Aeromodelling GR

Ελικόπτερα R/C => Ελικόπτερα με καύσιμο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Γκούσκος Διονύσιος στις Κυριακή, 25 Ιαν 2015, 20:05:16Τίτλος: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Κυριακή, 25 Ιαν 2015, 20:05:16
Ένας ιστορικός κατασκευαστής τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων, η Miniature Aircraft USA, έβαλε λουκέτο στις 28 Φεβρουαρίου το 2014. Κάποιοι από εσάς ίσως να μην το γνωρίζατε, σίγουρα κάποιοι άλλοι το ξέρετε. Μερικοί ίσως να μη γνωρίζετε καν την συγκεκριμένη εταιρεία!

Πολλοί κάτοχοι ελικοπτέρων της σειράς xcell σε όλο τον κόσμο άρχισαν να τα βγάζουν προς πώληση με το σκεπτικό του ότι τα ανταλλακτικά για αυτά τα μοντέλα πλέον θα είναι σπάνια έως και ανύπαρκτα και έτσι σε ενδεχόμενη πτώση δεν θα μπορούν να επισκευασθούν ώστε να βρεθούν ξανά στον αέρα. Αν προσθέσουμε και την εξέλιξη του flybarless πολύ πιθανό και να μην πωληθούν και ποτέ..

Κάποιοι άλλοι τώρα σκεφτόμενοι ότι τα μοντέλα αυτά θα αποκτήσουν συλλεκτική αξία στο μέλλον λόγο της εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητάς τους και αποφάσισαν να τα παροπλίσουν και να τα βάλλουν μέσα στο μπαούλο..

Προσωπικά, και έχοντας περάσει από τα χέρια μου σχεδόν όλα τα μοντέλα της σειράς XCELL (Fury Expert 60 - Fury Extreme 90 - Fury Tempest 90 - Stratus 90 - Spectra Gasser), μετά από πολύ σκέψη και αρκετή μελέτη αποφάσισα να μην ακολουθήσω καμιά από τις δύο παραπάνω οδούς καθώς καμία από τις δύο δεν με εκφράζει ως μοντελιστή και ως κάτοχο μοντέλων XCELL.

Στην πρώτη περίπτωση γιατί θεωρώ ότι τα ελικόπτερα XCELL είναι πολύ ποιοτικά σε κατασκευαστικό επίπεδο, ειδικά για την εποχή όπου σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν αφού ο σχεδιασμός των μηχανικών μερών θυμίζει την Αμερικανική νοοτροπία όσον αφορά τα μηχανολογικά.
 
Εξαρτήματα όπου ακολουθούν modular λογική και αν χρειαστεί είναι εύκολο να κατασκευαστούν με μια φρέζα και ένα τόρνο με εξαίρεση τα γρανάζια και τα frames του σασί όπου απαιτείται παραπάνω εξοπλισμός  και γνώσεις. Εξοπλισμός ο οποίος υπάρχει και γνώσεις τις οποίες δεν είναι και τόσο δύσκολο να αποκτήσει κανείς αν είναι μοντελιστής που δεν μένει στο δέσιμο ενός kit από το κουτί και την αγορά των ανταλλακτικών με το κιλό από τα περίπτερα.

Στην δεύτερη περίπτωση πιστεύω ότι το να αποκτήσει συλλεκτική αξία ένα μοντέλο εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και όχι μόνο απ’ το ότι έκλεισε το εργοστάσιο παραγωγής του.. Και σαφώς τα μοντέλα είτε αεροπλάνα είτε ελικόπτερα, πρέπει να ΠΕΤΟΥΝ και όχι να είναι σε βιτρίνες ή αποθήκες..

Αυτή τη στιγμή η μοντελιστική μου προίκα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και 3 Miniature Aircraft USA - XCELL FURY. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κρατήσω και τα τρία σε άριστη κατάσταση κάνοντάς τους μερικές αλλαγές για τη χρήση τους σε βάθος  χρόνου όσο αφορά τα αναλώσιμα.. (θα αναφερθώ σε αυτές τις λεπτομέριες στη συνέχεια..)

Και τελικά είπα το ένα να το κρατήσω 90άρι Nitro, το δεύτερο να το μετατρέψω σε βενζινοκίνητο τοποθετώντας του έναν Zenoah g231PUH και το τρίτο να το μετατρέψω και αυτό σε ένα ακόμη overpowered Project με την χρήση ενός κινητήρα JET τύπου Turbo Shaft της WREN Turbines.

Λαχταρώντας λοιπόν ένα ελικόπτερο με τουρμπίνα, όμως κάτι διαφορετικό όχι ένα ακόμη TREX700 Turbine..  και μετά από το προηγούμενο Project με το TREX 600 με YS120SR όπου είχε απόλυτη επιτυχία και παρουσιάστηκε αναλυτικά εδώ : https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=39764.0 σειρά τώρα έχει το XCELL FURY TEMPEST FAI - TURBINE.

Ένα υπέροχο ελικόπτερο με τουρμπίνα που αποδίδει ~6,5 ίππους στον άξονα!

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/1.jpg)

Stay tuned.. τα καλύτερα έρχονται!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Δευτέρα, 26 Ιαν 2015, 11:51:54
πολλυ ενδιαφερον το θεμα θελω και εγω κατι αναλογο εχουμε συναντηθει στο
κατάστημα του πετρου αν σε ενδειαφερει η συνεργασια είμαι παρων


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 26 Ιαν 2015, 15:18:51
πολλυ ενδιαφερον το θεμα θελω και εγω κατι αναλογο εχουμε συναντηθει στο
κατάστημα του πετρου αν σε ενδειαφερει η συνεργασια είμαι παρων

Γεια σου Γιάννη.

Ναι όντως θα είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα και το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά ξεχωριστό..
Θα ανεβάσω αρκετό υλικό με τη διαδικασία της μετατροπής (κατασκευές και εργασίες ) με αναλυτικές αναφορές, ενδεικτικές φωτογραφίες και βίντεο.

Όσο αφορά τη συνεργασία, είμαι ανοιχτός σε γνώμες και απόψεις  για το project καθώς η μάνα μου δε με γέννησε ούτε μηχανικό ούτε jet expert.. οπότε και εγώ, καθ΄ όλη  τη διάρκεια του project θα μαθαίνω έχοντας την πολύτιμη βοήθεια φίλων μοντελιστών - μηχανικών εδώ στη Ζάκυνθο, αλλά και απ όλη την Ελλάδα μέσω τηλεφώνου, emails και του forum.

Μέχρι στιγμής πάντως έχει προχωρήσει αρκετά και γενικά το project πάει άψογα χωρίς να έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα πέρα των «μοντελιστικών – μηχανολογικών» μου γνώσεων.

Εσύ θέλεις κάτι παρόμοιο σε ελικόπτερο με τουρμπίνα ή συγκεκριμένα σε XCELL?


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Δευτέρα, 26 Ιαν 2015, 18:21:56
Εσύ θέλεις κάτι παρόμοιο σε ελικόπτερο με τουρμπίνα ή συγκεκριμένα σε XCELL?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
και κατι παρομοιο δεν θα με πειραζε


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 26 Ιαν 2015, 18:26:00
Εσύ θέλεις κάτι παρόμοιο σε ελικόπτερο με τουρμπίνα ή συγκεκριμένα σε XCELL?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
και κατι παρομοιο δεν θα με πειραζε

Τότε Γιάννη μπορείς να στραφείς σε έτοιμα kit μετατροπών TREX 700 για τη τουρμπίνα της WREN..
Υπάρχουν 2~3 διαφορετικά κιτάκια στο εμπόριο..  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τρίτη, 27 Ιαν 2015, 11:15:14
Το πρώτο βήμα είναι σαφές. Πρέπει η τουρμπίνα να μπει στο σασί του Xcell

Το Xcell Fury έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το μοτέρ (νίτρο) να τοποθετείται επάνω στο ελικόπτερο με την κεφαλή προς τα πίσω.
Καλύτερα θα ήταν πάνω στο Xcell Stratus που μπορείς να αλλάξεις τη φορά του μοτέρ..αλλά δεν υπάρχει πιά...

Αυτό σημαίνει ότι και η τουρμπίνα πρέπει να μπει ανάποδα, σε σχέση με την λογική της ώσης που θέλει η εισαγωγή της τουρμπίνας να είναι εμπρός ώστε να τραβάει αέρα και να τον πετάει προς τα πίσω παράγοντας δύναμη προς τα εμπρός..  Άρα η εισαγωγή του αέρα θα είναι πίσω και η τουρμπίνα θα εξέχει από το σασί του ελικοπτέρου..

Στα ελικόπτερα με τουρμπίνα (όπως και στα αεροπλάνα με turbo-Prop ) η κίνησή τους δεν είναι αποτέλεσμα άμεσης ώσης. Δηλαδή δεν εκμεταλλεύονται την δύναμη της ώσης της τουρμπίνας ως αεριωθούμενα μοντέλα αλλά την ενέργεια που παράγεται στο gearbox του δευτέρου σταδίου από την ώση της τουρμπίνας στο πρώτο στάδιο..

Οι κινητήρες αυτού του τύπου είναι Jet δύο σταδίων που σημαίνει ότι υπάρχει και μια δεύτερη φτερωτή η οποία δέχεται την πίεση της ώσης από τα καυσαέρια της τουρμπίνας στην εξάτμιση και περιστρέφεται και αυτή με τη σειρά της αλλά με λιγότερες στροφές (περίπου τις μισές)..

Η κίνηση αυτή μεταφέρεται στα γρανάζια του gearbox του δευτέρου σταδίου όπου γίνεται ακόμη μια μείωση των στροφών με μια σχέση μετάδοσης (Gear Ratio)  4.28:1.

Έτσι σε πλήρη ισχύ, από τις 195.000 στροφές στο πρώτο στάδιο πάμε κάπου στις 85.000 στροφές στη φτερωτή του δευτέρου σταδίου χωρίς γρανάζια (από τα αέρια της εξαγωγής ) και από εκεί με τη χρήση γραναζιών σε 90 μοίρες πάμε στις 18.000 στροφές περίπου ώστε να είμαστε μέσα στο εύρος των στροφών που λειτουργούν και οι συμπλέκτες στα ελικόπτερα αλλά το πιο σημαντικό να μη χρειάζονται δραματικές αλλαγές στη σχέση μετάδοσης της ενέργειας του κινητήρα στο στροφείο του ελικοπτέρου.


Έτσι λοιπόν η φορά τοποθέτησης μιας τουρμπίνας δύο σταδίων σε ένα αερομοντέλο δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο οπότε ή πάμε με τον πιο εύκολο τρόπο τοποθέτησης κάθε φορά..  ή σύμφωνα με το κέντρο βάρους του συνόλου αν μας δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης.

Στην περίπτωσή μας είμαστε τυχεροί γιατί ενώ δεν υπάρχει επιλογή στην τοποθέτηση ( η τουρμπίνα πρέπει να μπει ανάποδα..) το κέντρο βάρους του ελικοπτέρου δεν αλλάζει δραματικά.. Θα ζυγίσει τέλεια μαζί με όλα τα άλλα εξαρτήματα που πρέπει να μπουν επάνω του συν τη μπούμα και το ουριαίο στροφείο..

Οπότε.. Με τα μοντελιστικά εργαλεία σε παράταξη ξεκινάμε να κάνουμε τις πρώτες μετρήσεις και στη συνέχεια τις πρώτες τομές στο πίσω μέρος του σασί.

Αποστάτες θα χρειαστούν στο κάτω μέρος του σασί (bottom plate) για να δώσουμε λίγο ακόμη περιθώριο στις εξαγωγές της τουρμπίνας καθώς οι θερμοκρασίες σε αυτό το σημείο είναι περίπου 600 βαθμοί κελσίου..

Με παχύμετρο και dremel λοιπόν μετράμε και κόβουμε το σασί στο ύψος που χρειάζεται για να περάσει η τουρμπίνα με άνεση και σε αυτό το στάδιο δείχνει κάπως έτσι..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τετάρτη, 28 Ιαν 2015, 20:57:00
Μετά το κόψιμο του σασί θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ενωθεί ξανά με το κάτω μέρος..

Εδώ μετά από αρκετές σκέψεις κατέληξα ξανά στο παχύμετρο και το dremel μου..  και στο κουτί από Pringles όπου είναι πολύ κοντά σε διάμετρο με την τουρμπίνα..

Θα πρέπει να κοπούν τέσσερα κομματάκια από carbon 3 χιλιοστών σε σχήμα μισοφέγγαρου για να περνά από μέσα η τουρμπίνα, και να μπουν δύο από την κάθε πλευρά.
Κάθετα (σε 90 μοίρες) ως προς το σασί. Έτσι θα ενισχυθεί η ακαμψία του συνόλου μετά από την τομή και ταυτόχρονα θα στηρίζεται και η τουρμπίνα περιμετρικά..

