Aeromodelling GR

Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο => Μηχανές - καύσιμα - έλικες => Μήνυμα ξεκίνησε από: flaperon35 στις Τετάρτη, 10 Σεπ 2014, 14:46:33



Τίτλος: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: flaperon35 στις Τετάρτη, 10 Σεπ 2014, 14:46:33
Γεια σας φιλοι μου. Ξερει κανης πως φτανει το καυσημο στον στροφαλο ενος τετραχρονου κινητηρα για να λιπανθει ?


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: Nikolas K στις Τετάρτη, 10 Σεπ 2014, 15:00:54
Γεια σου!
Ο στροφαλοφορος ενος τετραχρονου και τα ρουλεμαν και ο εκκεντροφορος με τα ωστηρια, λιπαινονται με το λαδι που διαρρεει γυρω γυρω απο το δακτυλιδι του εμβολου και απο το διακενο του εμβολου.Γι αυτο και δεν πρεπει να φραζουμε τη νιπλα που υπαρχει στις τετραχρονες κατω απο τον στροφαλοθαλαμο,γιατι απο κει διαπνεει ο στροφαλοθαλαμος κ αφηνει το λαδι να κυκλοφορησει.


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: flaperon35 στις Τετάρτη, 10 Σεπ 2014, 16:01:12
Δακτιλιδι ενωεις το ελατιριο του εμβολου ? Και αν ναι τοτε, μπορει αυτη η πολυ λυγη ποσοτιτα που περναει να ειναι αρκετη για την λιπανση ?


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: Nikolas K στις Πέμπτη, 11 Σεπ 2014, 00:32:58
Δακτιλιδι ενωεις το ελατιριο του εμβολου ? Και αν ναι τοτε, μπορει αυτη η πολυ λυγη ποσοτιτα που περναει να ειναι αρκετη για την λιπανση ?

Nαι, το ελατηριο του εμβολου εννοω. Ειναι επαρκης η ποσοτητα που περναει, με την προυποθεση οτι χρησιμοποιειται το καυσιμο που συστηνει ο κατασκευαστης και δεν εχει ρυθμιστει λαθος το μιγμα στο καρμπυρατερ.


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: w1ndsurfer στις Πέμπτη, 11 Σεπ 2014, 06:52:22
Πολύ σωστά τα λέει ο συνονόματος Νικόλας, το λάδι από το μίγμα του καυσίμου λιπαίνει μια χαρά όσο λειτουργεί ο κινητήρας

και προσθέτω: όταν αποθηκεύεις τον κινητήρα για κάποιο διάστημα (π.χ. πάνω από 2 εβδομάδες) ή αν είσαι σε υγρό κλίμα, καλό είναι μετά την πτήση να βάζεις after run oil, από το nipple εξαγωγής λαδιού.

Βαλβολίνη αυτόματου κιβωτίου αυτοκινήτου (Automatic Transmission Fluid) κάνει μια χαρά, δεν χρειάζεται να αγοράσεις μοντελιστικό after run που είναι ακριβό.


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: flaperon35 στις Πέμπτη, 11 Σεπ 2014, 09:08:29
Καπου πειρε το ματι μου σε εναν os max ειχε μια ψυλη τριπητσα στον αυλο εισαγογης και αυτη η τριπα ενωνε την εισαγογη με το ψευτοκαπακο των βαλβιδων. Αυτο ειδα και προβληματηστηκα με το θεμα λιπανσης γενηκα στους τετραχρονους μοντελιστηκους κινητηρες.
Παντος κανονηκα δεν θα επρεπε να μπορει απο της ανοχες μεταξη πιστονιου να περναει σημαντηκη ποσοτιτα λαδιου, εκτος αν το χιτονιο στο κατο μερος του ειναι πιο φαρδη οστε να περναει λαδι κατα την εισαγογη αλλα να κραταει σημπιεση οταν ενεβενει.
Τι να πω δεν ξερω. Σε κουβεντα να βρησκομαστε.


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: w1ndsurfer στις Πέμπτη, 11 Σεπ 2014, 10:25:28
Στους OS Max με αυτό το σωληνάκι το λάδι ανακυκλώνεται αντί να εξάγεται όπως στους Saito, ASP, κ.α.


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: flaperon35 στις Πέμπτη, 11 Σεπ 2014, 11:01:48
Νικολα δεν λεω το σολινακη, λεω για μια τριπιτσα που εχει στον αυλο εισαγογης κοντα στην εδρα της βαλβιδας και επικινονη με το πανο μερος της κεφαλης που ειναι τα κοκορακια.


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: Nikolas K στις Πέμπτη, 11 Σεπ 2014, 11:25:47
Νικολα δεν λεω το σολινακη, λεω για μια τριπιτσα που εχει στον αυλο εισαγογης κοντα στην εδρα της βαλβιδας και επικινονη με το πανο μερος της κεφαλης που ειναι τα κοκορακια.

Αυτό είναι πατέντα της OS, για να ανακυκλώνεται το λάδι και να απαλείψει το nipple. Είναι σχετικά πρόσφατη πατέντα μάλιστα.
Προφανώς πάλι με τον ίδιο τρόπο ξεκινάει το λάδι να μπει στον στροφαλοθάλαμο, μέσω του ελατηρίου και του χιτωνίου, απλά τώρα αναγκάζει μεγαλύτερη ποσότητα να περάσει μέσα από τα ωστήρια και τις ωστήριες ράβδους, για να καταλήξει μέσω αυτής της τρύπας στην βαλβίδα και τελικά πάλι στον θάλαμο καύσης.
Είτε με αυτόν είτε με τον παλιό τρόπο όμως, η λίπανση του τετράχρονου κινητήρα glow γίνεται ικανοποιητικά χρόνια τώρα!
Και κάτι άλλο. Οι μεγάλοι κινητήρες έχουν πολλά ελατήρια για συμπίεση και ξεχωριστό ελατήριο "λαδιού". Οι μοντελοκινητήρες μας με το ένα ελατήριο, δεν περιμένεις να μην έχουν διαρροή. Εκεί βασίζεται και ο τρόπος αυτός της λίπανσης. Φαντάζομαι, δεν έχω δει ποτέ τομή glow τετράχρονου κινητήρα εν ώρα λειτουργίας, ότι το λάδι που διαρρέει και με τις συνθήκες που επικρατούν στο στροφαλοθάλαμο, σχηματίζει εκνέφωμα. Ε, αυτό είναι που θέλουν στην ουσία τα ρουλεμάν, τίποτε άλλο.


Τίτλος: Απ: λιπανση τετραχρονου
Αποστολή από: flaperon35 στις Πέμπτη, 11 Σεπ 2014, 11:39:33
Ορεα!....απλα ειδα αυτες της φοτο και αν και χρονια μοντελιστης και παρολο που εχουν περασει αρκετα μοτερ απ τα χερια μου, ξαφνηκα προβληματιστηκα σε κατι που το θεωρουσα δεδομενο. Σας ευχαρηστω παντος νικολες.   :thumbs up: