Aeromodelling GR

Το αερομοντελιστικό εργαστήρι => Υλικά, εργαλεία και τεχνικές => Μήνυμα ξεκίνησε από: Γιάννης Παξιμαδάκης στις Σάββατο, 10 Νοε 2018, 11:14:08



Τίτλος: Laser cutter η κατασκευή
Αποστολή από: Γιάννης Παξιμαδάκης στις Σάββατο, 10 Νοε 2018, 11:14:08
Δεν ξέρω πόσοι άλλοι ξερογλύφονταν οταν σκεφτόταν ενα laser cutter. Εγώ από την στιγμή που ανακάλυψα την ύπαρξή τους ονειρευόμουν να φτιάξω ένα . Οι τιμές όμως  πριν απο 20 χρόνια ηταν απολύτως απαγορευτικές για τους περισσότερους χομπίστες . Επίσης οι πληροφορίες λιγοστές και ειδικά να δεν είχες πρόσβαση σε χρήστες βιομηχανικών laser.
Αλλά πριν από 2 χρόνια ,τελείως τυχαία έπεσα επάνω σε ένα κινέζικο laser tube  με τιμή  οχι μικρή , αλλά με λίγη προσπαθεια και αρκετη αναμονή θα μπορούσα να την αγοράσω. .Οπότε  με 2 φίλους μοντελιστες μπήκαμε στην διαδικασια να διευκρινίσουμε την πιθανότητα να φτιάξουμε ενα. με διαστάσεις 1,5μ χ 1 μ και λάμπα 50W.
 Είδαμε οτι πλέον ηταν προσιτό . Είχα  ήδη 2 v-slot 1500mm το κάθε ένα για να αναβαθμίσω το cnc foam cutter , που έχω, έτσι ξεκινήσαμε με αυτά  προχωρώντας σιγά .
(https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/v_slot.jpg)
 
Φτιάξαμε ενα πλαίσιο με  κοιλοδοκό 20χ40 και τοποθετήθηκαν τα v-slots.  Για βαγονέτα χρησιμοποιήθηκαν universal  V-Slot Gantry Set  , κίνηση με ιμάντα και μοτερ βηματικά ΝΕΜΑ17. 4kgr/m .
Γρήγορα ειδαμε οτι δεν θα  βόλευαν για την τοποθέτηση των βηματικών μοτερ και καθρεπτών  τα  plate που είχαμε πάρει , ετσι σχεδιάστηκαν εξ αρχής και κόπηκαν σε αλουμίνιο 5 mm

(https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/2018-06-07_19_01_01.jpg)

Controller φυσικά arduino , που ειναι πάμφθηνο ,και απολύτως παραμετροποιήσιμο .
[imghttps://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/s-l400.jpg][/img]

Για αρχή  δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας απλά μια γραφίδα ( στυλό ) για να βεβαιωθούμε ότι ειναι λειτουργικό .Ετσι πριν μπούμε σε μεγαλύτερα έξοδα  μάθαμε τις λειτουργίες και τις δυσλειτουργίες της κατασκευής . Είναι προφανέστατα οτι με τα μολύβια κλπ δεν μπορούσαμε να βεβαιωθούμε  για την ακρίβεια των κινήσεων , καθώς οι γραφίδες δεν ηταν καλά στερεωμένες και μετακινουνταν κατά την διάρκεια της σχεδίασης .
Z-ysa_5i6Kk

2Luhon1VKyQ








Τίτλος: Απ: Laser cutter
Αποστολή από: Γιάννης Παξιμαδάκης στις Σάββατο, 10 Νοε 2018, 11:15:11
Επόμενη κίνηση η τοποθέτηση μιας laser diode 2w. Έτσι είδαμε την πραγματική ακρίβεια της μηχανής ,  Το laser ηταν πολύ αδύναμο , οπότε και οι ταχύτητες πολύ μικρες . Φυσικά δεν μπορούσε να κόψει ούτε χαρτί , εκτός αν ηταν σκούρου χρώματος.

