολύ ωραίο Έκτορα!
Βαψε και το καπάκι του κινητήρα για να μην κάνει μπαμ το ασημί χρώμα


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Παρασκευή, 17 Απρ 2020, 13:52:53
Τελειο Εκτωρα!! Καντα όλα weathering!! ΟΛΑ ! :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:
Περνα και μερικά πανάκια μεσα τα ξύλα στο μοτερ πριν την πατεντα που σου είπε ό Δημητρακης! Αυτοί οι κινέζοι δεν βαζουν κόλλα καθόλου.....Που να του ξεραθουν τα χέρια....χαχαχαχαΤσιφούτηδες  ....θα χαλασουν 100 γραμμαρια κολλα παραπανω και θα  χρεοκοπήσουν .....Κωρονομακακες....


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: CMarkop στις Παρασκευή, 17 Απρ 2020, 14:44:44
ΑΠΙΘΑΝΕΣ οι βελτιώσεις σου Έκτορα  :D :D :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 18 Απρ 2020, 08:39:07
Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές και την παρότρυνση.

Πολύ ωραίο Έκτορα!
Βαψε και το καπάκι του κινητήρα για να μην κάνει μπαμ το ασημί χρώμα

Το σκεφτόμαστε και εμείς, αλλά θα ομολογούμε ότι μέχρι να στρώσουμε και να είναι όλα καλά με το μοτέρ διστάζουμε να "βάλουμε χέρι" στην "επένδυση".

Τελειο Εκτωρα!! Καντα όλα weathering!! ΟΛΑ ! :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:
Περνα και μερικά πανάκια μεσα τα ξύλα στο μοτερ πριν την πατεντα που σου είπε ό Δημητρακης! Αυτοί οι κινέζοι δεν βαζουν κόλλα καθόλου.....Που να του ξεραθουν τα χέρια....χαχαχαχαΤσιφούτηδες  ....θα χαλασουν 100 γραμμαρια κολλα παραπανω και θα  χρεοκοπήσουν .....Κωρονομακακες....

Σωστά λέτε και οι 2: το ξύλο είναι σκέτη γκοφρέττα. Θα δείξουμε σε επόμενα post ποιά είναι η κατάσταση πίσω από το firewall (tank, ενισχύσεις, servo, ντίζες) για να βρούμε λίγο την καλύτερη οδό περί ενισχύσεων...
Όσο για το weathering - επιφυλασσόμαστε. Έχουμε πάρει τα υλικά για να δοκιμάσουμε κάτι καλό. Υποσχόμαστε τουλάχιστον ότι η γυαλάδα του μονοκότ θα φύγει οριστικά.

ΑΠΙΘΑΝΕΣ οι βελτιώσεις σου Έκτορα  :D :D :thumbs up:
Ευχαριστούμε Κώστα. Μας εμψυχώνει η δική σου καταπληκτική κατασκευή και αποτολμάμε μικρο-πραγματάκια και εμείς - θα δείξουμε παρακάτω.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 18 Απρ 2020, 08:47:51
Για παράδειγμα, ένα από τέτοια scale μικρο-πραγματάκια είναι και το ammo box των πολυβόλων.

Η Η-9 δίνει λοιπόν το χαρακτηριστικό ammo box του DVII (παραμφερές έχει και το τριπλάνο DR.I) φτιαγμένο από balsa και liteply και βαμμένο ασημένιο κατυθείαν πάνω στο ξύλο.
Μπράβο τους, αλλά όπως φαντάζεστε, ενώ με τα ξύλινα κανονάκια και από 5m απόσταση, αυτό δεν παίζει ρόλο, με τα Spandau της Williams και από 1m απόσταση κάνει μπάμ.

(Εϊπαμε - το ένα πράγμα θα φέρει το άλλο...)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 18 Απρ 2020, 08:50:11
Πήραμε λοιπόν το ρολό αλουμινοταινίας που έχουμε για δύσκολες καταστάσεις (McGyver και καλά) και επιτεθήκαμε.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 18 Απρ 2020, 08:54:21
Τέλος, προσθέσαμε μερικά πριτσίνια από ατλακόλ και περάσαμε όλο το κομμάτι με λίγο wash από flat black εκμεταλλευόμενοι την ακανόνιστη επιφάνεια του ξύλου από κάτω για να σπάσουμε τη γυαλάδα του αλουμινίου και να δείξει χρησιμοποιημένο.
τοποθετήσαμε με βίδες (αφαιρούμενο) για να δούμε πως κάθεται. Νομίζουμε ότι βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: JS 46 στις Σάββατο, 18 Απρ 2020, 13:14:33
http://thevintageaviator.co.nz/uniforms

Χρονια πολλα και καλη ανασταση στελνω το παραπανω μηπως και δεν το εχετε το οποιο εχει πολλες πληροφοριες για ww1.
Παρα πολύ καλη δουλεια πραγματικα θα ηθελα πολύ να το εβλεπα από κοντα.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ExtraRed στις Κυριακή, 19 Απρ 2020, 09:54:55
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη. Πολύ Ωραίο το θέμα και χορταστικό σε μέγεθος . Όσο το περιποιείσαι τόσο θα το χαίρεσαι μετά ::). Τα μοτεράκια που μας έδειξες ένα και ένα :D. Την ψεύτικη εξάτμιση αν την έκανες να φαίνεται ότι προεκτείνετε προς την αληθινή; :) Καλή συνεχεία και καλές πτήσεις με το καλό. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 19 Απρ 2020, 23:25:22
http://thevintageaviator.co.nz/uniforms
Χρονια πολλα και καλη ανασταση στελνω το παραπανω μηπως και δεν το εχετε το οποιο εχει πολλες πληροφοριες για ww1.
Παρα πολύ καλη δουλεια πραγματικα θα ηθελα πολύ να το εβλεπα από κοντα.

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, το έχουμε επισκευτεί το link στο παρελθόν - είναι αξιοσημείωτο ότι οι Νεοζηλανδοί στην άκρη του κόσμου έχουν τέτοιο πάθος με ένα πόλεμο που έγινε πολύ μακριά τους.

Ελπίζουμε με το πέρας της πανδημίας να βρεθούμε σε μοντελοδρόμιο όλοι μαζί να πετάξουμε και να συζητήσουμε για τα μοντέλα μας. Εμείς θα ποστάρουμε αρκετές φωτό στο thread κάπως να ρεφάρουμε την απώλεια του "live"...  :angel:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 19 Απρ 2020, 23:31:25
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη. Πολύ Ωραίο το θέμα και χορταστικό σε μέγεθος . Όσο το περιποιείσαι τόσο θα το χαίρεσαι μετά ::). Τα μοτεράκια που μας έδειξες ένα και ένα :D. Την ψεύτικη εξάτμιση αν την έκανες να φαίνεται ότι προεκτείνετε προς την αληθινή; :) Καλή συνεχεία και καλές πτήσεις με το καλό. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

Αληθώς ο Κύριος. Αν και ARF (και σε καμία περίπτωση επιπέδου κατασκευής π.χ. Pucara..) εντούτις η περιποίηση το κάνει πιο "δικό" μας.

Το θέμα της εξάτμισης μας ταλαιπώρησε αρχικά, αλλά τελικά το αφήσαμε στην ησυχία του. Θα κονταίνουμε το σπιράλ λίγο-λίγο ότσν τρέξουμε τη μηχανή και δούμε ότι το λάδι που φτύνει είναι λίγο.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 20 Απρ 2020, 19:22:13
Μετά τις βελτιώσεις στον κινητήρα και τον οπλισμό (πολυβόλα και ammo box), προχωράμε λίγο πιο πίσω - το κόκπιτ.
Συνεχίζοντας το "σπιράλ του semi Scale-ίστα"  ;) σκεφτήκαμε ότι με τέτοιο πιλότο και τέτοια πολυβόλα, το να έχουμε ένα απλό έγχρωμo αυτοκόλλητο για πίνακα οργάνων θα ήταν αμαρτία.

Με reference μερικές φωτό από κόκπιτ DVII (είτε παλιά/original είτε μοντέρνες αντιγραφές - ΚΑΝΕΝΑ δεν είναι ίδιο!) βαλθήκαμε να αναπαραστήσουμε πιο πειστικά το κόκπιτ με το ξύλινο ταμπλό και τα μεγάλα "ρολόγια" καθώς και με ότι παρελκόμενο φαίνονταν (με τον πιλότο να κάθεται) ή/και μας άρεσε και μπορούσαμε να φτιάξουμε ή να βρούμε. Βασικά μία "τουρλού" (αλλά νόστιμη).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 20 Απρ 2020, 19:27:08
Ξεκινήσαμε λοιπόν ξηλώνοντας το αυτοκόλλητο που εδίνε η H-9 και κολλήσαμε στη θεση του μία φλύδα (veneer) από κόντρα-πλακέ του 0.5mm με ωραία πυκνά "νερά" που είχαμε στο spares box μας και την οποία περάσαμε με λαδάκι teak να σκουρήνει κάπως και μετά με ματ βερνίκι για προστασία. Παραγγείλαμε και σωστά όργανα (Α΄ΠΠ/Γερμανία) για να βάλουμε πάνω.

Επίσης αποφασίσαμε να αναπαραστήσουμε τις χαρακτηριστικές άνω κουρμπαριστές σωληνώσεις του σκελετού/κλωβού (που είναι ευδιάκριτες), χρησιμοποιώντας λεπτό σωληνάκι αλουμινίου στραβωμένο στο χέρι και κολλημένο με epoxy. Βάψαμε τον fake κλωβό με το χαρακτηριστικό πράσινο που βρήκαμε σε μία εκ των φωτό.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 20 Απρ 2020, 19:49:46
Τοποθετόντας το hatch πάνω στην άτρακτο, συνειδητοποιήσαμε ότι έχοντας αφαιρέσει τη "μπανιέρα" (πάτωμα και πλαϊνά) του εργοστασιακού κόκπιτ η οποία έκρυβε το εσωτερικό της ατράκτου, φαίνονταν πλέον άσχημα το δομικό τοίχωμα της ατράκτου. Ξανακοιτόντας τις φωτό του full scale είδαμε ότι το μόνο που χώριζε τον πιλότο από το παγωμένο αερόρευμα των 200χλμ/ώρα ήταν μόνον το πανί της επικάλυψης - του οποίου το lozenge pattern "φέγγιζε" αχνά προς τα μέσα, ασχέτως από το εξωτερικό χρώμα παραλλαγής που ήταν περασμένο. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και σε αυτήν την αναπαράσταση για να μην "κλαίει" ο ωραίος νέος πίνακάς μας.

Μέχρι εκεί καλά - πώς όμως; Η λύση ήρθε μετά από πολλές αποτυχημένες προσοπάθειες να πετύχουμε κάποια αληθοφάνεια... Θέλαμε λοιπόν να προσομοιάσουμε όχι μόνον ένα ύφασμα με lozenge (καλή τύχη να τη ζωγραφίσεις), αλλά και με τέτοιο τρόπο που αυτή θα "φέγγιζε αχνά" (τρομάρα μας  :idiot2:).

Βρήκαμε για καλή μας τύχη ρετάλια από ασημένιο Solartex (πλέον συλλεκτικό!) στις ντουλάπες μας, το οποίο έχει ωραία υφή υφάσματος (πρώτο το κρατούμενο). Το κόλπο εδώ ήταν να φτιάξουμε την αχνή lozenge. Κατεβάσαμε από το Ίντερνετ χρωματισμένο σχέδιο/πατρόν lozenge, το τυπώσαμε σε χαρτί και δοκιμάσαμε να το σιδερώσουμε πάνω στο Solartex μπάς και αφήσει λιγο αχνό χρώμα με το σχέδιο έτοιμο. Με inkjet εκτυπωτή αυτό μάλλον θα είχε δουλέψει. Ο δικός μας ήταν laser (τουλάχιστον έγχρωμος) και η προσπάθεια τελείως αποτυχημένη. Μετά σκεφτήκαμε να τυπώσουμε κατευθείαν πάνω στο Solartex! Κολλήσαμε κομμάτια μεγέθους Α4 σε σκληρότερη κάρτα (να περάσει μέσα από το μηχάνημα) και μετά απο πολλές δοκιμές (με ενδιάμεσα κολλήματα και καθαρίσματα του εκτυπωτή) το πετύχαμε.

Μετά την εκτύπωση,"σκουπίσαμε" την τυπωμένη επιφάνεια με το χέρι να φύγει το πολύ laser toner (που δεν κόλλαγε τελείως στο Solartex όπως σε ένα Α4 χαρτί) για να μείνει μόνον το"αχνό'' σχέδιο πάνω. Για περαιτέρω προστασία, ψεκάσαμε από πάνω flat βερνίκι και voila!

Κόψαμε ένα κομμάτι balsa 2mm στο μέγεθος του πλαινού του cockpit (να χωρά ακριβώς ανάμεσα τους νομείς της ατράκτου κaι να κρύβει τα νεύρα του doubler) για να σιδερώσουμε to Silver Solatex με το τυπωμένο lozenge pattern. Λόγω του παραπάνω βερνικώματος, χρησιμοποιήσαμε μόνον heat gun (όχι σίδερο) για να ενεργοποιήσουμε την κόλλα και κολλήσαμε το πανί στη balsa μόνον με την πίεση του χεριού. Καταλαβαίνετε ότι λίγο παραπάνω πίεση ή θερμοκρασία, το βερνίκι έβγαινε και το pattern καταστρέφονταν (και φτού και απ' την αρχή). Μας πήρε αρκετές προσπάθειες αλλά κάτι καταφέραμε...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 20 Απρ 2020, 19:52:57
Τοποθέτηση.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 20 Απρ 2020, 20:10:33
Αισθανόμενοι πολύ περήφανοι που καταφέραμε την αναπαράσταση του εσωτερικού πανιού (δηλ. τα πάντα για το τίποτα...), λέμε: "καλά, σκέτο πανί έχει το πραγματικό; Δεν έχει και διάφορα ωραία πραγματάκια/λεβιεδάκια/σωλήνες και όργανα;"

’ντε να τα βάλουμε και αυτά. Χρησιμοποιήσαμε εξτρά αλουμινένια σωληνάκια και συρμάτινη πετονιά (που συνήθως βάζουμε στα pull-pull) για την αναπαράσταση και του πλαϊνού κλωβού που φαίνεται με τον πιλότο μέσα. Γνωρίσαμε και την τέχνη κάποιου κυρίου Adolf Matonoha ο οποίος κατασκευάζει full functional χειριστήρια για Fokker..

