|
Τίτλος: Μοντέλα τροφοδοτoύμενα με ηλιακή ενέργεια απο Solar cells(ηλιακά κύτταρα) Αποστολή από: Geοrge στις Τετάρτη, 23 Σεπ 2009, 16:06:43 Οπως λέει και το θέμα έχεται σκεφτεί να τροφοδοτούσαμε τα μοντέλα μας μέ Ηλιακή ενέργεια
Με πανάλαφρους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας σε μεγέθη και βάρος φωτοτυπικού χαρτιου Και με αυτονομίες στα πλαίσια μιας ηλίολουστης ημέρας(που έχουμε μπόλικες εμείς εδώ) Ειδικά σε Ανεμόπτερα με μεγάλες επιφάνειες θα είχε μεγαλή εφαρμογή και φυσικά χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε κατανάλωση Δείτε ένα project που με έβαλε στις σκέψεις και μοιράζομαι μαζί σας http://www.rivamodels.sk/PPP/experimental/exp11sken.html http://www.nasa.gov/centers/dryden/news/FactSheets/FS-054-DFRC.html Τίτλος: Απ: Μοντέλα τροφοδοτoύμενα με ηλιακή ενέργεια απο Solar cells(ηλιακά κύτταρα) Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 23 Σεπ 2009, 18:37:00 Η χρήση ηλιακών κυτάρων στα μοντέλα, ξεκινάει περίπου εδώ και 20 χρόνια.
Τότε, και όσο παρακολουθούσα το θέμα, τα Η.Κ. ήταν πολύ ακριβά και πολύ εύθραυστα. Επρεπε να αγοράσεις διπλάσιο αριθμό, απ' ότι ήθελες να χρησιμοποιήσεις, έσπαγαν μόλις τις ακούμπαγες λίγο περισσότερο. Φανταστείτε το αποτέλεσμα μιάς λίγο βαρειάς προσγείωσης. Σίγουρα και το κόστος και η αντοχή των Η.Κ. θα έχει βελτιωθεί, δεν ασχολήθηκα άλλο τα τελευταία 10 χρόνια. Η χρήση σήμερα ηλεκτρικών κυτάρων, εγγίζει μόνο την αίσθηση της τεχνικής επίτευξης, τη χαρά της εφαρμογής της νέας τεχνολογίας και στο μοντέλο, και όχι κάποια πρακτική επίτευξη. Εν γένει στους αγώνες ηλεκτροκίνητων απαγορεύονται τα Η.Κ. Τίτλος: Απ: Μοντέλα τροφοδοτoύμενα με ηλιακή ενέργεια απο Solar cells(ηλιακά κύτταρα) Αποστολή από: Geοrge στις Τετάρτη, 23 Σεπ 2009, 19:34:42 Η χρήση σήμερα ηλεκτρικών κυτάρων, εγγίζει μόνο την αίσθηση της τεχνικής επίτευξης, τη χαρά της εφαρμογής της νέας τεχνολογίας ..... Για αυτό ακριβώς ενθουσιάστηκα και αναφέρθηκα στον τρόπο υλοποιήσή του στα αερομοντέλα μας Μάλλον δεν θα έχει ακόμα πρακτική εφαρμογή με την παρούσα τεχνολογία, μιάς και η απαιτήσεις για watt είναι πολλές και τα αερομοντέλα μας δέν θα αντέξουν αυτήν την "στέρηση" Είδωμεν, προχωράει το θέμα της ανάπτυξης, μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι Η/Υ είχαν μέγεθος δωματίου και τώρα είναι σε μέγεθος παλάμης Τίτλος: Απ: Μοντέλα τροφοδοτoύμενα με ηλιακή ενέργεια απο Solar cells(ηλιακά κύτταρα) Αποστολή από: ilias στις Τετάρτη, 23 Σεπ 2009, 19:47:47 Geοrge
φοβερη ιδεα η οποια μπορω να σου πω οτι ειχε περασει απο το μυαλο μου αλλα δεν ξερω ποσο δυνατη ειναι λειτουργικα αλλα και ποσο μεγαλο θα ειναι το κοστος Τίτλος: Απ: Μοντέλα τροφοδοτoύμενα με ηλιακή ενέργεια απο Solar cells(ηλιακά κύτταρα) Αποστολή από: Γιάννης Κωνσταντακάτος στις Τετάρτη, 23 Σεπ 2009, 20:01:12 Κατ' αρχή, τα ηλιακά κύταρα (λέγονται και κυψέλες αν δεν απατώμαι), δεν τροφοδοτούν απ' ευθείας το μοτέρ, αλλά συμπληρώνουν την αναλώμενη ενέργεια από μία μπαταρία που βρίσκεται παράλληλα, από την οποία τροφοδοτείται βασικά το μοτέρ.
Πριν την απογείωση, η μπαταρία πρέπει να έχει ένα λογικό ποσοστό ενέργειας. Αν ήταν κάτι που ενδιέφερε περισσότερο κόσμο, ή ήταν εν γένει εντός εμπορεύσιμης γκάμας, όλα τα μαγαζιά θα πρόσφεραν Η.Κ. Πριν χρόνια είχε τέτοια κύταρα και ο Graupner. Τίτλος: Απ: Μοντέλα τροφοδοτoύμενα με ηλιακή ενέργεια απο Solar cells(ηλιακά κύτταρα) Αποστολή από: Κώστας Κωστόπουλος στις Τετάρτη, 23 Σεπ 2009, 23:48:26 Η Graupner είχε βγάλει και μοτοανεμόπτερα με ηλιακή ενέργεια αλλά εγκαταλείφθηκαν στην πορεία του χρόνου. Το ίδιο είχε γίνει και με διάφορες μικρές συκευές.
Ο χρόνος θα δείξει. Αν υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία των μικρών στοιχείων θα υπάρξει εφαρμογή και στον αερομοντελισμό αλλά και σε άλλους τομείς. |