|
Τίτλος: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 13:52:45 καλησπερα,
εχω κατι πακ με καινουργιες ΝΙΜΗ.και θελω να τις κανω μερικους κυκλους.ποσο αποφοτιζω το καθε πακ?ειναι 4,8 και 9,6 2000μα. 0,8ν η 1ν ανα στοιχειο? ευαριστω Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: atndam στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 14:10:19 Καλυτερα 1.1V ανα στοιχειο.
Αντωνης Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 14:10:33 Mε 100 mAh φορτιο(η αποφορτηση) και στο 1 volt ειναι καλα. Ετσι και αλλιως στο 0,8 volt θα μεταβη σε ελαχιστο χρονο.
Αν το φορτιο σου ειναι μεγαλητερο κανε cut στο 0.8 volt υπο φορτιο. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ggeorge42 στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 15:46:27 Γεια σας,
Τυχαίνει να έχω μερικές πληροφορίες από το site της Panasonic: http://www.panasonic.com/industrial/battery/oem/images/pdf/Panasonic_NIMH_Precautions.pdf - Ρεύμα αποφόρτισης: 0,1CmA έως 2CmA. Για 2000mAh μας κάνει 200mA έως 4A (ΟΧΙ mAh, θα μας πάρουν για άσχετους >:(). Άρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διαρκέσει 20 ώρες! Εγώ θα διάλεγα το 1Α σαν μέση λύση. - Τάση αποφόρτισης: Για 1 έως 6 στοιχεία = αριθμός στοιχείων X 1V Για 7 έως 12 στοιχεία = (αριθμός στοιχείων - 1) X 1,2V ΔΕΝ λέει "υπό φορτίο" ή "χωρίς φορτίο", απλά δεν συνίσταται να πάει πιο κάτω. Ελπίζω να βοηθάνε αυτά Γιώργος Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: pani στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 15:59:44 Πριν κανεις κυκλους (αχρειαστοι σε NiMh) στρωσε τις. Φορτιση με ρευμα 100mA για 14 ωρες. Αραλικι μια μερα. Αποφορτιση την επομενη στο 1C με ταση αποκοπης 0.9V ανα στοιχειο.
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: v_tolias στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 16:38:40 Πριν κανεις κυκλους (αχρειαστοι σε NiMh) στρωσε τις. Φορτιση με ρευμα 100mA για 14 ωρες. Αραλικι μια μερα. Αποφορτιση την επομενη στο 1C με ταση αποκοπης 0.9V ανα στοιχειο. Πανο..Τα πακ του ktm ειναι 2000mAh αρα θελει τουλαχιστον 200mA για να φορτισουν :thumbs up:Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: pani στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 16:42:57 Ωπα το 2 εγινε 1 αλλαζω λοιπον...
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: pani στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 16:49:03 Πριν κανεις κυκλους (αχρειαστοι σε NiMh) στρωσε τις. Φορτιση με ρευμα 200mA για 14 ωρες. Αραλικι μια μερα. Αποφορτιση την επομενη στο 1C με ταση αποκοπης 0.9V ανα στοιχειο. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: v_tolias στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 16:50:33 Ημουν σιγουρος οτι καπως ετσι μπερδευτηκες :thumbs up: :thumbs up: ;)
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Τρίτη, 8 Μαΐ 2007, 18:18:30 δηλαδη,
κανω μερικους κυκλους με 200μα και αποφορτιση στο 1Α και ταση στο 1ν ανα στοιχειο. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ggeorge42 στις Πέμπτη, 10 Μαΐ 2007, 18:49:36 Ναι, κάπως έτσι :thumbs up:
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 09:56:44 δηλαδη, κανω μερικους κυκλους με 200μα και αποφορτιση στο 1Α και ταση στο 1ν ανα στοιχειο. Εάν αποφορτίζεις με 1 Α, πια είναι η τάση του κάθε στοιχείου κατά την αποφόρτιση? Και όταν φτάσει στο 1 βολτ ποσά mAh θα έχεις κατανάλωση από τα 2000 mAh που έχει η μπαταρία? Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ggeorge42 στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 10:06:09 Εάν αποφορτίζεις με 1 Α, πια είναι η τάση του κάθε στοιχείου κατά την αποφόρτιση? Και όταν φτάσει στο 1 βολτ ποσά mAh θα έχεις κατανάλωση από τα 2000 mAh που έχει η μπαταρία? Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. :o :-[ :worry: Εγώ γιατί δεν το εννοώ ευκόλως; Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 10:24:57 Εχεις βολτομετρο/αμπερομετρο, Watt meter, η ενα φορτιστη που στα δειχνη αυτα κατα την φορτιση? Εαν ναι δοκιμασε και τους δυο τροπους και θα καταλαβης τι γινετε... :thumbs up:
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ggeorge42 στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 11:06:28 Έχω πάντως κάποια παραδείγματα από τους κατασκευαστές.
