Aeromodelling GR

Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο => Μοντέλα για αγώνες => Μήνυμα ξεκίνησε από: Uncle's Dad στις Τετάρτη, 23 Μάρ 2005, 23:14:24Τίτλος: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Uncle's Dad στις Τετάρτη, 23 Μάρ 2005, 23:14:24
Μιας και ανάφερε το όνομα μου ο Γιώργος λέω να προσθέσω κάτι σχετικά με την ΕΛΑΟ.

Πρώτα απ όλα να ξεκαθαρίσω ότι πίσω από την απρόσωπη λέξη ΕΛΑΟ βρίσκονται άτομα σαν όλους μας που θυσιάζουν το χρόνο τους για να γίνουν κυρίως οι πανελλήνιοι αγώνες με όσο το δυνατόν τυπικό τρόπο.

Το να αναλάβουν αυτά τα άτομα να κάνουν και άλλους αγώνες η κατηγορίες που θα απευθύνονται στο μοντελιστη της Κυριακής και να είναι οργανωτικά επιπέδου πανελληνίων είναι περιττό.

Φαντασθείτε ότι χρειάζονται εβδομάδες δουλειά για να γραφτεί ένας κανονισμός για μια απλοποιημένη Ελληνική κατηγορία και είναι αμφίβολο έως απίθανο να τον έχει διαβάσει κάποιος που θα λάβει μέρος σε αυτή.

Το ίδιο και με τη διοργάνωση. Κάποιοι τρέχουν να διοργανώσουν και στο τέλος υπάρχουν αγωνιζόμενοι που συνεχώς γκρινιάζουν.
Πρέπει να καταλάβετε ότι Πρέπει οι μικρές κατηγορίες Πρέπει να ξεκινάνε από τις λέσχες. 
Το παράδειγμα του διασυλλογικου που όπως φαίνετε πάει πολύ καλά Πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι.

Αν κάποιος θέλει το κάτι παραπάνω οι παλαιοί αγωνιζόμενοι είναι στη διάθεση του καθενός για βοήθεια.

Αρχίστε να διοργανώνετε αγώνες μόνοι σας με πρόχειρους κανονισμούς έστω και προφορικούς. Αν κάτι αποδείξει ότι περπατάει η ΕΛΑΟ θα το υποστηρίξει.

Ευάγγελος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale - Τα αρχικά μηνύματα
Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Πέμπτη, 24 Μάρ 2005, 01:24:34
Αγαπητοί φίλοι

Το θέμα στο οποίο αναφέρεται ο Ευάγγελος ξεκίνησε στο αρχικό Aeromodelling GR στο Yahoo! από τον Γιώργο Καρασούλα με θέμα:

ΑΓΩΝΕΣ SCALE

Για να αποφύγετε τα πήγαινε έλα παραθέτω εδώ τα μηνύματα μαζί με τα links τους

http://groups.yahoo.com/group/aeromodellinggr/message/1547
Παράθεση
From:  Γιώργος Καρασούλας
Date:  Tue Mar 22, 2005  7:08 pm
Subject:  ΑΓΩΝΕΣ SCALE
 
 
Αγαπητοί φίλοι Καλησπέρα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Γενικό Γραμματέα της ΕΛΑΟ, μου διευκρίνησε ότι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ενδιαφερόμενος μπορεί να εκφράσει την άποψη του για τους -υπό συζήτηση και διαμόρφωση- νέους κανονισμούς SCALE και όχι μόνο ήδη αεραθλητές ή Σωματεία.

Οι αγώνες SCALE είναι (κατά την άποψη μου) ότι πιο ωραίο, προχωρημένο και ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει ο Αερομοντελισμός, γιατί εκεί παρουσιάζονται τα πιο όμορφα και καλοκατασκευασμένα, ΠΕΙΣΤΙΚΑ μοντέλλα. Όμως είναι και δύσκολοι, αφού το αεροπλάνο που θα πάρει μέρος πρέπει να πληροί ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Πολύ σπουδαίο σε αυτούς τους αγώνες είναι η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ που συνοδεύει κάθε αερομοντέλλο, δηλαδή διάφορα έγγραφα που αναπαριστούν το πρωτότυπο αεροπλάνο και χρησιμεύουν στους κριτές για να βαθμολογήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο.

Όλα αυτά βέβαια παρουσιάζουν κάποια -σημαντική ίσως- δυσκολία, ειδικά για τους πιο καινούργιους φίλους του χόμπυ μας.

Γι αυτό και οι ’γγλοι, έξυπνα σκεπτόμενοι, έχουν καθιερώσει τρεις κατηγορίες στους Εθνικούς τους αγώνες SCALE:

1. Την κατηγορία "FLYING ONLY" , ακριβώς για τους νεο-εισερχόμενους σε αυτόν τον τομέα, όπου ναι μεν παίρνουν μέρος SCALE μοντέλα, αλλά είτε δεν συνοδεύονται από επαρκή τεκμηρίωση, είτε δεν είναι και τόσο πιστά αντίγραφα των πραγματικών. Γι αυτόν το λόγο τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας βαθμολογούνται ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΤΗΣΗ και όχι στατικά.

2. Την κατηγορία "CLUBMAN" που είναικάπως πιο προχωρημένη από την προηγούμενη και τα μοντέλα βαθμολογούνται κατά τα 2/3 από την πτήση και κατά το 1/3 στατικά. Δηλαδή και εδώ δεν παίζει και τόσο κρίσιμο ρόλο η πιστότητα του μοντέλου με το πραγματικό αεροπλάνο.

3. Η κατηγορία FAI, η πιο προχωρημένη, όπου το μοντέλλο βαθμολογείται μισά-μισά, στην πτήση και στατικά.

Αυτή είναι και η δική μου πρόταση προς την ΕΛΑΟ, που θα επιτρέψει ίσως σε αρκετούς φίλους που τους αρέσουν τα SCALE μοντέλα και έχουν ήδη τέτοια μοντέλα, να πάρουν μέρος για 1η φορά σε αυτούς τους αγώνες.

Δεν γνωρίζω αν η κατηγορία "FLΥING-ONLY" δέχεται και μοντέλλα ARF, αλλά και γιατί όχι, αφού δεν βαθμολογούνται στατικά; Στις άλλες κατηγορίες οπωσδήποτε τα μοντέλα ARF δεν θα πρέπει να επιτρέπονται,
γιατί τότε θα βαθμολογούνται οι κατασκευάστριες εταιρείες και όχι οι αερομοντελιστές!

Όποιος φίλος ενδιαφέρεται να λάβει κάποτε μέρος σε τέτοιους αγώνες, ας εκφράσει την άποψη του, είτε μέσω αυτού του FORUM, είτε (αν δεν θέλει να την εκφράσει δημόσια) με μήνυμα προς την ΕΛΑΟ ή και προς την αερομοντελιστική εφημερίδα και εμείς θα την στείλουμε στην ΕΛΑΟ.

Η ΕΛΑΟ σκέφτεται τώρα να αναδιαμορφώσει τους κανονισμούς. Δεν θα ήταν κακό λοιπόν να εκφράσουμε και εμείς την άποψη μας, για να ακουστεί στην ΕΛΑΟ.

Εξ άλλου, δεν θα πρέπει να βλέπουμε (όπως το έχουμε πει πολλές φορές) τους αγώνες σαν κάτι μακρυνό και άπιαστο για εμάς. Δεν είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνουμε κάθε Κυριακή. Και αν συμβάλλουμε και εμείς στην διαμόρφωση των νέων κανονισμών, μπορεί οι αγώνες να γίνουν ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΟΙ σε εμάς.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Καρασούλας


http://groups.yahoo.com/group/aeromodellinggr/message/1548
Παράθεση
From:  Apostolos Gadetsakis
Date:  Tue Mar 22, 2005  9:00 pm
Subject:  Re: [Aeromodelling GR] ΑΓΩΝΕΣ SCALE


Καλησπέρα σε όλους .
Ήθελα και εγώ να εκφράσω την άποψή μου σχετικά με την κατηγοριοποίηση των Αγώνων Scale .
Κατ'αρχάς , πρέπει να υπάρχει δυνατότητα Team Scale δηλαδή Ομάδα περισσότερων ανθρώπων πέραν του κατασκευαστή . ’ν κάποιος μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του ΟΚ . Θα κριθεί σε Όλα . 
Αν ο κατασκευαστής συμφωνήσει , κάποιος φίλος του θα πετάξει το Αεροπλάνο και όλοι μαζί θα το υποστηρίζουν !
Ως γνωστόν οι Κατασκευαστές τέτοιων μοντέλων ΔΕΝ ΠΕΤΑΝΕ σωστά τα μοντέλα τους γιατί  Φοβούνται (Ψαρώνουν) και Δέν βάζουν Ώρες πτήσης με αυτό ή Δέν διαθέτουν και Χρόνο για την Πτήση γιατί συνέχεια κάτι φτιάχνουν ... ’ν είναι ανοιχτόμυαλοι ας βάλουν καλύτερο και λιγότερο αγχωμένο χειριστή να το πετάξει . Και αυτό γιατί :
ΑΣΧΕΤΑ άν είναι ARF ή Οχι το μοντέλο , στην πτήση πρέπει να υπάρχουν ΙΣΑ Κριτήρια .
Documentation ( Έγγραφες Αποδείξεις συγκεκριμένου βαψίματος κ.λ.π.) σε ΟΛΕΣ τις Κατηγορίες Υποχρεωτικά . 
 
Κατασκευαστικά Τώρα :
1)  Δικά τους Σχέδια (της Ομάδος) , κοπή κομματιών , χτίσιμο και τελείωμα  Δικό τους >> ΠΟΛΛΟΥΣ Βαθμούς .
2)  Ετοιμα Σχέδια , κοπή κομματιών και συναρμολόγηση-τελείωμα Δικά τους >> Αμέσως μετά Βαθμολογικά .
3)  Έτοιμο ΚΙΤ (κομμένο) , τελείωμα δικό τους  >> Αμέσως Μετά .
4)  Χτισμένο μόνο ΚΙΤ Χωρίς Επικάλυψη (Almost Ready to Cover) και Ντύσιμο δικό τους πιό λίγους βαθμούς .
5)  Έτοιμο για πτήση (ARF) . ’ν έχουν επέμβει στην επικάλυψη (επιπλέον φινίρισμα) λίγους βαθμούς ακόμη αναλόγως του τελικού προιόντος  >>  Τους Λιγότερους Βαθμούς στην Κατασκευή .
 
* ’ν χάσουν Βαθμούς στην πτήση ή το σπάσουν (!!!)  ... κάποιος απο την επόμενη κατηγορία μπορεί και να πλησιάσει βαθμολογικά ...
* Αν κάποιος μπορεί να το φτιάξει με καλύτερες Λεπτομέρειες σε μικρό μέγεθος απο ότι κάποιος άλλος σε Μεγαλύτερο , χαλάλι του !!! Το μικρό μοντέλο του όμως μπορεί να μήν  πετάξει το Ίδιο scale όπως το μεγάλο , άρα χάνει απο εκεί .
* ΄Αν Δέν υπάρχουν συμμετοχές με αυτούς τους Όρους , να ΜΗΝ γίνουν οι Αγώνες . Δέν είναι δυνατόν να προσπαθούμε να τους κάνουμε μόνο και μόνο για να τους κάνουμε και να μήν δυσαρεστήσουμε τα Ελληνόπουλα ! 
* Τότε ίσως Δέν έρθουν οι Έλληνες , αλλά θα έρθουν οι Ξένοι !
 
Προσωπικά είμαι Πανυγηρτζής μοντελιστής ( Καλαμπούρια και παιχνίδια  στον αέρα) και πιστεύω πως λείπει απο τους Έλληνες με τα μοντέλα των Τόσων Εκατοντάδων ή Χιλιάδων  Euro .  Οι Αγώνες Scale όμως είναι πολύ Διαφορετικοί και Σημαντικοί . Δέν παίζουμε και Δέν Συγχωρούμε . Κάποτε οι ’νθρωποι Πολεμούσανε μέσα σε αυτά . Είναι αναπαράσταση της Ιστορίας μας  !!!
 
Ευχαριστώ και Συγνώμη άν σας Κούρασα .
 
Με Μεγάλη Εκτίμηση ,
Γαδετσάκης Απόστολος

http://groups.yahoo.com/group/aeromodellinggr/message/1549
Παράθεση
From:  Kostas Kostopoulos
Date:  Tue Mar 22, 2005  10:11 pm
Subject:  Re: [Aeromodelling GR] ΑΓΩΝΕΣ SCALE

 
Στο νέο Aeromodelling GR https://www.aeromodelling.gr/ForumS θα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες και δεν έχει διαφήμιση.

Θα παρακαλέσω να μεταφερθεί το θέμα εκεί στην ενότητα Μοντέλα για αγώνες.

Η εγγραφή είναι άμεση και θα πρέπει ο Γιώργος να ξεκινήσει το θέμα. Απλά copy - paste το μήνυμα. Οι υπόλοιποι συγκρατήστε λίγο την απάντησή σας αλλά εντωμεταξύ γραφτείτε στο νέο Aeromodelling GR και δείτε τον χώρο.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να ενημερωθούν όλοι.

Περισσότερες πληροφορίες στα μυνήματα 1545 και 1546
http://groups.yahoo.com/group/aeromodellinggr/message/1545
http://groups.yahoo.com/group/aeromodellinggr/message/1546

Φιλικά

Κώστας (agridoc) Κωστόπουλος

http://groups.yahoo.com/group/aeromodellinggr/message/1550
Παράθεση
From:  Γιώργος Καρασούλας
Date:  Wed Mar 23, 2005  8:06 pm
Subject:  Re: [Aeromodelling GR] ΑΓΩΝΕΣ SCALE

 
Υπάρχουν πραγματικά δυο γενικές τάσεις, δυο απόψεις για τους αγώνες αερομοντελισμού:

Η 1η είναι αυτή που εκφράζει ο Απόστολος, αλλά την έχω ακούσει και από άλλα στελέχη του χώρου μας, όπως ο πρωταθλητής μας Ευάγγελος Πασχαλούδης. Η άποψη αυτή είναι "κάνουμε τους αγώνες "σκληρούς", "αυστηρούς" και όποιος πάρει μέρος".

Η 2η άποψη -της οποίας υπέρμαχος είμαι και εγώ- είναι σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετη: Δημιουργούμε ΚΑΙ εύκολες κατηγορίες ώστε να πάρει μέρος, όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Η λογική μου είναι να προσεγγίσουμε τον κόσμο στους αγώνες, να τους συνηθίσει και μετά να μεταπηδήσει και στις δύσκολες κατηγορίες FAI. Η πρόταση μου δεν έχει το νόημα να βοηθήσουμε κάποιους να πάρουν Κύπελλα εύκολα, άλλωστε δεν υπάρχει χρηματικό όφελος από τα Κύπελλα, για την "δόξα" παλεύουν οι αθλητές. Έχει το νόημα να ζωντανέψουμε τους αγώνες που -χρόνο με τον χρόνο τελευταία- τα πάνε όλο και χειρότερα από άποψη συμμετοχών.

Κάποια κατηγορία ακροβατικών στο Βόλο τελευταία φορά δεν έγινε, λόγω ελλείψεως συμμετοχών. Οι αγώνες SCALE τον περασμένο χρόνο στην Θεσσαλονίκη με δυσκολία συγκέντρωσαν συμμετοχές.

Θέλουμε λοιπόν να οργανώνουμε δύσκολους αγώνες, οι οποίοι τελικά να μην γίνονται λόγω ελλείψεως συμμετοχών; Και να μένουν μόνον στα χαρτιά;

Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα και από την πλευρά των πιο νέων αερομοντελιστών, που είναι το μέλλον του αερομοντελισμού και του αεραθλητικού αερομοντελισμού στη χώρα μας. Πως θα λάβουν τα άτομα αυτά μέρος στις δύσκολες κατηγορίες της FAI; Πως θα συναγωνιστούν τους (ελάχιστους)ήδη έμπειρους αθλητές και πρωταθλητές; Δεν θα απογοητευθούν από τα πρώτα τους βήματα; Δεν μας ενδιαφέρει να εμπλουτίζονται οι τάξεις των αεραθλητών με "νέο αίμα";

Από τους αγώνες LIMBO που έγιναν στα Μέγαρα διαπίστωσα ότι κάποια άτομα έχουν εξαιρετικές ικανότητες, αλλά χρειάζονται προπόνηση και εξάσκηση. Δεν θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτά τα άτομα να εξελιχθούν μεθαύριο σε πρωταθλητές;

Υπάρχει ακόμα η άποψη, ότι τέτοιοι εύκολοι αγώνες μπορούν να οργανώνονται σε τοπικό επίπεδο από τις Λέσχες. Που είναι λοιπόν αυτοί οι αγώνες στην Αττική, όπου υπάρχουν χιλιάδες αερομοντελιστές και τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα; Και ως πότε θα επαφιόμαστε στην (παρ όλα αυτά αξιέπαινη) πρωτοβουλία του ενός και του άλλου ιδιώτη για την διοργάνωση αυτών των "εύκολων" αγώνων;

Δεν θα πρέπει όλα αυτά να γίνουν κάποια στιγμή οργανωμένα, υπό την αιγίδα της ΕΛΑΟ για να φέρουν αποτέλεσμα;

Φιλικά

Γώργος Καρασούλας

http://groups.yahoo.com/group/aeromodellinggr/message/1551
Παράθεση
From:  vag pas
Date:  Wed Mar 23, 2005  11:14 pm
Subject:  Re: Re: [Aeromodelling GR] ΑΓΩΝΕΣ SCALE

 
Μεταφερω τη συζητηση στο aeromodeling.gr οπου και απαντω.

