|
Τίτλος: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: argiris_big στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 00:39:10 πριν λιγες μερες εκανα την παρθενικη πτηση σε ενα REVOLVER Sport 70 , ενος φιλου και ενω πεταει φανταστικα , οταν ειναι να προσγειωθει ,δεν κοβει ταχυτητα ευκολα . Σκεφτηκα ,μιας και τα ailerons ειναι σε ολο το μηκος να τα δουλεψω και σαν φρενα .Τι θα ηταν καλυτερα , να τα εκτρεψω προς τα πανω ή προς τα κατω ? ( Στο Blazer / Wow warmliner που εχω, μολις σηκωθουν τα ελερονς κοβει αισθητα ταχυτητα)
Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 08:46:32 Πάντα προς τα επάνω και μίξη down elevator
Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: Johnnie Red στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 12:15:28 πριν λιγες μερες εκανα την παρθενικη πτηση σε ενα REVOLVER Sport 70 , ενος φιλου και ενω πεταει φανταστικα , οταν ειναι να προσγειωθει ,δεν κοβει ταχυτητα ευκολα . Σκεφτηκα ,μιας και τα ailerons ειναι σε ολο το μηκος να τα δουλεψω και σαν φρενα .Τι θα ηταν καλυτερα , να τα εκτρεψω προς τα πανω ή προς τα κατω ? ( Στο Blazer / Wow warmliner που εχω, μολις σηκωθουν τα ελερονς κοβει αισθητα ταχυτητα) Γειά σου argiris_big Άποψή μου είναι να δοκιμάσεις αφού πάρεις ένα σχετικό ύψος ασφαλείας και τις 2 εκδοχές. Το αεροπλάνο που περιγράφεις μάλλον είναι το Revolver της Great Planes με άνοιγμα φτερών 70 ίντσες, σωστά; Αυτό είναι ένα freestyle ακροβατικό, οπότε έχει σημασία πού έχεις βάλει το στατικό κέντρο βάρους (ΚΒ). Το έχεις ζυγισμένο 3D (δηλαδή περίπου στο 1/3 της χορδής) ή κλασικά στο 1/4 της χορδής;; Αν κάνεις μίξη για spoilerons θα έχεις λειτουργία spoiler, αυτό σημαίνει οτι θα αυξήσεις την οπισθέλκουσα χωρίς όμως να αυξήσεις την άντωση της πτέρυγας ενώ ταυτόχρονα ενδέχεται να χρειάζεσαι και μεγαλύτερες κινήσεις στο elevator μιας και τα spoilerons θα σου καταστρέφουν την ομαλής ροή του αέρα (θα σου προσδώσουν vortex) προς τo stabilizer & elevator. Αν κάνεις μίξη Flaperons (flaperons down - elevator up) θα έχεις περισσότερη άντωση, αλλά λόγω της άντωσης θα πρέπει να κάνεις προσέγγιση με χαμηλότερη ταχύτητα, άρα μπορεί να αντιμετωπίσεις θέματα adverse yaw λόγω της αυξημένης κλίσης των ailerons προς τα κάτω, καθώς και ενδεχόμενο tip stall αν παρα-χρησιμοποιείς τα ailerons όταν είσα στο final. Για να μην έχεις tip stall θα πρέπει να έχεις μικρή κίνηση στην επιλογή flapperons. Θα χρειάζεσαι επίσης μεγαλύτερες κινήσεις στα πηδάλια της ουράς και των ailerons λόγω χαμηλότερης ταχύτητας πτήσης. Τσέκαρέ το και μας ενημερώνεις Τρύφωνας Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: argiris_big στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 17:41:32 θα του αλλαξω τα ailerons απο καναλι 1 με Υ σε 1+6 και θα δοκιμασω την Κυριακη.Επισης θελω να τσεκαρω και το Κ.Β. γιατι μου ειπε οτι ζυγιζοντας εκει που το δινει η GREAT PLANES ,μια του εγερνε μπροστα -μια πισω..!!!! ???
Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 18:36:13 θα του αλλαξω τα ailerons απο καναλι 1 με Υ σε 1+6 και θα δοκιμασω την Κυριακη.Επισης θελω να τσεκαρω και το Κ.Β. γιατι μου ειπε οτι ζυγιζοντας εκει που το δινει η GREAT PLANES ,μια του εγερνε μπροστα -μια πισω..!!!! ??? Αν έγερνε μιά μπροστά μία πίσω, στη συσκευή ισορροπίας, είναι φυσιολογικό για ένα χαμηλοπτέρυγο που το ακουμπάς όρθιο. Δεν είναι λάθος το κέντρο βάρους, απλά βρίσκεται πολύ ψηλά ως προς το σημείο αιώρησης, και δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί. Τα χαμηλοπτέρυγα συμφέρει να τα ακουμπάμε στη συσκευή ισορροπίας ανάστροφα, ώστε να έρθει το κέντρο βάρος τους από κάτω. Τότε μπορούν να ακινητοποιηθούν σε ένα σημείο με ευστάθεια "εκκρεμούς". Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 18:47:48 Αυτά που σου λέει ο κ. Πρόεδρος (Johnnie Red), είναι σωστά.