Εκτός από την παρεκτροπή του κινητήρα, η αγορά ενός σέτ μανετών μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο άλλος "εκτροχιασμός" αυτού του project....
Φτιάξαμε και μία χειροκίνητη αντλία καυσίμου (πάνω αριστερά) έτσι για να πούμε ότι κάτι φτιάξαμε και εμείς.Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: aru στις Δευτέρα, 20 Απρ 2020, 20:34:37
Πολυ ωραια βγηκε η εκτυπωση στο υλικο πανω! Βγαινει πολυ ομορφο!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 14:30:00
Πολυ ωραια βγηκε η εκτυπωση στο υλικο πανω! Βγαινει πολυ ομορφο!

Ευχαριστούμε αγαπητέ Aru. McGuiver-ιλίκι, αλλά μας έκατσε. Προχωράμε με μερικές ακόμα λεπτομέρειες πρωτού κλείσουμε το κεφάλαιο κόκπιτ/οπλισμός.
Το DVII έχει τα τεπόζιτα καυσίμων ακριβώς από κάτω από τις κάννες των πολυβόλων του, ακριβώς μπροστά από το ammo box. Στο μοντέλο μας ο χώρος μας φαίνονταν υπερβολικά κενός, οπότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα dummy τεπόζιτο... εποχής από λεπτό φύλλο μπρούτζου.

Φτιάξαμε templates των πλαινών τοιχωμάτων από balsa, κόψαμε το φύλλο (σημ. αγορασμένο από το.... Πλάισιο) με απλό ψαλίδι και κολλήσαμε τις φλύδες στη balsa για τα πλάγια ενώ στραβώσαμε την πίσω μεριά (που φαίνεται) χρησιμοποιώντας ένα τάκο απο μασίφ ξύλο για να πετύχουμε ωραία κούρμπα χωρίς τσακίσματα (το 1:1 έχει κουρμπαριστές γωνίες στο τεπόζιτο). Τέλος, κόψαμε και μία λεπτή φλύδα και αφού χτυπήσαμε "πριτσίνια" με ένα ζουμπά, την κολλήσαμε με CA πάνω στο υπόλοιπο τεπόζιτο (και αυτό σταθεροποιημένο με CA).

Πρίν την τοποθέτηση στο hatch, απόφασίσαμε να βάψουμε το πάτωμά του flat black (εργοστασιακά ήταν ένα... ανοιχτό γκριζάκι) για να δώσουμε βάθος στην όλη κατασκευή και να κρύψουμε και τα νερά των ξύλων. Μίας και είχαμε τον αερογράφο με το μαύρο έξω, "χτυπήσαμε" και μία γρήγορη αχνή σκίαση στο τεπόζιτο για να ξεφορτωθούμε τη γυαλάδα και να το παλαιώσουμε λίγο. Αυτή την τεχνική θα την χρησιμοποιήσουμε εκτενώς και στο μετέπειτα μακιγιάζ του αεροπλάνου, αλλά θα αναφερθούμε πιο λεπτομεριακά σε παρακάτω posts.

Μετά κολλήσαμε με CA το όλο τεπόζιτο στο στεγνωμένο πάτωμα του hatch, βιδώσαμε και το παλαιομένο dummy ammo box, και voila.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 14:40:27
Τα τρυπάκια μπροστά από τη μπανιέρα του hatch είναι από σημάδεμα για το βίδωμα ενός panel το οποίο κάλυπτε το τεπόζιτο.
Αυτό το είχαμε αποφασίσει πρίν καν ακόμα "πειράξουμε" τον πίνακα οργάνων (θέλαμε απλά να κρύψουμε το "χάσμα" τότε, αλλά μας πήρε η "κάτω βόλτα"....).

Φτιάξαμε το panel από λεπτό αλουμίνιο, το κουρμπάραμε στο χέρι και το βάψαμε κόκκινο πρωτού χρησιμοποιήσουμε scale εξάγωνα βιδάκια που τα είχαμε βρεί στη Γερμανία για ένα άλλο Project..

(Σημ. Δεν έμεινε τόσο μεγάλο όσο φαίνεται στις φωτό (να μας κρύβει τις "ομορφιές"), θα παραθέσουμε ολοκληρωμένη φωτό παρακάτω.)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 14:54:40
Προχωράμε ακόμα παραπίσω, γιατί δε μπορούμε, φυσικά, να αφήνουμε τέτοιο... γραφείο άδειο.

Ξεκινάμε πιλότο.

Όπως είπαμε, η φιγούρα ήρθε σε 3 κομμάτια: κορμός/πόδια/κεφάλι. Επειδή στο τελειωμένο αεροπλάνο μόνον οι ώμοι και το κεφάλι θα φαίνονται εν ώρα πτήσης και από stand-off απόσταση, επικεντρωθήκαμε εκεί.
Τα πόδια θα τα βάλουμε μόνον εάν βγούμε μπροστόβαροι (χλωμό).

Μιάς και το κεφάλι δίνεται χωριστά, δε μπορέσαμε να αντισταθούμε στον... πειρασμό να ζωντανέψουμε λίγο το Lothar και να μην το κολλήσουμε αλλά να βάλουμε ένα σερβάκι πάνω να τον βοηθήσουμε να γυρίζει το κεφάλι του ψάχνωντας για... το Spad του CMarkop!

Στις παρακάτω φωτό βλέπετε την πατέντα (ξύλινο dowel βιδωμένο σε μικρό στρογγυλό horn - ο μηχανισμός θα είναι αφαιρούμενος για παν ενδεχόμενο) καθώς και τα διάφορα fittings από φύλλο αλουμινίου τα οποία ήταν απαραίτητα για να στηρίξουμε κάπως τον πιλότο στο hatch. (Καλού κακού, κόψαμε και ένα relief στα πόδια - ένα τα βάλουμε- για να χωράει το σερβάκι μέσα.)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 16:49:29
Ξεκινάμε με τον κορμό και την κάσκα, τα οποίο θα βάψουμε με το κλασσικό δερμάτινο παλτό των αεροπόρων.

Εδώ το κόλπο για μια πολύ πειστική αναπαράσταση του ρουχισμού και εξοπλισμού είναι τόσο απλό/εύκολο όσο και εντυπωσιακό (ευχαριστούμε τον Lyle για τις εξαιρετικές του οδηγίες)
Βασικά ψεκάζουμε τα πάντα με flat black και μετά περνάμε με στεγνό πινέλο το χρώμα leather από πάνω. Όλη η δουλειά δε γίνεται κατά τη βαφή αλλά έχει ήδη γίνει από το γλύπτη: το μαύρο μένει μέσα στις πτυχώσεις και τα highlights του χρώματος δίνουν μια πολύ καλή ψευδαίσθηση δερμάτινου ρουχισμού...

Για περισσότερες λεπτομέρειες, να θυμίσουμε παλαιότερο thread μας (το οποίο έχει |παγώσει| - αλλά όχι ξεχαστεί!) όπου βάψαμε με αντίστοιχο τρόπο τον Saburo Sakai από τον ίδιο κατασκευαστή:
https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=44627.msg293650#msg293650 (https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=44627.msg293650#msg293650)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 16:52:12
Πέρασμα της κάσκας με στεγνό πινέλο...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 16:55:17
Ο κορμός με βαμμένες χακί τις εξαρτήσεις.
Πόρπες, κουμπιά και πριτσίνια βάφτηκαν με ασημένιους, χρυσούς και μπρονζέ μαρκαδόρους.
Το φουλάρι με απλό flat white ενώ η γούνα του παλτού ήταν από... αλεπού οπότε αντί για το κλασσικό λευκό του Β' ΠΠ, έχουμε εναλλασόμενες αποχρώσεις γκρί, κόκκινου και sand (υπόλευκο).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 17:02:52
Τελευταίο αφήσαμε το πρόσωπο, το οποίο είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Δεν είμαστε στατικοί μοντελιστές με εμπειρία στις φιγούρες (για να κάνουμε τρελά highlights/shadows, κλπ), οπότε έχουμε βρεί το δικό μας τρόπο για να έχουμε ένα αληθοφανές stand-off αποτέλεσμα για RC χρήση:
- Περνάμε το βασικό χέρι με flesh.
- Πέρνουμε παστέλ καλής ποιότητας διαφόρων χρωμάτων (πορτοκαλί, μπλέ, μωβ, κόκκινο, ρόζ, κλπ) και αφού τα τρίψουμε σε ψιλό γυαλόχαρτο, "σηκώνουμε" τη χρωμόσκονη με ένα στεγνό πινέλλο και "μακιγιάρουμε" το πρόσωπο αναλόγως (δηλ. στεγνό πινελλάρισμα μέχρι να μείνει μόνον η αχνή "σκιά" του εκάστοτε χρώματος).
- Κόκκινο στα χείλη, πορτοκαλί στα ζυγωματικά και μώβ στις σκιάσεις (κάτω από τη μύτη, τα φρύδια και το σαγώνι).

Παραθέτουμε φωτό πρίν το τελικό "ξεσκόνισμα". Μετά από αρκετό πινελλάρισμα, δε μένει σχεδόν τίποτε, παρά μόνον οι "υπόνοιες" κόκκινων χειλιών, μαγούλων και σκιών κάτω από τη μύτη και το σαγώνι).

Όλα τα περνάμε με flat clear για να τα προστατέψουμε αμέσω μετά (αλλιώς η σκόνη φεύγει).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 17:05:56
Εκτωρα εκπληκτικό βάψιμο!!!! :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 17:08:01
Τελειώνουμε με τις λεπτομέρειες των φρυδιών/ματιών όπου χρειαζόμαστε πινέλλο 0000 (δηλ. φοβερά λεπτό) και διάφορους μικρό-χρωματισμούς για να δείξει σωστά (π.χ. λεπτή μάυρη γραμμή στο κάτω βλέφαρο -κάτι σαν γυναικείο eye-liner- για να τονίσουμε το περίγραμμα των ματιών).

Τελικό αποτέλεσμα (μας λείπουν ακόμα τα τελειώματα στα τζαμάκια των goggles):


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 17:10:51
Και μερικές στο γραφείο...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 17:21:51
Εκτωρα εκπληκτικό βάψιμο!!!! :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

Ευχαριστούμε Αργύρη - αν και όλη η σκληρή δουλειά έχει γίνει από τον Lyle (χωρίς σωστό και λεπτομερές "σκάλισμα" δε θα δούλευε τίποτα από τα παραπάνω σωστά και εύκολα).

Μπήκαμε σε πειρασμό να στήσουμε όλο το αεροπλάνο στη βεράντα μας* για να... το χαζέψουμε (κλασσικά) με τις λεπτομέρειες που κάτσαμε και (ξανα) φτιάξαμε.

*Δε χωράει στο εργαστήριο δεμένο...   :-\Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 19:57:58
Έκτορα, στο έχω πει κατ' ιδίαν, θα το πω και δημόσια.
Έχεις και το χέρι και την υπομονή, μα πάνω από όλα έχεις την τεχνική γνώση.
Μήπως έχει έρθει η ώρα να δούμε κάτι πραγματικά scale από τα χέρια σου;

Έχεις ξοδέψει ατελείωτες ώρες μεταποιώντας μονοκοταριστά μοντέλα. Αξιέπαινη δουλειά! Τα καταφέρνεις να δείχνουν scale.
Βάλε μπροστά ένα project που θα προκύψει ένα πραγματικά scale μοντέλο. Είναι κρίμα ένας μοντελιστής όπως εσύ να περιορίζεται σε upgrades.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: CMarkop στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 21:03:00
Έκτορα,
Απίστευτη δουλειά  :D :D :D :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:
πραγματικά όπου βάζεις χέρι τα ζωντανεύεις  :thumbs up:
Αν και για να πω την ταπεινή μου άποψη, τώρα μπροστά στον πιλότο το μοντέλο παραγυαλίζει  8) ;)
Και φυσικά θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα Παντελή 100%
Κώστας,


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 23:04:36
Σας ευχαριστούμε ταπεινά και τους 2 για τα καλά σας λόγια (καθώς και όλους τους υπόλοιπους φίλους που μας παροτρύνουν ευγενικά μέσα από το thread).

Οι πιο παρατηρητικοί "συμφορουμίτες" ίσως έχουν ήδη παρατηρήσει τα ονόματα των αρχείων/φωτογραφιών μας (όλες τραβηγμένες από κινητό) τα οποία είναι βασικά οι ημερομηνίες στις οποίες αυτές τραβήχτηκαν.
Το μοντέλο το παλεύουμε από τον ’υγουστο του 2019...! (λόγω έλλειψης χρόνου).

Αγαπητέ Παντελή και Κώστα, δε μπορούμε να φανταστούμε πόσο καιρό θα μας έπαιρνε να ξεκινήσουμε κάτι scratch ή έστω κίτ.
Πιστέψτε μας, το θέλουμε πολύ - αλλά συμβιβαζόμαστε μέχρι στιγμής με τα "ετοιματζίδικα".
Έως τώρα, με κάθε νέο αεροπλάνο, προχωράμε τις τεχνικές μας ένα βήμα παρακάτω και ευελπιστούμε να καλυτερεύουμε τα αποτελέσματα. Επίσης επενδύουμε και σε εργαλεία.

Η ώρα προσεγγίζει να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο δικό σας (όπως και πολλών άλλων εδώ) επίπεδο - επιφυλασσόμαστε!

Κώστα, τις φωτογραφίες με το δεμένο αεροπλάνο δεν τις βάλαμε τυχαία: στήναμε μια ωραία "σέντρα" για τις επόμενες εργασίες διότι το κριτικό μας σχόλιο θα ήταν ακριβώς το ίδιο με το δικό σου.
Όπως προδιαγράψαμε στην αρχή, το ένα πράγμα φέρνει τ'άλλο - μπορεί λοιπόν ένας πιλότος αυτής της πιστότητας να πετάει πλαστικό/γυαλιστερό αεροπλάνο;;; ΟΕΟ;;;!  :idiot2:
΄΄!
Φυσικά και όχι - υποσχεθήκαμε ωραίο μακιγιάζ και θα το παρουσιάσουμε οσονούπω.

Πρίν από αυτό, όμως να προσθέσουμε και κάτι άλλο που μας ενοχλούσε στο μάτι - αλλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τί ήταν μέχρι που καθήσαμε και διαβάσαμε ξανά τα reference books μας για το αεροπλάνο.

Τέλος το βρήκαμε: ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ Fokker του Α΄ΠΠ χωρίς τις χαρακτηριστικές "κυματώσεις" του χείλους εκφυγής των πτερύγων (δημιουργείτο από "τράβηγμα" του υφάσματος μετά τη ντόπα στο σύρμα που ήταν περασμένο ανάμεσα στα ribs).
Ένας από τις κατασκευαστικούς συμβιβασμούς που έκανε η Hangar-9 σε αυτό το ARF ήταν οι ευθείες στα χείλη εκφυγής - μάλλον για να διευκολύνει τις Βιετναμέζες εργάτριες τηε Seagull στο μονοκοτάρισμα....   :-\

Βαθιά ανάσα λοιπόν και πάμε να ψαρέψουμε "χτένια" (στα Αγγλικά οι κυματώσεις ονομάζονται scallops - όπως ακριβώς και τα χτένια).Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 23:18:33
Βήμα 1ο: Χαρτοταινία, μέτρο, κομπιουτεράκι και σχεδιασμός των scallops.

Εδώ να πούμε ότι πολλοί κατασκευαστές (π.χ. η BUSA) δίνουν τριγωνικό στόκ balsa με τις κυματώσεις έτοιμες κομμένες.
Σε μερικά stand-off scale αεροπλάνα είναι αρκετά τονισμένες, σε άλλα όχι τόσο.

Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει ούτε να το παρακάνουμε (δε θέλουμε... bat-plane) αλλά και ούτε να βάλουμε δουλειά που δε θα φαίνεται στον αέρα.
’ρα συμβιβαστήκαμε με ένα βάθος κοπής περίπου 6mm για ελλειπτικές καμπύλες χορδής ~8cm (με αυτή τη χορδή +/- υπολογίσαμε τo σωστό νούμερο κυματώσεων που βλέπαμε στα 3-views...).
Καταλήξαμε εκεί μετά από πολλές δοκιμές (βλ. διπλές καμπύλες στις χαρτοταινίες για να δούμε πώς μας φαίνονταν στο μάτι από τα 3-5 μέτρα).

Αφού μαρκάραμε προσεκτικά τα διάκενα στις πτέρυγες, χρησιμοποιήσαμε υπολογιστή για να σχεδιάσουμε τις σωστές ελλείψεις και φτιάξαμε πατρόν από κόντρα πλακέ με το οποίο τραβήξαμε τις τελικές γραμμές κοπής.

Βήμα 2ο: X-Acto και "Aghios o Theos"...

Επιτεθήκαμε με X-Acto στα trailing edges και σταθήκαμε τυχεροί διότι τα χείλη ήταν φτιαγμένα από μαλακά φύλλα balsa των 2mm και έτσι η κοπή ήταν παιχνίδι.

Κάναμε τα τελειώματα με dremel.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 26 Απρ 2020, 23:23:12
Tέλος, τσιμπήσαμε με λεπτή CA τα 2 φύλλα balsa (οι ακμές των οποίων είχαν ξεγυμνώθεί από την κοπή) για να μήν αφήνουν κανένα διάκενο και περάσαμε με ένα πινελλάκι λίγο κόκκινο χρώμα να κρύψουμε το ξύλο από το μάτι....

Το αποτέλεσμα δικαιώνει (φαίνεται χωρίς να είναι παρατραβηγμένο) και τα βαμμένα κοψίματα blend-άρουν καλά στο μάτι.
Θα δώσουμε φωτό λίγο αργότερα.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 27 Απρ 2020, 22:57:55
Τελειώνοντας τις μηχανικές μετατροπές των φτερών, να αναφερθούμε λίγο και στη "μεντεσεδοκατάσταση".

Το ARF αυτό έρχεται με... CA hinges!
Και μιλάμε για διπλάνο με 2.3m φτερό και μονοκύλινδρη gas μηχανή (κραδασμοί). Τί πιθανότητες έχουν να κοπούν τέτοιοι μεντεσέδες στον αέρα...; (βλ. ailerons με αεροδυναμικό αντίβαρο έξω από τα ακροπτερύγια)
Για να μην πολυλογούμε - το βλέπουμε να έρχεται... Θα ήταν κρίμα να κλάψουμε το μοντέλο από τέτοια αβλεψία.

Εκπαραθυρώθηκαν και τα CA hinges και τοποθετήθηκαν στη θέση τους τα κλασσικά πλαστικά μεντεσεδάκια.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε γνωρίσει ΕΝΑΝ μοντελιστή που να του αρέσει η μεντεσεδοδουλειά (εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση). Γενικά μια εργασία messy, που μόνον κινδύνους ευθυγράμμισης και κολλημένων μεντεσέδων εγκυμονεί.

Όπως και σε κάθε αεροπλάνο μας, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της λιωμένης βαζελίνης για να λιπάνουμε τους μεντεσέδες πρίν την κόλλησή τους και να προστατεύσουμε τη λειτουργία τους από την epoxy: βάζουμε λίγη βαζελίνη σε ένα κουταλάκι του γλυκού και με έναν αναπτήρα από κάτω, τη λιώνουμε. Διπλώνουμε το μεντεσέ όσο πάει και βουτάμε μόνον τη διπλωμένη μεριά του στο ζεστό υγρό, προσέχοντας να μην πάει αυτό στα flat κομμάτια.

Ο μεντεσές ενός aileron που βλέπετε παρακάτω μόλις έχει τοποθετηθεί και το υλικό που περισσεύει είναι epoxy.
Το κόλπο εδώ είναι να μην κουνήσουμε τους μεντεσέδες καθόλου έως αυτή η epoxy σκληρύνει, αλλίως θα την απλώσουμε ανάμεσα στα κυλινδράκια....

Αφού η κόλλα δέσει καλά, οι μεντεσέδες απελευθερώνουν αμέσως με ένα "κράκ".
Τέλος, μπορούμε "πετάξουμe έξω" τα υπολλείματα της κόλλας που εμποδίζουν πολύ εύκολα με τη μύτη ενός X-Acto (αφού αυτά δεν μπορούν να κολλήσουν ούτε στο μονοκότ πάνω στο φτερό αλλά ούτε και στη βαζελίνη πάνω στο "live" κομμάτι του μεντεσέ), αφήνοντας ένα τέλειο αποτέλεσμα!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 27 Απρ 2020, 23:06:26
Δίνονται και πολύ ωραία horn-άκια από G10 - έτοιμα βαμμένα. Εμείς τα τρίβουμε πάντα με χοντρό γυαλόχαρτο και ανοίγουμε τρύπες στη "ρίζα" για να ακγυρώσει η epoxy πρίν τα τοποθετήσουμε...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γαβανάς Χάρης στις Τρίτη, 28 Απρ 2020, 17:07:17
Σούπερ δουλίτσα κάνεις φίλε μου!!!!
Μπράβο σου με κάποιες τέτοιες παρεμβάσεις μπορείς να μετετρέψεις ένα απλό ARF που θυμίζει παιχνίδι σε κάτι πολύ πιο ωραίο!!!!!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 29 Απρ 2020, 17:41:58
Σούπερ δουλίτσα κάνεις φίλε μου!!!!
Μπράβο σου με κάποιες τέτοιες παρεμβάσεις μπορείς να μετετρέψεις ένα απλό ARF που θυμίζει παιχνίδι σε κάτι πολύ πιο ωραίο!!!!!

Ευχαριστούμε πολύ Χάρη και επιστρέφουμε τη φιλοφρόνηση για το ωραίο σου P-47!

Προχωράμε ακόμα πιο πίσω να στήσουμε την ουρά μια και καλή να τελειώνουμε με τα βασικά κατασκευαστικά. Δεν έχουμε να πούμε ή να δείξουμε τίποτε το ιδιαίτερο εδώ, πέραν του ότι πάντα προσέχουμε πως κόβουμε το μονοκότ από τις επιφάνειες που είναι να κολληθούν έτσι ώστε να μη χαράξουμε το ξύλο απο κάτω (και δούμε κάνα φτερό στον άνεμο στο τέλος κάποιου pull out) αλλά και να μήν αφήσουμε μονοκότ εντός της περιοχής κόλλησης (δρα ως... "crack initiator").

Προσπαθούμε επίσης να μαρκάρουμε τις επιφάνειες επαφής ώστε να μην ξοδεύουμε κόλλα (άχρηστο βάρος) άδικα.

Τέλος, έχουμε χτίσει τη συνήθεια να τρυπάμε το ξύλο αμφότερων των επιφανειών με πολλά καρφιτσώματα (....τρυποκαρυδέ στύλ) έτσι ώστε να μπει γρήγορα η epoxy των 30min μέσα στα νερά του ξύλου (για κάποιο λόγο δε βρίσκουμε πλέον πιο αργή κόλλα!).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 29 Απρ 2020, 17:50:02
Η Hangar 9 δίνει συρμάτινη πετονιά για τα δεσίματα της ουράς πίσω.
Εμείς αποφασίσαμε να τη "δεσουμε" λίγο καλύτερα χρησιμοποιόντας αεροδυναμικό προφίλ αλουμινίου για τις κάτω συνδέσεις. Είναι και πιο scale, καθότι και το full-scale έχει μασίφ αντιρρίδες.
Σκαλίζοντας το spare box μας θυμηθήκαμε τις αντιρρίδες που είχαμε φυλάξει για πάν ενδεχόμενο από τη Citabria της Great Planes (που σπάσαμε).
Βγήκαν, κόπηκαν και τοποθετήθηκαν μετά από προσεκτικό σημάδεμα των τρυπών.

Το όλο ουραίο έδεσε πολύ ωραία - δεδομένου και ότι είναι επίπεδο μεν αλλά πολύ μεγάλης επιφάνειας (flexing).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 29 Απρ 2020, 17:57:40
Για τον έλεγχο των elevators, δίνονται μακριές ντίζες από ατσαλόσυρμα που τρέχουν μέσα σε σωληνάκια οδηγούς. Η ευθυγράμμιση και όδευση είναι καλοσχεδιασμένη, με πολύ μικρές τριβές και αντίσταση.
Το πρόβλημα έρχεται όταν μπούν επάνω τα clevis που δίνει μέσα το αεροπλάνο, τα οποίο κάθονται σε γωνία με τα horns και δημιουργούν τάσεις και "κολλήματα/στραβώματα".

Στην αρχή είπαμε να στραβώσουμε τις ντίζες - αλλά έτσι δε θα έβγαιναν ποτέ ξανά από το αεροπλάνο (π.χ. για βαψίματα/επισκευές)   :-\.

Μετά "μας έφεξε" (ευτυχώς) και είδαμε τη λύση - ball joints. Επίθεση στο στόκ μας και 2 ball links των 3mm αργότερα (Kuza - πολύ καλά) είχαμε τέλεια κίνηση, χωρίς κανένα "στράβωμα" ή "σκάλωμα".

Αυτό είναι ένα από τα ούκ άνευ mods για το συγκεκριμένο ARF.

Εδώ δε θα επαναλάβουμε τα σχόλια για τη μεντεσεδοδουλειά - όπως και με τα φτερά, πετάξαμε τα CA Hinges και βάλαμε πλαστικά, χρησιμοποιόντας την ίδια μέθοδο με τη βαζελίνη.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: MOGOLOS στις Πέμπτη, 30 Απρ 2020, 09:33:34
Να τις στραβώσεις και άσε τα χαζά. Εαν χρειαστεί να τις βγάλεις (μια φορά στα 5 χρόνια) κόφτες και βάλε νέες. Το κοστος ειναι ελάχιστο


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 30 Απρ 2020, 23:17:12
Γιάννη ευχαριστούμε για την προτροπή.

Να εξηγήσουμε εδώ ότι ακολουθούμε σε όλες μας τις κατασκευές/μετατροπές πιστά τον κανόνα "ότι μπαίνει, πρέπει να βγαίνει". Ποτέ δε βάζουμε με μόνιμο τρόπο κάτι  που μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε μετέπειτα για οποιονδήποτε προφανή (η μή) λόγο από το αεροπλάνο. Οπότε δεν είναι τόσο θέμα κόστους, όσο αρχής. Έχει χρειαστεί (στο απόμακρο παρελθόν) να σπάσουμε καλά κομμάτια για να φτάσουμε σε κάτι που χρειάστηκε επισκευή ή αντικατάσταση και σχεδόν να καταστρέφουμε αεροπλάνα για κάτι πολύ μικρό. Πάθαμε και μάθαμε... :-[

Επίσης να πούμε ότι οι ατσαλόντιζες που δίνει το αεροπλάνο είναι περίπου 1m μακριές με μετρημένα (ακριβώς) σπειρώματα και στις 2 άκρες, τα οποία είναι φορμαρισμένα ρολλαριστά και όχι κομμένα με φιλιέρα - πολύ σημαντικό για την αποφυγή σπασιμάτων. Μέχρι στιγμής δέν έχουμε εντοπίσει τέτοιο υλικό στην αγορά (τουλάχιστον με ρολλαριστό σπείρωμα στη μία άκρη), ούτε έχουμε εργαλεία για να κάνουμε roll-form τα σπειρώματα. Εναλλακτικά η χρήση κλασσικής ντίζας (φούλ σπείρωμα) δεν "παντρεύεται" καλά με τα σωληνάκια οδηγούς (σκαλώματα) και είναι και πιο μαλακή. Τέλος, η λύση με κολλητά rod ends σε λεία ντίζα (εαν τη βρείς σε τέτοια μήκη και διάμετρο) αφ'ενός ενέχει τον κίνδυνο αποκόλλησης (με μαλακό καλάι) ή ζημιάς στο σκάφος από το φλόγιστρο (ασημοκόλληση) και εφ'ετέρου ούτε αυτή βγαίνει εάν δε γίνει αποκόλληση του ενός rod end. Τα ball links ήταν ο εύκολος μονόδρομος...  :angel:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 30 Απρ 2020, 23:31:12
Επιστροφή στο μπροστινό μέρος (να μη... βαριόμαστε) και επίλυση για ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε από την αρχή - η επιφάνεια απαγωγής του αέρα ψύξης από το cowl. Παρ΄όλο που καθήσαμε και ανοίξαμε μερικές από τις ανάγλυφες περσίδες, η επιφάνειά τους είναι υποπολλαπλάσια του μπροστινού ανοίγματος (ψυγείο) του μοντέλου. Με gas κινητήρα μέσα, θα χρειαστούμε όλον το αέρα γύρω από τις ψύκτρες που μπορούμε να έχουμε για να αποφύγουμε ζεστάματα/σταματήματα....

Γρήγορη επίσκεψη στο Leroy Merlin που μας δίνει πάντα λύσεις εξαερισμού και προμήθεια αλουμινένιας περσίδας κουζίνας. Μαρκάρισμα με πατρόν πάνω στο cowl, προσεκτικό κόψιμο, κόλληση με την πολύ χρήσιμη μαστίχη δομικών της Bison και έχουμε "καθαρή αναπνοή" - χωρίς να φαίνονται χάσματα.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 30 Απρ 2020, 23:34:11
Κόλληση...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 30 Απρ 2020, 23:35:52
... και βαφή με αερογράφο και το "Red Madder" της Mr Hobby που ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το χρώμα του αεροπλάνου..