Ευχαριστώ τον Ευάγγελο που μετέφερε το θέμα εδώ. Εγώ έκανα την λάντζα του copy - paste και  απο εδώ και πέρα:

Η συνέχεια, οι κρίσεις και τα σχόλια δικά σας.

Υπενθυμίζω τις πρόσθετες επιλογές στην αποστολή μυνημάτων. Μπορείτε να προσθέσετε και αρχεία αν είναι απαραίτητο. Φωτογραφίες κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερες από 450 590 pixels για να μην χαλάει το format του φόρουμ στα 600Χ800.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: DeltaMan στις Σάββατο, 26 Μάρ 2005, 09:25:28
Καλησπέρα σας Κύριοι .
Συγχαρητήρια παιδιά για το Νέο Forum άν και νομίζω πως θα χαθώ με τόσες Κατηγορίες ....  :)
Είναι καλό όμως γιατί θα γράφουμε για πολλά θεματάκια  :smile:
Απαντώ λοιπόν στο τελευταίο μήνυμα του Κου Καρασούλα για το Scale :
Πρέπει απο μικρά παιδιά να μάθουμε να ακολουθούμε κάποιους κανόνες εκεί που χρειάζεται.
Τα αυτοκίνητα στην Εθνική τρέχουν συνεχώς και ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία πάντα .
Όταν προσπαθείς να μπείς στην Εθνική πρώτη φορά στα 18 σου χρόνια , ΠΡΕΠΕΙ να βαδίσεις με τους κανόνες της .
Πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν και να σέβονται το Scale μοντέλο του παλιού μοντελιστή με όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες .
Πρέπει όμως και εκείνος να μάθει πως το παιδί έχει καλύτερα αντανακλαστικά στην πτήση και να σέβεται αυτό το πλεονέκτημά του .
Μπορεί ο μικρός να μήν είναι Δημόσιος Υπάλληλος , Συνταξιούχος ή Εισοδηματίας με Χρήμα και Χρόνο για να το φτιάξει σωστά αλλά ίσως το πετάξει καλύτερα απο τον μεγαλύτερό του ...!
Και πρέπει να μάθει πως ο Κόκκινος Βαρώνος (Τριπλάνο Fokker) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάει όπως μία μικρή πτερυγούλα .
Για να το μάθει όμως πρέπει να ΔΕΙ μία Σωστή Διαδικασία και Ενημέρωση απο εμάς τους Μεγάλους .
’λλωστε πρότεινα κατηγορίες όπου και το Απλό ARF μοντέλο θα μπορεί να πάρει μέρος .
Να μάθουμε όμως σε αυτόν τον μοντελιστή ότι ήρθε σε Αγώνες SCALE όπου θα μάθει να σέβεται τη δουλειά που έκανε ο παππούς του και να τον Ρωτάει πώς έκανε εκείνο και πώς το άλλο . Όταν ο παππούς του όμως του πεί 'πέταξέ το παληκάρι μου' , χωρίς να ψαρώνει και με δάκρυα στα μάτια απο τη συγκίνηση , να το πετάξει ΟΠΩΣ πρέπει ...
Του Κόκκινου Βαρώνου το αεροπλάνο , πρεσβύτεροι άνδρες συμβουλεύανε την κατασκευή του αλλά εκείνος το πέταγε.
Και όταν Γύρναγε απο την Πτήση , ήτανε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΕΣ !!!

Όλα αυτά τα Κομπιουτερίστικα θα μας τρελάνουνε ρέ παιδί μου .
Καρασούλα , Κωστόπουλο , Πασχαλούδη και πολλούς άλλους Ακούω και Κανένα Δέν Ξέρω ....
Σας Προσκαλώ όλους σε Ραντεβού στα Τυφλά στις 17 του Απρίλη για να σας Γνωρίσω απο κοντά βρέ παιδιά  :D
Να τα πούμε και σάν ’νθρωποι .

Εχω ξαναπεί στο Forum πώς πολλές φορές ακούγονται Βάρβαρα τα λόγια μας .
Το πληκτρολόγιο απο μόνο του είναι Βαρύ και Υπεύθυνο πράγμα .
Είμαι καλό και Αγαθό παιδί ... Και ΠΟΝΑΩ για τον Αερομοντελισμό στην ΕΛΛΑΔΑ .


Με Εκτίμηση ,
Γαδετσάκης Απόστολος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale - Η επιστολή της ΕΛ.Α.Ο
Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Σάββατο, 26 Μάρ 2005, 10:29:16
Καλωσόρισες Απόστολε

Θυμάμαι όταν 13 χρονών είδα για πρώτη φορά ξένο περιοδικό για μοντέλα αεροπλάνων μου φύγανε τα μάτια :o με τον καιρό όμως συνήθισα να παίρνω αυτό που μου χρειαζόταν. Βέβαια σαν άπειρος πολλές φορές μου ξέφευγε το σημαντικό και εντυπωσιαζόμουνα από πράγματα χωρίς ιδιαίτερη ουσία.

Ο Γιώργος έχει βάλει συγκεκριμένο θέμα για τους Πανελλήνιους αγώνες Scale και και αυτό έγινε μετά από επιστολή από ΕΛ.Α.Ο.

Παραθέτω εδώ την επιστολή της ΕΛ.Α.Ο.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ

: Αρ. Πρωτ. 5 / 2005 Αθήνα 16 Μαρτίου 2005

ΠΡΟΣ : Ολα τα αεραθλητικά σω΅ατεία ΅ε τ΅ή΅α αερο΅οντελισ΅ού
Αεραθλητές κατηγορίας Scale

ΘΕΜΑ : Αγώνες κατηγορίας Scale


Αγαπητοί φίλοι,

Η Επιτροπή Αερο΅οντελισ΅ού στην πρόσφατη συνεδρίαση της αποφάσισε την σύνταξη και αποστολή επιστολής, προς όλα τα σω΅ατεία αλλά και τους αεραθλητές που ασχολούνται ΅ε την κατηγορία Scale ώστε να συγκεντρώσει τις απόψεις των ενδιαφερο΅ένων ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που θα αναβαθ΅ίσουν τις συ΅΅ετοχές και στην κατηγορία αυτή.

Παρούσα κατάσταση
Οι κανονισ΅οί της συγκεκρι΅ένης κατηγορίας έχουν συνταχθεί το 1994 και ΅ε ελάχιστες τροποποιήσεις από τότε ισχύουν ΅έχρι και σή΅ερα. Η σύνταξη των κανονισ΅ών αυτών βασίστηκε σε κανονισ΅ούς κατηγορίας stand off scale ΅ε τήρηση ό΅ως των γενικών χαρακτηριστικών της αντίστοιχης κατηγορίας της FAI ως προς τα κιλά κλπ.

Αποτέλεσ΅α αυτού του κανονισ΅ού, που στην αρχή βέβαια της εφαρ΅ογής του γεγονός είναι, ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις του και πιο συγκεκρι΅ένα ο περιορισ΅ός του βάρους, ήταν οι αγώνες να γίνονται ΅ε 20 έως 25 συ΅΅ετοχές αλλά και ΅ε χαρακτηριστική ανο΅οιο΅ορφία των ΅οντέλων. Υπήρχαν ΅οντέλα πραγ΅ατικά scale, υπήρχαν ARF, scale like, και άλλα παρό΅οια. Υπήρχαν επίσης συ΅΅ετοχές αθλητών που δεν τηρούσαν την απαίτηση του κατασκευαστή. .ηλαδή ενώ δήλωναν ότι το συγκεκρι΅ένο ΅οντέλο ήταν δικής τους κατασκευής, την ίδια στιγ΅ή το ίδιο ΅οντέλο υπήρχε σε περιοδικό, παρουσιαζό΅ενο να έχει κατασκευαστεί από κάποιον άλλο.

Γεγονός ό΅ως είναι ότι ΅ε την χαλαρότητα αυτή υπήρχαν συ΅΅ετοχές.

Πριν δύο χρόνια σε συνάντηση των αεραθλητών της κατηγορίας αυτής στην Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να τηρηθούν αυστηρότερα οι κανονισ΅οί. Βέβαια υπήρχαν και προτάσεις που προέβλεπαν και συγκεκρι΅ένες αλλαγές στους κανονισ΅ούς αλλά εδώ η κάθε πρόταση οδηγούσε την κατηγορία όχι προς τους κανονισ΅ούς της FAI αλλά προς το ΅οντέλο που κάποιος είχε κατασκευάσει. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να γίνουν και να εγκριθούν παρό΅οιες τροποποιήσεις, ούτε ό΅ως ήταν και εύκολο να εφαρ΅οστούν ΅ε ΅ιας οι κανονισ΅οί της FAI γιατί τότε οι συ΅΅ετοχές θα ήταν ΅ετρη΅ένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ενδεικτικά αναφέρονται ΅ερικές από τις προτάσεις.

 • Team Scale (άλλος κατασκευαστής και άλλος χειριστής)
 • Αύξηση ορίου βάρους
 • Giant scale

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω περι΅ένου΅ε να έχου΅ε τις προτάσεις τόσο των σω΅ατείων όσο και των ΅ε΅ονω΅ένων αεραθλητών που ενδιαφέρονται για την κατηγορία αυτή. Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν τους παρακάτω στόχους κατά την άποψη της επιτροπής, η οποία φυσικά δεν είναι περιοριστική. Απλά βάζει κάποιο περίγρα΅΅α.

 • Προτεινό΅ενα βή΅ατα ως προς την εξέλιξη των κανονισ΅ών
 • Δη΅ιουργία νέων υποκατηγοριών για τα Scale (πχ Giants, jets κλπ)
 • Χρονοδιάγρα΅΅α εφαρ΅ογής
 • Εφαρ΅ογή κανονισ΅ών FAI

Παράλληλα θα θέλα΅ε να σας γνωρίσου΅ε ότι φέτος για την διεξαγωγή των πανελληνίων αγώνων
υπάρχουν οι εξής προτάσεις
 • Βόλος Μοντελοδρό΅ιο Κάρλας
 • Καλα΅άτα Στρατιωτικό Αεροδρό΅ιο
 • Λάρισα Πεδίο Τερψιθέας
 • Μέγαρα Dounis Airfield

Η Επιτροπή στην επό΅ενη συνεδρίαση της θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα υποβληθούν και θα προτείνει πλέον στο Δ.Σ της ΕΛΑΟ τον τόπο διεξαγωγής των φετινών αγώνων σύ΅φωνα ΅ε τις προτάσεις σας.

Παρακαλού΅ε τις προτάσεις σας να τις στείλετε είτε ΅ε fax στο 210 9649 547 είτε ΅ε email στις
παρακάτω διευθύνσεις
eale@hol.gr
apap@hol.gr
danavaras@hotmail.com

Καταληκτική η΅ερο΅ηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 31η Μαρτίου 2005.

Για την Επιτροπή Αερο΅οντελισ΅ού

 
Παπαδόπουλος Αντώνης Νταναβάρας Παντελής
Πρόεδρος  Γρα΅΅ατέας


Τ.Θ. 70262, 166 10 Γλυφάδα - Tηλ : (210) 9649 788 - Fax : (210) 9649 547 , e-mail : eale@hol.gr

Εγινε μια αλλαγή στον τίτλο του θέματος σε Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Πιστεύω ότι το θέμα εδώ πρέπει να περιορισθεί σε απαντήσεις για την συγκεκριμένη επιστολή και προτάσεις της Επιτροπής Αερομοντελισμού της ΕΛ.Α.Ο. ούτως ώστε να βοηθηθεί  στις αποφάσεις της

Το θέμα κατηγοριών αγώνων γενικώτερα είναι παγκόσμιο. Ο καθένας εδώ έχει  τα επιχειρήματα του. Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι κάτι καινούριο ξεκινάει, γίνεται σιγά-σιγά αγαπητό, γίνονται αγώνες, αποκτάται εμπειρία και εκτιμάται το ενδιαφέρον σε τοπικό και αργότερα εθνικό επίπεδο και όταν αναπτυχθεί ενδιαφέρον παγκόσμια ακολουθεί η F.A.I. π.χ. ηλεκτρικά. Αυτό λέει ο Ευάγγελος.

Στην Ελλάδα έχουμε όμως και πρόβλημα μεγέθους. Δεν νομίζω ότι ακόμα και η Αττική έχει χιλιάδες αερομοντελλιστές. Ετσι και η επιτροπή Αερομοντελλισμού της ΕΛ.Α.Ο. προβληματίζεται και αυτό δείχει και η επιστολή της. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ικανούς απλά οι ικανοί είναι πολύ λίγοι ακόμα. Από την άλλη μεριά  ο αερομοντελλισμός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο στην Αττική όπως παλιότερα. Πιστεύω ότι μέσα από την πρακτική και το καλό πνεύμα συνεργασίας θα βελτιωθούν τα πράγματα.

Προσωπικές απόψεις
 - Πρέπει να υπάρξουν πολλοί fans για να έχουμε αθλητισμό και οι fans αυτοί να μην σνομπάρονται.
 - Οποιοσδήποτε αγώνας καλά οργανωμένος και σε οποιοδήποτε επίπεδο κινεί την άμιλλα και το ενδιαφέρον για περισσότερο και καλύτερο.
 - Πρέπει να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεταξύ εκδήλωσης και αγώνα.
 - Αν υπάρξει ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο η επιτροπή Αερομοντελλισμού της ΕΛ.Α.Ο. θα το υποστηρίξει.

Αν και δεν ασχολούμαι με scale πιστεύω ότι η ανάπτυξη δύο επιπέδων αγώνων F.A.I και GR (τρία είναι μάλλον πολλά) θα βοηθήσει και οι συμμετοχές θα δείξουν την ωριμότητα. Οι λεπτομέρειες για όσους ασχολούνται με scale.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: hpergm στις Σάββατο, 26 Μάρ 2005, 14:41:18
Κύριοι, χαιρετώ την νέα παρέα του forum. Έχοντας διαβάσει τα όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα θα ήθελα και εγώ να εκφράσω μια άποψη.

Είμαι αρκετά παλιός μοντελιστής (Σπάτα 1988) για να ξέρω να εκτιμώ τη δουλειά που πρέπει να "πέσει" για ενα κανονικό (βλ. FAI) scale μοντέλο. Όσοι έχουν την υπομονή (και το χρόνο!) να το κάνουν είναι άξιοι θαυμασμού και συγχαρητηρίων. Φυσικά και θα πρέπει να υπάρχει φούλ FAI κατηγορία σε ότι scale αγώνες γίνουν.

Απο την άλλη είμαι αρκετά νέος (στην ηλικία) ώστε να πρέπει να αφιερώνω αρκετό χρόνο σε άλλα λιγότερο σημαντικά πράγματα απο το χτίσιμο scale μοντέλων όπως νέα οικογένεια, καριέρα κ.λ.π.  8) Αυτό σημαίνει πώς ενώ θα ήθελα πάρα πολύ να αρχίσω ένα scale project (μιλάω για full scratch build) δυστυχώς δεν μου επιτρέπει ο περιορισμένος χρόνος και -ίσως- τα χρήματα. Οπότε το καλύτερο που μπορώ να κάνω προς την scale κατεύθυνση είναι είτε να φτιάξω κάποιο κίτ (αυτά δυστυχώς εκλείπουν με γοργούς ρυθμούς..) είτε να "πειράξω" κάποιο ARF.

Σα φανατικός μοντελιστής λοιπόν θα ήθελα να υπάρξει κατηγορία αγώνων που θα επιτρέπει τη συμμετοχή ανθρώπων σαν κι εμένα (που φαντάζομαι ότι είναι και η πλειοψηφία). Η ιδέα των κατηγοριών clubman και flying-only φαίνεται να είναι καλή και μακάρι να υλοποιηθεί! Το μόνο πρόβλημα είναι στην κατάρτιση κανονισμών και ύπαρξη κριτών. Για παράδειγμα, πώς θα μπορέσει ο εκάστοτε κριτής να πείσει ότι το τάδε scale Mustang πέταξε "πιο scale" απο ότι το δείνα Piper Cub σε περιπτώσεις ενστάσεων και διαφωνιών (στην Ελλάδα ζούμε, αυτά είναι στάνταρ..!)?? Εν πάσει περιπτώσει, δεν κοστίζει τίποτε να δοκιμάσουμε.

Και για να μην αναλώνεται το thread σε λόγια μόνο, παραθέτω και μια φωτογραφία απο ένα scale αεροπλάνο που έχω φτιάξει, έτσι για να μην ξεχνιώμαστε. Το Μustang είναι της Marutaka, σε κλίμακα 1/8 (40άρι) με retracts και flaps, full cocpit. Επικάλυψη απο silver solartex. Μηχανή OS 70FS. 3.2 κιλά. Πετάει σαν trainer. Έχω και το Zero στο κουτί που περιμένει να φτιαχτεί.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Κυριακή, 27 Μάρ 2005, 23:22:02
Ας πω και την προσωπική μου άποψη για το αρκετά ενδιαφέρον θέμα των scale αερομοντέλων.

Εάν κοιτάξω τη μέχρι τώρα ενασχόληση μου με το χόμπυ, ίσως να μην είχα δικαίωμα να την εκφέρω. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μοντέλο κατηγορίας F4C, ούτε καν τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο. Α, δεν ξέρω ούτε να πετάω.
Τα τελευταία 20 χρόνια όμως ασχολούμαι με free flight scale μοντέλα, καθώς και (παλαιότερα) με ιστορική έρευνα για αεροπλάνα. Οπότε κάτι θα προσπαθήσω να προσφέρω.

Είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να βοηθήσω ως κριτής σε δύο Πανελλήνιους Αγώνες για scale. Αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία, από πολλές πλευρές. Αφήνω στην άκρη το διαχρονικό πρόβλημα της αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας που πρέπει να έχει ένας κριτής, θεωρώ ότι κύρια προσπάθεια όλων των κριτών είναι να αναδείξουμε τον καλύτερο συνδυασμό μοντέλου-πτήσης, ανάμεσα στους εκάστοτε διαγωνιζόμενους.