Μπορείς να δείς πως αλλάζει η τάση κατά την εκφόρτιση. Εννοείται ότι δεν φτάνουμε να υπερθερμάνουμε τη μπαταρία με μεγάλο ρεύμα. Συμφωνώ ότι στο 1V ανά στοιχείο δεν έχει αδειάσει τελείως. Αλλά που βλέπεις τη διαφορά σε σχέση με το ρεύμα εκφόρτισης; Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 13:38:04 ενα μικρο λαθακι.αποφορτιση στο πακ με τις 8 μπαταριες κανει μεχρι 0,5Α ο φορτιστης.στο πακ με τις 4 κανει μεχρι 1Α.δεν μπορω να δω την ταση χωριστα στο καθε στοιχειο γιατι εχει θερμοσυστελομενο.
εαν 1ν σε καθε στοιχειο ειναι λογο ποσο να το παω??0,8ν ανα στοιχειο?μαηντα χαλασω φοβαμαι. οι μπαταριες ειναι της ORBIT ACCU 2000MAH.και λενε οτι ειναι καταλληλες για ταχεια φορτιση Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ggeorge42 στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 14:07:19 Κατά τη γνώμη μου 1V ανά στοιχείο για ασφάλεια.
Έτσι κι αλλιώς οι NiMh δεν έχουν πρακτικά μνήμη, δεν είναι τόσο κρίσιμο να ξεφορτίσουν τελείως. Ας μην τρελαινόμαστε, αν ήταν τόσο πολύπλοκες οι μπαταρίες όλοι θα κλαίγαμε :'(. Αν λέει ότι κάνει και για ταχεία φόρτιση δεν θα πάθουν τόσο εύκολα ζημιά για 200 ή 500mA παραπάνω ρεύμα. Αν και ο φορτιστής δεν πάει παραπάνω, τόσο το καλύτερο. Με τον κύκλο φόρτισης - εκφόρτισης θα ξέρεις και ακριβώς την απόδοση πριν τις βάλεις σε μοντέλο. Γιώργος Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 14:52:55 αυτος ειναι ο λογος που θελω να τις αποφορτισω και οχι το φαινομενο μνημης.
να κανω τον κυκλο και να δω τι ψαρια πιανει το καθε πακ. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 15:31:41 Για να βρεις όλα τα ψαριά τα πακ πρέπει να αποφορτίζονται με συγκεκριμένα mAh διαφορετικά ίσως να λείπουν πολλά ψαριά στο μέτρημα.
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 22:47:46 δηλαδη ποσα ειναι αυτα??
εγω τα αποφορτιζω με 0,5Α το πακ του 9,6 και με 1Α το πακ του 4,8. να κανω κατι αλλο?παραπανω δεν παει στην αποφορτιση.σταματαει ο φορτιστης Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: GRELE στις Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 23:43:35 Φιλε ktm25089
Αυτο που θα πρεπει να γινει κατανοητο ειναι οτι οι κατασκευαστες στοιχειων βασιζουν την αναγραφομενη χωρητικοτητα σε εκφορτιση με συγκεκριμενο ρευμα που συνηθως ειναι χαμηλο και οχι σαφως προσδιορισμενο παντα.Επισης δεν ειναι παντα προσδιορισμενη η ταση που θεωρειται το στοιχειο αδειο αλλα προκυπτει απο δοκιμες που κανεις σε διαφορα ρευματα εκφορτισης. Ετσι μια μπαταρια 2000mAh αναλογα με το ρευμα του φορτιου μπορει να χαρακτηριστει αρκετα λιγοτερο απο 2000 αν την εκφορτιζεις με 1Α(ενω θα επρεπε να διαρκεσει περιπου δυο ωρες αυτη αντεχει λιγοτερο). Πρακτικα νομιζω οτι θα πρεπει να ξερεις τι ρευμα θα ζητηθει απο την μπαταρια σου και να βαλεις τον φορτιστη να την εκφορτισει με αυτο(αν μπορει) μεχρι την λιγοτερη ταση που μπορει να δουλεψει η εφαρμογη σου(για μπαταρια δεκτη / πομπου μεχρι το 1V/στοιχειο).Τοτε μπορεις να δεις και ποση ωρα σου αντεχει. Νομιζω οτι τελικα και εσυ αυτο προτεινεις να κανεις αλλα μην ασχολεισαι με τα μιλιαμπερωρια αλλα με την ωφελιμη ωρα λειιτουργιας. Φιλικα Βασιλης Παπαδοπουλος Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 15:33:59 Σημερα παρελαβα ενα πακ απο την hobby taiwan 4nimh sub-c 3000mah.