Αλλο να κατεβάζεις τα flaps που βρίσκονται κοντά στη ρίζα του φτερού, και να διατηρείς τα ailerons απ' έξω, και άλλο να κατεβάσεις τα ailerons. Πίστεψέ με το adverse yaw θα είναι τόσο μεγάλο που θα χρειάζεσαι όλη την κίνηση του rudder για να το αντιμετωπίσεις. Επίσης όπως λέει με τα ailerons κατεβασμένα, αυξάνει η γωνία προσβολής και μπορεί να στολλάρει πιό εύκολα μόλις κόψει ταχύτητα ή μόλις κινήσεις τα ailerons. Γι' αυτό η λύση είναι μόνο μία. Τα ailerons προς τα επάνω. Ο λόγος που τα επαναλαμβάνω είναι για να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό που ξέχασα.... Οταν τα ailerons είναι ανεβασμένα, το μοντέλο παίρνει μία νέα θέση, και ολισθαίνει με την μύτη ανεβασμένη. Μη δώσεις ποτέ αρκετό down ώστε να κατέβει η μύτη τόσο που να δεχθούν τα ανεβασμένα ailerons καθαρό ρεύμα αέρα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το μοντέλο θα κάνει εξωτερικό loop επί τόπου (τόσο γρήγορο και σφιχτό που θα το έλεγα snap loop) , όπως τα control line. Αν αυτό γίνει κοντά στο έδαφος το μοντέλο θα καρφωθεί ακριβώς από κάτω. Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: sakis art στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 18:53:49 Για να βρω σε πανωπτέρυγο την ισορροπία FLAPERON των ailerons(πάνω) elevator(κάτω) μπορώ να έχω στην τηλ/ση τη ρύθμιση της μίξης ανοιχτή κατά την ώρα της πτήσης και να αυξομειώνω τα τις % του elevator; Tο ρωτάω για να μην το προσγειώνω-απογειώνω μέχρι να βρω την ισσοροπία.
Στη σωστή ισορροπία το αεροπλάνο πρέπει να έχει μια μικρή κλίση προς τα πάνω πριν προσγειωθεί; ή οριζόντια όπως πετάει; Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: argiris_big στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 20:41:11 θα του αλλαξω τα ailerons απο καναλι 1 με Υ σε 1+6 και θα δοκιμασω την Κυριακη.Επισης θελω να τσεκαρω και το Κ.Β. γιατι μου ειπε οτι ζυγιζοντας εκει που το δινει η GREAT PLANES ,μια του εγερνε μπροστα -μια πισω..!!!! ??? Αν έγερνε μιά μπροστά μία πίσω, στη συσκευή ισορροπίας, είναι φυσιολογικό για ένα χαμηλοπτέρυγο που το ακουμπάς όρθιο. Δεν είναι λάθος το κέντρο βάρους, απλά βρίσκεται πολύ ψηλά ως προς το σημείο αιώρησης, και δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί. Τα χαμηλοπτέρυγα συμφέρει να τα ακουμπάμε στη συσκευή ισορροπίας ανάστροφα, ώστε να έρθει το κέντρο βάρος τους από κάτω. Τότε μπορούν να ακινητοποιηθούν σε ένα σημείο με ευστάθεια "εκκρεμούς". Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: argiris_big στις Πέμπτη, 24 Φεβ 2011, 20:42:51 Για να βρω σε πανωπτέρυγο την ισορροπία FLAPERON των ailerons(πάνω) elevator(κάτω) μπορώ να έχω στην τηλ/ση τη ρύθμιση της μίξης ανοιχτή κατά την ώρα της πτήσης και να αυξομειώνω τα τις % του elevator; Tο ρωτάω για να μην το προσγειώνω-απογειώνω μέχρι να βρω την ισσοροπία. πιστευω οτι με 8 εως 10% elevator θα εισαι ο.κ.Στη σωστή ισορροπία το αεροπλάνο πρέπει να έχει μια μικρή κλίση προς τα πάνω πριν προσγειωθεί; ή οριζόντια όπως πετάει; Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: PVassilis στις Παρασκευή, 25 Φεβ 2011, 09:50:17 argiris_big
επειδή και εγώ έχω στήσει (αλλά όχι πετάξει ακόμη) το GP revolver 70, έψαξα για το θέμα spoilerons στο rcuniverse όπου θα βρείς μέσα στο χάος αρκετά μυνήματα και κάποιο video με προσγείωση με spoilerons. Γενικά μιλάνε για 2 θέσεις στα Spoilerons: position 1 10mm up, position 2 15mm up, όπου στη δεύτερη μιλάει για όχι και τόσο καλή ανταπόκριση των ailerons αλλά απ'ότι λένε βοηθάει πολύ στο να "σκοτώσει" το lift (και όχι τη ταχύτητα) και να προσγειωθεί καλύτερα. http://www.rcuniverse.com/forum/fb.asp?m=9304472 (http://www.rcuniverse.com/forum/fb.asp?m=9304472) Τίτλος: Απ: spoilerons ή flaperons και REVOLVER Sport 70 Αποστολή από: argiris_big στις Τετάρτη, 9 Μαρ 2011, 10:24:30 τελικα δοκιμασα τα spoilerons με λιγοτερο αερα .Τα σηκωσα μετα απο δοκιμες στο 35% (περιπου 8-10 mm, δεν ειχα μαζι μετρο για να μετρησω ακριβως) και ειχε πολυ καλη συμπεριφορα.Δεν εχασε μεν σε ταχυτητα πολυ, αλλα ειχε σαφως απωλεια υψους με αποτελεσμα να σε κανει να κρατας up elevator και να καταληγει σε πολυ ωραιο 3point landing. Αποκριση στο αιλερον παρα πολυ καλη.
|