Aeromodelling GR

Ανεμόπτερα R/C => Ολα τα ανεμόπτερα R/C => Μήνυμα ξεκίνησε από: Friday στις Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 21:40:02



Τίτλος: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Δευτέρα, 24 Σεπ 2012, 21:40:02
Αγαπητοί...

    Μου έχει προκύψει ο εξής προβληματισμός μαζί με τις ερωτήσεις του.

1. Το μοντέλο μου, λέει ο κατασκευαστής, ζύγισμα από 71χλ - 73χλ. Αυτό λοιπόν που κάνω είναι μέσα σ αυτό το πεδίο το μοντέλο να ζυγίζει ουδέτερα. Τι διαφορά έχει αν είτε το ζυγίσω στα 71χλ είτε στα 73χλ ουδέτερο πάντα ; Στο μυαλό μου, θεωρώ πως δεν υπάρχει διαφορά

2. Όταν λέμε ότι το ζυγίζουμε μπροστόβαρο ή πισώβαρο, εννοούμε ότι το ζυγίζω ούδετερο πχ στα 73χλ, και μετά, μετακινώ τα βάρη λίγο μπροστά ή πίσω, ώστε να έχει μια μικρή κλίση και το αφήνω έτσι ;

3. Ποια είναι η "σωστή ρύθμιση" για τα thermal ανεμόπτερα, αν υπάρχει ;

4. Τι συμπεριφορές παρατηρούνται ανάλογα με το αν είναι πισώβαρο ή μπροστόβαρο ;

5. Υπάρχει κάποια ρύθμιση στο ζύγισμα, που δείχνει καλύτερα το θερμικό απο κάποια άλλη ;

6. Αν στο περίφημο dive test φουσκώνω ή ρίχνω μούρη, είναι απαραίτητα κακό ;

Αυτά προς το παρόν. Αν υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις απο άλλους σχετικά με το ζύγισμα ενός ανεμοπτέρου, μπορείτε ελεύθερα να τις κάνετε εδώ.

Παρακαλώ πολύ την γνώση σας και τα φώτα σας.

Ευχαριστώ

Παρασκευάς


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 09:39:01
Ολες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου υπάρχουν στην ύλη του σεμινάριου που παρουσιάσαμε πέρυσι.

Σου έχω δώσει link στο άλλο σου post.


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Κυριακή, 25 Νοε 2012, 14:48:40
Πολυ ωραια και κατατοπιστικη η παρουσιαση, αν και ειχε αρκετα τεχνικα σημεια, που δεν τα καταλαβαινα, αλλα με εβαλαν στην διαδικασια να αρχισω να ψαχνομαι, σχετικα μ'αυτα.

Μια απο τις αποριες που μου δημιουργηθηκε ειναι η εξης : Ολα ωραια και καλα με το ζυγισμα του ανεμοπτερου, ειτε μπροσθοβαρο ειτε πισωβαρο, ειτε ουδετερο. Αλλα απο την στιγμη που σημαντικο ρολο παιζουν οι γωνιες των φτερων και τα φτερα εχουν μια συγκεκριμενη αεροτομη, μηπως τελικα καθε αεροτομη εχει ενα δικο της "ιδανικο" ζυγισμα ; Διαβασα καπου για την επλερ, οτι εχουν ζυγισμα στο 34% (αν θυμαμαι καλα) της χορδης. Μπορει να ισχυει κατι τετοιο ;

Ακομα, μου κανει εντυπωση, πως ο κατασκευαστης, ο οποιος κανει μια ερευνα, για τα υλικα που θα χρησιμοποιησει, δινει ενα κεντρο βαρους, το οποιο συνηθως, η μονη φορα που πεταει ειναι στην πρωτη του πτηση και μετα ολοι το αλλαζουμε βρισκοντας ο καθε ενας αυτο που του αρεσει και που δεν εχει ομως διαφορα απο αυτο που τελικα καταληγουν ολοι να πετανε.

Παραδειγμα η λιστα με τα ζυγισματα συγκεκριμενων ανεμοπτερων που επισυναπτεται στην παρουσιαση. Σε ολα αυτα τα μοντελα, ο κατασκευαστης δινει αυτο το ζυγισμα ; Χωρις να ξερω, θα ελεγα πως οχι.

Ευχαριστω
Παρασκευας



Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Κυριακή, 25 Νοε 2012, 19:30:16
Aγαπητέ φίλε Friday, το θέμα του σωστού έναντι του βολικού κέντρου βάρους είναι μεγάλο.

Σίγουρα στην φόρμουλα της εύρεσης της θέσης μπαίνει και ο όγκος της ουράς (μοχλός * επιφάνεια)

Ακου τώρα την ιστορία με το ηλεκτροκίνητο Xplorer.

Ο κατασκευατής προτείνει 112-118 χιλιοστά
Οι Εγγλέζει και άλλοι αερομοντελιστές στα διεθνή φόρουμ μιλάνε για 121-125 χιλιοστά
Ενας φίλος Βούλγαρος που πέταξε μαζί μας τον Σεπτέμβριο είπε ότι πετάει καλύτερα στα 105 χιλιοστά (Εκεί έχω καταλήξει και εγώ)


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Κυριακή, 25 Νοε 2012, 19:59:54
Αρα κλινουμε τελικα στο οτι το ζυγισμα ειναι προσωπικη προτιμηση ;

Θα μπορουσαμε να εξηγησουμε λιγο, τι σημαινει οτι πεταει καλυτερα ; Να ξερουμε τι ψαχνουμε οταν αρχισουμε να παιζουμε με τα χιλιοστα.

Ευχαριστω


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Κυριακή, 25 Νοε 2012, 22:37:48
Αγαπητέ Friday.
Όντος το κέντρο βάρους είναι μια προσωπική υπόθεση. Ο κάθε κατασκευαστής δίνει ένα κέντρο βάρους κάπως συντηρητικό και ασφαλείς γιατί στο κάτω-κάτω δεν ξέρει ποιος θα το αγοράσει.
Να διευκρινίσω γιατί είναι προσωπική υπόθεση. Ο κάθε πιλότος έχει το προσωπικό στιλ, άλλος θέλει ένα αεροπλάνο να είναι πολύ σταθερό και να μη χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πτήση και το κάνει μροσθόβαρο. Οπότε για να μπορεί το αεροπλάνο να κρατά την μύτη ψηλά τριμάρει up στην ουρά και έχει κάνει ένα αεροπλάνο μιας ταχύτητας, γιατί αν το πετάξει λίγο πιο αργά η ουρά δεν θα μπορεί να κρατήσει την μύτη ψηλά και έτσι θα πέσει σε βύθιση. Αν το πετάξει λίγο πιο γρήγορα και αφήσει τον μοχλό του elevator θα αρχίσει να ανεβαίνει. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε στο dive test. Επίσης μπορεί να σε ξεγελάσει π.χ. όταν στρίψεις στον αέρα και αρχίζει να ανεβαίνει γιατί ¨βλέπει¨ μεγαλύτερη ταχύτητα και εσύ νομίζεις πως ανεβαίνει γιατί βρήκε θερμικό.   
Το μπροσθόβαρο ανεμόπτερο είναι πιο αναίσθητο στο να σου δείχνει το τι γίνεται γύρο του π.χ. αν πέρασε μέσα από ένα έστω μικρό θερμικό. Πετάει πιο τρένο που θα λέγανε και κάποιοι. Θέλει μεγαλύτερη κίνηση στο elevator π.χ. στην προσγείωση γιατί είναι βαριά η μύτη και η μεγαλύτερη εκτροπή στα πηδάλια σημαίνει οπισθέλκουσα οπότε κόβει ταχύτητα και κατά συνέπια θέλει πιο πολύ elevator και ούτω καθεξής.
Τώρα πάμε στο άλλο άκρο και έχουμε έναν πιλότο που θέλει να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή γύρο του και δεν τον ενοχλεί που συνέχεια πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στο ανεμόπτερο του που είναι ουδέτερο και του δείχνει τα πάντα, αρκεί ο πιλότος να ξέρει να διαβάζει το αεροπλάνο του. Θα πρέπει να ξεχωρίσει αν ήταν θερμικό η μια ριπή που του σήκωσε την μύτη και να είναι έτοιμος το διορθώσει γιατί αλλιώς θα μείνει με την μύτη ψηλά ώσπου να στολάρει.
Να πούμε εδώ πως αν το κέντρο βάρος πάει πιο πίσω από το ουδέτερο σημείο του αεροπλάνου αρχίζουμε να τριμάρουμε down γιατί βαραίνει η ουρά οπότε όταν κάνουμε το dive test θα αρχίσει να μπαίνει πιο βαθιά όσο ανεβάζει ταχύτητα. Το οποίο μπορεί να είναι και επικίνδυνο αν π.χ. το χάσεις από τα μάτια σου και μπει σε βύθιση δεν πρόκειται να βγει.     
Το πολύ πίσω το κέντρο βάρος μπορεί να είναι το ίδιο κακό με το πολύ μπροστά γιατί θέλει συνέχεια να το διορθώνεις το οποίο σημαίνει συνέχεια να εκτρέπεις πηδάλια.
Άποψη μου είναι να το ζυγίσεις όπου λέει ο κατασκευαστής και να το πας σιγά-σιγά πιο πίσω ώσπου θα σου είναι δύσκολο η να μην σε αρέσει αλλά πρόσεξε όχι το πήγα πίσω δυο χιλ. έκανα μια πτήση και δεν μου άρεσε, το πετάς όλη την ημέρα. Την άλλη φορά το πας άλλα δυο χιλ. και το πετάς μια μέρα γιατί με μια πτήση δεν μπορείς να βγάλεις άκρη.
Φιλικά Κώστας             