Το 2003 οργανώθηκαν οι αγώνες στη Θεσσαλονίκη. Κατά γενική ομολογία (υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις) επρόκειτο για μια πολύ επιτυχημένη οργάνωση, καθώς όλα δούλεψαν καλά και υπήρχαν πάνω από 20 συμμετοχές (αν δεν με απατά η μνήμη μου 27). Τα παιδιά της Ε.Α.Θ. τα πήγαν περίφημα, και αυτός ήταν και ένας λόγος που αποφασίστηκε να επαναληφθούν οι αγώνες στο ίδιο μέρος για το 2004.
Λογικό ήταν να περιμένει κανείς αντίστοιχες συμμετοχές, αν όχι αυξημένες, λόγω της προηγούμενης επιτυχίας. Παραδόξως όμως, το αποτέλεσμα ήταν 7 μόλις συμμετοχές, από τις οποίες, αντικειμενικά μιλώντας 1-2 μοντέλα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν scale κατασκευές. (Ευτυχώς τα πήγαν καλά). Κάτι οι πολύ λίγες παρεξηγήσεις από την προηγούμενη φορά, κάτι ο καιρός (που ήταν καλός), ή κάτι άλλο που δεν γνωρίζω, πάντως υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Τόσο για τους ανθρώπους της λέσχης που έτρεξαν, αλλά και γενικότερα για την πορεία της κατηγορίας.

Έχοντας παρακολουθήσει και άλλους αγώνες στο παρελθόν (Καστοριά, Λάρισα, Αγρίνιο) εκτίμηση μου είναι ότι οι φίλοι που μπορούν να κατασκευάσουν ένα "σωστό" scale μοντέλο δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 10-15 (Δεκτές τυχόν αντιρρήσεις για τον αριθμό, είναι απλά η εκτίμηση μου). Από αυτούς είναι ζήτημα οι μισοί να κατεβαίνουν σε αγώνες, κάθε χρονιά. Συνεπώς η πορεία του κλάδου,για τη σοβαρή κατηγορία είναι μάλλον στάσιμη.

Αυτό θα πρέπει να το αποδεχτούμε. Η κατηγορία είναι από τις πιο δύσκολες, απαιτεί πολύ χρόνο (πιο πολύτιμος και από χρήμα, τις μέρες μας). Ένα μοντέλο για πρωταθλητισμό ίσως απαιτήσει 1-2 χρόνια για την ολοκλήρωση του. Οι περισσότεροι δεν έχουν τέτοιο περιθώριο.

Από την άλλη όμως, πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τελείως την όλη οργάνωση αλλά και το επίπεδο των μοντέλων, επιτρέποντας μοντέλα ARF. Πρόκειται για κατασκευή και πτήση, όχι μόνο πτήση. Εντάξει, δεν είναι απαραίτητο να φαίνονται όλα τα πιρτσίνια της ατράκτου, αλλά ένα σωστό βάψιμο πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να μπούμε στον κόπο να συλλέξουμε στοιχεία για την τεκμηρίωση του μοντέλου. Μάλιστα, αυτό πρέπει να το κάνουμε πριν το κατασκευάσουμε και όχι αφού τελειώσει (σας θυμίζει αυτό κάτι μήπως?). Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε για το τέλειο, ούτε να επιλέξουμε το πιο δύσκολο μοντέλο (κατασκευαστικά ή πτητικά). Υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια που έχουν εμφανιστεί σε περιοδικά και που εύκολα κανείς μπορεί να παραγγείλει. Μοντέλα Stand-off scale που καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις ενός αγώνα scale στην Ελλάδα. Με 5-6 μήνες δουλειά, ένα καλό βάψιμο και μια στρωτή πτήση είναι σε θέση να σταθούν αξιοπρεπέστατα σε αγώνες. Εντάξει, παραδέχομαι ότι δεν θα κερδίσουν το τέλεια κατασκευασμένο και δοκιμασμένο μοντέλο του τάδε έμπειρου.

Δυστυχώς πιστεύω ότι οι περισσότεροι αερομοντελιστές δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν κάτι από σχέδια (εδώ σίγουρα θα πέσουν βροχή οι ενστάσεις). Ίσως απλά δεν έμαθαν γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ. Πλέον τα βρίσκεις όλα έτοιμα. Όμως το scale δεν το βρίσκεις έτοιμο. Το χτίζεις κουφάρι, το καλύπτεις, το βάφεις. Κανονικά και τις λεπτομέρειες πρέπει να τις κάνεις εσύ. Όχι γιατί το λέει ο κανονισμός (που και αυτό παίζεται) αλλά γιατί το θέλεις, γιατί φτιάχνεις το αεροπλάνο σου, όπως και να το κάνουμε υπάρχει ένα ποσοστό "πόρωσης".

Δεν θέλω να γίνω (και άλλο) κουραστικός. Η άποψη μου είναι η διατήρηση του επιπέδου της κατηγορίας F4C, από πλευράς βαθμολογίας και απαιτήσεων. Στο κάτω κάτω, κερδίζει πάντα ο καλύτερος σε κάθε αγώνα (μην πείτε τίποτε για κριτές...), ανεξάρτητα συνολικού επιπέδου, αρκεί το μοντέλο του να είναι καλύτερο και να πετά καλύτερα από των άλλων.

Κατηγορία έμπειρων και αρχάριων ? Ναι, καλή ιδέα. Δεν σε φοβίζουν τα "ιερά τέρατα", έχεις ευκαιρία για κάτι καλό, αγωνιζόμενος με ομοιοπαθείς και εάν τα καταφέρεις, τότε πρέπει να παίξεις πιό σοβαρά, στη μεγάλη κατηγορία.

Team scale ? Δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη, αναρρωτιέμαι απλά ποιός θα έδινε το μοντέλο για το οποίο σπατάλησε αρκετές ώρες σε κάποιον άλλο να το πετάξει. Και πόσοι τέτοιοι θα βρεθούν για να γεμίσουν μια κατηγορία. Καλύτερα ο κατασκευαστής να αφιερώσει λιγότερες ώρες στην κατασκευή και να μάθει να το πετάει (ποιός μιλάει...) και ο πιλότος να φτιάξει το επόμενο μοντέλο του λίγο πιο scale...

ARF ? Ούτε για πλάκα. Καλά είναι για τις Κυριακές, όχι όμως σε αγώνα scale. Μην το ξεφτυλίσουμε τελείως.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Κάποιοι θα συμφωνήσουν, κάποιοι θα διαφωνήσουν. Θ χαρώ να ακούσω και άλλες απαντήσεις. Και μετά θα κάνουμε και μια ανεπίσημη ψηφοφορία, έτσι για να γελάσουμε...

Κάτι τελευταίο, σαν "ξένος" στους αγώνες, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω αρκετά σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, από πλευράς αγωνιζόμενων και των μοντέλων τους. Κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν είχα τη δυνατότητα να τα μεταφέρω σε κανένα, αλλά το έχω απώθημένο.
Πρώτο και κυριότερο, συλλέγω τις απαραίτητες πληροφορίες πριν από την κατασκευή ή τουλάχιστον πριν από κάθε στάδιο. Τα σχέδια 3 όψεων πριν το σκελετό, τα χρώματα πριν το βάψιμο κλπ. ελέγχω τα κατασκευαστικά σχέδια με τα σχέδια της τεκμηρίωσης. Τις περισσότερες φορές δεν συμφωνούν. Η κρίση γίνεται με τα σχέδια της τεκμηρίωσης και είναι αστείο τί διαφορές μπορεί να εντοπίσει κανείς, που διορθώνονται εύκολα στο αρχικό στάδιο της κατασκευής.
Δεύτερο, ένα παράπονο για την πτήση. Δε μας κυνηγάει κανείς, υπάρχει αρκετός χρόνος, συνεπώς το μοντέλο δεν πρέπει να τρέχει με χίλια. Εάν δούμε ένα πραγματικό Piper Cub ή μια Cessna να πετά από πάνω μας, κάνει αρκετή ώρα για να περάσει. Αυτή τη scale ταχύτητα θέλουμε να δούμε (διαφορετική φυσικά εάν πρόκειται για ένα Pioneer του 1910) ή ένα μαχητικό του 1945 ή ένα jet. Πάντως όχι τέρμα το γκάζι επειδή πάει ο κινητήρας. Το δύσκολο (και το σωστό) είναι να πετάξεις αργά.

Καλό βράδυ σε όλους.

ΥΓ. Βλέποντας το τελικό μύνημα, διαπίστωσα ότι βγήκε αρκετά μεγάλο. Συγγνώμη για την ταλαιπωρία της ανάγνωσης και συγχαρητήρια σε όποιον έφτασε μέχρι εδώ!
Και για να δώσω λίγο "περισσότερο βάρος" στα παραπάνω γραφόμενα περί scale, ορίστε και ένα δικό μου scale μοντέλο, ένα αμφίβιο από το 1912, τύπος Sopwith Batobat (βάρος 70 γραμμάρια).Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Uncle's Dad στις Δευτέρα, 28 Μάρ 2005, 22:07:39
Γεια σου Γιώργο

Απαντώ στο σχόλιο σου.
 "Team scale ? Δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη, αναρρωτιέμαι απλά ποιός θα έδινε το μοντέλο για το οποίο σπατάλησε αρκετές ώρες σε κάποιον άλλο να το πετάξει."

Μα αυτός που θα πουλήσει το μοντέλο του σε κάποιον άλλο φυσικά.

Υπάρχουν αγωνιζόμενοι που υπογράφουν ότι είναι κατασκευαστές των μοντέλων που μετέχουν ενώ είναι πασίγνωστο ότι τα έφτιαξε άλλος.
Σίγουρα τα άτομα αυτά δεν στερούνται χρημάτων αλλά κάποιων βασικών οργάνων ανάμεσα στα πόδια τους...

Είχα πει στον εαυτό μου δεν θα ξανασχοληθω με οργανωτικά θέματα Scale αλλά δεν μπορούσα να κρατηθώ.

Ευάγγελος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: DeltaMan στις Τετάρτη, 30 Μάρ 2005, 09:24:54

 Καλησπέρα σε Όλους .
 Χαίρομαι που Υπάρχει κινητικότητα σε Θέματα που αφορούν το Σύνολο της μοντελιστικής Οικογένειας της Χώρας μας .
 Μένω κατάπληκτος με το Επίπεδο και τις σωστές ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ παρατηρήσεις .
 Όνειρό μου ήταν πάντα να ΜΗΝ κάνω αυτό που κάνουν στα Tαlk Show των Μ.Μ.Ε. Δηλαδή να ΜΗΝ βγάζουν τελικό συμπέρασμα !
 Φυσικά και θα Υποχωρήσω εν μέρη με τη σειρά μου ώστε τελικά να φανεί η πραγματική αξία του Forum όταν όλοι μαζί θα βοηθήσουμε την ΕΛΑΟ να κατασταλάξει .
 Το πιό προσιτό με τις δικές μου απόψεις μήνυμα είναι το τελευταίο (εξαιρετικό) του Κου Κανδυλάκη .
 Ας μήν διπλογράφουμε λοιπόν ....


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: wizard στις Σάββατο, 2 Απρ 2005, 13:30:36
“Υπάρχουν αγωνιζόμενοι που υπογράφουν ότι είναι κατασκευαστές των μοντέλων που μετέχουν ενώ είναι πασίγνωστο ότι τα έφτιαξε άλλος.
Σίγουρα τα άτομα αυτά δεν στερούνται χρημάτων αλλά κάποιων βασικών οργάνων ανάμεσα στα πόδια τους...”


Ενώ εσύ που τα έχεις μήπως μπορείς να μας πεις εάν υπάρχει τέτοια κατηγορία που να το επιτρέπει γιατί από όσο ξέρω δεν υπάρχει οπότε αναγκαστικά γινόταν αυτό.

Νομίζω ότι τέτοιου είδους εκφράσεις πυροδοτούν άσχημο κλίμα και θα πρέπει να μάθουμε πριν γράψουμε κάτι να το σκεφτόμαστε πρώτα.

Ευχαριστώ


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Uncle's Dad στις Σάββατο, 2 Απρ 2005, 21:17:45
Εαν δεν υπαρχει αυτη η κατηγορια, δημιουργηστε τη εσεις που ενδιαφερεστε και εαν δειτε οτι περπαταει για καποια χρονια μπορει να ενταχθει στο πανελληνιο προγραμμα.

Εαν δεν γινεται τιποτα υπαρχουν αγωνες στο εξωτερικο εκτος FAI που μπορει να λαβει μερος οποιος θελει.

Και το F3A δεν γινεται στην Ελλαδα αλλα δεν ειδα κανεναν να πηγαινει να υπογραφει οτι το μοντελο του ειναι scale για να λαβει μερος στον αγωνα.

Αγωνες = τηρηση κανονισμων

Χαιρομαι που καποιος εστω και ανωνυμα απαντησε στη προκληση.

Ευαγγελος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Σάββατο, 2 Απρ 2005, 22:02:48
Θα παρακαλέσω να μην συνεχίσουμε έτσι και να μην τελειώσει μια σοβαρή συζήτηση με προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Καλό είναι να μην γίνονται χαρακτηρισμοί και αντιδικίες παρά την πίκρα μας για κάποια πράγματα.Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Uncle's Dad στις Σάββατο, 2 Απρ 2005, 22:26:10
Και μια πρόταση.

Τον Ιούνιο η ΕΑΘ έχει στο πρόγραμμα της μια συνάντηση Scale.
Χωρίς αγώνα.
Χωρίς υπογραφές.
Χωρίς κρίση.
Μπορούν να έρθουν από ARF έως Scratch built αεροπλάνα.
Όλοι ευπρόσδεκτοι.
Μόνο κανόνες ασφάλειας μοντελοδρομιου.
Είναι μια ευκαιρία να βρεθεί όλος ο κόσμος μαζί και να ανταλλαγούν απόψεις.

Σας περιμένουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με τον Πρόεδρο της ΕΑΘ μέσω της ιστοσελίδας της ΕΑΘ

Ευάγγελος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: wizard στις Δευτέρα, 16 Μάι 2005, 23:14:02
Yparxei kapoia exelixei sto thema toy meroys gia ta scale   :mad:


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Τετάρτη, 7 Δεκ 2005, 02:10:08
Καλημέρα σε όλους.

Μόλις διάβασα στο site του κ. Καρασούλα, http://www.airmodelling.gr/month_activities.htm, σχετικά με το τριπλάνο Fokker του Α. Φερφύρη, ένα ομολογουμένως πολύ ωραίο scale μοντέλο, και άξιο της παρουσίασης της κατασκευής του.

Υπάρχει όμως κάτι που με ενόχλησε αφάνταστα, δεν γνωρίζω αν κάνω σωστά που το κοινοποιώ, από την άλλη όμως δεν είναι σωστό να μένουν ανακρίβειες. Η αναφορά του ιδιοκτήτη του Α. Χάλαρη στην επίδοση του στους Πανελλήνιους αγώνες Scale στο Αγρίνιο το 2001.

Σημειώνω τα εξής:
Σχετικά με τη συμμετοχή:
Δεν ξέρω πως πρέπει να χαρακτηρίσω την προσπάθεια συμμετοχής σε αγώνες scale, με αγοραστό μοντέλο, όταν απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς. Ψευδαίσθηση της νίκης, κοροϊδία ή προσπάθεια εξαπάτησης των υπολοίπων αγωνιζομένων, κριτών κλπ ;

Σχετικά με την στατική επίδοση:
Το συγκεκριμένο μοντέλο παρουσιάστηκε στη στατική κρίση με μόνο documentation ένα μικρό 3-view και μια φωτογραφία μιας ολοκαίνουργιας ρέπλικας Fokker, που καμία σχέση δεν είχε με το ρεαλιστικά παλαιωμένο μοντέλο, στερούταν δηλαδή ουσιαστικής τεκμηρίωσης, όπως θα άρμοζε σε ένα τόσο καλά δουλεμένο μοντέλο. Δεν υπήρχε ούτε μία φωτογραφία του πραγματικού στο οποίο βασίστηκε η κατασκευή και το φινίρισμα !  Δυστυχώς ή ευτυχώς, η κρίση γίνεται με τα στοιχεία που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος. Ένα Windsock Datafile είναι γεμάτο με 50-60 σελίδες πληροφοριών, σίγουρα κάποιος που επενδύει τόσο χρόνο και χρήμα σε ένα scale μοντέλο, μπορεί να φροντίσει για κάτι τέτοιο εκ των προτέρων.

Σχετικά με την πτητική επίδοση:
Αν θυμάμαι σωστά, είχε σοβαρό πρόβλημα στις πτήσεις, λόγω αέρα και νευρικότητας του πιλότου, νομίζω η μία διακόπηκε και μηδενίστηκε, ενώ και στις υπόλοιπες δεν κατάφερε να εκτελέσει σωστά τις ασκήσεις, εξ ου και η πολύ χαμηλή πτητική βαθμολογία του (τα αποτελέσματα υπάρχουν ακόμα στη σελίδα της Αερολέσχης Αγρινίου http://users.forthnet.gr/agr/kostopk/ ).

Δεν έχω καμία διάθεση να θίξω με όσα γράφω, τους δύο συναδέλφους. Δεν θέλω όμως να θίγομαι έστω και εμμέσως με αυτά που αναφέρονται. Έστω και μετά από 4 χρόνια.
Δεν θα είχα κανένα λόγο να τα γράψω αυτά, αν δεν τύχαινε να είμαι ο ένας από τους τρεις κριτές και, παρά την όποια δόση υποκειμενικότητας, να θεωρώ τον εαυτό μου, αλλά και τους συνάδελφους κριτές αντικειμενικούς στην κρίση μας.

