Aeromodelling GR

Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR => Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις => Μήνυμα ξεκίνησε από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 22:46:11



Τίτλος: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 22:46:11
Ένα Spitfire της Eλληνικής ΠΑ (ναι, σωστά διαβάσατε) ανακατασκευάζεται και θα επιστρέψει πετώντας από Βρετανία προς Ελλάδα

Ετσι το ΓΕΑ σε συνεργασία με το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» προέβησαν, όπως ανακοίνωσαν, «στη σύναψη κοινά συμφωνημένης σύμβασης, βάσει της οποίας παραχωρείται σε αυτό, αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755, με σκοπό την ανακατασκευή και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση, έτσι ώστε να συμμετάσχει σε αεροπορικές εκθέσεις ή και επιδείξεις ιστορικών αεροσκαφών.»Το θρυλικό αεροσκάφος θα φέρει τα χρώματα και το όνομα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ τα έξοδα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καθώς και της συντήρησης – υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού της ΠΑ, θα βαρύνουν αποκλειστικά το ίδρυμα.

Οι εργασίες ανακατασκευής του αεροσκάφους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «The Spitfire Company Ltd», στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2018, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχηγό του ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και τον νόμιμο εκπρόσωπο του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», Δημήτριο Κόλια. Οι εργασίες αποκατάστασης του αεροσκάφους υπολογίζονται να περατωθούν στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020 το αργότερο.

Το Supermarine Spitfire υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών, σύμβολο της Βρετανικής αεροπορικής ισχύος και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεκαετία του ΄50. Χρησιμοποιήθηκε βεβαίως και από την Πολεμική Αεροπορία ακόμα και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ιδού τα χαρακτηριστικά του

Ρόλος: Μαχητικό- καταδιωκτικό
Διαστάσεις: Εκπέτασμα 9.90 m, μήκος 9.53 m, ύψος 3.86 m
Κινητήρας: 1 x Rolls-Royce Merlin/Packard 266 (1720 hp)
Οπλισμός: 2 × 20mm πυροβόλα τύπου Hispano MK II, 2 x 0.50in πολυβόλα τύπου Browning M II, 750 lb φορτίο βομβών
Πλήρωμα: 1
Χώρα Κατασκευής: Μεγάλη Βρετανία
Περίοδος χρήσης: 1949 – 1954



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 22:47:17
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 22:48:21
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 22:51:16
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 22:58:57
Και μερικές φωτογραφίες απο την μεταφορά του στο υποστεγο Biggin Hill για να βαφτεί.



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 22:59:51
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 23:03:43
Επίσης εγινε και μία συνάντηση απο τα παλιά ...πολύ παλιά!!!
Επισκέφτηκε το spitfire  ο βετερανος πιλότος Flt Lt George Dunn ο οποιός ειχε παραδώσει στην Ελλαδα το σπιτφαιρ το 1947 !!!


Unbelievable that one of the veterans attending today flew Spitfire MJ755 that is being restored for the Greek airforce. Flt Lt George Dunn DFC delivered MJ755 to the Greeks in January 1947!




Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 23:04:38
.Απίστευτη ιστορία!!!


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 23:08:52
Υπέροχο και σαν ευκαιρία να το φτιάξει καποιος αερομοντελιστής σαν scale θεμα!!! Για ξεκινήστε να μαζευετε πληροφορίες!!!!


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 8 Ιουλ 2019, 23:11:18
 Το Supermarine Spitfire είναι από τα αεροσκάφη σύμβολα του Β΄ΠΠ που κράτησαν κυριολεκτικά την Βρετανία μέσα στον πόλεμο τις κρίσιμες ημέρες της «Μάχης της Αγγλίας». Η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα Spitfire στα τέλη του 1943 στη Μέση ανατολή τα οποία χρησιμοποίησε εντατικά μέχρι και το 1954.

Η ιστορία του Supermarine Spitfire στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις Μοίρες 335 και 336. Αυτό γιατί το Spitfire αποτέλεσε το κύριο αεροσκάφος δίωξης και των δύο Μοιρών από το 1943 έως τ953. Το αεροσκάφος εισήλθε για πρώτη φορά σε υπηρεσία με την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία το Δεκέμβριο του1943 αντικαθιστώντας τα Hawker Hurricane MkII.

Η έκδοση του Spitfire που εισήλθε πρώτη σε υπηρεσία ήταν η Mk VB/VC η οποία την περίοδο του1943 βρισκόταν ήδη σε αντικατάσταση από την νεότερη IX, Βέβαια για να σημειωθεί η αλλοπρόσαλλη τακτική των Βρετανών την ίδια περίοδο εφοδίασαν και την πορτογαλική Αεροπορία με33 Spitfire η Mk VB τι και αν η Πορτογαλία δεν ήταν εμπλεκόμενη στον Β΄ΠΠ.
Το Spitfire Mk V αποτέλεσε ουσιαστικά την τρίτη έκδοση παραγωγής του θρυλικού αεροσκάφους η οποία συνδύαζε την άτρακτο των εκδόσεων  Mk I/II με τον βελτιωμένο κινητήρα Merlin 45 των 1185 ίππων. Το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής και όχι κατόπιν μετατροπής πέταξε τον Ιούνιο του 1941 και συνολικά κατά τη περίοδο του πολέμου κατασκευάστηκαν 6.479 αεροσκάφη εκ των οποίων 94 Mk VA, 3.911 Mk VB και 2.467 Mk VC συν ακόμη 200 Mk I/II τα οποία είχαν μετατραπεί σε V. Από αυτά τα 94 της έκδοσης Spitfire VA έφεραν οπλισμό των 8 πολυβόλων Browning των 303 in ενώ τα 3.911 Mk VB  τον οπλισμό των δύο πυροβόλων Hispano των 20 χλστ.  και των τεσσάρων πολυβόλων Browning.

Εναλλακτικά τα 2.467 Spitfire VC τα οποία ήταν σχεδιασμένα βάσει της βελτιωμένης πτέρυγας Supermarine Type 349 μπορούσαν να δεχθούν 4 πυροβόλα Hispano αντί της διαμόρφωσης των 2+4, την οποία όμως μπορούσαν να φέρουν επίσης. Τα αεροσκάφη στην υπηρεσία τους στη Μέση Ανατολή υπέστησαν  ορισμένες μετατροπές  με την προσθήκη φίλτρου Vokes  στην εισαγωγή του καρμπυρατέρ ενώ ήταν εφοδιασμένα με κοιλιακές εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου (των 135, 205 ή 409 λίτρων) για την αύξηση της εμβέλειάς τους καθώς τα Spitfire της ΕΒΑ ανελάμβαναν και αποστολές συνοδείας νηοπομπών για την πραγματοποίηση των οποίων ήταν απαραίτητη η μεγάλη εμβέλεια.

Οι τρείς υποεκδόσεις Spitfire Mk VA, Mk VB και Mk VC ήταν εφοδιασμένες με κινητήρες  Merlin 45, 46, 50, 50A, 55 ή 56 με μικρές αλλαγές στην ιπποδύναμη όλοι προσαρμοσμένοι για επιχειρήσεις σε μέσα ύψη. Επιπλέον η έκδοση Spitfire LF Mk VB η οποία ήταν βελτιστοποιημένη για επιχειρήσεις σε χαμηλά ύψη έφερε τους κινητήρες Merlin 45M, 50M ή 55M με μειωμένη διάμετρο των πτερυγίων του υπερτροφοδότη λλά μεγαλύτερη ισχύ στην έκτακτη  ισχύ μάχης (WEP: War Emergency Power) 1.585 ίππων.

Πολλά Spitfire V είχαν «κλαδεμένα» τα ακροπτερύγια μειώνοντας το μέγιστο εκπέτασμα  στα 9,8 μέτρα βελτιώνοντας όμως κατά πολύ το βαθμό περιστροφής κατά τον διαμήκη άξονα (roll). Τα αεροσκάφη μπορούσαν να φέρουν από μια βόμβα των 250 λιβρών (113 χλγρ.) κάτω από κάθε πτέρυγα, ή μια των 500 λιβρών (227 χλγρ.) σε κοιλιακό φορέα αφαιρώντας όμως τη δυνατότητα μεταφοράς της εξωτερικής δεξαμενής καυσίμου. Η συγκεκριμένη έκδοση όμως είχε την ατυχία να πέσει επάνω στο ντεμπούτο του FW-190A το οποίο άρχισε να εμφανίζεται σε μεγάλους αριθμούς προς τα τέλη του 1941 και τις αρχές του 1942. Αμέσως το γερμανικό αεροσκάφος δίωξης αποδείχθηκε ανώτερο του Mark V (και όλων των προηγούμενων εκδόσεων) σε όλα τα ύψη μέχρι τα 25000 πόδια. Τα Spitfire της RAF να υποστούν βαρύτατες απώλειες.