Τα κομμάτια carbon θα τα ενώνουν κομμάτια αλουμινίου με τις κατάλληλες τρύπες και έτσι θα δημιουργηθούν δύο κολώνες από δύο ζεύγη carbon που θα ενώνουν το σασί με το κάτω μέρος, θα δίνουν τον χώρο που χρειάζεται ο κινητήρας και θα τον στηρίζουν με ασφάλεια..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/4.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/5.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 29 Ιαν 2015, 16:10:09
Μετά έχει σειρά το μοντάρισμα των.. κατασκευασμάτων..

Σίγουρα θα χρειαστούν μερικές διορθώσεις μόλις καταλήξουμε στο ύψος που θα βιδωθεί τελικά η τουρμπίνα. Ύψος που θα το καθορίσει το hub με τη φάνα του συμπλέκτη..

Ισως και να επιστρέψουμε ξανά σε αυτό το σημείο στο μέλλον.. θα δείξει..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/3.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/6.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/7.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/8.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Παρασκευή, 30 Ιαν 2015, 15:02:45
Απ τη μια πλευρά της τουρμπίνας υπάρχει πρόβλημα..

Περνάει το σωληνάκι που δίνει λίγο καύσιμο στο gearbox για λίπανση ( το καύσιμο περιέχει λάδι..) οπότε θα πρέπει να τριμάρουμε λίγο το αριστερό κολωνάκι για να μπορέσει να περάσει το σωληνάκι χωρίς να τσακίσει.

Εδώ θέλει προσοχή γιατί αν τριφτεί το κολονάκι παραπάνω από το κανονικό θα αδυνατίσει πολύ και αυτό δεν θα είναι καλό για την στιβαρότητα της σύνδεσης του σασί με το κάτω μέρος.. Αν και δεν θα υπάρχουν κραδασμοί στο ελικόπτερο παρ όλα αυτά όσο πιο στιβαρό είναι το σασί τόσο το καλύτερο.

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/9.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/10.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Παρασκευή, 30 Ιαν 2015, 23:01:38
Μετά απο πολύ δουλίτσα η κατασκευή δείχνει κάπως έτσι.. φαίνονται όλα πολύ καλά δεμένα και στιβαρά..

Για αρχή θα μείνουμε στα carbon.. ύστερα μπορεί να το ξαναδώ το συγκεκριμένο σημείο, για αλλαγή σε αλουμίνιο. Θα δείξει..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/11.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/12.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/13.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 31 Ιαν 2015, 19:04:19
Επόμενο στάδιο η ενσωμάτωση της φάνας στον άξονα του gearbox..  

Η συνδεσμολογία των παρελκόμενων και των ηλεκτρονικών της τουρμπίνας, η συνδεσμολογία των ντεπόζιτων (κύριου και βοηθητικού – hopper tank ) και γενικά ένα πρόχειρο στήσιμο των ηλεκτρονικών (μπαταρίες – δέκτης) για την εκμάθηση του εγκεφάλου της τουρμπίνας με την τηλεκατεύθυνση για να είμαστε ready για το πρώτο test run επάνω στο σασί!

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/14.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/15.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/16.jpg)

Σημείωση.

Αν υπάρχει κάποιος από τους φίλους μοντελιστές που να διαθέτει CNC Router ή μηχανική φρέζα και μπορεί να διαθέσει και λίγο απ τον χρόνο του, παρακαλώ ας επικοινωνήσει μαζί μου με π.μ..

Μάλλον θα χρειαστώ να κάνω κάποιες τομές με ακρίβεια και πριν απευθυνθώ σε επαγγελματία θα ήθελα αν γίνεται να συνεργαστώ με κάποιο μοντελιστή (με το αζημίωτο φυσικά).


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Σάββατο, 31 Ιαν 2015, 20:01:19
τι ακριβως χρειαζεσαι ? εχω τορνο φρεζα κτλ και καποια χυτα κοματια
τα βγαζω δεν θελω χρηματα η ότι άλλο  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 31 Ιαν 2015, 20:36:08
τι ακριβως χρειαζεσαι ? εχω τορνο φρεζα κτλ και καποια χυτα κοματια
τα βγαζω δεν θελω χρηματα η ότι άλλο  :thumbs up:

Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σου.
Όμως ας μην επεκταθούμε εδώ ακόμη.. θα σου στείλω μήνυμα και τα λέμε από εκεί ή και απ΄το τηλέφωνο..

Στη συνέχεια δημοσιοποιούμε το αποτέλεσμα εδώ..  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Κυριακή, 1 Φεβ 2015, 14:36:06
Για την πρώτη εκκίνηση της τουρμπίνας καλό είναι να έχεις κάποιον κοντά σου που το έχει ξανακάνει.. δεν είναι μαγκιά να το παίζεις παντογνώστης.. πρέπει να ζητάς βοήθεια όταν κάτι δεν το γνωρίζεις.. Εγώ δεν είχα ποτέ, οπότε είμαι αρχάριος..

Έτσι λοιπόν με ένα τηλέφωνο στον φίλο Γιάννη Μαμφρέδα το ραντεβού έκλεισε για το εργαστήριό του όπου θα εκκινήσουμε  την τουρμπίνα για πρώτη φορά αφού ο ίδιος έχει μοντέλα Jet , τα απαραίτητα αξεσουάρ, καύσιμο, την απαιτούμενη εμπειρία και ζεί στο νησί..
Είναι αεροπλανάς βέβαια.. αλλά αυτό το προσπερνάμε…   :P

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να ελέγξουμε  γενικά αν είναι όλα σωστά.. να κάνουμε εκμάθηση του εγκεφάλου και να ξεκινήσουμε την τουρμπίνα χωρίς να ανεβάσουμε πολύ τις στροφές της διότι δεν υπάρχει αρκετό φορτίο στον άξονα και ο κατασκευαστής της είναι κάθετος σε αυτό!
Θα καταστραφεί το gearbox στο δεύτερο στάδιο από υπερστροφία!  

Οπότε.. Read the fucking Manual First και προχωράμε..  :-\


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: pagani στις Κυριακή, 1 Φεβ 2015, 22:13:08
Μπραβο για τη δημιουργιτικοτητα σου,  παρακολουθω το ποστ με ενδιαφερον καλη συνεχεια


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 2 Φεβ 2015, 00:09:21
Μπραβο για τη δημιουργιτικοτητα σου,  παρακολουθω το ποστ με ενδιαφερον καλη συνεχεια

Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Το χόμπι μας αποτελείται από δύο φάσεις, Κατασκευή & πτήση.

Για εμένα προσωπικά, καλώς ή κακώς, ισχύει η εξής ανισότητα : Κατασκευή > πτήση. Οπότε η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη!!

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο απο ένα γεμάτο, δημιουργικό χειμώνα..
Εξω αέρας βροχή και κρύο... και μέσα στο εργαστήριο dremel, κολλητήρι, κατσαβίδι!

 :thumbs up:Η πρώτη εκκίνηση της τουρμπίνας μπορώ να πω ότι δεν μας ταλαιπώρησε ιδιαίτερα αφού δεν χρειάστηκε να πειράξουμε και πολλές παραμέτρους στον εγκέφαλο της τουρμπίνας.. ένα-δύο πραγματάκια μόνο..

Μαζί με τον Γιάννη, με ανοιχτό το Facking Manual,  τον πυροσβεστήρα stand by, περίσσιο ενθουσιασμό και 2 ζεστά cappuccino καταφέραμε να την ξεκινήσουμε και να δούμε το πολυπόθητο “Running” στην οθόνη του τερματικού.  :beer:
 
Με ρελαντί στις 60.000 στροφές και τον cappuccino στο χέρι, μπορώ να πω ότι ήταν ιδιαίτερα απολαυστική στιγμή..

Εδώ και μια αναμνηστική φωτογραφία αμέσως μετά τον τερματισμό της πρώτης λειτουργίας και κατά τη διαδικασία ψύξης της τουρμπίνας..  8)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/17.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 2 Φεβ 2015, 12:41:19
Ξανά πίσω στο δικό μου εργαστήριο λοιπόν, με τεράστια ικανοποίηση και ακόμη μεγαλύτερη όρεξη για τη συνέχεια..  Τώρα πρέπει να μελετήσω τα συμπεράσματα και να δω πως θα προχωρήσω το project..  :-\

Υπάρχει ένα θέμα όπου με τον νιτρο κινητήρα δεν μπορούσα να αντιληφθώ αλλά στη πρώτη κιόλας εκκίνηση της τουρμπίνας το είδα και μου δημιούργησε μπελάδες..

Η φάνα του συμπλέκτη είναι αζύγιστη.. Ένα ελικόπτερο JET  δεν είναι δυνατόν να δονείται..  :tickedoff:
οπότε πρέπει να βγει η φάνα και να ζυγιστεί σωστά και με ακρίβεια...

Ψαχουλεύοντας στο internet θα δείτε ότι υπάρχουν δύο τρόποι  για να ζυγίσεις μια φάνα – προπέλα – φτερωτή ή ένα ηλεκτρικό μοτέρ..

1.   Στατικό ζύγισμα
2.   Δυναμικό ζύγισμα – Ζυγοστάθμιση

Ο πρώτος δεν με ενθουσιάζει αρκετά.. δεν θα επεκταθώ όμως.. θέλω κάτι καλύτερο.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να βρω τρόπο να ζυγίσω τη φάνα δυναμικά σε υψηλές στροφές ώστε να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια για ομαλή περιστροφή ακόμη και στις 18000 στροφές!

Και εδώ, οι φίλοι και οι γνωστοί παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς δεν γνωρίζω που μπορώ να απευθυνθώ για κάτι τέτοιο αφού εδώ στη Ζάκυνθο το πολύ να βρω κάνα συνεργείο που κάνει ζυγοσταθμίσεις σε ζάντες.. 

Μόνος μου πάλι, με διάφορες μεθόδους που αναλύονται στο internet και ειδικότερα στο youtube μάλλον θα καταλήξω να κάνω παπατζιλίκια.. :whatever:

Ο Νίκος ο Κυρμπέσης μου έδωσε μια σημαντική πληροφορία λέγοντάς μου να βρω σε κάποια μεγάλη πόλη κάποιο από τα συνεργεία που ασχολούνται με επισκευές τουρμπινών για αμάξια!

Όπως μου είπε ο Νίκος, αυτοί όταν κάνουν μια επισκευή στις τουρμπίνες, περνούν με αμμοβολή τις  φτερωτές και έπειτα τις ζυγοσταθμίζουν δυναμικά σε ειδικό μηχάνημα με πολλές στροφές  ( 10000+).

Εδώ χρειάζομαι λοιπόν έναν που να γνωρίζει τέτοιους τύπους και ποιόν καλύτερο από ένα μέλος του τοπικού Drift club και αθλητή Drift Race σε πανελλαδικό επίπεδο τον φίλο Λάμπρο Κολτούκη!

Ο Λάμπρος με ένα τηλέφωνο κανόνισε να στείλουμε τη φάνα στο TURBO EXELIXIS στα κάτω Πατήσια στην Αθήνα, όπου εξειδικεύεται στην εμπορία και την επισκευή τουρμπινών και διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα ζυγοστάθμισης φτερωτών τουρμπίνας! http://www.turbo-exelixis.gr (http://www.turbo-exelixis.gr)   :thumbs up:

Πριν φύγει η φάνα για ζύγισμα ήθελα με κάποιο τρόπο να έχω ένα σημείο αναφοράς σε σχέση με πριν και μετά το ζύγισμα για σύγκριση..
 
Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο κινητό μου τηλέφωνο (vibration meter) και ένα tie wrap (δεματικό) μέτρησα τα ποσοστά των κραδασμών που παράγει η αζύγιστη φάνα με την τουρμπίνα να τρέχει στο ρελαντί. Το ίδιο θα κάνω και αμέσως μετά το ζύγισμα.

Δεν τίθεται θέμα πιστότητας των μετρήσεων όσο αφορά τους αριθμούς.. σε καμία περίπτωση.. απλά είναι ένα σημείο αναφοράς για να έχουμε μια εικόνα του πρίν και του μετά..

Έτσι εκτός από το χέρι μου στο σασί θα έχω και γραφήματα των κραδασμών και στους τρείς άξονες (Χ-Υ-Ζ)..
Θα ήθελα την μέτρηση να την κάνω με την τουρμπίνα σε πλήρη ισχύ αλλά αυτό είναι αδύνατον.. Οπότε ρελαντί και βλέπουμε..

Εξάλλου όσο περισσότερες οι στροφές τόσο και μεγαλύτερη η συχνότητα.. Οπότε καλύτερα οι μετρήσεις να γίνουν στα χαμηλά για καλύτερη ανάλυση με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε…

Αυτή είναι η εικόνα 20 δευτερολέπτων δειγματοληψίας επάνω στο σασί με αζύγιστη τη φάνα..  :'(

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/kamp-1.jpg)

Βλέπετε ότι λίγο μετά τη μέση του γραφήματος στον άξονα Χ (κόκκινη καμπύλη), οι κραδασμοί ελαττώνονται και προς το τέλος αυξάνονται ξανά.. αυτό συμβαίνει διότι απλά άνοιξα λίγο το γκάζι και μετά το έκλεισα ξανά στο ρελαντί..
 