Θεωρώ ότι η αναφορά στα προβλήματα σωματείων είναι λανθασμένη, υπήρχαν προβλήματα, ποιός το αρνείται, αλλά δεν είναι δυνατό να επηρεάζονται κρίσεις και αγώνες από αυτά.

Τέλος, επανέρχομαι στο πρώτο. Η προσπάθεια συμμετοχής με ξένο μοντέλο, εν γνώσει των κανονισμών, είναι μια πράξη που δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω, ούτε να την κατανοήσω. Ειδικά στα scale. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι είχε πάει καλά και κέρδιζε π.χ. την πρώτη θέση, είναι κάτι που θα τον ικανοποιούσε; Και αν έβγαινε στη φόρα αργότερα ένα τέτοιο άρθρο, δεν θα έπρεπε να δώσει πίσω το κύπελο του; Δεν είναι κάτι σαν ντοπάρισμα; :police:

Καθώς πλησιάζουν οι Πανελλήνιοι scale του 2005, ελπίζω ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, ούτε κατά διάνοια. Είναι κρίμα να χαλάμε τον ανταγωνισμό. Μιλώντας με φίλους της Ε.Α.Θ. σε άσχετη στιγμή, μου ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20-30 άτομα που γνώριζαν στην Ελλάδα, θα ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν για να αγοράσουν ένα μοντέλο για να κερδίσουν στην κατηγορία scale. Προσωπικά δεν θα ήθελα να ξαναδώ τέτοιες συμμετοχές σε αγώνες, όσο καλοφτιαγμένα αριστουργήματα και να είναι. Δεν παύει να είναι απάτη. :tickedoff:

Συγγνώμη αν άναψα φωτιές. :(

Με κάθε ειλικρίνεια

Γιώργος Κανδυλάκης


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: wizard στις Τετάρτη, 7 Δεκ 2005, 11:24:12
Ξέρετε μια παροιμία σοφή που λέει ότι οποίος (οποίοι) έχουν την μύγα μυγιάζονται; Έτσι φαίνεται να λειτουργεί και εδώ. :thumbs up:

Αγαπητέ κ.  Κανδυλάκη
Φωτιές δεν άναψες γιατί της έχεις σβήσεις είδη μόνος σου.

Αντιγράφω μερικές γραμμές από ΔΙΚΑ σου μηνύματα :-X

Απ: Αγώνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2005, 23:22:02 »   

 
Ας πω και την προσωπική μου άποψη για το αρκετά ενδιαφέρον θέμα των scale αερομοντέλων.

Εάν κοιτάξω τη μέχρι τώρα ενασχόληση μου με το χόμπι, ίσως να μην είχα δικαίωμα να την εκφέρω. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μοντέλο κατηγορίας F4C, ούτε καν τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο. Α, δεν ξέρω ούτε να πετάω.
Τα τελευταία 20 χρόνια όμως ασχολούμαι με free flight scale μοντέλα, καθώς και (παλαιότερα) με ιστορική έρευνα για αεροπλάνα. Οπότε κάτι θα προσπαθήσω να προσφέρω.

…..Και πως είναι δυνατών να είναι κριτής σε αγώνες Scale;  :-\
Επειδή (ίσως λέω) είχε κάποιες γνωριμίες;.... :devil:
Πως είναι δυνατόν να κρίνει την πτήση; Ούτε να πετάει δεν ξέρει. Και όλα αυτά σήμερα όπως αναφέρει, όχι το 2001 που έκρινε !!!!  :'(


 Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
« Απάντηση #13 στις: Σήμερα στις 02:10:08 »

Σχετικά με την πτητική επίδοση:
Αν θυμάμαι σωστά, είχε σοβαρό πρόβλημα στις πτήσεις, λόγω αέρα……

…..και τα πραγματικά είχαν εάν δεν κάνω λάθος….. Αλλά θα έπρεπε να μην το πετάξω καθόλου πράγματι. :idiot2:

Σχετικά με την στατική επίδοση:
Το συγκεκριμένο μοντέλο παρουσιάστηκε στη στατική κρίση με μόνο documentation ένα μικρό 3-view και μια φωτογραφία μιας ολοκαίνουργιας ρέπλικας Fokker, που καμία σχέση δεν είχε με το ρεαλιστικά παλαιωμένο μοντέλο, στερούταν δηλαδή ουσιαστικής τεκμηρίωσης, όπως θα άρμοζε σε ένα τόσο καλά δουλεμένο μοντέλο. Δεν υπήρχε ούτε μία φωτογραφία του πραγματικού στο οποίο βασίστηκε η κατασκευή και το φινίρισμα !  Δυστυχώς ή ευτυχώς, η κρίση γίνεται με τα στοιχεία που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος. Ένα Windsock Datafile είναι γεμάτο με 50-60 σελίδες πληροφοριών, σίγουρα κάποιος που επενδύει τόσο χρόνο και χρήμα σε ένα scale μοντέλο, μπορεί να φροντίσει για κάτι τέτοιο εκ των προτέρων.

Μάλλον πρέπει να σου στείλω τον φάκελο. Εάν θυμάσαι το μοντέλο πριν της πτήσεις είχε την δεύτερη θέση γιατί όπως λέγατε δεν μπορούσατε από της φωτογραφίες να καταλάβετε το βαθμό φθοράς. Και λέω φωτογραφίες όχι μια μόνο.
Το ατυχές είναι ότι δεν υπάρχουν έγχρωμες αλλά που να το προσέξετε. Μάλλον θα έπρεπε να το βάψω ασπρόμαυρο για να είναι ίδιο. :)2funnyΚαι φτάνω στο θέμα της απάτης.

Απατεώνας είσαι εσύ[/size] [/b]με αυτά που γράφεις.  >:(

Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
« Απάντηση #11 στις: Σάββατο, 2 Απριλίου 2005, 22:26:10 »

Τέλος, επανέρχομαι στο πρώτο. Η προσπάθεια συμμετοχής με ξένο μοντέλο, εν γνώσει των κανονισμών, είναι μια πράξη που δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω, ούτε να την κατανοήσω. Ειδικά στα scale. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι είχε πάει καλά και κέρδιζε π.χ. την πρώτη θέση, είναι κάτι που θα τον ικανοποιούσε; Και αν έβγαινε στη φόρα αργότερα ένα τέτοιο άρθρο, δεν θα έπρεπε να δώσει πίσω το κύπελο του; Δεν είναι κάτι σαν ντοπάρισμα; 

και απαντάς μονος σου. :uglystupid2:

 Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2005, 23:22:02 »

Από την άλλη όμως, πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τελείως την όλη οργάνωση αλλά και το επίπεδο των μοντέλων, επιτρέποντας μοντέλα ARF.

Όχι γιατί το λέει ο κανονισμός (που και αυτό παίζεται)...
 ....Παιζεται ο κανονισμός; ??? ??? 

Όπως φαίνεται από τα δικά σου μηνύματα η συμμετοχή με αγορασμένο μοντέλο είναι κάτι σαν κοινό μυστικό. :knuppel2:
Και καλά στην δική μου περίπτωση ήταν και φτιαγμένο στο χέρι. Για τα ARF που δεχτήκατε ; :'(
Εκτός και αν δεν μπορείτε να τα αναγνωρίσετε  και είστε ξένο σώμα στους αγώνες όπως  λες στο παρακάτω μήνυμα σου. :idiot2:

Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2005, 23:22:02 »

Κάτι τελευταίο, σαν "ξένος" στους αγώνες,……. :


 Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2005, 23:22:02 »

Δεύτερο, ένα παράπονο για την πτήση. Δε μας κυνηγάει κανείς, υπάρχει αρκετός χρόνος, συνεπώς το μοντέλο δεν πρέπει να τρέχει με χίλια. Εάν δούμε ένα πραγματικό Piper Cub ή μια Cessna να πετά από πάνω μας, κάνει αρκετή ώρα για να περάσει. Αυτή τη scale ταχύτητα θέλουμε να δούμε (διαφορετική φυσικά εάν πρόκειται για ένα Pioneer του 1910) ή ένα μαχητικό του 1945 ή ένα jet. Πάντως όχι τέρμα το γκάζι επειδή πάει ο κινητήρας. Το δύσκολο (και το σωστό) είναι να πετάξεις αργά.

……Σου θυμίζω ότι το αεροπλάνο στο οποίο αναφέρεσαι βγήκε πρώτο…. : :thumbs up:

Και για να τελειώσω.
Σας πείραξε η “απάτη” με το αγορασμένο και δεν είδατε ούτε το jet που ήταν φτιαγμένο στο “χέρι”, ούτε τα είκοσι κιλά της Dakota, που ούτε αυτά τα επιτρέπει ο κανονισμός.
Αλλά τα λέτε όπως θέλετε. Αντί να κοιτάξουν τα χάλια τους και να μαζέυτει λίγο το άθλημα, κάθεσαι και μου λες ότι θίχτηκες. Και με το δίκιο σου γιατί και εσύ θύμα έπεσες.

Θα ήθελα να τελειώσει εδώ αυτό το θέμα γιατί δεν βγάζει πουθενά.
Εάν στο φετινό scale ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ και πιλότος του είναι ο κατασκευαστής του, εγώ θα βγω και θα ζητήσω δημόσια συγνώμη.

Ευχαριστώ πολύ

Αντώνης Χάλαρης


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Τετάρτη, 7 Δεκ 2005, 12:46:07
Δεν περίμενα κάτι τέτοιο.  :mad:

Θα ακολουθήσει αναλυτική και τεκμηριωμένη απάντηση το βράδυ, δυστυχώς τώρα είμαι στο χώρο εργασίας μου...

Γ. Κανδυλάκης


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: wizard στις Τετάρτη, 7 Δεκ 2005, 13:13:17
Δεν υπάρχει λόγος απάντησης ούτε συνέχισης αυτού του θέματος.
Η ουσία είναι πως το συγκεκριμένο μοντέλο (και όχι εγώ) έπεσε θύμα ενός πολέμου τον οποίον ούτε κατάλαβα και ούτε θέλω να καταλάβω.
Τώρα εάν ένα η περισσότερα άτομα βρέθηκαν στην μέση είναι η λεγόμενες παράπλευρες απώλειες.
Ίσως εσύ και εγώ είμαστε από αυτά.
Δεν είχα στόχο κανέναν κριτή ούτε ήθελα να μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο και για αυτό σταματάω εδώ. :-X
Τώρα εάν οι υπεύθυνοι νομίζουν ότι αυτό που λέγετε scale είναι στο επίπεδο που πρέπει τότε καλά κάνω και έβαλα αγγελία για να πουληθεί το μοντέλο. :'(

Ευχαριστώ και συγνώμη εάν άναψα τα αίματα

Αντώνης Χάλαρης


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 7 Δεκ 2005, 14:24:27
Αγαπητοί "φίλοι" του scale.
Παρακαλώ, για το καλό του αθλήματος, να μη χάνετε την ψυχραιμία σας. Ως γνωστόν αυτός που μπορεί να εργαστεί επί 2000-3000 ώρες για να φτιάξει το τέλειο μοντέλο, έχει μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του και τις αντιδράσεις του σε κάθε τι, καλό ή κακό. Εχει μάθει δηλαδή τον εαυτό του. Ο σωστός αερομοντελιστής δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτε άλλο εκτός από την απόδοση των δημιουργημάτων του.

Για όσους όμως επιθυμούν, να προτείνουν κάτι νέο, ας μη διστάσουν να το κάνουν. Μπορεί μερικές ιδέες να μην στέκονται, αλλά ένα-δύο μπορεί να είναι σωστές και να βοηθήσουν την επιτροπή αερομοντελισμού στην διατύπωση όποιων νέων GR κανονισμών, σε επίπεδο beginner και intermediate, πιθανόν να χρήζουν επισημοποίησης.
 
Εγώ, κάνω στο θέμα αυτό μία πρόταση: Να προστεθεί στην παράγραφο του documentation ότι ζητείται και η απόδειξη αγοράς του έτοιμου μοντέλου, και ότι θα δίδονται βαθμοί ανάλογοι με το ποσό.
Ετσι όσο ποιό ακριβό θα είναι το μοντέλο, τόσο θα κερδίζει βαθμούς ο διαγωνιζόμενος, αλλά και το Ελληνικό Κράτος από την είσπραξη των αναλογούντων φόρων.

Και όποιος έχει την μύγα.....

jkon


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: dapan στις Τετάρτη, 7 Δεκ 2005, 18:48:20
 :uglystupid2: :uglystupid2: :uglystupid2:

Πολλές μύγες όμως βρε γμτ....και δεν είναι και η εποχή τους.......


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Uncle's Dad στις Τετάρτη, 7 Δεκ 2005, 19:39:34
"Θα ήθελα να τελειώσει εδώ αυτό το θέμα γιατί δεν βγάζει πουθενά.
Εάν στο φετινό scale ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ και πιλότος του είναι ο κατασκευαστής του, εγώ θα βγω και θα ζητήσω δημόσια συγνώμη."

Εγω θα ελεγα οτι εαν υπαρχει εστω και ενα αεροπλανο scratch built εστω και με 20 ωρες εργασια οσο και ασχημο να ειναι θα πρεπει να του ζητησουν συγνωμη ολοι οσοι εχουν αγορασμενα η ARF αν στην καταταξη το εχουν περασει.
Γεια σου Wizard.
Απ`οτι ειδα εχεις και ονομα στα τελευταια μαιλ. Αυτο ειναι μια σαφης βελτιωση. Σιγουρα ενα βημα προς την σωστη κατευθυνση.

Ευαγγελος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 02:03:20
Φίλε Αντώνη,

το τελευταίο πράγμα που ήθελα, ήταν να μετατραπεί το θέμα σε προσωπική αντιδικία. Το εξέλαβες ως τέτοιο, οπότε μάλλον έκανα λάθος που έγραψα το πρώτο μήνυμα.. Δεν το μετανιώνω όμως. Όφειλα, και οφείλω, να θέσω τα πράγματα όπως πραγματικά έγιναν.

Δεν μυγιάζομαι, απλά δεν ανέχομαι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ψευδείς κατηγορίες σε δημόσια site. Και μπορεί εδώ να γράφεις ότι δεν θέλεις να δοθεί συνέχεια και απάντηση, με τα υπόλοιπα που έγραψες όμως δεν μπορώ να τα αφήσω αναπάντητα. Θα νομίσει κανείς ότι ισχύουν κιόλας...

Ως εκ τούτου, αναγκάζομαι να απαντήσω πάλι, ζητώντας συγγνώμη από τα λοιπά μέλη που αναγκάζονται να παρακολουθήσουν ένα τέτοιο θέμα. (Τουλάχιστον μαλώνουμε πολιτισμένα  ;D)

Τα παίρνω με τη σειρά:

…..Και πως είναι δυνατών να είναι κριτής σε αγώνες Scale; :-\
Επειδή (ίσως λέω) είχε κάποιες γνωριμίες;.... :devil:


Σου φαίνεται περίεργο πως ένας αερομοντελιστής που δεν πετάει τηλεκατευθυνόμενα (scale ή μη) μπορεί να τα κρίνει ? Αυτό δείχνει μάλλον άγνοια και θα σου εξηγήσω γιατί.
Στο στατικό μέρος, η βαθμολόγηση ενός F4C δεν διαφέρει σε τίποτα από scale Free-Flight ή Control-Line. Οι κανονισμοί είναι ίδιοι, της F.A.I. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα, έχω ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα του scale. Για του λόγου το αληθές, μπορείς να δεις στο album φωτογραφίες από μοντέλα που έφτιαξα, όχι από κιτ ή από σχέδια, αλλά από scratch, με τα οποίο πήγα στο εξωτερικό σε αγώνες.
https://www.aeromodelling.gr/album/thumbnails.php?album=83
 
 Το Albatros μου πήρε ένα χρόνο για να το τελειώσω (Είχα τη χαρά να πάρω με αυτό μια 2η θέση σε μία από τις 5 περιπτώσεις που πήγα συνολικά για αγώνες στο εξωτερικό). Μπορεί το free flight να είναι «φτηνό» επειδή δεν κοστίζει πολλά χρήματα, από ανθρωποώρες όμως... Το αν είναι σωστό scale, μπορείς και εσύ να το κρίνεις.

Ασχολούμαι με την ιστορική έρευνα πάνω από 15 χρόνια, με επίκεντρο την Ελληνική αεροπορία. Το 1992, μαζί με φίλους μοντελιστές από την IPMS Ελλάδος εκδώσαμε  βιβλίο με όλα τα ελληνικά αεροσκάφη. Μάλιστα το κεφάλαιο για την εποχή 1912-1922 το έγραψα εγώ. Σου παραθέτω το εξώφυλλο, όπως και ένα από τα σχέδια που έχω εκπονήσει μόνος μου για πραγματικά παλιά ελληνικά αεροπλάνα. Κάποια έχουν εκδοθεί και στο WW 1 Aero, αν το γνωρίζεις (θα όφειλες, αν σου αρέσουν τα παλιά αεροπλάνα). Την ποιότητα μπορείς και εσύ να την κρίνεις. Για την πιστότητα χρειάζεσαι φωτογραφίες, αλλά πίστεψε με , είναι πιστό.