μπορω να το φορτισω σε 1/c δηλαδη στα 3Α? το εστρωσα στις 10 ωρες με 300ma και το αποφορτισα με 1Α στα 4ν. δεν εχει καθολου οδηγιες μεσα του. ευχαριστω Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 15:37:03 και κατι ακομα,
εαν φοτιζω στο c/10 ο φορτιστης θα κοψει μονος του η to delta peak δεν πιανει με τοση χαμηλη ενταση φορτισης? φορτιστης MULTIPLEX LN-5014 Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: GRELE στις Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 16:29:02 Φιλε ktm25089
To delta peak ειναι ασχετο με το ρευμα φορτισης. Ειναι απλως μια μικρη πτωση τασεως (περιπου 3-5mV ανα στοιχειο nimh) που πρεπει να ανιχνευσει ο φορτιστης οταν η μπαταρια εχει "γεμισει". Με μικρη ενταση ρευματος αυτο θα συμβει απλως πιο αργα. Για το θεμα αν μπορεις να φορτισης με 3Α πρεπει να το δοκιμασειςμ ονον εαν η μπαταρια σου ειναι καταλληλη για ταχυφορτιση που προσωπικα δεν το πιιστευω προκειμενου για nimh. Φορτισε με 1Α μια φορα μετα με 2Α και παρατηρησε τι γινεται. Φιλικα Βασιλης Παπαδοπουλος Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 19:44:26 ε3ιχα ακουσει οτι οταν φορτιζουμε με c/10 ο φορτιστης δεν μπορει να ανιχνευσει το delta και δεν σταματαει.με 300ma να τις φορτισω 10 ωρες η και παραπανω??
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: evan στις Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 20:27:44 Θα υπολογίζεις πάντα και τις απώλειες. Έτσι στο c/10 χρειάζεσαι 14-16 ώρες για μια "αδεια" μπαταρία.
Αυτό συνιστούν και οι κατασκευαστές για την πρώτη φόρτιση. Χρησιμοποιώ NiMh στον πομπό και τις φορτίζω στο C/5. Ο φορτιστής μου ανιχνεύει το Δ-peak. (Στο δέκτη χρησιμοποιώ NiCd) Διάβασε τι γράφει και ο θείος http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-073d.htm (http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-073d.htm) Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: hlsat στις Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 22:01:57 Δικη μου γνωμη και εμπειρια ειναι η φορτωση και η αποφορτωση μιας μπαταριας ειναι να γινεται με μικρο ρευμα για να μεγαλονουμαι την διαρκεια της ζωης της και κανονικα
δεν την αδειαζουμαι εντελως γιατι αν αργισουμαι να την ξαναφορτωσουμαι θα μας δυσκολεψη αρκετα πρεπει να υπαρχη μεσα της ρευμα αποθηκευσεως οπως λεναι και οι κατασκευαστες HLSAT Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 10:38:55 Συμφωνώ απολύτως με τα παραπάνω που σου έγραψαν τα παιδιά και είναι πληροφορίες που θα πρέπει να τις θυμάσαι και γιατί όχι? αν έχεις η αποκτήσεις έναν φορτιστή με μετρητές και ενδείξεις θα καταλάβεις πως δουλεύουν οι μπαταρίες κατά την
φο-αποφόρτιση. Τελικά έχω καταλήξει στο ότι οι μπαταρίες είναι σαν τον κουβά με το νερό και κάθε φορά που το νερό περνά από τον κουβά φθείρει τα τοιχώματα του. Αν τις αποφορτίζεις μετά από την χρήση τους αυτό λειτουργεί αθροιστικά σε σχέση με τις ορισμένες φορές που μπορεί η κάθε μπαταρία να φορτιστή η αποφορτιστεί και τελικά την φθείρει ανώφελα. Πάντοτε κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Φορτίζεις γρήγορα συντομεύεις το χρόνο ζωής της μπαταρίας. Είσαι αργός και σχολαστικός με την φόρτιση? Ε τότε κάποιες φορές που περίμενες κακοκαιρία και τελικά ο ήλιος χαμογέλασε δείχνοντας καλοσύνη ίσως να χάσης την πτήση αυτής της ημέρας.