|
Τίτλος: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Δευτέρα, 3 Νοε 2008, 19:50:51 Καλησπερα κι απο μενα! Προσφατα "κληρονομισα" ενα συναρμολογουμενο 4channel ελικοπτερακι το οποιο με "εχωσαν" να φτιαξω και τελικα μου το αφησαν.Αφου ψαχτηκα λιγο και καταλαβα ποσο περισσοτερα χρηματα χρειαστηκαν για την αποκτηση του απο την πραγματικη του αξια, (εγω το απεκτησα δωρεαν), κουτσα στραβα το εφτιαξα, και βρισκομαι στην φαση τησ πρωτης ανυψωσης. Ηθελα λοιπον να σας παρακαλεσω αν καποιος γνωριζει να μου πει εφοσων τα main rotor blades του εχουν σταθερη κληση, πως μπορω να την ρυθμησω. Με μοιρες, με καποιον αλλο τροπο? Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Skynet στις Δευτέρα, 3 Νοε 2008, 21:57:09 Δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορείς να ρυθμίσεις το βήμα σε ελικόπτερα σταθερού βήματος. Το μόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν πριν το "σηκώσεις" είναι να ελέγξεις αν είναι ζυγισμένο αναφορικά με το κέντρο βάρους του, αν είναι ισορροπημένα τα blades, αν είναι κάθετο το swash plate στον κύριο άξονα και κάνε και τον σταυρό σου. Χωρίς να θέλω να γίνω προάγγελος κακών, θεωρώ ότι δύσκολα θα καταφέρει να το ελέγξεις αν πρώτα δεν περάσεις αρκετές ώρες στον εξομοιωτή και ίσως και σε ένα lama.
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 16:26:10 Φιλε Skynet! Κατ'αρχιν ευχαριστω για την απαντηση σου.Θα ηθελα αν γνωριζει να μου πεις, τα blades, δεν πρεπει να εχουν μια κληση για να σηκωθει το ελικοπτερο? Απ'οτι εχω καταλαβει, εχει μια σταθερη κληση και ανεβαζοντας ή κατεβαζοντας τις στροφες,πετυχαινεις ανοδο ή καθοδο αντιστοιχα.Αυτη την σταθερη κληση ψαχνω να βρω! Στον εξομοιωτη και σε πολλων ειδων εξομοιωτες για μοντελα και μη,εχω φαει ατελειωτες ωρες τοσο σε αεροπλανα οσο και σε ελικοπτερα! Αν λοιπον εχεις να μου προτεινεις κατι,ανυπομονω να το διαβασω καθως ερχεται (μαλλον) και χειμωνας και το βλεπω χλωμο να τα καταφερω με αερα κτλ! Σε ευχαριστω πολυ και παλι! CU! :worry:
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 16:37:59 Καλησπερα!Δεν εχω δει ελικοπτερακι σταθερου στροφειου με δυνατοτητα ρυθμισης βηματος..Δεν ξερω βεβαια ισως και να υπαρχει.
Κατι που μπορουμε να κανουμε και δεν ξερω αν θα σε ενδιεφερε ειναι ενα ειδος μικρορυθμισης. Για παραδειγμα αν θες να ευθυγραμμισεις τα blades μεταξυ τους,ωστε να κατα την ανυψωση να μην εχουν διαφορα υψους λογο διαφορών στην κληση του καθε ενος. Αυτο στα ελικοπτερα λεγεται blade tracking.Η διαφορα αυτη δηλαδη. Ετσι ενω στα μεγακυτερα ε/π ρυθμιζεται μηχανικα,στα μικρα μπορουμε με ενα σεσουαρ για μαλια να ζεστανουμε τα blades καταλληλα για να πετυχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα.Αν για παραδειγμα κοιτωντας το ε/π απο το πλαϊ σε πτηση,στο επιπεδο του στροφειου,και δεν δουμε εναν 'δισκο' αλλα ξεχωριζουν μεταξυ τους τα blades,το ενα ειναι πιο ψηλα απο το αλλο,τοτε αυτο που ειναι χαμηλα,το ζεσταινουμε και του δινουμε με παραλληλες κινησεις με το χερι μας κατα το μηκος του,και συγχρονως το συστρεφουμε δινοντας του περισσοτερη κλιση. Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 21:52:03 Ορεστη καλησπερα και ευχαριστω για την απαντηση σου. Μαλλον δεν περιεγραψα εγο σωστα το προβλημα μου. Οι ρυθμησεις που μπορω να κανω εγω με την 4καναλη τ/κ ειναι 1. κινηση επμρος-πισω, 2. Κινηση αριστερα δεξια, 3. ουραιο στροφειο, 4. Αυξομειωση στροφων. Τωρα, με την αυξομειωση στροφων,και,υποθετω με μια καποια κληση στα main blades, το μοντελο ανεβαινει και μειωνοντας αυτες τις στροφες, λογω του βαρους,κατεβαινει. Αυτη η κληση που μπορω να την ρυθμισω με δυο, δεν ξερω πως να τα πω, ας τα πω συνδετηρεςι βιδονοντας ή ξεβιδονοντας τα,ενα για καθε blade μπορει να αυξομειωθει απο ευθεια εως περιπου 30 μοιρες. Δεν ξερω λοιπον ποσες μοιρες πρεπει να ειναι. Ευχαριστω πολυ και παλι! :(
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 21:58:54 Ξερεις να μου πεις τον τυπο του ελικοπτερου?