Πως είναι δυνατόν να κρίνει την πτήση; Ούτε να πετάει δεν ξέρει. Και όλα αυτά σήμερα όπως αναφέρει, όχι το 2001 που έκρινε !!!! :'(


Δεν ξέρω να πετάω, παρά μόνο υποτυπωδώς στον αέρα, σωστά (και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε… ;D).  Δε νομίζω όμως ότι αυτό με αποκλείει από το να κρίνω, αν ένα μοντέλο πετάει σαν πραγματικό αεροπλάνο. Είναι σαν να λες ότι ένας διαιτητής ποδοσφαίρου πρέπει να παίζει ποδόσφαιρο. Πρέπει πρωτίστως να ξέρει τους κανόνες να κρίνει σωστά και να τους εφαρμόζει. Βοηθάει να έχει και ίδια πείρα, δε διαφωνώ. Πρόσφατα σε ντέρμπυ βόλευ ήταν διαιτητής ένας άνθρωπος 100 κιλά. Αμφιβάλλω αν μπορεί να καρφώσει, το μάτι όμως έκοβε. Στο κάτω-κάτω και αυτός σε καρέκλα κάθεται.

Στην Αγγλία είναι συνήθης πρακτική η ανταλλαγή κριτών, πχ. οι RC κρίνουν free flight και αντίστροφα. Ο λόγος? Επειδή είναι λίγοι και όλοι θέλουν να πετάξουν στους αγώνες, ποιός θα θυσιαστεί στον άχαρο ρόλο του κριτή? Κάποιος που δεν έχει ενδιαφέρον συμμετοχής για τους αγώνες. Έτσι αλληλοβοηθιούνται. Μάλιστα  ένας, Bill Dennis, από τους πιο γνωστούς στο χώρο, (έγραφε χρόνια στο Aeromodeller και τώρα στο Α.Μ.Ι.) έχει κρίνει και σε επίπεδο πανευρωπαϊκών αγώνων, σίγουρα όχι τυχαία.

Που θέλω να καταλήξω ?  Θεωρώ ότι έχω μια πολύ καλή ιδέα, τόσο για τα πραγματικά αεροπλάνα, όσο και για τα μοντέλα και την κατασκευή τους όσο και για το πώς θα έπρεπε να πετά ρεαλιστικά ένα scale αεροπλάνο. (Στη μετριοφροσύνη έχω λίγο πρόβλημα, αλλά το παλεύω... Δυστυχώς δεν βρήκα άλλο τρόπο να δείξω ότι έχω σχέση με το αντικείμενο).

Μετά από τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναθεωρήσεις τα σχόλια σου για το αν είμαι κατάλληλος για κριτής. Εκτός και αν δεν σε έπεισα, οπότε μια επίσκεψη στο σπίτι μου με περισσότερα τεκμήρια θα σε πείσει. Να σου δείξω τι είναι documentation, τι πληροφορίες υπάρχουν για παλιά αεροπλάνα κλπ.

Αν εξακολουθείς πάραυτα να πιστεύεις ότι έγινα κριτής χάρη σε γνωριμίες ή άλλο αντίστοιχο τρόπο, σαν να πρόκειται για κάποιο αξίωμα, κάνεις ένα λογικό σφάλμα στη σκέψη σου. Αν νομίζεις δηλαδή ότι το να είσαι κριτής είναι διασκέδαση ή κάτι για το οποίο αξίζει να προσφύγεις σε χρήση μέσου, δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις. Να στηθείς δύο μέρες κάτω από τον ήλιο (Σεπτέμβριος, όχι Δεκέμβριος), να προσπαθείς να κρίνεις το σωστό και το λάθος, και να σου την πέφτουν μετά με παράπονα και με σχόλια όλοι εκτός ίσως από τον πρώτο. τότε μάλλον θα αναθεωρήσεις...

Αναφορικά με το Fokker τώρα.
Τον φάκελο που παρουσίασες τον θυμάμαι πολύ καλά. Και όπως θυμάσαι το συζητήσαμε τότε και σου είπα τα προβλήματα που είχε. Σου είπα ότι ήταν ελλειπής και ότι δεν ταίριαζαν τα στοιχεία με το μοντέλο. Επικαλέστηκες έλλειψη χρόνου, αν θυμάμαι καλά. Έδειξα το ενδιαφέρον και σου τα είπα κυρίως γιατί μου αρέσουν τα παλιά αεροπλάνα (φτιάχνω κυρίως τέτοια) και το έβρισκα κρίμα να μην μπορώ να του δώσω τη βαθμολογία που αρμόζει, σύμφωνα με την κατασκευή του. Όχι όμως με την ελλειπέστατη τεκμηρίωση που κατέθεσες. Παρεπιπτόντως, δεν κρίνει ένας, αλλά τρεις κριτές. Δεν μπορεί όλα να είναι μαγειρεμένα.
Οφείλω όμως να σου πω ότι αν γνώριζα τότε πως το μοντέλο δεν είναι δικής σου κατασκευής, θα είχα ζητήσει άμεσα την ακύρωση του από τους αγώνες.

Για την Dakota, θέμα βάρους στους τότε κανονισμούς δεν υπήρχε, άλλωστε και το Fokker τότε θα είχε βγει εκτός προδιαγραφών  ;). Οι αλλαγές έγιναν αργότερα. Ναι, πετούσε γρήγορα και όχι ρεαλιστικά, για αυτό και έχασε βαθμούς στον ρεαλισμό πτήσης (από εμένα τουλάχιστον). Όμως πετούσε πιο στρωτά από όλα. Είχε το πλεονέκτημα του μεγέθους και του βάρους και ήταν τεχνικά άρτιο στο περίγραμμα, με πλήρη τεκμηρίωση. Μπορεί να μην είχε επιφανειακές λεπτομέρειες ή σωστό weathering, αλλά αν δεις, αυτά έχουν αμελητέα βαθμολογία σε σχεση με τα υπόλοιπα. Τα ARF τα είδαμε, και βαθμολογήθηκαν ανάλογα. Και κακώς ήταν εκεί, κατά τη γνώμη μου.

Τους χαρακτηρισμούς σου δεν έχω λόγο να τους ανταποδώσω, θα τους σχολιάσω όμως:
Ξένο σώμα : ναι, ξένο, όπως ξένος, εξωτερικός, ανεξάρτητος, με καθαρό μάτι.
Θύμα : είμαι αρκετά μεγάλος για να αφήνω τον εαυτό μου να πέφτει θύμα.
Απατεώνας : δεν έχω λόγο να κοροϊδέψω κανέναν. Δεν έχω τίποτε απολύτως να κερδίσω, μόνο να κάνω το χόμπυ μου. Δεν διεκδικώ κάποιο κύπελο, ούτε έχω φιλαράκια για να τους το δώσω. Θέλω να έχω έστω και  την ψευδαίσθηση ότι είμαι δίκαιος.

Αυτά με τις απαντήσεις μου.

Με όλα αυτά ξεφύγαμε όμως από την ουσία του θέματος.

[μήπως μπορείς να μας πεις εάν υπάρχει τέτοια κατηγορία που να το επιτρέπει γιατί από όσο ξέρω δεν υπάρχει οπότε αναγκαστικά γινόταν αυτό.
[/i]

Δεν εξήγησες το σκεπτικό με το οποίο κατέβηκες σε αγώνες με αγορασμένο μοντέλο, γνωρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς, υπογράφοντας εν γνώσει σου ψευδώς την αντίστοιχη δήλωση.
Τι πάει να πει, δεν υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία στην Ελλάδα? Δηλαδή κάποιος που παίρνει αναβολικά θα τρέξει με τους άλλους αθλητές, επειδή δεν υπάρχουν αγώνες για αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών? Και γιατί δεν το δήλωσες ? Πίστεψε με, εάν πετούσες εκτός συναγωνισμού, τα χειροκροτήματα θα ήταν όλα δικά σου και θα τα χαιρόσουν περισσότερο. Μια σωστή εξήγηση.


Λαμβάνεις μέρος στους αγώνες το Σαββατοκύριακο; Να σου ευχηθώ καλή επιτυχία. Μόνο όμως αν το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσεις είναι δικής σου κατασκευής  και όχι απλά ιδιοκτησίας. Γιατί αν δεν είναι, και αν καταφέρεις να κερδίσεις, τότε κατευθείαν η νίκη σου χάνει την αξία της. Είναι μάλιστα προσβολή προς την Ομοσπονδία, προς τους κριτές και κυρίως προς τους συναθλητές σου. Και δεν νομίζω να τιμά ούτε εσένα, ούτε άλλον που θα προσπαθήσει με παρόμοιο άνομο τρόπο να κερδίσει κάτι που δεν το αξίζει. ’σχετα αν κάποιοι θα το προσπαθήσουν. Κακώς, πολύ κακώς... :'(

Δεν έχω κάτι ούτε με σένα ούτε με το μοντέλο (σου?). Δεν ξέρω αν έχουν άλλοι. Δεν με ενδιαφέρει  Έχω με τη νοοτροπία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολείσαι με scale, αν δεν είναι να κάτσεις να το φτιάξεις μόνος σου. Αν δε φας ώρες να σκέφτεσαι πως θα κάνεις την Χ ρόδα ή το Ψ πολυβόλο, ή πως θα πετύχεις το χρώμα σωστά. Εκεί είναι όλη η πρόκληση και η δημιουργία. Γι’ αυτό και βαθμολογείται. Γι’ αυτό και το 50% που μετρά ίσως είναι και λίγο...

Μπορεί να μην έχεις χρόνο, μπορεί να μην ξέρεις, τότε μην το κάνεις, ή κάνε όσο μπορείς, ότι μπορείς. Όχι πάντως με χρήματα.

Ξανά, με κάθε ειλικρίνεια

Γιώργος Κανδυλάκης


Υ.Γ. Το παρόν θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση τσέπης για σύντομες αναγνώσεις, ήδη έπιασε 3 σελίδες...


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 08:50:14
Η απάντηση του Γ. Κανδυλάκη, όπως όλοι παρατηρούμε είναι υπέρ το δέον ευγενής, ήρεμη και τεκμηριωμένη. Δεν είναι όμως πλήρης, στην απαρρίθμηση των επιτυχιών του. Παρέλειψε να αναφέρει την πρώτη και ακόμα μία δεύτερη θέση που έχει κερδίσει σε διεθνείς αγώνες, (ήίμουνα και εγώ στο Βέλγιο), και το πόσες φορές έχει σηκώσει συνολικά την Ελληνική σημαία στον διεθνή αερομοντελιστικό χώρο με τις συμμετοχές του, ή πόσες φορές έχουν γράψει τα ξένα περιοδικά για αυτόν και έχουν βάλει φωτογραφία του. Εχει δει κανένας από τους νέους το: G. Kandylakis - Greece ???

Για να αναφέρεται κάποιος στην ηθική του Γιώργου, σημαίνει ότι δεν ανήκει στον χώρο, και δεν γνωρίζει τον Γιώργο. Ο Γιώργος είναι γνωστός στο Πανελλήνιο, και είναι τιμή στους αερομοντελιστές που συμμετέχουν στο scale να τους κρίνει αυτός, αφού είναι ένας από τους ειδικότερους στην τεκμηρίωση των αεροσκαφών.

Δεν υπάρχει βέβαια αγώνας στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό, που όλοι πλην του πρώτου, να μην έχουν κάποιο παράπονο να εκδηλώσουν. Ανθρώπινο, και αναμενόμενο. Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι στον αγώνα δεν κρίνεται μόνο αυτό που όλοι νομίζουν, δηλαδή το μοντέλο. Περισσότερο κρίνεται ο αερομοντελιστής που το παρουσιάζει, με τις πράξεις και τα λόγια του. Και αυτόν δεν τον βαθμολογούν μόνο τρείς κριτές. Τον βαθμολογεί όλος ο αερομοντελιστικός κόσμος.

Jkon
 

 
Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: 3DJunk στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 09:39:23
Γεια σας,

Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση. Αποκλειεται το ενδεχομενο στους αγωνες scale να λαβει μερος ομαδα μοντελιστων πχ δυο ατομων? Εννοω οτι ο ενας να ειναι ο κατασκευαστης και ο αλλος ο χειριστης. Ρωταω γιατι ειναι πολυ σπανιο να ειναι καποιος προικισμενος και με τα δυο, δηλαδη να ειναι εξαιρετικος κατασκευαστης και εξαιρετικος πιλοτος. Σε αγωνες στο εξωτερικο συμβαινει, βεβαια δε ξερω αν ειναι προδιαγραφων FAI οι αγωνες αυτοι, για παραδειγμα στο Αμερικανικο Top Gun εχω την εντυπωση οτι στο παρελθον εχουν λαβει μερος διμελεις ομαδες αποτελουμενες απο κατασκευαστη και χειριστη, εχω και καποια συγκεκριμενα παραδειγματα στο μυαλο μου :

http://www.flyrc.com/articles/topgun2004_10.shtml

O αγωνας αυτος ειναι Team Scale και την πρωτη θεση το 2004 κερδισε ενα Piper Cub το οποιο πεταξε ο Dave Patrick αλλα δεν ηταν δικης του κατασκευης.

Ειναι ενα ευλογο ερωτημα νομιζω, παρακαλω τους γνωστες των κανονισμων scale να με διαφωτισουν αν μπορουν. :)

Χαιρετισμους,

Νικος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: wizard στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 11:02:39

Αναφορικά με το Fokker τώρα.
Τον φάκελο που παρουσίασες τον θυμάμαι πολύ καλά. Και όπως θυμάσαι το συζητήσαμε τότε και σου είπα τα προβλήματα που είχε. Σου είπα ότι ήταν ελλειπής και ότι δεν ταίριαζαν τα στοιχεία με το μοντέλο. Επικαλέστηκες έλλειψη χρόνου, αν θυμάμαι καλά. Έδειξα το ενδιαφέρον και σου τα είπα κυρίως γιατί μου αρέσουν τα παλιά αεροπλάνα (φτιάχνω κυρίως τέτοια) και το έβρισκα κρίμα να μην μπορώ να του δώσω τη βαθμολογία που αρμόζει, σύμφωνα με την κατασκευή του. Όχι όμως με την ελλειπέστατη τεκμηρίωση που κατέθεσες. Παρεπιπτόντως, δεν κρίνει ένας, αλλά τρεις κριτές. Δεν μπορεί όλα να είναι μαγειρεμένα.
Οφείλω όμως να σου πω ότι αν γνώριζα τότε πως το μοντέλο δεν είναι δικής σου κατασκευής, θα είχα ζητήσει άμεσα την ακύρωση του από τους αγώνες.
Σωστά και θα το δεχόμουν εάν…..

Τα ARF τα είδαμε, και βαθμολογήθηκαν ανάλογα. Και κακώς ήταν εκεί, κατά τη γνώμη μου.
.....είχατε ακυρώσει και όλα τα αντικανονικά μοντέλα που γνωρίζατε,  πραγμα που κακώς δεν το κάναται.
Γνώριζες για το μοντέλο γιατί στο τραπέζι που φάγαμε και συζητήσαμε ήταν και ο κατασκευαστής.

Δεν εξήγησες το σκεπτικό με το οποίο κατέβηκες σε αγώνες με αγορασμένο μοντέλο, γνωρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς, υπογράφοντας εν γνώσει σου ψευδώς την αντίστοιχη δήλωση.
Τι πάει να πει, δεν υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία στην Ελλάδα? Δηλαδή κάποιος που παίρνει αναβολικά θα τρέξει με τους άλλους αθλητές, επειδή δεν υπάρχουν αγώνες για αθλητές που κάνουν χρήση αναβολικών? Και γιατί δεν το δήλωσες ? Πίστεψε με, εάν πετούσες εκτός συναγωνισμού, τα χειροκροτήματα θα ήταν όλα δικά σου και θα τα χαιρόσουν περισσότερο. Μια σωστή εξήγηση.

Δεν μπορώ να καταλάβω.
Σχεδόν όλοι έτσι πετάνε στους ελληνικού αγώνες (το παραδέχεσαι ότι υπήρχαν ARF), τα κιλά πήγαν περίπατο με το έτσι θέλω, ο Ευάγγελος παραπάνω είπε κάτι πολύ σωστό και εσύ εξακολουθείς να μου λες τα ίδια.
Μάλλον κάτι δεν πάει καλά ….. μ’εμένα :idiot2:. Θα μάθω σιγά σιγά. :knuppel2:
Το θέμα είναι ότι τότε που ήταν να μάθω (το 2001) δεν μου έδειξε κανείς αντιθέτως.
Δεν έχουν σημασία τα χρήματα και πόσο κάνει το μοντέλο σημασία έχει η τήρηση όλων των κανονισμών και όχι αυτών που μας συμφέρουν και μάλιστα επιλεγμένα ως προς τα άτομα.

Λαμβάνεις μέρος στους αγώνες το Σαββατοκύριακο; Να σου ευχηθώ καλή επιτυχία. Μόνο όμως αν το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσεις είναι δικής σου κατασκευής και όχι απλά ιδιοκτησίας. Γιατί αν δεν είναι, και αν καταφέρεις να κερδίσεις, τότε κατευθείαν η νίκη σου χάνει την αξία της. Είναι μάλιστα προσβολή προς την Ομοσπονδία, προς τους κριτές και κυρίως προς τους συναθλητές σου. Και δεν νομίζω να τιμά ούτε εσένα, ούτε άλλον που θα προσπαθήσει με παρόμοιο άνομο τρόπο να κερδίσει κάτι που δεν το αξίζει. ’σχετα αν κάποιοι θα το προσπαθήσουν. Κακώς, πολύ κακώς... :'(

Ναι θα λάβω μέρος στους αγώνες. ::)
Ναι θα είναι ετοιματζιδικο, αγοραστό και με λίγη δουλεία από εμένα.
Εάν η ομοσπονδία θέλει να μην προσβάλεται τότε να ακυρώσει όλα τα μοντέλλα που θα κατεβουν και δεν τηρούν τους κανονες (μαζι με το δικο μου). :police:
Το θεμα του αγοραστου λυνόταν ευκολα με την δημιουργεια του team scale όπως και στο εξωτερικο.
Εάν το ξέρετε από τώρα και δεν κάνουνε  τίποτα τότε….. :'(
αααα. και κατι άλλο.... Φερέφωνα και δικηγόροι δεν χρειάζονται. :smiley6600:

Ευχαριστώ
Αντώνης Χάλαρης


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Serafim στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 12:17:46
Καλημέρα σας,

Υπάρχει κάποιος από τους εμπλεκόμενους μέχρι τώρα στους αγώνες scale, είτε αυτός λέγεται διαγωνιζόμενος, είτε λέγεται κριτής είτε διοργανωτής, που να πίστευε μέχρι τώρα ότι όλα γίνονταν σύμφωνα με τους κανονισμούς και διαβάζοντας αυτά πέφτει από τα σύνεφα;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όσο κατακριτέο είναι το να λαμβάνεις μέρος μη τηρώντας τους κανόνες άλλο τόσο είναι να κάνουν 'τα στραβά μάτια' οι διοργανωτές σε μη έγκυρες συμμετοχές.  Το ποιο είναι χειρότερο δεν έχει και πολύ σημασία.  Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο μοντέλο που έχει γίνει αιτία αντιπαράθεσης ούτε στους συγκεκριμένους ανθρώπους.