Ο κάθε ένας από εμάς βρίσκει τη του ταιριάζει και πράττει κατά περίπτωση έτσι ώστε στο τέλος να μην χάσει ούτε μία πτήση όπου είναι και η ουσία τελικά. Εγώ για να το πετύχω έχω 7 διαφορετικούς φορτιστές της τάξεως των 150 με 300 Έβρο έκαστος και δεν τους απόκτησα σε μια μέρα όλους, αλλά αξιολογώντας και καλύπτοντας σιγά σιγα την κάθε περίπτωση. Και η περισοτερο ακραία αυτών είναι όταν χτυπάει το τηλέφωνο και μου λενε ‘’έλα να πετάξουμε τωρα θα είναι όλα τα παιδία’’ και εγώ λεω φύγαμε τώρα και θα φορτίσω στη διαδρομή μοντέλα, πομπό, κλπ. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: ktm25089 στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 12:48:51 σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.
μια ακομα ερωτησουλα λογο offtopic αλλα ειναι κριμα να ανοιξω καινουργιο θεμα. πηρα μια NiCd για μια φωρητη μιζα στα 1600.σαν nicd πρεπει να την αποφορτιζω καθε φορα πριν την φορτιση η μπορω να την δουλευω σαν τις nimh? ευχαριστω Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 15:41:28 Εμπειρικά τι θα έκανα εγώ, εάν έκανα συχνή χρήση 1-2 φορές την εβδομάδα, θα φρόντιζα να έχει ρεύμα όταν την χρειάζομαι και εάν τύχη να μην την χρειασθώ για πολύ καιρό πχ 2 με 3 μήνες θα έκανα έναν κύκλο φορτ-αποφόρτισης πριν την επαναχρησιμοποιήσω.
Όταν φορτίζεις και η μπαταρία σου παίρνει σε ρεύμα το ανάλογο με την χωρητικότητα της και η τάση της είναι η πρέπουσα μην την φοβάσαι δεν θέλει τίποτα άλλο. Όταν θα έχει διαφορά και οταν το self discharge είναι μεγαλυτερο απο 25% week (και αρχίζει συνήθως μετά από άσχημα ζορίσματα φόρτισης η αποφόρτισης η και αρκετό καιρό απραξίας) τότε κάνεις κύκλους στην μπαταρία και όχι μόνο.... Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: sfyris στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 17:45:20 και κατι ακομα, Δεν επηρεάζεται το delta peak από τον τρόπο φόρτισης. Πάντα φόρτιζέ τες στο 1/10 της χωρητικότητας (αν δεν τις βιάζεσαι) και θα σου αντέξουν για πολλά πολλά χρόνια.εαν φοτιζω στο c/10 ο φορτιστης θα κοψει μονος του η to delta peak δεν πιανει με τοση χαμηλη ενταση φορτισης? φορτιστης MULTIPLEX LN-5014 Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 18:03:43 Αγαπητά ανήψια,
διαβάζω με ενδιαφέρον κάθε τι που αναφέρεται στο φόρουμ αυτό για ηλεκτρικά στοιχεία. Θα ήθελα να προτείνω, πριν κάποιος κάνει σχετική ερώτηση, να δει αν υπάρχει η απάντηση ήδη στο βιβλίο μου. Πιστεύω ότι το θέμα των ηλεκτρικών στοιχείων, είναι αρκετά ανεπτυγμένο για τον μοντελιστή, και δεν θα πάει χαμένο το διάβασμα. Επίσης, θέλω να προτείνω, πριν κάποιος άλλος ανεβάσει μία απάντηση σε τεχνική ερώτηση για ηλεκτρικά στοιχεία, να διαβάσει αυτά που έχω γράψει στο βιβλίο μου, για να μην βγαίνουν αντίθετες γνώμες, που μπερδεύουν τον ενδιαφερόμενο. Φυσικά αν κάποιος διαφωνεί με τα γραπτά μου, είναι ελεύθερος να το τονίσει και να το τεκμηριώσει. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: sfyris στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 18:12:29 Επειδή απάντησες κάτω από τη δική μου απάτηση, μήπως αναφέρεσαι σε μένα και αν ναι πού διαφωνώ;
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 20:33:54 Αγαπητέ φίλε Κοσμά,