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Κυριακή, 25 Νοε 2012, 22:55:09
Κωστα σ'ευχαριστω για το εκτενες και κατατοπιστικο μηνυμα σου. Τα πραγματα, καπως αρχιζουν να παιρνουν μια σωστη θεση στο μυαλο μου, συνεχιζω ομως να εχω αναπαντητο το ερωτημα 1 & 2 του αρχικου μου μηνυματος.

Εχει κολλησει η το μυαλο μου και αντιλαμβανομαι, πως οταν το μοντελο καθεται στο ζυγι παραλληλο με το εδαφος τοτε δεν εχει σημασια ειτε ειναι στα 70χλ ειτε στα 80χλ, αφου παλι ουδετερο ειναι.

Γιατι αν ενας κατασκευαστης, οπως στο δικο μου, δινει απο 71-73χλ αν το ζυγισω στα 75χλ γινεται πισωβαρο και αν στα 68χλ γινεται μπροσθοβαρο, αφου και στις 2 περιπτωσεις, θα μετακινησω τα βαρη μεσα στο σκαφος, με τετοιο τροπο ωστε να ειμαι παραλληλα (ουδετερος) με το εδαφος ; Αντιλαμβανομαι, οτι εδω ακριβως ειναι που χανω κατι, αλλα δεν μπορω να το δω.

Συγγνωμη αν σας κουραζω, αλλα προσπαθω να ξεμπλεξω το μυαλο μου.

Ισως τελικα, πρεπει να αρχισω τις δοκιμες με μετακινηση προς τα πισω ανα χιλιοστο και να καταλαβω, μονος μου τις διαφορες

Ευχαριστω, για τις πολυτιμες συμβουλες σας, συνεχιστε


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Nikolas K στις Κυριακή, 25 Νοε 2012, 23:10:53




Γιατι αν ενας κατασκευαστης, οπως στο δικο μου, δινει απο 71-73χλ αν το ζυγισω στα 75χλ γινεται πισωβαρο και αν στα 68χλ γινεται μπροσθοβαρο, αφου και στις 2 περιπτωσεις, θα μετακινησω τα βαρη μεσα στο σκαφος, με τετοιο τροπο ωστε να ειμαι παραλληλα (ουδετερος) με το εδαφος ;


Γιατί μπερδεύεσαι εδώ;Το μοντέλο το στηρίζεις εκεί που σου λέει ο κατασκευαστής (δηλ. από 71 έως 73 χιλ.). Από κει και πέρα προφανώς είσαι πισώβαρος αν το αεροπλάνο κλίνει προς την ουρά και μπροστόβαρος αν κλίνει προς τη μύτη.
Και για να το κάνω πιό καθαρό ακόμα, το αν θα το πεις μπροσθόβαρο ή πισώβαρο εξαρτάται πάντα από το προς τα πού θα κλίνει ως προς το σημείο ισορροπίας που θέλει ο κατασκευαστής.
Το δικό σου σημείο ισορροπίας μπορεί να είναι άλλο, αλλά το σημείο αναφοράς μας το δίνει ο κατασκευαστής.