Η εμφάνιση του FW-190  στάθηκε η αιτία για την ανάπτυξη της επόμενης έκδοσης του Spitfire του περίφημου «Εννιαριού» (ΙΧ) το οποίο εφοδιασμένο με το νέο  «μαγικό» κινητήρα Merlin 61 και αργότερα με τον ακόμη πιο ισχυρό Merlin 66 με τους 1720 ίππους,   έδωσε και πάλι την αεροπορική υπεροχή πίσω στην RAF.

Δυστυχώς όμως για την ΕΒΑ το IX δε θα ερχόταν παρά μόνο μετά τον πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1947. Έτσι οι δύο Μοίρες δίωξης της ΕΒΑ οι 335, 336 και λίγο αργότερα η 337 διένυσαν όλη την πορεία του Β΄ΠΠ με τα Mark V. Τα ελληνικά Spitfire μετά την Μέση Ανατολή, όπου κυρίως πετούσαν αποστολές προστασίας νηοπομπών έξω από την λιβυκή ακτή,  μετακινήθηκαν στην Ιταλία το Σεπτέμβριο του 1944 πραγματοποιώντας αποστολές πάνω από την Αλβανία και την Γιουγκοσλαβία.

Το Νοέμβριο του 1944, μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα τα αεροσκάφη ήρθαν αρχικά στο Ελληνικό πετώντας αποστολές σε γερμανικές φρουρές νησιών στο Αιγαίο που δεν είχαν αποσύρει οι Γερμανοί και το Μάιο του 1945 μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο του Σέδες.  Οι καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών ήταν λίγες από τα ελληνικά αεροσκάφη, τόσο από τα Hurricanes όσο και από τα Spitfire εξαιτίας των αποστολών που τους ανέθεταν οι Βρετανοί, (οι Μοίρες της ΕΒΑ επιχειρούσαν υπό τη διοίκηση της RAF) κάνοντας την «βρώμικη» δουλειά με αποστολές προσβολών εδάφους και «βαρετές» πολύωρες αποστολές προστασίας νηοπομπή.

Τον ακριβή λόγο για το οποίο η ΕΒΑ περιοριζόταν σε τέτοια καθήκοντα τον γνωρίζουν οι Βρετανοί. Στις 21 Απριλίου πάντως του 1944 οι Επισμηνίες Δ. Σουφρίλας και Γ. Τσότσος κατέρριψαν δύο γερμανικά δικινητήρια βομβαρδιστικά   Ju-88 πάνω από τη Μεσόγειο με τα Spitfire Mark V.  Το Φθινόπωρο του 1944, οι 335 και 336 ΒΕΜΔ μετακινήθηκαν στην Ιταλία, όπου συνέχισαν τις αποστολές δίωξης μαζί με σημαντικό πλήθος αποστολών προσβολής επίγειων στόχων. Το 1949 η ΕΒΑ παρέλαβε τον τελευταίο τύπο των Spitfire to Spitfire Mk XVI το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα «Εννιάρι» αλλά με «κλαδεμένα» τα ακροπτερύγια και βελτιστοποιημένο για επιχειρήσεις σε μέσα και χαμηλά ύψη.

Το αεροσκάφος είχε τον ίδιο οπλισμό με το IX ήτοι δύο πυροβόλα των 20 χλστ. Hispano II και 2 πολυβόλα των .50 (12,7 χλστ.) τύπου Browning.  Τα ΙΧ και XVI έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις του εμφυλίου και τα τελευταία από αυτά αποσύρθηκαν το 1954. Να σημειωθεί πως στη διάθεση της ΠΑ βρίσκεται και ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα Spitfire IX στον κόσμο Πρόκειται για το Spitfire (MJ 755) προϊόν του εργοστασίου Castle Bromwich (παρτίδα ΜJ 721-756) το οποίο εντάχθηκε τον Αύγουστο του 1944 στην 43η Μοίρα της RAF η οποία τότε κάλυπτε τις αποβάσεις στη Νότιο Γαλλία. Μετά από πολεμική δράση στη Βόρεια Ιταλία, παραδόθηκε στην ΕΒΑ  το Φεβρουάριο του 1947.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 9 Ιουλ 2019, 12:38:21
Από έγκυρες πηγές πληροφορήθηκα ότί το συγκεκριμένο αεροπλάνο, μετά την ανακαίνισή του θα παραμείνει για πέντε χρόνια στην Αγγλία για επιδείξεις.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Nikolas K στις Τρίτη, 9 Ιουλ 2019, 14:24:57
Πραγματικά, επειδή την αναπαλαίωση και αποκατάσταση του αεροπλάνου την χρηματοδοτούν ιδιωτικές πηγές, ποιος μπορεί πραγματικά να ξέρει; Και να το κρατήσουν το αεροπλάνο στην Αγγλία, ίσως υπάρχει συμφωνία επινοικίασης και συμμετοχής σε επιδείξεις για να βγάλουν τα έξοδα της αναπαλαίωσης. Σίγουρα εμάς δεν μας συμφέρει, αλλά ξαναλέω, είναι και ιδιώτες στην μέση. Κρίμα πάντως αν ισχύει, γιατί ψηνόμουν να είναι τουλάχιστον παρόν στο ΑFW2020...  :-[


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 9 Ιουλ 2019, 17:52:00
Πραγματικά, επειδή την αναπαλαίωση και αποκατάσταση του αεροπλάνου την χρηματοδοτούν ιδιωτικές πηγές, ποιος μπορεί πραγματικά να ξέρει; Και να το κρατήσουν το αεροπλάνο στην Αγγλία, ίσως υπάρχει συμφωνία επινοικίασης και συμμετοχής σε επιδείξεις για να βγάλουν τα έξοδα της αναπαλαίωσης.

Ακριβώς


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Σάββατο, 13 Ιουλ 2019, 00:54:31
Μερικές ακόμη .Η ατρακος βάφτηκε!



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τετάρτη, 7 Αυγ 2019, 00:09:40
Ετοιμα και τα εθνόσημα στο Σπιτφαιρ μας!!



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τετάρτη, 7 Αυγ 2019, 00:10:19
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Πέμπτη, 24 Οκτ 2019, 23:20:39
Η συναρμολόγηση του εκπληκτικού σπιτφαιρ συνεχίζεται!!!



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 17 Νοε 2019, 20:00:34
οι εργασίες προχωράνε!Μοτερ Μερλιν τέλος! :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: psioutis στις Σάββατο, 23 Νοε 2019, 23:25:21
Απλά..... ΠΑΝΈΜΟΡΦΟ!!!!!  :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ysmario στις Κυριακή, 24 Νοε 2019, 09:22:43
Επιπλο!   :)


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Elias Sopeoglou στις Κυριακή, 24 Νοε 2019, 21:02:29
Πολυ ωραιο θεμα Αργυρη μπραβο ,δεν θα το μαθαινα.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 1 Δεκ 2019, 22:04:28
Ναι φίλε Ηλία θα ειναι υπέροχο να εχουμε συτό το εργαλείο στην Ελλάδα!!!

Εβαλαν και το μοτέρ!


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 1 Δεκ 2019, 22:12:12
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: cptnassos στις Κυριακή, 1 Δεκ 2019, 22:29:23
Τέλειο :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Παρασκευή, 20 Δεκ 2019, 18:03:55
IoZ_fNrs4s4


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Παρασκευή, 20 Δεκ 2019, 23:34:12
Αγαπητοί φίλοι του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας,

Μετά από ησυχία λίγων ημερών (καθυστέρηση των δοκιμών λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών), πλησιάζει η στιγμή που περιμένουμε.

Το MJ755 θα κάνει το πρώτο engine run εφ’ όσον ο καιρός είναι καλός την Δευτέρα 23 Δεκ. Θα σας κρατήσω ενήμερους και θα μοιραστώ μαζί σας τα σχετικά βίντεο.
Για το πρώτο test flight, θα σας ενημερώσω πότε θα γίνει και μπορεί να το παρακολουθήσει μαζί μας όποιος θα βρίσκεται εκείνη την περίοδο στο Biggin Hill. Άλλωστε θα είναι συναρπαστική εμπειρία. Θα δημοσιεύσουμε και τα σχετικά βίντεο των δοκιμών.

Εάν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα, το MJ755 θα επιστρέψει στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 όπου και θα παραμείνει στον χώρο του Μουσείου. Στην ίδια περίοδο το ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει στην Αγγλία την εκπαίδευση για το Spitfire Ελλήνων πιλότων και μηχανικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Πολεμική Αεροπορία έβγαλε σήμερα δελτίο τύπου σχετικά με την πορεία της ανακατασκευής.

Με εκτίμηση,
Ίδρυμα Ίκαρος
Δημήτρης Κόλιας
Αντιπρόεδρος


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Παρασκευή, 10 Ιαν 2020, 19:46:28
Αγαπητοί φίλοι,

Σας επισυνάπτω μερικές ακόμα φωτογραφίες από το MJ755.

Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση θα γίνει στο Biggin Hill (εφ´όσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν) μεταξύ 18 με 22 Ιανουαρίου. Θα σας κρατήσω ενήμερους όταν θα γνωρίζω την ακριβή ημέρα, αλλά όπως σας είπα εξαρτάται από τον Αγγλικό καιρό!
Σε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να παραβρεθείτε να το φωτογραφίσετε ή να το βιντεοσκοπήσετε, να χαρούμε, να νιώσουμε όλοι μαζί περήφανοι και να του ευχηθούμε να έχει «μια επιτυχημένη πρώτη πτήση» και πολλές στην συνέχεια.
Όλοι βέβαια καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι αυτή η πρώτη δοκιμαστική πτήση!

Με εκτίμηση,
Ίδρυμα Ίκαρος
Δημήτρης Κόλιας
Αντιπρόεδρος & Νόμιμος εκπρόσωπος


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Παρασκευή, 10 Ιαν 2020, 19:47:29
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Markhelis στις Παρασκευή, 10 Ιαν 2020, 20:03:26
Ολες μας οι ευχές μαζί του, για την δοκιμαστική πτήση και για όλες τις επόμενες που
θα ακολουθήσουν!!!   :beer:

Τέλειο έγινε!!  :D  :D


Υ.Γ. Μπράβο Αργύρη που το έβγαλες στο φόρουμ και μας έκανες όλους περήφανους!!  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 19 Ιαν 2020, 15:49:59
Σήμερα εγινε η πρωτη και παρθενικη πτήση του Ελληνικού Σπιτφαιρ MJ 755 ! Η πτήση εγινε στο αερδρόμιο του Biggin Hill .Την πρώτη πτήση την έκανε ο Peter Kynsey.Ολα πήγαν υπέροχα! Σύντομα θα εχουμε και επίσημο βίντεο!



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 19 Ιαν 2020, 15:51:10
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 19 Ιαν 2020, 15:52:01
.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: f.Δημήτρης στις Κυριακή, 19 Ιαν 2020, 17:28:06
Αεροσκάφος  φοβος και τρόμος στην εποχή του!!   ειχε τελικη 590 χιλ. περιπου  και στους ελιγμούς απιαστο!!   ::)


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: CMarkop στις Κυριακή, 19 Ιαν 2020, 18:17:59
ανατρίχιασα   :D
μπράβο βρε Αργυράκο που μας κρατάς ενήμερους. :thumbs up:
ακόμη έχω φωτογραφίες που είχα βγάλει (σε φιλμ) από την εποχή που ήταν στο Πολεμικό Μουσείο.

άντε να το δούμε και από κοντά  :D


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: evan στις Κυριακή, 19 Ιαν 2020, 20:11:10
...
ακόμη έχω φωτογραφίες που είχα βγάλει (σε φιλμ) από την εποχή που ήταν στο Πολεμικό Μουσείο.
...

Και δύο φωτογραφίες από το μακρινό 1968. Στο Ζάππειο.

https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=14631.msg128968#msg128968



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: carapis στις Κυριακή, 19 Ιαν 2020, 20:33:06
.., μικρή δόση..  :thumbs up:

Supermarine Spitfire MJ755 Hellenic AF



48TAUKRC4uA


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: f.Δημήτρης στις Δευτέρα, 20 Ιαν 2020, 14:05:14
Το αεροπλάνο θρύλος ξανά στον αέρα,  απίστευτο!!  :o   


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: _ΤΑΣΟΣ_ στις Πέμπτη, 23 Ιαν 2020, 22:56:10
Νομίζω ότι τα 4¨είναι πολύ λίγα .....

tjv2TIvw3Dk

qKGstBk_g3o


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: evan στις Παρασκευή, 31 Ιαν 2020, 16:04:53
zBdvDyrpwyY


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: CMarkop στις Κυριακή, 23 Φεβ 2020, 21:15:18
... και μια αναφορά του στο τεύχος Μαρτίου 2020 του περοδικού Aeroplane ...
παρόν ήταν και ο πιλότος (ένθετη φωτό) που το παρέδωσε στην Ελλάδα στις 28/1/1947 (ετών 96)  :thumbs up:


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: DEPRON MANIAC στις Τρίτη, 23 Μαρ 2021, 19:32:04
  Και μια είδηση ότι αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα για την 25η Μαρτίου

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/7218835/25i-martiou-i-megali-ekplixi-tis-parelasis-tha-erthei-apo-tous-aitheres


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Nikolas K στις Τρίτη, 23 Μαρ 2021, 20:20:50
Depron Maniac, 25η Μαρτίου είναι...μεθαύριο. Δεν νομίζω να γίνει η έκπληξη δεδομένων των συνθηκών. Αφού ξέρεις ότι θα παρελαύνουν για τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Επανάστασης και θα είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας...


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: evan στις Τρίτη, 25 Μαΐ 2021, 11:19:49
Επιστρέφει στο Τατόι την Πέμπτη 27/5

http://defenceline.gr/index.php/enoples-dynameis/polemikh-aeroporia/item/5575-spitfire


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Τρίτη, 25 Μαΐ 2021, 11:57:31
Το θυμάμαι ως έκθεμα στο πίσω μέρος του Πολεμικού Μουσείου να είναι εκτεθειμένο στον καιρό για πάρα πολλά χρόνια. Οπως και τα λοιπά εκθέματα που βρίσκονται εκτεθειμένα. Ειχα την εντύπωση οτι με την ανακατασκευή θα άλλαζαν και τα ακροπτερύγια με τα ελλειπτικά. Οχι φυσικά ότι και έτσι μας χαλάει. Φαντάζομαι τι θα γίνει όταν θα ακουστεί ο κινητήρας RR Merlin να δουλεύει ξανά.



Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: evan στις Πέμπτη, 27 Μαΐ 2021, 15:48:49
Στην Κέρκυρα.

pI9eVXBeaw8

cTTxNmFOROE


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: evan στις Παρασκευή, 28 Μαΐ 2021, 00:38:29
Άφιξη στο Τατόι.

3mcjYm8LnQo


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: antonisng στις Παρασκευή, 28 Μαΐ 2021, 10:23:55
ανατρίχιασα   :D
μπράβο βρε Αργυράκο που μας κρατάς ενήμερους. :thumbs up:
ακόμη έχω φωτογραφίες που είχα βγάλει (σε φιλμ) από την εποχή που ήταν στο Πολεμικό Μουσείο.

άντε να το δούμε και από κοντά  :D

Να μία δικία μου (όχι και η καλύτερη ποιότητα) απο το "μακρινό" 1988
https://www.flickr.com/photos/140001780@N08/45767971961/in/dateposted-public/


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Markhelis στις Τετάρτη, 2 Ιουν 2021, 00:36:48
 Μία επίδειξη του αεροσκάφους στο Τατόι!!!  :D   :D    :thumbs up:    :thumbs up:

 J_NLWfmA5ss


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Nikolas K στις Σάββατο, 6 Νοε 2021, 09:24:27
Καλημέρα! Ξέρει κανείς αν σήμερα στο αεροδρόμιο Δεκελείας (Τατόι) θα υπάρχει ως έκθεμα (στατικό ή επίδειξη) το ανακατασκευασμένο Spitfire επ' ευκαιρίας της γιορτής του Προστάτη Αγίου της Π.Α.; Ευχαριστώ.


Τίτλος: Απ: Ελληνικό Supermarine Spitfire MJ755
Αποστολή από: Yiannis_S στις Κυριακή, 28 Νοε 2021, 19:06:45
.., μικρή δόση..  :thumbs up:

Supermarine Spitfire MJ755 Hellenic AF



48TAUKRC4uA

ο ηχος που κανει το Spitfire ειναι σουπερ (12κυλινδρος), το πετυχα μια Κυριακη στο αεροδρομιο στην Αθηνα