λογική η ερώτησή σου. Κατ' αρχή απευθύνομαι σε όλους. Ομως θα ήθελα να απαντήσω και στο δικό σου post, ότι απ' ότι γνωρίζω, οι NiMH δεν δίνουν Δ-peak, αλλά μόνο το πρώτο σκέλος της ανόδου της τάσης. Εξαρτάται από τον φορτιστή αν αυτή την άνοδο την διαβάζει σε σχέση με τον χρόνο, ή μόνη της, και σε σχέση με τον αριθμό των στοιχείων ή μόνη της. Τέλος, η ζωή των στοιχείων Ni-MH και Ni-CD, δεν επιβαρύνεται με την αργή φόρτιση, αλλά σίγουρα δεν επιμηκύνεται. Τα στοιχεία Ni-MH θέλουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να μη χαλάσουν. Και πάλι ιδιαίτερη θέλουν αυτά με την μεγαλύτερη αντίσταση, από αυτά με την μικρότερη αντίσταση. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: sfyris στις Παρασκευή, 8 Ιουν 2007, 22:26:02 Σίγουρα δεν επιμηκύνεται, το πολλά χρόνια το έγραψα για να τονίσω την επιβλαβή επίδραση της γρήγορης φόρτισης, όσον αφορά τη γρήγορη γήρανση των στοιχείων. Ίσως δεν το διατύπωσα σωστά αλλά πίστευα βγαίνει νόημα όπως το έγραψα. ;) Όσο για το D-peak εννοείται οτι το έγραψα για το σημείο που ο φορτιστής το βγάζει...στη φόρτιση των NiCd. Αφού στο μενού για τις NiMh δεν το εμφανίζει.
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Σάββατο, 9 Ιουν 2007, 06:36:47 Αγαπητέ Κοσμά,
όπως διαπίστωσες, χρειάστηκαν και οι πρόσθετες επεξηγήσεις σου, για να ολοκληρωθεί το αρχικό σου post. Ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: GRELE στις Σάββατο, 9 Ιουν 2007, 21:37:42 Αγαπητοι φιλοι και ΘΕΙΕ
Για να ειμαστε ακριβεις πρεπει να πω οτι οι NiMh παρουσιαζουν dpeak αλλα παρα πολυ μικρο (της ταξεως 3mV/cell περιπου )πραγμα που κανει πολυ δυσκολη την ανιχνευση του (ιδιαιτερα για πακ των 4,8) απο τους εξυπνους φορτιστες.Για αυτον τον λογο και για το οτι μετα την εμφανιση αυτου του εστω μικρου dpeak(κατα την φορτιση) η ταση της μπαταριας NiMh παραμενει σχεδον αμεταβλητη (δηλ.σταθεροποιειται και δεν ανεβαινει αλλο) συνηθως οι εξυπνοι φορτιστες ενεργοποιουν την ληξη της φορτισης οταν ανιχνευσουν αυτη τη μη περαιτερω μεταβολη της τασης(κατι που συνηθως ονομαζεται zerodelta). Ετσι εαν μεν ο φορτιστης μπορεσει να βρει dpeak εχει καλως εαν οχι ομως κανει fallback στην ανιχνευση μη μεταβολης τασης. Ο λογος που πολλοι φορτιστες δεν παρεχουν την δυνατοτητα dpeak για NimH ειναι οτι δεν ειναι παντα εγγυημενη η ανιχνευση τοσο χαμηλων μεταβολων τασης (για ενα πακ 4,8V πρεπει να βρουν μεταβολη περιπου 12 mV οταν κουνωντας απλως λιγο τις μπανανες εξοδου η το καλωδιο φορτισης παρατηρουμε μεγαλυτερες διαφορες τασης) Παρα ταυτα η ανιχνευση DPEAK ειναι κατα την γνωμη μου καλυτερη μεθοδος διοτι ειναι ταυτοχρονη με την μη δυνατοτητα του στοιχειου να απορροφησει αλλη ενεργεια απο τον φορτιστη που οπως πολυ ομορφα επισημαινεται και στο βιβλιο του ΘΕΙΟΥ αρχιζει και γινεται θερμοτητα.Την ιδια στιγμη αρχιζει και η ταση να μην παρουσιαζει μεταβολη κατι ομως που εκ των πραγματων πρεπει να περασει καποιος ικανος χρονος προκειμενου να πιστοποιηθει απο το φορτιστη ενω η ζεστη συσσωρευεται. ΑN ΥΠΗΡΧΑΝ στοιχεια LiPo με ονομαστικη ταση περιπου στα 1,2-2V νομιζω οτι θα ειχαμε ξεχασει τις NiMh και τους μπελαδες τους (τουλαχιστον οι NiCd ειναι πιο "ντομπρες"). Φιλικα Βασιλης Παπαδοπουλος Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Τρίτη, 19 Ιουν 2007, 12:12:23 Nα συμπληρώσω ότι από της παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να καταλάβετε γιατί κάποιες φορές ο φορτιστής μας τερματίζει την φόρτιση στης Νι Μι μπαταρίες χωρίς αυτές να έχουν φορτίσει. Απλός γιατί η τάση των υπό φόρτιση μπαταριών είναι σταθερά υψηλή από την αρχή και δεν έχει μεταβληθεί για κάποιο χρονικό διάστημα που έχει ορίσει ο κατασκευάζων τον αλγόριθμο του φορτιστή και ο φορτιστής πλανάτε οτι η συμπεριφορά αυτή αρμόζει σε φορτισμένη μπαταρία.