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 12:26:50
Και μ'αυτή την εργασία σχεδόν μας τελειώσανε οι δικαιολογίες με το διαμέρισμα του κινητήρα: πρέπει να δούμε τώρα τί θα κάνουμε πίσω από το firewall. Γιατί το αναβάλαμε τόσην ώρα;

Γιατί πρέπει να δούμε αφ'ενός πώς θα ενισχύσουμε το firewall αυτό καθ'αυτό το οποίο "πετσοκόψαμε", αλλά και πώς θα στηρίξουμε το σέρβο του κινητήρα (μια άσκηση σε 3 διαστάσεις με... "στραβό σύστημα συντεταγμένων" - για όσους παίζουν με CAD). Η Valach έχει μια άκρως "περίεργη" γωνία στο καρμπυρατέρ με αποτέλεσμα η κίνηση στην πεταλούδα να πρέπει να φτάσει εκεί από την... 4η διάσταση.

Προτού όμως κάνουμε οτιδήποτε από τα παραπάνω, πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τοποθετήσουμε οτιδήποτε ογκώδες (βασικά το τεπόζιτο) προκειμένου να μην έχουμε εκπλήξεις με interference όταν πάμε να φτιάξουμε τις παραπάνω βάσεις/ενισχύσεις.

Επειδή λοιπόν ο κινητήρας έχει όρθια θέση, το καρμπυρατέρ του είναι αρκετά ψηλότερα από το πάτωμα της ατράκτου. Παρ'όλο που έχει pump, η καλή πρακτική λέει ότι το μέσον του πρέπει να βρίσκεται στο ύψος της πεταλούδας για να μην έχουμε διαφοροποιήσεις ρυθμίσεων (βασικά πράγματα).

Αρπάξαμε λοιπόν το ενισχυμένο πάτωμα που δίνει η H-9 για την τοποθέτηση μπαταριών για την ηλεκτρική version και δοκιμάσαμε την τοποθέτηση. Χρειάστηκε να κολλήσουμε 2 δοκούς για την εγκατάσταση στο σωστό μέρος και ύψος. Εδώ να παραθέσουμε και μερικές τακτικές μας: δεν ακουμπάμε ποτέ το τεπόζιτο κατευθείαν πάνω στο πάτωμα, αλλά τοποθετούμε ανάμεσα αφρώδες φύλλο χειροτεχνίας (το βρίσκουμε σε πολυχρωματικό σετ στο Πλαίσιο) το οποίο κόβουμε και κολλάμε με σπρέυ κόλλας πάνω στο πάτωμα. Αυτό όχι μόνον αποσβαίνει κάποιους κραδασμούς για το λεπτό πλαστικό του τάνκ, αλλά δεν το αφήνει να γλυστράει δεξιά-αριστερά. Χρησιμοποιούμε χοντρά λάστιχα (τα αγοράζουμε bulk από βιβλιοπωλείο) για να ασφαλίσουμε το τεπόζιτο πάνω στο πάτωμά του και κομμένες.... οδοντογλυφίδες για την ασφάλιση των ίδιων των ελαστικών. Το όλο πάτωμα "κλειδώνει" μηχανικά πάνω στη μπροστινή δοκό μέσω μιας εγκοπής και μετά ασφαλίζεται με 2 ξυλόβιδες στην πίσω για να μπορεί να βγαίνει (φυσικά). Η φωτο εξηγεί καλύτερα.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 12:44:49
Βαθιά ανάσα να δούμε τώρα τί κάνουμε με το γκάζι. Μετά από πολλές δοκιμές για να βρούμε τη γεωμετρία καταλήξαμε ότι χρειαζόμαστε bellcrank για να αλλάξουμε τη φορά της κίνησης του σέρβο από το διαμήκη άξονα της ατράκτου σε εγκάρσιο, και αυτό υπό γωνία ~35μοιρών.

Ευτυχώς, ανακατεύοντας το spares box μας για λύση (μέσα στην απελπισία του lockdown) βρήκαμε ένα φλατζωτό ρουλεμάν που με λίγο "σκάψιμο" μπήκε σε ένα servo horn. 2 βιδάκια ασφαλίσανε το ρουλεμάν πάνω στο horn. Ένα μπρούτζινο σωληνάκι περάστηκε μέσα και το όλο bellrank βιδώθηκε στη σωστή γωνία (κάναμε το σταυρό μας) πάνω στην πρώτη ενίσχυση του firewall (το κόψιμο και γυαλοχαρτάρισμα των γωνιών της οποίας μας πήρε 1 ώρα να το φέρουμε χωρίς πολλά gaps). Φτιάξαμε και τα ντιζάκια με ένα ball link στην πεταλούδα για να πάρουμε τις όποιες 3-διάστατες κινήσεις μας ξέφυγαν από όλη τη γεωμετρία (μην έχουμε binding πουθενά κατά τη διαδρομή). Το Σέρβο τοποθετήθηκε σε βάση που δίνεται με το αεροπλάνο.  Χρησιμοποιήσαμε το μικρέτερο δυνατό horn ώστε να πάρουμε όλη τη δυνατή ευκρίνεια στην κίνηση του γκαζιού χωρίς να ρίξουμε τα endpoints κάτω από το ~95% (το horn της πεταλούδας είναι εξίσου μικρό).

Περάσαμε και τη ντίζα του τσόκ (εμείς δε βάζουμε ποτέ σέρβο στο τσόκ), η οποία έχει εξίσου περίεργη γωνία, η οποία βγαίνει εκτώς ατράκτου για χειροκίνητο "τράβηγμα" με ένα μικρό γυρισματάκι να μας "δίνει χέρι" (αλλά να μη φαίνεται πολύ).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 13:06:56
Αφαίρεση όλων των πραγμάτων (μηχανή/τεπόζιτο/σύστημα γκαζιού/τσόκ) και φιλοσόφηση για την ενίσχυση που πολύ σωστά μας προτείνατε οι συμμετέχοντες στο thread να κάνουμε.

Σκεπτόμενοι τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο firewall είτε λόγω του βάρους/κραδασμών της μηχανής είτε λόγω γυροσκοπικών φαινομένων είτε λόγω ατυχήματος (βλ. prop strike) αποφασίσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη δομή πρωτίστως κατά τον κατακόρυφο άξονα περιστροφής (στο yaw), όπου το κόψιμο που έχουμε κάνει "λυγίζει" εύκολα τα 2 "αυτιά" του firewall που έχουμε μείνει εκατέρωθεν του valve train, και δευτερευόντως στον εγκάρσιο άξονα περιστρoφής (pitch) όπου ένα prop-strike σε κακή προσγείωση θα "μπάσει μέσα" τις 2 πάνω βίδες της μηχανής.

Χωρίς πολλά περισσότερα, είδαμε ότι η πατέντα με την τοποθέτηση του bellcranck για το γκάζι έδεσε την πάνω αριστερά γωνία αρκετά καλά (χρησιμοποιήσαμε ναυτικό κόντρα πλακέ 12mm). Μην έχοντας αλουμινόπλακα των 3mm (ούτε και τρόπο να την κόψουμε σωστά), οδηγηθήκαμε στη λύση του να βάλουμε και άλλα 3 τέτοια χοντρά gusset εκεί ακριβώς που περιμέναμε οι παραπάνω δυνάμεις να δημιουργήσουμε στρεβλώσεις.

Η κοπή τους μας πήρε αρκετό χρόνο, με πολλά test fit για να μην έχουμε διάκενα. Κολλήσαμε με την αργή epoxy. Νομίζουμε ότι θα αντέξει, ακόμα και χωρίς υαλόπανα...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 13:12:40
Και με τη μηχανή ξανά πάνω.. Φαίνεται λίγο καλύτερα και η λογική των ντιζών ελέγχου της μηχανής. Κλείσαμε και μια εργοστασιακή τρύπα στο firewall (βλ. κοντά στο άνω αριστερά blind nut) που ήταν εκεί για ασφάλιση του πατώματος των μπαταριών της ηλεκτρικής version.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ExtraRed στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 18:57:16
Φίλε hpergm καλό μήνα. Το Fokker από ότι βλέπουμε έκτος του ότι προχωρά ταχύτατα αλλά και προσεκτικά μεταμορφώνετε σε κάτι που δεν θα έχει σχέση με αυτό που ήταν στη αρχή. Κοιτώνας απλά τις πολύ καλές φωτό και ιδιαίτερα την τελευταία  αναρωτιέμαι αν θα ήταν εφικτό στην πάνω μεριά του firewall να τοποθετήσεις επιπλέον μια δοκό μεταλλική καλύτερα βιδωτή . Έτσι και το πλαίσιο νομίζω ολοκληρώνετε και η δοκός για οποιοδήποτε λόγο αφαιρείτε. Καλή συνέχεια. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 20:35:50
Φίλε hpergm καλό μήνα. Το Fokker από ότι βλέπουμε έκτος του ότι προχωρά ταχύτατα αλλά και προσεκτικά μεταμορφώνετε σε κάτι που δεν θα έχει σχέση με αυτό που ήταν στη αρχή. Κοιτώνας απλά τις πολύ καλές φωτό και ιδιαίτερα την τελευταία  αναρωτιέμαι αν θα ήταν εφικτό στην πάνω μεριά του firewall να τοποθετήσεις επιπλέον μια δοκό μεταλλική καλύτερα βιδωτή . Έτσι και το πλαίσιο νομίζω ολοκληρώνετε και η δοκός για οποιοδήποτε λόγο αφαιρείτε. Καλή συνέχεια. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

Αγαπητέ Red, ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα (και για το χρόνο σήμανσης της φωτό για να επικοινωνηθεί ξεκάθαρα).  :thumbs up:

Στη σκέψη μας το "τελάρο" τελειώνε στις πάνω βίδες της μηχανής - αλλά τώρα που το βλέπουμε νομίζουμε ότι θα είχε νόημα να το δοκιμάσουμε καθότι θα "δέσει" τα πλαινά της ατράκτου μεταξύ τους εκεί μπροστά.

Θυμόμαστε να έχουμε κάπου σκληρή αλουμινογωνία των 2mm που θα μπορούσε πράγματι να μπεί σα γέφυρα. Πρέπει να τσεκάρουμε εάν υπάρχει interference με τον αυλό εισαγωγής και τις βίδες ρύθμισης του καρμπυρατέρ. Θα επανέλθουμε.  :angel:

Καλή Πρωτομαγιά σε όλη την παρέα.
Έκτορας.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 20:57:15
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα επικεντρωθήκαμε μόνον στο κόκπιτ και τις μηχανικές μετατροπές.
Η πιο... μακροσκοπική "μεταμόρφωση" αρχίζει από εδώ και εμπρός - υποσχεθήκαμε μια καλή προσπάθεια, τουλάχιστον να ξεφορτωθούμε τη "Mattel" γυαλάδα.

Ξεκινάμε με τους τροχούς. Αυτοί έρχονται άβαφοι σε λευκό χρώμα. Η Jasta 18 τους είχε κόκκινους.
1ο βήμα το προσεκτικό μασκάρισμα των ελαστικών και πέρασμα με αστάρι.

Αφήνουμε να στεγνώσει καλά και προχωράμε στο 2ο βήμα - pre-shading. Εδώ ψεκάζουμε με αερογράφο μαύρο μάτ στα σημεία που θέλουμε να τονίσουμε - δηλ. τις ακτίνες και τις ακμές της ζάντας. Οι τροχοί της εποχής ήταν ακτινωτοί (βλ. ποδηλάτου) με πάνινο (και ενίοτε αλουμινένιο) αεροδυναμικό κάλλυμα - το οποίο εδώ προσομοιάζεται από την επιφανειακή λεπτομέρεια του καλουπομένου πλαστικού. Οι γραμμές του pre-shading δε χρειάζεται να είναι ούτε ολόισιες, ούτε κάν ομοιογενείς. Θα περαστούν από πάνω με το κυρίως χρώμα (οπότε έχουμε περιθώρια διορθώσεων) αλλά και η όποια ανομοιογένεια θα δείχνει πίο αληθοφανής από την τελειότητα.

3ο βήμα πέρασμα από πάνω με το Red Madder της Mr. Hobby που ταιριάζει απόλυτα με το κόκκινο του αεροπλάνου. Ψεκάζουμε αρκετά για να καλύψουμε το αστάρι και προσέχουμε να μην πετύχουμε ούτε ομοιομορφία στην κάλυψη (βλ. τοπικά "ξεβάμματα" πανιού) ούτε να καλύψουμε τελείως το pre-shading (για να μη χαθεί η τονισμένη λεπτομέρεια).

4ο βήμα - πέρασμα με ματ βερνίκι. Θα μιλήσουμε γι'αυτό λίγο παρακάτω.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Παρασκευή, 1 Μάι 2020, 21:14:37
Προχωράμε στην υποπτέρυγα και δοκούς του συστήματος προσγείωσης.

Ξεκινάμε με τρίψιμο του μονοκότ με συρματάκι κουζίνας στη φορά του αερορεύματος για να "σπάσει" λίγο η γυαλάδα και να πιάνει η μπογιά επάνω λίγο καλύτερα.

Συνεχίζουμε με καλό σκούπισμα/καθάρισμα με φωτιστικό οινόπνευμα (είναι και σε έλλειψη λόγω κορωνοιού ???) και μετά ψέκασμα με πολύ αραιομένο ακρυλικό μαύρο μάτ, πάλι στο φορά του αερορεύματος και τυχαίο pattern για να αρχίσει να "παλαιώνει" (όπως θα δούμε, λίγο μαύρο στα ARF κάνει... θαύματα). Προσέχουμε να έχουμε καλά αραιωμένο χρώμα για να πετυχαίνουμε ομοιόμορφη αχνή δέσμη (τυχόν "φτυσίματα" καταστρέφουν το αποτέλεσμα) και ρυθμίζουμε τη βελόνα να βγάζει όσο δυνατόν λιγότερο χρώμα. Ψεκάζουμε από απόσταση για να δώσουμε την ευκαιρία στα σταγονίδια να στεγνώσουν λίγο κατά την πτήση τους - έτσι η στρώση παίρνει μια κοκκώδη υφή που σπάει τη γυαλάδα πολύ καλά.

Τελείωμα με τυχαία "λερώματα" από πράσινο και καφέ - αφού τα αεροδρόμια της εποχής ήταν.... λασπωμένα χωράφια!

Αυτό δίνει και τον τόνο στο πως σκοπεύουμε να "μακιγιάρουμε" και το υπόλοιπο αεροπλάνο.

Δεν περνάμε βερνίκι ακόμα - θα περιμένουμε να "περιποιηθούμε" πρώτα όλα τα μεγάλα κομμάτια (άτρακτος, ημιπτέρυγες, cowl) και μετά.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 4 Μάι 2020, 17:44:28
Προχωράμε στο... ψητό με την κυρίως άτρακτο.