Το πακέτο έφυγε για Αθήνα λοιπόν και αναμένουμε την επιστροφή του..

ΥΓ

Μεγάλο δίλλημα πλέον στο μυαλό μου αν τελικά χρειάζεται να χρησιμοποιήσω τη φάνα…
ή να την αφαιρέσω, μειώνοντας έτσι ένα απ' τα ήδη αρκετά κινούμενα μέρη του ελικοπτέρου..
Με τον νιτρο κινητήρα είναι απαραίτητο εξάρτημα καθώς τον ψήχει.. με την τουρμπίνα πάλι όχι και τόσο... 
Καλό κάνει γιατί ρίχνει λίγο τις θερμοκρασίες στην εξάτμιση της τουρμπίνας, αλλά.. τέλος πάντων θα δούμε..


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τρίτη, 3 Φεβ 2015, 16:25:19
Μέχρι να επιστρέψει η φάνα, οι εργασίες στο project συνεχίζονται βάζοντας τάξη στα καλώδια που υπάρχουν μέχρι στιγμής.. αν τα αφήσω έτσι, όταν θα μπουν και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά θα γίνει ένας πραγματικός χαμός επάνω στο σασί!!   :knuppel2:

Σε αυτό το στάδιο θα ασχοληθώ μόνο με τα.. της τουρμπίνας..  Βαλβίδες , αντλία, εγκέφαλος τουρμπίνας (Fadec).. και όχι servo, δέκτη, regulator, μπαταρίες, gyro, governor,smoke..

Όλα τα καλώδια θα μετρηθούν, θα κοπούν και θα ξαναφτιαχτούν στο κατάλληλο μήκος χωρίς να περισσεύει ή να μπει extension πουθενά!
 
H καλωδίωση θα ολοκληρωθεί με το ντύσιμο των καλωδίων σε πλεξούδες με δίχτυ και θερμοσυστελλόμενα καθώς και με τις κολλήσεις στα κατάλληλα τελικά βύσματα.

Πρέπει όλα να είναι τέλεια μετρημένα (και ως προς το μήκος τους αλλά προπάντων ως προς την συνέχεια και την αγωγιμότητά τους με ένα πολύμετρο), κομμένα, κολλημένα, σταθερά, τακτοποιημένα και όμορφα!

Απαιτείται τρομερή προσοχή σε μια τέτοια διαδικασία και δεν την συστήνω σε κανέναν αν δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις στις κολλήσεις ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ή δεν έχει κάποιον που να μπορεί να το κάνει σωστά και πάνω απ’ όλα με υπευθυνότητα!  :police:

Προσωπικά, το κολλητήρι  είναι προέκταση του χεριού μου, και έτσι για μένα ως ηλεκτρονικός,  αυτό το στάδιο, μου είναι το πιο εύκολο απ όλα τα άλλα στάδια του project..

Πραγματικά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μην προβείτε σε αυτή την κίνηση! Μπορεί να είναι όμορφο το αποτέλεσμα αλλά μην ξεχνάμε ότι τα καλώδια πάνω απ’ όλα πρέπει να δουλεύουν άψογα!! όχι να δείχνουν όμορφα..

Μετά από 4 ώρες δουλειάς λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα στις συνδέσεις που αφορούν την τουρμπίνα και στην τοποθέτηση των εξαρτημάτων της είναι αυτό.

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/21.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/20.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/19.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τετάρτη, 4 Φεβ 2015, 14:23:39
Ολοκληρώνοντας τις διασυνδέσεις της τουρμπίνας πάμε στα ντεπόζιτα για το καύσιμο και τον καπνό.

Οι τουρμπίνες έχουν ένα μεγάλο εχθρό.. τις φυσαλίδες αέρα.

Μία μόνο φυσαλίδα στην εισαγωγή καυσίμου είναι ικανή να σβήσει την τουρμπίνα και το autorotation να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου της τουρμπίνας πρωτίστως και ύστερα του ελικοπτέρου του ίδιου!  :-X

Όλοι όσοι πετάτε ελικόπτερο γνωρίζετε ότι για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη τροφοδοσία με καύσιμο σε έναν νίτρο κινητήρα ειδικά σε απότομες μανούβρες ( aerobatics – 3D ) χρησιμοποιούμε το λεγόμενο header Tank..

Στα setups με τουρμπίνες δεν χρησιμοποιούνται header tanks για αυτό το σκοπό αλλά Hopper Tanks ή UAT’s (Ultimate Air Trap) τα οποία λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες δημιουργίας φυσαλίδων στην τροφοδοσία της τουρμπίνας..

Με τεράστια προσοχή ώστε να μη υπάρχει πουθενά ούτε η παραμικρή διαρροή ή εισαγωγή αέρα στο κύκλωμα φτιάχνουμε τα σωληνάκια τον βοσκό και τις συνδέσεις με φίλτρο, τάπες και  στραγγαλιστές..

Το καύσιμο της τουρμπίνας έχει πολύ πιο χαμηλό ιξώδες από το νίτρο.. οπότε είναι πολύ πιο διεισδυτικό άρα απαιτείται τέλεια στεγανότητα! Και όχι μόνο για την απώλεια καυσίμου ή την δημιουργία φυσαλίδων στην εισαγωγή.. αλλά και την πιθανότητα φωτιάς!!!

Το καύσιμο αυτό αναφλέγεται αν έρθει σε επαφή με πολύ θερμές επιφάνειες όπως η εξάτμιση της τουρμπίνας για παράδειγμα… τη συνέχεια την ξέρετε…

Τα σωληνάκια πρέπει να είναι για βενζίνα / πετρέλαιο και όχι για nitro.. Ο βοσκός αρκετά βαρύς για να μπορεί να κινείται εύκολα μέσα στο βασικό ντεπόζιτο και το Hopper tank ερμητικά κλειστό ώστε να μην χάνει καθόλου και να μην παίρνει αέρα!


Τα του smoke system..ok.. δεν χρειάζεται και τίποτα σπουδαίο εδώ… απλά να μην έχουμε διαρροές και να παίζει ο βοσκός καλά για να έχουμε συνεχή καπνό..
Με 290ml δεν νομίζω ότι θα έχει αρκετή διάρκεια καπνίσματος.. αλλά θα δείξει..

Εδώ φαίνονται οι τελικοί βοσκοί ένας για το καύσιμο και ένας για το λάδι καπνού..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/22.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 5 Φεβ 2015, 15:10:10
Η φάνα επέστρεψε από την TURBO EXELIXIS..

Ζυγισμένη δυναμικά στις 13000 στροφές.. απλά  είναι τέλεια!

Εδώ φαίνονται καθαρά και οι παρεμβάσεις του μηχανικού στην TURBO EXELIXIS και το σημείο απ’ το οποίο έγινε η αφαίρεση υλικού από τη φάνα.. ούτε ένα γραμμάριο δεν αφαιρέθηκε… αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα μετάλλου, λόγω της φυγόκεντρου δύναμης, αποτελεί πρόβλημα…

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/18.jpg)

Μια ακόμη εκκίνηση της τουρμπίνας με τη ζυγισμένη φάνα έτσι για να πάρουμε τις καμπύλες κραδασμών στο σασί και καλά…   ::)
να μυρίσουμε λίγο τουρμπίνα είναι το θέμα…..  :smitten:

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/kamp-2.jpg)

Και εδώ η σύγκριση με το πριν και το μετά..
 
(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/kamp-3.jpg)

Φαίνεται καθαρά η διαφορά ακόμη και στην εναλλαγή των στροφών.
Με το χέρι επάνω στο σασί σχεδόν δεν καταλαβαίνεις ότι περιστρέφεται κάτι.. αν δεν υπήρχε και ο συμπλέκτης θα ήταν ευθεία γραμμή!

Τώρα σειρά έχει η συνέχιση της μετάδοσης της κίνησης στα δύο στροφεία του ελικοπτέρου..
Η επιλογή των δύο γραναζιών (pinion και main) σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής για την τουρμπίνα..
Δηλαδή η επιλογή του Gear Ratio του ελικοπτέρου...


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: salasgr στις Πέμπτη, 5 Φεβ 2015, 18:18:02
Καλη συνεχεια αναμενουμε!!!


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 7 Φεβ 2015, 12:25:52
Καλη συνεχεια αναμενουμε!!!

 :thumbs up:

Η σχέση μετάδοσης ενός ελικοπτέρου καθορίζεται από μερικούς παράγοντες..

Το μέγεθος του μοντέλου.

Το ελικόπτερο θα γίνει 800άρι.. με μακρύτερη μπούμα, κατάλληλο torque tube, μακρύτερες αντηρίδες , 800ΜΜ Main Blades και 115ΜΜ Tail Blades.

Τον τρόπο πτήσης του μοντέλου.

Θα είναι ένα αρκετά μεγάλο μοντέλο με υπεραρκετή δύναμη ώστε να μπορεί να εκτελέσει όμορφα ακροβατικά στον αέρα τύπου F3C και όχι Smack 3D.

Την απόδοση του κινητήρα.

Σύμφωνα με το manual, το εύρος στοφών στον άξονα του συμπλέκτη (άξονας δεύτερου σταδίου της τουρμπίνας) είναι στις 4000 – 18000 στροφές. Η  μέγιστη ροπή αποδίδεται στις 13300 στροφές ( 4.05Νm – 6.53hp).

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, τα γρανάζια που επέλεξα είναι : pinion 12 & main 87.. τα οποία μας δίνουν μια σχέση (gear ratio) της τάξης του 7.25 : 1.

Έτσι με στόχο τις 1850 ~ 2000 στροφές (στα Idle UPs), η τουρμπίνα θα λειτουργεί άνετα για να αποδώσει στο δεύτερο στάδιο 13400 ~ 14500 στροφές και στο πρώτο στάδιο 175000 ~ 185000 στροφές ενώ σε όλο το εύρος της πτήσης δεν θα πέσουν οι στροφές κάτω από το σημείο μέγιστης ροπής..

Σε normal πτήση με το κεντρικό στροφείο στις 1550 στροφές το δεύτερο στάδιο θα γυρίζει με 11600 στροφές με την ιπποδύναμη να βρίσκεται πάνω από τους  6 ίππους σύμφωνα με το γράφημα που μας δίνει η WREN.

Αυτή είναι η καμπύλη απόδοσης ιπποδύναμης σε συνάρτηση με τις στροφές του δευτέρου σταδίου σε πλήρη ισχύ από το manual..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/c1.jpg)

Με αυτό τον συνδυασμό γραναζιών έχουμε μια πολύ καλή σχέση για απόδοση αλλά και οικονομία καυσίμου, καθώς η τουρμπίνα στο πρώτο στάδιο δεν θα χρειαστεί να τρέξει στο ΜΑΧ των στροφών της κρατώντας την κατανάλωση σε χαμηλότερα επίπεδα, τον χρόνο πτήσης περίπου στα 7 λεπτά με 960ml καύσιμο και την δύναμη παραπάνω από αρκετή για ακροβατικά...

Και εδώ η καμπύλη κατανάλωσης σε συνάρτηση με τις στροφές της τουρμπίνας στο πρώτο στάδιο..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/c2.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τρίτη, 10 Φεβ 2015, 00:11:30
Σειρά έχουν μερικά servo.. συγκεκριμένα αυτά  του κεντρικού στροφείου.. 

Τα servo για το (κυκλικό) θα είναι τα DS8715 της JR.

Εξαιρετικά αξιόπιστα servo με δύναμη 12 κιλών και ταχύτητα 0,09 sec/60° στα 4,8 Volts.

Και εδώ θα κοπούν τα καλώδια στο κατάλληλο μήκος και θα ντυθούν με προστατευτικό δίχτυ και θερμοσυστελλόμενα. .

Τα βύσματα στις άκρες θα κολληθούν εξ’ αρχής σε όλα τα σέρβο  για να μην έχουμε κολλήματα στα καλώδια εκτός αν χρειαστεί επιμήκυνση κάποιου καλωδίου (μάλλον του servo για το rudder που μάλλον θα τοποθετηθεί στην μπούμα αντί για το σασί)..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/25.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/24.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/23.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2015, 17:05:02
Μια έκπληξη είχαμε όσον αφορά τα brackets για την τουρμπίνα!  :)

Ο Γιάννης Μόσχοβης κατά τον κόσμο του forum, levitron, προσφέρθηκε να τα κατασκευάσει από αλουμίνιο!

Μου ζήτησε ένα μηχανολογικό σχέδιο... Έκανα τις μετρήσεις μου και του έστειλα αυτή τη καρικατούρα…

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/xcell-turbine-bracket.jpg)

ok.. ότι μπορούμε κάνουμε.. δεν είμαστε και μηχανολόγοι....  ::)

Τέλος πάντων πήρε μια ιδέα, τα είπαμε και τηλεφωνικώς.. Τα έφτιαξε και μου τα έστειλε Ζάκυνθο!