Οι φορτιστές που έχουν και επιτήρηση θερμοκρασίας είναι σωστό να χρησιμοποιείτε όταν φορτίζουμε Νι Μι γιατί ο φορτιστής θα σταματήσει όταν διαβάσει Detect Volt =0 ΚΑΙ αύξηση θερμοκρασίας μεγαλύτερη των 2 βαθμών ανά λεπτό ΚΑΙ αυτό μετά τους 36 βαθμούς. Στους 40 θα πρέπει σταματήσει η φόρτιση έτσι η αλλιώς. Ο GRELE πολύ σωστά είπε για 3 mv slope το οποίο είναι μικρότερο από τον θόρυβο τον κυκλωμάτων και δεν λαμβάνετε υπό όψιν από τους φορτιστές. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά τόσο όσο και εμένα η λειτουργία της μπαταρίας γενικότερα, μπορείτε να μπαίνετε στην ιστοσελίδα του εκάστοτε κατασκευαστή της και να παρατηρήσετε τα λεπτομερές δεδομένα που δίνει για τα μοντέλα που παράγει και την συμπεριφορά αυτών ανάλογα με τα χημικά που εμπερικλείουν. Θα ξέρετε τη θέλει η μπαταρία σε κάθε της στάδιο και θα έχετε μια απάντηση σε κάθε απορία και το καλύτερο θα ρυθμίζετε ένα φορτιστή (που δέχεται ρυθμίσεις) για να την φορτίζει σωστά Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: panelpni στις Τρίτη, 19 Ιουν 2007, 12:21:27 ε3ιχα ακουσει οτι οταν φορτιζουμε με c/10 ο φορτιστης δεν μπορει να ανιχνευσει το delta και δεν σταματαει.με 300ma να τις φορτισω 10 ωρες η και παραπανω?? Το negative delta slope Επηρεάζετε χρονικά μόνον σε σχέση με την ένταση της φόρτισεις. Δλδ η μεταβολή (ΟΧΙ η φόρτιση, η μεταβολή μόνον) θα γίνει σε 4 λεπτά αν φορτίζεις με 4 C και σε 40 αν φορτίζεις με C10. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 19 Ιουν 2007, 12:38:37 Μιά και βάλατε και τον θείο στην μέση, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι :
Οι γνώσεις μου λένε ότι όταν λέμε "Delta peak" αναφερόμαστε σε καμπύλη με δύο slopes, μία ανόδου και μία καθόδου (όπως το γράμμα Λ, ή Δ). Αυτό εμφανίζεται στο τέλος της φόρτισης των Ni-Cd. Οι Ni-MH δεν εμφανίζουν το τμήμα της καμπύλης, με την πτώση τάσης. Αρα ο τρόπος ανίχνευσης του πέρατος της φόρτισης, είναι πιό δύσκολος, και ευαίσθητος, και περιλαμβάνει και τον χρόνο. Σωστά ειπώθηκε ότι η καμπύλη ανόδου είναι πολύ μικρή, και ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάλογα με το ρεύμα φόρτισης. Γι΄αυτό λέμε ότι: όταν τα στοιχεία είναι λίγα, και το ρεύμα φόρτισης μικρό, το ποσοστό αποτυχίας του φορτιστή να ανιχνεύσει και να διακόψει την φόρτιση στο τέλος της είναι πολύ μεγάλο. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: GRELE στις Τρίτη, 19 Ιουν 2007, 13:34:46 Αγαπητοι φιλοι
Χαιρομαι που υπαρχουν γνωστες του υπο συζητηση αντικειμενου. Παραθετω δυο πληρη αρχεια PDF (απο τις χιλιαδες στην κυριολεξια που ασχολουνται με το θεμα) για οποιον θελει να δει κατι παραπανω και "αποδελτιωμενα" αποσπασματα απο αυτα οπου φαινεται η υπαρξη dpeak στις Nimh(αλλα πως την ανιχνευεις με αξιοπιστια?). Επισης προκυπτει και οτι ειναι παρα πολυ δυσκολος ο προσδιορισμος του ποτε εχει φορτισει πληρως και σωστα μια μπαταρια NiMh. Φιλικα Βασιλης Παπαδοπουλος Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: GRELE στις Τρίτη, 19 Ιουν 2007, 13:47:44 Panasonic