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:07:05 Ναι, EP Concept SR Schweizer 300 C της KYOSHO.
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:16:33 Πες μου κατι ακομα.....αφου ΞΕΣΥΝΔΕΣΕΙΣ το μοτερ....δωσε γκαζι με το στικ του γκαζιου....παρατηρεις μια κινηση των σερβο τετοια ωστε ενα δισκακι κατω απο το στροφειο (το swashplate) κινηται προς τα πανω?
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:23:08 για να σε διευκολινω....μπορει να μοιαζει με αυτο εδω....
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:25:22 Οχι Ορεστη! Το μονο που κανει το γκαζι ειναι να ανεβαζει στροφες! Servo εχει μονο τρια. για το ουραιο,κινηση εμπρος πισω και αριστερα δεξια.
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:25:51 Sorry, exei,exei!
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:31:00 Αλλα οντως, με τη ρυθμηση του γκαζιου,δεν βλεπω να μεταβαλλεται τιποτα. Το μονο που κανει ειναι να ανεβαζει στροφες στο μοτερ.
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 22:32:34 τα πραγματα δυσκολευουν!
εκει που πιανουν τα blades....φανταζομαι ειναι κατι πλαστικα,αυτα λεγονται blade holders...ειναι σαν αυτα της φωτο λογικα. (σωστα?) θελω να μου πεις κατι ακομα.....σε αυτα τα εξαρτηματα ,καταληγουν σε καποιο σημειο αυτα που εννοεις συνδετηρακια....με σηρμα στην μεση και δυο πλαστικακια στην ακρη με τρυπα? Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: sfyris στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 23:13:42 Ναι, EP Concept SR Schweizer 300 C της KYOSHO. Ωχ, το ελικόπτερο του περιοδικού!!! έχεις μπλέξει λίγο. :-\ https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=5824.0 Λοιπόν άκου, έκανα κάτι και είχε επιτυχία σε έναν πελάτη μου. Η μπαταρία που δίνει το περιοδικό ΔΕΝ επαρκεί να σηκώσει το μοντέλο. Θα αναζητήσεις μπαταρία Lipo 11,1Volt 1000mAh (αυτή που δίνει η E-Sky για τα φοαμένια αεροπλανάκια αρκεί). Θα έχει αρκετή ισχύ το μοτέρ και έτσι θα σηκωθεί το μοντέλο σου. Μην ξεχάσεις όμως να πάρεις και ΕΙΔΙΚΟ φορτιστή γιαυτή την μπαταρία (αν πάρεις αυτήν της E-Sky πάρε και τον αντίστοιχο φορτιστή που δίνει γιαυτή, είναι φτηνός και καλός). Καλή ΤΥΧΗ (τη χρειάζεσαι) :angel: Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τρίτη, 4 Νοε 2008, 23:22:39 Εγω πιστευω πως το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να ξεκουμπωσεις αυτα τα συνδετηρακια που λες (ball links τα λεμε εδω) και να τα ξεβιδωσεις ας πουμε αρχικα μια στροφη.Κανε και τα δυο,το ενα δηλαδη απο το ενα blade και απο το αλλο ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ.Μετα ξανακουμπωσε τα πανω.Φορτισε καλα μπαταρια,βαλε το τριμ του γκαζιου στην μεση και δοκιμασε να σηκωσεις το σκαφος απο το εδαφος.
Αν σου κανει τα ιδια ξεβιδωσε το λιγο ακομα,μιση στροφη...μια....παραπανω αν γινεται. Κανονικα στα ελικοπτερα τα ρυθμιζουμε αυτα με ειδικα εργαλεια....αλλα στην συγγεκριμενη περιπτωση μιλαμε για ενα πολυ ιδιεταιρο ελικοπτερο,και δυστυχως οσο και να ψαχνω δεν βρησκω πληροφοριες για ρυθμισεις...... Υποθετω λοιπον οτι απλα πρεπει να μειωσεις το βημα στις λεπιδες σου.Πειραματισου....νομιζω πως δυστυχως μονο ετσι θα βγαλεις ακρη απο μονος σου και μεσα απο το φορουμ. :thumbs up: Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 16:38:52 Φιλε sfyri και Oresti, Σας ευχαριστω και τους δυο! Τον μεν πρωτο γιατι ακριβως γι'αυτο το μιντελο μιλαμε και μαλλον θα κανω κατι τετοιο γιατι βλεπω πως με το γκαζι στη μεση και με ρυθμισμενο το speed control δεν γινεται τιποτα,κατι σε φουλ γκαζι μονο και αν, τον δε δευτερο, γιατι ακριβως αυτο ειναι που κανω και εννοω. Αυτο ακριβως ηθαλα να μαθω.Αν υπαρχει καποιος συγκεκριμμενος τροπος που υπολογιζεις την κληση που πρεπει να εχουν τα blades ή πας βημα βημα βλεποντας το αποτελεσμα! Sfyri ειπες σε καποιον πελατη σου? Εχεις καποιο αναλογο καταστημα? Πολλουσ χερετισμους και σας ευχαριστω και παλι παρα πολυ ολους!