Σεραφείμ


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: ΔΗΜΗΤΡΗΣ στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 12:24:44
Κυριε Κανδυλακη σας καταγγελω ως εγκληματια!!! :devil:
Το εγγλημα σας ειναι οτι τετοια μοντελα που φτιαχνετε πρεπει να εκτιθονται σε δημοσια θεα και οχι σε αγωνες.
Ελπιζω να μη παρετε ολοι στα σοβαρα το σχολιο μου :police: και βαρεσετε ,μπορει να εχουν εκτεθει και να μη το γνοριζω ,απλα πιστευω οτι υπαρχουν αρκετοι μοντελιστες σαν και μενα που πεταμε γυψοσανιδες και ελικοτουβλα που θα ηθελαν να θαυμασουν αυτα τα αριστουργηματα απο κοντα και να ονειρευομαστε οτι καποτε θα εχουμε το χρονο ,την εμπειρια και την υπομονη να φτιαξουμε κατι αντοιστιχο. :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: orck στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 17:41:44
λιγο ασχετο με την συζητηση/διαμαχη αλλα σιγουρα πιο ευχαριστο σχολιο
στο Μοναχο που ειχα παει ειχε το Deutsches Museum (http://www.deutsches-museum.de/e_index.htm)
που μεσα ειχε πραγματικα τα παντα, απο πραγματικα αεροπλανα παλια και καινουργια μεχρι πυραυλους και...
:smitten: scale ανεμοπτερα :smitten:
παρολο που ειμαι ασχετος με τα αεροπλανα μου αρεσε πολυ η βολτα εκει μεσα
εχει δικιο ο Δημητρης για τα μοντελα του Κανδυλακη, ειναι για εκθεση...

Κυριε Κανδυλακη σας καταγγελω ως εγκληματια!!! :devil:
Το εγγλημα σας ειναι οτι τετοια μοντελα που φτιαχνετε πρεπει να εκτιθονται σε δημοσια θεα και οχι σε αγωνες.
Ελπιζω να μη παρετε ολοι στα σοβαρα το σχολιο μου :police: και βαρεσετε ,μπορει να εχουν εκτεθει και να μη το γνοριζω ,απλα πιστευω οτι υπαρχουν αρκετοι μοντελιστες σαν και μενα που πεταμε γυψοσανιδες και ελικοτουβλα που θα ηθελαν να θαυμασουν αυτα τα αριστουργηματα απο κοντα και να ονειρευομαστε οτι καποτε θα εχουμε το χρονο ,την εμπειρια και την υπομονη να φτιαξουμε κατι αντοιστιχο. :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 18:10:45
Βλέπω ότι η αντιπαράθεση συνεχίζεται, πλατειάζοντας όμως και ανοίγοντας καινούργια μέτωπα και ίσως δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις.

1. Το θέμα αντιπαράθεσης δεν είναι το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι μια θαυμάσια κατασκευή από έναν εξαιρετικό αερομοντελιστή.

2. Ο λόγος που θίχθηκε εύλογα ο Γιώργος Κανδυλάκης είναι το παρακάτω σχόλιο

Παράθεση
Για να γίνω πιο σαφής και χωρίς να θέλω περαιτέρω "μπλεξίματα", το μοντέλο αυτό όταν πήρε μέρος στους αγώνες scale στο  Αγρίνιο βγήκε 5ο, λόγω σωματείων.

δηλαδή κατηγορία για άδικη και υστερόβουλη κρίση στην βαθμολογία, η οποία εμφανίζεται 4 χρόνια μετά τους αγώνες και χωρίς, απ' όσο θυμάμαι, να έχει υποβληθεί σχετική ένσταση, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει όποιος νομίζει οτι αδικείται.

3. Στους αγώνες scale υπάρχουν οι βαθμολογίες στατικού ελέγχου και πτήσης. Στην στατική βαθμολογία και παρά το ελλιπές documentation το μοντέλο λόγω εξαιρετικής κατασκευής πήρε την 2η θέση http://users.forthnet.gr/agr/kostopk/amsc2001res.html
Στην πτήση όμως;
Αντώνη ξέρω ότι αγαπάς το αεροπλάνο και τα μοντέλα, δεν θέλω να το πάρεις προσωπικά. Ξέρεις ότι ήμουνα στο Αγρίνιο και έχω δει τις πτήσεις, θέλω όμως εσύ ο ίδιος ν' αναλογιστείς και ν' απαντήσεις αντρίκια και με το χέρι στην καρδιά.


Πιστεύεις ότι ο τρόπος που πέταξες τότε το θαυμάσιο αυτό μοντέλο άξιζε καλύτερη βαθμολογία και οτι αδικήθηκες σκόπιμα από τους κριτές για να υποβιβαστείς εσύ ή και το σωματείο σου;  Η οτι αν κατάφερνες να το πετάξεις καλύτερα δεν θα έπαιρνες την βαθμολογία που σου άξιζε;
4. Στους αγώνες δεν βαθμολογείται ούτε το μοντέλο μόνο του ούτε ο αθλητής  γενικά σαν αθλητής. Βαθμολογείται ο τρόπος με τον οποίο το μοντέλο παρουσιάζεται και πετάει στον συγκεκριμένο αγώνα από τον αθλητή. Μπορεί να ξέχασες το ντοσιέ του documεntation στο ντουλάπι, μπορεί να τσακώθηκες στην δουλειά σου ή να στραβοκοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ. Μετράει το μοντέλο και ο τρόπος που παρουσιάζεται και πετάει.

5. Διατυπώθηκαν διάφορες άδικες αλλά και βαρειές κατηγορίες προς τον Γιώργο Κανδυλάκη, αστείες όμως για όποιον γνωρίζει τον Γιώργο. Ο Αντώνης μάλλον δείχνει να έχει καταλάβει ότι δεν έχουν υπόσταση, ελπίζω και σε μια πιο ευγενική υποχώρηση.

6. Είναι γνωστό https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php/topic,41.msg109.html#msg109 (επιστολή ΕΛ.Α.Ο. που ξεκίνησε αυτό το θέμα) ότι υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή του κανονισμού, αυτό όμως έγινε ισότιμα και με σκοπό την αύξηση των συμμετοχών με την προοπτική της ανόδου του επιπέδου με την αύξηση του ενδιαφέροντος. Το θέμα του thread αυτού είναι ακριβώς συζήτηση και προτάσεις για νέους κανονισμούς. Το σχόλιο του κυρίου Χάλαρη για μεροληπτική βαθμολογία δεν μπορεί ν' αντλήσει από εδώ επιχείρημα.

7. Αντίθετα υπήρξαν σοβαρά και αξιόλογα μηνύματα και προτάσεις για το θέμα των αγώνων scale που πραγματικά αξίζει να διαβαστούν. Επ' ευκαιρία των Πανελλήνιων αγώνων scale το επόμενο Σαββατοκύριακο καλό είναι, αφήνοντας τις προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις κατά μέρος, να ακουστούν οι απόψεις για το τι μπορεί να γίνει σε κατηγορίες GR για αξιοπρεπείς εισαγωγικούς αγώνες που θα προετοιμάζουν όμως τους αθλητές στην έννοια του scale και όχι ένα ακόμα fun fly, το οποίο έχει και αυτό την θέση του αλλού. Η γνώμη όλων, σωστά διατυπωμένη, μετράει και είναι επιθυμητή και δημιουργική.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 19:45:34
 :thumbs up: σε όλα

Ας γίνουν με το καλό οι αγώνες το Σαββατοκύριακο και τα συζητάμε όλα με ηρεμία και καλή διάθεση για κάτι καλύτερο...Για όλους

Γ.Κ.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Serafim στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 19:56:14
Ευχαριστώ Κώστα, πήρα την απάντηση στην ερώτησή μου.

Έχω μία ακόμα όμως.  Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ισότιμη χαλαρότητα όταν άλλοι είναι μέσα στους κανονισμούς κι άλλοι όχι;  :-\

Σεραφείμ


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 21:59:04
Παράθεση
Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ισότιμη χαλαρότητα όταν άλλοι είναι μέσα στους κανονισμούς κι άλλοι όχι;

Σεραφείμ από την στιγμή που μιλάμε για χαλαρή εφαρμογή των κανονισμών εννοείται ότι θα πάρουν μέρος στον αγώνα μοντέλα που με αυστηρή εφαρμογή εφαρμογή θα ήταν εκτός. Οπωσδήποτε μπορεί να πει κανείς ότι αδικούνται τα μοντέλα που είναι εντός κανονισμών οι συμμετοχές που θα παρέμεναν όμως θα ήταν πολύ λίγες και ακόμα δεν θα δινόταν η ευκαιρία της συμμετοχής, έστω χωρίς ελπίδες διάκρισης, σε αερομοντελιστές που είχαν έρθει από μακριά γι' αυτό τον σκοπό.

Ο όρος ισότιμη αναφέρεται στο γεγονός ότι η χαλαρότητα δεν είχε στόχο κάποιο αθλητή ή σωματείο αλλά την αύξηση των συμμετοχών για την απόκτηση εμπειρίας με τον χρόνο. Νομίζω ότι διαβάζοντας την επιστολή της Ε.Α. της ΕΛ.Α.Ο. https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php/topic,41.msg109.html#msg109 θα καταλάβεις το πνεύμα.

Αυτή η χαλαρότητα δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο και σε άλλα αγωνίσματα και σε άλλες χώρες όταν το επίπεδο είναι χαμηλό και γίνεται καλόπιστα (bonna fide).

Θα δώσω ένα πιο εύκολα  κατανοητό παράδειγμα ισότιμης χαλαρής εφαρμογής του κανονισμού σε F3A που έχω εμπειρία.

Ας υποθέσουμε οτι έχουμε ένα διασυλλογικό αγώνα F3A GR και φαίνεται από τις δοκιμαστικές πτήσεις ότι το επίπεδο είναι χαμηλό. Εκεί οι περισσότεροι κριτές ΔΕΝ θα βαθμολογούσαν by the book αλλά ελαστικά. Γιατί; Μα για να μην καταρρακωθεί το ηθικό των παιδιών που παίρνουν μέρος. Εχουν έρθει με καλή διάθεση και κάποιοι απ' αυτούς ίσως έχουν δυνατότητα για πολύ περισσότερα. Δεν θ' αλλάξει με τίποτα η κατάταξη αν υπερβαθμολογήσεις όλους με τον ίδιο τρόπο. Δεν το παρακάνεις βέβαια, μην αρχίσει κανένας να νομίζει ότι είναι ο CPLR  :laugh:. Ετσι παίρνοντας μια αξιοπρεπή βαθμολογία ίσως να πάρουν κουράγιο για παραπάνω ή τουλάχιστον για επανάληψη της προσπάθειας του χρόνου.

Πρέπει όμως να αρχίσει κάποτε ν' ανεβαίνει και το επίπεδο. Αν δεν κυνηγήσεις τον στόχο της αξιοπρεπούς συμμετοχής σε παγκόσμιους δεν πρόκειται ποτέ να το φτάσεις.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: 3DJunk στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 22:12:23
"Ας υποθέσουμε οτι έχουμε ένα διασυλλογικό αγώνα F3A GR και φαίνεται από τις δοκιμαστικές πτήσεις ότι το επίπεδο είναι χαμηλό. Εκεί οι περισσότεροι κριτές ΔΕΝ θα βαθμολογούσαν by the book αλλά ελαστικά. Γιατί; Μα για να μην καταρρακωθεί το ηθικό των παιδιών που παίρνουν μέρος. Εχουν έρθει με καλή διάθεση και κάποιοι απ' αυτούς ίσως έχουν δυνατότητα για πολύ περισσότερα. Δεν θ' αλλάξει με τίποτα η κατάταξη αν υπερβαθμολογήσεις όλους με τον ίδιο τρόπο. Δεν το παρακάνεις βέβαια, μην αρχίσει κανένας να νομίζει ότι είναι ο CPLR  :laugh:. Ετσι παίρνοντας μια αξιοπρεπή βαθμολογία ίσως να πάρουν κουράγιο για παραπάνω ή τουλάχιστον για επανάληψη της προσπάθειας του χρόνου.

Πρέπει όμως να αρχίσει κάποτε ν' ανεβαίνει και το επίπεδο. Αν δεν κυνηγήσεις τον στόχο της αξιοπρεπούς συμμετοχής σε παγκόσμιους δεν πρόκειται ποτέ να το φτάσεις."Kωστα γεια και χαρα :) στους τελευταους αγωνες F3A GR δεν εγινε κατι τετοιο, το αριστα απ'οτι φανηκε ηταν το 8 για το επιπεδο του αγωνα, δεν εγινε scale up θελω να πω. Δε ξερω αν αυτο ειναι σωστο η λαθος, μαλλον σωστο μου φαινεται γιατι αν εβαζαν 9αρια και 10αρια δε θα μπορουσαμε να δουμε που υστερουμε, θα νομιζαμε οπως ειπες κι εσυ οτι ειμαστε CPLR.  ;D Το ποσο καλυτερος ειναι καποιος απο τους αλλους σ'αυτη την περιπτωσh φαινεται απο τα normalised scores, ο πρωτος δηλαδη καθοριζει την βαθμολογια των υπολοιπων σε σχεση με τη δικη του που ειναι το 1000. Υπαρχει κατι αντιστοιχο στο scale?

Νικος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 22:16:52
Καλησπέρα σε όλους,

Μετέχω σε αυτό τον κύκλο σε αυτή την χρονική στιγμή με μοναδικό σκοπό να απαντήσω σε θέματα κανονισμών που έθεσαν τόσο ο Νίκος όσο και ο Αντώνης.

Καταρχάς η συμμετοχή σε αγώνες πρέπει να είναι πηγή χαράς και όχι χώρος αντιπαράθεσης. Αλλά τι να κάνουμε Ελληνες είμαστε και ως γνωστόν από την αρχαιότητα είμαστε γνωστοί για τους καυγάδες μας. Και η Ακρόπολη αποτέλεσμα αντιπαράθεσης μεταξύ δύο πόλεων ήταν. Επανέρχομαι στο θέμα.

Νίκο, team scale σύμφωνα με τους κανονισμούς της FAI δεν υπάρχει. Αυτό δεν εμποδίζει όμως να υπάρξει και σε μάς αντίστοιχη κατηγορία όπως ισχύει και σε άλλα κράτη. Το βασικότερο που απαιτείται είναι να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Κάτι αντίσοιχο με αυτό που συζητάς σε άλλο thread για τα μεγάλα ακροβατικά. Πως θα γίνει αυτό? Από ένα ή περισσότερα σωματεία που έχουν αγωνιζόμενους που ενδια΄φερονται θα προκύψει μία φιλική συνάντηση καταρχάς με συγκεκριμένους κανονισμούς όμως και στην συνέχεια αφού διαπιστωθούν πιθανές ατέλειες θα διορθωθούν και σε επόμενη φάση και η κατηγορία αυτή θα ενταχθεί στις ήδη υπάρχουσες. Αγώνες τύπου Top Gun, Ferte Allais κλπ, είναι εκδηλώσεις εκτός κανονισμών FAI και σε ορισμένες από αυτές για τα αερομοντέλα που πετούν απαιτείται και ειδική άδεια ΄λόγω μεγέθους' όχι από την αρμόδια Εθνική Αερολέσχη αλλά από την αντίστοιχη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τους κανονισμούς του ICAO.

Οσο αφορά τις θέσεις του Αντώνη για τα ετοιματζίδικα αξίζει να δούμε τι προβλέπεται από τους κανονισμούς και φυσικά ισχύει πλέον και στην Ελλάδα.

Ο κάθε αθλητής πριν από τον αγώνα καταθέτει ενυπόγραφη δήλωση που αναφέρει ότι είναι ο κατασκευαστής του μοντέλου. Παράλληλα όμως δηλώνει και πιά τμήματα του μοντέλου δεν έχει κατασκευάσει ο ίδιος, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής, των τροχών της έλικας κλπ. Γιατί όμως? Γιατί οι κριτές δεν βαθμολογούν τίποτα που δεν είναι κατασκευασμένο από τον ίδιο τον αγωνιζόμενο. Φυσικά δεν υπάρχει κανείς που να διανοείται να δηλώση κάτι ψέμματα. Γιατί έτσι είναι η νοοτροπία των μετεχόντων.

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που κάποιος συμμετέχει με μοντέλο που η άτρακτος και οι πτέρυγες είναι μέρος ενός προκατασκευασμένου κιτ. Απλά δεν βαθμολογούνται στο μέρος της κρίσης που το μοντέλο κρίνεται για την πιστότητα ώς προς το πρότυπο γιατί δεν προσπάθησε ο αγωνιζόμενος να το κάνει αυτό αλλά κάποιος άλλος για λογαριασμό του.

Αν είναι μόνο η άτρακτος προκατασκευασμένη τότε δεν βαθμολογείται η άτρακτος αλλά βαθμολογούνται τα υπόλοιπα άρα χάνεις περίπου το 50% των αντίστοιχων βαθμών. Κατά βάση λοιπόν αν το γνωρίζεις ότι ΄θα λάβεις μέρος στον αγώνα με αυτό το σοβαρό μειονέκτημα ως προς την τελική βαθμολογία, τότε όλα καλά.

Αν το μοντέλο είναι ARF και ο αγωνιζόμενος δεν έχει βάλει ούτε πινελιά τότε στην στατική αξιολόγηση πέρνει 0. Αρα χάνει την μισή βαθμολογία.  

Αυτές οι διευκρινήσεις όσο αφορά την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων.

Πάντως όπως έχω πεί σε πολλούς σε συζητήσεις που κάνουμε για το scale και το επαναλαμβάνω και δημόσια μέσω του forum. Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την κατηγορία αξίζει τον κόπο να πά να παρακολουθήσει αγώνες στο εξωτερικό. Φέτος γίνονται αν δεν κάνω λάθος στην Σουηδία. Αν κάποιος ενδιαφέρεται υπάρχει η δυνατότητα να πάει εκεί και να ζητήσουμε να λάβει μέρος στην διοργάνωση σαν μαθητευόμενος κριτής ώστε να δεί το τρόπο που βαθμολογούν οι κριτές και να τον μεταφέρει στην συνέχεια εδώ. Είχα κάνει και την άλλη πρόταση. Να έρθουν εδώ στην Ελλάδα φτασμένοι scale μοντελιστές ( έχω ήδη μιλήσει με τον Εγγλέζο Peter Mc Dermot) να έρθουν στην Ελλάδα και να μεταδώσουν την εμπειρία τους σε όσους ενδιαφέρονται.

Τα υπόλοιπα μετά την Κυριακή και τους αγώνες αν και από ότι φαίνεται πάλι ο καιρός δεν θα είναι ευνοικός για την διεξαγωγή.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Serafim στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 22:26:14
Ευχαριστώ και πάλι Κώστα.  Το παράδειγμα είναι λίγο διαφορετικό, γιατί εκεί φαντάζομαι ότι δεν θα βαθμολογούσαν κανέναν άπειρο παραπάνω από κάποιον έμπειρο για να μην τον αποθαρρύνουν.  :)2funny  Στην περίπτωση του scale είναι κάπως διαφορετικά, γιατί θα μπορούσε άνετα ένα μοντέλο που μπήκε χωρίς να είναι 'by the book' να κερδίσει τον διαγωνισμό.  Εκτός αν υπήρχε και η ανάλογη αντιμετώπιση στην βαθμολογία εξαιτίας της μη πλήρους συμβατότητας.

Τέλος πάντων, προφανώς κάποιοι έχασαν κάποιες καλύτερες θέσεις μ' αυτή την χαλαρότητα.  Για το καλό των αγώνων και των συμμετοχών.  Αλλά και πάλι αν δεν είχε γίνει κι αυτό μπορεί να μην υπήρχαν αγώνες.  Φαύλος κύκλος...

Καλή επιτυχία σε όλους

Σεραφείμ


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: wizard στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 23:04:30
Κύριοι μάλλον πρέπει να πάρω τα πράγματα από την αρχή και να εξηγήσω μερικά από αυτά με αφορμή το μήνυμα του κ.Κωστόπουλου.

1. Το θέμα αντιπαράθεσης δεν είναι το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι μια θαυμάσια κατασκευή από έναν εξαιρετικό αερομοντελιστή.

Πράγματι το θέμα δεν είναι αυτό. Ούτε η θέση που πήρε στο Αγρίνιο.

Η όλοι ιστορία ξεκίνησε από ένα e-mail δικό μου προς τον κύριο Καρασούλα με αφορμή την παρουσίαση ενός giant DR-1.  :)
Στο e-mail αυτό δεν ήθελα να θίξω κανένα παρά μόνο να πω την γνώμη μου και την ιστορία του αεροπλάνου προσωπικά στον  κ. Καρασούλα.
Εκείνος με την σειρά του το δημοσίευσε γιατί έτσι έκρινε σωστό. ???
Δεν θέλω να επεκταθώ στην τότε κρίση του μοντέλου. Είναι άσκοπο μάλλον.

Μόνο μια απάντηση στον Κώστα. Έχεις δίκιο το μοντέλο (δηλ εγώ) δεν πέταξε όπως έπρεπε.  :'( Τώρα εάν θα έπαιρνε την βαθμολογία είναι κάτι που προσωπικά αμφιβάλλω.

Για να επανέλθω όμως το θέμα είναι η συμμετοχή αγορασμένων μοντέλων.
Μερικοί νομίζουν ότι το να αγοράσεις μοντέλο είναι επίδειξη χρημάτων . Μπορεί ίσως να ισχύει μπορεί όμως και όχι.
Μπορεί να είναι η αγάπη που έχει για της πτητικές αυτές μηχανές.
Μπορεί να είναι η αδυναμία του κατασκευαστή να πετάει.
Για αυτούς και άλλους λόγους στο εξωτερικό έχουν φτιάξει  την κατηγορία team scale. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο κατακριτέο και θεωρείτε απάτη.
Απάτη σε ποιους; Στους κριτές;
Πως αφού 15-20 είμαστε όλοι. Δεν ξέρουν την ιστορία του μοντέλου και του καθενός μας. Και καλά για κάποιον άγνωστο όπως ήμουν εγώ. Ο κ.Φερφιρης όμως είναι γνωστός και Ξέρανε ότι το έχει κατασκευάσει εκείνος.
Γιατί δεν το ακυρώσανε; ???
Γιατί δεχτήκανε ARF να πετάξουν και να βαθμολογηθούν; ???
Γιατί δεν μου έμαθαν και εμένα που έπαιρνα μέρος για πρώτη φορά ότι στο scale δεν αστειεύονται; :mad:

Γιατί;
Γιατί πράγματι αστειεύονται. Και για να καταλάβετε τη σας εννοώ δεν είναι μόνο οι κανονισμοί.
Είναι και οι ανυπαρξία υποστήριξης των αγώνων. Θα θυμόνται οι φίλοι από τον Βόλο τα παρακάλια σε συγκεκριμένο άνθρωπο να μείνει και να κάνει τον κριτή με μερικούς τυχαίους κριτές.

Εάν οι κανονισμοί είναι χαλαροί για να προσελκύσουμε κόσμο γιατί δεν κάνετε όπως και στα ελικόπτερα δηλ μια κατηγορία
η οποία θα λαμβάνουν μέρος τα μοντέλα τα οποία θα πάνε στο εξωτερικό.
Και μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι το λέω για  να πάω εγώ γιατί το τριπλάνο είναι εκτός ορίων κιλών.
Ακόμη και εάν είναι ανέφικτη η δημιουργία αυτής της κατηγορίας για διάφορους λόγους γιατί η ομοσπονδία δεν καλεί αξιόλογα αεροπλάνα να είναι στο scale είτε στατικά είτε πτητικά.
Λέω καλεί και όχι να το αφήνει στο φιλότιμο του καθενός και στο πόσο κρίνει αυτός εάν θέλει να εκθέσει το μοντέλο του σε διαφόρους κινδύνους.
Είναι διαφορετικό να σου κάνει τη τιμή να σε καλεί η ελληνική ομοσπονδία.
Στο κάτω κάτω η ομοσπονδία δεν χάνει τίποτα μόνο ο μοντελιστης ίσως!


Ξέρετε γιατί γίνονται όλα αυτά;
Δεν νοιάζεται κανένας είναι απλό.

Πραγματι το επιπεδο πρεπει να αρχίσει να ανεβένει. Με τον σωστο τρόπο όχι σε βάρος του αθλήματος.
Αντώνη έχεις δίκιο και σύμφωνο αλλά τον ξένο τον περιμένω από το 2001.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 23:37:27
Για αυτούς και άλλους λόγους στο εξωτερικό έχουν φτιάξει την κατηγορία team scale. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο κατακριτέο και θεωρείτε απάτη.

Γιατί δεν είναι σύμφωνο με τους ελληνικούς κανονισμούς.
Γιατί το κάνατε κρυφά.
Γιατί δεν το δηλώσατε.
Γιατί αρκετοί άλλοι συναθλητές σας αγωνίστηκαν με μοντέλο δικής τους κατασκευής.


Πως αφού 15-20 είμαστε όλοι. Δεν ξέρουν την ιστορία του μοντέλου και του καθενός μας. Και καλά για κάποιον άγνωστο όπως ήμουν εγώ. Ο κ.Φερφιρης όμως είναι γνωστός και Ξέρανε ότι το έχει κατασκευάσει εκείνος.


Γιατί δεν το ακυρώσανε; ???
Γιατί δεχτήκανε ARF να πετάξουν και να βαθμολογηθούν; ???

Επαναλαμβάνω, αν και διαφωνείς, ότι εγώ δεν το γνώριζα. Ούτε τον κο. Φερφιρή γνώριζα μέχρι τότε. Ούτε τα έργα του. Ούτε και αυτός εμένα. Για αυτό και μιλούσα με σένα για το μοντέλο και όχι με εκείνον. Γιατί υποτίθεται ότι σε είχε βοηθήσει με το μοντέλο σου. Όχι γιατί σου πούλησε το μοντέλο. Για αυτό δεν ζήτησα ακύρωση.

Τα ARF έγιναν δεκτά για τους λόγους που εξήγησε παραπάνω ο κος. Κωστόπουλος. Και, σε τελική ανάλυση, δεν "απειλούσαν" καμία πρωτιά, για να δημιουργήσουν ενστάσεις.

Κάποια στιγμή ελπίζω να αναθεωρήσεις.


Γιώργος Κανδυλάκης


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Πέμπτη, 8 Δεκ 2005, 23:55:51
Αντώνη καλησπέρα και πάλι,

Και στα ελικόπτερα δεν υπάρχει μία μόνο κατηγορία. Υπάρχουν τρείς και μάλιστα στην μία από αυτές έχεις λάβει και σύ μέρος με ιδιάιτερη επιτυχία. η κατηγορία που σε οδηγεί στους αγώνες στο εξωτερικό είναι αυτή της FAI.

Ξέρεις όμως γιατί πήγε μπροστά η κατηγορία των ελικοπτέρων. Γιατί τρείς άνθρωποι στην Αθήνα (Κούτσουλας, Τετραδάκος, Ψωμάς, με αλφαβητική σειρά) και Πασχαλούδης στην Θεσσαλονίκη κοπίασαν. Κάθε δεύτερη Τετάρτη υπήρχε συγκέντρωση στην αίθουσα της ΕΛΑΟ και γινόντουσαν σεμινάρια που παρακολουθούσαν οι νέοι. Και αυτό με πρωτοβουλία τους αποκλειστικά. Γιατί αγαπούσαν και αγαπούν αυτό που κάνουν και δεν από μόνοι τους φρόντιζαν για το κομμάτι του αερομοντελισμού που τους ενδιαφέρει. Και ιδού τα αποτελέσματα.

Ενώ στο scale για να τα λέμε και με το όνομα τους, οι περισσότεροι που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι, προσπαθούσαν να τροποποιηθούν οι κανονισμοί ανάλογα με την βολή τους. Δεν λέω καλό αυτό αλλά πουθενά στον κόσμο δεν είχε επιτυχία. Ούτε φυσικά και εδώ.

Αποτέλεσμα. Αγρίνιο, Βόλος και παλιότερα Λάρισα και Καστοριά είχαν περίπου 20 συμμετοχές. Σφίξανε τα λουριά και οι κανονισμοί τηρούνται και η συμμετοχή πέφτει στους 7. Και΄όχι γιατί μειώθηκαν οι scale ιστες αλλά........

Πάμε τώρα σε αυτό που καταλήγεις και τονίζεις. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Δεν θα διαφωνήσω με αυτό που λές αλλά ας το θέσω και από άλλη πλευρά.

Ούτε στα ελικόπτερα ενδιαφέρθηκε κανείς εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ούτε στην F3J - ανεμόπτερα είχε ενδιαφερθεί κανείς τρίτος εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Μήπως και στην δουλειά μας το ίδιο δεν γίνεται. Δεν νομίζω ότι οι πελάτες κάνουν ουρές έξω από τις εταιρείες μας. Εμείς προσπαθούμε να τους προσελκύσουμε. Εμείς ή εσείς καλύτερα στα scale θα πρέπει να πείσετε ότι είστε έτοιμοι να ασχοληθούν και κάποιοι άλλοι μαζί σας.

Αναλαμβάνεις εσύ να κάνεις τον έπικεφαλής των scale άδων, ή τουλάχιστον να τους μαζέψεις σε μία συνάντηση? Μην νομίζεις ότι είναι εύκολο. Κάντε το πρώτο βήμα και πίστεψε με ζήτησε 1 και τουλάχιστον όσο αφορά εμένα θα έχεις 10.

Τι θέλεις να φωνάξουμε εδώ τον οποιοδήποτε ξένο και να τον ρωτήσουμε τί? Για σκέψου για τα ARF και πως με αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε. Λέω ευτυχώς καμιά φορά που η γλώσσα μας είναι δύσκολη και σπάνια κάποιος ξένος μπορεί να την παρακολουθήσει. Αν μπείς σε forα του εξωτερικού σχετικά με το scale θα δείς με τι πραγματεύονται εκεί. Για φαντάσου κάποιος να μπορούσε να διαβ΄σει το δικό μας τι συμπεράσματα θα έβγαζε.

Δεν είναι τα πράγματα τόσο άσκημα, καμμιά φορά η ιδιοσυγκρασία μας μας οδηγεί σε κρίσεις και σχόλια που αργότερα τα διαβάζουμε και γελάμε και μόνοι μας.

Πες μας λοιπόν τι επιθυμείς εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος να αναλάβει για την ανάπτυξη του scale?

Αν βρεθούν επώνυμα τρία άτομα ειλικρινά λέω ότι δεν χρειάζεται σε πρώτη φάση τίποτα παραπάνω. θα βρεθούνε?

Ολα τα άλλα είναι απλά για τα λόγια.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 9 Δεκ 2005, 13:03:22
Αγαπητοί φίλοι αερομοντελιστές,
κατ' αρχή χαίρομαι γιατί διαπιστώνω ότι η συζήτηση έγινε επικοδομητική, ανταλλάσονται απόψεις, προσκομίζονται πληροφορίες, και παρουσιάζονται ανοίγματα για βελτίωση.

Επειδή, έχω ασχοληθεί προσωπικά και επί μακρόν, με το θέμα "κανονισμοί", επιθυμώ να παρουσιάσω και την δική μου θέση:

Οι κανονισμοί -GR, που ξεκίνησαν σαν ιδέα από την τότε ενεργό ομοσπονδία αερομοντελισμού ΕΟΑΜ, θεωρητικά είναι πιό απλοποιημένοι, για να δώσουν την δυνατότητα συμμετοχής σε αερομοντελιστές που βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά δεν θα συμμετείχαν με τους κανονισμούς FAI γιατί τους βρίσκουν δύσκολους ή υπερβολικούς σε προετοιμασία και κόστος.

Στην Ελλάδα, πετάνε και διαγωνίζονται Ελληνες αερομοντελιστές. Η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία έχει δικαίωμα να στήσει, μέσω των διαδικασιών, Ελληνικούς κανονισμούς -GR, και στο Scale. Το αυτό πράττουν οι ομοσπονδίες των άλλων κρατών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πετάμε με κανονισμούς FAI, όποτε προκύπτει α) η δυνατότητα - λόγω ύπαρξης του αντίστοιχου επιπέδου των ενδιαφερόμενων αερομοντελιστών, ή β) η ανάγκη - όταν πρόκειται να στηθεί Εθνική Ομάδα, που θα διαγωνιστεί στο εξωτερικό με κανονισμούς FAI.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η Ε.Α. της ΕΛΑΟ είχε καλέσει, στο πρόσφατο παρελθόν, με ανακοίνωσή της τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για βελτίωση των κανονισμών, ή και για νέο κανονισμό ήθελε προκύψει η ανάγκη. Ολα αυτά αφορούν φυσικά κανονισμούς -GR, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κανονισμούς FAI.

Ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν αυτοί που έχουν πράγματι ιδέες, είτε γιατί δεν έφθασε σ' αυτούς η ανακοίνωση, είτε γιατί αμέλησαν κ.λ.π. Εγώ δεν απήντησα. Θεώρησα ότι η υπόθεση scale πρέπει να ληθεί από τους scale-ίστες τους ίδιους.

Μπροστά όμως στην πολιτισμένη συζήτηση, προς αναζήτηση λύσης, προτείνω σήμερα την δημιουργία δύο νέων κατάταξεων, με την ονομασία TΕΑΜ Scale-GR, και ARF Scale-GR.
 
Προσέξτε την λέξη "κατατάξεων". Δεν απαιτείται αλλαγή στο τεχνικό κομμάτι των ισχύοντων σήμερα κανονισμών. Απλά θα διαφοροποιηθούν οι παράγραφοι περί συμμετοχής, και βράβευσης ως εξής:

Στην TEAM Scale-GR θα διαγωνίζονται μαζί ως ομάδα, ο κατασκευαστής (επώνυμος - όχι εταιρεία) και ο χειριστής της ημέρας εκείνης, άσχετα αν είναι ο νέος ιδιοκτήτης ή απλά τον έχει προτείνει ως χειριστή του ο κατασκευαστής που δεν ξέρει να πετάει.
Ολα τα άλλα, στατική κρίση, και πτητική βαθμολογία ως ισχύουν. Τα βραβεία ανά ομάδα κατασκευαστή/χειριστή. Τα μόρια για την συμμετοχή του σωματείου, ένα ανά ομάδα δύο ατόμων.