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡ.(5) ΜΑΧΙΜ Charging Nickel-Metal-Hydride Cells Though similar to NiCd chargers, a NiMH charger employs the T/dt method, by far the best method for charging NiMH cells. The end-of-charge voltage depression for NiMH batteries is smaller, and for small charge rates (below 0.5°C, depending on temperature) there may be no voltage depression at all. New NiMH batteries can show false peaks early in the charge cycle, causing the charger to terminate prematurely. Moreover, an end-of-charge termination solely by - V detection almost certainly ensures an overcharge, which, in turn, limits the number of charge/discharge cycles possible before the battery fails. It seems that there is no -dV/dt algorithm that works well for charging NiMH batteries under all conditions: new or old, hot or cold, and fully or partly discharged. For that reason, do not charge a NiMH battery with a NiCad charger unless it utilizes the dT/dt method for end-of-charge termination. Furthermore, because NiMH cells do not absorb overcharge well, the trickle charge must be lower (about 0.05°C) than that recommended for NiCd cells. Slow-charging a NiMH battery is difficult, if not impossible, because the voltage and temperature profiles associated with a C-rate of 0.1°C to 0.3°C do not provide a sufficiently accurate and unambiguous indication of the full-charge state. The slow charger must therefore rely on a timer to indicate when the charge cycle should be terminated. Thus, to fully charge a NiMH battery you should apply a rapid charge of approximately 1°C (or a rate specified by the battery manufacturer), while monitoring both voltage ( V=0) and temperature (dT/dt) to determine when the charge should be terminated. DURALITE Voltage drop is widely used with nickel-cadmium batteries. With this technique, the voltage during charge is monitored and the charge is terminated when the voltage begins to decrease. This approach can be used with nickel-metal hydride batteries, but as noted in Section 6.1, the voltage drop of the nickelmetal hydride battery is not as prominent as that of the nickel-cadmium battery and may be absent in charge currents below the C/3 rate, particularly at elevated temperatures. The voltage sensing circuitry must be sensitive enough to terminate the charge when the voltage drops, but not so sensitive that it will terminate prematurely due to noise or other normal voltage fluctuations. A charge rate of 1C and a 5 to 10 millivolt per cell drop is recommended for the nickel-metal hydride battery with a backup temperature cutoff of 60°C (140°F). A top-up charge is not necessary with this charge termination method. Το αρχειο της DURACELL δυστυχως ειναι μεγαλο και δεν το παιρνει .Οποιος το θελει ας στειλει πμ Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Alekos στις Κυριακή, 9 Δεκ 2007, 14:00:50 Tiς μπαταριες NIMH και NICD για ΤΧ και RX τις ξεφορτιζω με ενα λαμπακι 12v - 5w απο αυτοκινητο, αυτα που εχουν 2 συρματακια στο τελειωμα τους. Πες τε μου τη γνωμη σας ??? Τις καταστρεφω ????? Mε τι ρευμα αποφορτιζονται κατ΄αυτο τον τροπο ??? :-\
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: bleriot στις Δευτέρα, 10 Δεκ 2007, 16:35:03 με το ρεύμα που αναφέρεις.. 5W
δεν κινδυνευουν από ρεύμα αυτής της τάξης, μόνο προσοχή θέλει ο βαθμός εκφόρτισης να μήν ξεπεράσει τα 0,9V ανά στοιχείο Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Alekos στις Δευτέρα, 10 Δεκ 2007, 20:51:04 Ευχαριστω bleriot αλλα πως θα το γνωριζω αυτο ?Επειδη ειμαι λιγο ασχετος απο ηλεκτρικα ποσα volt τραβανε την ωρα της εκφορτισεις ? Δεν μπορω να κανονισω εγω το ρευμα για να μην ξεπερναει τα 0.9 v ! ???