Μου είπε να κάνω τις τρύπες για τις βίδες και να τους δείξω και εγώ την αγάπη μου με ένα σμιριδόχαρτο..  ;D

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/27.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/26.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/28.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/29.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/30.jpg)

Ακριβέστατα, στιβαρά και πανέμορφα! Πλέον το ελικόπτερο έχει δέσει τέλεια.. τσιμέντο!  :beer:

Το βάρος είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα carbon που είχα φτιάξει στο χέρι.. στο ελικόπτερο προστέθηκαν άλλα 70 γραμμάρια..
αλλά τι να κάνουμε… είναι καλύτερα έτσι.

Ανάμεσα στην τουρμπίνα και τα brackets έβαλα λάστιχο πάχους 1.5MM το οποίο το τεστάρισα για την αντοχή του σε θερμοκρασίες με το κολλητήρι μου στους 400 βαθμούς..

Στο σημείο αυτό το manual λέει ότι δεν ξεπερνά τους 130 βαθμούς.. οπότε το υλικό αυτό είναι οκ παρέχοντας προστασία και στιβαρότητα..

Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για τον Γιάννη που γενναιόδωρα αφιέρωσε χρόνο για να κατεργαστεί τα συγκεκριμένα κομμάτια!

 :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2015, 18:18:02
αμα βλεπω κατασκευες σαν και αυτην ,θα κανω ότι μπορω για να
βοηθησω    :) εδώ είμαι  αμα χρειαστη και κατι άλλο το φτιαχνουμε   :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: jean-zac στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2015, 21:19:29
Σκεπτόμουν να μην γράψω τίποτα ακόμη για να μην χαλάσω την παρουσίαση της μετατροπής αλλά …μας έσκασες  με την αναμονή και την ενημέρωση με δόσεις !!! Διαβάζω με ενδιαφέρον και κάθε πρωί ψάχνω μήπως και έγραψες-παρουσίασες κάτι νέο για την πρόοδο του ελικοπτέρου. Θαυμάζω και χειροκροτώ την προσπάθειά σου αλλά  χειροκροτώ επίσης και την κίνηση το Γιάννη-Levitron !!!  Οι φινετσάτοι άνθρωποι και οι σωστοί  μοντελιστές  είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν έστω και αν δεν γνωρίζουν τον άλλον.

Διονύση  καλορίζικο !!!!!  :beer:   και κρέμασε και κανένα …..σκόρδο για το μάτι !!!   :)2funny

(http://s24.postimg.org/cxevwwvfp/image.jpg)Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 12 Φεβ 2015, 22:24:16
αμα βλεπω κατασκευες σαν και αυτην ,θα κανω ότι μπορω για να
βοηθησω    :) εδώ είμαι  αμα χρειαστη και κατι άλλο το φτιαχνουμε   :thumbs up:

Γιάννη να σαι καλά! Ελπίζω να σε δούμε το καλοκαίρι στο νησί και να τα πούμε από κοντά!  :beer:


jean-zac πραγματικά με έκανες και γέλασα πολύ!  ;D  :thumbs up:

Συγνώμη για την ενημέρωση σε δώσεις αλλά αφενός το project βρίσκεται σε εξέλιξη αφετέρου είναι και ο χρόνος περιορισμένος για τη συνεχή κατασκευή και συγγραφή..

Ίσως θα θυμάστε μερικοί από εσάς, με το θέμα του TREX600 με YS 120 ότι άρχισα την δημοσίευση του Project αφού είχε ολοκληρωθεί και είχε πετάξει.. και φαντάζομαι ότι ίσως να νομίζετε και ότι με αυτό κάνω το ίδιο..

Όχι. Δεν το κάνω έτσι αυτή τη φορά.. και ο λόγος είναι ότι θέλω να προχωράει σιγά-σιγά και να έρθω σε επαφή με πιο έμπειρους μοντελιστές για να επωφεληθώ απ τις συμβουλές τους και να αποφύγω τυχών λάθη ..

Είναι project άλλης κατηγορίας (και οικονομικά αλλά και από άποψη γνώσεων) και δεν το βάζω στο ίδιο τσουβάλι με το προηγούμενο..

Έτσι λοιπόν θέλω να πω ότι δεν υπάρχει θέμα διακοπής της παρουσίασης και είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να γράψετε το μακρύ σας και το κοντό σας!  Ίσα-ίσα που εκτιμώ και σέβομαι κάθε άποψη.

Κάτι ακόμη με αφορμή το ζήτημα που έθιξες σχετικά με την κίνηση του Levitron, είναι ότι με την εκκίνηση αυτής της κατασκευής, και όσο περνούν οι μέρες, νιώθω ότι έχω μπει σε έναν καινούριο κόσμο του αερομοντελισμού όπου ακόμη και με το προηγούμενο μεγάλο project δεν το ένιωσα..

Και εξηγούμαι.

Απ τη μία σαν τεχνολογία είναι κάτι νέο για μένα αλλά το σημαντικότερο απ όλα είναι η αντιμετώπιση, η ανταπόκριση και η ευγενής άμιλλα (αν μπορώ να το θέσω έτσι) μεταξύ των αερομοντελιστών που ασχολούνται με αυτή την κατηγορία αερομοντελισμού.. Τα αεριωθούμενα -  JET.

Έχω μείνει έκπληκτος από το ενδιαφέρον τόσο μέσω μηνυμάτων όσο και μέσω τηλεφώνου, για την εξέλιξη του project, αλλά και για την ανιδιοτελώς απλόχερη βοήθεια και στην πράξη αλλά και τη βοήθεια σε συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Απ τη πολύ μικρή και πρόσφατη εμπειρία μου και την επίσης μικρή έως τώρα επαφή μου με το σινάφι των… JET-άδων..  πραγματικά έχω να πω ότι όλοι οι υπόλοιποι αερομοντελιστές έχουμε πολλά να ζηλέψουμε από αυτούς.. και δεν εννοώ τις τουρμπίνες τους…

Σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον σας. Είμαι ανοιχτός σε κάθε γνώμη – συμβουλή και αν κάποιος χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες για την κατασκευή δεν έχει παρά να το αναφέρει εδώ δημόσια ή να επικοινωνήσει μαζί μου ιδιαιτέρως.

Δεν κάνουμε αγώνες εδώ.. δεν κρύβουμε τα μοντέλα με πετσέτες.

Είμαστε αερομοντελιστές και όλοι μαθαίνουμε από όλους.


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 23 Φεβ 2015, 20:11:19
Ο ρυθμός της κατασκευής έχει πέσει λιγάκι λόγω αναμονής μερικών εξαρτημάτων και λίγου διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου.. αλλά βρήκα ευκαιρία να ασχοληθώ λίγο με τον... καπνό!

Για Smoke system λοιπόν,  το Skywriter της Sullivan, αξιόπιστο, θωρακισμένο για θόρυβο αλλά βάρους 129 γραμμαρίων και πολύ ογκώδες …

Θα ήθελα κάτι μικρότερο και σε μέγεθος και σε βάρος αλλά αυτό υπάρχει στο εργαστήριο τώρα..

Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην εξαγωγή της τουρμπίνας είναι ιδανικές για καπνό! Με θερμοκρασίες 500 και πάνω βαθμούς κελσίου θα έχουμε ένα πολύ παχύ σύννεφο καπνού ότι πρέπει για ζωγραφική στον μπλε καμβά του ουρανού..

Ο καπνός δημιουργείται από την καύση ειδικού δαδιού για καπνό (ή μείγμα πετρελαίου και baby-oil), ερχόμενο σε επαφή με τα πολύ θερμά μέταλλα της εξάτμισης.

Η αντλία ψεκάζει το λάδι απευθείας στην καυτή εξάτμιση και έτσι το λάδι καίγεται δημιουργώντας έντονο λευκό καπνό. Η ποσότητα του καπνού καθορίζεται από την ποσότητα , τη ροή του λαδιού και την θερμοκρασία επαφής του με τα μέταλλα.

Για να μεταφέρουμε το λάδι στην εξάτμιση χρησιμοποιούμε μεταλλικά ακροφύσια ή μεταλλικά σωληνάκια, μπροστά ή μέσα στην εξάτμιση. Εδώ έχουμε δύο εξατμίσεις οπότε θα βάλουμε ένα στην κάθε πλευρά για καλύτερα αποτελέσματα (περισσότερο καπνό δηλαδή ). μόλις βρώ τα κατάλληλα θα επανέλθω εδώ..

Δεν θα κάνω τρύπες για να τα βάλω μέσα στις εξατμίσεις, οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές που ακόμα και από έξω θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και χωρίς να «βάλω χέρι» στην τουρμπίνα..

Όλα ωραία και όλα καλά.. αλλά δεν υπάρχει χώρος στο σασί για αυτή την αντλία.. είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος και θα μου χαλάσει τον όλο σχεδιασμό του project..  Θέλω όλα να είναι τακτοποιημένα και όμορφα και κυρίως όσο το δυνατόν μέσα στο canopy!

Να μην εξέχουν από αριστερά και δεξιά ούτε εξαρτήματα ούτε δοχεία καυσίμου όπως μας έχουν συνηθίσει σε JET ελικόπτερα (τα scale εξαιρούνται) ..

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να γδύσω την αντλία στην κυριολεξία!

Λύνοντάς το διαπίστωσα ότι μόνο το case της είναι 50 γραμμάρια και ότι με λίγη δουλίτσα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια γωνίτσα του frame χωρίς το κουτί της! Έτσι και λιγότερο χώρο θα πιάσει αλλά και το βάρος της τελικά θα πέσει κάτω από 80 γραμμάρια!

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/31.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/32.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/33.jpg)

Και εδώ δυο φωτογραφίες της μέχρι τώρα κατάστασης του ελικοπτέρου..

Η αντλία για τον καπνό τοποθετιμένη στο σασί και μια αλλαγή στην τοποθέτηση του Hopper Tank κοντά στις 45 μοίρες, όπως με συμβούλεψε μέσω μηνύματος ο φίλος Φώτης.  :thumbs up:

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/34.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/35.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 5 Μάρ 2015, 20:54:54
Καλησπέρα σε όλους.

Στις αρχές του θέματος είχα κάνει μια αναφορά σε μερικές αλλαγές που θα κάνω για την αντοχή στο χρόνο σε σχέση με τα αναλώσιμα του ελικοπτέρου..

Καθώς φτάσαμε και σε αυτή τη φάση της κατασκευής επέστρεψα λοιπόν σε αυτό..

Οι αλλαγές αφορούν τις ντίζες, τα Ball links αλλά και τις μπαλόβιδες φυσικά.

Δεν θα μπορούσα να αφήσω τα εργοστασιακά Ball links για δύο λόγους..

1.   Πλέον δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για να stock-άρω τα δικά του ball links.. αλλά και να υπήρχαν,
2.   Οι μπαλόβιδες σκουριάζουν και τα ball links του xcell είναι πολύ ευαίσθητα σε φθορά.. πολύ μαλακά, τρώγονται γρήγορα και ειδικά αν πετάς συχνά οι τζόγοι εμφανίζονται πολύ νωρίς αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξεκουμπώσει κάποιο και να κλαίμε...  έχω χάσει ένα XCELL (το Stratus) από Ball link και δεν έχω σκοπό να χάσω άλλο..

Οι ντίζες θα αντικατασταθούν με 3mm από το upgrade pack που έδινε η Μ.Α. για το stratus (με όποιες μικρο-επεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν..)!  :knuppel2:

Δεν ήθελε και πολύ σκέψη για το ποιας εταιρείας ball links θα χρησιμοποιήσω.. Τα Ball links και οι μπαλόβιδες του Trex 700 είναι ιδανικά για την αλλαγή. Πολύ σκληρά, καλής ποιότητας (και οι μπαλόβιδες και τα ball links), για ντίζες 2.5mm ~ 3mm, οικονομικά και εύκολα διαθέσιμα..
Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζομαι για αυτά τα τόσο σημαντικά αναλώσιμα εξαρτήματα..

Σιγουρεύοντας τις αποστάσεις, τις διαστάσεις και τα σπειρώματα είναι όλα οκ για την αλλαγή. Μια-μια οι μπαλόβιδες για αρχή και ύστερα ένα-ένα τα ball links στις ντίζες ξεκινά η modα.....

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/39.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/40.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/37.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/36.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/38.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/41.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/42.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/43.jpg)

Το αποτέλεσμα είναι άψογο.
Πολύ στιβαρό στήσιμο μηδενικοί τζόγοι.. και όλα είναι έτοιμα για να μπουν paddles & blades..

Μέχρι στιγμής είμαστε κάπως έτσι...   :)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/44.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/45.jpg)

 :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 7 Μάρ 2015, 15:31:32
Για την ουρά, GY520 της Futaba.

Μικρό, ελαφρύ και αξιόπιστο σε συνδυασμό με ένα Futaba BLS251 4.8 κιλών και με ταχύτητα 0,06 sec/60° στα 4,8 Volts, θα έχουμε ένα δοκιμασμένο και αξιόπιστο setup για το ουριαίο στροφείο του XCELL.

Η τοποθέτησή του δεν θα γίνει στη προκαθορισμένη θέση που έχει το xcell για gyro.. επειδή στη θέση αυτή έγινε ειδική κατασκευή με carbon για το regulator..

Με δύο τρύπες παραπάνω στο σασί, το γυροσκόπιο θα μπει ακριβώς πάνω από τον άξονα του συμπλέκτη.  Ένα σημείο που ως Nitro ελικόπτερο ήταν αναγκαίο να είναι ανοικτό από πάνω για να μπαίνει η μίζα.. πλέον θα είναι η θέση για το gyro αφού είναι και σχεδόν πάνω στον άξονα.. και όσο πιο κοντά στον άξονα τοποθετείται το γυροσκόπιο τόσο το καλύτερο..

Το servo θα μπει στη μπούμα γιατί η θέση του στο σασί ( μαζί με τη θέση του servo για το γκάζι του νίτρο ) καταλείφθηκαν απ  τις βαλβίδες καυσίμου της τουρμπίνας..

Οπότε εδώ έχουμε ένα ακόμη θεματάκι σε σχέση με την τοποθέτηση του servo στη μπούμα..

Οι κλέμες για τη βάση του servo για  τοποθέτηση σε μπούμα που έχω στο εργαστήριό μου, είναι για μπούμα με εξωτερική διάμετρο 22mm και η μπούμα του XCELL είναι 19ΜΜ! Έχουμε ένα κενό 3 χιλιοστά και οι κλέμες πλέουν γύρο από την μπούμα…

Εδώ μπαίνει άλλος ένας φίλος στο παιχνίδι, πολύ καλός μάστορας, με επιτραπέζιο τόρνο, ertacetal ( σκληρό πλαστικό υλικό για κατεργασία ) και όρεξη για κατασκευές..

Έτσι λοιπόν στο εργαστήριο του φίλου Γιώργου Κορωνιού φτιάξαμε στον τόρνο δύο δαχτυλίδια πάχους 1,5ΜΜ από μαύρο ertacetal για να μπουν ανάμεσα στην μπούμα και τις κλέμες.

Έτσι η βάση για το servo πλέον θα είναι σφιχτά πιασμένη στη μπούμα και το servo θα μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια στην θέση του.
Το καλώδιο του servo θα επιμηκυνθεί γιατί η απόστασή του από το γυροσκόπιο είναι αρκετά μεγάλη και δεν υπάρχει άλλη λύση.
Κοφτάκι.. κολλητήρι.. θερμοσυστελλόμενα..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/47.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/48.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/50.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/49.jpg)

Είναι όλα έτοιμα για να μπει και το ουριαίο στροφείο στη θέση του…

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/46.jpg)

Υ.Γ.
Όταν η Align έβγαζε αναβαθμίσεις για τα ουριαία της, η Μ.Α. της έριχνε καμιά δεκαριά χρόνια χαλαρά… Τέλος πάντων η δεύτερη έβαλε λουκέτο και η πρώτη μεσουρανεί.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα που δείχνει ότι επιχειρήσεις με τεχνογνωσία και ικανότητες χωρίς Business plan και καλό marketing δεν έχουν μέλλον… Ακόμη και η Ferrari έβγαλε 4θέσιο…


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Παρασκευή, 13 Μάρ 2015, 01:13:26
Στη συνέχεια..

Main Rotor Blades : SAB 800MM 2D
Tail Rotor Blades : SAB 115MM

Paddles : ROTORTECH F3C/SPORT

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/51.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/52.jpg)

Και επειδή η διαφορά κρίνεται στη λεπτομέρεια..  8)

Είπα να κάνω ένα blade holder που να είναι ξεχωριστό αλλά και να ταιριάζει με το όλο project..

Το είχα στο μυαλό μου, και με τη βοήθεια για άλλη μια φορά, του φίλου Γιάννη Μαμφρέδα (αυτή τη φορά όχι ώς τουρμπινάς αλλά ως φανοποιός – βαφέας ) βάψαμε ένα blade holder από trex 700 με μαύρο χρώμα…

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/53.jpg)

Αμέσως μετά και με τη βοήθεια των αδελφών Μάργαρη (Παναγιώτης & Αντώνης) κόψαμε τις στάμπες και τις πρεσάραμε στους 120 βαθμούς για 20 δευτερόλεπτα..
Τα παιδιά διατηρούν, εδώ στη Ζάκυνθο, κατάστημα με προϊόντα προώθησης με επωνυμία “Αποτύπωμα” ( μπλουζάκια – ενδύματα εργασίας – μπρελόκ κ.α.) και έτσι, κάναμε τη δουλειά σαν να φτιάχνουμε στάμπα σε μπλουζάκι!  :thumbs up:

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/54.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/55.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/56.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/57.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/58.jpg)

Τώρα έχουμε και blades λοιπόν..

Ένα ακόμη ευχαριστώ και στους τρείς..

Και μένει regulator, μπαταρίες, σετάρισμα και canopy!  :)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: konanagno στις Σάββατο, 14 Μάρ 2015, 01:21:44
εξαιρετικό, συγχαρητήρια, αναμένουμε βίντεο!!!


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 14 Μάρ 2015, 13:03:40
εξαιρετικό, συγχαρητήρια, αναμένουμε βίντεο!!!

Να σαι καλά! Βίντεο...???
Κάτσε να τελειώσουμε πρώτα και θα ρθει και το βίντεο! Έχει ακόμη αρκετή δουλίτσα.. :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τετάρτη, 18 Μάρ 2015, 17:47:12
Μπορεί το βίντεο με πτήση να αργήσει λιγάκι… αλλά σήμερα κάναμε μια εκκίνηση της τουρμπίνας για να πάρουμε μια τζούρα κηροζίνης...  ::)

Η μπλέ ψήκτρα που φαίνεται μπροστά είναι του regulator της PowerBox.. θα αναφερθώ σε αυτό μόλις τελειώσω τα του ρεύματος..

yvTWNPzwyF0

 :thumbs up:

Ρίξαμε και λίγο καπνόλαδο στην εξάτμιση αλλά δεν καταφέραμε και τίποτα σπουδαίο από καπνό..

θα πρέπει το λάδι να σκάει μέσα στα μέταλλα της εξάτμισης οπότε πρέπει να δούμε πώς θα γίνει αυτό με ασφάλεια..


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: lampros στις Τετάρτη, 18 Μάρ 2015, 18:45:21
oso to blepw toso porwnomai!!! kales apogeiwseis kai prosgeiwseis eyxomai!!!


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: ΗΑWK 100 στις Τετάρτη, 18 Μάρ 2015, 19:51:48
Μπραβο   διονυση ολα καλα  αντε να το δουμε και εν πτηση :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 19 Μάρ 2015, 00:52:00
oso to blepw toso porwnomai!!! kales apogeiwseis kai prosgeiwseis eyxomai!!!

Να σαι καλά Λάμπρο. (γράφουμε Ελληνικά και όχι greeklish..)

Μπραβο   διονυση ολα καλα  αντε να το δουμε και εν πτηση :thumbs up:  ;)

Βαλάντη ευχαριστώ! Λογικά θα πετάξει αρχές Απρίλη.  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: lampros στις Πέμπτη, 19 Μάρ 2015, 09:04:54
oso to blepw toso porwnomai!!! kales apogeiwseis kai prosgeiwseis eyxomai!!!

Να σαι καλά Λάμπρο. (γράφουμε Ελληνικά και όχι greeklish..)

de 8elw na spammarw ayto to yperoxo topic  8) eblepa oti diaferw se kati apo tous ypoloipous kai hmoun melos kai se alla forum opote gnwrizw tous kanones... to 8ema einai oti den exw ellhnika sto pc opoios mporeis na boh8hsei 8a tou exw ypoxrewsh!! kernaw mia raki! windows 7!! pm!!!  :police:

EDIT:

το εφτιαξα ΜΟΝΟΣ μου :laugh: να διαγραφτει παρακαλω το σπαμ ποστ!!! και συγνωμη για την οποια αναστατωση!!!! :-*


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Markhelis στις Πέμπτη, 19 Μάρ 2015, 19:08:48
Βαλάντη ευχαριστώ! Λογικά θα πετάξει αρχές Απρίλη.  :thumbs up:

Φτάνει να μην είναι Πρωταπριλιά!!  ;D
Αντε Διονύση  με το καλό και καλοπέταχτο να είναι, γεια στα χέρια σας!!!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 19 Μάρ 2015, 22:01:57
Βαλάντη ευχαριστώ! Λογικά θα πετάξει αρχές Απρίλη.  :thumbs up:

Φτάνει να μην είναι Πρωταπριλιά!!  ;D
Αντε Διονύση  με το καλό και καλοπέταχτο να είναι, γεια στα χέρια σας!!!  :thumbs up:

 ;D ;D Καλό!

Όχι Μάρκο, λέω να το πάω λίγο αργότερα..  ;D

Να σαι καλά φίλε!


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Πέμπτη, 26 Μάρ 2015, 16:33:34
Ένα πολύ όμορφο δέμα ήρθε σήμερα από Βιετνάμ μεριά…  :D

O "Fusunος" έκανε καλή δουλειά με το αγαπημένο μου design.. (assassin)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/canopies.jpg)

Σιγά σιγά προχωράμε..
Και δύο φωτογραφίες με την καλύπτρα του!

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/canopy2.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/canopy1.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: jean-zac στις Πέμπτη, 26 Μάρ 2015, 20:58:24

Σκόρδααααα !!!!!!!!!!!     :beer: :smitten: :thumbs up:

(http://s21.postimg.org/7h0q4qckn/79850638.jpg)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 4 Απρ 2015, 15:33:43
Ρεύμα.

Χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτα.. Για την ασφαλή λειτουργία του ελικοπτέρου πρέπει να έχουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικά για την ενέργεια που χρειάζεται να μοιραστεί σε όλες τις άλλες ηλεκτρονικές διατάξεις πάνω στο μοντέλο.

Μετά από αρκετή έρευνα και διλλήματα.. τελικά επικράτησε η POWERBOX.

Παίρνοντας γνώμες από φίλους μοντελιστές από εδώ, και από το εξωτερικό, είδα ότι ο καθένας υποστηρίζει τη δική του γνώμη με υποκειμενικά κριτήρια.. Αντικειμενικά όμως υπάρχουν κατασκευαστές που παρέχουν ηλεκτρονικά υψηλής ποιότητα και αξιοπιστίας..

Η POWERBOX είναι μια καταξιωμένη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών που την εμπιστεύεται τεράστιο ποσοστό σοβαρών μοντελιστών με ακριβά και μεγάλα μοντέλα τόσο τύπου JET όσο και βενζίνας..

Η τελική επιλογή μου για την γενική τροφοδοσία του μοντέλου  λοιπόν είναι το Gemini 2. Μικρό, ελαφρύ και με αρκετά μεγάλη ψήκτρα, μπορεί να παρέχει στο κύκλωμα 2 Χ 6 αμπέρ με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Από μπαταρίες έχουμε 2 Χ 7.4Volts 1800Mah liPo βάρους 79 γραμμαρίων η  κάθε μία, παράλληλα (3600Mah σύνολο) για τα ηλεκτρονικά και μια 7.4Volts 2200Mah liPo για την τουρμπίνα και το smoke system.

Για διακόπτες τελικά δεν έβαλα μηχανικούς.. Επέλεξα να χρησιμοποιήσω και εδώ προϊόντα της ίδιας εταιρείας και έτσι το ηλεκτρικό κύκλωμα του ελικοπτέρου κλείνει με δύο Ψηφιακούς διακόπτες POWERBOX Smart Switch και τα κατάλληλα καλώδια για τις συνδέσεις...

Οι διακόπτες είναι δύο. Ένας για το ECU της τουρμπίνας και ένας για το Smoke System.

Και οι δύο τροφοδοτούνται από την ίδια μπαταρία 7.4Volts 2200Mah liPo.

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/59.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/60.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/61.jpg)

Μπορεί να τσούζει λίγο το όλο setup του ρεύματος.. αλλά δεν παίζουνε με αυτά τα πράματα…

Θέλοντας να μη πειράξω το canopy, σκέφτηκα να κάνω ένα πάνελ για τους τρεις διακόπτες και τις βάνες πλήρωσης.. Δύο βάνες μία για το καύσιμο και μία για το λάδι του καπνού..

Με αυτό τον τρόπο και έχω άμεση πρόσβαση στους διακόπτες και ρυθμίζω και το κέντρο βάρους για να ζυγίσω στο τέλος το ελικοπτερο..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/62.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/63.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/64.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/65.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/66.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/67.jpg)

Θα ολοκληρωθεί μόλις βρεθεί άλλη μία βάνα και κάνω τις κολλήσεις & το ντύσιμο στα καλώδια..
Στη μέση θα μπεί και ένα vent Outlet με βίδα και κορδέλα "Remove before Fly" για να μην έχουμε διαρροές και να μην εξατμίζεται το καύσιμο όταν θα μένει για καιρό.. μόλις τα λάβω θα υπάρξει συνέχεια..