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: sfyris στις Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 18:26:11 Φίλε shadowman αν πατήσεις στη μικρή υδρόγειο που υπάρχει κάτω από το ψευδώνυμό μου μπαίνεις στο e-shop μου (τελοσπάντων e-shop να το κάνει ο Θεός, σε μορφή παρουσίασης είναι προς το παρόν :laugh: μέχρι να το βελτιώσω) όπου θα βρεις κάποια προϊόντα μου. Επειδή όμως βρίσκομαι Λήμνο καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιο κατάστημα κοντά στην περιοχή σου γιατί όπως καταλαβαίνεις δε θα μπορώ να βρίσκομαι κοντά σου αν χρειαστείς βοήθεια. Παρόλα αυτά αν δυσκολέψουν τα πράματα και δε βρίσκεις άκρη.....ξέρεις που θα με βρεις :laugh:
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 19:21:28 Καλησπερα!
Φιλε shadowman να διευκρινισω εδω οτι στα ελικοπτερα γενικοτερα υπαρχει τροπος να 'περασεις' σωστες μοιρες στο στροφειο.Βασικα με μικρες εναλλαγες,που απευθυνονται κυριως σε προτιμησεις του πιλοτου.Υπαρχουν εργαλεια για την ακριβη τους μετρηση. Στα περισσοτερα ελικοπτερα εχουμε διαφορετικες ρυθμισεις αναλογως την θεση ενος διακοπτη που εχουμε επιλεξει απο την τηλεκατευθυνση μας,και αντιστοιχουν σε διαφορετικα στυλ πτησης.Βεβαια μιλαμε για ελικοπτερα με μεταβλητο βημα,οχι σαν το δικο σου.Σε γενικες γραμμες λοιπον 'χωριζουμε' την διαδρομη του στικ σε 3 μερη.Τερμα κατω,μεση,τερμα πανω...και συνιθως σε νορμαλ πτηση στις θεσεις αυτες αντιστοιχουν περιπου οι παρακατω μοιρες: -3 5 10 Αυτες οι ρυθμισεις για να γινουν ομως θελουν αντιστοιχο εξοπλισμο,ικανη τηλεκατευθυνση μεσα απο το μενου της οποιας θα κανεις και τις ρυθμισεις,καθως επισης και ενα ελικοπτερο που να ειναι στροφειου μεταβλητου βηματος. Αυτα λογικα δεν σε αποσχολουν,ουτε τηλεκατευθυνση εχεις αντιστοιχη,ουτε ελικοπετρο.Και επειδη το ελικοπτερο σου ειναι ιδιεταιρο,και δεν ξερω τι μοιρες θελει για να κρατηθει τουλαχιστον στον αερα,πρεπει να παμε κατα προσεγγιση,στα τυφλα και δοκιμαζοντας. Δοκιμασες να μειωσεις το βημα? Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: ShadowMan72 στις Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 22:22:28 Ορεστη καλησπερα φιλε μου! Λογω δουλειας, δεμ προλαβαινω να κανω τιποτα φιλε! Περιμενω ανυπομονα το Σ/Κ για να εφαρμοσω αυτα που μου εστειλες! Μεχρι τοτε,αρκουμαι να ψαχνω για την μπαταρια και τον φορτιστη που μου εστειλε ο sfyris και για το επομενο μιντελο και Τ/Κ μου!!! Σ'ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον! Μαλλον θα σε ξαναχρειαστω και θα σε ξαναενοχλησω εκτως κι αν γινομαι βαρος! Καληνυχτα! Να εισαι καλα!
Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: Οrestis στις Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 22:42:38 Κανενα προβλημα!
Ολοι καποτε ψαχνομασταν,ρωταγαμε,και μαθεναμε!Μακαρι να μαθεις καλα,ωστε να βοηθας και τον επομενο οπου μπορεις! ;) Τίτλος: Απ: Ρυθμηση κλησης σταθερου κυριου στροφειου Αποστολή από: sfyris στις Πέμπτη, 6 Νοε 2008, 20:01:01 Επίσης shadowman να ξέρεις οτι σαυτό το ελικοπτεράκι με κάθε πτώση εκτός από τα blades σπάει και το γραναζάκι pinion 10Τ που παίρνει κίνηση από το μεγάλο γρανάζι του μοτέρ. Προμηθεύσου μερικά, ο κωδικός αν δεν κάνω λάθος είναι CA1028-10 αλλά ρίξε μια ματιά και στο εγχειρίδιο να σιγουρευτείς.
|