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: GRELE στις Δευτέρα, 10 Δεκ 2007, 21:48:12 Αγαπητοι φιλοι
Το ρευμα για την ερωτηση του Alekos ειναι 5/12=0,41Α Τα 5W ειναι η ισχυς της λαμπας. Η ταση ανα στοιχειο (0.9 v )στην οποια αναφερεται ο bleriot ειναι δυνατον να ανιχνευτει απο εναν "εξυπνο" φορτιστη αν βαλουμε να κανει εκφορτιση μεχρι τα 4Χ0.9=3,6v με οποιο ρευμα εκφορτισης επιλεξουμε,π.χ 0,41Α. Οι περισσοτεροι φορτιστες εχουν δυνατοτητα προσδιορισμου τελικης τασης εκφορτισης. Εαν δεν εχουμε τετοια δυνατοτητα τοτε παρακολουθουμε με ενα βολτομετρο την ταση της υπο εκφορτιση μπαταριας μεχρι να δουμε την επιθυμητη ταση(4Χ0.9=3,6v). Η δευτερη αυτη "χειροκινητη" μεθοδος δεν εγγυαται οτι η ταση μετα την αφαιρεση του φορτιου θα παραμεινει στα 3,6v αλλα ειναι περιπου εκει κοντα οταν εφαρμοζεται αναλογο φορτιο (12 v 5W λαμπακι). Ειναι αλλο πραγμα να "φτανουμε" την επιθυμητη ταση εκφορτισης και αλλο να την εχουμε εστω και με ελαχιστο φορτιο. Ελπιζοντας οτι δεν μπερδευτηκατε Φιλικα Βασιλης Παπαδοπουλος Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Δευτέρα, 10 Δεκ 2007, 23:58:30 Για να θυμηθούμε λίγο.
V=τάση, I=ένταση, P=ισχύς, R=αντίσταση Η ισχύς σε Watt ή VA, P=V*I, άρα I=P/V δηλαδή η ένταση του ρεύματος είναι 5(W)/12(V)=0,416A. Από τον νόμο του Ohm, I=V/R, έχουμε R=V/I δηλαδή η αντίσταση από το λαμπάκι είναι 12(V)/0,416(A)=28,8Ω. Με τον νόμο του Ohm πάλι βρίσκουμε κατά προσέγγιση το ρεύμα εκφόρτισης ανάλογα με την τάση του πακέτου που θα έχουμε, π.χ. Για 9,6V (8 NiCD ή NiMH) 9,6(V)/28,8(Ω)=0,333A Για 4,8V (4 NiCD ή NiMH) 4,8(V)/28,8(Ω)=0,166A Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Alekos στις Τρίτη, 11 Δεκ 2007, 06:32:30 Τωρα καταλαβα !!!!!! Ευχαριστω Βασιλη και κ. Κωστα !! :thumbs up:
Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Τρίτη, 11 Δεκ 2007, 07:44:23 Εκφόρτιση με αντίσταση και παρακολούθηση με βολτόμετρο είναι παλιά μέθοδος, πρέπει όμως να είσαι από πάνω για να μην ξεφύγει.
Σήμερα υπάρχουν αξιόπιστοι και προσιτοί έξυπνοι φορτιστές που θα κάνουν και την εκφόρτιση για όλα τα είδη των μπαταριών που έχουμε. Καλό όμως είναι να θυμόμαστε κάποιες βασικές αρχές. Τίτλος: Απ: αποφορτιση στις nimh Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τρίτη, 11 Δεκ 2007, 09:38:11 Μπορείς να πάρεις πληροφορίες για την εκφόρτιση εδώ:
http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-073b3.htm Με την ευκαιρία αν θέλεις, διάβασε και τα συναφή κεφάλαια για τους συσσωρευτές, ιδίως για τις Ni-MH που σε ενδιαφέρουν άμεσα. Ακολούθησε τα links από το παραπάνω. |