Σχεδόν τελειώσαμε..

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμβουλή να στραφώ στην POWERBOX, στο φίλο Ντίμη Σοφό. Ντίμη θα τα ξανά πούμε από κοντά σύντομα, εξάλλου είμαστε και γείτονες!!

Χαιρετισμούς στη Κεφαλονιά.


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 2 Μάι 2015, 21:30:23
Nice day today!

Σήμερα κατάφερα να βρω λίγο χρόνο για την πρώτη δοκιμαστική πτήση.. την Maiden όπως τη λένε..

Γενικά είμαστε στο 95% από το τέλειο αλλά σήμερα κατάλαβα το πώς θα είναι ολοκληρωμένο… απλά, Έρωτας.

Η δοκιμαστική έγινε με ένα ζευγάρι blades SAB 720ΜΜ SPEED και όχι με τα800ΜΜ και δεν σας κρύβω ότι μου άρεσαν αρκετά… ίσως να μη γίνει 800άρι τελικά και να παίξουμε με λίγο πιο speed – aerobatic setup.. θα δείξει.

Ένα καλό δυναμικό ζύγισμα στα στροφεία για να εξαλειφθεί κάθε υποψία κραδασμών,  μερικά εξαρτήματα ακόμη για τα ηλεκτρονικά και το σύστημα καπνού και Done!

Διάρκεια πτήσης 6 λεπτά με normal πτήση και λίγο IDLE UP για μερικά loops, rols & Cuban eights..
Σε full Aerobatic πτήση το χρονόμετρο μάλλον θα πρέπει να μπει στα 4 λεπτά για ασφάλεια..

Εδώ και ένα μικρό βίντεο..  Ήμουν μόνος μου σήμερα στο μοντελοδρόμιο οπότε είναι πολύ πρόχειρο… επιφυλάσσομαι όμως για ένα καλύτερο με κανονική πτήση.


qNbFubrH0Hc

 :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Markhelis στις Σάββατο, 2 Μάι 2015, 21:35:01
Διονύση κάνε το βίντεο δημόσιο για να μπορέσουμε να το δούμε και να χαρούμε την δουλειά σας!!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 2 Μάι 2015, 21:41:17
Διονύση κάνε το βίντεο δημόσιο για να μπορέσουμε να το δούμε και να χαρούμε την δουλειά σας!!  :thumbs up:

Μάρκο δημόσιο είναι.. δεν μπορείς να το δεις?

Nice day today!

Σήμερα κατάφερα να βρω λίγο χρόνο για την πρώτη δοκιμαστική πτήση.. την Maiden όπως τη λένε..

Γενικά είμαστε στο 95% από το τέλειο αλλά σήμερα κατάλαβα το πώς θα είναι ολοκληρωμένο… απλά, Έρωτας.

Η δοκιμαστική έγινε με ένα ζευγάρι blades SAB 720ΜΜ SPEED και όχι με τα800ΜΜ και δεν σας κρύβω ότι μου άρεσαν αρκετά… ίσως να μη γίνει 800άρι τελικά και να παίξουμε με λίγο πιο speed – aerobatic setup.. θα δείξει.

Ένα καλό δυναμικό ζύγισμα στα στροφεία για να εξαλειφθεί κάθε υποψία κραδασμών,  μερικά εξαρτήματα ακόμη για τα ηλεκτρονικά και το σύστημα καπνού και Done!

Διάρκεια πτήσης 6 λεπτά με normal πτήση και λίγο IDLE UP για μερικά loops, rols & Cuban eights..
Σε full Aerobatic πτήση το χρονόμετρο μάλλον θα πρέπει να μπει στα 4 λεπτά για ασφάλεια..

Εδώ και ένα μικρό βίντεο..  Ήμουν μόνος μου σήμερα στο μοντελοδρόμιο οπότε είναι πολύ πρόχειρο… επιφυλάσσομαι όμως για ένα καλύτερο με κανονική πτήση.

qNbFubrH0Hc


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Markhelis στις Σάββατο, 2 Μάι 2015, 21:49:07
Μου έγραφε ότι είναι ιδιωτικό και δεν άνοιγε, ευτυχώς τώρα άνοιξε και το είδα!!  :D  :D

Το λιγότερο που έχω να πω είναι ..........................πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!!!!! :thumbs up:   :thumbs up:

Καλές πτήσεις Διονύση!!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 2 Μάι 2015, 21:54:12
Μου έγραφε ότι είναι ιδιωτικό και δεν άνοιγε, ευτυχώς τώρα άνοιξε και το είδα!!  :D  :D

Το λιγότερο που έχω να πω είναι ..........................πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!!!!! :thumbs up:   :thumbs up:

Καλές πτήσεις Διονύση!!  :thumbs up:

Α.. μπορεί να μην είχε τελειώσει την επεξεργασία.. τεσπα.

Σε ευχαριστώ πολύ Μάρκο! Πραγματικά τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους όσους με βοήθησαν σε αυτό το μεγάλο για μένα project.. Και μέσα από το aeromodeling αλλά και εκτώς..
 :thumbs up:

Μόλις ολοκληρωθεί στο 100% όπως το έχω φανταστεί και βρώ λίγο χρόνο θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα καλό βίντεο με full πτήση αλλά και να ανεβάσω καλύτερο φωτογραφικό υλικό.

Καλό καλοκαίρι!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Θοδωρης FH16 στις Σάββατο, 2 Μάι 2015, 22:28:34
Μπραβο σε ολους σας φιλε Διονυση για την υπεροχη δουλεια σας. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: itf68 στις Κυριακή, 3 Μάι 2015, 07:09:15
Μπράβο Διονύση Τέλειο... καλές πτήσεις με το καινουριο σου παιχνίδι. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: ΗΑWK 100 στις Κυριακή, 3 Μάι 2015, 09:56:20
Μπραβο φιλε πολη δυνατο  :thumbs up: καλοσηρθες στα jet......


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Κυριακή, 3 Μάι 2015, 10:00:11
Μπραβο σε ολους σας φιλε Διονυση για την υπεροχη δουλεια σας. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

ntalikaman  να σαι καλά φίλε :thumbs up:

Μπράβο Διονύση Τέλειο... καλές πτήσεις με το καινουριο σου παιχνίδι. :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

Τάσο thanks.

Αν και δεν είναι ελικόπτερο για κάθε μέρα.. θα το ευχαριστηθώ αρκετά..  :D

Το καλό με τα ελικόπτερα είναι ότι δεν χρειάζεσαι 1ΚΜ διάδρομο!! Οπότε δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως με τα Jet αεροπλάνα.  8)smiley

Μπραβο φιλε πολη δυνατο  :thumbs up: καλοσηρθες στα jet......

Βαλάντη! Καλώς σας βρήκα φίλοι μου JET-άδες!!  ;D Να σαι καλά ρε φίλε! ελπίζω να τα πούμε και από κοντά!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: flaperon35 στις Δευτέρα, 4 Μάι 2015, 18:10:08
πολα μπραβω και από εμενα  :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: billistitan στις Δευτέρα, 4 Μάι 2015, 20:06:04
μπραβω φιλε :D :D :D :D :D


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τρίτη, 5 Μάι 2015, 10:27:09
πολα μπραβω και από εμενα  :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:

μπραβω φιλε :D :D :D :D :D

thanks ρε παιδιά!  :)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: carapis στις Τρίτη, 5 Μάι 2015, 14:28:19

   :thumbs up:  Μπραβο φιλε Διονυση για την υπεροχη δουλεια σου-σας. Καλοπεταχτοοοο...!!!   :thumbs up:

   Χρησταρας


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τετάρτη, 6 Μάι 2015, 10:40:09

   :thumbs up:  Μπραβο φιλε Διονυση για την υπεροχη δουλεια σου-σας. Καλοπεταχτοοοο...!!!   :thumbs up:

   Χρησταρας

 thanks  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 4 Ιούλ 2015, 22:05:25
Καλησπέρα σε όλους.

Μερικές φωτογραφίες όπως σας είχα υποσχεθεί..  :)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0002.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0007.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0009.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0010.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0013.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0015.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0026.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0035.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0038.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0040.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/photos/DSC_0157.jpg)

Με την πρώτη ευκαιρία θα φτιαχτεί και ένα βιντεάκι..  :)

Καλό καλοκαίρι σε όλους.  :beer:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: lampros στις Σάββατο, 4 Ιούλ 2015, 23:10:45
*******. περιμενουμε βιντεο! :D

* Σεμνά! Επεμβαίνει λογοκρισία   :)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: wizard στις Δευτέρα, 13 Ιούλ 2015, 02:44:14
Ένας ιστορικός κατασκευαστής τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων, η Miniature Aircraft USA, έβαλε λουκέτο στις 28 Φεβρουαρίου το 2014. Κάποιοι από εσάς ίσως να μην το γνωρίζατε, σίγουρα κάποιοι άλλοι το ξέρετε. Μερικοί ίσως να μη γνωρίζετε καν την συγκεκριμένη εταιρεία!

Πολλοί κάτοχοι ελικοπτέρων της σειράς xcell σε όλο τον κόσμο άρχισαν να τα βγάζουν προς πώληση με το σκεπτικό του ότι τα ανταλλακτικά για αυτά τα μοντέλα πλέον θα είναι σπάνια έως και ανύπαρκτα και έτσι σε ενδεχόμενη πτώση δεν θα μπορούν να επισκευασθούν ώστε να βρεθούν ξανά στον αέρα. Αν προσθέσουμε και την εξέλιξη του flybarless πολύ πιθανό και να μην πωληθούν και ποτέ..


Μερικά καλά νέα ελπίζω

http://www.miniatureaircraftusa.com/


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 13 Ιούλ 2015, 03:48:56
Ενδιαφέρον..

Αξιοπερίεργο πως έπεσε στην αντίληψή σου αφού δεν μπόρεσα να βρώ καμιά αναφορά στο internet στο θέμα εξαγοράς της εταιρείας..

Φαντάζομαι είσαι λάτρης, κάτοχος ή και τα δύο μαζί..  των xcell?
Πως το πήρες πρέφα?


Υ.Γ.
Η κατάληξη .de δε μαρέσει καθόλου!!


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: wizard στις Δευτέρα, 13 Ιούλ 2015, 14:51:39
Ενδιαφέρον..

Αξιοπερίεργο πως έπεσε στην αντίληψή σου αφού δεν μπόρεσα να βρώ καμιά αναφορά στο internet στο θέμα εξαγοράς της εταιρείας..

Φαντάζομαι είσαι λάτρης, κάτοχος ή και τα δύο μαζί..  των xcell?
Πως το πήρες πρέφα?


Υ.Γ.
Η κατάληξη .de δε μαρέσει καθόλου!!Ειμαι κατοχος x-cell πράγματι. Ευτυχώς εχω την τύχη να έχω αρκετά ανταλλακτικά.
Το είδα εντελώς τυχαία ψάχνοντας τους σελιδοδείκτες μου και βλέποντας το miniature πάτησα πάνω για να τον κάνω διαγραφη.
Με έκπληξη ειδα τον σύνδεσμο οχι μονο να δουλεύει άλλα και να ανακοινωνη την επαναλειτουργία.
Το .de μάλλον λογικό το βλέπω και κακα τα ψεμτα ίσως και ελπιδοφόρο όσο αφορά την επαναλειτουργίαΤίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 13 Ιούλ 2015, 15:14:44
wow.

Ακόμη πιo παλαιό από τα Fury!
Ωραίος...  :thumbs up:

Ελπιδοφόρο ναι μεν.. αλλά..

τεσπα..

Άντε φόρεσέ του μια wren και εσύ..  :D


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: wizard στις Τρίτη, 14 Ιούλ 2015, 03:41:25
wow.

Ακόμη πιo παλαιό από τα Fury!
Ωραίος...  :thumbs up:

Ελπιδοφόρο ναι μεν.. αλλά..

τεσπα..

Άντε φόρεσέ του μια wren και εσύ..  :D

Συμφωνώ απόλυτα με το αλλά...

no money no honey  που λένε και στο χωριό μου ... πάντως φοβερή δουλειά   :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τετάρτη, 15 Ιούλ 2015, 13:02:01
Να σαι καλά Αντώνη.
Σε ευχαριστώ.  :thumbs up:

Πάντως με την μέχρι τώρα πολύ μικρή εμπειρία στους jet κινητήρες, πιστεύω ότι θα ήταν ότι καλύτερο ακόμη και για καθημερινές πτήσεις αν δεν ήταν τόσο μεγάλο το κόστος και κατά συνέπεια αυτού και το άγχος κατά τη πτήση..

Αν το ξεπεράσεις όμως, η πτήση δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο από πολλές απόψεις.

