Πατήστε εδώ για την κεντρική σελίδα Κείμενο και επιλογή φωτογραφίας : Γιώργος Κανδυλάκης

Free flight models - Mοντέλα ελεύθερης πτήσης - 3ο μέρος

Κοπίδια | Γυαλόχαρτα | Λίμες | Πένσες – μυτοτσίμπιδα | Τρυπάνια | Βάση_κατασκευών
Διάφορα μικροεργαλεία | Ειδικά εργαλεία | Κόφτης για πηχάκια | Ζυγαριά

Εργαλεία

Στο δεύτερο μέρος αναφερθήκαμε στα υλικά που κυρίως χρησιμοποιούνται στα μοντέλα ελεύθερης πτήσης. Εδώ θα δούμε τι εργαλεία χρειάζονται για την μετατροπή των υλικών αυτών σε ιπτάμενα μοντέλα. Θα αναρωτηθεί κανείς φυσικά, χρειάζονται διαφορετικά εργαλεία από τα συνήθη εργαλεία ενός αερομοντελιστή; Η απάντηση είναι ναί, καθώς τα μεγέθη και οι ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές. Ένα μοντέλο indoor ζυγίζει το πολύ 3-4 γραμμάρια, ένα λαστιχοκίνητο 20-50 γραμμάρια, βάρη ελάχιστα σε σχέση με τα τηλεκατευθυνόμενα.

Όταν λέμε διαφορετικά εργαλεία, μη φανταστεί κανείς κάτι ειδικό ή εξεζητημένο. Απλά πρόκειται για εργαλεία που συνήθως δεν έχουν εφαρμογή στα μεγαλύτερα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα. Δεν αναφερόμαστε σε εργαλεία ισχύος (ηλεκτρικά), όλες οι βασικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με εργαλεία χειρός. Φυσικά η ύπαρξη εργαλείων ισχύος βοηθάει ορισμένες φορές, σε ταχύτητα και ευκολία, δεν είναι όμως απαραίτητη. Ορισμένα μάλιστα από τα εργαλεία είναι και ιδιοκατασκευές, εύκολες και γρήγορες, όπως π.χ. κόφτης για πηχάκια, όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια. Δεν χρειάζεται τρομερή επένδυση χρημάτων, αρκεί μόνο διάθεση, ικανότητα και μεράκι.

Προσοχή: Όλα τα εργαλεία, ακόμα και το πιο απλό και αθώο μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό εάν δεν χρησιμοποιηθούν με σύνεση και προσοχή. Πρέπει να φυλάγονται σωστά όταν δεν χρησιμοποιούνται, μακριά από παιδιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος! Ιδιαίτερα τα αιχμηρά μαχαίρια κλπ. Χρειάζεται μεγάλη φροντίδα ώστε να μπορούμε να χαρούμε το χόμπυ μας χωρίς στεναχώριες.


Κοπίδια

Πρώτο και βασικό εργαλείο για οποιοδήποτε αερομοντελιστή είναι ένα καλό κοπίδι. Όχι τα βαρέως τύπου με τη χοντρή λάμα, αλλά καλύτερα μεσαίας κατηγορίας, στρόγγυλο με λεπίδα #11, μάρκας Χ-ACTO ή αντίστοιχο, όπως φαίνεται κάτω στη φωτογραφία. Θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό για κοπές κομματιών από φύλλο μπάλσα πάχους μέχρι 3 χιλ. Τα βαρέως τύπου είναι και αυτά χρήσιμα κατά περιπτώσεις.

Γενικά για όλες τις κοπές, ισχύει ότι δεν είναι απαραίτητο να κόψουμε κάτι με ένα πέρασμα. Πολλά ελαφρά περάσματα έχουν ως αποτέλεσμα πολύ καλύτερη και ακριβέστερη κοπή από ότι ένα μονοκόμματο. Εκτός του ότι απαιτείται μεγάλη δύναμη και κουράζεται το χέρι περισσότερο, η ακρίβεια της κοπής είναι πολύ περιορισμένη. Ειδικά όταν κόβουμε κάθετα στα νερά του ξύλου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης μια καλά ακονισμένη λεπίδα.

Αρκετά χρήσιμα είναι τα διαφόρων ειδών ξυραφάκια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκληρά μιας ακμής, με προστατευτική  γωνία στην πάνω πλευρά, κατάλληλα για κοπή πηχών κάθετα στα νερά του ξύλου. Είναι κατάλληλα για μεγάλα πηχάκια, 3x3 και πάνω, τα μικρότερα τα σπάει αντί να τα κόβει.

Εξίσου χρήσιμα είναι τα λεπτά ξυραφάκια για το ξύρισμα, διπλής ή μονής όψης. Διπλής όψης είναι τα κλασικά «ASTOR», τα οποία σπάει κανείς στη μέση με μια πένσα. Έχουν πολύ κοφτερή ακμή και είναι ιδανικά για κοπή κάθετα στα νερά, σε πηχάκια μπάλσας μικρού μεγέθους (διατομής μικρότερης από 2x2). Αν χρησιμοποιηθεί κοπίδι ή χοντρό ξυραφάκι για μικρά πηχάκια, το ξύλο δεν κόβεται αλλά σπάει, ενώ με τα λεπτά ξυραφάκια προκύπτει καθαρό κόψιμο, πολύ σημαντικό για σωστές ενώσεις και κολλήσεις.

Εκτός από τα διπλής όψης υπάρχουν και τα μονής. Υπερτερούν στο ότι τα άκρα της ακμής δεν είναι στρογγυλεμένα αλλά μυτερά, πολύ χρήσιμα έτσι για την κοπή χαρτιού επικάλυψης. Δεν κυκλοφορούν σκέτα στο εμπόριο, αλλά αν πάρει κανείς ένα ξυραφάκι π.χ. BIC TWIN και το «διαλύσει» θα έχει στα χέρια του 2 πολύ κοφτερά ξυραφάκια, κατάλληλα για μικρές κοπές ακριβείας. Πολλή προσοχή για μικροτραυματισμούς στα δάχτυλα, καθώς δεν υπάρχει προστατευτική γωνία. Εάν το πιάσει κανείς ανάποδα, με την ακμή προς τα πάνω, αντί για ξύλο ή χαρτί θα κάνει τομή ακριβείας σε δάχτυλο! Δυστυχώς όταν συμβεί δεν είναι αστείο.

Θεωρούνται αναλώσιμα και είναι καλό μόλις αρχίσει να χαλάει η αιχμηρή τους λεπίδα, να πετιούνται και να χρησιμοποιούνται καινούργια.

Μικρό πριονάκι ή σέγα χειρός, για μεγαλύτερα μεγέθη ξύλου είναι πάντα χρήσιμα, καθώς και ψαλίδι για κοπή λεπτού κόντρα-πλακέ (πάχος < 1 χιλ.). Για πιο χοντρό χρησιμοποιούμε σέγα.Γυαλόχαρτα

Ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε σε ακρίβεια με την κοπή, το πετυχαίνουμε με τα γυαλόχαρτα. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρχουν σε πολλά μεγέθη, από 80άρι για ξεχονδρίσματα, 120, 180, για μέση χρήση 400, 600, 800 για φινιρίσματα. Με λίγη κυανοακρυλική μπορεί να κάνει κανείς γυαλοχαρτιέρες μικρές, διαφόρων σχημάτων ανάλογα με το ξύλο που κολλάμε το γυαλόχαρτο, που για μπάλσα κρατάνε αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Εξαιρετικά πολύτιμες είναι η λίμες νυχιών με χοντρό-λεπτό (αυτό μάλλον δεν θα αρέσει ιδιαίτερα στις συζύγους – φίλες - μητέρες που θα ψάχνουν και δεν θα τις βρίσκουν.

Γυαλοχαρτιέρες υπάρχουν φυσικά και οι μεγαλύτερες μοντελιστικές του εμπορίου για πιο χοντρές δουλειές.

Οι κατηγορίες των γυαλόχαρτων είναι πολλές, προσωπική προτίμηση έχω στα σμυριδόχαρτα, με χρώμα σκούρο γκρι-μαύρο, που εμφανίζουν πολύ μικρή φθορά. Ο καθένας θα πρέπει να δοκιμάσει τι τον βολεύει περισσότερο.

Λίμες

Μικρές λίμες διαφορετικών διατομών θα φανούν πολύ συχνά χρήσιμες. Ένα σετ 5 κομματιών (τετράγωνη, στρόγγυλη, τριγωνική, επίπεδη, οβάλ) καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες. Κατάλληλες για λεπτομέρειες σε μπάλσα, για κόντρα πλακέ, για σύρματα και οπουδήποτε δεν μας καλύπτουν τα γυαλόχαρτα.

Όσο πιο καλής ποιότητας είναι τόσο περισσότερο θα κρατήσουν.

Πένσες – μυτοτσίμπιδα

Είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση συρμάτων ( γάντζοι για λαστιχοκίνητα, συστήματα προσγείωσης κλπ.). Καθώς τα πάχη είναι μικρά, αντί για μεγάλες πένσες είναι πιο κατάλληλες μικρότερες ή μυτοτσίμπιδα διαφόρων τύπων. Προσοχή στην ποιότητα πάλι, όταν είναι κλειστές, πρέπει τα άκρα τους να εφαρμόζουν σωστά και να μην αφήνουν «αέρα» ανάμεσα τους. εδώ ισχύει απόλυτα το «ότι πληρώνεις παίρνεις».

Τα λεπτά ατσαλοσύρματα είναι αρκετά σκληρά και η κοπή τους με πένσες φθείρει με τον καιρό τα εργαλεία. Είναι προτιμότερη η κοπή με μυτοτσίμπιδο και επαναλαμβανόμενα λυγίσματα, όπου το σύρμα δεν αντέχει τη συνεχόμενη καταπόνηση και κόβεται, χωρίς να χαλάει το εργαλείο. Για μαλακότερα σύρματα είναι κατάλληλος ένας κόφτης.

Τρυπάνια

Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν τρυπήματα, μερικές φορές με ακρίβεια και σε «περίεργες» διαμέτρους. Τα περισσότερα σετ που υπάρχουν στα καταστήματα εργαλείων ξεκινούν από 1 χιλ. με διαβάθμιση 0.5 χιλιοστών. Ένα τέτοιο σετ θα φανεί πολύ χρήσιμο για γενική χρήση. Για τα ειδικά μεγέθη, υπάρχουν σετ με μικρά τρυπανάκια, διαμέτρου από 0.3 μέχρι 1.5 χιλ., ανά 0,1 χιλ. στο εξωτερικό (Proops, βλέπε πηγές).

Οι τρύπες είναι καλό να γίνονται με το χέρι και όχι με κάποιο δράπανο, καθώς τα υλικά είναι μαλακά και το δράπανο πολύ βαρύ και υπερβολικά ταχύστροφο για ακριβή χειρισμό. Χειροδράπανο μεσαίο και μικρό (τρυπάνι του Αρχιμήδη) είναι ότι πρέπει.

Φυσικά η ύπαρξη ενός ηλεκτρικού ταχυτροχού τύπου Dremel είναι μια πολύ καλή βοήθεια, (όχι όμως για τα πολύ λεπτά τρυπανάκια που θα σπάσουν αμέσως). Πιο εύκολο στο χειρισμό, με ρύθμιση στροφών, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, όχι όμως απαραίτητο. Εκεί που ο ταχυτροχός είναι εξαιρετικά χρήσιμος είναι για κοπή και για τρόχισμα χοντρού ατσαλοσύρματος (διαμέτρου 1-2 χιλ.) με τους ειδικούς δίσκους κοπής (προσοχή, οπωσδήποτε χρήση προστατευτικών γυαλιών, ούτε που θυμάμαι πόσες φορές έχω σπάσει δισκάκια, τα μάτια μας είναι υπερπολύτιμα!)

Βάση κατασκευών

Για μοντέλα με σκελετό και επικάλυψη, η κατασκευή και συναρμολόγηση του σκελετού γίνεται σε μια επίπεδη επιφάνεια, και τα διάφορα κομμάτια στερεώνονται με καρφίτσες, μέχρι να στεγνώσουν οι κολλήσεις.

Η επιφάνεια πρέπει να είναι αρκετά μαλακή για να μπαίνουν οι καρφίτσες με το χέρι. Κατάλληλο υλικό είναι μαλακό νοβοπάν για πίνακα ανακοινώσεων, αν και όχι τελείως λείο και επίπεδο, χοντρό φύλλο φελλού κ.ο.κ. Αυτά μπορούν να κολληθούν σε ένα κομμάτι ξύλο, για να αποκτήσει η βάση αντοχή και επιπεδότητα. Προσωπικά, εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ σαν βάση χοντρό φύλλο μπάλσα 20 mm, που και επίπεδη είναι, και δέχεται πολύ εύκολα καρφίτσες. Μισό φύλλο είναι αρκετό για τα περισσότερα μοντέλα, εκτός από μεγάλες κατασκευές, μπορούμε να κολλήσουμε δύο φύλλα μαζί.

Όσο αφορά στις καρφίτσες, αποφύγετε τελείως τις συνηθισμένες καρφίτσες ραπτικής. Προτιμότερες είναι εκείνες με πλαστικό κεφάλι, μήκους 2-3 εκ., που δεν πονάνε καθόλου τα δάχτυλα (Πλαίσιο ή αντίστοιχο κατάστημα). Ποτέ δεν τρυπάμε τα ξύλο με τις καρφίτσες γιατί αδυνατίζει τοπικά, πάντα το εγκλωβίζουμε με καρφίτσες δεξιά και αριστερά.

Διάφορα μικροεργαλεία

Ατσάλινος χάρακας για ευθείες κοπές, μεταλλική γωνία για έλεγχο καθετότητας, πλαστικοί χάρακες και τρίγωνα για σχεδίαση και μέτρηση είναι μερικά βοηθητικά εργαλεία που πρέπει να υπάρχουν στο «εργαστήριο» μας.

Πινέλα διαφόρων τύπων για εφαρμογή κόλλας, μπογιάς, βερνικιού θα προκύψουν σταδιακά ως ανάγκη. Ειδικά για την εφαρμογή κόλλας δεν είναι καν απαραίτητο πινέλο, αρκεί ένα κομμάτι ξύλο με σύρμα στην άκρη του, για ακριβή και λιτή εφαρμογή κόλλας. ( μεγάλη ποσότητα κόλλας = βαρύ μοντέλο, δεν πρέπει να το ξεχνάμε).

Ειδικά εργαλεία

Όλα τα παραπάνω, και πολλά άλλα, μπορούν να βρεθούν σε γενικές γραμμές στο εμπόριο, σε μοντελιστικά καταστήματα, καταστήματα εργαλείων, Praktiker, Πλαίσιο κλπ.

Υπάρχουν όμως και κάποια που χρειάζονται ιδιοκατασκευή. Τα πλέον απαραίτητα είναι ένα εργαλείο κοπής για πηχάκια (balsa stripper) και ζυγός για μέτρηση βάρους.

Κόφτης για πηχάκια

Για πάχη μεγαλύτερα από 3 χιλιοστά κυκλοφορούν στην αερομοντελιστική αγορά ειδικοί ρυθμιζόμενοι κόφτες για πηχάκια, όπως της φωτογραφίας. Ρυθμίζουμε τη βίδα στη μία διάσταση, επιλέγουμε φύλλο με την δεύτερη διάσταση και περνώντας το εργαλείο από το φύλλο η λεπίδα κόβει ένα πηχάκι. Χρειάζεται προσοχή το εργαλείο να είναι πάντα σε επαφή με το φύλλο που κόβουμε.

Για μικρότερα πάχη όμως (κάτω από 3x3), και για μεγαλύτερη ακρίβεια, π.χ. για πηχάκια 1.5x1.5 χιλ., δεν είναι η καλύτερη επιλογή, λόγω της περιορισμένης ακρίβειας και της χοντρής λεπίδας.

Τα παρακάτω σκίτσα δείχνουν πως μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας απλά εργαλεία κοπής, ρυθμιζόμενα ή μη, για λεπτά πηχάκια, απαραίτητα στα μικρά μοντέλα και στα indoor.

Η λογική της κοπής είναι η ίδια με τους κόφτες του εμπορίου, υπάρχει ένα ξυραφάκι και ένας οδηγός για να κινήσουμε το φύλλο κατά μήκος του ξυραφιού.

Η πιο απλή περίπτωση είναι σε ένα κομμάτι μπάλσα, 100x40x10 χιλ. να κολλήσουμε ένα φύλλο 100x20, με πάχος όσο η μια διάσταση για το πηχάκι μας, π.χ. 1.5 χιλ. Στη συνέχεια κολλάμε πάνω στο φύλλο ένα καινούργιο ξυραφάκι, υπό γωνία όπως φαίνεται στο σκίτσο και τέλος ένα κομμάτι 100x20x10 για οδηγό καθετότητας για το ξυραφάκι.

Μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της ρύθμισης, αλλά πολύ εύκολα μπορούμε να κάνουμε όσους οδηγούς θέλουμε, διαφοροποιώντας απλά το πάχος των αποστατών. Συνήθη μεγέθη για πηχάκια είναι 1, 1.2, 1.5, 2 και 3 χιλιοστά. Οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι φτιάξουμε 4-5 με διαφορετικό πάχος αποστάτη.

Μια άλλη παραλλαγή φαίνεται στο παρακάτω σκίτσο. Εδώ έχουμε 2 αποστάτες για τη λάμα, με αποτέλεσμα καλύτερη στερέωση της λεπίδας. Προσοχή χρειάζεται στη διατήρηση της καθετότητας του φύλλου για να πάρουμε ορθογωνική διατομή και όχι πλάγιο παραλληλόγραμμο.


Για πολύ αφοσιωμένους, ειδικά στα indoor όπου και το δέκατο του χιλιοστού παίζει ρόλο, υπάρχουν και άλλες, εξεζητημένες λύσεις, όπως για παράδειγμα αυτός ο κόφτης με οδηγό που ρυθμίζεται με μικρόμετρα !

Σίγουρα δεν είναι απαραίτητος για συνήθεις χρήσεις, έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πόσο απλό μπορεί να είναι ένα τόσο ακριβές εργαλείο, χωρίς να είναι εξαιρετικά ακριβό (συνολικό κόστος υλικών περίπου 30€). Πάνω στη βάση στερεώνονται τα 2 μικρόμετρα σε κατάλληλες γωνίες και ρυθμίζουν τον χάρακα-οδηγό ανάλογα με το πλάτος που θέλουμε να κόψουμε, π.χ. 2.35χιλ.(!)

Με ένα καλό ξυραφάκι κόβουμε το ξύλο που περισσεύει και έχουμε το πηχάκι μας.

Επαναλαμβάνω, δεν είναι απαραίτητο να φτάσει κανείς σε τέτοια λεπτομέρεια. Ο οδηγός της φωτογραφίας κατασκευάστηκε μετά από 15 χρόνια ενασχόλησης με free flight.

Ζυγαριά

Το βάρος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός ενός μοντέλου free flight (αλλά και των μεγαλύτερων μοντέλων). Ένα απλό λαστιχοκίνητο μοντέλο διάρκειας indoor ζυγίζει περίπου 2-3 γραμμάρια, ένα peanut περίπου 10-15 γραμμάρια, ένα λαστιχοκίνητο ανοιχτού χώρου περίπου 50-100 γραμμάρια. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την ελαφρύτερη δυνατή κατασκευή, χωρίς να θυσιάζουμε την αντοχή του μοντέλου. Για τέτοια βάρη, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν κανονικές ζυγαριές. Επίσης, πολλές φορές δεν μας ενδιαφέρει μόνο το τελικό βάρος του μοντέλου αλλά και το βάρος των μερών του, ειδικά κατά την κατασκευή, π.χ. πόσο ζυγίζει το φτερό ή το πηδάλιο, θα μπορούσε να γίνει ένα ελαφρύτερο, κ.ο.κ.

Και εδώ υπάρχουν λύσεις από το εμπόριο, με αρκετό κόστος όμως. Ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας (>100€) δικαιολογούνται μόνο για αποκλειστική ενασχόληση με τα free flight, και αυτό υπό προϋποθέσεις. Η ιδιοκατασκευή είναι μια καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν διάφορες επιλογές, ανάλογα με το εύρος ζυγίσματος που θέλουμε να καλύπτει η ζυγαριά.

Η πιο απλή περίπτωση είναι ένας ζυγός απόκλισης. Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κομμάτι λεπτό ατσαλόσυρμα, που στερεώνεται στην μία άκρη σε ένα κατακόρυφο κομμάτι ξύλου. Στην άλλη άκρη του σύρματος κρεμάμε το αντικείμενο που θέλουμε να ζυγίσουμε και βλέπουμε πόσο παραμορφώνεται το σύρμα, σύμφωνα με την κλίμακα που υπάρχει στο ξύλο. Η βαθμονόμηση της κλίμακας γίνεται εύκολα, με πρότυπα βάρη ή κομμάτια τα οποία μπορούμε να ζυγίσουμε π.χ. σε ζυγαριά ακριβείας ενός φαρμακοποιού ή ενός χημείου.

Οι ζυγοί αυτού του τύπου είναι απαραίτητοι στα indoor, καθώς είναι κατάλληλοι για πολύ μικρά βάρη, μικρότερα από 0.1 γραμμάρια. Tο μέγιστο βάρος που μπορούν να ζυγίσουν δεν ξεπερνά τα 2-3 γραμμάρια.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του σύρματος (διάμετρος και μήκος) καθώς λεπτό σύρμα δίνει πολύ μεγάλη ευαισθησία σε μικρά βάρη, αλλά μικρό μέγιστο βάρος, και το αντίστροφο. Πάλι χρειάζεται δοκιμή για να βρει κανείς αυτό που βολεύει καλύτερα. Ενδεικτικά, σύρμα διαμέτρου 0.4 χιλ. και μήκους 150χιλ είναι κατάλληλο για ζύγισμα μέχρι 2 γραμμάρια.

Ο δεύτερος τύπος είναι ένας ζυγός ισορροπίας.

Αυτός της φωτογραφίας είναι κατασκευασμένος εξολοκλήρου από μπάλσα. Αποτελείται από μια βάση με ένα άξονα περιστροφής στο πάνω μέρος, όπου στηρίζεται ο περιστρεφόμενος βραχίονας. Η ελεύθερη περιστροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ορίζει την ακρίβεια και την ευαισθησία του ζυγού. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο πετυχαίνουμε ακρίβειες στο 0.01 του γραμμαρίου !

Ο βραχίονας είναι κατασκευασμένος από πηχάκια μπάλσα 3x3 και έχει μήκος περίπου 70 εκ. Στο ένα άκρο φέρει γάντζο για κρέμασμα του αντικειμένου προς ζύγισμα ενώ στο άλλο ένα πιατάκι για τα αντίστοιχα αντίβαρα. Αρχικά ισορροπούμε το ζυγό ώστε ο συρμάτινος δείκτης να είναι στο 0. Μόλις κρεμάσουμε αυτό που θέλουμε να ζυγίσουμε, τοποθετούμε τα αντίστοιχα πρότυπα βάρη στο πιατάκι, μέχρι ο βραχίονας να σταθεροποιηθεί ξανά στη θέση ισορροπίας (σαν τις παλιές ζυγαριές στα μπακάλικα...). Η θέση φαίνεται από το συρμάτινο δείκτη που είναι προσαρμοσμένος στο βραχίονα, και αντίστοιχο σημάδι ισορροπίας στη βάση. Μετράμε στη συνέχεια πόσα βάρη χρειάστηκαν και έχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα. Η κατασκευή της φωτογραφίας μπορεί να φαίνεται πρόχειρη, είναι όμως γρήγορη, λειτουργική και ακριβής.Μέχρι 50 γραμμάρια ζυγίζονται άνετα και με ακρίβεια. Για μεγαλύτερα βάρη είναι απαραίτητη μια πιο στιβαρή κατασκευή, από γερό ξύλο ή σκέτο αλουμίνιο, εάν το απαιτούν οι ανάγκες. Πάντως για μεγαλύτερα βάρη είναι απόλυτα επαρκείς οι απλές ηλεκτρονικές ζυγαριές κουζίνας των 2 κιλών, με ακρίβεια 1 γραμμαρίου.

Εδώ ολοκληρώνεται το άρθρο αυτό, καθώς καλύψαμε σχεδόν όλα όσα έχουν σχέση με τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι όλα απαραίτητα! Ένα μοντέλο μπορεί να κατασκευαστεί μόνο με ένα κοπίδι, ένα ξυραφάκι και ένα γυαλόχαρτο, με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο. Όσο περισσότερα όμως εργαλεία έχουμε, τόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή μας (και τόσο πιο πολλά πράγματα έχουμε στον πάγκο εργασίας για να μας μπερδεύουν όταν ψάχνουμε κάτι...)

Στην επόμενη συνέχεια θα αρχίσουμε επιτέλους με κάτι πιο ουσιαστικό, την κατασκευή ενός πρώτου μοντέλου. Όχι ότι τα εισαγωγικά δεν είναι σημαντικά, αλλά όπως και να το δούμε η κατασκευή και η πτήση είναι το ζητούμενο.


Για το 1ο μέρος (εισαγωγή) πατήστε εδώ - Για το 2ο μέρος (υλικά)  πατήστε εδώ