(https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/2018-04-27_19_58_52.jpg)

https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/kritsa.jpg

zVSVZ99qj6s


Τίτλος: Απ: Laser cutter
Αποστολή από: Γιάννης Παξιμαδάκης στις Σάββατο, 10 Νοε 2018, 11:23:51
Από εδώ και πέρα , αρχίζουν οι σοβαρές προμήθειες  :)

Λάμπα Laser 50W , βάσεις καθρεπτών , καθρέπτες , τροφοδοτικό .
Ξεκινήσαμε απο την λάμπα την οποία βρήκαμε ευτυχώς στην Ευρώπη .  Ηρθε χωρίς πρόβλημα και σε καλή τιμή . Αλλά με τους καθρέπτες και το τροφοδοτικό είχαμε τελωνείο  οπότε στοίχισαν τριπλάσια απο την τιμή αγοράς . Αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική
.

(https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/2018-10-18_19_53_09.jpg)


Τίτλος: Απ: Laser cutter
Αποστολή από: Γιάννης Παξιμαδάκης στις Σάββατο, 10 Νοε 2018, 11:35:32
Συνεχεια είχε η ευθυγραμμιση της λάμπας με τους καθρέπτες και το φακό εστίασης . Οχι δύσκολη διαδικασία ,αλλά χρονοβόρα και επικίνδυνη . Ειδικά πήραμε ρίσκο  κάνοντας την διαδικασία χωρίς να έχουμε προμηθευτεί προστατευτικά γυαλιά . Μέγα λάθος , αν και δεν το πληρώσαμε . Φυσικά και με βάση τον νόμο του Murphy , αν κάτι ειναι να πάει στραβά θα πάει οπωσδήποτε , έτσι είχαμε ένα ευτυχώς μικροατύχημα .
Η δέσμη του laser ειναι αόρατη . Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει ορατή η ίδια η ακτίνα . Και αυτό την καθιστά επικίνδυνη , γιατι αν και δεν την βλέπεις, τυχόν ανακλάσεις μπορούν να προκαλέσουν άμεση τύφλωση . Φυσικά και δεν μιλάμε για απευθείας έκθεση , όπου  εκεί τα πράγματα μπορει να ναι τραγικά . :(  :(

(https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/2018-10-18_19_53_16.jpg)

(https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/2018-10-18_19_56_07.jpg)

(https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/2018-10-18_19_55_57.jpg)



Τίτλος: Απ: Laser cutter
Αποστολή από: Γιάννης Παξιμαδάκης στις Σάββατο, 10 Νοε 2018, 11:47:18
Η εστίαση της δέσμη ειναι άλλη μια απαραίτητη διαδικασία. Ξέροντας την εστιακή απόσταση του φακού (5.8mm) , έχουμε ένα μπούσουλα  από ποιο ύψος θα ξεκινήσουμε να την βρούμε . Φυσικά παίζει ρόλο και το πάχος του υλικού και που θα αποφασίσεις να εστιάσεις .
Στην επάνω επιφάνεια , στην μέση ή στην κάτω επιφάνεια . Κάθε εστίαση δινει διαφορετικό αποτέλεσμα . Πάντως με λάθος εστίαση ακόμα και με 50 W δεν κόβει ουτε χαρτοπετσέτα.
Η αέρας υπό πίεση στο ακροφύσιο ειναι απαραίτητος καθώς αφενός καθαρίζει τους καπνούς από τον δρόμο της ακτίνας , αφετερου κρατάει για μεγαλύτερο διάστημα καθαρό τον φακό .
Απαραίτητο επίσης ειναι το κύκλωμα ψύξης της λάμπας με νερό  για να συνεχίσει να λειτουργει και η αναρρόφηση των καπνών  για να μπορουμε να αναπνέουμε όσο γίνεται η κοπή .  ;)

PzPRBDLOYO8