Όσο για το κόστος, πρόσφατα είχα μια κουβέντα με ένα φίλο από εδώ.. και αναφερθήκαμε στο εξής..

Πόσο δύσκολο είναι τελικά να κατασκευάζονται jet κινητήρες στη Ελλάδα?

Δεν έχουμε αξιόλογους μηχανικούς που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο?
Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες στον τομέα των ηλεκτρονικών.. αλλά..?

Αν μπορούσε να γίνει τελικά αυτό.. πόσο θα κόστιζε ένας jet κινητήρας made in Greece?

Θα μου πείτε...  «όνειρα θερινής & χρεοκοπημένης νυκτός» αλλά σε forum είμαστε και αν μη τι άλλο μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.. γενικά.


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Τετάρτη, 15 Ιούλ 2015, 13:46:25

Δεν έχουμε αξιόλογους μηχανικούς που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο


υπαρχουν αλλα δεν υπαρχει η υποδομη χρειαζονται ειδικοι χάλυβες κτλ μηχανήματα ακριβα και αλλα οργανα για μετρήσεις
τα ηλεκτρονικα εκει θελει συνεργασια και αρκετα χρηματα  ένα αλεζουαρ από μαγαζι στην πατρα 130 ευρω ισπανικο.....       ρουλεμάν?
δεν υπαρχη κατι εδώ δεν μπορεις να τα φτιαχνεις όλα και τελος ποιος θα αγορασει ?  μονο που θα είναι made in Greece? από την κριτικη θα πρεπει
να βρεις τρυπα  για να κρυφτης


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: jamesmagos στις Τετάρτη, 15 Ιούλ 2015, 15:28:21
Συγνώμη που χαλάμε ένα τελειο κατασκευαστικό θέμα, (Διονύση συγχαρητήρια!)Δεν έχουμε αξιόλογους μηχανικούς που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο


υπαρχουν αλλα δεν υπαρχει η υποδομη χρειαζονται ειδικοι χάλυβες κτλ μηχανήματα ακριβα και αλλα οργανα για μετρήσεις
τα ηλεκτρονικα εκει θελει συνεργασια και αρκετα χρηματα  ένα αλεζουαρ από μαγαζι στην πατρα 130 ευρω ισπανικο.....       ρουλεμάν?
δεν υπαρχη κατι εδώ δεν μπορεις να τα φτιαχνεις όλα και τελος ποιος θα αγορασει ?  μονο που θα είναι made in Greece? από την κριτικη θα πρεπει
να βρεις τρυπα  για να κρυφτηςΠόσο δύσκολο είναι τελικά να κατασκευάζονται jet κινητήρες στη Ελλάδα?

Δεν έχουμε αξιόλογους μηχανικούς που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο?
Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες στον τομέα των ηλεκτρονικών.. αλλά..?

Αν μπορούσε να γίνει τελικά αυτό.. πόσο θα κόστιζε ένας jet κινητήρας made in Greece?Ελληνική τουρμπίνα και μάλιστα με επιδόσεις που φιγουράρουν στην αμυντική βιομηχανία (Ελπίζω σύντομα και στις πολίτικες χρήσεις) υπάρχει! Τόσο σε υποστήριξη μηχανικής όσο και ηλεκτρονικής.
Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά  http://www.bsk-defense.com/vrj230.html
Σε επίπεδο κριτικής οι Κρητικοί τα σπάνε ειδικά αν κρίνει κανεις απο τις εφαρμογές τους.

Πολύ σωστά όμως αναφέρθηκε, ότι δύσκολα κάτι τέτοιο θα είχε απήχηση εγχώρια ώστε να υποστηριχθεί παραγωγή  και επίσης είναι δύσκολο να δημιουργήσεις συμβατότητα (χιλιάδες ώρες intergration) με τα υπάρχοντα συστήματα και έτοιμες λύσεις του μοντελιστικού χώρου.

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι σύντομα να κοσμεί ένα από τα σκάφη μας ένα τέτοιο θηριάκι.


Καλές πτήσεις
Δημήτρης


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Πέμπτη, 16 Ιούλ 2015, 13:25:05

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι σύντομα να κοσμεί ένα από τα σκάφη μας ένα τέτοιο θηριάκι


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Πέμπτη, 16 Ιούλ 2015, 13:27:27

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι σύντομα να κοσμεί ένα από τα σκάφη μας ένα τέτοιο θηριάκικαι εγω επισης


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 20 Ιούλ 2015, 19:15:36
Συγνώμη που χαλάμε ένα τελειο κατασκευαστικό θέμα, (Διονύση συγχαρητήρια!)Δεν έχουμε αξιόλογους μηχανικούς που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο


υπαρχουν αλλα δεν υπαρχει η υποδομη χρειαζονται ειδικοι χάλυβες κτλ μηχανήματα ακριβα και αλλα οργανα για μετρήσεις
τα ηλεκτρονικα εκει θελει συνεργασια και αρκετα χρηματα  ένα αλεζουαρ από μαγαζι στην πατρα 130 ευρω ισπανικο.....       ρουλεμάν?
δεν υπαρχη κατι εδώ δεν μπορεις να τα φτιαχνεις όλα και τελος ποιος θα αγορασει ?  μονο που θα είναι made in Greece? από την κριτικη θα πρεπει
να βρεις τρυπα  για να κρυφτηςΠόσο δύσκολο είναι τελικά να κατασκευάζονται jet κινητήρες στη Ελλάδα?

Δεν έχουμε αξιόλογους μηχανικούς που θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο?
Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες στον τομέα των ηλεκτρονικών.. αλλά..?

Αν μπορούσε να γίνει τελικά αυτό.. πόσο θα κόστιζε ένας jet κινητήρας made in Greece?Ελληνική τουρμπίνα και μάλιστα με επιδόσεις που φιγουράρουν στην αμυντική βιομηχανία (Ελπίζω σύντομα και στις πολίτικες χρήσεις) υπάρχει! Τόσο σε υποστήριξη μηχανικής όσο και ηλεκτρονικής.
Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά  http://www.bsk-defense.com/vrj230.html
Σε επίπεδο κριτικής οι Κρητικοί τα σπάνε ειδικά αν κρίνει κανεις απο τις εφαρμογές τους.

Πολύ σωστά όμως αναφέρθηκε, ότι δύσκολα κάτι τέτοιο θα είχε απήχηση εγχώρια ώστε να υποστηριχθεί παραγωγή  και επίσης είναι δύσκολο να δημιουργήσεις συμβατότητα (χιλιάδες ώρες intergration) με τα υπάρχοντα συστήματα και έτοιμες λύσεις του μοντελιστικού χώρου.

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι σύντομα να κοσμεί ένα από τα σκάφη μας ένα τέτοιο θηριάκι.


Καλές πτήσεις
Δημήτρης


Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη.  :thumbs up:

Μακάρι να τις δούμε και στο μοντελισμό..


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 26 Δεκ 2015, 13:56:58
Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά!

Μετά από 3 plus - 18άλιτρα μπιτόνια καύσιμο - περίπου 60λίτρα, 6 στο έδαφος και πάνω από 50 στον αέρα σε πλήρη ισχύ με normal & aerobatic πτήση, μπορώ να πω ότι το ελικόπτερο είναι σκέτη k@υ... απόλαυση!!  :D

Το δυσκολότερο εγχείρημα που έχω τολμήσει ποτέ στον αερομοντελισμό τελικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανενός είδους πρόβλημα τόσο στη λειτουργία του κινητήρα όσο και στην πτήση του ελικοπτέρου!

Εδώ έχουμε και μερικές φωτογραφίες από την πιο πρόσφατη πτήση με καπνό, καθώς και ένα μικρό βίντεο με λίγα από τα πλάνα που κατάφερα να ξεχωρίσω από τον αχταρμά που τράβηξαν οι λεβέντες που ανέλαβαν να εκτελέσουν χρέη εικονολήπτη.. καλύτερα να μείνουν στο επάγγελμα τους καλύτερα..  >:(  :teasing:

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2015-1.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2015-2.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2015-3.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2015-4.jpg)

jEts-n2rJCE

Η πρώτη φάση του project ολοκληρώθηκε και είμαστε λοιπόν έτοιμοι να προχωρήσουμε, με μεγάλη ικανοποίηση και περίσσια αυτοπεποίθηση, στη δεύτερη φάση της.. τριλογίας

Τη δίαιτα!

Το ελικόπτερο αυτή τη στιγμή, έτοιμο να πετάξει με γεμάτα ρεζερβουαρ (καύσιμο & καπνόλαδο) ζυγίζει 7.200!  :o

Με ιπποδύναμη 6.8 άλογα και αυτό το βάρος ναι μεν το ελικόπτερο μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα στον αέρα (δεν μου είπε όχι σε τίποτα..) αλλά οι καταπονήσεις στο πλαίσιο & τα γρανάζια μετάδοσης είναι σαφώς πολύ μεγάλες απ’ ότι θα ήταν  με ένα ελαφρύτερο σασί..

Έτσι λοιπόν αφού αρκετά πράγματα επάνω στο ελικόπτερο παίρνουν βελτίωση και αφού ο χειμώνας έχει μέλλον ακόμη..  θα προχωρήσουμε σε δίαιτα αφαιρώντας κάποια εξαρτήματα, αντικαθιστώντας κάποια άλλα με ελαφρύτερα και κάνοντας αλλαγές με ειδικές κατασκευές σε κάποια καίρια σημεία τα οποία θα βοηθήσουν στην μείωση του συνολικού βάρους αλλά και κατα συνέπεια στην απόδοση της δύναμης στο στροφείο.

Ολοκληρώνοντας την 2η φάση με όλες αυτές τις μετατροπές θα έχουμε κερδίσει σημαντικά σε βάρος και θα είμαστε έτοιμοι για την 3η και τελευταία φάση ολοκληρώνοντας το project στο 100%.

Χρόνια πολλά από Ζάκυνθο.
 :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: kolotoympas στις Σάββατο, 26 Δεκ 2015, 16:19:35
Χρόνια πολλά και πολλά Συγχαρητήρια!
Πολύ εντυπωσιακο ελικόπτερο!
 :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: datamedic στις Σάββατο, 26 Δεκ 2015, 16:25:10
Μπράβο ρε διονύση , είσαι έμπνευση για όλους μας! :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: papabill στις Σάββατο, 26 Δεκ 2015, 17:56:05
Μπράβο Διονύση!!


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: levitron στις Σάββατο, 26 Δεκ 2015, 18:19:04
μπραβο διονυση και από μενα 


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Markhelis στις Σάββατο, 26 Δεκ 2015, 19:24:54
Και αυτό που επιτύχατε είναι μεγάλο κατόρθωμα και μπράβο σας!!  :thumbs up:

Καλή συνέχεια με τις μετατροπές για να γίνει ακόμη καλύτερο και εμείς θα είμαστε εδώ να τις
παρακολουθούμε όπως κάνουμε άλλωστε σε όλες σου τις παρουσιάσεις!!!  :D 

Χρόνια Πολλά Διονύση και καλή δύναμη!!!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Σάββατο, 26 Δεκ 2015, 20:48:41
Σας ευχαριστώ θερμά όλους!

Να στε καλά! Πραγματικά έως τώρα, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Δεν φαντάζεστε πόσο ανυπομονώ να το τελειώσω και να φτάσει στο επίπεδο που το έχω φανταστεί..  :D

Έχουμε πολύ - δημιουρικό -  δρόμο ακόμη να διανύσουμε...

Καλή συνέχεια σε όλους και καλά να περνάτε!Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Δευτέρα, 11 Ιαν 2016, 20:01:41
Φάση 2η
Μείωση Βάρους.

Βάρος, η εμμονή όλων των αερομοντελιστών στη γη! Όσο πιο ελαφρύ ένα μοντέλο τόσο το καλύτερο..

Σκοπός μας τώρα είναι να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γραμμάρια γίνεται με μια σειρά από τροποποιήσεις πάνω στο ελικόπτερο με αφαιρέσεις, αλλαγές και ειδικές κατασκευές.

Έτσι θα γίνει ακόμη καλύτερο πτητικά, θα μειωθεί η κατανάλωση, θα μειωθούν οι μηχανικές καταπονήσεις λόγο αναλογίας ιπποδύναμης / βάρους και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην 3η φάση χωρίς άγχος για το επιπλέον βάρος… (μη ρωτήστε ποια είναι η 3η φάση.. δεν θα σας πω ακόμη.. θα το βάλουμε σε gallop!  ::)

Και ξεκινάμε..

Το ελικόπτερο έχει γίνει βίδες στον πάγκο ξανά.. Είναι μια ευκαιρία να τσεκάρω και τα υπόλοιπα μηχανικά – ηλεκτρονικά μέρη του.. κάτι σαν service ας πούμε.. (χαλάει και ο καιρός)..  :)

Πρώτο πράγμα το οποίο θα αλλάξουμε είναι η κατασκευή που κάναμε με τον φίλο Γιάννη (Levitron), τη μεταλλική βάση της τουρμπίνας.