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Κυριακή, 25 Νοε 2012, 23:31:29
Friday
Τώρα κατάλαβα τι δεν κατάλαβες.
Σκέψου το έτσι: βάζεις το αεροπλάνο σου στο συγιστίρη στα 70χιλ. και για να έρθει οριζόντιο πρέπει να βάλεις 200γρ. στην μύτη. Αν το βάλεις στα 90χιλ. θα χρειαστεί 150γρ. για να έρθει οριζόντιο.
Για να πετάξει το αεροπλάνο με 200γρ. στην μύτη πρέπει να τριμάρεις 3χιλ up για να πετά με σταθερή ταχύτητα 25χλμ/ώρα.
Για να πετάξει με 150γρ στην μύτη πρέπει να τριμάρεις 2χιλ. up για να πετά με την ίδια ταχύτητα.
Αυτό εννοώ όταν λέω βαριά μύτη. Όσο πιο λίγο βάρος βάζεις στην μύτη τόσο πιο πίσω πηγαίνει το σημείο που είναι οριζόντιο το αεροπλάνο. Το κέντρο βάρους είναι το σημείο που το αεροπλάνο κάθετε οριζόντια. Άρα αλλάζει με το πόσο βάρος βάζουμε η βγάζουμε από την μύτη.
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα.
Κώστας   


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 00:41:16
Αρα...

Μετακινοντας προς τα πισω, ας πουμε απο αυτο που δινει ο κατασκευαστης 73χλ στα 76χλ, ισορροπω το μοντελο (να ειναι ουδετερο), αλλα σε σχεση μ'αυτο που δινει ο κατασκευαστης ειμαι πισωβαρος. Σωστα ;

Αν δηλαδη τωρα βαλω τις ακιδες στα 73χλ, το μοντελο θα κρεμαει πισω, οπως ειναι φυσικο.

Ας υποθεσουμε οτι εχουμε ενα μοντελο με μηκος ατρακτου 1,35μ, και βρισκουμε τον τροπο να το εχουμε ζυγισμενο στα 10χλ και μετα βρισκουμε ενα αλλο τροπο και το ζυγιζουμε στα 100χλ, θα εχει αλλαγη στον τροπο που πεταει, απο την στιγμη που και τις 2 φορες καθεται ουδετερο ; ή επειδη μας εχει πει ο κατασκευαστης οτι το μοντελο αυτο ζυγιζει στα 75χλ, την μια θα ειναι μπροσθοβαρο και την αλλη πισωβαρο, αρα και θα εχει τεραστια πτητικη διαφορα ;

Οταν λεμε οτι αυτο το μοντελο εχει βρεθει οτι μετα απο πτητικες δοκιμες το καλο του σημειο ειναι στα 90χλ, σημαινει οτι στα 90χλ ισορροπει, ετσι δεν ειναι ;

Παει το μυαλο, την εκανε για περιπατο. Θα βλεπω τραμπαλες στον υπνο μου.

Χαρα στην υπομονη σας.  :-\


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 00:46:38
Aγαπητέ φίλε Friday, το θέμα του σωστού έναντι του βολικού κέντρου βάρους είναι μεγάλο.

Σίγουρα στην φόρμουλα της εύρεσης της θέσης μπαίνει και ο όγκος της ουράς (μοχλός * επιφάνεια)

Ακου τώρα την ιστορία με το ηλεκτροκίνητο Xplorer.

Ο κατασκευατής προτείνει 112-118 χιλιοστά
Οι Εγγλέζει και άλλοι αερομοντελιστές στα διεθνή φόρουμ μιλάνε για 121-125 χιλιοστά
Ενας φίλος Βούλγαρος που πέταξε μαζί μας τον Σεπτέμβριο είπε ότι πετάει καλύτερα στα 105 χιλιοστά (Εκεί έχω καταλήξει και εγώ)

Το xplorer, λοιπον δειχνει καλυτερα τον αερα και εχει εν γενει καλυτερη συμπεριφορα, οταν ειναι μπροστοβαρο.

Αληθεια, το ζυγισμα ειναι υποθεση, το εφτιαξα και το αφησα ή αναλογα με τις καιρικες συνθηκες χρειαζεται επανεξεταση ;

Τον ασταματητο εχω με τις ερωτησεις


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 02:26:32
Friday
Μπροστόβαρο η πισώβαρο είναι συμπεριφορά και όχι στα πόσα χιλιοστά είναι το κέντρο βάρος.
99,99% το κέντρο βάρος του κατασκευαστή είναι ¨μπροστόβαρο¨ αλλά ασφαλές


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 11:50:38
Friday
Μπροστόβαρο η πισώβαρο είναι συμπεριφορά και όχι στα πόσα χιλιοστά είναι το κέντρο βάρος.
99,99% το κέντρο βάρος του κατασκευαστή είναι ¨μπροστόβαρο¨ αλλά ασφαλές


Η μαγικη απαντηση. Το θησαυροφυλακιο ξεκλειδωσε και σ ευχαριστω γι αυτο.

Το μοντελο μπορει να ισορροπει, αλλα να εχει πισωβαρη ή μπροσθοβαρη συμπεριφορα.

Φανταζομαι λοιπον, οτι ενα μοντελο, που ισορροπει μεν, αλλα ειναι πισωβαρο, στο τεστ βυθισης, θα βγαινει γρηγορα. Αν μας αρεσει η συμπεριφορα το κραταμε, αλλιως διορθωνουμε κατα το επιθυμητο.

 Η ερωτηση που γενναται τωρα ειναι, γιατι τοσος ντορος με το τεστ βυθισης, που ακουω οτι καποιοι το εχουν σαν ευαγγελιο


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 14:38:13
Friday
Το μοντέλο δεν μπορεί η μπορεί να μην ισορροπεί. Κάπου πάντα ισορροπεί, το θέμα είναι που θέλουμε εμείς να ισορροπήσει. Π.χ. βάζουμε το ζυγιστίρη στα 73χιλ. και βάζουμε η βγάζουμε βάρος για να ισορροπήσει το αεροπλάνο και πάμε και το πετάμε μετά θέλουμε να δούμε αν το πάμε στα 80χιλ. πως θα πετάει οπότε βάζουμε το ζυγιστίρη στα 80χιλ. και αφαιρούμε βάρος από την μύτη ώσπου να ισορροπήσει και πάμε και το πετάμε για να δούμε πως άλλαξαν τα πτητικά χαρακτηριστικά του.
Να διευκρινίσουμε πως αλλάζοντας το κέντρο βάρους πρέπει να αλλάξουμε και το τριμ στο elevator για να πετάει το ανεμόπτερο με την ίδια ταχύτητα που πετούσε και πριν.
Με το τεστ βύθισης το μπέρδεψες λίγο αλλά δεν πειράζει.
Αν με το κέντρο βάρος στα 73χιλ. τριμάρεις το μοντέλο σου να πετά με μια σταθερή αργή ταχύτητα και το βάλεις σε μια βύθιση 450  και αφήσεις τα στικ της τηλεκατεύθυνσης το αεροπλάνο σου θα βγει γρήγορα από την βύθιση και θα αρχίσει να ανεβαίνει.
Αν τώρα έχεις κάνει το μοντέλο σου να ισορροπεί στα 80χιλ. θα πρέπει λογικά να τριμάρεις down στο elevator για να πετάει το μοντέλο σου με την ίδια ταχύτητα με πριν και το βάλεις σε βύθιση όπως πριν θα βγαίνει πιο αργά.
Αν το κέντρο βάρος είναι πιο πίσω από το κέντρο πιέσεων του αεροπλάνο γίνετε πολύ ασταθές και όταν κάνεις το τεστ βύθισης ΔΕΝ θα βγαίνει αλλά θα μπαίνει πιο βαθιά. Εδώ ίσος πια μπορούμε να πούμε πως το μοντέλο είναι πράγματι πισώβαρο.   

Με το τεστ βύθισης μπορείς να δεις αν έχεις το σωστό ζύγισμα που για πολλούς είναι ουδέτερο, δηλαδή όταν κάνεις το τεστ βύθισης το μοντέλο να  παραμένει στην πορεία του η ακόμα καλύτερα να βγαίνει πολύ ελαφρά. 
Ζητώ συγνώμη αν μονοπώλησα το θέμα να βοηθήσω θέλω όσο μπορώ και ελπίζω να έγινα κατανοητώς
Φιλικά Κώστας.         


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Δευτέρα, 26 Νοε 2012, 17:30:57
Κωστα δεν μονοπωλεις καθολου την συζητηση. Αλλωστε η κουβεντα μας ειναι ανοιχτη και οποιος θελει μπορει να συμμετεχει. Τι καλυτερο απο τα να μεταφερονται οι εμπειριες που εχει ο καθε ενας σε ενα κοινο σημειο, ανοιχτο για ολους.

Η βοηθεια που εχω παρει απο οσους εχουν γραψει εδω, ειναι πολυ σημαντικη και θα βοηθησει και αλλους νεους  στα ανεμοπτερα να μαθουν πως να ρυθμισουν το βασικοτερο σημειο στην πτηση του.

Σε καθε μηνυμα προσπαθω να δειχνω τι καταλαβαινω, ωστε να με διορθωνεται, για να ειμαστε στο ιδιο μηκος κυματος και να προχωραει η γνωση.

Απο το τελευταιο μηνυμα λοιπον, συμπεραινω πως σε οποιο σημειο και αν ζυγισουμε, παρολο που η πτητικη συμπεριφορα θα αλλαξει, το τεστ βυθισης, θα μας δειξει τις μικρολεπτομερειες σχετικα με το νεο σημειο ζυγισης.

Επισης, αντιλαμβανομαι πως το ιδανικο σημειο, τοσο σε συμπεριφορα οσο και για να βγει σωστο το τεστ βυθισης, ειναι να ζυγισουμε σε τετοιο σημειο, ωστε να εχουμε την επιθυμητη ταχυτητα, χωρις τριμαρισμα στο elevator, ετσι δεν ειναι ;

Η τροποποιηση, αφορα το ονομα του Gaston, τον εγραφα Σπυρο τον ανθρωπο. Συγγνωμη Κωστα.


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Τρίτη, 27 Νοε 2012, 10:52:40
Friday άνθρωποι είμαστε και λάθοι κάνουμε.
 
Κάθε φορά που αλλάζεις το κέντρο βάρος πρέπει  να αλλάξεις και το τριμ στο elevator για να πετάει το ανεμόπτερο με την ίδια ταχύτητα με πριν. Και κάθε φορά που κάνεις τεστ βύθισης πρέπει να έχεις τριμάρει για το καινούργιο κέντρο βάρος.

Φαντάσου αν βάλεις 50γρ βάρος στην μύτη και το πετάξεις χωρείς να πειράξεις το elevator, θα βάλει την μούρη κάτω και θα καρφωθεί.
Αφού λοιπόν βρεις το κέντρο βάρος που σου αρέσει κάνεις την καινούργια θέση της ουράς πιο μόνιμη για να έχεις περιθώρια τριμαρίσματος από τον πομπό.

Το τεστ βύθισης είναι ένας τρόπος να δεις πόσο κοντά η μακριά είσαι από το ουδέτερο σημείο.   
Φιλικά Κώστας


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 27 Νοε 2012, 11:04:45
Να προσθέσω και εγώ το αξίωμα ότι

Κάθε θέση του Κέντρου Βάρους συνδυάζεται με άλλη διαμήκη δίεδρο (διάβαζε διαφορετική γωνία up του elevator /stabilator)  για να ισορροπησει ξανά.

και αντίστροφα, κάθε αλλαγή στην διαμήκη δίεδρο συνδυάζεται με νέα θέση του Κ.Β.

Το ανεμόπτερο μπορεί να πετάξει μέσα σε ένα εύρος ευστάθειας (τριμαρίσματος  μπροσθόβαο ή πισώβαρο) αλλά πρέπει πάντα να είναι ισορροπημένο.

Φίλε Friday, διάβασε ξανά τα δύο slides από το σεμινάριο που λένε: Οταν το ανεμόπτερο είναι μπροσθόβαρο, και όταν το ανεμόπτερο είναι πισώβαρο


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Τρίτη, 27 Νοε 2012, 22:01:15

Αφού λοιπόν βρεις το κέντρο βάρος που σου αρέσει κάνεις την καινούργια θέση της ουράς πιο μόνιμη για να έχεις περιθώρια τριμαρίσματος από τον πομπό.

Το τεστ βύθισης είναι ένας τρόπος να δεις πόσο κοντά η μακριά είσαι από το ουδέτερο σημείο.   
Φιλικά Κώστας


Όταν λές "πιο μόνιμη" εννοείς, ότι πρέπει αφού βρω το επιθυμητό σημείο, το ηλεκτρονικό τριμ, να το μετατρέψω σε μηχανικό, ώστε να μηδενιστεί το ηλεκτρονικό και να έχω περιθώριο αλλαγής του από την τηλ/νση πια, σωστά ;

Σήμερα έκανα δοκιμές. Άλλαξα το κ.β από τα 73χλ στα 75 αρχικά, όπου και ισορροπούσε και έκανα πτήση. Φάνηκε αμέσως ότι χρειαζόταν up trim, το οποίο σταμάτησε στο 52, ενώ πριν που το κ.β ήταν στα 73χλ, ήταν στο 92. Η αλλαγή στην συμπεριφορά ήταν αξιοσημείωτη, καθώς και ο χρόνος πτήσης, καθώς από τα 2,5λεπτά περίπου, χωρίς εύρεση θερμικών, ανέβηκε στα 4:50.

Στο τεστ βυθισης, όπως και το περίμενα, το μοντέλο έβγαινε πολύ γρήγορα (Λογικό, λόγω του up trim). Κι έτσι προσγειώθηκα και μετακίνησα λίγο τα βάρη προς τα πίσω και απογείωση ξανά. Δυστυχώς όμως η μπαταρία είχε φτάσει στα όρια της και δεν μπόρεσα να κάνω πλήρη δοκιμή, αλλά η αίσθηση που μου έδινε ήταν πως χρειάζοταν ακόμα up trim, αλλά λιγότερο (Δεν ξέρω πόσο, δεν είχα τον χρόνο να το δοκιμάσω - Το κατάλαβα απο το ότι χρειαζόταν να κρατάω λίγο up κατα την πορεία) Προσγείωση και σπίτι.

Το έβαλα στο ζυγιστήρι για να δω που έχει καταλήξει το κ.β και βρήκα ότι είχε μεταφερθεί στα 76,5χλ. Λόγω του ότι ακόμα χρειαζόμουν up trim το πήγα στα 78χλ όπου και θα ξεκινήσει η δοκιμή την επόμενη φορά.

Μια ερώτηση τώρα.

   Θα μπορούσα όταν ζύγισα στα 75χλ, να μηδενίσω μηχανικά το trim και να συνεχίζω να πετάω έτσι, αφου μου άρεσε η συμπεριφορά ; Αυτό δεν θα σήμαινε πως στην ουσία, έχω δημιουργήσει μια διαμήκη δίεδρο, που είναι ανάλογη του νέου κ.β, που όμως δεν μπορώ να ξέρω πιο είναι, αφού το μοντέλο μου θα ισορροπεί στα 75χλ ; Στην ουσία, αυτό δεν ψάχνω να βρω ; πηγαίνοντας όλο και πιο πίσω ; Που το μοντέλο μου θα ισορροπήσει πετώντας μεταξύ του μέγιστου λόγου ολίσθησης και ελάχιστου βαθμού καθόδου έχοντας το λιγότερο δυνατό trim ;

Ευχαριστώ



Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 28 Νοε 2012, 11:19:15
Εάν είσαι σίγουρος για τη θέση του Κ.Β. διορθώνεις την διαμήκη δίεδρο.

Αν είσαι σίγουρος για την διαμήκη δίεδρο αλλάζεις το Κ.Β.

Δες στην ενότητα τριμάρισμα (του σεμινάριου για ανεμόπερα) τι κάνουμε όταν υπάρχει σταθερό οριζόντιο και πηδάλιο, ή όταν όλη η επιφάνεια είναι ολοκινούμενη.

http://epae.elao.gr/index.php/epaesupport/44-epaegrpresentations/143-epaepresentations1



Οταν υπάρχει οριζόντιο σταθερό και πηδάλιο, αν καταλήξουμε με το πηδάλιο επάνω ή κάτω από την ευθεία του σταθερού, αλλάζουμε τη γωνία του σταθερού, ώστε να ευθυγραμμιστεί και το πηδάλιο στην ευθεία του.

Με ολοκινούμενο οριζόντιο, απλά μηδενίζουμε την ηλεκτρονική διόρθωση, και κρατάμε τη γωνία, αυξομειώνοντας το μήκος των ντιζών


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Τετάρτη, 28 Νοε 2012, 11:55:58
Καλημερα

Τα διαβασα αυτα τα σημεια, αλλα πως μπορω να ειμαι σιγουρος για το ενα ή το αλλο ; Σιγουρος σημαινει οτι στο σημειο αυτο εχω την επιθυμητη για μενα αποδοση ;


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Pritsinias στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 01:16:39


Χαρα στην υπομονη σας.  :-\
Πες το ψεματα  ::)

Φιλε νομιζω βλεπεις το δενδρο και χανεις το δασος, απλα απολαυσετο, κατι θα ξερε κι αυτος που το φτιαξε και εγραψε πανω στο ριμαδοκουτι που πρεπει να ζυγηζη,
α και κατι αλλο,  μη σ αξιωση ο θεος ποτε, και πεταξεις πισωβαρο ανεμοπτερο!!! αν συμβει ομως φροντισε να εχεις μαζι σου μια αλλαξια εσωρουχα ;D ;D


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 08:29:06

α και κατι αλλο,  μη σ αξιωση ο θεος ποτε, και πεταξεις πισωβαρο ανεμοπτερο!!! αν συμβει ομως φροντισε να εχεις μαζι σου μια αλλαξια εσωρουχα ;D ;D

Χρησιμοποιώντας τον όρο πισώβαρο ή μπροσθόβαρο, μπορεί ο κανένας να εννοεί κάτι διαφορετικό από τον άλλο. (υπάρχουν οι απαντήσεις στα slides του σεμινάριου).

Την πρώτη μέρα που πήγα να δοκιμάσω το Pike Perfect, έκανα λάθος και έδωσα στον βοηθό μου να βάλει μία μικρότερη μπαταρία κατά 45 γραμμάρια, από αυτή που το είχα ισορροπήσει. Ξεχασα επίσης να βάλω και το ALTMR1 που ζυγίζει 13 γρ.
Ετσι το μοντέλο απογειώθηκε με 58 λιγότερα γραμμάρια στη μύτη. Αυτό αντιστοιχεί σε μετακίνηση του Κ.Β. κατά 14-15  χιλιοστά  προς τα πίσω.

Ηταν πράγματι ευαίσθητο στην κίνηση του elevator, αλλά δεν έφυγε από τον έλεγχο, ούτε έκανε περίεργες φιγούρες από μόνο του.


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: evan στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 08:41:23
...
... 14-15 εκατοστά προς τα πίσω.
...

εκατοστά!  :o


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 11:44:59
Εντάξει βρε παιδιά μη βαράτε όλοι μαζί, ένα λάθος έκανα

14-15 χιλιοστά ήθελα να γράψω.


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 12:17:53
Κύριε Γιάννη μη ξανασυμβεί αυτό >:(


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 12:21:49
Κύριε Γιάννη μη ξανασυμβεί αυτό >:(

Ωχ, σοβαρέψανε τα πράγματα. Με παρακολουθεί και η Θεσσαλονίκη. Με τι μούτρα θα ξαναπάω εκεί;


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: _ΤΑΣΟΣ_ στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 13:38:20
Κύριε Γιάννη μη ξανασυμβεί αυτό >:(

Ωχ, σοβαρέψανε τα πράγματα. Με παρακολουθεί και η Θεσσαλονίκη. Με τι μούτρα θα ξαναπάω εκεί;

Faceless !!!!!!!!!!!


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 20:42:14
Παράθεση
Ωχ, σοβαρέψανε τα πράγματα. Με παρακολουθεί και η Θεσσαλονίκη. Με τι μούτρα θα ξαναπάω εκεί;
Με αυτά ίσος


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: GASTON στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 21:32:24
Φίλε y22 μη σε αξιώσει ο θεός να πετάξεις πισώβαρο ελικόπτερο, πισώβαρο μηχανοκίνητο αεροπλάνο , πισώβαρη  γυναίκα και άλλα τέτοια. Την αλλαξιά θα την χρειαστείς σίγουρα. 8)smiley
Το θέμα είναι και νομίζω ένα από τα ερωτήματα του Friday τι εννοούμε με πισώβαρο, ναι αν ζυγίσουμε στο χείλος εκφυγής σίγουρα είναι πισώβαρο.
Σίγουρα αυτός που το έφτιαξε κάτι ξέρει αλλά και όπως έγραψε ο θείος πιο πάνω για το Explorer αλλού ο κατασκευαστής αλλού οι Εγγλέζοι και αλλού ο θείος με τον Βούλγαρο. Και αυτοί κάτι ξέρουν.
Όταν θέλεις το καλύτερο δεν σταματάς να ψάχνεις.
Και φυσικά αυτή είναι και η συμβουλή μου στον Robinson ε…. Friday ήθελα να πω, το ανεμόπτερο ποτέ δεν τελειώνει πάντα θα θέλεις κάτι παραπάνω και λόγω του ότι δεν μπορείς να βάλεις κάποιο αξεσουάρ για να το κάνεις να πάει πιο ψηλά πιο μακριά κτλ πρέπει να πάρεις το μέγιστο τριμάροντάς το όσο καλύτερα για σένα μπορείς.       


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Friday στις Πέμπτη, 29 Νοε 2012, 22:44:00
Ηρθε το καραβι, ωρα να φευγουμε Ροβινσωνα...!

Με τετοια ατακα, γνωρισα τον μετεπειτα κουμπαρο μου.

Το Xplorer, ειναι στο φοντο της φωτογραφιας ;


Τίτλος: Απ: Ζύγισμα - Κέντρο Βάρους - Ρυθμίσεις
Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 30 Νοε 2012, 07:38:55
Το Xplorer, ειναι στο φοντο της φωτογραφιας ;

Ναι, το Xplorer 4m είναι.

Αχ βρε Κωνσταντίνε, κανείς δεν ρωτάει για σένα.