Προτού σκεφτούμε καν για οποιαδήποτε παλαίωση/βρώμισμα μερικές λεπτομέρειες όπως μαύρο (με λεπτό ανεξίτηλο μαρκαδόρο) στις "τυφλές" περσίδες να μοιάζουν ανοικτές από μακριά καθώς και βαφή του στεφανιού της μεταλλικής τάπας πλήρωσης καυσίμου και των βιδών της με κόκκινο (για να βρωμισθούν ομοιόμορφα με τις υπόλοιπες κόκκινες επιφάνειες).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 4 Μάι 2020, 17:58:29
Τοποθέτηση του μοντέλου στο τραπέζι της τραπεζαρίας (το εργαστήριο δε μας χωράει για.... τέτοιες δουλειές) και άνοιγμα πηγών (reference βιβλίων) για να μελετήσουμε τις φωτορεαλιστικές σκιάσεις που έχουν κάνει οι γραφίστες στα 3views.

Τέτοιες λεπτομέρειες αποτελούν μια πρώτης τάξης οδηγό για το πώς μπορεί να "ζωντανέψει" κάτι 2-διάστατο/τεχνητό (όπως ένα σχέδιο) φτάνοντας κοντά στην 3-διάστατη πραγματικότητα - αρκεί κανείς να προσέξει όλα τα τεχνάσματα του γραφίστα (εναλλαγές χρώματος/σκιάσεις).

Εμείς λοιπόν προσέξαμε ότι η υφή της πάνινης επικάλυψης αποτυπώθηκε στα 3-views από μια πολύ αχνή γραμμογράφηση του σκελετού της ατράκτου και του ουραίου "πίσω" από το "πανί" μέσω προσεκτικής τοπικής σκίασης.
Η φωτό που παραθέτουμε στα πρώτα posts του νήματος δείχνει αυτό που εννοούμε. Αποφασίσαμε ότι ακολουθόντας αυτό το τρίκ (αντί μόνον να ψεκάσουμε τυχαία βρωμίσματα) θα δίναμε αρκετή "ζωή" στο μοντέλο.

Οπλισμένοι με την ταινία μασκαρίσματος των 6mm της Tamiya και μετά από προσεκτικές μέτρησεις (να είμαστε συμμετρικοί από όλες τις πλευρές), μασκάραμε όλους τους εξωτερικούς σωλήνες του σκελετού και του ουραίου πάνω το μονοκότ (αφού βεβαίως το είχαμε περάσει με συρματάκι κουζίνας και οινόπνευμα να καθαρίσει από κατάλοιπα, βρωμιές και λίπη).

Τέλος, δοκιμές σε κομμάτια που έχουμε αφαιρέσει από το cowl πρίν την... "επίθεση" για να ρυθμίσουμε τη διάλυση/δέσμη του χρώματος.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 4 Μάι 2020, 18:15:25
Καλή αραίωση flat black για να μας δώσει καλή αχνή δέσμη στον αερογράφο και ξεκινάμε. Η δουλειά δεν είναι τίποτε δυσκολότερο από το να ψεκάσουμε κατευθείαν πάνω στις ταινίες μασκαρίσματος, με το όποιο overspray απλά να πέφτει εκατέρωθεν και έτσι να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι οι σωλήνες "τσιτώνουν" το ύφασμα εκεί που το ακουμπάνε ενώ η "βρώμα" μαζεύεται στις γωνίες.

Η μόνη δυσκολία εδώ είναι να μην μας ξεφύγει η σκίαση περισσότερο σε διαφορετικά σημεία της δουλειάς μιάς και η άτρακτος είναι μεγάλη και μπορεί να "ξεχάσουμε" πόσο βρωμίσαμε την άλλη πλευρά... (αν και λίγη ανομοιομορφία όχι μόνον δε βλάπτει - αλλά προσθέτει κιόλας).

Λέγοντας αυτό, να πούμε επίσης ότι επειδή ψεκάζουμε ακρυλικά χρώματα (στατικού μοντελισμού) πάνω στο μονοκότ ΠΡΙΝ το ματ βερνίκι, μπορούμε να σβήσουμε πολύ εύκολα το όποιο λάθος μας απλά σκουπίζοντας με λίγο οινόπνευμα.

Τέλος, φιλοσοφόντας την όλη λογική (και "κλάσση") του μοντέλου ώς stand-off scale αποφασίσαμε να το σκιάσουμε/βρωμίσουμε αρκετά ώστε να δείχνει πιο σωστό/δραματικό στον αέρα παρά στο έδαφος.
Με αυτή τη λογική, τονίσαμε τις σκιάσεις στην κάτω πλευρά παραπάνω και αυτό γιατί αυτή δε φαίνεται στο έδαφος, αλλά μόνον στον αέρα (συνήθως πάνω από τα 6m). Η βασική διαφορά είναι στο πόσο "επιμένουμε" στον ψεκασμό πάνω από τις ταινίες αλλά και πόσα "streaks" βρώμας ψεκάζουμε στο ενδιάμεσω των "πανέλων" (πάντα με τη φορά του αέρα). Επίσης, προσέξαμε να το πάμε πιο "μαλακά" στα λευκά σημεία (γιατί το contrast με το μαύρο είναι μεγαλύτερο) απ'ότι στα κόκκινα κομμάτια.

Η επάνω πλευρά είναι πιο... mild.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 4 Μάι 2020, 18:27:13
Τελειώνοντας την άτρακτο σε αυτό το σημείο, προχωράμε στο μασκάρισμα των φτερών.
Εδώ μασκάρουμε από τις απολήξεις των "scallops" που κόψαμε στο χείλος εκφυγής (υποτίθεται ότι εκεί τελειώνουν τα ribs) έως το χείλος προσβολής μπροστά και μετά συνεχίζουμε από την κάτω πλευρά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου ξεκινήσαμε.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε όχι μόνον να αναπαραστήσουμε τα rib tapes που έχει το full scale, αλλά και να "κοροιδέψουμε" το μάτι ώστε να νομίζει ότι βλέπει τις κυματώσεις του πανιού (τις "κοιλάδες") ανάμεσα στα ribs. Αυτό κατέστη απαραίτητο μετά την επιλογή μας να κόψουμε/διαμορφώσουμε τα scallops στο χείλος εκφυγής των πτερύγων διότι δυστυχώς το rib spacing του μοντέλου δεν αντιστοιχεί στο scale μέγεθος/αριθμό των scallops - οπότε οι πραγματικές κυματώσεις του μονοκότ είναι "εκτός φάσης" με τις μύτες των κυματώσεων του χείλους εκφυγής....


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 4 Μάι 2020, 18:31:17
Η ίδια τεχνική με την άτρακτο χρησιμοποιήθηκε και εδώ.
Παρόλη την προσπάθεια (και το σχετικά πειστικό αποτέλεσμα), η γυαλάδα του μονοκότ ακόμα καταφέρνει να χαλάει την όλη εικόνα. Θα το... κανονίσουμε οσονούπω.

Παραθέτουμε φωτό από πάνω και από κάτω για να δείξουμε τη διαφορά στην σκίαση - όπως ακριβώς σχεδιάσαμε και περιγράψαμε παραπάνω.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: CMarkop στις Δευτέρα, 4 Μάι 2020, 18:35:00
Απίθανο κολπάκι  :D :D :D
μιλάμε το άλλαξε τελείως ... :D :D :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 4 Μάι 2020, 20:57:51
THE MAGIC OF ILLUSION !!!!    :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 6 Μάι 2020, 22:24:14
Ευχαριστούμε και τους 2 σας για τα σχόλια και την υποστήριξη στο thread. Ο Μοντελλισμός τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια προσέγγισης της τέλειας ψευδαίσθησης (illusion) - προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς φυσικά! Έχουμε όμως ακόμα τη γυαλάδα της Mattel να μας τα χαλάει.

Με όλες τις "καλλιτεχνίες" (και δικαιολογίες) τελειωμένες, εκμεταλλευτήκαμε τον καλό καιρό (δηλ. χωρίς βροχές) των προηγουμένων ημερών να περάσουμε στο προτελευταίο στάδιο - αυτό του βερνικώματος.
Ομολογούμε ότι μας άγχωνε αρκετά η διαδικασία καθότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό καινούργιων (για εμάς) εργαλείων (μικρό HVLP πιστόλι/"αερογράφο") και υλικών (μάτ βερνίκι 2πλής αυτοκινήτων πάνω σε υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα).

Είχαμε αρκετές ανησυχίες μη μας χαλάσει όλη η δουλειά - είτε από κακό υπολογισμό ψεκασμού (πόσο έπρεπε να αραιώσουμετο βερνίκι...) να οδηγεί σε φτυσίματα (παχύρρευστο) ή τρεξίματα (λεπτόρρευστο) είτε από διάλυση των ακρυλικών χρωμάτων σκίασης από τον πολύ δυνατό οργανικό διαλύτη του βερνικιού...

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας πρώτα σε ένα δοκιμαστικό κομμάτι που είχαμε βάψει για το σκοπό αυτό πιο πρίν και μετά στους βαμμένους τροχούς.
Σε περίπτωση "ατυχήματος" ελπίσαμε ότι θα το διορθώναμε πολύ πιο εύκολα από το σκάφος αυτό καθ'αυτό - το οποίο θα ήθελε όλο "σβήσιμο" και φτού από την αρχή...

Αναμείξαμε προσεκτικά βερνίκι/καταλύτη στην αναλογία 1:3 που μας συμβούλεψε το κατάστημα χρωμάτων, φορέσαμε τη μάσκα μας (το υλικό αυτό δεν είναι και ό,τι καλύτερο...) και... βαθιά ανάσα.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 6 Μάι 2020, 22:36:46
Με μεγάλη μας ευχαρίστηση είδαμε ότι μπορέσαμε να ρυθμίσουμε το πιστολάκι να βγάζει σωστή δέσμη με μικρή πίεση (χωρίς "φτυσίματα) ακόμα και χωρίς αραίωση (λιγότερο διαλυτικό = λιγότερες πιθανότητες να "σηκώσει" τα χρώματα από κάτω...) και οι στρώσεις δε μας έδιναν "τρεξίματα". Δεδομένου και ότι το μαγαζί μας έδωσε "γρήγορο" καταλύτη, το βερνίκι "έπιανε" πάνω στη μισή ώρα - οπότε μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα αρκετά γρήγορα!

Βγάλαμε το αεροπλάνο (σε κομμάτια) έξω στην αυλή της πολυκατοικίας και επιτεθήκαμε με αυτοπεποίθηση!

Φροντίσαμε να ψεκάσουμε τα κομμάτια μόνον σε οριζόντια θέση ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε "τρεξίματα" (άν και η δέσμη "κόλλαγε" ωραία) - οπότε μας πήρε 2 ημέρες η όλη δουλειά.
Ξεκινήσαμε βεβαίως από την κάτω πλευρά (άτρακτος/φτερά) έτσι ώστε να "μάθουμε" εκεί που δε φαίνεται.

Και τί μάθαμε; Βασικά να αραιώσουμε τη δέσμη αρκετά (με τον "εγκάρσιο" αέρα - για όσους έχουν HVLP) και να ψεκάσουμε από απόσταση τουλάχιστον 30cm ώστε η επιφάνεια να πάρει "τραχειά" υφή η οποία μόλις στεγνώσει μοιάζει με την υφή του.... υφάσματος. Παραθέτουμε και φωτό που ίσως δείχνουν κάπως το αποτέλεσμα της υφής. Ειδικά στην τελευταία φωτό, φαίνεται πώς είναι το βερνίκι φρέσκο μόλις ψεκαστεί αλλά και μόλις στεγνώσει (ακριβώς δίπλα).

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την όλη (απροβλημάτιστη) διαδικασία και αποτέλεσμα.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 6 Μάι 2020, 22:59:47
Έχοντας ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό, δεν επιτρέψαμε... χαλάρωση. Είπαμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο (τελευταίο στάδιο) - τα σήματα.
Η Hangar-9 δίνει αυτοκόλλητα σήματα να τοποθετηθούν στο σκάφος για αναπαράσταση 4-5 διαφορετικών αεροπλάνων της Jasta 18 - πολύ καλή πρωτοβουλία!

Μόνον που έκαναν το εξής τραγικό (ARF) σφάλμα - τα σήματα δεν είναι τυπωμένα αμφίπλευρα... Δηλαδή το κοράκι που κοιτάει μπροστά από την αριστερή πλευρά, κοιτά... πίσω στη δεξιά (τα αυτοκόλλητα είναι ίδια δεξια-αριστερά αντί για αντιδιαμετρικά)! Φοβερή αβλεψία (για να μην χρησιμοποιήσουμε καμιά άλλη λέξη και ρίξουμε το επίπεδο) από τους Βιετναμέζους....  :idiot2:

Μετά από όλη τη δουλειά που ρίξαμε, δε θα δεχόμασταν τέτοιο ρεζιλίκι στο αεροπλάνο.
Δεδομένου και ότι η υφή των επιφανειών απέκτησε σωστή "χροιά" πανιού μετά το βερνίκωμα, ο δρόμος ήταν ένας - ΒΑΦΗ και των σημάτων!

Ευχαριστούμε τον Αργύρη που σε κάποια παλαιότερη συζήτηση περί σημάνσεως μας εξήγησε πώς μπορούμε να φτιάξουμε stencil και έτσι να τα κάνουμε "βαφτά".
Δοκιμάσαμε τη μέθοδο για πρώτη φορά, χρησιμοποιόντας τα αυτοκόλλητα σαν πατρόν και τον εκτυπωτή μας για να φτιάξουμε mirror αντιδιαμετρικά σχήματα (ώστε να κοιτούν σωστά και από τις 2 πλευρές...).

Βασικά η μέθοδος έχει ως βάση τη χρήση λαδόκολλας με πολλές σειρές χαρτοταινιάς κολλημένες επάνω. Το όλο πράγμα μπαίνει στον εκτυπωτή και το σκαναρισμένο αυτοκόλλητο τυπώνεται κατευθείαν στις χαρτοταινίες.
Κόβουμε στις διαγραμμίσεις και αφαιρούμε το "αρσενικό" κομμάτι, αφήνοντας πίσω το "θηλυκό" stencil. Λόγω του συνδυασμού της λαδόκολλας και της κόλλας της χαρτοταινίας (μπλέ = μαλακή κόλλα) μπορούμε να σηκώσουμε την όλη μάσκα με ευκόλία (χωρίς σκισίματα) και να τη βάλουμε πάνω στο αεροπλάνο για ψεκασμό. Αυτό είναι καλύτερο να γίνει μετά την βασική στρώση βερνικιού για να μην έχουμε τίποτα "σηκώματα" χρώματος με την τελική αφαίρεση της μάσκας.

Δε χρειάζεται να πούμε τί νοιώσαμε όταν σηκώσαμε το stencil..


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 6 Μάι 2020, 23:08:07
Βελτιώσαμε το τελικό αποτέλεσμα λίγο περισσότερο, σκιάζοντας την "πουλάδα" (αεροπορική.... διάλεκτος) με τυχαία ψεκάσματα λευκού ματ για να φανούν σαν fading.
(Σημ. το ίδιο κάναμε και στα μαύρα σήματα της ατράκτου καθώς και σε μερικά σημεία των φτερών - δουλεύει καλά και αυτό το κόλπο).

Μετά από 1 ημέρα καλού στεγνώματος, περάσαμε ξανά βερνίκι πάνω από τα σήματα για να τα "κλειδώσουμε" και αυτά.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 7 Μάι 2020, 17:12:15
Κοζάρισμα με... "όλη του τη βρώμα"   ::) πρίν την τελική συναρμολόγηση (σέρβο/ηλεκτρονικά, δεσίματα με locktite, τοποθέτηση στρωμένης μηχανής και ενίσχυση α'λα Extra Red, κλπ).

Νομίζουμε ότι κάπως θα "σταθεί" (ok, στο ίδιο τετραγωνικό χιλιόμετρο  :angel:) με το.... Spad του CMarkop.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: JS 46 στις Πέμπτη, 7 Μάι 2020, 19:07:20
Υπεροχο!!!

Μηπως ένα κασκόλ στον πιλοτο προσθεσει μια πινελιά ακομη;


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Πέμπτη, 7 Μάι 2020, 20:16:04
Ευχαριστούμε!

Επειδή ο πιλότος είναι "σκαλισμένος" με το γιακά του παλτό στην "επάνω" θέση, καθώς και το κεφάλι του θα κινείται με το servo, η τοποθέτηση κασκόλ είναι μια λυπηρή απώλεια...  :-\

Θα τοποθετήσουμε streamers στις αντιρρίδες.  8)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: dim sofos στις Πέμπτη, 7 Μάι 2020, 20:42:59
Πολυ ωραιο Εκτορα!! :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Παρασκευή, 8 Μάι 2020, 00:20:31
Υπέροχο Εκτωρα!!! :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: CMarkop στις Παρασκευή, 8 Μάι 2020, 13:00:29
μιλάμε για full face lifting. Αγνώριστο έγινε, Μπράβο Έκτορα  :thumbs up: :thumbs up:

όσο για να "κάτσει" δίπλα στο SPAD, μάλλον θα έχει λιώσει κυριολεκτικά από τις πτήσεις μέχρι να ετοιμαστεί.
Είπαμε, το παλεύω ένα χρόνο τώρα και ούτε την άτρακτο δεν έχω τελειώσει ... :worry: :o

και πάλι μπράβο, υπέροχη δουλειά ... :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: 3DJunk στις Παρασκευή, 8 Μάι 2020, 22:25:50
Έκτορα θα μας κάνεις scale-αδες. Βλέπω άσκηση στατικού μοντελισμού υψηλού επιπέδου σε μεγαλύτερη κλίμακα και μάλιστα με εξ αποστάσεως έλεγχο / RC. :thumbs up:

Ωραία προσέγγιση που δίνει έναυσμα σε έναν αρχάριο να μπει χωρίς ιδιαίτερες περιπλοκές (πχ scratch built, δύσκoλα kit κτλ) στα scale.

Περιμένουμε να ακούσουμε κινητήρα και φυσικά πτήση. :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 9 Μάι 2020, 14:11:56
Σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια. Προσπαθούμε σε κάθε μοντέλο που φτιάχνουμε να προσθέτουμε και μια νέα τεχνική -εφαρμοσμένη με ένα νέο υλικό ή εργαλείο- για να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας όσο μπορούμε.

Γενικά, η τραχειά υφή των επιφανειών που έχουμε πετύχει με τον απόμακρο ψεκασμό του ματ βερνικιού 2πλής πείθει κατά 95% ότι είναι ύφασμα, οπότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο από stand-off στα 3-5 μέτρα που υπολογίζαμε στην αρχή. Με τον πιλότο σχετικά "ζωντανό", το όλο πράγμα μας "δένει" αρκετά ικανοποιητικά σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όταν ξεκινήσαμε/πλανάραμε την όλη κατασκευή.

Παραθέτουμε ένα κοντινό βιντεάκι:
ugsuaIAFEL0

Μετά το κοζάρισμα, ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε και να καταπιαστούμε με τις υπόλοιπες εργασίες που πρέπει να γίνουν για να είμαστε έτοιμοι για παρθενική εντός του Μαϊου - μόλις τα μέτρα κυκλοφορίας του κορωνοϊού αρθούν.

Κατ'αρχάς, η επανασυναρμολόγηση του όλου μοντέλου μας έδωσε μια πρώτη γεύση του ζυγίσματος. Έχοντας τοποθετήσει μέσα τα πάντα εκτός των μπαταριών (τις αφήνουμε πάντα στο τέλος για να ζυγίσουμε) είδαμε ότι είμασταν ακόμα πισώβαροι (αλλά λίγο). Καμία έκπληξη εδώ, δεδομένης της δυσκολίας ζυγίσματος όλων των μοντέλων του Α΄ΠΠ. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε έως 500γρ μπροστά για να έρθει (σημ. με κινητήρα κοντά 3kg!!). Εδώ "πληρώνουμε" το λίγο εξτρά βάρος των "πειραγμάτων" του κόκπιτ και του animated πιλότου, αλλά χαλάλι. Χώρια που η πτερυγική επιφάνεια (με flat bottom αεροτομή) ενός διπλάνου στα 2.25m είναι αρκετή να σηκώσει.... φορτηγό!

Ευτυχώς έχουμε ακόμα να προσθέσουμε βάρος μπροστά με τη μορφή ενισχύσεων και ίσως baffling.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 9 Μάι 2020, 14:25:30
Πίσω στο εργαστήριο για να υλοποιήσουμε την ευγενική πρόταση του Extra Red - άνωθεν "δέσιμο" για το firewall.
Αλουμινογωνία 1.5mm από το Leroy (είχαμε στο spare box μας), μαρκάρισμα/κόψιμο/λιμάρισμα.
Οι φωτό εξηγούν.
(Αναμένουμε έγκριση αγαπητέ Red...)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 9 Μάι 2020, 14:26:56
Βίδωμα και τελειώσαμε (ΟΚ, θα το βάψουμε και μαύρο).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 9 Μάι 2020, 15:45:45
Ευθύς αμέσως μετά κατέβασμα μηχανής και προετοιμασία stand για στρώσιμο. Όπως και σε παλαιότερες παρουσιάσεις μας, η διαδικασία στρωσίματος και "γνωριμίας" μας με τη νέα μηχανή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της όλης εμπειρίας - οπότε της δίνουμε και τη δέουσα προσοχή! Χρησιμοποιούμε πάντα καταγραφή θερμοκρασιών και στροφών για να ελέγχουμε πλήρως την όλη διαδικασία και να μην πηγαίνουμε στα "τυφλά". Στην προκειμένη περίπτωση αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε τους σένσορες τηλεμετρίας που θα βάζαμε πάνω στο αεροπλάνο αντί για τα standalone όργανα (θερμόμετρα/στροφόμετρα) που χρησιμοποιούμε συνήθως στο stand. Οπότε, έχουμε ένα πλήρες dashboard πάνω στην Τ/Κ αυτή τη φορά - όπου μπορούμε επίσης και να αποθηκεύουμε τα δεδομένα για μετέπειτα αναφορά και ανάλυση (εάν χρειάζεται).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ExtraRed στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 02:52:58
Φίλε hpergm όχι απλός εγκρίνετε έγινε ''τούμπανο''  πιστεύω :o. Πολύ καλή και όμορφη δουλειά σε όλο το άφος. :D Όντος δεν έχει σχέση με την ''μαμά'' έκδοση. Μπράβο είναι κουκλί. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 14:20:41
Εμείς ευχαριστούμε για την πρόταση βελτίωσης αγαπητέ Red.

Επιστροφή στο στρώσιμο της μηχανής. Εδώ να ξαναπούμε ότι το μοτέρ έχει ήδη τρέξει στο εργοστάσιο για λίγη ώρα (διαδικασία ποιοτικού ελέγχου) και έχουν ρυθμίσει τις βελόνες πλούσιες για στρώσιμο. Στις οδηγίες, ο κατασκευαστής ζητάει 3 ώρες στρώσιμο στον πάγκο, με ενισχυμένη 1:25 μίξη λαδιού (κανονικά είναι 1:30). Την πρώτη μισή ώρα το όριο των στροφών τίθεται στις 3,000 και μετά "παιξιμο" στο γκάζι έως το όριο των 5,000 για να κάνει heat cycling το κυλινδροπίστονο και επίσης να "πατήσει" γερά (ψηλό BMEP) το ελατήριο.

Ξεκινήσαμε με τα 10 λεπτά πρώτης λειτουργίας στον κήπο μας, με την εργοστασιακή ρύθμιση στρωσίματος -έτσι να δούμε ότι "σκάει"- και με την ευτυχή συγκυρία της παρουσίας του εκλεκτού Παντελή (τον οποίο εκνευρίζει φοβερά οποιαδήποτε ιδιοσυγκρασιακή ενασχόληση στρωσίματος - ειδικά με ακριβές μηχανές  :devil:).

Η μηχανή πήρε με το χέρι στο 5ο flip μετά από ένα καλό priming με το τσόκ. Ήχος καλύτερος από παπί (το περιμέναμε πιο... Honda), μάλλον λόγω πιο "άγριου" χρονισμού των εκκεντροφόρων και της ελεύθερης εξάτμησης. Αυτό που μας ανησύχησε αρκετά ήταν οι κραδασμοί οι οποίοι δεν ήταν διόλου αμελητέοι (μονοκύλινδρη 60cc 4-χρονη - τί περιμέναμε;;), ταρακουνόντας αρκετά όλο το stand.

Κοιταχτήκαμε ταυτόχρονα με τον Παντελή, προσπαθώντας να υπολογίσουμε πόσο γρήγορα θα διαλύσει ο Valach το "τζιτζικόφτερο" (ορολογία Παντελή για ARF). Επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, σκεφτήκαμε ότι η σωστή αξιολόγηση των κραδασμών δεν θα πρέπει να γίνει σε χαμηλό/πλούσιο ρελαντί, αλλά σε περισσότερες στροφές και πιο φτωχή λειτουργία. Είδομεν. Πάντως, νιώσαμε αρκετό τράβηγμα από την 26x10 ακόμα και στις περιορισμένες στροφές του 1ου δεκάλεπτου.

(Εάν δεν το διαλύσει κάθετα, θα το διαλύσει... οριζόντια!)


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 14:51:25

Ξεκινήσαμε με τα 10 λεπτά πρώτης λειτουργίας στον κήπο μας, με την εργοστασιακή ρύθμιση στρωσίματος -έτσι να δούμε ότι "σκάει"- και με την ευτυχή συγκυρία της παρουσίας του εκλεκτού Παντελή (τον οποίο εκνευρίζει φοβερά οποιαδήποτε ιδιοσυγκρασιακή ενασχόληση στρωσίματος - ειδικά με ακριβές μηχανές  :devil:).

  
Κοιταχτήκαμε ταυτόχρονα με τον Παντελή, προσπαθώντας να υπολογίσουμε πόσο γρήγορα θα διαλύσει ο Valach το "τζιτζικόφτερο" (ορολογία Παντελή για ARF). Επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, σκεφτήκαμε ότι η σωστή αξιολόγηση των κραδασμών δεν θα πρέπει να γίνει σε χαμηλό/πλούσιο ρελαντί, αλλά σε περισσότερες στροφές και πιο φτωχή λειτουργία. Είδομεν. Πάντως, νιώσαμε αρκετό τράβηγμα από την 26x10 ακόμα και στις περιορισμένες στροφές του 1ου δεκάλεπτου.

(Εάν δεν το διαλύσει κάθετα, θα το διαλύσει... οριζόντια!)


 ;D ;D ;D ;D ;D :thumbs up:
Σενάριο Α (υπαρκτό):

Αγοράζεις έναν πανάκριβο κινητήρα για το πολύ όμρφο αεροπλάνο σου. Τον στρώνεις 5-6 (ή και περισσότερες) ώρες. Ακολουθείς ειδικές τακτικές στρωσίματος. Γεμίζεις λάδια τον τόπο και τα ρούχα σου. Για να μην σε μαχαιρώσει κάποιος από την γειτονιά, ξενιτεύεσαι στο κοντινότερο βουνό. Και τελικά οι ώρες λειτουργίας που θα κάνει ο κινητήρας με το μοντέλο να πετά, μπορεί να είναι λιγώτερες από αυτές του στρωσίματος... Και έχεις πληρώσει πάνω από χιλιάρικο για τον super κινητήρα σου...

Σενάριο Β (επίσης υπαρκτό):
Αγοράζεις ένα (φθηνό) DLE. Τον βάζεις πάνω στο μοντέλο και πετάς. Αν δεν τον ξελιγώσεις στις 5-10 πρώτες πτήσεις, θα δουλεύει για την υπόλοιπη (αρκετά μεγάλη) ζωή του απροβλημάτιστα και με εξαιρετική απόδωση (αλλά άθλιο ήχο).

Για να μην παρεξηγηθώ! Δεν προπαγανδίζω υπέρ του φθηνού, αξιόπιστου και χωρίς απαιτήσεις ατελείωτων στρωσιμάτων, δίχρονου κινητήρα. Μου την δίνει όμως κάτι το οποίο πληρώνω πανάκριβα να μου δυσκολεύει σε τέτοιο βαθμό την ζωή.
Με τόσα λεφτά που κάνουν αυτοί οι κινητήρες, θα έπρεπε να παραδίδονται στρωμένοι. Plug and play.

Πάντως σου αναγνωρίζω την μοντελιστική υπομονή (συνοδευομένη και από μοντελιστικό μαζοχισμό). Συγχαρητήρια! ’ντε και σε ακόμη καλύτερα (πιο scratch) μοντέλα με ακόμη καλύτερους (και ακόμη πιο μίζερους) κινητήρες.

ΥΓ-ΑΠΑΙΤΗΣΗ! Στην παρθενική να είμαι παρέα σου.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 18:08:24
Αγαπητέ, ευχαριστούμε για το επίσημο... μανιφέστο! (Μας αρέσει να "ερεθίζουμε" τους φίλους μας και να βλέπουμε τί... θα βγεί!)

Πρώτα-πρώτα να ξεκαθαρίσουμε: περί ορέξεως - κολοκυθόπιττα. Αποδεχόμαστε ότι η λήψη αποφάσεων στο θέμα hobby είναι φυσικά θέμα ιδιοτροπίας καί ουδεμία σχέση έχει με μαθηματικού τύπου λογική (που όπως αναλύεται παραπάνω είναι απολύτως... σωστή!  :angel:).