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/26.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/29.jpg)

Πολύ καλή κατεργασία απ τον Γιάννη και τον ευχαριστώ ξανά για τον κόπο που έκανε και βοήθησε σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι. Αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς είναι βαρύ.. και θα αντικατασταθεί!

Μετά από την εξέλιξη με το άλλο project, το G700Z, και την ενασχόληση μου με τα σύνθετα υλικά, πλέον μπορώ να αντικαταστήσω τα υπάρχοντα μεταλλικά κομμάτια της βάσης της τουρμπίνας με νέα, κατασκευασμένα από ανθρακονήματα!  :D

Με λίγη δουλίτσα από εμένα στο σχέδιο & στο carbon, αλλά και απ΄τον Αποστόλη (Bocian) στο CNC..  Έχουμε δύο νέες βάσεις κατασκευασμένες από ανθρακονήματα υπό πίεση ( vacuum infusion ) με νέο, όμορφο και στιβαρό σχέδιο.

Η διαφορά είναι μεγάλη τόσο σε βάρος, (αφού κάθε γραμμάριο μετράει) όσο και οπτικά καθώς όσο να πεις το carbon είναι όμορφο το άτιμο..

Επίσης εκτός από το λιγότερο βάρος και την εμφάνιση της βάσης, είναι και λειτουργικά λίγο καλύτερα τα πράγματα τώρα διότι υπάρχει περισσότερος χώρος έτσι ώστε να περάσει το σωληνάκι μέσα από την αριστερή βάση ανάμεσα στα κενά.. επίσης είναι και καλύτερα από άποψη θερμοκρασιών αφού μπορεί να περνά μερισσότερος αέρας ανάμεσα στα κενά (θα είναι πολύ χρήσιμο στο μέλλον..).

Η διαφορά είναι εντυπωσιακή..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2/1.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2/2.JPG)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2/3.jpg)Μεταλλικές βάσεις τουρμπίνας – 78,1 γραμμάρια

Carbon βάσεις – τουρμπίνας – 15,4 γραμμάρια

Κέρδος – 62,7 γραμμάρια

Καλά είναι για αρχή..
 ;)Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: jnkmilos στις Δευτέρα, 11 Ιαν 2016, 22:29:57
 Τι μονο 67γραμ.εγω νομιζα οτι θα κερδιζες κανα κιλο ;D
Διονυση μπραβο χαιρομαι να βλεπω δημιουργικους ανθρωπους


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: billistitan στις Δευτέρα, 11 Ιαν 2016, 23:16:42
φιλε μου πραγματικα πολυ καλη δουλεια :) :)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: ΗΑWK 100 στις Δευτέρα, 11 Ιαν 2016, 23:46:24
Mπραβο φιλε εισαι πολυ δυνατος πανο στο ελικοπτερο..... :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Τρίτη, 12 Ιαν 2016, 17:26:30
Τι μονο 67γραμ.εγω νομιζα οτι θα κερδιζες κανα κιλο ;D
Διονυση μπραβο χαιρομαι να βλεπω δημιουργικους ανθρωπους

Ε κάτσε λοιπόν!! έχει μέλλον η δίαιτα!! τα πρώτα γραμμάρια που χάνεις λέει είναι υγρά...  :laugh:

φιλε μου πραγματικα πολυ καλη δουλεια :) :)

Mπραβο φιλε εισαι πολυ δυνατος πανο στο ελικοπτερο..... :thumbs up:

Thanks παιδιά :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Κυριακή, 31 Ιαν 2016, 19:20:36
Η δεύτερη αλλαγή αφορά θυσία στο βωμό του βάρους και της λιτότητας του συνόλου..

Πρόκειται για τις καλωδιώσεις και το πανελ με τις βάνες και τους ψηφιακούς διακόπτες POWERBOX που είναι τοποθετημένοι πίσω στην μπούμα..

Οι διακόπτες είναι ένας για τον έλεγχο της παροχής ρεύματος στα ηλεκτρονικά, ένας για τον έλεγχο της παροχής ρεύματος στην τουρμπίνα και ο τρίτος για το σύστημα καπνού και οι βάνες , μια για το καύσιμο και μια για το λάδι καπνού..

Λόγο της απόστασης που έχουν από τα κεντρικά ηλεκτρονικά είχε γίνει και αλλαγή των καλωδίων με άλλα μεγαλύτερης διατομής και περισσότερου βάρους…

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2/4.JPG)

Πλέον αφαιρέθηκαν και οι συνδέσεις για τα ρεύματα θα γίνονται μέσα στο canopy με απλά φις στο χέρι και αντί για βάνες θα μπουν απλές τάπες της festo στα 4mm. Η ενεργοποίηση του Bec θα γίνεται με μαγνητικό διακόπτη αντί του διακόπτη με τα leds..

Ωραία τα μπιχλιμπίδια και τα κουμπάκια.. αλλά keep it simple.. it’s the best way.

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2/6.JPG)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/2/5.JPG)


Διακόπτες , καλώδια & βάνες  – 161,9 γραμμάρια

Φις,ασφάλειες & τάπες – 11 γραμμάρια

Κέρδος – 150 γραμμάρια

 :o

Αυτή, είναι διαφορά..

 :)

Υποσύνολο : 62,7 + 150 = 212,7 γραμμάρια..
(ίσως επιστρέψουμε για ακόμη μεγαλύτερη μείωση βάρους..)


Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Παρασκευή, 28 Οκτ 2016, 13:17:16
Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από πολύ καιρό είπα να ασχοληθώ λίγο ακόμη με το ελικόπτερο..

Είχαμε μείνει στη δίαιτα που έγινε για να μπορέσει να φορέσει το κουστούμι που είδαμε εδώ : https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=45949.msg285683#msg285683 (https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=45949.msg285683#msg285683)

Συνεχίζοντας λοιπόν το θέμα, έχουμε μια δραστική μετατροπή σε ένα από τα πιο καίρια σημεία του ελικοπτέρου.. τη μετάδοση!

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα από όλα τα προηγούμενα..

Το ελικόπτερο είναι μετατροπή από Glow.. αυτό σημαίνει ότι στην μετάδοση έχει ,

-   Ένα Hub που φέρει την φάνα ψύξης, τον συμπλέκτη και άξονα
-   Μια καμπάνα συμπλέκτη με ρουλεμάν, αναλώσιμο περμανίτη και γρανάζι (pinion)
-   Ένα bearing Block στο κάτω μέρος του άξονα και ένα ακόμη στο επάνω μέρος (counter bearing block)

Σε ένα ελικόπτερο που λειτουργεί με εμβολοφόρο κινητήρα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ελικοπτέρου διότι χωρίς συμπλέκτη δεν θα μπορούσε να γίνει η εκκίνηση του μοτέρ αλλά ούτε να δουλέψει  στο ρελαντί..

Εδώ λοιπόν σκέφτηκα.. Τώρα.. με JET κινητήρα διπλού σταδίου.. στην ουσία ο συμπλέκτης είναι το δεύτερο στάδιο του κινητήρα! Οπότε θα μπορούσαν πολλά από τα παραπάνω να πάρουν πόδι!!  ???

Υπάρχουν πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα στην περίπτωση αφαίρεσης αυτών των εξαρτημάτων.. Και λέγοντας εξαρτήματα εννοώ τον συμπλέκτη & την καμπάνα του XCELL…

Η φάνα θα παραμείνει στο ελικόπτερο για ευνόητους λόγους..

Πλεονεκτήματα.

-   Μείωση βάρους
-   Λιγότερα κινητά μέρη άρα και λιγότερες φυγοκεντρικές & γυροσκοπικές δυνάμεις
-   Αύξηση απόδοσης δύναμης λόγο αμεσότητας στη μετάδοση της ισχύος από την τουρμπίνα στα στροφεία (δεν υπάρχει συμπλέκτης να πατινάρει υπό έντονο φορτίο)
-   Λιγότερα αναλώσιμα (περμανίτης – Liner  ρουλεμάν) για τον οποίο περμανίτη του XCELL πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς πλέον
-   Ευκολία αλλαγής σχέσης μετάδοσης αφού το πρωτεύων γρανάζι (pinion gear) που θα χρησιμοποιείται θα είναι ένα pinion σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά 700άρια (για 6ΜΜ άξονα και Module 1).

Μειονεκτήματα.

-   Χάνουμε την δυνατότητα του ρελαντί. Πιστεύω ότι ακόμη και στο ρελαντί η ώση της τουρμπίνας είναι ικανή να γυρίσει το δεύτερο στάδιο ακόμη και υπό το φορτίο των στροφείων.. Αλλά θα το δούμε..
Από δοκιμές που έκανα στο έδαφος μπλοκάροντας τον συμπλέκτη (άρα και το δεύτερο στάδιο του κινητήρα) ενώ η τουρμπίνα λειτουργούσε κανονικά στο ρελαντί μπορούσα να κρατήσω σταθερό άρα θα μπορώ να κρατώ και το στροφείο..

Αυτό ίσως να δημιουργήσει και αύξηση της θερμοκρασίας στο ρελαντί αφού το δεύτερο στάδιο θα είναι σταματημένο αλλά μόλις ξεκινήσει το στροφείο να γυρνά πιστεύω ότι θα επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα για τον κινητήρα..

Μετά από αρκετή σκέψη κατέληξα να το δοκιμάσω .. και βλέπουμε.. Αν είναι όλα καλά και ασφαλή, το κρατάω έτσι. Αν δω ότι δεν βολεύει και δημιουργεί θέματα ή λειτουργικά ή ασφάλειας θα τα ξαναβάλω όπως ήταν.

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/4/2.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/4/3.jpg)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/4/1.jpg)

Κέρδος από την αφαίρεση συμπλέκτη & καμπάνας – 108 γραμμάρια.


Τελικό σύνολο δίαιτας ~ 320 γραμμάρια.


 :thumbs up:

Τίτλος: Απ: Eλικόπτερο με Τουρμπίνα
Αποστολή από: Γκούσκος Διονύσιος στις Κυριακή, 4 Δεκ 2016, 18:45:14
Καλησπέρα Aeromodelling!

Μετά και απο τις δοκιμαστικές πτήσεις χωρίς συμπλέκτη όλα έδειξαν ότι μπορώ να το κρατήσω έτσι το μοντέλο.

Να κρατήσεις το στροφείο σταθερό με την τουρμπίνα να λειτουργεί στο ρελαντί είναι λίγο ζόρικο τώρα.. αλλά οκ.. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται οπότε το αντιμετωπίζω σαν ηλεκτρικό και όλα οκ.

Πρίν του φορέσω το body ξανά, έκανα και τις τελευραίες δουλίτσες στο εσωτερικό για να ολοκληρωθεί και αυτό..

Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές, είχα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του μοντέλου.

Μετά την πτήση η θερμοκρασία στο εσωτερικό ήταν κάπου στους 45 ~ 50 βαθμούς..

Αν και δεν είναι και τόσο τραγικό, έπρεπε κάπως να μετριάσω το φαινόμενο διότι παρατήρησα ότι είχα αλλαγή στο Mesh των γραναζιών..

Με τις διαστολές στα μέταλλα του hub και στα γρανάζια η απόσταση μεταξύ των γραναζιών μικραίνει και ζορίζονται περισσότερο..

Μετά από έρευνα και μερικές γνώμες από φίλους μοντελιστές ( jet-άδες και μη ) κατέληξα στο να κατασκευάσω ένα firewall μεταξύ του ύψους της τουρμπίνας και του ύψους που βρίσκονται τα γρανάζια της μετάδοσης και τα ηλεκτρονικά.

 :thumbs up: στον Νίκο Κυρμπέση.

Το υλικό που χρησιμοποίησα τελικά είναι κεραμικό χαρτί FiberFRAX πάχους 1ΜΜ και το έκανα sandwich με αλουμινοταινία γιατί από μόνο του το κεραμικό χαρτί διαλύεται.

Με αλουμινοτενία κόλλησα και την κατασκευή στα εσωτερικά τοιχώματα του body για να σφραγίσω το σημείο κατα μήκος..

(http://www.kmmb.gr/userfiles/images/Fiberfrax%20Papers.jpg)

http://kmmb.gr/db/product_info.php?cPath=24_290&products_id=227&osCsid=6635ca8c457db31c1dc3589bed269662 (http://kmmb.gr/db/product_info.php?cPath=24_290&products_id=227&osCsid=6635ca8c457db31c1dc3589bed269662)

http://www.kmmb.gr/userfiles/files/Fiberfrax%20Papers%20EN.pdf (http://www.kmmb.gr/userfiles/files/Fiberfrax%20Papers%20EN.pdf)

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες..

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/5/1.JPG)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/5/2.JPG)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/5/3.JPG)

(http://www.aeroworks.gr/xcellturbine/5/4.JPG)

Όλα δείχνουν ότι έχει γίνει ικανοποιητική απομόνωση των δύο περιοχών αν και οι δοκιμές σε σχέση με τις θερμοκρασίες σαφώς θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι..

 :thumbs up: