Aeromodelling GR

Αερομοντέλα υπό κλίμακα (scale) => Κλίμακος (scale) F4C και semi scale => Μήνυμα ξεκίνησε από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 18:45:07



Τίτλος: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 18:45:07
Στο παρελθόν έχει γίνει πολύς λόγος για τους αγώνες αερομοντέλλων scale στην Ελλάδα. Κατά πόσον έχουν νόημα ύπαρξης, γιατί έχουν λίγες συμμετοχές, πόσο αντικειμενικοί είναι οι κριτές, πόσο η ομοσπονδία στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις.
Σαν οπαδός των scale μοντέλλων και αγωνιζόμενος σε αυτούς τους αγώνες αποφάσισα να γράψω λίγα λόγια σχετικά με το τί είναι και πώς διεξάγονται αυτοί οι αγώνες ώστε όσοι φίλοι ασχολούνται με τα scale αερομοντέλλα αλλά δεν γνωρίζουν το τι και πως των αγώνων (και κατ’επέκταση ψιλοφοβούντε να συμμετάσχουν) να ενημερωθούν, ευελπιστώντας κάποιοι από αυτούς να δηλώσουν συμμετοχή στην επομένη διοργάνωση.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 18:45:29

Τί αεροπλάνα αφορά?
Οι Ελληνικοί αγώνες scale scale έχουν δύο κατηγορίες στις οποίες μπορεί κανείς να λάβει μέρος. Την F4C και την ARF.
Η κατηγορία F4C αφορά χειροποίητα μοντέλα, από κιτ ή scratch build, τα οποία διαγωνίζονται στο στατικό και πτητικό σκέλος.
Η κατηγορία ARF αφορά οποιοδήποτε ARF μοντέλλο το οποίο είναι αντίγραφο κάποιου υπαρκτού αεροπλάνου και διαγωνίζονται μόνο στο πτητικό σκέλος.




Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 20:02:56
Παντελή καλησπέρα,

ωραίο και ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες. Το πόσο ενδιαφέρον είναι, θα φανεί από τη συμμετοχή και τις απαντήσεις. Ελπίζω και εγώ να είναι περισσότεροι από τις συμμετοχές σε αγώνες...

Θα ήθελα την άδειά σου να το μεταφέρω στον αντίστοιχο πίνακα, των scale μοντέλων, πιστεύω ότι ταιριάζει περισσότερο εκεί.

Και να συνεισφέρω λίγο με τον τρόπο μου, δείχνοντας τι μπορεί να σημαίνει η κατασκευή ενός scale μοντέλου, ορίστε ένα link από ένα θέμα που παρακολουθώ κάτι μήνες στο RCgroups, με μια εξαιρετική κατασκευή, σε όλα της τα στάδια...

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1306884

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 20:38:36
Τί χρειάζεται για να λάβω μέρος?

Κατ' αρχήν ένα scale μοντέλλο (κατασκευή ή ARF) με βάρος μικρότερο ή ίσο των δέκα πέντε (15) κιλών κενό από καύσιμα ή χωρίς μπαταρία για τα ηλεκτρικά. Να είσαι μέλος σε κάποιο αεραθλητικό σύλλογο. Να μπορείς να χειριστείς με ασφάλεια το μοντέλλο σου. Αυτά από τα τυπικά. Τα κατά τη γνώμη μου σημαντικότερα είναι να αγαπάς τα αερμοντέλλα scale, και να σου αρέσει η συνεύρεση με τους άλλους μοντελλιστές κάτω από καθεστώς άμμιλας. Είναι το μεγαλύτερο λάθος το μόνο που αποζητάς από τον αγώνα να είναι το κύπελο του νικητή. Πρέπει πρώτα απ' όλα να το δεις σαν κίνητρο για να βελτιώσεις τις ικανότητές σου και σαν μια διασκεδαστική δραστηριότητα, επειδή πρώτα απ΄όλα είναι το χόμπυ σου. Πάρε μαζί την οικογένεια και τους φίλους σου και κάνε νέους φίλους εκεί. Το γεγονός ότι δεν θα πετάξεις free style αλλά θα πρέπει να ακολουθήσεις τους κανονισμούς και μάλλιστα την στιγμή που σε παρακολουθούν, θα σε κάνουν από μόνα τους να λειτουργήσεις πιο σφιχτά και προσεκτικά με αποτέλεσμα να βελτιώνεσαι.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 20:54:39
Διαδικασίες-κανονισμοί.

Στην κατηγορία F4C που συμμετέχουν τα χειροποίητα μοντέλλα, ο αγώνας ξεκινάει με την στατική αξιολόγηση. Κάθε διαγωνιζόμενος συμπληρώνει ένα έντυπο όπου περιγράφει το μοντέλλο του, δίνει μερικά στοιχεία για την κατασκευή του και τεκμηριώνει άν το μοντέλλο του θεωρεί ότι είναι ακροβατικό ή όχι. Π.χ. ένα warbird θεωρείται ακροβατικό γιατί στον φάκελλο πτήσης του περιλαμβάνονται ακροβατικές μανούβρες. Όμως ένα Piper cub δεν θεωρείται ακροβατικό καθώς είναι ένα ελαφρύ αεροσκάφος γενικής αεροπορίας με αποκλειστική δουλειά του τη μεταφορά ανθρώπων. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στο πτητικό μέρος όπου άλλες ασκήσεις θα κάνει ένα ακροβατικό και άλλες ένα μη ακροβατικό. Κι άν νομίζετε ότι οι ασκήσεις των μή ακροβατικών είναι πιο εύκολες πλανάστε πλάνην οικτράν. Αλλά γι' αυτό θα μιλήσουμε αργότερα όταν θα πούμε για το πτητικό μέρος που είναι περίπου ίδιο και για την F4C και για την ARF.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 21:27:54
Στατική αξιολόγηση.



Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τρείς (3) κριτές οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο και έχουν πιστοποιηθεί από την ομοσπονδία. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να τεκμηριώσει την κατασκευή του, δηλαδή άν το μοντέλλο είναι αντίγραφο υπό κλίμακα του πραγματικού. Για το σκοπό αυτό πρέπει να παρουσιάσει ένα "φάκελλο τεκμηρίωσης" ο οποίος θα έχει κατ' ελάχιστον ένα σχέδιο τριών όψεων (3 view drawing) και τρείς (3) φωτογραφίες η μία εκ των οποίων θα παρουσιάζει το συγκεκριμένο αεροπλάνο που αναπαράγεται. Ο διαγωνιζόμενος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την τεκμηρίωση της δουλειάς του αλλά κρίνεται και από αυτό. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να σου κάνουν οι κριτές ώστε η τεκμηρίωσή σου να θεωρηθεί επαρκής και έγκυρη. Συνεπώς όσο περισσότερο υλικό διαθέτεις και όσο πιο σωστά ταξινομημένο και παρουσιασμένο είναι, τόσο λιγότερες ερωτήσεις θα δεχτείς και τόσο πιο άποδεκτή θα γίνει από τους κριτές. Μην κάνεις υπερβολές και τους κουράσεις με ατελείωτο όγκο υλικού. Δείξε καλές και ευκρινείς φωτογραφίες που φαίνονται όλες οι πλευρές του αεροπλάνου και όσες λεπτομεριακές σε βολεύουν. Στη θεωρία το σχέδιο τριών όψεων πρέπει να είναι πιστοποιημένο από την εταιρία που κατασκεύασε το αεροπλάνο ή κάποιο μουσείο ή από κάποιον αναγνωρισμένο σχεδιαστή και να διαθέτεις πιστοποίηση για τα χρώματα που το έβαψες. Στην πράξη για τους Ελληνικούς αγώνες αυτά είναι ψιλά γράμματα καθώς οι συμμετοχές είναι λίγες. Επέλεξε μια φωτογραφία και από αυτή αναπάραξε τα χρώματα και να είσαι έτοιμος να τη υποδείξεις στους κριτές.

Ο φάκελλος τεκμηρίωσης υποβάλεται σε τρία αντίγραφα, ένα για κάθε κριτή. Ο πιο δόκιμος τρόπος για την παρουσίαση σύμφωνα και με οδηγία της FAI είναι οι φωτο και τα σχέδια να είναι κολλημένα σε πινακίδες από χαρτόνι μακέτας σε μέγεθος Α2.

Συμβουλή δική μου προς όσους επιθυμούν να κατασκευάσουν ένα μοντέλλο που θα συμμετάσχει σε τέτοιους αγώνες. Βρείτε όσα περισσότερα 3 view μπορείτε και επιλέξτε εκείνο που συμπίπτει με τις καλύτερες φωτογραφίες που έχετε. Επίσης μην εμπιστεύεστε τους κατασκευαστές των κιτ ή τους σχεδιαστές από τους οποίους αγοράζετε σχέδια. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κανένα που να είναι ακριβές. κινηθείτε με βάση το 3 view που θα παρουσιάσετε και κάντε τις αναγκαίες αλλαγές.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 8 Απρ 2011, 22:21:46
Στατική αξιολόγηση, συννέχεια...



Αφού σας καλέσουν να παρουσιάσετε το μοντέλο σας και παραδόσετε τον φάκελο τεκμηρίωσης στους κριτές θα σας ζητηθεί να παρουσιάσετε το μοντέλλο σας. Θα πρέπει να το δούν σε προφίλ, αν φάς και κάτοψη. Στην παρουσίαση της κάτοψης θα πρέπει να το κρατήσετε όρθιο με το άνω μέρος της πτέρυγας να κοιτάει στους κριτές (προμηθευτήτε ένα χοντρό κομμάτι αφρολέξ για ακουμπήσει η μύτη του μοντέλλου). Αυτό είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι της στατικής αξιολόγησης γιατί ο συντελεστής βαθμολογίας είναι ο υψηλότερος (13 για κάθε όψη). (Ξέχασα να σας πω ότι κάθε πράγμα που βαθμολογείται έχει και ένα συντελεστή βαρύτητας και στο στατικό αλλά και στο πτητικό μέρος).Το περίγραμμα κάθε όψης πρέπει να συμπίπτει με αυτό του 3 view για να έχετε ελπίδες για υψηλή βαθμολογία. Βαθμολογούνται επίσης:

-Το βάψιμο ως προς την ακρίβεια αποχρώσεων και την πολυπλοκότητα  (3 και 2 συντελεστή αντίστοιχα). Εδώ κολάει η τεκμηρίωση χρωματισμού που λέγαμε προηγουμένως. Αν το μοντέλο έχει πολλά χρώματα έχετε bonus.

- Η σήμανση ως προς την ακρίβεια και την πολυπλοκότητα (8 και 3 συντελεστή αντίστοιχα) Το μέγεθος και η θέση των γραμμάτων και των αριθμών πρέπει να είναι ακριβή.

-Η υφή της επιφανείας και ο ρεαλλισμός της (7 συντελεστή αντίστοιχα και για τα δύο). πρέπει να αναπαραστήσετε σωστά την επιφάνεια που είχε το πραγματικό πχ. ύφασμα, μέταλλο κλπ.

-Η ποιότητα και η πολυπλοκότητα της κατασκευής (12 και 5 συντελεστή αντίστοιχα)

-Οι scale λεπτομέρειες ως προς την ακρίβεια και την περιπλοκότητα (9 και 5 συντελεστή αντίστοιχα). πχ. ανοιγόμενη καλύπτρα, καταπακτές κλπ.

Για όλα αυτά οι κριτές παρατηρούν από απόσταση 5 μέτρων. Μπορούν όμως για να ελέγξουν χρώμα και λεπτομέρειες να έρθουν κοντά.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 09:07:59
Στατική αξιολόγηση, ακόμη....



Σε γενικές γραμμές, άν αποφασίσετε να φτιάξετε ένα scale μοντέλο, δώστε τη μεγαλύτερη σημασία στο περίγραμμα κάθε όψης σε συνδιασμό με ένα καλό 3view. Μετά προσπαθήστε μια καλή αναπαραγωγή των επιφανειών και των χρωμάτων. Από εκεί και μετά οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Μπορείτε να φτιάξετε οτιδήποτε υπήρχε πάνω στο πραγματικό. Από πριτσίνια και panel lines μέχρι cowl flaps, φώτα προσγείωσης, καταπακτές και πόρτες που ανοίγουν. Για κάθε λεπτομέρεια που προσθέτετε παίρνετε και έξτρα βαθμούς. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες στην κυριολεξία. Άλλωστε ένας από τους γκουρού των scale , o Dave Platt, έχει πεί χαραχτηριστικά: "you never finish a scale model, you just stop working a scale model" (ποτέ δεν τελειώνεις ένα scale μοντέλο, απλά σταματάς να το δουλεύεις).



Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 09:27:22
Τα πιο δύσκολα...κινητήρας



Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ένα scale μοντέλλο είναι ο/οι κινητήρας/ες. δυστυχώς οι κινητήρες που παράγονται για αυτή τη δουλειά είναι κατά 99,9% μονοκύλινδροι και συνήθως δίχρονοι, ειδικά οι βενζινοκινητήρες. Καταλαβαίνετε ότι ποτέ και κανένα αεροπλάνο δεν είχε τέτοιου είδους κινητήρα. Ακόμη αυτοί οι κινητήρες δεν χωράνε μέσα στα cowls, και άν θέλεις να φτιάξεις κάτι scale βρίσκονται πνιγμένοι σε περιορισμένο χώρο και με αμφίβολη ψύξη. Μια καλή λύση για αυτό είναι τα jet αλλά είναι πανάκριβοι και τα αεροπλάνα που θα τους βάλεις δύσχρηστα. Πάντως είναι ότι πιο scale υπάρχει από αυτή την άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον αποκλείσουμε τον ηλεκτρικό κινητήρα-θα δούμε αργότερα το γιατί, σας συνιστώ να προσανατολιστείτε σε κάποιον τετράχρονο glow κινητήρα εγνωσμένης αξιοπιστίας πχ laser, saito, os. Έχω διαπιστώσει ότι είναι σαφώς πιο αξιόπιστοι από τους τετράχρονους βενζινοκινητήρες και παράγουν πιο ρεαλλιστικό ήχο από τους δίχρονους(βενζίνη ή glow). Άν μάλλιστα στο cowl χωράει κάποιος πολυκύλινδρος τότε έχετε πιάσει τζακ ποτ.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 09:56:11
Πώς να επιλέξω ένα μοντέλλο για αγώνες scale?

 

Συνήθως επιλέγουμε να φτιάξουμε κάποιο αεροπλάνου που μας αρέσει πολύ. Όμως σκεφτείτε ένα F16 14ων κιλών με δωδεκάρα τουρμπίνα και άνοιγμα φτερών 1,80. Ζόρικο?

Θα έλεγα ότι το μοντέλλο που προορίζεται για να λάβει μέρος σε αγώνες πρέπει πρώτα από όλα να έχει φτερό, πολύ φτερό. Να μπορεί να πετάει και μόνο του αν είναι δυνατόν. Υπολογίστε ότι οι λεπτομέρειες βαραίνουν αφάνταστα την κατασκευή και δεν συμμετέχουν σε τίποτα στην πτήση. Πιο κατάλληλα κατά τη γνώμη μου είναι τα αεροπλάνα της χρυσής εποχής (golden era 1920-1940). Τότε είχαν λύσει τα βασικά προβλήματα της πρώιμης εποχής της αεροπορίας (σσ αεροδυναμική) αλλά οι κινητήρες ήταν ακόμη σχετικά αδύναμοι. Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε κινητήρα να χωράει στο cowl που όμως λόγω φτερού θα πηγαίνει το αεροπλάνο άνετα χωρίς να τρώει τρελό ξύλο σε κάθε μποφοράκι ενώ το μεγάλο φτερό θα του παρέχει πάντα καλή στήριξη. Άσε που τα αεροπλάνα εκείνης της εποχής ήταν ως επί τω πλείστω κατασκευασμένα από ξύλο και πανί, που σημαίνει και scale κατασκευαστικά υλικά.

Πάντως μην μπείτε στη διαδικασία επιλογής μόνο με αυτά τα κριτήρια. Το αεροπλάνο πάνω στο οποίο θα ρίξετε τόση δουλειά πρέπει να λέει κάτι και στην ψυχή σας. Αλλοιώς θα βαρεθείτε και θα τα παρατήσετε. Υπάρχουν ατελείωτα αεροπλάνα. Ψάξτε να βρείτε αυτό που σας αρέσει και ταιριάζει με τα κριτήρια που ανέφερα παραπάνω αλλά και ταιριάζει με τις κατασκευαστικές σας δυνατότητες. Τέλος μην περιμένετε το πρώτο αεροπλάνο που θα φτιάξετε να είναι winner. Ξεκινήστε από ένα κίτ, κατανοήστε την διαδικασία, εμπαιδώστε τις τεχνικές, λάβετε μέρος στους πρώτους αγώνες και βάλτε στόχο το επόμενο. Με το πέρας του πρώτου σας αγώνα θα διαπιστώσετε ότι βλέπετε με άλλο μάτι όλη τη διαδικασία και σίγουρα έχετε ήδη βρει τα σημεία που υστερείτε. Αφορμή για βελτίωση...


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 11:16:25
Και τα ARF?



Εδώ φτάνουμε στο σημείο που αφορά τους πιο πολλούς. Σε όποιο χώρο πτήσης και να πάτε θα δείτε σίγουρα ένα  piper cub, ένα spitfire, ένα P47, ένα cessna, ένα, ένα, ένα... Τυπικά οποιοδήποτε από αυτά τα μοντέλλα μπορεί να λάβει μέρος στν κατηγορία ARF. Στην πράξη βλέπουμε στους αγώνες 3-4 κάθε χρόνο. Η εξήγηση που εγώ μπορώ να δώσω γι'αυτό είναι ότι γίνεται λόγω φόβου ο οποίος τις περισσότερες φορές δημιουργείται λόγω άγνοιας διαδικασίας και κανονισμών.

   -  Αν κάποιος που έχει τέτοια μοντέλλα και θα ήθελε να λάβει μέρος σε ένα τέτοιο διαγωνισμό αλλά δεν το έπραξε μέχρι τώρα, έχει κάποια άλλη εξήγηση περιμένω να την εκφράσει εδώ και να το συζητήσουμε.  -
Ας πούμε λοιπόν τα βασικά για τη συμμετοχή ενός μοντέλλου στην κατηγορία ARF.

Τα τυπικά είναι ακριβώς τα ίδια, δηλαδή να είσαι μέλος κάποιου αεραθλητικού συλλόγου, το μοντέλλο να μην ξεπερνάει τα 15 κιλά σε βάρος, κενό καυσίμων (ή μπαταρίας για τα ηλεκτρικά) και να μπορείς να πετάξεις με ασφάλεια. Διαγωνίζεσαι μόνο στο πτητικό μέρος. Συμπληρώνεις το έντυπο με τα πληροφοριακά στοιχεία , τεκμηριώνεις άν είναι ακροβατικό και δηλώνεις γραπτώς τις ασκήσεις που θα εκτελέσεις. Οι κριτές θα σε καλέσουν πέντε (5) λεπτά πρίν την στιγμή που θα ξεκινήσει ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου για να εκτελέσεις το πρόγραμμά σου. Θα έχεις 14 λεπτά  για τα ακροβατικά και 17 λεπτά για τα μή ακροβατικά με προσαύξηση 1 λεπτού για κάθε παραπάνω κινητήρα που έχει το αεροπλάνο σου. Δηλαδή 15/18 λεπτά για δικινητήριο, 16/19 για τρικινητήριο κ.ο.κ.

Συνολικά θα εκτελέσεις τρείς (3) πτήσεις. Η πτήση με τη χειρότερη βαθμολογία αφαιρείται και υπολογίζεται ο μέσος όρος των άλλων δύο. Για να βαθμολογηθείς πρέπει να ολοκληρώσεις τουλάχιστον μία πτήση. Σε αυτή την περίπτωση (μόνο μία βαθμολογημένη πτήση) το αποτέλεσμά σου είναι το μισό της βαθμολογίας που πήρες σε αυτή.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 11:30:04
Το σημαντικότερο στο πτητικό διαγωνιστικό σκέλος είναι, τί άλλο?, να είναι scale... Όταν βλέπεις δηλαδή το μοντέλλο να πετά, να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα αληθινό αεροπλάνο που το βλέπεις από μακρυά. Οι κινήσεις του θα πρέπει να είναι ομαλές και στο χαραχτήρα του αληθινού. Το ίδιο και οι ασκήσεις που θα επιλεγούν. Δεν μπορεί ένα piper να εκτελεί ανάποδη πτήση ούτε και να αναπτύσει υψηλές ταχύτητες. Γι'αυτό άλλωστε και ο κανονισμός δεν επιτρέπει σε ακροβατικά να κάνουν τις ίδιες ασκήσεις με τα μη ακροβατικά πλήν των υποχρεωτικών. Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείς να εκτελέσεις και αφορούν πραγματικές λειτουργίες που εκτελούν τα αληθινά αεροπλάνα, τις οποίες και πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδείξεις ότι κάνουν. Πχ, απόρριψη βομβών, απόρριψη δεξαμενών, ψεκεσμός, απόρριψη ύδατος κλπ.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 12:13:15
Παντελή καλημέρα,

Μπράβο για την προσπάθεια σου.

Ως προς την επιλογή του μοντέλου που θα κατασκευάσεις, από τα όσα είχε πει ο Narve Jansen όταν ήρθε για να κάνει το σεμινάριο κριτών για την συγκεκριμένη κατηγορία, είχε πεί ότι όσοι ενδιαφέρονται για τους αγώνες, προτιμούν και επιλέγουν μοντέλα που από μόνα τους σου δίνουν κάποια εξτρα bonus, όπως πολυκινητήρια κλπ.

Δεν ξέρω Παντελή αν έχεις στοιχεία από Παγκόσμια ή Πανευρωπαικά πρωταθλήματα με κατάσταση από τις συμμετοχές και τα μοντέλα που είχαν επιλέξει η συμμετέχοντες.

Αν τα ομαδοποιήσει κανείς με διάφορα κριτήρια, είμαι σίγουρος ότι θα βγούν χρήσιμα συμπεράσματα. .

Αλλη μια φορά μπράβο.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 20:57:14
Ποιές είναι οι υποχεωτικές ασκήσεις?



Υποχρεωτικές ασκήσεις είναι εκείνες που πρέπει να εκτελεστούν από όλους τους διαγωνιζομένους και όλα τα μοντέλλα. Είναι:

-απογείωση(προφανώς)

-προσγείωση(προφανέστερα)

-οριζόντιο οκτάρι (figure 8 )

-κάθοδος 360 μοιρών(360 descent)




Για να εκτελέσετε κάθε άσκηση πρέπει να έχετε δίπλα σας ένα βοηθό (caller) ο οποίος θα ανακοινώνει στους κριτές την αρχή και το τέλος κάθε άσκησης και θα σας καθοδηγεί όταν βλέπει ότι σας ξεφεύγει ο χειρισμός.

Πάντα η άσκηση ανακοινώνεται με τον τίτλο της και με την "κραυγή" ΑΡΧΗ 1-2 δευτερόλεπτα πρίν την εκτέλεσή της και ολοκληρώνεται με την "κραυγή" ΤΕΛΟΣ. Κραυγάζουμε για να μας ακούν καθαρά οι κριτές.

Λίγα λόγια για την εκτέλεση των υποχρεωτικών ασκήσεων.

Η απογείωση πρέπει να γίνει ίσια και ομαλά, με χρήση flaps εφόσον το αληθινό είχε. Η επιτάχυνση να είναι ομαλή και το ξεκόλλημα από το διάδρομο να προκύψει από το χειρισμό του elevator και όχι αυτόματα. Η άνοδος να είναι ομαλή και το μοντέλλο να ολοκληρώσει τη φάση ανόδου πρίν πάρει την πρώτη στροφή 90 μοιρών οπότε και ανακοινώνεται το τέλος της από τον βοηθό.

Το οριζόντιο οκτάρι, συνίσταται στη διαγραφή ίχνους του μοντέλου ενός οριζοντίου 8. Ξεκινάει  πάνω από το διάδρομο με κέντρο τους κριτές και σε ύψος τέτοιο που αυτοί να το βλέπουν καθαρά. Η πρώτη στροφή πρέπει να γίνει αντίθετα από την πλευρά των κριτών. Δεν πρέπει να χάσεις ή να κερδίσεις ύψος και η ταχύτητά σου να είναι σταθερή. Οι δύο κύκλοι που θα γράψεις πρέπει να είναι ίδιοι σε διάμετρο και με σταθερή κλιση του μοντέλλου. Με την ολοκλήρωση της άσκησης μην ξεχάσει ο βοηθός να φωνάξει ΤΕΛΟΣ. Εύκολο?

Κάθοδος 360 μοιρών. Λίγο πρίν το μοντέλλο περάσει μπροστά από τους κριτές ο βοηθός φωνάζει ΑΡΧΗ. Το μοντέλλο πρέπει να έχει ικανό ύψος. Μόλις φτάσει μπροστά από τους κριτές ξεκινάει στροφή αντίθετη προς τους κριτές με ταυτόχρονη κάθοδο και μείωση των στοιχείων του κινητήρα. Πρέπει να ολοκληρώσει ένα καθοδικό κύκλο πάλι μπροστά στους κριτές και να ολοκληρώσει σε ύψος μικρότερο των 6 μέτρων. Δίνεις γκάζι και ο βοηθός φωνάζει ΤΕΛΟΣ. Συνεχίζεις σε ευθεία ανοδική πορεία.


Προσγείωση. Η τελευταία άσκηση του προγράμματος. Καλούμε ΑΡΧΗ πριν πάρουμε την  στροφή 90 μοιρών για την τελική προσέγγιση. Η κάθοδος πρέπει να είναι ομαλή και σταθερή. Το μοντέλο πρέπει να πιάσει με τους κυρίους τροχούς ταυτόχρονα, να εκτελέσει ομαλή και ευθεία τελική φάση επιβράδυνσης και να ακινητοποιηθεί οπότε και ο βοηθός καλεί ΤΕΛΟΣ.

Είναι καλό να κατευθύνετε το αεροπλάνο σας από θέση ακριβώς μπροστά από τους κριτές ώστε μπροστά σας να είναι ο άξονας στον οποίο εκτελούνται όλες οι ασκήσεις, συμμετρικές και μή.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 9 Απρ 2011, 21:19:12
Παντελή καλημέρα,

Μπράβο για την προσπάθεια σου.

Ως προς την επιλογή του μοντέλου που θα κατασκευάσεις, από τα όσα είχε πει ο Narve Jansen όταν ήρθε για να κάνει το σεμινάριο κριτών για την συγκεκριμένη κατηγορία, είχε πεί ότι όσοι ενδιαφέρονται για τους αγώνες, προτιμούν και επιλέγουν μοντέλα που από μόνα τους σου δίνουν κάποια εξτρα bonus, όπως πολυκινητήρια κλπ.

Δεν ξέρω Παντελή αν έχεις στοιχεία από Παγκόσμια ή Πανευρωπαικά πρωταθλήματα με κατάσταση από τις συμμετοχές και τα μοντέλα που είχαν επιλέξει η συμμετέχοντες.

Αν τα ομαδοποιήσει κανείς με διάφορα κριτήρια, είμαι σίγουρος ότι θα βγούν χρήσιμα συμπεράσματα. .

Αλλη μια φορά μπράβο.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αντώνη.
Πράγματι θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια στατιστική ανάλυση . Το επίπεδο όμως ποιότητας κατασκευών και συναγωνισμού στα παγκόσμια πρωταθλήματα είναι υψηλότερα και από το Έβερεστ άν εμείς βρισκόμαστε στο επίπεδο της θάλασσας. Τα κριτήρια που θέττω είναι εντελώς προσωπικά. Αφορούν το επίπεδο του Ελληνικού αγωνιστικού scale των 4ων συμμετοχών. Θεωρώ πως μόνο αν ξεκινήσουμε από τα βασικότατα και απλούστατα θα μπορέσουμε σιγά σιγά να δούμε 7-8 συμμετοχές στους Πανελληνίους αγώνες. Έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα υψηλότερο επίπεδο συναγωνισμού στην Ελλάδα. Την παρουσίαση αυτή την κάνω μήπως και καταφέρω να τραβήξω μερικούς στους αγώνες scale και μετά να μπορούμε να σχεδιάσουμε με άλλο σκεπτικό το μέλλον τους στην Ελλάδα.
Μακάρι έστω και μία συμμετοχή να προκαλέσω μέσα από αυτές τις σελίδες.



Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: "PAPPY" στις Κυριακή, 10 Απρ 2011, 07:59:13
Πάντως εμένα Παντελή σαν να διάβασες την σκέψη μου. 8) 8) 8) 8)
Αυτό ακριβώς συζήταγα και αυτές ακριβώς τις πληροφορίες ρώταγα
πριν από δύο εβδομάδες με κάποιους φίλους.
Πολύ καλό!!!


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Αντώνης Παπαδόπουλος στις Κυριακή, 10 Απρ 2011, 19:38:47
Καλησπέρα,

Συγκέντρωσα σε μορφή pdf, τις συμμετοχές των δύο τελευταίων χρόνων, και στον πίνακα φαίνονται οι επιλογές των μοντέλων που έχουν κάνει οι συμμετέχοντες.

Νομίζω ότι όποιοι ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη κατηγορία, αν προσθέσουν κάποια στοιχεία όπως χρονολογία κατασκευής, τύπος αεροσκάφους, κατηγορία κλπ θα βγούν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.

Ενα είναι σίγουρο. Ολοι προσπαθούν να επιλέξουν μοντέλο που δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα από κανένα άλλο και κυρίως από τους κορυφαίους. Κανένας δεν θα ήθελε να δημιουργήσει στους κριτές σκέψεις σύγκρισης με άλλη κατασκευή.

Παντελή ορισμένες ελληνικές κατασκευές δεν απέχουν πολύ από αυτές που παρουσιάζονται στους αγώνες της FAI. Βέβαια όταν ο Ελβετός παρουσιάζει το Antares, 3 φορές στους αγώνες και κάθε φορά έχει διαφορετική βαθμολογία λόγω επιπρόσθετων εργασιών, τότε καταλαβαίνουμε όλοι τι περιθώρια υπάρχουν στην βελτίωση της κατασκευής.

Αντώνης Παπαδόπουλος


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Κυριακή, 10 Απρ 2011, 21:01:42
Να προσθέσω κάτι πολύ σύντομο, στην απάντηση του Αντώνη...

Προσωπικά δεν νομίζω ότι γίνεται σύγκριση των μοντέλων εντός και εκτός συνόρων. Έιναι διαφορετικό το επίπεδο, αλλά και ο χρόνος και η αφοσίωση που απαιτείται... Και αυτά "χτίζονται" με τον καιρό...

Σε ότι αφορά στη λίστα τώρα, η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι η επιλογή του μοντέλου που θα κάνει τη διαφορά στο δικό μας επίπεδο. Αρκεί ένα σωστό και καλοφτιαγμένο μοντέλο, που όμως, το γνωρίζει καλά ο χειριστής και μπορεί να το πετάει άνετα.

Η συνήθης πρακτική της ολοκλήρωσης του μοντέλου 1 εβδομάδα πριν τους αγώνες (της οποίας είμαι και εγώ ακόλουθος  :-[) απλά ψαλιδίζει τις όποιες πιθανότητες επιτυχίας.

Είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί το έγκαιρο και σωστό τριμάρισμά του, η εξοικείωση με την πτήση του μοντέλου και η προπόνηση στις συγκεκριμένες ασκήσεις, αρκετά πριν τους όποιους αγώνες...

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 14:41:00
Είναι ακριβώς όπως τα λές Γιώργο. Για τους Ελληνικούς αγώνες F4C χρειάζεται πρώτα από όλα μια προσεγμένη κατασκευή στα χέρια κάποιου που έχει εξοικιωθεί μαζί της. Τρανή απόδειξη ότι τα τρία τελευταία χρόνια κερδίζει ένα Cessna 182 και μάλιστα από κίτ (νομίζω top flite). Επαναλαμβάνω ότι τα κριτήρια που έθεσα είναι εντελώς προσωπικά και έχουν να κάνουν περισσότερο με το γεγονός ότι αυτού του είδους τα αρεοπλάνα είναι καλοτάξιδα και ευκολοπέταχτα.
Η ανάλυση του Αντώνη είναι απολύτως σωστή. Όμως νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να δούμε μέσα στην Ελλάδα πως μπορούν να αυξηθούν οι συμμετοχές έστω και με πιο απλά μοντέλλα. Αν κολλήσουν μερικοί το μικρόβιο είμαι σίγουρος ότι μετά από λίγα χρόνια θα συζητάμε για κατασκευές παγκοσμίου επιπέδου και στους Ελληνικούς αγώνες.
Επίσης , όλοι εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους και πετάνε ένα scale ARF μπορούν κάλλιστα να λάβουν μέρος στην κατηγορία ARF και σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα μεταπηδήσουν στην κατηγορία F4C.


Θα επανέλθω με τις υπόλοιπες ασκήσεις.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 15:26:13
Ο συντελεστής βαθμολογίας για τις υποχρεωτικές ασκήσεις είναι:

-απογείωση Κ=11

-οριζόντιο 8 Κ=7

-κάθοδος 360 μοιρών Κ=7

-Προσγείωση Κ=11



Όλες οι άλλες ασκήσεις  έχουν συντελεστή βαθμολογίας Κ=7

Ακόμη βαθμολογούνται με τους ακόλουθους συντελεστές και τα εξής:

-Ήχος κινητήρα (ρεαλισμός και χροιά) Κ=4

-Ταχύτητα αεροπλάνου Κ=7

-ομαλότητα πτήσης Κ=7

-επιλογή ασκήσεων Κ=4

Για κάθε άσκηση επιτρέπεται μία προσπάθεια πλήν της απογείωσης (εκεί έχετε και δεύτερη ευκαιρία αν ακυρώσετε πριν το μοντέλο ξεκολλήσει από το διαδρομο). Άν η άσκηση ανακοινωθεί αλλά δεν γίνει μηδενίζεται.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 15:47:54
Οι προεραιτικές ασκήσεις.



Συνολικά το πρόγραμμα κάθε πτήσης μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και δέκα (10) ασκήσεις συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών. Το με ποιά σειρά θα τις εκτελέσετε είναι στην απόλυτη ευχαίρειά σας με την προϋπόθεση ότι θα τις εκτελέσετε με τη σειρά που τις δηλώσατε.

Οι ασκήσεις από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε είναι:

-a Candelle                                                  K=7

-b Extend and retract langing gear                   K=7

-c Extend and retract flaps                             K=7

-d Απόρριψη βομβών ή δεξαμενών καυσίμου      K=7

-e Stall turn                                                 K=7

-f Immelman turn                                          K=7

-g Loop                                                       K=7

-h Split s                                                     K=7

-i Cuban eight                                              K=7

-j Spin three turns                                         K=7

-k Roll                                                         K=7

-l Απόρριψη αλεξιπτώτου                                K=7

-m Touch and go                                          K=7

-n Overshoot                                               K=7

-o Side slip                                                  K=7

-p Πτητική λειτουργία που πραγματοποιεί το πρωτότυπο αεροσκάφος  Κ=7

-r Πτήση σε τρίγωνο                                      Κ=7

-s Πτήση σε τετράγωνο                                  Κ=7

-t Έυθεία οριζοντία πτήση σε ύψος μικρότερο από 6 μέτρα  Κ=7

-u Πτήση ευθεία οριζοντία με έναν κινητήρα στο ρελαντί(μόνο για πολυκινητήρια)   Κ=7

-v Lazy eight                                                K=7

-w Wingover                                                 K=7

-x Ανάποδη πτήση                                          Κ=7



Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 16:05:16
Ποιές ασκήσεις δεν μπορούν να επιλέξουν τα  ακροβατικά μοντέλα?



Οι ασκήσεις a,n,q,r,s,v, δηλαδή

-Chandelle

-Overshoot

-Πτητική λειτουργία που πραγματοποιεί το πρωτότυπο αεροσκάφος

-Πτήση τε τρίγωνο

-Πτήση σε τετράγωνο

-lazy eight

Αν έχετε ένα spitfire ή ένα foke Wolf ή τέλως πάντων κάποιο αεροπλάνο που θεωρείται ακροβατικό,τότε δεν μπορείτε να εκτελέσετε κάποια από αυτές τις ασκήσεις.

Ένα μη ακροβατικό δεν προκύπτει πουθενά στη στενή ανάγνωση του κανονισμού ότι δεν μπορεί να εκτελέσει ένα roll, όμως δεν θα είναι scale και φυσικά οι κριτές μάλλον θα τη μηδενίσουν ενώ θα πάρετε κακή βαθμολογία στην επίλογή ασκήσεων.

SOS.

Διαβάζοντας τους ενημερωμένους κανονισμούς 2010 που αναρτώνται στο site της FAI, η ευθεία οριζοντία πτήση ανήκει πλέον στις προαιρετικές μή ακροβατικές ασκήσεις.

Στην Ελληνική έκδοση 2009 η ευθεία οριζοντία πτήση περιλαμβανόταν στις υποχρεωτικές. Θα κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 16:18:19
Πώς εκτελούνται οι ασκήσεις?


Για να δούμε τώρα σχηματικά κάθε άσκηση του πτητικού προγράμματος. Τα σκιτσάκια είναι από το εγχειρίδιο κανονισμών που βρίσκεται ανηρτημένο στον ιστότοπο της FAI.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 16:47:18
ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ



Συνηθισμένα λάθη

-Κράτημα του μοντέλου από τον διαγωνιζόμενο ή τον βοηθό αφού καλέσει ΑΡΧΗ

-Εκτροπή πορείας του μοντέλου κατά την τροχοδρόμηση. Στα πισώροδα είναι αποδεκτή μια μικρή εκτροπή αφού το μοντέλο σηκώσει ουρά.

-Απογείωση πολύ νωρίς ή πολύ αργά.

-Πολύ γρήγορη επιτάχυνση

-Μη ομαλή απογείωση

-Πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή γωνία ανόδου

-Μη χρησιμοποίηση flaps(αν υπάρχουν)

-Μη χρήση ανασυρσης τροχών (αν υπάρχουν)

-Μη ρεαλλιστική στροφή  μετά τη φάση ανόδου

-Η στροφή μετά τη φάση ανόδου δεν είναι 90 μοίρες


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 17:20:32
ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 8



Συνηθισμένα λάθη

-Η είσοδος δεν γίνεται μετά από πορεία παράλληλη με τον διάδρομο

-Οι κύκλοι δεν έχουν ίδια διάμετρο

-Δεν διατηρείται ίδιο ύψος

- Οι κύκλοι δεν είναι κύκλοι αλλά τεθλασμένες γραμμές

-Το κέντρο της άσκησης, δηλαδή εκεί που τελειώνει ο πρώτος και αρχίζει ο δεύτερος δεν είναι το ίδιο σημείο και μάλλιστα μπροστά από τους κριτές

-Η έξοδος δεν έχει την ίδια κατεύθυνση με την είσοδο

-Η πορεία εισόδου και εξόδου δεν είναι παράλληλες με τους κριτές

-Η όλη μανούβρα δεν είναι ρεαλλιστική σε σχέση με το αληθινό αεροπλάνο

-Η κίνηση του μοντέλου δεν είναι ομαλή και σταθερή

-Η μανούβρα γίνεται πολύ κοντά/μακρυά ή πολύ ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 11 Απρ 2011, 23:04:23
Εδώ να κάνω μια παρένθεση για να ενημερώσω ότι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα scale F4C & ARF θα διεξαχθεί για φέτος στο μοντελοδρόμιο Hobbybox στο Ακραίφνιο στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2011. Ελπίζω σε , τουλάχιστον περισσότερες από πέρισυ συμμετοχές. Τώρα πια, όσοι διαβάζετε αυτές τις σελίδες και σας αρέσουν τα μοντέλα υπό κλίμακα, έχετε και ενημέρωση για τα περοσσότερα από εκείνα που χρειάζεται να γνωρίζετε για λάβετε μέρος.
Πολλοί ή λίγοι, πάντα περνάμε πολύ ωραία. 


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 12 Απρ 2011, 18:27:55
Ακήσεων συννέχεια

ΚΑΘΟΔΟΣ 360 μοιρών

Συνηθισμένα λάθη
-Ο βαθμός καθόδου δεν είναι σταθερός
-Κάθοδος  πολύ απότομη
-Τα στοιχεία του κινητήρα δεν είναι σταθερά ή είναι πολύ υψηλά
-Η οριζόντια προβολή του ίχνους του μοντέλου δεν είναι κύκλος
-Όχι ικανή απώλεια ύψους
-Το κέντρο του κύκλου δεν είναι μπροστά στους κριτές
-Η έξοδος από την άσκηση δεν γίνεται σε ύψος  μικρότερο από 6 μέτρα
-Η διεύθυνση εισόδου και εξόδου δεν είναι παράλληλα με τους κριτές
-Η κλήση αρχής και τέλους της άσκησης δεν γίνονται σε οριζόντια πορεία πτήσης
-Εκτέλεση πολύ μακτυά ή πολύ κοντά
 


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 12 Απρ 2011, 18:45:49
ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

Συνηθισμένα λάθη
-Η κάθοδος δεν ξεκινά στο βασικό σκέλος (base leg στο σκίστο)
-Η στροφή για την τελική δεν έχει σταθερό ρυθμό ή δεν είναι 90 μοίρες
-Η κάθοδος από το βασικό σκέλος δεν είναι σταθερή και ομαλή
-Το μοντέλο δεν επιτυγχάνει ορθή προσέγγιση πρίν την προσγείωση
-Το μοντέλο δεν ακουμπάει ομαλά
-Το μοντέλο αναπηδάει
-Ρίχνει φτερό
-Ακουμπάει ακροπτερύγιο στο διάδρομο
-Δεν επιβραδύνει ομαλά
-Τροχοδρομεί με ανεξέλεγκτη ταχύτητα ή στρίβει
-Κάνει nose over(μπρουμουτάει και σέρνεται η μύτη). 30% μείωση βαθμολογίας για nose over και μηδενισμός για ανεξέλεγκτη πορεία με υπερστροφή.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 12 Απρ 2011, 19:12:05
Πάμε τώρα στις ασκήσεις επιλογής

CHANDELLE
Από ευθεία οριζοντία πτήση το μοντέλο περνάει μπροστά από τους κριτές και πραγματοποιεί μία στροφή 180 μοιρών με ταυτόχρονη άνοδο προς την αντίθετη πλευρά από τους κριτές. Η έξοδος γίνεται πάλι σε ευθεία οριζοντία πτήση μπροστά από τους κριτές. Ο βαθμός ανόδου πρέπει να είναι ανάλογος των δυνατοτήτων του πραγματικού. Δηλαδή ένα αεροπλάνο με μικρή ισχύ κινητήρα θα πρέπει να την εκτελέσει με μικρό βαθμό ανόδου.
Η άσκηση αυτή είναι μόνο για μή ακροβατικά μοντέλα.

Συνηθισμένα λάθη.
-Η στροφή (και η άνοδος) δεν είναι σταθερή και συννεχής
-Το μισό του ύψους που κερδίζει δεν είναι στις 90 μοίρες
-Χρησιμοποιείται υπερβολική-μη ρεαλιστική ισχύς για να επιτευχθεί η άνοδος
-Μικρή συνολική άνοδος
-Αρχή και τέλος της άσκησης όχι μπροστά στους κριτές
-Διεύθυνση εισόδου-εξόδου μή παράλληλες με τους κριτές
-Έξοδος όχι στις 180 μοίρες από την είσοδο
-Είσοδος και έξοδος όχι σε ευθεία οριζοντία πτήση
-Εκτέλεση πολύ ψηλά ή πολύ μακρυά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τετάρτη, 13 Απρ 2011, 15:45:35
EXTEND AND RETRACT LENDING GEAR (FLAPS)

Το μοντέλο πλησιάζει το διάδρομο σε ευθεία οριζοντία πτήση με ύψος μικρότερο των 15 μέτρων και όταν φτάσει περίπου στην αρχή του διαδρόμου καλείται ΑΡΧΗ και ο διαγωνιζόμενος κατεβάζει τους ανασυρόμενους τροχούς (ή τα flaps). Στη συννέχεια πραγματοποιεί μια στροφή 360 μοιρών σε απόκλίνουσα διεύθυνση από τους κριτές. Όταν ξαναφτάσει μπροστά από τους κριτές ανεβάζει τους ανασυρόμενους τροχούς (ή τα flaps) και παίρνει ύψος σε ευθεία πορεία.
Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται μόνο από μη ακροβατικά αεροπλάνα.

Συνηθισμένα λάθη.
-Η ταχύτητα του μοντλέλου είναι πολύ υψηλή φια να κατεβάσει τους ανασυρόμενους τροχούς (ή τα flaps)
-Το κατέβασμα των τροχών (ή των flaps) δεν γίνεται σε σημείο που το βλέπουν οι κριτές
-Όχι κυκλική τροχιά ή όχι σταθερό ύψος
-Εκτέλεση σε ύψος άνω των 15 μέτρων
-Το κέντρο του κύκλου δεν είναι μπροστά από τους κριτές
-Το ανέβασμα των τροχών (ή των flaps) δεν ξεκινάει μπροστά στους κριτές
-Είσοδος και έξοδος από την άσκηση όχι σε διεύθυνση παράλληλη με τους κριτές
-Υπερβολικός βαθμός ανόδου κατά την έξοδο
Εκτ'ελεση πολύ κοντά ή πολύ μακρυά
-Μόνο για flaps
                    αστάθεια του μοντέλου με τα flaps κατεβασμένα
                    όχι αλλαγή συμπεριφοράς του μοντέλου με τα flaps κατεβασμένα


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τετάρτη, 13 Απρ 2011, 16:00:56
ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΒΟΜΒΩΝ Η ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

Αν οι βόμβες στο αληθινό μεταφέρονταν στο εσωτερικό του αεροπλάνου, πρέπει να ανοίξουν οι θύρες απόρριψης και μετά ρην ρίψη να ξανακλείσουν.
Αν οι βόμβες ή οι δεξαμενές ήταν εξωτερικές, πρέπει να βρίσκονται στη σωστή θέση και με τον σωστό τρόπο. Η απόρριψη πρέπει να γίνει με τον τρόπο που το έκανε το πρωτότυπο αεροπλάνο. Πχ άν θα ρίξει βόμβα ένα stuka θα πρέπει να κάνει βουτιά (dive) για να ρίξει και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει dive breaks.
Η απόρριψη πρέπει να γίνει μπροστά στους κριτές και σε σημείο που να είναι απόλυτα ορατή από αυτούς.
Αν η απόρριψη γινόταν με ειδική διαδικασία, εκτός του ότι πρέπει να την τεκμηριώσετε, πρέπει και να το δηλώσετε εκ των προτέρων στους κριτές.

Συνηθισμένα λάθη
-Οι δεξαμενές ή οι βόμβες δεν απορρίπτονται ή πέφτουν με ρεαλιστικό τρόπο
-Δεν πέφτουν μπροστά στους κριτές
-Η όλη μανούβρα δεν αναπαριστάται με ρεαλιστικό τρόπο
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τετάρτη, 13 Απρ 2011, 16:27:02
STALL TURN

Φαντάζομαι ότι αυτή η άσκηση είναι γνωστή σε όλους μας. Ας δούμε τον τρόπο που πρέπει να εκτελεστεί.
Το μοντέλο από ευθεία οριζοντία πτήση περνάει σε κατακόρυφη άνοδο μέχρι που χάνει όλη την κινητική του ενέργεια και σταματά. Σε αυτό το σημείο πραγματοποιεί στροφή διεύθυνσης (με το rudder) 180 μοιρών, παιρνει κατακόρυφη καθοδική πορεία και επανέρχεται σε ευθεία οριζοντία πορεία στο ίδιο ύψος που μπήκε σε άνοδο. Ο διαγωνιζόμενος πρέπει να δηλώσει αν θα κάνει δεξιά ή αριστερή στροφή. Τα αεροπλάνα με μικρή ισχύ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ελαφρά κάθοδο με πλήρη στοιχεία κινητήρα κατά την είσοδο στην άσκηση, ώστε να αποκτήσουν ικανή ταχύτητα.

Συνήθη λάθη
-Η είσοδος και η έξοδος από την άσκηση δεν γίνονται  παράλληλα με τη γραμμή των κριτών.
-Η άνοδος δεν γίνεται σε σημείο καλά ορατό από τους κριτές
-Το μοντέλο παίρνει ανεπαρκές ύψος
-Το μοντέλο δεν σταματά στην κορυφή της πορείας
-Ο διαγωνιζόμενος δεν δήλωσε άν θα κάνει δεξιά ή αριστερή στροφή ή δεν έκανε αυτό που δήλωσε
-Η είσοδος και έξοδος από την άσκηση δεν γίνονται στο ίδιο ύψος
-Το ίχνος εξόδου είναι διαφορετικό από το ήμισυ του πτερυγικού ανοίγματος του μοντέλου.
-Είσοδος και έξοδος όχι παράλληλες με τη γραμμή των κριτών
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τετάρτη, 13 Απρ 2011, 16:48:18
IMMELMANN TURN

Μια πολύ ωραία μανούβρα αποφυγής των μαχητικών αεροπλάνων. Αν δεν κάνω λάθος πήρε την ονομασία της από τον πρώτο πιλότο που την επιχείρησε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από ευθεία οριζοντία πτήση το μοντέλο παίρνει ανοδική πορεία πραγματοποιώντας μισό loop. Όταν βρεθεί σε ανεστραμένη θέση πραγματοποιεί μισό roll και ξαναμπαίνει σε ευθεία οριζοντία πτήση προς την αντίθετη διεύθυνση από αυτή της εισόδου. Τα αεροπλάνα με μικρή ισχύ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ελαφρά κάθοδο με πλήρη στοιχεία κινητήρα κατά την είσοδο στην άσκηση, ώστε να αποκτήσουν ικανή ταχύτητα.

Συνηθισμένα λάθη
-Το μισό loop δεν έχει κέντρο τους κριτές
-Το μισό loop δεν είναι ημικυκλικό
-Το μισό roll γίνεται πολύ νωρίς ή πολύ αργά
-Μεγάλη απώλεια ύψους στην εκτέλεση του μισού roll
-Το μοντέλο αλλάζει διεύθυνση κατά το μισό roll
-Δεν επιτυγχάνεται ευθεία οριζοντία πορεία σε αντίθετη διεύθυνση από αυτή της εισόδου κατά την έξοδο
-Η μανούβρα δεν εκτελείται παράλληλα με τη γραμμή των κριτών
-Το μέγεθος και η ταχύτητα της μανούβρας δεν μοιάζει με αυτή του πραγματικού
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 15 Απρ 2011, 21:56:28
Είναι ακριβώς όπως τα λές Γιώργο. Για τους Ελληνικούς αγώνες F4C χρειάζεται πρώτα από όλα μια προσεγμένη κατασκευή στα χέρια κάποιου που έχει εξοικιωθεί μαζί της. Τρανή απόδειξη ότι τα τρία τελευταία χρόνια κερδίζει ένα Cessna 182 και μάλιστα από κίτ (νομίζω top flite). Επαναλαμβάνω ότι τα κριτήρια που έθεσα είναι εντελώς προσωπικά και έχουν να κάνουν περισσότερο με το γεγονός ότι αυτού του είδους τα αρεοπλάνα είναι καλοτάξιδα και ευκολοπέταχτα.
Η ανάλυση του Αντώνη είναι απολύτως σωστή. Όμως νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να δούμε μέσα στην Ελλάδα πως μπορούν να αυξηθούν οι συμμετοχές έστω και με πιο απλά μοντέλλα. Αν κολλήσουν μερικοί το μικρόβιο είμαι σίγουρος ότι μετά από λίγα χρόνια θα συζητάμε για κατασκευές παγκοσμίου επιπέδου και στους Ελληνικούς αγώνες.
Επίσης , όλοι εκείνοι που έχουν στην κατοχή τους και πετάνε ένα scale ARF μπορούν κάλλιστα να λάβουν μέρος στην κατηγορία ARF και σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα μεταπηδήσουν στην κατηγορία F4C.


Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις περί της πιο πάνω αναφοράς μου στο πλέον βραβευμένο αερομοντέλο της Ελλάδος οφείλω τις παρακάτω διευκρινίσεις
-Σκοπός μου με αυτή την παρουσίαση είναι να ωθήσω όσους θα έβλεπαν θετικά μια συμμετοχή στους αγώνες scale αλλά δεν διαθέτουν τις γνώσεις ή την εξοικείωση με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς, να ξεπεράσουν τους φόβους εκείνους που προέχονται από άγνοια, και να δηλώσουν συμμετοχή έχοντας κάποιες λίγες παραπάνω γνώσεις για το αντικείμενο. Σε οποιαδήποτε κατηγορία, είτε στην F4C είτε στην ARF. Τίποτε άλλο.
-Το επίπεδο στους Ελληνικούς αγώνες scale θα ήθελα να είναι υψηλότερο. Και θα ανέβει μόνο αν αυξηθούν οι συμμετέχοντες. Με 4-5 συμμετοχές ίσως θα ήταν καλύτερα ακόμη και να μην διεξάγονται καθόλου (λέω ΙΣΩΣ).
-Νέοι διαγωνιζόμενοι δεν θα βρεθούν αν τους πούμε ότι θα πρέπει να φτιάξουν τρικινητήρια, τετρακινητήρια ή πολύ σπάνια μοντέλα που ενδεχομένως θα πρέπει να σχεδιάσουν μόνοι τους. Αντιθέτως όταν γνωρίζουν ότι με ένα κιτ το οποίο θα φτιάξουν με προσοχή και αγάπη και μάθουν να το χειρίζονται καλά, είναι δυνατό να διακριθούν (που είναι αλήθεια) νομίζω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρουν τα κιτ τους στους αγώνες χωρίς να ντρέπονται. Ή ακόμη και να αποφασίσουν να αγοράσουν ένα κιτ για να το φτιάξουν και να λάβουν μέρος.
-Υπάρχουν κατασκευές από κιτ πολύ ανώτερες από τις περισσότερες scratch. Τρανή απόδειξη για αυτό είναι ο Έλληνας πρωταθλητής με συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο πολύ καλός μου φίλος Χρήστος Λεονταρίτης, που κατάφερε ένα συνηθισμένο αεροπλάνο (Cessna 182) από κίτ να το κάνει πολυπρωταθλητή με τη θαυμάσια δουλειά του και την συννεχή προσπάθεια.  
Ζητώ συγγνώμη αν αρχικά φάνηκε ότι εννοώ κάτι άλλο.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 15 Απρ 2011, 22:12:10
Θα επανέλθω με περοσσότερα για τις ασκήσεις μόλις πέσει ο φόρτος εργασίας.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Παρασκευή, 15 Απρ 2011, 22:29:44
Παντελή καλησπέρα,

δεν γνωρίζω τι είδους αντιδράσεις υπήρξαν, καμιά φορά εύκολα παρερμηνεύεται ο σύντομος γραπτός λόγος...

Η ουσία, στη οποία αναφέρθηκα και εγώ παραπάνω, είναι ακριβώς ότι ένα Cessna μπορεί ως θέμα να μην τραβάει τα μάτια και το ενδιαφέρον... Πρόκειται όμως για ένα καλοφτιαγμένο μοντέλο που βελτιώθηκε από χρονιά σε χρονιά στις στατικές λεπτομέρειες και στο φινίρισμα, που το έμαθε καλά ο χειριστής του και που προπονήθηκε για τις απαιτήσεις του αγώνα. Σε συνδυασμό με το χαμηλό αριθμό συμμετοχών (με το ζόρι 5...) και την έλλειψη ανταγωνισμού, είναι λογικό να ξεχωρίσει.

Και για να μην παρεξηγηθώ με τη σειρά μου, και με περισσότερες συμμετοχές, πάλι στις πρώτες θέσεις θα ήταν, ακριβώς λόγω των αιτίων που ανέφερα  :)

Όσο για το διαχωρισμό scratch-built ή κιτ, επειδή γενικά τα βλέπω ως όρους να μπερδεύονται, η "σωστή" διαβάθμιση είναι:

RTF           (ready to fly)
ARF           (almost ready to fly)
KIT           (κατασκευή με τα περισσότερα ή όλα τα υλικά διαθέσιμα, μερικά και προδιαμορφωμένα...)
PLAN         (κατασκευή από σχέδια άλλου, όλα τα υλικά από το μηδέν)
SCRATCH   (σχεδιάση από το μηδέν, βασισμένη σε 3-view και φωτογραφίες του πρωτότυπου, και φυσικά όλα τα υλικά από το μηδέν...)

Οποιοδήποτε μοντέλο των 3 τελευταίων κατηγοριών πληροί 100% την απαίτηση των αγώνων για την κατηγορία Scale, που είναι η κατασκευή του μοντέλου. Το ποιός το σχεδίασε, ή αν υπήρχαν έτοιμα κομμένα τα ξύλα, έρχεται δεύτερο, καθώς το τελικό αποτέλεσμα, το μοντελο, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του ίδιου του αγωνιζόμενου.

Η διαφορά του scratch είναι η παραπάνω ικανοποίηση (? παίζεται και αυτό...) ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό...

Και για επίρρωση των παραπάνω θα ξανααναφέρω το link με το Albatros, που ο τύπος πήρε ένα απλό σχέδιο και έτοιμα κομμένα κομμάτια από εταιρεία με laser, κάτι που μπορεί θεωρητικά να κάνει ο καθένας μας... Και έφτιαξε ένα υπέροχο μοντέλο που στη χώρα μας, και όχι μόνο, θα έβγαινε για πολλά χρόνια πρώτο...

http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=17844504&postcount=710

http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=17852739&postcount=741

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω τα συγχαρητήριά μου για το θέμα που άνοιξες, καταλαβαίνω και συμφωνώ με το κίνητρό σου, που είναι να "τσιμπήσει" περισσότερος κόσμος και να ασχοληθεί με τα scale... Μακάρι...

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 15 Απρ 2011, 22:43:27
Για μία ακόμη φορά θα συμφωνήσω με τα όσα λέει ο Γιώργος παραπάνω. Ακριβώς αυτό είναι και το δικό μου σκεπτικό.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 19 Απρ 2011, 16:03:32
LOOP
Ας δούμε τώρα μια από τις πιο γνωστές ασκήσεις και ίσως την πρώτη ακροβατική μανούβρα που μαθαίνει ένας νέος αερομοντελιστής. Το loop.
Από ευθεία οριζοντία πτήση το μοντέλο ξεκινάει έναν κυκλικό βρόγχο  και επανέρχεται σε ευθεία οριζοντία πτήση στην ίδια διεύθυνση ύψος και σημείο από όπου ξεκίνησε τη μανούβρα. Τα στοιχεια του κινητήρα μειώνονται στην κορυφή της τροχιάς ανάλογα με τον τρόπο που θα το εκτελούσε το αληθινό και αυξάνονται εφ'όσον απαιτείται κατά την έξοδο από την άσκηση. Τα αεροπλάνα με μικρή ισχύ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ελαφρά κάθοδο με πλήρη στοιχεία κινητήρα κατά την είσοδο στην άσκηση, ώστε να αποκτήσουν ικανή ταχύτητα.
Ένα αεροσκάφος με μικρή ισχύ είναι φυσικό να μην μπορέσει να εκτελέσει την άσκηση σε τέλειο κύκλο αλλά σε μορφή έλλειψης. Σε αυτή την περίπτωση και εφ'όσον η άσκηση εκτελεστεί συμμετρικά το ελλειπτικό loop βαθμολογείται σαν κυκλικό. Όμως σε περίπτωση που δεν εκτελεστεί συμμετρικά η άσκηση και η τροχιά του αεροπλάνου παρεκλίνει έντονα από την κυκλική η βαθμολογία μειώνεται σημαντικά.

Συνηθισμένα λάθη
-Το ίχνος του μοντέλου δεν διαγράφεται στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο.
-Το loop δεν είναι κυκλικό, συσχετιζόμενο με τις δυνατότητες του πραγματικού αεροπλάνου
-Λανθασμένη χρήση γκαζιού
-Μέγεθος και ταχύτητα της άσκησης όχι παρόμοια με του αληθινού
-Η άσκηση δεν έχει κέντρο τους κριτές
-Η έξοδος από την άσκηση δεν γίνεται στο ίδιο σημείο και ύψος με την είσοδο
-Η μανούβρα δεν γίνεται παράλληλα με τους κριτές
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 19 Απρ 2011, 16:30:23
CUBAN EIGHT
Το μοντέλο εκτελεί 3/4 του loop μέχρι που η μύτη του μοντέλου βρίσκεται σε ανάποδη πτήση με  γωνία 45 μοιρών. Συννεχίζει σε ανάποδη πτήση και όταν φτάσει μπροστά από τους κριτές κάνει μισό roll συνεχίζοντας πτήση υπό γωνία 45 μοιρών όχι όμως ανάποση πια.Όταν πλέον φτάσει σε αντιδιαμετρικό σημείο (ως προς τους κριτές) από εκεί που ξεκίνησε το πρώτο loop ξεκινάει δεύτερο loop και εκτελεί την ίδια ρουτίνα προς την αντίθετη κατεύθυνση για να ολοκληρώσει την άσκηση από εκεί που ξεκίνησε το πρώτο loop. Τα στοιχεία του κινητήρα μπορεί να μειωθούν κατά την ολοκλήρωση της ανόδου και να αυξηθούν κατά τη φάση της καθόδου(μετά το μισό roll) ανάλογα με τις δυνατότητες του αληθινού. Τα αεροπλάνα με μικρή ισχύ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ελαφρά κάθοδο με πλήρη στοιχεία κινητήρα κατά την είσοδο στην άσκηση, ώστε να αποκτήσουν ικανή ταχύτητα.

Συνηθισμένα λάθη
-Το ίχνος του αεροπλάνου δεν διαγράφεται σε κατακόρυφο επίπεδο παράλληλο με τους κριτές
-Τα loop δεν είναι κυκλικά
-Τα loop δεν έχουν το ίδιο μέγεθος
-Τα μισά roll δεν γίνονται μπροστά στους κριτές
-Δεν επιτυγχάνεται κάθοδος 45 μοιρών κατά την έξοδο από κάθε loop
-Η έξοδος από την άσκηση δεν γίνεται στο ίδιο ύψος με την είσοδο
-Η έξοδος δεν γίνεται σε ευθεία οριζοντία πτήση σε διεύθυνση ίδια με της εισόδου
-Λανθασμένη χρήση γκαζιού
-Το μέγεθος και το σχήμα των loop δεν μοιάζουν με του αληθινού
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 19 Απρ 2011, 16:49:22
SPLIT S
Άλλη μια πολύ ωραία μανούβρα αποφυγής των μαχητικών αεροπλάνων. Είναι η ακριβώς αντίστροφη διαδικασία με το Immelmann turn. Στο Immelmann παίρνουμε ύψος, στο split s χάνουμε ύψος.
Από ευθεία οριζοντία πτήση το μοντέλο κάνει μισό roll μπροστά στους κριτές ώστε να βρεθεί σε ανάποδη πτήση και αμέσως εκτελεί μισό loop ώστε να ολοκληρώσει την άσκηση σε αντίθετη διεύθυνση από αυτή της εισόδου. Τα στοιχεία του κινητήρα μειώνονται στη φάση της καθόδου και αυξάνονται κατά την έξοδο από την άσκηση και την επίτευξη ευθείας οριζοντίας πτήσης με τρόπο που να ομοιάζει με το πραγματικό.

Συνηθισμένα λάθη
-Το μοντέλο αλλάζει διεύθυνση κατά την εκτέλεση του μισού roll
-Μετά το μισό roll πετάει ανάποδα για πολύ/λίγο χρόνο
-Λανθασμένη χρήση γκαζιού
-Το ίχνος του αεροπλάνου δεν διαγράφεται σε κατακόρυφο επίπεδο παράλληλο με τους κριτές
-Το μισό loop δεν είναι αρκετά ημικυκλικό
-Το μισό loop είναι πολύ γρήγορο ή μικρής ακτίνας(κλειστό)
-Η έξοδος δεν γίνεται σε ευθεία οριζοντία πτήση σε διεύθυνση ίδια με της εισόδου
-Το μισό loop δεν έχει κέντρο μπροστά από τους κριτές
-Η μανούβρα δεν εκτελείται παράλληλα με τους κριτές
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 9 Μάι 2011, 15:58:09
Μετά από λίγο καιρό απουσίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων επανέρχομαι για τις υπόλοιπες ασκήσεις.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 9 Μάι 2011, 16:19:23
SPIN TREE TURNS
Από ευθεία οριζοντία πτήση, το μοντέλο επιβραδύνει μέχρι που στολάρει και μπαίνει σε περιδίνιση. Αφού ολοκληρώσει τρείς στροφές επανέρχεται  σε οριζόντια πτήση σε ίδια κατεύθυνση με εκείνη της εισόδου στην άσκηση. Κατά την κάθοδο το μοντέλο μπορεί να κλίνει προς τη διεύθυνση του ανέμου.
Συνηθισμένα λάθη:
-Ο κινητήρας δεν είναι σε μειωμένα στοιχεία κατά την απώλεια στήριξης
-Η είσοδος στην περιδίνιση δεν είναι καθαρή και θετική
-Εκτέλεση όχι περιδίνισης αλλά σπειροειδούς καθόδου (η άσκηση μηδενίζεται)
      ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε μια περιδίνιση η φορά καθόδου περνάει πολύ κοντά από το κέντρο βάρους του αεροπλάνου. Μια σπειροειδής  κάθοδος είναι σφιχτό κατακόρυφο barell roll.
-Δεν ολοκληρώνονται τρείς περιστροφές
-Η είσοδος στην περιδίνιση δεν γίνεται μπροστά στους κριτές
-Η έξοδος δεν γίνεται  σε διεύθυνση ίδια με της εισόδου
-Η είσοδος και η έξοδος από την άσκηση δεν γίνονται σε διεύθυνση παράλληλη με τους κριτές
-Η είσοδος και η έξοδος από την άσκηση δεν γίνονται σε οριζόντια πορεία
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 9 Μάι 2011, 16:44:19
ROLL
Φαντάζομαι ότι αυτή είναι μια μανούβρα γνωστή σε όλους. Ας δούμε πως πρέπει να εταλεστεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Από ευθεία οριζοντία πτήση το μοντέλο πραγματοποιεί μια περιστροφή σε σταθερό ρυθμό γύρω από τον διαμήκη άξονα και εηέρχεται σε ευθεία οριζοντία πτήση στην ίδια διεύθυνση με αυτή της εισόδου. Τα αεροπλάνα με μικρή ισχύ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ελαφρά κάθοδο με πλήρη στοιχεία κινητήρα κατά την είσοδο στην άσκηση, ώστε να αποκτήσουν ικανή ταχύτητα. Ο αγωνιζόμενος πρέπει να δηλώσει τι είδους roll θα εκτελέσει (πχ snap roll, slow roll, barell roll κλπ).
Συνηθισμένα λάθη:
-Ο ρυθμός εκτέλεσης του roll δεν είναι σταθερός
-Το είδος του roll δεν είναι είναι ανάλογο με το πρωτότυπο αεροπλάνο(πχ ένα warbird WW II πρέπει να εκτελέσει barell roll και όχι axial ή snap roll)
-Η άσκηση δεν γίνεται μπροστά στους κριτές
-Το ύψος εισόδου είναι διαφορετικό από αυτό της εισόδου
-Η ταχύτητα εισόδου είναι διαφορετική από αυτή της εισόδου
-Η είσοδος και έξοδος από την άσκηση δεν είαι στην ίσια διεύθυνση παράλληλη με τους κριτές
-Το είδος του roll που εκτελέστηκε είναι διαφορετικό από το δηλωθέν
-Λανθασμένη χρήση γκαζιού
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 9 Μάι 2011, 17:02:45
ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΩΝ
 Η απόρριψη αλεξιπτώτου πρέπει να γίνει με τον τρόπο που την κάνει το πρωτότυπο. Π.χ. τα εφόδια πρέπει να απορρίπτονται από θύρα απόρριψης. Αλεξιπτωτιστής από πόρτα εξόδου ή με ανάστροφη πτήση. Το μοντέλο πρέπει πάντα να μειώνει ταχύτητα πρίν επιχειρήσει την απόρριψη, ενδεχομένως χρησιμοποιόντας τα flaps και κατεβάζοντας το σύστημα προσγείωσης. Αν το πρωτότυπο χρησιμοποιούσε αλεξίπτωτο για να μειώσει την ταχύτητά του κατα την προσγείωση, ο διαγωνιζόμενος μπορεί να το εκτελέσει.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 9 Μάι 2011, 17:32:06
TOUCH AND GO
Δεν σας κρύβω ότι αυτή είναι η αγαπημένη μου μανούβρα. Πιστεύω ότι εμπεριέχει όλα τα στοιχεία και τις ποιότητες ενός ολοκληρωμένου χειριστή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι η άσκηση που εκτελείται κατά κώρον από τους εκπαιδευομένους χειρειστές (αληθινών) αεροπλάνων και από όσο γνωρίζω είναι εκείνη με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στις εξετάσεις για το πτυχίο χειριστού. Δυστυχώς βαθμολογείται με τον ίδιο συντελεστή δυσκολίας με όλες τις άλλες ασκήσεις και σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είναι η πιο επιβαρυντική για το μοντέλο καθώς οι καταπονήσεις που δέχεται είναι πολύ μεγάλες και τα λάθη στην εκτέλεση κρίσιμα.

Το μοντέλο ξεκινά την κάθοδο από το βασικό σκέλος, το οποίο μπορεί να είναι είτε καμπύλο είτε ευθύ κατ' επιλογήν του χειριστή. Η στροφή συννεχίζεται μέχρι τις 90 μοίρες για την τελική προσέγγιση. Το μοντέλο προσγειώνεται αντίθετα στη διεύθυνση του ανέμου και εν συννεχεία απογειώνεται χωρίς να σταματήσει. Οι κύριοι τροχοί πρέπει να κυλίσουν στο διάδρομο για τουλάχιστον 5 μέτρα. Τα flaps πρέπει να χρησιμοποιούνται εφόσον υπάρχουν.

Συνηθισμένα λάθη
-Η μανούβρα δεν ξεκινά από το βασικό σκέλος
-Η στροφή για την τελική είναι πολύ κλειστή ή δεν είναι 90 μοίρες
-Η κάθοδος από το βασικό σκέλος δεν είναι ομαλή και συννεχής
-Το μοντέλο δεν επιτυγχάνει σωστή προσέγγιση πρίν να ακουμπήσει στο διάδρομο   ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν το πρωτότυπο διαθέτει δύο κύριους τροχούς και οι δύο πρέπει να κυλίσουν στο έδαφος για τουλάχιστον 5 μέτρα
-Το μοντέλο αναπηδά κατά την προσγείωση
-Λανθασμένη χρήση των flaps
-Η άνοδος δεν είναι ομαλή και ρεαλλιστική
-Η διεύθυνση προσέγγισης δεν είναι ίδια με τη διεύθυνση ανόδου
-Δεν κάνει καλή χρήση του διατιθεμένου χώρου προσγείωσης σε σχέση με τον άνεμο (Επειδή στους διεθνείς αγώνες ο χώρος που διατίθεται για απο-προσγείωση είναι τεράστιος, επιτρέπεται οι μανούβρες απο-προσγείωσης να γίνονται τελείως αντίθετα στον άνεμο όπως φυσάει εκείνη τη στιγμή, ανεξαρτήτως της διεύθυνσης του διαδρόμου και της διάταξης των κριτών. Πού να τα βρούμε αυτά στην Ελλάδα;)


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 9 Μάι 2011, 18:12:49
OVERSHOOT
Πρόκειται για άσκηση που εκτελείται ΜΟΝΟ από ΜΗ ακροβατικά αεροσκάφη. Κατ' ουσία είναι μια εγκατάλειψη προσγείωσης λόγω υψηλής προσέγγισης και εκτελείται ως ακολούθως:
Το μοντέλο ξεκινάει κάθοδο από το βασικό σκέλος το οποίο μπορεί να είναι καμπύλο ή ευθύ κατ' επιλογή του χειριστή.Η στροφή μέχρι τις 90 μοίρες συνεχίζεται σε μεγαλύτερο ύψος από ότι σε κανονική προσέγγιση με χαμηλά στοιχεία κινητήρα και με flaps κατεβασμένα άν υπάρχουν. Όταν το μοντέλο φτάσει στο μέσο του διαδρόμου και σε ύψος περίπου τριών μέτρων, ο χειριστής ανεβάζει στοιχεία στον κινητήρα για να ελέγξει την κάθοδο και να πετύχει ευθεία οριζοντία πτήση. Ακολούθως το μοντέλο παίρνει ομαλή ανοδική πορεία.
Συνηθισμένα λάθη
-Η μανούβρα δεν ξεκινά στο βασικό σκέλος
-Η στοφή για την τελική προσέγγιση δεν είναι ομαλή και συνεχής ή δεν είναι 90 μοίρες
-Το μοντέλο δεν επιτυγχάνει σωστή υψηλή προσέγγιση
-Το μοντέλο δεν επιτυγχάνει σωστή ταχύτητα προσέγγισης
-Η κάθοδος δεν είναι συννεχής μέχρι να ανεβούν τα στοιχεία του κινητήρα
-Το μοντέλο προσεγγίζει σε ύψος διακριτά πάνω από τρία μέτρα
-Το χαμηλότερο ύψος δεν επιτυγχάνεται μπροστά στους κριτές
-Μη ομαλή μετάβαση ύψους και ταχύτητας κατά την προσέγγιση και εγκατάλειψη
-Λανθασμένη χρήση flaps ή/και συστήματος προσγείωσης
-Το μοντέλο μπορούσε να επιτύχει προσγείωση από αυτή την προσέγγιση
-Το μοντέλο δεν παίρνει ύψος ομαλά
-Η διεύθυνση προσέγγισης δεν είναι ίδια με τη διεύθυνση ανόδου
-Πολύ κοντά/μακρυά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 10 Μάι 2011, 17:01:32
SIDE SLIP
Από ευθεία οριζοντία πτήση το μοντέλο χαμηλώνει ισχύ κινητήρα ξεκινώντας το βασικό σκέλος προσγείωσης και αρχίζει στροφή για τελική σε ύψος μεγαλύτερο από το κανονικό καθώς παίρνει διεύθυνση παράλληλη με τους κριτές. Καθώς το μοντέλο παίρνει τη στροφή ξεκινά το sideslip με εφαρμογή ανάποδου rudder έτσι ώστε ο διαμήκης άξονας του μοντέλου να σχηματίζει γωνία τουλάχιστον 20 μοιρών με τη διεύθυνσή του. Πρέπει να υπάρξει αξιοσημείωτη απώλεια ύψους καθώς διατηρείται ταχύτητα προσέγγισης. Ο σκοπός του sideslip, αν συννεχιζόταν, είναι μια προσγείωση μπροστά από τους κριτές. Πάντως πρίν το μοντέλο περάσει μπροστά από τους κριτές πρέπει να επανακτήσει ευθεία οριζιντία πτήση σε ύψος μικρότερο των 5 μέτρων και εν συννεχεία να πάρει ύψος απομακρυνόμενο από τους κριτές. Ο σκοπός της άσκησης είναι να χάσει το αεροπλάνο αρκετό ύψος και ταχύτητα κατά τη διαδικασία προσέγγισης χωρίς χρήση flaps.
Συνηθισμένα λάθη
-Το μοντέλο δεν μπαίνει ομαλά στο sideslip κατά τη στροφή για τελική προσέγγιση
-Το μοντέλο δεν εκτρέπεται (κατά τον κατακόρυφο άξονα) κατά τουλάχιστον 20 μοίρες από τη διεύθυνση κίνησής του
-Ο ρυθμός του sideslip και της καθόδου δεν είναι ομαλός και συννεχής
-Όχι αρκετή απώλεια ύψους
-Αναπτύσεται υπερβολική ταχύτητα κατά την κάθοδο
-Η διεύθυνση προσέγγισης δεν είναι παράλληλη με τους κριτές
-Δεν φτάνει σε ύψος κάτω των 5 μέτρων
-Μη ομαλή ανάκτηση κανονικής πτήσης και πορείας πριν την άνοδο
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 10 Μάι 2011, 17:23:49
FLIGHT IN TRIANGULAR CIRCUIT (ΤΡΙΓΩΝΟ)
Η άσκηση αυτή εκτελείται μόνο από ΜΗ ακροβατικά μοντέλα
Το μοντέλο πετά σε διεύθυνση παράλληλη με τους κριτές. Όταν φθάσει μπροστά στους κριτές κάνει στροφή 60 μοιρών απομακρυνόμενο από τους κριτές. Εκτελεί ευθεία οριζοντία πτήση για τουλάχιστον 150 μέτρα και στρίβει πάλι κατά 60 μοίρες πετώντας παράλληλα με τη γραμμή των κριτών για τουλάχιστον 150 μέτρα και ξαναστρίβει κατά 60 μοίρες μέχρι να φτάσει στο σημείο της πρώτης στροφής όπου ολοκληρώνει το τρίγωνο και με μια ακόμη στροφή 60 μοιρών επανακτά την διεύθυνση που είχε κατά την είσοδο στην άσκηση.
Συνηθισμένα λάθη
-Η άσκηση δεν ξεκινάει/τελειώνει στο ίδιο σημείο μπροστά από τους κριτές
-Το μοντέλο δεν διατηρεί σταθερό ύψος
-Ο ρυθμός στροφών δεν είναι συννεχής ή οι στροφές δεν είναι 60 μοίρες
-Οι πλευρές του τριγώνου δεν είναι ευθείες
-Οι πλευρές του τριγώνου δεν έχουν ίσα μήκη
-Οι πλευρές του τριγώνου είναι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές
-Η κορυφή του τριγώνου δεν είναι μπροστά στους κριτές
-Δεν ελέχγεται καλά η όποια ολίσθηση του μοντέλου (λόγω πλαγίου ανέμου)
-Η διεύθυνση εισόδου δεν είναι ίδια με αυτή της εξόδου
-Η διεύθυνση εισόδου/εξόδου δεν είναι παράλληλη με τη γραμμή των κριτών
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά




Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 10 Μάι 2011, 17:35:49
FLIGHT IN RECTANGULAR CIRCUIT (ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ)
Η άσκηση αυτή εκτελείται μόνο από ΜΗ ακροβατικά μοντέλα
Το μοντέλο από ευθεία οριζοντία πτήση με διεύθυνση παράλληλη με τους κριτές ξεκινά στροφή 90 μοιρών ακριβώς μπροστά από τους κριτές απομακρυνόμενο από αυτούς και διανύει απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων όπου ξεκινά πάλι στροφή 90 μοιρών και διανύει απόσταση τουλάχιστον 75 μέτρων. Η ίδια ρουτίνα στροφής 90 μοιρών επαναλαμβάνεται με διάνυση πάλι 150 μέτρων και ξανά στροφή 90 μοιρών με επανάκτηση της διεύθυνσης εισόδου στην άσκηση (παράλληλη λε τη γραμμή των κριτών).
Συνηθισμένα λάθη
-Η άσκηση δεν ξεκινάει/τελειώνει στο ίδιο σημείο μπροστά από τους κριτές
-Το μοντέλο δεν διατηρεί σταθερό ύψος
-Ο ρυθμός στροφών δεν είναι συννεχής ή οι στροφές δεν είναι 90 μοίρες
-Οι πλευρές του παραληλογράμμου δεν είναι ευθείες
-Οι πλευρές του παραληλογράμμου δεν έχουν ανά δύο, ίσα μήκη
-Οι πλευρές του παραληλογράμμου είναι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές
-Δεν ελέχγεται καλά η όποια ολίσθηση του μοντέλου (λόγω πλαγίου ανέμου)
-Η διεύθυνση εισόδου δεν είναι ίδια με αυτή της εξόδου
-Η διεύθυνση εισόδου/εξόδου δεν είναι παράλληλη με τη γραμμή των κριτών
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 10 Μάι 2011, 17:51:15
FLIGHT IN A STRAIGHT LINE AT CONSTANT HIGHT(maximum 6m)
Η άσκηση αυτή εκτελείται μόνο από ΜΗ ακροβατικά μοντέλα
Είναι κατ' ουσίαν μια χαμηλή διέλευση. Εκτελείται μια ευθεία οριζοντία πτήση πάνω από το διάδρομο σε ύψος μικρότερο των 6 μέτρων σε διεύθυνση παράλληλη με τη γραμμή των κριτών για τουλάχιστον 100 μέτρα.
Συνηθισμένα λάθη
-Μή ευθεία πορεία (μικροδιορθώσεις είναι αποδεκτές για ελαφρά αεροπλάνα)
-Όχι σταθερό ύψος
-Ύψος μεγαλύτερο των 6 μέτρων
-Το μοντέλο δεν περνά πάνω από το διάδρομο
-Το μέσο της άσκησης δεν είναι μπροστά από τους κριτές
-Πολύ μικρό μήκος εκτέλεσης (το πολύ μεγάλο μήκος ΔΕΝ είναι λάθος)
-Η τροχιά του μοντέλου δεν είναι σταθερή
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τρίτη, 10 Μάι 2011, 18:05:19
FLIGHT IN A STRAIGHT LINE ONE ENGINE THROTTLED
Η ασκηση αυτή εκτελείται μόνο από πολυκινητήρια μοντέλα.
Το μοντέλο προσεγγίζει το διάδρομο εκτελώντας ευθεία οριζοντία πτήση κατεβάζοντας στο ρελαντί τον ένα κινητήρα για τουλάχιστον 100 μέτρα. Στη συννέχεια ο χειριστής ανεβάζει τα στοιχεία στον έταιρο κινητήρα και το μοντέλο συνεχίζει σε κανονική πτήση.
Συνηθισμένα λάθη
-Δεν εκτελείται ευθεία πτήση
-Το μοντέλο είναι ασταθές
-Αδικαιολόγητη απώλεια ύψους
-Ο κινητήρας δεν ανεβάζει στοιχεία κατά την ολοκλήρωση της άσκησης
-Ανεπαρκής διάρκεια
-Το μέσο της άσκησης δεν είναι μπροστά από τους κριτές
-Διεύθυνση όχι παράλληλη με τους κριτές
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά

ΣΣ Απορία δική μου. Ποιός κατασκευαστής και χειριστής πολυκινητήριου μοντέλου θα ρίσκαρε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο; Άν γνωρίζει κάποιος κάποιον που επιχείρησε ποτέ αυτή την άσκηση σε αγώνες θα ήθελα να μας ενημερώσει.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τετάρτη, 11 Μάι 2011, 16:22:58
WINGOVER
Το μοντέλο προσεγγίζει σε ευθεία οριζοντία πτήση με διεύθυνση παράλληλη με τη γραμμή των κριτών. Μόλις περάσει τους κριτές παίρνει ομαλή άνοδο με ταυτόχρονη στροφή απομακρυνόμενο από τους κριτές. Στην κορυφή της στροφής η κλίση του μοντέλου (ως προς τον διαμήκη άξονα) πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 μοίρες. Τότε το μοντέλο ξεκινά κάθοδο στο αντίστροφο μοτίβο και η κλίση του μοντέλου μειώνεται με αντίστοιχο ρυθμό. Η όλη στροφή πρέπει να είναι 180 μοίρες και το μοντέλο πρέπει να τελειώσει την άσκηση ανακτώντας ευθεία οριζοντία πτήση με κατεύθυνση αντίθετη από αυτή της εισόδου. Τα αεροπλάνα με μικρή ισχύ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ελαφρά κάθοδο με πλήρη στοιχεία κινητήρα κατά την είσοδο στην άσκηση, ώστε να αποκτήσουν ικανή ταχύτητα.
Συνηθισμένα λάθη
-Τα σημεία ΑΡΧΗΣ και ΤΕΛΟΥΣ δεν είναι εκεί που δηλούνται
-Ανεπαρκής άνοδος
-Ανεπαρκής κλίση (ως προς τον διαμήκη άξονα)
-Ο ρυθμός ανόδου δεν είναι ίδιος με αυτόν της καθόδου
-Η τροχιά του μοντέλου δεν είναι μια ομαλή και συμμετρική καμπύλη
-Η είσοδος και έξοδος από την άσκηση δεν είναι σε διεύθυνση παράλληλη με τη γραμμή των κριτών
-Το συνολικό μέγεθος της μανούβρας δεν είναι ρεαλιστικό σε σχέση με το πρωτότυπο
-Η τροχιά του μοντέλου δεν είναι ομαλή και σταθερή
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 13 Μάι 2011, 17:36:19
LAZY EIGHT
Είναι συδιασμός του "οκταριού" και του wingover. Το μοντέλο εκτελεί δύο συνεχόμενα wingover αλλά το ένα δεξμε δεξιά στροφή και το άλλο με αριστερή στροφή. Η άσκηση πρέπει να έχει κέντρο τους κριτές και ισχύουν όσα και για το wingover.
Συνηθισμένα λάθη
-Η είσοδος και έξοδος από την άσκηση δεν είναι σε διεύθυνση παράλληλη με τη γραμμή των κριτών
-Ανεπαρκής άνοδος
-Ανεπαρκής κλίση
-Οι γωνίες ανόδου και καθόδου δεν είναι ίδιες
-Οι καμπύλες στις στροφές δεν είναι κανονικές και συνεχείς
-Τα σημεία ΑΡΧΗΣ και ΤΕΛΟΥΣ δεν είναι εκεί που δηλούνται
-Το συνολικό μέγεθος της μανούβρας δεν είναι ρεαλιστικό σε σχέση με το πρωτότυπο
-Η τροχιά του μοντέλου δεν είναι ομαλή και σταθερή
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 13 Μάι 2011, 18:04:03
INVERTED FLIGHT (ΑΝΑΠΟΔΗ ΠΤΗΣΗ)
Το μοντέλο πραγματοποιεί μισό roll, πραγματοποιεί εθεία ανεστραμένη πορεία μήκους 100 μέτρων και πραγματοποιώντας άλλο ένα μισό roll επανέρχεται σε κανονική πτήση. Τα αεροπλάνα με μικρή ισχύ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια ελαφρά κάθοδο με πλήρη στοιχεία κινητήρα κατά την είσοδο στην άσκηση, ώστε να αποκτήσουν ικανή ταχύτητα.
Συνηθισμένα λάθη
-Το μισό roll δεν πραγματοποιείται στην ίδια διεύθυνση με την ανεστραμένη πτήση
-Το μοντέλο δεν πετάει σε ευθεία πορεία
-Το μοντέλο παίρνει ή χάνει ύψος
-Το μοντέλο δεν παραμένει ανεστραμένο για τουλάχοστον 100 μέτρα
-Το μέσο της μανούβρας δεν είναι μπροστά στους κριτές
-Η μανούβρα δεν εκτελείται παράλληλα προς τη γραμμή των κριτών
-Πολύ μακρυά/κοντά ή ψηλά/χαμηλά


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 29 Αύγ 2011, 15:26:08
Το Σββατοκύριακο 17-18 Σεπτεμβρίου 2011 θα διεξαχθεί στο  μοντελοδρόμιο Hobbybox στο Ακραίφνιο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα scale 2011 για τις κατηγορίες F4C και ARF. Όσοι πιστοί προσέλθετε είτε ως συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είτε ως θεατές.
Σας περιμένουμε.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τετάρτη, 21 Σεπ 2011, 17:59:25
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Πανελλήνιοι αγώνες scale για το 2011. Οι συμμετοχές ήταν αυξημένες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και με πολλή χαρά είδαμε μερικές νέες συμμετοχές, κάποιες από τις οποίες φαίνεται ότι προέκυψαν από την ανάγγνωση ετούτου εδώ του άρθρου. Χαίρομαι ιδιέταιρα και ελπίζω σε ακόμη περισσότερες του χρόνου. Τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήριά μου στον Γιώργο Παπαγιάννη, και τον 11χρονο Σίμο Πανταζή που για πρώτη φορά συμμετείχαν καθώς και τον Θάνο Παπαντωνόπουλο που ήρθε χωρίς αεροπλάνο για να δει και ελπίζουμε να τον δούμε με τη διπλανάρα του του χρόνου.
Για μια ακόμη φορά χαρήκαμε και διασκεδάσαμε τον αγώνα μας,πετάξαμε, φάγαμε, ήπιαμε, συζητήσαμε, κουτσομπολέψαμε και το κυριώτερο βελτιώσαμε τις αερομοντελιστικές μας ικανότητες. Ο Θεός να έχει καλά εμάς και την δυστυχισμένη ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ώστε να τα ξαναπούμε έτσι από κοντά και το 2012. Μακάρι...


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 6 Οκτ 2012, 10:08:45
Εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Επιτροπή Αερομοντελισμού της ΕΛΑΟ της νέας ημερομηνίας διεξαγωγής του Πανελληνίου πρωταθλήματος scale, σας παραθέτω ένα link από το αντίστοιχο Γαλλικό πρωτάθλημα του 2010. Θα δείτε ότι τα μοντέλα που παίρνουν μέρος είναι όλα πασίγνωστα και σχεδόν όλα από κάποιο κιτ. Το video αυτό αποδεικνύει περίτρανα την άποψή μου για τη δυνατότητα διευρυμένης συμμετοχής σε τέτοιους αγώνες και στην Ελλάδα. Δείτε πόσα και τι μοντέλα συμμετείχαν στον διαγωνισμό scale F4C στη Γαλλία το 2010. Νομίζω πως και στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 15-20 μοντέλα αντίστοιχης, τουλάχιστον, ποιότητας.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=&feature=endscreen
dcvj7uhQRPk


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 6 Οκτ 2012, 10:45:43
Σε αυτό το video δείτε τον παγκόσμιο πρωταθλητή scale F4C 2010, Max Merckenschlager, σε μια αγωνιστική πτήση από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010. Παρατηρείστε τι κόσμημα έχει κατασκευάσει αλλά και τι απίθανη πτήση κάνει. Αυτά για να τα βλέπουμε και να προσπαθούμε βήμα βήμα να τα προσεγγίσουμε. Είναι μακρυά ακόμη από τις δυνατότητές μας.

http://www.youtube.com/watch?v=7dmekcSe1kY&feature=related
7dmekcSe1kY


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Τετάρτη, 10 Οκτ 2012, 16:26:13
Ανακοινώθηκε και επίσημα η νέα ημερομηνία των Πανελληνίων αγώνων scale  για το 2012. Θα διεξαχθούν στο μεντελοδρόμιο της αερολέσχης  Λάρισσας στην Τερψιθέα στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
Εδώ η επίσημη σνακοίνωση της ομοσπονδίας  http://epae.elao.gr/images/stories/documents/2012_am_bulletin1_F4C_larisa.pdf (http://epae.elao.gr/images/stories/documents/2012_am_bulletin1_F4C_larisa.pdf)
 Σας περιμένουμε.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 15 Σεπ 2013, 12:03:58
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα scale F4C, F4H και F4ARF-GR για το 2013.
Θα λάβει χώρα στο πεδίο προσγείωσης Τερψιθέας στη Λάρισσα, 5 & 6 Οκτωβρίου.
Εδώ το ενημρωτικό δελτίο http://epae.elao.gr/images/stories/documents/2013/2013_am_bulletin1_F4C_larisa.pdf
Περισσότερες πληροφορίες στο site της ΕΛΑΟ http://epae.elao.gr/index.php/epaecompetitions/epaebulletins
Συνημμένο το δελτίο συμμετοχής.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 15 Σεπ 2013, 12:09:14
Πέρισυ, το πανελλήνιο πρωτάθλημα scale  διεξήχθη πάλι στην Τερψιθέα. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση και η φιλοξενία της Αερολέσχης Λάρισσας κάτι παραπάνω από εξαιρετική.
Κώστα Τριανταφύλλου, ευχαριστούμε πολύ για την περισυνή φιλοξενία και είμαστε σίγουροι ότι και φέτος θα είναι ανάλογη.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 15 Σεπ 2013, 12:10:43
Πληροφορούμαι ότι φέτος θα υπάρχει και συμμετοχή από τα Δωδεκάνησα.
Αληθεύει Ντίνο;;;;;;

Θα σας περιμένουμε όλους με χαρά.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 15 Σεπ 2013, 12:12:43
Α, ξέχασα ότι και η Κόρινθος θα εκπροσωπείται.
Γιώργο το τελείωσες το Mustang;


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Κυριακή, 15 Σεπ 2013, 12:14:08
Η ΕΑΑ φημολογείται ότι θα κατεβάσει 2 συμμετοχές φέτος.....


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: DINOS BALANOS στις Κυριακή, 15 Σεπ 2013, 13:51:12
Παντελή καλημέρα,

επιβεβαιώνω τις πληροφορίες  :thumbs up:
θα είμαι στη Λάρισα εκείνο το διάστημα
οπότε μία  συμετοχή στην F4C και από εμένα με το Fairchild 22c7b.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα σας δώ όλους......

Υ.Γ
Πωπώ χαμός θα γίνει......... :D


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Κυριακή, 15 Σεπ 2013, 21:09:33
 :thumbs up: :thumbs up:Ντινάκο Ντινάκοοοοο!!! :thumbs up:


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Σάββατο, 13 Σεπ 2014, 10:00:10
Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, διεξάγεται στο πεδίο προσγείωσης Τερψιθέας στη Λάρισσα, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα αερομοντέλων scale F4C, F4H και F3 ARF-GR. Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο αναρτάται στο site της ΕΠΑΕ http://epae.elao.gr/images/stories/documents/2014/2014_am_bulletin1_scale_larisa.pdf
Με πρωτοβουλία της ΑΕΜΑ στους φετινούς αγώνες θα παραβρίσκεται ο διεθνής κριτής Graham Kennedy, ο οποίος την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στις 17.00 θα μιλήσει σε σεμινάριο για την στατική αξιολόγηση στους αγώνες  scale F4C και F4H το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο. Την ίδια μέρα ( Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ) τις πρωινές ώρες, ο Graham Kennedy θα βρίσκεται στο πεδίο προσγείωσης Τερψιθέας για να βοηθήσει όλους εκείνους που θέλουν συμβουλές από ένα διεθνή κριτή, για να βελτιώσουν τις πτητικές τους ικανότητες (κάτι σαν σεμινάριο πτήσεων στην πράξη). Τέλος, ο κύριος Kennedy θα μετέχει της κριτικής επιτροπής των αγώνων. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας αφού ένας κατά τεκμήριο αμερόληπτος κριτής, και μάλιστα διεθνής με πολλές παρουσίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα, θα εξασφαλίσει την αντικειμενική βαθμολόγηση των συμμετεχόντων και ουδείς θα νομιμοποιείται να γκρινιάζει για αδικίες και άλλα τέτοια, που κατά κόρον συμβαίνει στην Ελλάδα μετά από κάθε αγώνα αερομοντέλων. Ετοιμάστε τις ερωτήσεις σας για ότι αφορά τους αγώνες scale και τις τηλεκατευθύνσεις σας για την πιο ενδιαφέρουσα διοργάνωση των τελευταίων ετών.
Συγχαρητήρια στην ΑΕΜΑ για την πρωτοβουλία της. Αποδεικνύει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για την προώθηση και εξέλιξη του σπόρ στη χώρα μας. Είναι ο πιο δραστήριος σύλλογος του χώρου και του αξίζει, κατ' ελάχιστον, ένα μεγάλο μπράβο.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους αγαπούν το scale να παρευρεθούν σε αυτούς τους αγώνες είτε σαν αγωνιζόμενοι είτε σαν συμμετέχοντες στο σεμινάριο, κάτι που δύσκολα θα έχουν την ευκαιρία να ξανακάνουν στο μέλλον. Σίγουρα έχουμε πολλά παράγματα να αποκομίσουμε από τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διοργάνωση.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 17 Ιούν 2019, 20:49:21
Οι Διεθνείς κανονισμοί FAI των κατηγοριών scale F4C,H υπέστησαν μικρές αλλά ΠΟΛΥ σημαντικές τροποποιήσεις. Θα τις σχολιάσω σε επόμενο post.

Για την ώρα θα ήθελα να κάνω μια δημόσια πρόταση για την τροποποίηση του Ελληνικού κανονισμού, σαν μια ευκαιρία για feedback ώστε να γίνει στη συνέχεια τεκμηριωμένη πρόταση στην ομοσπονδία.

Σήμερα οι Ελληνικοί αγώνες scale, περιλαμβάνουν 3 κατηγορίες. Την F4C, την F4H και την  F4C GR (ARF). Οι δύο πρώτες διεξάγονται με τους διεθνείς κανονισμούς της FAI, όπως εκέστοτε ισχύουν, για την στατική αξιολόγηση και πτήση και σε κάθε μία ανακηρύσεται νικητής. Η τρίτη κατηγορία διεξάγεται με εσωτερικό Ελληνικό κανονισμό, οποίος ταυτίζεται με αυτόν της FAI αλλά δεν περιλαμβάνει στατική αξιολόγηση και διεξάγεται μόνο πτητικό διαγωνιστικό μέρος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ:
-Συγχώνευση όλων των κατηγοριών σε μία (F4GR).
-Περιορισμός βάρους στα 20 ή 25kg.
-Στατική αξιολόγηση για όλους με τις προδιαγραφές της F4C. Εξαιρούνται τα ARF μοντέλα τα οποία θα έχουν την υποχρέωση της προσκόμισης μόνο μίας (1) φωτογραφίας του πρωτοτύπου (ώστε να πιστοποιείται ότι είναι scale).
-Πτήση για όλους σε μια κατηγορία με τους ίδιους κανόνες (F4C).
-Κατάταξη και απονομή επάθλων σε τρία σκέλη: Πτήση, στατική, σύνολο. H κατάταξη στο σύνολο θα γίνεται με κανονικοποίηση στα 1000 και για πτήση και για στατική (50-50 δηλαδή).

Με την παραπάνω τροποποίηση κανονισμού, γίνεται πολύ ανταγωνιστικότερη η πτητική αξιολόγηση καθώς συμμετέχουν περισσότεροι πιλότοι.
Υποβαθμίζεται κάπως η F4H καθώς κρίνεται στατικά με κριτήρια F4C  αλλά και η πτήση της πηγαίνει στο 50-50 με την στατική από 100-50. Από την άλλη όμως η F4C  , παρότι πολλά υποσχόμενη όταν πρωτοκαθιερώθηκε σαν σκαλοπάτι για την F4C , δεν απέδωσε τα αναμενώμενα. Ουσιαστικά οι συμμετέχοντες στην παλιά F4Η θα διαγωνίζονται με κίνητρο είτε την νίκη, κατ' αρχήν, στο πτητικό, είτε την βελτίωση του μοντέλου στατικά ώστε να κυνηγήσει τη νίκη στο σύνολο ή τη στατική.
Για την F4C  δεν αλλάζει κάτι εκτός από τον περιορισμό του βάρους.

Όσον αφορά το κριτήριο για την συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες.

Κάθε διαγωνιζόμενος θα συμπληρώνει τη γνωστή υπεύθυνη δήλωση (είτε ότι είναι κατασκευαστής εξ' ολοκλήρου του μοντέλου (F4C) είτε ότι το έχει τουλάχιστον βάψει (F4H). Έτσι, σύμφωνα με την τελική κατάταξη στο σύνολο (στατική+πτήση), θα μπορεί εύκολα να προκύπτει η σύνθεση της εθνικής ομάδας ανά κατηγορία (με την προϋπόθεση του διεθνούς περιορισμού των 15kg).

Νομίζω ότι η τέλεση των αγώνων scale με τον παραπάνω τρόπο, θα τονώσει τον ανταγωνισμό (στην πτήση σίγουρα) και θα δώσει κίνητρο για  βελτίωση των υπαρχόντων μοντέλων αλλά και την συμμετοχή καλών μοντέλων που είναι πάνω από 15kg.

Καταλαβαίνω ότι πολλοί θα απορρίψουν αμέσως την πρόταση αυτή. Είναι όμως ο μόνος (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον και με τις παρούσες συνθήκες) τρόπος για την τόνωση του ανταγωνισμού, και μάλιστα εκ των έσω.

Ακούω γνώμες, αντίλογο, προτάσεις.


Με φιλικούς χαιρετισμούς
Παντελής


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: MOGOLOS στις Τρίτη, 18 Ιούν 2019, 09:50:28
Δηλαδή το εάν έχω κάνει πριτσίνια θα έχει την ίδια βαρύτητα με την προσγείωση ή ένα stall?
Χμμμμμ

Δικηγόρος του Διαβόλου
Εγώ λέω να το ποσοστό να γίνει ανάποδα. 90% πτήση 10% στατική αξιολόγηση.
Σε τελική η πτήση είναι και η μοναδική δεξιότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για το ποιος την εκτελεί.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Dell Gatto Grande στις Τρίτη, 18 Ιούν 2019, 13:16:41
.....

-Κατάταξη και απονομή επάθλων σε τρία σκέλη: Πτήση, στατική, σύνολο.

....


Δε καταλαβαίνω . Τα κύπελλα του αγώνα θα είναι 3 ή 9?
Τι βαθμίδα θα έχουν και σε τι θα αναφέρονται ?
Θα υπάρχει κύπελλο που θα αναγράφει "1 / συνόλου" ?


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: evan στις Τρίτη, 18 Ιούν 2019, 13:20:27
Αγαπητοί φίλοι, όπως έχουμε αναφέρει, οι αγώνες δεν αποτελούν αντικείμενο του Aeromodelling.GR πλέον.
Οι λόγοι είναι γνωστοί.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Τετάρτη, 21 Οκτ 2020, 12:58:50
Tτο θέμα ξεκλειδώθηκε...

Παρακαλώ να ληφθούν υπόψη τα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με αγωνιστικά θέματα...

https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=57864.msg324938;topicseen#new

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Dell Gatto Grande στις Τετάρτη, 21 Οκτ 2020, 17:42:44
Μεταφέρω προηγούμενο μου μήνυμα με βίντεο εδώ για όποιον θέλει ενα παράδειγμα μελλοντικά  .

Να προχωρήσουμε με δυο βίντεο μπας και προσελκύσουμε κάποιον νέο να δοκιμάσει !
Είναι η τρίτη και τελευταία πτήση της προηγούμενης Κυριακής , εμένα και του Γιάννη .
Στο δικό μου βίντεο αφαίρεσα τον ήχο γιατι υπήρχε άσχετη συζήτηση περί ανέμων και υδάτων  .Ευτυχώς στο βίντεο του Γιάννη θα απολαύσουμε τον ήχο του jet.  :beer:

Για τα προβλήματα της πτήσης μου, χαμένα κέντρα και ισομετρίες , έχω παρεμβάλει τα υποδείγματα των ασκήσεων.
Σημειωτέον οτι οι ασκήσεις αυτές ειναι για ακροβατικά μοντέλα. Κάποιος που μπορεί να έχει ενα μη ακροβατικό μοντέλο, έχει δυνατότητα να επιλέξει ποιο εύκολες μανούβρες !

enjoy  :beer:

p.s. Στο 5:06 στο βίντεο του Γιάννη εκτελείτο "immelman" που ξέχασα να το σημειώσω..


pNEYQPR2bc4

blHS28Hjvxs


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Dell Gatto Grande στις Τετάρτη, 21 Οκτ 2020, 18:31:11
Σημειωτέον οτι οι ασκήσεις αυτές ειναι για ακροβατικά μοντέλα. Κάποιος που μπορεί να έχει ενα μη ακροβατικό μοντέλο, έχει δυνατότητα να επιλέξει ποιο εύκολες μανούβρες !

Καλημέρα Γιώργο,

Θα μου επιτρέψεις να έχω λίγο διαφορετική άποψη...

Δεν υπάρχει πιο  δύσκολη άσκηση από την πτήση σε ορθογώνιο και σε τρίγωνο, όσο απλές και να φαίνονται...

Ναι, υπερβάλλω λίγο, αλλά στην πραγματικότητα τα μη ακροβατικά έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές και στις ασκήσεις που έχουν, οποιοδήποτε λάθος κάνει μπαμ...

....

Καλησπέρα  ,
απαντώ εδώ που ειναι ποιο κατάλληλο μέρος πιστεύω.
Οταν κάποιος μπει στην διαδικασία να προσπαθήσει να εκτελέσει με ακρίβεια οποιαδήποτε άσκηση όπως αναφέρετε στα σχεδιαγράμματα τον προηγουμένων σελίδων εδώ , είναι όλα εξίσου δύσκολα. 

Αυτό που πρέπει να υπενθυμίζουμε ειναι οτι οι scale ειναι πολύ προσιτοί , κυρίως στην ARF που δεν υπάρχει περιορισμός εκτός του βάρους μέχρι τα 15kg.
Απο εκει και πέρα οποιοδήποτε μοντελάκι μπορεί να πάρει μέρος ! Και να δοκιμάσει να κάνει μέχρι 8 ασκήσεις αρκεί να εχει μια φωτογραφία οτι υπάρχει αντίστοιχο full-size .

Παράδειγμα PA-20 PACER στα 180euro στον Lindinger.

(https://i.postimg.cc/f3zXGytm/Screen-Shot-2020-10-21-at-6-23-20-PM.png) (https://postimg.cc/f3zXGytm) (https://i.postimg.cc/LJBLQLXm/Screen-Shot-2020-10-21-at-6-23-34-PM.png) (https://postimg.cc/LJBLQLXm)

Σημειωτέον οτι εαν πιάσει αέρας στους αγώνες τέτοια μικρά μοντέλα μειονεκτούν . Γιαυτο και διαλέγουμε μεγαλύτερα  :-X


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 9 Νοέ 2020, 22:00:06
Μεθαύριο (11/11) το βράδυ στις 9.30, η BMFA (British Model Flying Association)  οργανώνει scale session στο zoom με θέμα την τεκμηρίωση και την στατική κρίση στην F4C.
Εσηγητής είναι ο διεθνής κριτής Γιώργος Κανδυλάκης. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση μπορούν να στείλουν mail στην BMFA στην διεύθυνση bmfascale@gmail.com ζητώντας οδηγίες για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

SCALE SESSIONS ON ZOOM
The next session shall take place on Wednesday 11th November at 2030 BST.
"Scale Documentation & Static Judging for F4C" - George Kandylakis
George Kandylakis 🇬🇷 is a scale modeller of the very highest order, whose main interest is Scale Indoor Free Flight, where he has won many awards internationally.  He is never afraid to employ new techniques and can actually fly several of his FF models as RC to set the trim.
He is also a well respected Static Judge and has been on the Static Panel at the World Championships since 2016.
Let's join him for a perspective from both sides of the clipboard.
If you have never attended a session before, then please email bmfascale@gmail.com and the joining instructions shall be sent to you by the evening of Tuesday 10th.
If you have attended one of the previous sessions, the joining instructions shall be sent automatically.
Graham Kennedy
BMFA Scale Technical Committee


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Δευτέρα, 9 Νοέ 2020, 22:23:36
Σε ευχαριστώ Παντελή, με πρόλαβες...


Εδώ και αρκετούς μήνες, ελέω Κορονοϊού, η επιτροπή scale της Βρετανικής Ομοσπονδίας διοργανώνει διάφορα σεμινάρια online, με γενική θεματολογία τα scale αερομοντέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σεμινάρια καλύπτουν όλο το εύρος των κατηγοριών, από μικρά λαστιχοκίνητα κλειστού χώρου, Control line, έως Giant scale. Τεχνικές, κανονισμούς, περιγραφή μοντέλων και της κατασκευής τους και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα, όπως 3d εκτύπωση κλπ.

Η συμμετοχή είναι αρκετά διεθνής, από Αμερική έως Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, συνήθως παρακολουθούν 50-60 άτομα.

Όπως έγραψε ήδη ο Παντελής, την Τετάρτη είναι η σειρά μου. Μου ζητήθηκε από τον Graham Kennedy πριν λίγο καιρό να ετοιμάσω κάτι σχετικά με την στατική κρίση, σε συνδυασμό με την παρουσίαση που ετοίμασα πριν 5 χρόνια για την Ε.Α.Θ.

Για να μην πέσει το σπίτι μας και μας πλακώσει, οφείλω να πω ότι θα αξίζει σίγουρα τον κόπο να το παρακολουθήσει κανείς   ;D  ;)

Ειδικά για όσους πρόσφατα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ασχοληθούν πιο ενεργά τόσο με τους αγώνες scale όσο και με την διαδικασία κρίσης.

Τα σεμινάρια γίνονται στο zoom, οπότε θα χρειαστεί να είναι εγκατεστημένο το πρόγραμμα και να υπάρχουν ο αριθμός της συνάντησης και ο κωδικός συμμετοχής.

Εάν κάποιος θέλει, μπορεί να τους ζητήσει και από εμένα με π.μ.

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Τετάρτη, 11 Νοέ 2020, 21:18:39
νομίζω 10:30 ώρα Ελλάδας, όχι 9:30...


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Πέμπτη, 12 Νοέ 2020, 00:59:02
Συγχαρητήρια Γιώργο για την παρουσίαση, σε ευχαριστούμε πολύ!Ηταν πολύ όμορφο που ειδαμε αγαπημένα πρόσωπα! Υπέροχη  διασύνδεση!


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: gliderguider στις Πέμπτη, 12 Νοέ 2020, 07:18:19
Πολύ ωραία παρουσίαση Γιώργο, συγχαρητήρια! Ελυσε πολλές απορίες.

 :thumbs up: :thumbs up: :thumbs up:


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Πέμπτη, 12 Νοέ 2020, 09:11:40
Περιεκτική και γεμάτη πληροφορίες η παρουσίαση. Μπράβο Γιώργο.

Χάρηκα πολύ που είδα τόσες πολλές συμμετοχές από την Ελλάδα.



Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Πέμπτη, 12 Νοέ 2020, 18:40:12
Και τρεις φωτογραφίες απο την παρουσίαση! :thumbs up:
Μαζί μας ηταν και ο θρύλος Μike Barbee!



Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: kolotoympas στις Πέμπτη, 12 Νοέ 2020, 21:08:23
Μήπως  έγραψες κάποιος το βίντεο να το δούμε και εμείς?


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Πέμπτη, 12 Νοέ 2020, 21:40:01
To εχω γραψει Ηλία μου!Μπορω να στο στειλω με WETRANSFER.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Πέμπτη, 12 Νοέ 2020, 22:23:31
Αργύρη καλά έκανες...

Πληροφοριακά πάντως η BMFA σκοπεύει να κυκλοφορήσει όλα τα βίντεο κάποια στιγμή ώστε να είναι διαθέσιμα και για τον υπόλοιπο κόσμο... Πλέον "φακελωθήκατε", οπότε θα ενημερωθείτε όταν αυτό γίνει.

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία τόσων πολλών φίλων, γνωστών και μη... Αισθάνθηκα σαν να είμαστε όλοι μαζί σε μια λέσχη... Χαίρομαι που σας άρεσε η παρουσίαση, ήθελα να πάει καλά...

Και όπως είπα και στο zoom, είμαι στη διάθεση σας και εδώ για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή επιπλέον βοήθεια. Ο Παντελής πρότεινε κάτι ενδιαφέρον, να δούμε πως θα υλοποιηθεί...

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Παρασκευή, 13 Νοέ 2020, 13:15:18
Ο Παντελής πρότεινε κάτι ενδιαφέρον, να δούμε πως θα υλοποιηθεί...

gkan

Πολύ σωστά Γιώργο. Ήδη έχουν δρομολογηθεί κάποια βήματα και μόλις έχουμε οριστικοποίηση ημερομηνιών θα γίνουν ανακοινώσεις. Καταλαβαίνετε ότι λόγω covid όλα έχουν παγώσει μέχρι να ομαλοποιηθούν οι καταστάσεις.

Αυτό που σίγουρα μπορώ να ανακοινώσω είναι ότι μια ομάδα αθλητών scale πήρε την πρωτοβουλία για συντονισμένη προσπάθεια δράσεων, οι οποίες θα αποσκοπούν στην ανάπτυξη του scale (όχι μόνο του αγωνιστικού) στην χώρα μας.

Η πιο πάνω προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με σωματεία, διεθνείς κριτές και ομοσπονδίια. Στις δράσεις θα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε αερομοντελιστής το επιθυμεί, είτε ήδη ασχολείται με scale  είτε θέλει να ασχοληθεί και ψάχνει για ερεθίσματα και βοήθεια.

Μόλις έχω νέα θα σας ενημερώσω.



Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Dell Gatto Grande στις Τρίτη, 24 Νοέ 2020, 20:50:00

" BMFA Scale Sessions on Zoom - Wednesday 25th November 2020

Scale Indoor RC" - Eric Strefford
Eric Strefford 🇬🇧 has been a prolific designer of  indoor models, botb profile and full bodied. Using foam moulding techniques and 3D printing, he has been able to produce a huge range of aircraft to appeal to all levels of scale flyers. Let's join him to see just how far the Scale Indoor movement has progressed. "


.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Πέμπτη, 3 Ιούν 2021, 17:53:22
Πέρασε μια εβδομάδα από το σεμινάριο Scale που έγινε στο Zoom.

Πέρα από κάποια τηλεφωνήματα και κάποια μηνύματα (θετικά, και χαίρομαι για αυτό), σκέφτηκα ότι δεν έχουμε κάποιον επιπλέον τρόπο για να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.

Είπα να ανοίξω ένα καινούργιο θέμα, μετά όμως θυμήθηκα ότι το θέμα υπάρχει ήδη, μάλιστα είχαν γίνει και οι σχετικές αναφορές από πέρισυ. Οπότε τι καλύτερο από το να συνεχίσουμε εδώ...

Έγινε λοιπόν το σεμινάριο, ένα πρώτο βήμα. Πρέπει να ακολουθήσει ένα "κανονικό" σεμινάριο όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, με πρακτική εξάσκηση, για να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση κριτών για το μέλλον. Και βέβαια να ελπίσουμε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για κατασκευή και πτήση scale μοντέλων και για συμμετοχή σε αγώνες...

Οπότε, όποιος έχει κάτι σχετικό να γράψει, να συμπληρώσει, να ρωτήσει, να σχολιάσει, μπορεί να το κάνει εδώ...

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 7 Ιούν 2021, 16:28:24
Θα ήθελα να επανέλθω σε ένα σημείο που έθιξα στο διαδικτυακό σεμινάριο αλλά δεν μπόπεσα να διευκρυνίσω επειδή έπεσε η σύνδεσή μου και αφορά την βαθμολόγηση της πτήσης. Ειδικότερα, στο νέο κανονισμό περιλαμβάνεται ένα bonus (που δεν διευκρυνίζεται πόσο είναι) για την εκτέλεση επικινδύνων δύσκολων ασκήσεων όπως το touch and go, το full Cuban eight, slow roll και άλλες.
Χαρακτηριστικά λέει ο κανονισμός στο άρθρο 6C.3.6.11.Realism in Flight παράγραφος 3 (σελ.54):

 (αναφέρεται στην κατηγορία βαθμολόγησης παρουσίασης πτήσης -flight presentation- με K factor 4)
"3, The inclusion of more complicated and/or risky manoeuvres such as full Cuban Eights, Slow Rolls, Point Rolls, Snap Rolls, Overhead Triangles and Rectangles and Touch and Goes should be rewarded more, compared with sequences consisting of simple single element manoeuvres."

Έτσι όπως το διαβάζω, είναι στην διακριτική ευχέρια των κριτών για το πως και πόσο θα βαθμολογήσουν την ύπαρξη τέτοιων ασκήσεων και ειδικά αν είναι περισσότερες από μία (πχ slow roll, touch and go και Cuban eight).

Πώς ερμηνεύεις Γιώργο το συντελεστή αύξησης βαθμολογίας με συμπερίληψη τέτοιων ασκήσεων; Και πόσο παραπάνω θα βαθμολογούσες εσύ (πχ αν υπάρχει ένα touch and go);


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Pantelis Papageorgiou στις Δευτέρα, 7 Ιούν 2021, 16:36:43
Και κάτι ακόμα!
Η εκτέλεση ενός axial roll και ενός slow roll θεωρείται ότι καλύπτουν δύο διαφορετικές ασκήσεις;

Διότι υπό αυτή την έννοια μπορεί κανείς να εκτελέσει 4 roll (axial, barell, slow, 4 point) και να καλύψει το σύνολο σχεδόν των προαιρετικών ασκήσεων...
Στον κανονισμό, έτσι όπως το γράφει, καταλαβαίνω ότι μπορείς να εκτελέσεις μόνο ένα roll και υποχρεούσαι να δηλώσεις τι είδους θα είναι (axial, barell κλπ).


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 28 Ιούν 2021, 23:52:45
Ενας υπεροχος αγώνας...... F4C ,F4H στην Τσεχία.Υπέροχα μοντέλα!

cdgJg0bTg-s

Οι Τσέχοι, προσωπική μου εκτίμηση, είναι ένας από τους λίγους λαούς που έχουν ακόμα γνήσια αερομοντελιστική παιδεία.

Και εννοώ, την λογική του "κατασκευάζω και πετάω"...

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Σάββατο, 3 Ιούλ 2021, 18:18:05
Θα ήθελα να επανέλθω σε ένα σημείο που έθιξα στο διαδικτυακό σεμινάριο αλλά δεν μπόπεσα να διευκρυνίσω επειδή έπεσε η σύνδεσή μου και αφορά την βαθμολόγηση της πτήσης. Ειδικότερα, στο νέο κανονισμό περιλαμβάνεται ένα bonus (που δεν διευκρυνίζεται πόσο είναι) για την εκτέλεση επικινδύνων δύσκολων ασκήσεων όπως το touch and go, το full Cuban eight, slow roll και άλλες.
Χαρακτηριστικά λέει ο κανονισμός στο άρθρο 6C.3.6.11.Realism in Flight παράγραφος 3 (σελ.54):

 (αναφέρεται στην κατηγορία βαθμολόγησης παρουσίασης πτήσης -flight presentation- με K factor 4)
"3, The inclusion of more complicated and/or risky manoeuvres such as full Cuban Eights, Slow Rolls, Point Rolls, Snap Rolls, Overhead Triangles and Rectangles and Touch and Goes should be rewarded more, compared with sequences consisting of simple single element manoeuvres."

Έτσι όπως το διαβάζω, είναι στην διακριτική ευχέρια των κριτών για το πως και πόσο θα βαθμολογήσουν την ύπαρξη τέτοιων ασκήσεων και ειδικά αν είναι περισσότερες από μία (πχ slow roll, touch and go και Cuban eight).

Πώς ερμηνεύεις Γιώργο το συντελεστή αύξησης βαθμολογίας με συμπερίληψη τέτοιων ασκήσεων; Και πόσο παραπάνω θα βαθμολογούσες εσύ (πχ αν υπάρχει ένα touch and go);

Εντάξει, δεν άργησα πολύ...

Εδώ δεν έχω καταφέρει να ολοκληρώσω τη διόρθωση του δεύτερου μέρους της παρουσίασας για να ανέβει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας...

Πάμε στα ερωτήματα τώρα:

Παντελή, πολύ απλά, δεν γνωρίζω...

Είναι καινούργιος κανονισμός και σε πτητικό σκέλος έχω να κρίνω από το 2015. Δεν το έψαξα. Γνωρίζω όμως ότι και σε επίπεδο FAI αναγνωρίστηκε το πρόβλημα, γιατί μιλάμε για πολύ θολό ορισμό και είναι σε διαδικασία να το ξεκαθαρίσουν Όταν, αν μάθω κάτι, θα επανέλθω...

Οποιαδήποτε γνώμη εδώ θα είναι τελείως υποκειμενική, άρα άχρηστη.


Στη δεύτερη ερώτηση, για τα Roll.

Ξεκάθαρα επιτρέπεται η εκτέλεση μόνο ενός Roll, ως άσκηση επιλογής. Ίσως στην τελευταία αναθεώρηση να αφαιρέθηκε κάτι που το έκανε αυτονόητο. Είναι όμως ξεκάθαρη η πρόθεση του "συγγραφέα"

Στη σελίδα 68 του διεθνούς κανονισμού, στον οδηγό για κριτές εξηγείται το roll και εκεί ορίζεται ότι ο αγωνιζόμενος πρέπει να δηλώσει εκ των προτέρων το είδος του Roll που θα εκτελέσει. Δεν γίνεται καμία αναφορά για πολλαπλή επιλογή ασκήσεων. Μία κάθε τύπου. Ασχέτως είδους.

Γιώργος
 


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τρίτη, 6 Ιούλ 2021, 22:54:08
TC4_tSlcdv4


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Dell Gatto Grande στις Τετάρτη, 7 Ιούλ 2021, 22:37:04
Και κάτι ακόμα!
Η εκτέλεση ενός axial roll και ενός slow roll θεωρείται ότι καλύπτουν δύο διαφορετικές ασκήσεις;

Διότι υπό αυτή την έννοια μπορεί κανείς να εκτελέσει 4 roll (axial, barell, slow, 4 point) και να καλύψει το σύνολο σχεδόν των προαιρετικών ασκήσεων...
Στον κανονισμό, έτσι όπως το γράφει, καταλαβαίνω ότι μπορείς να εκτελέσεις μόνο ένα roll και υποχρεούσαι να δηλώσεις τι είδους θα είναι (axial, barell κλπ).

Κατόπιν μελέτης των κανονισμών του 2021 ναι επιτρέπεται.  Μπορεί κάποιος να εκτελέσει για παράδειγμα το LOOP και να δηλώσει σαν LIGHT FUNCTION  ενα outside-loop.

(https://i.postimg.cc/8cVTh5jd/111.png)

(https://i.postimg.cc/j2Qtvb7p/222.png)


Αυτό που δεν ξέρω είναι αν επιτρεπόταν το 2020 γιατί δεν έχω τους προηγούμενους κανονισμούς.
Μήπως τους έχει κάποιος να επιβεβαιώσει τι επιτρεπόταν  πέρσι?

.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Τετάρτη, 7 Ιούλ 2021, 22:54:17
Δεν θα συμφωνήσω...

Οι ασκήσεις S και T είναι ειδικές ασκήσεις επιλογής που μπορούσε να εκτελέσει το πρωτότυπο αεροπλάνο. Και για αυτό χρειάζεται και τεκμηρίωση. Προφανώς δεν αναφέρεται σε παραλλαγές ενός roll...

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται.

Π.χ. το εξωτερικό loop δεν είναι μια παραλλαγή του loop αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό...

Ο αεροψεκασμός επίσης...

Μην προσπαθούμε να βρούμε παραθυράκια στον κανονισμό. Η πρόθεση του είναι ξεκάθαρη...

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Τετάρτη, 7 Ιούλ 2021, 23:22:25
για να το "τραβήξω" λίγο,

με την ίδια λογική μπορώ δηλώσω

spin με 2 περιστροφές
spin με 4 περιστροφές
spin με 5 περιστροφές

side slip to right + side slip to left

flight in a straight line at 4 meters...

κ.λ.π.

Παραλλαγές στο ίδιο θέμα δηλαδή και όχι different flight functions




Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Dell Gatto Grande στις Παρασκευή, 9 Ιούλ 2021, 15:00:03

Δηλαδή η πέμπτη ή η έκτη άσκηση του περσινού πρωταθλητή είναι άκυρη ;


1. takeoff
2. 360 0:35
3. figure8 1:44
4. loop 2:41
5. slow roll 3:00
6 .4-point roll 3:54
7. inverted flight 4:30
8. immelman 5:00
9. half cuban8 6:00
10. landing



blHS28Hjvxs



Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Παρασκευή, 9 Ιούλ 2021, 19:52:29
Όχι, δεν είναι άκυρη.

Δεν θα κρίνω τι έγινε στο παρελθόν, ούτε μπορώ να κρίνω τι σκέφτηκαν οι κριτές στο συγκεκριμένο αγώνα ή στη συγκεκριμένη πτήση.

Η απάντηση μου είναι:

Αν τύχει σε μένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα το κάνω δεκτό. Θα το συζητήσω πριν με τον διαγωνιζόμενο ζητώντας διευκρινήσεις.
Αν παρόλα αυτά η πτήση γίνει με τέτοιες ασκήσεις, θα μηδενιστούν.

Ανάλογα με το πως δηλώθηκαν (S και T), μπορεί να μηδενιστούν και οι δύο, όχι μόνο η μία

Αυτό, επαναλαμβάνω, δεν αναιρεί το αποτέλεσμα του αγώνα, μετά από τόσο καιρό. Δεν ξέρω αν συζητήθηκε τότε. Αν είχε συζητηθεί τότε, το πιθανότερο είναι ο διαγωνιζόμενος να είχε επιλέξει άλλη άσκηση. Αν θα άλλαζε το αποτέλεσμα? άγνωστο, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι θέλει.

Ένα σημαντικό ερώτημα επίσης είναι αν υπήρχε απλή άγνοια και όχι δόλος... Κανένας δεν είναι τέλειος και αλάνθαστος.

"Κανένας δεν είναι άσφαλτος"  ;D

Και οι κριτές κάνουμε λάθη... Αν έγινε, κακώς έγινε, πάμε παρακάτω και κοιτάμε να μαθαίνουμε και να βελτιωθούμε...

Μια τελευταία διευκρίνηση. Εάν πρόκειται για μια χαρακτηριστική άσκηση που μπορεί να κάνει το εν λόγω αεροπλάνο, τότε αλλάζει κάπως το πράγμα.

Εάν όμως όπως προείπα, μιλάμε για παραλλαγές στο ίδιο θέμα, τότε όχι, δεν επιτρέπονται.

Και βέβαια, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Δεν σημαίνει ότι είναι η μοναδική σωστή, είναι όμως αυτή που θα υποστηρίξω...

gkan




Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τετάρτη, 22 Σεπ 2021, 21:43:25
edR1XYYleqs
DmhCE_np0-8
vIL5kR0j2_Q
RmGjuO8STUQ


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: aru στις Πέμπτη, 23 Σεπ 2021, 10:30:59
To εχω γραψει Ηλία μου!Μπορω να στο στειλω με WETRANSFER.

Καλημέρα σε όλους! Δυστυχώς τώρα είδα το θέμα. Επειδή θα με ενδιέφερε να έβλεπα την παρουσίαση (με την συζήτηση) θα μπορούσες Αργύρη να μου την στείλεις και εμένα ή έστω αν είναι εφικτό να ανέβει κάπου (youtube, vimeo?) που να υπάρχει πρόσβαση; Ευχαριστώ


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Πέμπτη, 23 Σεπ 2021, 12:57:59
Φίλε aru  δυστυχώς στο καναλι του youtube της BMFA αλλα και BMFA ZOOM MEETING ενω έχουν ανεβασει ολα τα meeting που έχουν κανει ,δυστυχως δεν εχουν ανεβασει το συγκεκριμένο που ηταν για την κατηγορια F4C-H .Δεν γνωρίζω τον λόγο.
Πρεπει να το εχω  το βιντεο και μπορω να σου το στειλω με wetransfer.


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Γιώργος Κανδυλάκης στις Πέμπτη, 23 Σεπ 2021, 13:33:19
Καλημέρα και από εμένα,

Αργύρη, πράγματι έτσι είναι, είναι το μοναδικό βίντεο που δεν έχει ανέβει επίσημα στο κανάλι της BMFA.

Υπάρχει λόγος και αυτός είναι ότι κάποιες από τις προσωπικές απόψεις μου για την κρίση δεν δεν συμβαδίζουν με την επίσημη θέση της FAI. Θα ξπεραστεί με κάποιου είδους εισαγωγική διευκρίνιση, μόνο που έχουν περάσει μήνες και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα...

Παραδόξως βέβαια, και προς μεγάλη μου έκπληξη, το βίντεο έχει ανέβει ανεπίσημα εδώ και πολύ καιρό στο κανάλι χωρίς δημοσίευση, το βρήκα μέσω του rcscalebuilder.com

Για όποιον θέλει λοιπόν να δει την αρχική παρουσίαση για την BMFA, εδώ το link:
https://www.youtube.com/watch?v=3GLZ4p8tkbU&app=desktop

Όσο για το Ελληνικό σεμινάριο, εκεί εκκρεμεί το ανέβασμα των powerpoint παρουσιάσεων που δεν έχω καταφέρει ακόμα (από τεμπελιά πιο πολύ...) να στείλω στην Ομοσπονδία...

gkan


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Πέμπτη, 23 Σεπ 2021, 15:50:58
Ευχαριστουμε πολύ Γιώργο!

3GLZ4p8tkbU


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Πέμπτη, 28 Οκτ 2021, 09:59:21
Desoutter walk around.

In 1929 the Croydon based Desoutter Aircraft Company acquired the construction rights for the Dutch designed Koolhoven FK41 three-seat high winged monoplane, and 41 of the aircraft were built in the United Kingdom. National Flying Services (NFS) at Hanworth, Middlesex acquired 19 Desoutters for use on instructional, air taxi and pleasure flying work.
These photographs are available as a CD of digital images from www.sarikhobbies.com


HjAM9T3UdIA


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τετάρτη, 11 Μάι 2022, 23:46:00
C2OotsIgGec


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τρίτη, 17 Μάι 2022, 21:56:11
0qWhlMKFXCA
_ND6HHWSFxg


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Δευτέρα, 20 Ιούν 2022, 22:50:00
Μια υπέροχη πτηση και ένα υπέροχο μοντέλο!

wioUOY3eLNY


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Δημήτρης Άρτα στις Τετάρτη, 4 Οκτ 2023, 21:45:16
Καλησπέρα σας!!Υπάρχει κάπου ο κανονισμός  F4C μεταφρασμένος??
Τον είχα στα αρχεία μου αλλά  τον έχασα......!!!


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: ArgyrisGiannetakis στις Τετάρτη, 4 Οκτ 2023, 22:06:13
Δήμήτρη μου δυστυχώς μόνο παλιοτερη έκδοση του 2000 ειναι μεταφρασμένη.
Η τελευτάια έκδοση ειναι του 21 και είναι αυτή μόνο στα Αγγλικά.
 https://www.fai.org/sites/default/files/ciam/sc4_vol_f4_scale_21.pdf


Τίτλος: Απ: ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ SCALE
Αποστολή από: Δημήτρης Άρτα στις Πέμπτη, 5 Οκτ 2023, 08:18:30
Ευχαριστώ πολύ Αργύρη!!!
Μήπως υπάρχει και σε pdf αρχείο  και ο παρακάτω για τα Ελληνικά δεδομένα!??