Και βέβαια, μας αρέσει και από πάνω (μαζοχισμός)  :police:. Ομολογούμε, π.χ., ότι το "περιστροφικό" στρώσιμο των R3 της Saito ήταν αποτέλεσμα "υπερ-ψαξίματος" από μεριάς μας, αλλά όταν μοιραστήκαμε τα αποτελέσματα (https://www.rcuniverse.com/forum/11955975-post354.html (https://www.rcuniverse.com/forum/11955975-post354.html)), είδαμε με διασκέδαση ότι "παρασύρθηκαν" και άλλοι "μαζοχιστές" σε διεθνές επίπεδο (είχε πλάκα ο Έλληνας που έδειξε στους Γιαπωνέζους πως μπορεί να στρωθεί ο κινητήρας τους χωρίς να... "σπάσει" από βιαστικούς Αμερικάνους). Αποκορύφωμα; Ένας άλλος Έλληνας:
D9E9vjlFZBc

Πόυ'σαι ρε Χάρηηη...;!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 18:21:54
Sont fou le modelistes...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 18:29:00
Α, και εννοείται ότι η παραπάνω ΑΠΑΙΤΗΣΗ όχι μόνον γίνεται δεκτή, αλλά είναι και επιβεβλημένη (σε περίπτωση παρθενικού... σκύλου, τί θα κάνουμε χωρίς τον Παντελή;;;))  :D :D :D

Λοιπόν, μάζεμα όλων των πραγμάτων και βούρ στο κοντινό βουνό για τη συνέχεια του στρωσίματος.

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι ο κατασκευαστής προτείνει τη χρήση συνθετικού λαδιού Synpower 2Τ από τη Valvoline. Στην αρχή είπαμε να παραβλέψουμε τη συμβουλή, με το Castol Power1 να μας καλύπτει πλήρως τα τελευταία 6-7 χρόνια με "δύσκολους" κινητήρες (Saito R3, OS GF40), χωρίς σπασίματα/κολλήματα/κατάλοιπα. Πρίν το ξεγράψουμε τη συμβουλή, όμως, ρίξαμε και μια ματιά στα spec των 2 λαδιών για τυχόν μεγάλες διαφορές. Ε, λοιπόν είδαμε το εξής: στους 100C, το Synpower έχει περίπου 40% μεγαλύτερο ιξώδες απο το Power1, καθώς και μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Αυτό σημαίνει ότι το λάδι είναι πιο "παχύ" και σκεπτόμενοι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερο κύλινδρο (60cc ο ένας, όχι 60cc οι τρείς!) και μια μηχανή που μάλλον δουλεύει σε χαμηλότερες στροφές και μεγαλύτερες θερμοκρασίες, τελικά "κοτέψαμε" και προμηθευτήκαμε το Synpower (μεγαλύτερο ιξώδες = περισσότερη υδροδυναμική λίπανση σε χαμηλότερες σχετικές ταχύτητες και μεγαλύτερη πίεση μεταξύ επιφανειών). Δεν ήταν εύκολο να το βρούμε, αλλά τα παιδιά στο https://oil-stores.gr/ (https://oil-stores.gr/) ήταν ιδιαίτερα βοηθητικά.

Ο Valach θέλει επίσης να ελέγχουμε τα διάκενα των βαλβίδων κάθε 30min λειτουργίας τις πρώτες 2 ώρες με τακτές λιπάνσεις στα κοκκοράκια και τους οδηγούς βαλβίδων στην περίπτωση που ο κινητήρας τρέχει upright. Για τη λίπανση προτείνει ειδικό γράσσο υψηλών θερμοκρασιών με PTFE (Teflon) που αντέχει σε... 250C!

’ντε, το βρήκαμε και αυτό (πάλι με δυσκολία, δεν ήταν και φθηνό!), αλλά είμαστε έτοιμοι. Ανακατέψαμε 3 lt καυσίμου με την πλούσια σε λάδι αναλογία και αποχωρήσαμε με βάρκα την ελπίδα.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 19:25:24
Το stand δέθηκε στο αυτοκίνητο με σκοινί ρυμούλκισης και κάψαμε περίπου 500ml την πρώτη 1.5ώρα.

Το καλό με την τηλεμετρία της Τ/Κ είναι ότι  όχι μόνον μπορούσαμε να "διαβάζουμε" την υγεία της μηχανής (rpm, θερμοκρασία κεφαλής) σε κάθε αλλαγή παραμέτρων που δοκιμάζαμε, αλλά έχουμε πλέον καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό του στρωσίματος για να το παρουσιάσουμε παρακάτω.

Για τώρα, βιντεάκι του 1ου run της μηχανής στο βουνό (2o συνολικά):

Q3nIu4ivoZE


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 19:59:24
Τα κόκκινα καλώδια είναι τα θερμοστοιχεία επαφής της τηλεμετρίας.
Δίνουμε βάση στο επάνω (κυλινδροκεφαλή).

Στο ρελαντί (πλούσιο, με "κοψίματα") είδαμε και το "χορό του καυσίμου".

Μια μικρή φιλοσοφική κουβέντα: για τις 10-λεπτες πτήσεις, τέτοιοι κινητήρες δε χρειάζονται παραπάνω από 250ml καυσίμου. Βλέποντας όμως το "χορό" μέσα, καταλαβαίνουμε ότι η χρήση τεπόζιτου ΔΙΠΛΑΣΙΑΣ χωρητικότητας αποτελεί σοβαρό προληπτικό μέτρο κατά σβησιμάτων διότι με τη στάθμη στο 'υψος του βοσκού αυξάνονται οι πιθανότητες να "ξεπιάσει" η γραμμή του καρμπυρατέρ από καύσιμο και να ρουφήξει αέρα (κόμπιασμα ή ακόμα και σβήσιμο σε go-around κόντά στο τέλος της 10-λεπτης πτήσης). Οπότε πάντα βάζουμε μεγαλύτερο τεπόζιτο ώστε στα ~10 λεπτά να έχει ακόμα 50% στάθμη μέσα ώστε ο βοσκός να μην κινδυνεύει να ξεπιάσει ποτέ.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 10 Μάι 2020, 20:07:10
Και τα δεδομένα που προαναφέραμε.

1η εικόνα: το 2ο run όπου μείναμε με σταθερό γκάζι κάτω από τις 3,000rpm και παρακολουθούσαμε τις θερμοκρασίες να φτάνουν σχετικά γρήγορα τους 110C και μετά να ανεβαίνουν σταθερά μέχρι τους 118-119C. Η αστάθεια στις στροφές είναι λόγω του υπερβολικά πλούσιου μίγματος. Η μεγάλη πτώση θερμοκρασίας γύρω στα 10 λεπτά (στη μέση του run) οφείλεται σε ρίξιμο των στροφών για 2 λεπτά κάτω από 2,500rpm (υπάρχει υστέρηση μεταξύ των 2 μεταβλητών).

2η εικόνα: στο 3o run (μετά δηλ. την πρώτη μισή ώρα), μπορέσαμε να δώσουμε στοιχεία πάνω από 3000rpm, το οποίο το κάναμε αφού οι παράμετροι είχαν σταθεροποιηθεί σε αυτές του προηγούμενου run (3,000rpm και ~119C). Από τα 8:30 λεπτά λειτουργίας και μετά, ανεβασαμε ένα κλίκ στις 3,200 και παρακολουθούσαμε που θα φτάσουν οι θερμοκρασίες. Σταθεροποιήθηκαν στους 126C. Αφήσαμε τη μηχανή να τρέξει έτσι άλλα 8 λεπτά περίπου και μετά δώσαμε άλλο ένα κλίκ (3,700rpm) όπου δεν είδαμε μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες. Επίσης, ορατή είναι και η σταθεροποίηση των στροφών (μικρότερες διακυμάνσεις) σε αυτό το άνοιγμα της πεταλούδας. Και μία λεπτομέρεια: θεωρούμε ότι η μικρή μείωση θερμοκρασίας στα ~17' είναι λόγω της αύξησης του αερορεύματος πάνω στο θερμοστοιχείο (το οποίο κρυώνει προς στιγμήν, μέχρι η θερμοκρασία του κυλίνδρου ανέβει αρκετά να "ρεφάρει"). Γενικά δεν τοποθετούμε ποτέ τα θερμοστοιχεία στο μπροστινό μέρος των κυλίνδρων για να αποφύγουμε αυτό ακριβώς το φαινόμενο - αλλά εδώ έχουμε τα ωστήρια από πίσω, οπότε και συμβιβαστήκαμε τουλάχιστον με το πλάϊ του κυλίνδρου...

Από τα 18 λεπτά του run και μετά, ξεκινήσαμε τις διακυμάνσεις του γκαζιού ώστε να ξεκινήσουμε το heat cycling του κινητήρα. Όπως βλέπετε, οι στροφές κυμάνθηκαν εταξύ 2,500 και 4,500 με τις θερμοκρασίες να κινούνται μεταξύ 119 και 128C. Με τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, 10 βαθμοί διαφορά δεν είναι μεγάλη για τέτοια διακύμανση (στις Saito εύκολα πιάνουμε ΔΤ πάνω από 20-30 βαθμούς). Αυτό μας λέει αφ'ενός ότι η κατασκευή του κινητήρα είναι πολύ στιβαρή (πολύ μέταλλο - που δρά σαν plenum για τη θερμοκρασία) και αφ'ετέρου η πλούσια ρύθμιση είναι σταθερή για αυτό το εύρος λειτουργίας της πεταλούδας του καρμπυρατέρ.

3η εικόνα: Στο 4ο και τελευταίο Run της ημέρας, ακολουθήσαμε άλλη τακτική: όλο το run heat cycling (ρελαντί/full). Φτάσαμε τον κινητήρα σχετικά γρήγορα στους 115-120C και μετά κλιμακωτά (κλικ-κλικ) μέχρι τις 3,500rpm και τους 130C. Μετά άρχισε το ζεστό/κρύο, με τις max στροφές να ανεβαίνουν στις 4,500. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε πόσο γρήγορα σηκώνεται η θερμοκρασία μετά τη "γκαζιά" και πόσο πιο αργά πέφτει.  Χρησιμοποιήσαμε την τηλεμετρία για να αποφασίζουμε τα διάκενα μεταξύ των κύκλων: κόψιμο φούλ γκαζιού στους 130-132C, ρελαντί μέχρι να κατέβουμε στους 119C και πάλι απ'την αρχή. Βλέπουμε ότι οι περίοδοι ρελαντί είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές του φούλ (πλούσιου) γκαζιού.

Θεωρούμε ότι όσο "σφυρίζουμε" τις βελόνες οι περίοδοι αυτές θα αρχίσουν να προσεγγίζουν το 1:1 με τις max στροφές να αρχίσουν να φτάνουν πάνω από τις 5,000 (όριο του κατασκευαστή στο έδαφος είναι οι 5,500 με λίγο μικρότερη προπέλλα) και τις max θερμοκρασίες επίσης να ανεβαίνουν (πιστεύουμε πάνω από τους 150-155C).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: 3DJunk στις Τρίτη, 12 Μάι 2020, 12:15:03
Για το απόλυτο WWI look θα χρειαστείς Falcon Vintage Props:

https://www.falconhobby.com/vintage-prop/ (https://www.falconhobby.com/vintage-prop/)

Δεν ξέρω αν υπάρχει στις διαστάσεις που χρειάζεσαι. Check.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τρίτη, 12 Μάι 2020, 18:57:12
Ευχαριστούμε Νίκο για την πληροφορία. Για να πούμε την αλήθεια, ψαχτήκαμε και για αυτό - το απόλυτο scale προϊόν για το DVII το παράγει η XOAR.
https://www.espritmodel.com/xoar-propellers-glow-gas-axial-style-pjwwiax.aspx (https://www.espritmodel.com/xoar-propellers-glow-gas-axial-style-pjwwiax.aspx)

To πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τις φέρουμε από Αμερική - στην Ευρώπη δεν υπάρχουν.

Ακολουθόντας (κατά το... δοκούν πάντα  :devil:) την αρχή του "Practical Scale" που λέει οτιδήποτε κινείται πάνω από 60χλμ/ώρα και το βλέπεις να περνάει πάνω από 5 μέτρα μακριά - δε μετράει, αποφασίσαμε να παραβλέψουμε το θέμα scale προπέλλα μέχρι στιγμής.  :'(


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γαβανάς Χάρης στις Τρίτη, 12 Μάι 2020, 19:30:52
Καλησπέρα Έκτορα.
Μπορεις να βρείς τις προπέλες και στην Αγγλία .......
http://www.propguy.co.uk/xoar-ww1-2

(εαν μπει παραγγελια υπολογισε και εμενα......) :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 13 Μάι 2020, 14:23:12
Ευχαριστούμε Χάρη - ο Steve Warltier (propguy) ήταν ο πρώτος που καλέσαμε.
Δεν έφερνε το συγκεκριμένο είδος προπέλλας στο 26x10 που θέλαμε...  :'(


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 7 Ιούν 2020, 17:08:42
Μετά από ένα επιτυχημένο στρώσιμο 3lt με τη μηχανή ρυθμισμένη για καλό ρελαντί, ΟΚ "άρπαγμα" και τη μεγάλη βελόνα για 5,200rpm σε full γκάζι με μια 25x10, ξεμοντάραμε το stand και επικεντρωθήκαμε στις τελικές προετοιμασίες του αεροπλάνου.

Με το τρέξιμο της μηχανής μάθαμε 3 βασικά πράγματα:
1. Για να ξεκινήσει θέλει καλό τσοκάρισμα. Η Valach αρέσκεται να είναι.... καλά βρεγμένη!  :devil: Η γωνία του καρμπυρατέρ είναι όμως τέτοια που σε όρθια εγκατάσταση (αντί για inverted..) ξεφεύγει αρκετό καύσιμο έξω από τη χοάνη. Σε ανάποδη εγκατάσταση, αυτό δε θα ήταν πρόβλημα, εδώ όμως έχουμε να σκεφτούμε πώς θα αποφύγουμε... ανθυγιεινές πλυμμήρες καυσίμου μέσα στην άτρακτο (βλ. ξύλα και ηλεκτρονικά/μπαταρίες).
2. Η μηχανή χρειάζεται κάποιο χρόνο σε μέσες στροφές (π.χ. 3,000) για να "χτίσει" πίεση στο καρμπυρατέρ προκειμένου να τραβήξει αξιόπιστα καύσιμο. Βεβαίως, για να σηκώσει τις στροφές αυτές πρέπει είτε να είναι πολύ τσοκαρισμένη (βλ. παρατήρηση 1) είται να έχει ήδη πίεση η αντλία (μα, πώς;). ’ρα - πρόβλημα... Φαίνεται, η χαμηλή τοποθέτηση του τεποζίτου στο stand σε σχεση με το καρμπυρατέρ δε βοηθούσε και πολύ στην εκκίνηση. Σε σταθερή λειτουργία μέσων στροφών - κανένα πρόβλημα. Ευελπιστούμε ότι η ψηλότερη τοποθέτηση του τεποζίτου στην άτρακτο θα λύσει αυτό το πρόβλημα.
3. Η δονήσεις είναι σημαντικές - κοντέψαμε να διαλύσουμε το stand που είναι φτιαγμένο και από κόντρα πλακέ θαλάσσης 25mm. Το τί θα γίνει με το αεροπλάνο και βιετναμέζικο ξύλο 10mm δε θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε... Οι ενισχύσεις που κάναμε τώρα μας φαίνονται λίγες.

Μετά τα παραπάνω, ξεκινήσαμε εργασίες στην άτρακτο:
- Περαιτέρω ενίσχυση του ήδη ενισχυμένου firewall με υαλονήματα και epoxy.. Εδώ χρειάστηκε να κόψουμε υπομονετικά πολλά πατρόν για να κόψουμε και να περάσουμε το ύφασμα σωστά.
- Τοποθέτηση "κάδου απόστράγγισης" κάτω από τη χοάνη του καρμπυρατέρ, να μαζεύει ό,τι καύσιμο βγαίνει από το τσοκάρισμα για να μην πέφτει στις μπαταρίες από κάτω. Δεν περιμένουμε κανένα "ρυάκι", μόνον μερικές σταγόνες οι οποίες θα εξατμιστούν με τη θερμοκρασία μέσα στο διαμέρισμα της ατράκτου...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 7 Ιούν 2020, 18:14:02
Η μέρα της παρθενικής ήρθε σήμερα - πολύ καλός καιρός στο 3-ήμερο του Αγ. Πνεύματος.
Δε θα πούμε πολλά - παραθέτουμε τα beauty shots και το βιντεάκι.

ZZBVYjf1vSM

Το αεροπλάνο πετάει φανταστικά, με scale speed και είναι πολύ σταθερό. Στην πρώτη μας απογείωση δε χρειάστηκε καν να κουνήσουμε τα stick - αφήσαμε και τα χέρια για μερικά δευτερόλεπτα στο climb out  :idiot2: . Χρειάστηκε λίγο differential και μια μικρή μίξη Aileron to Rudder για να στρίβει τελείως coordinated και τίποτε άλλο. Η μηχανή τραβάει σαν τρένο ενώ οι δονήσεις στο αεροσκάφος μας φάνηκαν πολύ πιο μαλακές από το stand - δε διάλυσε ή λύθηκε τίποτα! Η προσγειώσεις πανεύκολες, απλά κλείναμε το γκάζι και βαστάγαμε 1mm up μέχρι να γλύψει. Εδώ να σημειώσουμε ότι όπως κάθε διπλάνο του A' ΠΠ, έχει ευαισθησία στους πλάγιους και δεν του αρέσει η άσφαλτος ιδιαίτερα. Δυστυχώς εμείς, ξεχασμένοι από την όλη αυτοπεποίθηση που μας έδωσε το μοντέλο, αρχίσαμε τα touch and go και αντί να σημαδέψουμε το γρασίδι ακριβώς δίπλα από το διάδρομο το φέραμε στην άσφαλτο (συνηθισμένοι από τα άλλα μας αεροπλάνα). Μια πλάγια ριπή μας χάλασε τα σχέδια και το γρατζουνίσαμε λίγο στο δεξί ακροπτερύγιο - μαζί και με ένα στραβωματάκι στα σκέλη. Το έχουμε σε βίντεο, αλλά από... "ντροπή" δεν το βάλαμε.  :angel:

Ο κινητήρας συμπεριφέρθηκε σχετικά καλά, με μερικές ενδείξεις ότι θερμαίνεται ο αέρας μέσα στην άτρακτο κατά την εκκίνηση/προθέρμανση/τροχοδρόμιση - οπότε και πάθαμε κάποια "σβησιματα" πρίν τις απογειώσεις - θα βελτιώσουμε τον αερισμό πίσω από το firewall οσονούπω ώστε να μην παγιδεύεται θερμός αέρας κατά τη στάση (στην πτήση αερίζεται ΟΚ λόγω ανοικτού cockpit).

Ανυπομονούμε να το ξαναβγάλουμε για βόλτα!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 7 Ιούν 2020, 20:38:03
ΩΩΩΩΩΩ  Ομορφιές!!!!!!!!! :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 27 Σεπ 2020, 22:58:24
Με τους Πανελλήνιους Scale 2020 να πλησιάζουν, αποφασίσαμε να κατεβάσουμε το Fokker.
Βρεθήκαμε για προπόνηση σήμερα στο φιλόξενο HobbyBox με το φίλτατο Παντελή.

Μετά από 3 πτήσης σοβαρής προπόνησης είπαμε να τρέξουμε και ένα γρήγορο προγραμματάκι με τα βασικά, χωρίς το άγχος να μας βγεί τελείως scale (ταχύτητα, κλπ).
Επειδή δε χρειαζόμασταν caller, ο Παντελής προσφέρθηκε να τραβήξει το παρακάτω βιντεάκι.
Εδώ να πούμε ότι επειδή η αερολέσχη Έδεσσας όπου θα γίνουν οι αγώνες απέκτησε πρόσφατα ασφαλτόστρωση, αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε tailwheel στο skid προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε αποπροσγειώσεις εκτός χορταριού...

CwOKqJYb71c


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: carapis στις Δευτέρα, 28 Σεπ 2020, 08:01:39

  :thumbs up: Μπράβο Εκτωρα, ωραία πτήση και αρκετά καλά εκτελεσμένες ασκήσεις...!!! Το μοντέλο απίθανο και πάλι μπράβο...!!! :thumbs up:

  ΥΓ
Ο camera-man όλα τα λεφτά, γειά σου φίλε Παντελη με τα ωραία σου... :)

  Χρησταρας


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: aru στις Δευτέρα, 28 Σεπ 2020, 09:33:28
Πολυ ομορφη πτηση και βιντεακι!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 28 Σεπ 2020, 21:58:09
Ευχαριστούμε και τους 2 για τα καλά σας λόγια.
Όπως λένε και για το Tiger Moth, έτσι και αυτό το Fokker είναι easy to fly - tough to fly well.
Με λίγη προσοχή ανταμείβει (εαν δεν το αναποδογυρίσει κανείς στην προσγείωση).

Αναμένουμε το Σαββατοκύριακο των Αγώνων με καλή παρέα και ωραία ατμόσφαιρα.
Όσοι πιστοί, προσέλθετε!!

Έκτορας.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 12 Οκτ 2020, 22:46:59
Επιστροφή απο Έδεσσα και το Scale, με ωραίες στιγμές και χρήσιμες εμπειρίες. Το αεροπλάνο μας έβγαλε ασπροπρόσωπους με τέλεια αξιοπιστία και υπομονή στα λάθη μας.
Δάγκωσε λίγο στις προσγειώσεις με πλάγιες ριπές - αλλά περί ορέξεως.... WWI θέλαμε, καλώς ακονισμένα ακροπτερύγια εισπράξαμε!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Δευτέρα, 12 Οκτ 2020, 23:41:57
Παραθέτουμε και ένα βίντεο της πτήσης του 3ου γύρου του Αγώνα.
Ευχαριστούμε τον Τάσο για την καταγραφή και το Γιώργο Παπαγιάννη για το calling!

-BBMNM59uUA


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Dell Gatto Grande στις Τρίτη, 13 Οκτ 2020, 10:37:50
Παραθέτουμε και ένα βίντεο της πτήσης του 3ου γύρου του Αγώνα.
Ευχαριστούμε τον Τάσο για την καταγραφή και το Γιώργο Παπαγιάννη για το calling!

-BBMNM59uUA

Anytime mate . Εγώ ευχαριστώ για τη βοήθεια !

 :beer: Βάλε λευκό κασκόλ να πεταει μισό μέτρο πίσω από το rudder  :beer:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γιαννης Ζακυνθος στις Τρίτη, 13 Οκτ 2020, 15:12:42
Πολύ όμορφο μοντέλο με υπέροχα χρώματα και ένας επιπλέον φίλος. Ο Έκτορας.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τρίτη, 13 Οκτ 2020, 19:22:27
Εκτωρα πολύ ωραίο και απο κοντά που το είδα! Υπεροχο και στην πτήση !Συγχαρητήρια!

.....Να μας παρουμε εξοπλισμό για κόντρα ήλιο! χαχαχαχαχα τα ματια μας έγιναν πιγολαμπίδες.....


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: gliderguider στις Τρίτη, 13 Οκτ 2020, 20:11:39
Υπέροχο μοντέλο, υπέροχος ήχος από τη Valach!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 17 Οκτ 2020, 17:16:53
Ευχαριστούμε το Νίκο, τον Αργύρη, το Γιώργο το Γάτο και το Γιάννη για τα καλά τους λόγια και τις παρεναίσεις.

Ήτανε χαρά μας που γνωριστήκαμε, περάσαμε μαζί ένα ωραίο Σαβαττοκύριακο κάνοντας αυτό που αγαπάμε, πετόντας παρέα, μαθαίνοντας και συζητόντας περί παντώς επιστητού.

Εις το επανιδείν!


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: gliderguider στις Κυριακή, 18 Οκτ 2020, 08:15:11
Ευχαριστούμε το Νίκο, τον Αργύρη, το Γιώργο το Γάτο και το Γιάννη για τα καλά τους λόγια και τις παρεναίσεις.

Ήτανε χαρά μας που γνωριστήκαμε, περάσαμε μαζί ένα ωραίο Σαβαττοκύριακο κάνοντας αυτό που αγαπάμε, πετόντας παρέα, μαθαίνοντας και συζητόντας περί παντώς επιστητού.

Εις το επανιδείν!

 :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Κυριακή, 18 Οκτ 2020, 12:27:46
Καλώς ήρθες (για τα καλά) στο club των scale-άδων..

Ωραία δουλειά! Φαίνεται και σοβαρό υπόβαθρο στατικού μοντελισμού...

Αντε και στην C τώρα. Δεν έχει μεγάλη διαφορά, σε σχέση με τη δουλειά που έριξες εκ των υστέρων σε "έτοιμο" μοντέλο...

gkan


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Κυριακή, 18 Οκτ 2020, 17:24:45
Ευχαριστούμε Γιώργο.

Το σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά, αν και η ελλειψη χρόνου είναι ενας αρκετά ανασταλτικός παράγοντας. Το "μακιγιάζ" του Fokker (διότι περί αυτού πρόκειται) πήρε περίπου 30 ώρες και μας χρειάστηκαν 10 μήνες (Αυγ 19 - Ιούν 20) και την "ευκαιρία" του lockdown για να τις βρούμε....  :worry:  :worry:

Δεν το βάζουμε κάτω όμως, ευτυχώς έχουμε καλά και φωτεινά κατασκευαστικά παραδείγματα στην ευρύτερη παρέα (Αργύρης, Θανάσης, Cmarkop, Παντελής, και άλλοι) που μας προτρέπουν και μας "τραβάνε" προς τα πάνω.

Όπερ και το όλο νόημα της κατηγορίας (κατά την ταπεινή μας άποψη).


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γαβανάς Χάρης στις Τρίτη, 8 Δεκ 2020, 00:08:38
Το δικό μου Fokker τελείωσε και λίγο πολύ την κατασκευή την έδειξε ο Έκτορας στο δικό του αεροπλανο ...
Εγώ χρησιμοποίησα για κινητήρα τον EME 60 και έφταιξα μια εξάτμιση για μα βγάλω τα καυσαέρια από κάτω ..
Όλα τα υπόλοιπα είναι τα στοκ που προσπάθησα να τα δώσω ζωή με το χρωματισμό τους. ’λλαξα μόνο τον πιλότο όπου ο στοκ είναι πολύ βαρύς (360γραμ) και δεν μπορείς να τον βάλεις στη θέση του γιατί θα χαλάσει το ήδη επιβαρυμένο κέντρο βάρους... όποτε με τις συμβουλές του Αργυρή έφτιαξα ένα καινούργιο από καλούπι όπου κατάφερα και τον τελείωσα με βερνίκι ματ στα (76γραμ)...άλλαξα βέβαια και το βάψιμο του με ότι καλύτερο μπορούσα μα κάνω...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γαβανάς Χάρης στις Τρίτη, 8 Δεκ 2020, 00:26:53
More photos...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γαβανάς Χάρης στις Τρίτη, 8 Δεκ 2020, 00:31:20
More...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γαβανάς Χάρης στις Τρίτη, 8 Δεκ 2020, 09:04:54

More...


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: carapis στις Τρίτη, 8 Δεκ 2020, 10:51:42

  Ωραίοοοο Χάρη, πω πω σχεδόν 300 grams κέρδος απο τον πιλότο, μπράβο (Argy, kκορυφή !) :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

  ΥΓ
Ο EME πως πάει, πως τον βλέπεις... :)

  Χρησταρας


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: Γαβανάς Χάρης στις Τρίτη, 8 Δεκ 2020, 16:43:26

  Ωραίοοοο Χάρη, πω πω σχεδόν 300 grams κέρδος απο τον πιλότο, μπράβο (Argy, kκορυφή !) :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

  ΥΓ
Ο EME πως πάει, πως τον βλέπεις... :)

  Χρησταρας

Καλησπέρα Χρηστάρα
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Ο ΕΜΕ είναι πολύ καλός κινητήρας φοβερά ευκολος στη λειτουργια και στο ξεκίνημα του. Μεχρι στιγμής δουλεύει αψογα, αργότερα θα τον σφιξω λιγο για να δω και ψηλά ποση δήναμη εχει.

Χάρης.


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τρίτη, 8 Δεκ 2020, 18:23:40
Συγχαρητήρια Χαρη μου !Εγινε εκπληκτικό !Εγω δεν εκανα τίποτα πληροφορίες και υλικά ειπα!Το αποτέλεσμα ειναι υπέροχο!! Αντε να μας ξαμολίσουν να τα δούμε ξανα στον αερα!!! :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Hangar-9 Fokker DVII 1/4 scale
Αποστολή από: hpergm στις Τετάρτη, 9 Δεκ 2020, 08:01:24
Μπράβο Χάρη και καλορίζικο! Έγινε πολύ ωραίο και η πατέντα με τις εξατμίσεις γλύτωσε τα άκομψα κοψίματα που χρειάζονται στο συγκεκριμένο σκαρί με τις δίχρονες.

Είμαστε έτοιμοι για dawn patrol!