Στην ARF scale-GR, θα διαγωνίζεται ο κάτοχος / ιδιοκτήτης / ή απλά ο προσκομίζων στον αγώνα το μοντέλο, που έχει πράγματι κατασκευαστεί από εταιρεία, ή από επώνυμο άτομο, αλλά ο συμμετέχων δεν θέλει ή δεν ξέρει να δηλώσει ποιός είναι ο κατασκευαστής του.
Ο αγώνας θα περιοριστεί μόνο στο πτητικό κομμάτι, δηλαδή αν ο χειριστής μπορεί να πετάξει το συγκεκριμένο τύπο μοντέλου, με την πιστότητα που απαιτούν οι ισχύοντες κανονισμοί.

Απλό δεν συμφωνείτε; Αναμένω τις απαντήσεις σας.

jkon
 

 


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: wizard στις Παρασκευή, 9 Δεκ 2005, 15:22:10
Καλημέρα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που τελικά μια “διαφωνία” οδηγεί σε ιδέες που θα έπρεπε να ισχύουν ήδη.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Κωνσταντακάτο :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:.
Έτσι νομίζω δεν θα υπάρξει καμία αντιδικία στο μέλλον.  ::)
Και επειδή η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολη στην εφαρμογή της προτείνω να γίνει δοκιμαστικά και αύριο  :)(έan γίνουν οι αγώνες) :mad:
Αντώνη στην ερώτηση σου εγώ είμαι ο ένας.  8)smiley
Θα μιλήσουμε στους αγώνες σχετικά με το θέμα.


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Παρασκευή, 9 Δεκ 2005, 21:32:37
Επειδή, έχω ασχοληθεί προσωπικά και επί μακρόν, με το θέμα "κανονισμοί", επιθυμώ να παρουσιάσω και την δική μου θέση:

...

Απλό δεν συμφωνείτε; Αναμένω τις απαντήσεις σας.

jkon

 :thumbs up: Γιάννη, ναι σε όλα !

Όχι απλό, μεγαλοφυές απλό  ;)

ΠΙθανότατα η λύση του προβλήματος  :)

Γιώργος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Gerasimos στις Παρασκευή, 9 Δεκ 2005, 21:38:58
Καλησπερα

Παρακολουθω την συζητηση χωρις να εχω συμμετασχει μεχρι τωρα μια που δεν εχω και ιδιαιτερη εμπειρια απο αγωνες.

Η προταση του κ.Κωνσταντακατο με βρισκει απολυτα συμφωνο :thumbs up:
Ειναι δικαιη και δεν ηταν σωστο καποιος ο οποιος ξοδεψε πολλες ωρες να κατασκευασει κατι να συμμετεχει στην ιδια κατηγορια με κποιον που το πηρε ARF.

Ηθελα να ρωτησω τι γινετε στην περιπτωση που καποιος ειναι και κατασκευαστης και χειριστης?
Η κατασκευη πρεπει να ειναι υποχρεωτικα scratch build ή και η κατασκευη kit μετραει?


Γερασιμος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Hobbitakos στις Παρασκευή, 9 Δεκ 2005, 21:47:10
Αν  και διαγωνιζομενος στην κατηγορια των Ελικοπτερων με βρισκει απολυτα συμφωνω η προταση  του κυριου Κωνσταντακατου  πιστευω οτι ειναι η πιο ορθη και η πιο σωστα τεκμηριωμενη.Αλλωστε μην ξεχνατε οτι σε ολα υπαρχουν κανονες και διαδικασιες οι οποιες ακολουθουνται   τουλαχιστον σε αλλες πιο εξελιγμενες μοντελιστικα χωρες εμεις μπορει να μην ειμαστε στο επιπεδο τους ακομα ,αλλα  αμα υπαρχει ορθη λογικη και σωστες προτασεις που θα παει μια μερα θα τους ανταγωνιζομαστε επαξια .


Φιλικα Κωνστας Αντωνιος


 :angel: :angel: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Σάββατο, 10 Δεκ 2005, 00:51:56
Γεράσιμε,

φαντάζομαι ότι αν είναι και κατασκευαστής και χειριστής, τότε πρόκειται για την "κανονική" περίπτωση που ισχύει και τώρα, κατεβαίνει δηλαδή στην επίσημη κατηγορία  F4C-GR.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν το μοντέλο είναι από κιτ. Αρκεί να είναι πραγματικό κιτ, με μη ολοκληρωμένα μέρη του μοντέλου. Σου παρέχει όλα τα βασικά υλικά και δεν χρειάζεται να ψάχνεις. Όλη τη δουλειά εσύ την κάνεις. Τυχόν λεπτομέρεις όμως έτοιμες, π.χ. πολυβόλα, απομίμηση κινητήρα κλπ. που είναι έτοιμα πρέπει να τα δηλώνεις.

Το επόμενο στάδιο από πλευράς πρόκλησης και δυσκολίας είναι η κατασκευή από σχέδια. Έχει το πλεονέκτημα ότι κάποιος έχει ήδη μελετήσει και λύσει τα κατασκευαστικά προβλήματα του μοντέλου. Ψάχνεις να βρεις τα υλικά μόνος σου.

Το scratch built είναι το τελευταίο στάδιο, όπου ξεκινάει κανείς μόνο με σχέδια και φωτογραφίες του πραγματικού αεροπλάνου, καθορίζει όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες και φτιάχνει τα δικά του σχέδια. Απαιτεί χρόνο, εμπειρία και διάθεση για πειραματισμό. Οπωσδήποτε μόνο μετά από 3-4 κατασκευές μοντέλων από σχέδια άλλων.

ΓιώργοςΤίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Gerasimos στις Δευτέρα, 12 Δεκ 2005, 21:29:14
Γιωργο (Κανδυλακη) Καλησπερα

Ευχαριστω για τις πληροφοριες. Η κατηγορια scale με ενδιαφερει πολυ και οι κατασκευες απο κιτ. Με αγωνες δεν εχω ασχοληθει λογω ελλειψης χρονου αλλα πες μου που θα μπορουσα να μαθω περισσοτερα για της κατηγοριες και κανονισμους.
Το Piper στι φωτο ειναι καταρχην ARF αλλα ξαναντυμενο με υφασμα και ξανακατασκευασμενο το μεγαλυτερο μερος απο μενα μετα απο πτωση.
Ειχα κατασκευασει και ενα PIPER tomahawk kit της Airsail αλλα πηγε αδοξα απο παρεμβολη. Τωρα ετοιμαζομαι για το επομενο scale project :thumbs up:

Φιλικα

Γερασιμος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Hobbitakos στις Τετάρτη, 14 Δεκ 2005, 02:29:55
Λεπτομερειες θα μου πειτε αλλα τουλαχιστον στα ελικοπτερα  τουλαχιστον η μεγαλη κατηγορια  σε επιπεδο εχει ανεβει απο οτι ηταν πριν 2χρονια βεβαια σε αυτο βοηθησαν οι εμπειριες των αθλητων μας που πηγαν στο εξωτερικο ειτε σαν εθνικη ομαδα ειτε σαν παρατηρητες τωρα θα συμφωνησω με τον κυριο παπαδοπουλο οτι υπαρχοΥν 3 κατηγοριες η οποια πρωτη ειναι η πιο βασικη αλλα ξερετε κατι κανεις δεν ασχολειτε και δεν ξερω τον λογο εστω και αν υπαρχουν κινητρα (πληρωμενο ξενοδοχειο) εγω προσωπικα πληρωσω δεν πληρωσω δουλευω δεν δουλευω κανω προπονηση η δεν κανω θα παω να τιμησω τους αγωνες προσφατο παραδειγμα το πρωτο κριτηριο που εγινε φετος στην Λαρισα  το οποιο μη εχοντας πεταξει καθολου το προγραμμα εβγαλα οτι εβγαλα εστω και αν βγηκα τελευτεος τουλαχιστον εβαλα εναν ακομα αγωνα στα χερια μου η καλυτερα στα στικ μου  λοιπον ολα αυτα που γραφω εχουν εναν σκοπο

ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΤΗΣΗ  KAI ΑΣ ΒΓΕΙ ΤΕΛΕΥΤΕΟΣ

οι δικαιολογες δεν ηξερα δεν ακουσα για μενα δεν ισχυουν ο αγωνας ειναι αγωνας τα παντα ανατρεποντε τα παντα ειναι πιθανα ακομα και ο τελευτεος με κακες εκτιμησεις των αλλων διαγωνιζομενων μπορει να βγει πρωτος και ξερετε και κατι αλλο οι κριτες εστω και αυτοι που εχουμε κρινουν  με βαση  αυτο που  εχουν διαβασει στους κανονισμους και κανενας δεν μπορει να τους αμφισβητησει οποιος το θελει μπορει να το κανει καταθεωντας ενσταση η οποια η θα γινει αποδεκτη η οχι και πληρωνοντας και το αναλογο χρηματικο  ποσο σε περιπτωση που την χασουν εγω προσωπικα 4 χρονια στην μεγαλη κατηγορια των ελικοπτερων αλλα ουτε και στις μικροτερες δεν εχω δει κανενα να το κανει εστω και αν καποιες φορες επρεπε να γινει

Αυτα απο εμενα

Κωνστας Αντωνιος 


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: DeltaMan στις Τετάρτη, 14 Δεκ 2005, 20:08:55
Νέα Πρόταση Βαθμολογίας :

* Κλιμάκωση της ΜΕΓΙΣΤΗΣ βαθμολογίας που θα παίρνει ο καθένας στο ΣΤΑΤΙΚΟ κομμάτι , Βάση του κατασκευαστικού Επιπέδου . Δηλαδή :
 
   Τα ARF να Μήν δικαιούνται να παίρνουν Πάνω απο 500 (π.χ.) πόντους . (’ν υποθετικά 1000 είναι το ’ριστα) .
   Τα ARC ... όχι Πάνω απο 600 (π.χ.)
   Τα Χτιστά απο ΚΙΤ έτοιμο (κομμένο) όχι πάνω απο 700 , και ού το καθ' εξής ...
   ..............
   Τα σχεδιασμένα , κομμένα , φτιαγμένα απ'τον Αθλητή να μπορούν να πάρουν Χίλια .
 
  ΔΕΝ μας ενδιαφέρει άν το έφτιαξε εκείνος ή το Αγόρασε . Ήταν μάγκας να εκτιμήσει τη δουλειά του Αλλουνού και να τη πληρώσει 2 ή 5 χιλιάδες Euro .

*  ΠΤΗΤΙΚΑ , ΙΣΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ . ’ν ο ιδιοκτήτης του ARF είναι Πιλότος σωστός και το πετάξει ωραία , να πάρει το Χιλιάρι ....

’, κάτι άλλο . ’ν θα υπάρξουν Ξεκάθαροι και Λογικοί Κανονισμοί , ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ χρόνο με το χρόνο ΚΙ ΑΛΛΑ άτομα . Γιατί θα βλέπουν Κάτι Σωστό ... 

Διαφορετικά ......   :(   Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Τετάρτη, 14 Δεκ 2005, 21:34:16
Αποστόλη καλησπέρα,

Μία πρόταση σε αλλαγή ή τροποποίηση κανονισμού πρέπει να βασίζεται κάπου. Καλό είναι λοιπόν πριν προτείνουμε κάτι να γνωρίζουμε την παρούσα κατάσταση κανονισμών.

Αυτή την στιγμή υπάρχει η στατική βαθμολογία και η βαθμολογία για τις πτήσεις. Η βαθμολογία η στατική δίνει ένα σύνολο 100 ανά κριτή και στο τέλος για την τελική βαθμολογία το αποτέλεσμα διαιρείται δια του αριθμού των κριτών και βγαίνει τελικά ένας μέσος όρος πάλι με άριστα το 100.

Παράδειγμα 75 ο πρώτος κριτής, 82 ο δεύτερος και 89 ο τρίτος μας δίνουν ένα ΜΟ 82.

Στην πτήση υπάρχουν τρείς βαθμολογούμενες πτήσεις από τις οποίες ο κάθε αθλητής για την τελική πτητική βαθμολογία προσμετρά τις δύο καλύτερες. Η κάθε πτήση βαθμολογείται με άριστα το 100. Ετσι και στις πτήσεις υπάρχει ΜΟ άρα στο τέλος ο κάθε αθλητής θα έχει έως 100 για την στατική και έως 100 για την πτήση. Το άθροισμα των δύο αυτών δίνει την τελική βαθμολογία σύμφωνα με την οποία και κατατάσσεται.

Με λίγα λόγια υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ της πτήσης και της κατασκευής.

Η πρόταση του Γιάννη Κωνσταντακάτου που εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω συζητείται από την ΕΑΑ για να έρθει ως πρόταση για κανονισμό, προβλέπει να παραμείνει ο τρόπος βαθμολόγησης ως έχει αλλά να υπάρξουν διαφορετικές κατατάξεις.

Δίάβασε ξανά τώρα την πρόταση του Γιάννη και τώρα μάλλον θα καταλάβεις την διαφορά.

Μην δε ξεχνάς ότι στην κατηγορία αυτή είναι η μοναδική που σου επιτρέπει να διαγωνιστείς και για την ικανότητα σου στην κατασκευή και όχι μόνο στην πτήση που είναι όλες οι υπόλοιπες.

Η πρόταση του Γιάννη όπως εγώ την καταλαβαίνω δεν προσπαθεί να αλλάξει το status αυτό, αλλά να δώσει σε περισσότερους να λάβουν μέρος στους αγώνες εν γνώση τους ότι δεν θα βαθμολογηθούν όπως αυτοί που και το κατασκεύασαν και το πέταξαν.

Και επειδή κανείς δεν κατεβαίνει στον αγώνα αν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα έχει τόσο μεγάλο μειονέκτημα, γιαυτό προτείνει τις διαφορετικές κατατάξεις ώστε όλοι κατά κάποιο τρόπο να είναι ευχαριστημένοι.

Οταν θα ολοκληρωθεί από όλες τις πλευρές η πρόταση αυτή τότε το ξανασυζητάμε. Αν πάνω σε αυτό έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο, μην διστάζεις.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: Αγωνες και ΕΛΑΟ - Αγώνες κατηγορίας Scale
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 15 Δεκ 2005, 09:11:43
Αγαπητοί φίλοι, έμαθα εκ των υστέρων ότι τις προτάσεις που έκανα προσωπικά, για δύο νέες κατατάξεις στο Scale, τις είχαν προτείνει και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως ο Γ. Μανουσακάκης, και ο Θ. Φερφυρής, πριν από δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε στην σωστή κατεύθυνση.

Δεδομένου ότι όλοι αυτοί είμαστε μέλη της Ε.Α.Α., τις προτάσεις αυτές ανέλαβε να τις προωθήσει επίσημα η Ε.Α.Α. Για να γίνει μϊα πρόταση επίσημος κανονισμός, πρέπει να επεξεργαστεί μέχρι την τελευταία τελεία, αλλιώς θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της από τον πρώτο αγώνα.

Η βασική ιδέα είναι:

Να καταργηθεί η υπάρχουσα κατηγορία F4C-Sport-GR, που σε μεγάλο μέρος είχε διατάξεις διαφορετικές από την F4C της FAI.

Αγώνες θα γίνονται σίγουρα στην κατηγορία F4C της FAI. Εδώ απαιτείται ο διαγωνιζόμενος να είναι και ο κατασκευαστής του μοντέλου. 

Θεσπίζονται απί πλέον δύο νέες υπο-κατηγορίες, που στην πράξη είναι απλά διαφορετικές κατατάξεις με τις ονομασίες F4C-Team scale_GR,και  F4C-ARF scale-GR.

Αυτές θα ακολουθούν την επίσημη F4C της FAI, σε όποιο βαθμό ταιριάζει στην περίπτωση, και θα διαφοροποιούνται μόνο όπου αφορά την συμμετοχή αθλητή και μοντέλου.

Στην Team scale δύνανται να συμμετέχουν ως ομάδα ο κατασκυεαστής του δηούμενου μοντέλου και ένας χειριστής. Ο κατασκευαστής του μοντέλου πρέπει να είναι επώνυμος, (όχι εταιρεία) και να υποβάλει την δήλωση περί της αυθεντικότητας της κατασκευής, όπως ισχύει και στην F4C της FAI. Η κατάταξη των νικητών γίνεται ανά ομάδα κατασκευαστή/ χειριστή. Ολα τα άλλα είναι ίδια με την F4C.

Στην ARF scale δεν ισχύει ο κανόνας του κατασκευαστή, και δεν απαιτείται η δήλωση αυθεντικότητας του μοντέλου. Το μοντέλο δεν βαθμολογείται για πιστότητα ή ομορφιά κ.λ.π. Ομως θα απαιτείται η απόδειξη ότι το μοντέλο είναι scale, προσκομίζοντας ένα από τα παρακάτω: α) λεπτομερές σχέδιο τριών όψεων του πρωτότυπου, ή β) φωτογραφία του πρωτότυπου, ή γ) αμοντάριστο πλαστικό μοντέλο του πρωτότυπου. Είναι εύκολο να βρεθεί ένα τουλάχιστον από αυτά.
Ο συμμετέχων διαγωνίζεται μόνο στο πτητικό μέρος βάσει των επίσημων κανονισμών F4C.

Εν γένει θα επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητή και στις τρείς κατηγορίες, αλλά η συμμετοχή συγκεκριμένου μοντέλου θα επιτρέπεται σε μία μόνο από τις τρείς κατηγορίες ανά αγώνα.

Αν κάποιος έχει ιδέες επ' αυτού τον παρακαλούμε να τις αναφέρει το συντομώτερο.

jkon